ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2016

ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2016 Facebook Twitter
0
ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2016 Facebook Twitter

Το «Σπούτνικ Festival 2016» είναι γεγονός και έρχεται στο Άλσος Στρατού στο Γουδή στις 30/9 – 1/10 2016. Αφού τα πρώτα τεύχη του περιοδικού μας ταξίδεψαν και διαβάστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, διοργανώνεται στην Αθήνα μια γιορτή αλληλεγγύης και συμμετοχής, μία γιορτή της ριζοσπαστικής αριστεράς που προβάλει ένα διαφορετικό μοντέλο ψυχαγωγίας, απέναντι στην εμπορευματοποίηση της διασκέδασης και του ελεύθερου χρόνου.

Καλλιτεχνικά δρώμενα και πολιτικές συζητήσεις θα εναλλάσσονται στο διήμερο του Φεστιβάλ, επιδιώκοντας να αποτελέσουν πόλο έλξης του νεανικού και όχι μόνο κοινού. Ένα Φεστιβάλ γεμάτο εκθέσεις, ιστορικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες και διαφορετικές γεύσεις ανά τον κόσμο. Οι πολιτικές συζητήσεις στοχεύουν να ανοίξουν την συζήτηση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο, για την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η νεολαία σήμερα και τα μπορεί να κάνει για να την αλλάξει. Παράλληλα, στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρxει «Διεθνούπολη» με πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από την Ευρώπη και τον κόσμο, «Αλληλέγγυο Χωριό», απ’ την αλληλεγγύη για όλους, δομές κοινωνικής  αλληλεγγύης της Αττικής και συναιτεριστικά εγχειρήματα καθώς και το «Κόκκινο χωριό» από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό “105.5 Στο Κόκκινο”.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα σε νέους και νέες, καλλιτέχνες, ομάδες και δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκθέσουν τα έργα τους στο χώρο του. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης νέων που σκέφτονται και δρουν συλλογικά, lgbtqi συλλογικοτήτων, συνεταιριστικών εγχειρημάτων και μεταναστευτικών ομάδων.

Το σπούτνικ απογειώνεται στις 30/9 με προορισμό ένα κόσμο που μας χωράει όλους και όλες.

Μονοήμερη είσοδος: 5€

Διήμερη είσοδος: 8€

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ (σ.σ. *Το συνολικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες)

Μουσικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 30.9.16

Sputnik Stage

Μιχάλης Δέλτα

Τα παιδιά της παλαιότητας

Gravitysays_i

Laika Stage

Χειμερινοί Κολυμβητές

Ικαριώτικη Big Band:

Βασίλης Σκούτας

Δημήτρης Μυταράκης

Αντιγόνη Μπασακάρου

Σπύρος Χαϊκάλης

Παναγιώτης Χούτρας

Θοδωρής Μαραϊδώνης

Σάββατο 1.10.16

Sputnik Stage

Ελένη Βιτάλη

συμμετέχουν: Βαγγέλης Γερμανός, Ρίτα Αντωνοπούλου

Πετρολούκας Χαλκιάς

τραγούδι: Χρήστος Τζιτζιμίκας

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Laika Stage

Δημήτρης Μυστακίδης

Ρεμπετιέν

Πολιτιστικά Δρώμενα/εκθέσεις:

Το 1ο φεστιβάλ Σπούτνικ, επιδιώκει να συνομιλήσει με  διαφορετικές κουλτούρες και όψεις του πολιτισμού και να δώσει φωνή σε νέους καλλιτέχνες, ανεξάρτητους δημιουργούς και ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, σε όσους δηλαδή σκέφτονται λίγο «έξω από το κουτί». Με κυρίαρχη θεματική μας το προσφυγικό, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε, το τεράστιο πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, όσο και τις αγωνίες τους προβληματισμούς και τα όνειρα των προσφύγων, των ανθρώπων αυτών που θέλουμε να ζήσουν δίπλα μας. Παράλληλα συνομιλούμε με τα παιδιά που ονειρεύονται μέσα από τις φυλακές, με τα παιδιά που κάθονται για πρώτη φορά στα θρανία των ελληνικών σχολείων, με τους νέους ανθρώπους που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς με εμάς. Ξαναδιαβάζουμε την ιστορία της Αριστεράς, παίρνουμε παραδείγματα από την Χιλή του Αλιέντε, μαθαίνουμε από τα κινήματα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί τους, για να φτιάξουμε τους ελεύθερους χώρους που μας αξίζουν.

Εκθέσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ:

Κεντρική θεματική για το Προσφυγικό:

«Δρόμοι που τέμνονται, λαοί που συναντιούνται»

«Warehouse of souls» (Εγκλωβισμένες ψυχές)

Ένα οδοιπορικό στην Ειδομένη, φωτογραφική έκθεση από τον Αγγελο Μπαράι.

Λίγα λόγια για την έκθεση: Οι φωτογραφίες μου αυτές, δεν αποτελούν κατά την γνώμη μου ένα έργο τέχνης αλλά την ωμή αποτύπωση της κατάστασης στην Ειδομένη, ένα μικρό ελληνικό χωριό κοντά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΔΓΜ, όπου πρόσφυγες και μετανάστες, στοιβάζονταν κατά χιλιάδες μέσα και έξω από το προσωρινό camp που στήθηκε εκεί, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ και της των ισχυρών της Ευρώπης να κλείσουν τα σύνορα, μαζί και την αποκαλούμενη «Βαλκανική οδό», που οδηγούσε τους πρόσφυγες προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο στόχος μου με αυτή την δουλειά, ήταν να αποτυπώσω την καθημερινή ζωή μέσα και γύρω από το camp,  να δώσω στον θεατή την ευκαιρία να συμπονέσει τους ανθρώπους αυτούς, να καταλάβει την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και να προσπαθήσει να φανταστεί πως είναι να είσαι παγιδευμένοι σε μια «νεκρή ζώνη» , σε μια χώρα που δύσκολα μπορεί να φροντίσει ακόμα και τους ντόπιους.  Ο Άγγελος Μπαράι γεννήθηκε το 1994 στην Αλβανία, όμως, δεν πρόλαβε να τη γνωρίσει, καθώς μετανάστευσε στην Ελλάδα με την οικογένειά του σε πολύ μικρή ηλικία. Μετά από νίκη σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας, σπούδασε με υποτροφία Ιστορία και Φιλοσοφία της Τέχνης και Photomedia στη Σχολή Καλών Τεχνών Borgias Fine Art & Design. Κέρδισε άλλη μια υποτροφία από τη Σχολή Φωτογραφίας «Όραμα», ύστερα από διαγωνισμό φωτογραφικού Portfolio. Εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και για μουσικά και κινηματογραφικά Φεστιβάλ και για συναυλίες στην Ελλάδα. Έχει υπάρξει επίσημος Φωτογράφος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κοινωνικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών. Ο ίδιος σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος στους τομείς του φωτορεπορτάζ για διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για ελληνικά και ξένα πρακτορεία φωτογραφίας με βάση την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Αλβανία, αποτυπώνοντας με το φακό του καταστάσεις και γεγονότα. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε Διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί σε σημαντικά Φεστιβάλ και σε ομαδικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Έκθεση ζωγραφικής από Αφγανούς πρόσφυγες»

 «Δικαίωμα στο όνειρο»

Εικαστική έκθεση από τους μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Οι μαθητές, μέσα από την τέχνη τους αποτυπώνουν την προσπάθειά τους να υπερβούν την πολύ δύσκολη πραγματικότητα της φυλακής. Είναι ο τρόπος που επιλέγουν για να εκφράσουν την μετάβαση αυτή, μαζί και το δικαίωμά τους να ονειρεύονται και να ελπίζουν.

«Θεμελιώνοντας τα κινήματα, σπάζοντας τα τσιμέντα»

Έκθεση φωτογραφίας για τους ελεύθερους χώρους : Ελληνικό, Φαληρικός όρμος, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Προσφυγικά Αλεξάνδρας, Ασύρματος Αγ. Δημητρίου.  Διεκδικούμε την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των αγώνων του λαού μας, μακριά από λογικές ξεπουλήματος, και αξιοποιούμε τους δημόσιους ελευθέρους χώρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία»

Αφιέρωμα στην περίοδο διακυβέρνησης Αλιέντε. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, (Salvador Allende Gossens, 1908-1973) ήταν πολιτικός και ο πρώτος μαρξιστής Πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 1970-1973. Προσωπικότητα - ορόσημο για την παγκόσμια Αριστερά, γεννήθηκε στο Βαλπαραΐσο το 1908 και δολοφονήθηκε στο Σαντιάγο στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, καθώς οι δυνάμεις του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, με την στήριξη των δυνάμεων των ΗΠΑ, πολιορκούσαν το προεδρικό μέγαρο. Στον τελευταίο του λόγο προς τον Χιλιανό λαό είπε χαρακτηριστικά: «δεν πρόκειται να παραιτηθώ! Ευρισκόμενος σε μια ιστορική μετάβαση, θα πληρώσω την πίστη του λαού με τη ζωή μου. Και τους λέω ότι είμαι βέβαιος ότι οι σπόροι που έχουμε φυτέψει στην καλή συνείδηση των χιλιάδων και χιλιάδων Χιλιανών δεν θα μείνουν συρρικνωμένοι για πάντα. Έχουν δύναμη και θα είναι σε θέση να μας εξουσιάζουν, αλλά η κοινωνική διεργασίες δεν μπορεί να εμποδιστούν ούτε από το έγκλημα, ούτε από τη δύναμη. Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία». Η έκθεσή μας έχει ως στόχο να περιγράψει σε αδρές γραμμές την περίοδο διακυβέρνησης Αλιέντε, τις μεγάλες τομές και πολιτικές πρωτοβουλίες, την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

«Η νέα γενιά διαβάζει την ιστορία της. Από τον Θούριο στην Ενέδρα»

 Ιστορικά εξώφυλλα και θέματα από περιοδικά της νεολαίας της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Η έκθεση έχει ως στόχο την ιστορική αναδρομή στα γραπτά των αριστερών νέων, στην αναζοπύρωση των πολιτικών και κοινωνικών προβληματισμών. Να θυμηθούμε τις ρίζες μας λοιπόν, και να αναδείξουμε την ιστορική συνέχεια της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. 

Θεατρική παράσταση:

Παρασκευή 30/9, 19:30

Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων

του Σπύρου Τζόκα

Θεατρική Παράσταση από την Ομάδα Πείρα(γ)μα, Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων, του Σπύρου Τζόκα, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα, Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης, στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη – Κυπραίου: η Ειρήνη Μελά. Τραγουδά η Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου.

Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκης. Σκηνογραφική/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ευτυχία Ροδοπούλου

Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης... Της μνήμης εκείνης που οι κρατούντες θέλουν πάντα να σβήνεται, μιας ιστορίας που όταν δεν μπορεί να αποσιωπηθεί διδάσκεται ανάποδα, συκοφαντώντας ως «μάταιες» τις πράξεις αντίστασης, τις μικρές και τις μεγάλες... Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης...  Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές  από τους Γερμανούς  (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944..

 

Εκδηλώσεις/workshops:

Εκδήλωση:

Ο ψίθυρος της Ιστορίας: Τέχνη και Πολιτισμός στα χρόνια της Κρίσης”

Παρασκευή, 30/9, 19.00.

Παρεμβαίνουν:

-Γιώργος Κιμούλης (Ηθοποιός & Σκηνοθέτης)

-Όμηρος Πουλάκης (Ηθοποιός)

-Εύη Αποστολάκη (Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Νεότητας Αττικής)

- Κουζέλης Ανδρέας (Κοινωνιολόγος, Συγγραφέας, Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία)

Εκδήλωση:

Αριστερά, Δημοκρατία και Ριζοσπαστική Πολιτική”

Σάββατο, 1/10.19.00.

Παρεμβαίνουν:

-Chantal Mouffe 

Καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου του Westminster. Διευθύντρια του κέντρου Μελέτης για τη Δημοκρατία.

-Κώστας Δουζίνας

Καθηγητής της Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Workshop:

Παρασκευή, 30/9. 19.00.

Ιδιωτική εκπαίδευση: προβλήματα και προοπτικές σε νέο περιβάλλον”

Μία συζήτηση για τις αλλαγές στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τις αλλαγές στο εργασιακό τοπίο των εκπαιδευτικών και το νέο περιβάλλον

Παρεμβαίνουν:

-Μαρια Γραμματικου (Κεντρα Ξενων Γλωσσων)

-Γιωργος Μπουγελεκας (Ιδιωτικα σχολεια)

-Σεληνιωτακης Ανδρεας (Φροντιστηρια)

 

Workshop:

H καθημερινότητα των νέων στα Κέντρα Φιλοξενίας”

Σάββατο 1/10, ώρα 18.00.

Συζητώντας για το παράδειγμα του Κέντρου Φιλοξενίας του Ελαιώνα μέσα από τη ματιά του συντονιστή του Mahmoud Abdel Basoul. Για το ταξίδι τους και την καθημερινότητας τους στην Ελλάδα θα μας μιλήσουν οι Amir kai Mohammed.

- Bloco Μαθητών: Φτιάξε ένα σακίδιο για έναν πρόσφυγα (30/9-1/10)

Στο φεστιβάλ μας, βοηθάμε με τον τρόπο μας και σε συνεργασία με το BLOCO Μαθητων, τους νέους μικρούς μας φίλους για τη σχολική χρονιά που έχουν μπροστά τους! Περιμένουμε τα σακίδια σας!

Πρόγραμμα Παιδότοπου:

Tο σπούτνικ φέστιβαλ,το διαστημικό μας φεστιβάλ προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους σε νέες περιπέτειες. Με θεατρικά δρώμενα,δημιουργική απασχόληση,θέατρο σκιών και ζογκλερικά θα ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο των πλανητών και της φύσης.Θα ανακαλύψουμε και θα γνωρίσουμε διαφορετικούς πολιτισμούς μέσα από την τέχνη και το παιχνίδι.Φορεστε τα πιο λαμπερά σας χαμόγελα και ελάτε στην πιο όμορφη διαστημική γιορτή

Παρασκευή 30/9

19:00-21:00 φτιάχνω τον δικό μου αστερισμό ή πλανήτη που θα ταξιδέψει στους φίλους μας στις δομές προσφύγων-Δημιουργική απασχόληση

21:00-22:00 Παιδική παράσταση Κουκλοθεάτρου «Που πάει ο λύκος καβάλα στο ποδήλατο» από την ομάδα ‘’Αστρονάυτες’’

22:00-24:00 Το Διαστημικό Τσίρκο,κολπα ζογκλερικα,κορίνες,μπάλες,χούλα χουπ και ιπτάμενα πανιά από την εταιρία Θεάτρου «Η ρόζμαρη στην κορφή του λόφου»

Σάββατο 1/10

19:00-21:00 φτιάχνω τον δικό μου αστερισμό ή πλανήτη που θα ταξιδέψει στους φίλους μας στις δομές προσφύγων- Δημιουργική απασχόληση

21:00-22:00 Παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί»μια διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους από το Θέατρο σκιών « ΝΑΜΑΣΤΕ»

22:00-24:00 Το Διαστημικό Τσίρκο,κολπα ζογκλερικα,κορίνες,μπάλες,χούλα χουπ και ιπτάμενα πανιά από την εταιρία Θεάτρου «Η ρόζμαρη στην κορφή του λόφου»

Βιβλιοπωλείο:

Ένα ταξίδι σαν αυτό του ΣΠΟΥΤΝΙΚ, που θέλει να πάει τόσο μακριά, δε θα μπορούσε να μην είχε βιβλία για το δρόμο… Βιβλία γεμάτα ιδέες για τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε! Θεωρία, φιλοσοφία, ιστορία, διεθνή, λογοτεχνία, θέατρο, χιούμορ… Από τους κλασσικούς του μαρξισμού μέχρι σύγχρονους στοχαστές που αμφισβητούν ότι «το τέλος της Ιστορίας» έχει φτάσει… Από Μπρεχτ μέχρι κινέζικη λογοτεχνία κι από τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής μέχρι τη σύγχρονη συζήτηση για το ISIS και τη Μέση Ανατολή… Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα στο μεγάλο βιβλιοπωλείο του φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ. Γι’ αυτό προτού «εκτοξευθείτε» σε οτιδήποτε άλλο στο χώρο του φεστιβάλ, κάντε μια βόλτα απ’ το βιβλιοπωλείο.

Αθλητικά Δρώμενα:

 

Σκάκι και Ενέργεια

 

Πρωτότυπες, καθώς και δοκιμασμένες σκακιστικές εκδηλώσεις θα συμπεριλάβει το φεστιβάλ του περιοδικού «Σπούτνικ», το διήμερο 30.9 -1.10.16 στο Άλσος Στρατού στου Γουδή. Θα έχουν κεντρικό θέμα «Σκάκι και Ενέργεια», όπου μέσα από κείμενα, συζητήσεις, αλλά και ερωτηματολόγιο, θα αναδειχθούν πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στο κορυφαίο πνευματικό άθλημα και στην διεθνώς αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπαίθριο Solving Show με ελεύθερη συμμετοχή και με προσκεκλημένους – έκπληξη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν, με σχετικά γρήγορο ρυθμό, σκακιστικά προβλήματα τα οποία θα προβάλλονται σε οθόνη.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη σιμουλτανέ (ταυτόχρονες παρτίδες εναντίον πολλών αντιπάλων), από γνωστό έλληνα μεγάλο μετρ.

Οι εκδηλώσεις και τις δύο ημέρες θα αρχίζουν στις 7.30 μ.μ. Παράλληλα θα υπάρχει χώρος για φιλικές παρτίδες γρήγορου σκακιού, ενώ παιδιά με σκακιστική εμπειρία θα δείχνουν τις κινήσεις στα αρχάρια και θα τους μαθαίνουν τα πρώτα σκακιστικά τεχνάσματα.

διοργανωτές των σκακιστικών εκδηλώσεων στο φεστιβάλ Σπούτνικ:

·Εφημερίδα «Αυγή»

·Α.Ο. «Ζήνων» Γλυφάδας

·Εθελοντές

Παρασκευή, 30/9, 18.00-20.30

 

-Τουρνουά Basket 3on3.

Παρασκευή 30/9 & Σάββατο 1/10, 18.00-21.00.

-Tουρνουά ping-pong

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ