Ψωρίαση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ψωρίαση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται Facebook Twitter
0

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η διάθεση μας μπορεί να μην είναι και στα καλύτερά της. Μια στραβή μέρα, ένας καβγάς με αγαπημένο πρόσωπο, παραπάνω ώρες στη δουλειά. Πολλές φορές η διάθεσή μας όμως μπορεί να αλλάζει ακόμα και από το πώς είναι η εμφάνισή μας, όταν αυτή σχετίζεται με την επιδερμίδα μας και την υγεία της. Γιατί υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το δέρμα μας αλλοιώνεται και αιτία είναι κάποιες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση.

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η εμφάνιση της οποίας μπορεί να προκληθεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη νόσο, όταν αυτά έρθουν αντιμέτωπα με διάφορους παράγοντες. Οι κόκκινες φολιδωτές πλάκες με τις οποίες εκδηλώνεται η ψωρίαση μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση κρεμών, φωτοθεραπείας και ιαματικών λουτρών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι: κόκκινες φολιδωτές πλάκες κυρίως γύρω από τα γόνατα και τους αγκώνες

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια με ποικίλα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι οι τραχιές κόκκινες πλάκες με καλοσχηματισμένο περίγραμμα. Αυτές οι στρογγυλές ή οβάλ πλάκες ψωρίασης καλύπτονται από παχιά λευκή επιδερμίδα η οποία ονομάζεται φολίδα (λέπι). Υπάρχει ποικιλία ακόμα και στον αριθμό των βλαβών, ή ακόμα και στο μέγεθος. Είναι μια πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ψωρίαση εμφανίζεται στα σημεία του δέρματος που υπόκεινται σε τριβή, όπως είναι τα γόνατα, οι αγκώνες, η κοιλιά και το κάτω τμήμα της πλάτης. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ακόμα και στο τριχωτό, τα χέρια και τα πόδια, τα νύχια και τις βλεννογόνους μεμβράνες.

ΑΙΤΙΑ

Η διαδικασία των κυττάρων επιταχύνεται

Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια που προκαλούν ψωρίαση. Ωστόσο ξέρουμε ότι η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη συγκεκριμένη ασθένεια, συνδυαστικά με κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι είναι:

  • άγχος
  • υπερβολική εργασία
  • ψυχολογικό σοκ
  • ρούχα που τρίβονται στο δέρμα
  • συγκεκριμένα φάρμακα
  • κάποια μόλυνση (ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα...)

Ουσιαστικά η ψωρίαση προκαλείται από χρόνια φλεγμονή του δέρματος η οποία, επιβεβαιωμένη από την παρουσία Τ-λεμφοκυττάρων, κάνει πιο γρήγορη τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση της παραγωγής κερατινοκυττάρων, δηλαδή επιδερμικών κυττάρων. Αντί της συνηθισμένης διαδικασίας ανανέωσης των 28 ημερών, τα κερατινοκύτταρα χρειάζονται μόλις 3-4 ημέρες για να καταφέρουν να περάσουν από τη βασική στιβάδα στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας. Σε αυτή την περίπτωση τα κύτταρα παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αυτό είναι που προκαλεί τις κόκκινες φολίδες ή αλλιώς τη ψωρίαση. Αν και αυτές οι πλάκες ψωρίασης μπορεί ορισμένες φορές να είναι δυσδιάκριτες, κάποιες άλλες είναι πολύ εμφανείς και αυτό έχει σαν συνέπεια να αποτελούν μειονέκτημα για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αντιμετώπιση της ψωρίασης: κρέμες, αλοιφές, φωτοθεραπεία, ιαματικά λουτρά

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Με αλοιφές, κρέμες και διάφορες λοσιόν που προτείνουν οι δερματολόγοι, ώστε να σταματήσει η φλεγμονή. Επίσης αφαιρούν τις πλεονάζουσες φολίδες και κάνουν το τραχύ δέρμα πιο λείο. Οι ενυδατικές κρέμες είναι αποτελεσματικές για την καταπράυνση του κνησμού.
  • Με φωτοθεραπεία που προτείνεται και η οποία χρησιμοποιεί ακτίνες UVA, UVB ή λέιζερ για την επιβράδυνση της παραγωγής των δερματικών κυττάρων.
  • Με φάρμακα σε μορφή χαπιών, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται σε πολύ σοβαρές μορφές ψωρίασης. Τέλος, η θεραπεία με ιαματικά λουτρά επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης του δέρματος. Το ιαματικό νερό έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση όχι μόνο του αριθμού, αλλά και του μεγέθους των βλαβών. 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM