45' με την Αμαλία Ζέπου

45' με την Αμαλία Ζέπου Facebook Twitter
1

 


 

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μου επαφή με την Αμαλία Ζέπου. Τη γυναίκα που διάλεξε ο Γιώργος Καμίνης για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο απρόσωπο «κράτος» και στις ομάδες ενεργών πολιτών που μέσα στην κρίση θέριεψαν για τα καλά. Έχουν περάσει 6-7 χρόνια: η Αμαλία έκανε τότε guerilla gardening, φύτευε χωρίς να ρωτήσει κανέναν δημόσιους χώρους της πόλης. Το θέμα μού φάνηκε πολύ ερεθιστικό και προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί της. Βρήκα το τηλέφωνό της και όταν στην άλλη άκρη της γραμμής απάντησε η Αμαλία είχα καταλάβει ότι η συνέντευξη που ζητούσα δεν θα ήταν μια απλή ιστορία. Μου είπε ψύχραιμα και πολύ σοβαρά ότι ευχαρίστως να μιλήσει μαζί μου γι' αυτό που κάνει, αλλά πριν γίνει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να φυτέψω κι εγώ «κάτι» στην πόλη. Για ένα δευτερόλεπτο μου πέρασε από το μυαλό ότι κάνει πλάκα ή ότι είναι από αυτές τις γυναίκες με την υπερβολική αυτοπεποίθηση που σκαρώνουν «σοβαρά αστεία» για να σπάσουν τον πάγο με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Όχι, η Αμαλία Ζέπου εννοούσε ακριβώς αυτό που έλεγε. Αντίθετα, εγώ δεν εννοούσα καθόλου αυτό που της υποσχέθηκα. Ότι, δηλαδή, συμφωνούσα με την πρότασή της και θα επανερχόμουν, αφού φύτευα κάτι κάπου έξω στην πόλη.

Χρόνια μετά τη συνάντησα ξανά στους atenistas. Για κάποιον λόγο δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο όμορφη! Η Αμαλία Ζέπου, χωρίς ίχνος αφέλειας ή ανέξοδου ρομαντισμού, αγαπάει την Αθήνα και κυρίως πιστεύει στην Αθήνα. Αυτή την εβδομάδα μπορείτε να την ακούσετε στο Ίδρυμα Κατακουζηνού: μιλάει την Τετάρτη στις 7.30, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων που διοργανώνει εκεί η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY. Αυτή η αφορμή μου έδωσε την ευκαιρία να της ξαναμιλήσω, για πρώτη φορά με τη νέα της ιδιότητα: ως συμβούλου του δημάρχου Αθηναίων για θέματα δικτύωσης με ομάδες πολιτών. Μαζί με τους συνεργάτες της δημιούργησαν το δίκτυο «συνΑθηνά», μια πλατφόρμα όπου άτυπες και μη ομάδες της Αθήνας στηρίζονται και αποκτούν δημόσιο βήμα για τις θετικές πρωτοβουλίες τους όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Αλλά τι δουλειά έχει μια κοινωνική ανθρωπολόγος που αγάπησε το σινεμά και το ντοκιμαντέρ στο δημαρχείο της οδού Αθηνάς; «Το ντοκιμαντέρ, όπως και η κοινωνική ανθρωπολογία που σπούδασα, είναι τρόποι να συμμετέχεις στις ζωές των άλλων. Παρατηρώντας εμπλέκεσαι». Αμέσως τη ρωτάω γιατί δεν είναι πια στους atenistas.

«Μα, δεν είχαμε πει ότι οι atenistas θα παραμείνουν άτυπη ομάδα; Αν atenistas σημαίνει να κάνεις θετικά πράγματα για την πόλη, τότε δεν έχω σταματήσει. Μια φορά atenistas, πάντα atenistas».

Η Αμαλία Ζέπου ζει εδώ και πολλά χρόνια στον Κεραμεικό. Τι της έμαθε αυτή η γειτονιά και πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με την εποχή που μετακόμισε η ίδια εκεί; «Ζω στον Κεραμεικό από το 2007. Η γειτονιά έμαθε στα παιδιά μου πώς να γίνουν πολίτες του κόσμου. Η "κάτω πόλη" πήγε να καταρρεύσει, αλλά τώρα αλλάζει. Έχει πια μια κατεύθυνση, έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που έχουν ελπίδα για τη γειτονιά». Αλήθεια, ποια είναι η πρωτοβουλία-ενέργεια που έχει κάνει ως «ενεργός πολίτης» για την οποία αισθάνεται περισσότερο υπερήφανη; «Τότε καθαρίζαμε και επαναφέραμε τους κήπους στην αρχική τους μορφή. Τώρα αισθάνομαι ότι γίνεται το ίδιο με ξεχασμένους θεσμούς στον δήμο Αθηναίων. Τους φροντίζουμε για να τους ξανα-αγαπήσουμε. Οι θεσμοί είναι σαν εγκαταλειμμένοι κήποι».

Ερχόμαστε στη δουλειά της στον δήμο. Πώς στήθηκε η ιστορία του «συνΑθηνά» και τι ακριβώς κάνει;

«Το "συνΑθηνά" είναι η φυσική συνέχεια αυτής της πρακτικής. Είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχεται για να διευκολύνει την επικοινωνία των ομάδων, να αναδείξει τη δυναμική του πρόσφατου φαινομένου συμμετοχής στα κοινά και να διαδώσει τις δράσεις των πολιτών. Ένα στέκι όπου προβάλλουν τις δραστηριότητές τους, ενημερώνουν για πρωτοβουλίες ή ανάγκες στις γειτονιές, καταθέτουν ιδέες τους. Εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2013. Ο δήμαρχος ήθελε να δώσει δημόσιο βήμα στους δημιουργικούς πολίτες, ορατούς στις γειτονιές, αλλά μέχρι τώρα σκιές για την επίσημη πόλη. Λειτουργεί ως ημερολόγιο καλών πρακτικών, δράσεων πολιτών που ωφελούν πραγματικά την πόλη αλλά και ως χώρος συνάντησης των κινήσεων πολιτών. Της επίσημης πόλης και των ομάδων δράσης. Είναι ένας πρωτοποριακός μηχανισμός που για πρώτη φορά προέρχεται από δημόσιο φορέα χωρίς να πατρονάρει, χωρίς να υποδεικνύει. Ένας χάρτης λύσεων από τους ίδιους τους πολίτες. Όχι προβλημάτων. Μια άλλη γλώσσα». Και μας καλεί να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα www.synathina.gr.

Της επισημαίνω κάτι που ξέρει πολύ καλά: οι ακτιβιστές είναι εκ των πραγμάτων καχύποπτοι απέναντι στο «κράτος», επομένως και στον δήμο; Πώς σπάτε αυτόν τον τοίχο;

«Οι πολίτες και κάτοικοι της Αθήνας θέλουν να δουν την πόλη να στέκεται στα πόδια της. Όσο το κράτος και οι δημόσιες Αρχές είναι εμπόδιο σε αυτό, ισχύει η καχυποψία. Όταν όμως ο δήμος αγκαλιάζει τις πράξεις και τις ενέργειες πολιτών που φέρνουν θετικό και ορατό αποτέλεσμα, τότε σπάει από μόνος του ο τοίχος. Η ίδια η συνεργασία και υποστήριξη τον σπάνε. Είναι θέμα σχέσεων εμπιστοσύνης».

Η κουβέντα μας έρχεται μοιραία στον Γιώργο Καμίνη: έχει πιθανότητες επανεκλογής σε ένα περιβάλλον ακραίας πολιτικής πόλωσης; «Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα υπέρ του. Είναι δήμαρχος της πόλης, όχι της πόλωσης. Η κομματική επιλογή δημάρχου πέθανε στην ψυχή των ανθρώπων. Μένει να τελειώσει και στην κάλπη. Η κομματική πόλωση εγκλωβίζει, δεν έχει τίποτα το ελπιδοφόρο και το νέο. Και καμιά δουλειά με την πραγματική ζωή των ανθρώπων στην πόλη».

Ξέρω ότι της Αμαλίας δεν της πολυαρέσει η λέξη «εθελοντής»: αλήθεια, ποια η διαφορά μεταξύ των όρων «εθελοντής» και «ενεργός πολίτης»; «Επιτέλους, η ερώτηση που περίμενα. Στο μυαλό μου η λέξη "εθελοντής" δημιουργεί ορισμένους αρνητικούς συνειρμούς. Δεν ακούγεται στα ελληνικά σαν το αγγλικό "volunteer". Μοιάζει με κάποιον που δουλεύει για άλλους χωρίς να πληρώνεται. Ενώ "ενεργός πολίτης" είναι αυτός που σκέφτεται από μόνος του λύσεις για τη γειτονιά του, τους ανθρώπους, την πόλη. Κάνει την πόλη δική του, συμμετέχοντας με τις λύσεις του στη ζωή της. Είναι η αρχή μιας ωρίμανσης. Μιας στάσης ευσυνειδησίας και κοινωνικής υπευθυνότητας».

Πριν την αφήσω και της δώσω χρόνο να προετοιμαστεί για την ομιλία της Τετάρτης, την ρωτάω πώς βλέπει την Αθήνα σε δύο χρόνια από σήμερα. «Η Αθήνα δεν γυρίζει πίσω. Είναι όμορφη πόλη, όχι σαν καρτ ποστάλ αλλά γιατί γίνονται πράγματα σε αυτή. Με συμμετοχή, προσφορά και αλληλοβοήθεια. Ξαναβρίσκονται οι άνθρωποι. Εξάλλου φαίνεται αυτό. Δεν έχω τίποτα με τα προάστια, αλλά η μόδα πέρασε. Η καρδιά της πόλης χτυπάει στην "κάτω Αθήνα". Στα μαγαζιά, στον κόσμο, στην επινοητικότητα, στο κέφι. Λιγότερο δήθεν, πιο λιτά, πιο ελεύθερα τελικά. Εκεί πάει η πόλη. Και έχει ήδη πάρει τον δρόμο της».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Στην κάτω Αθήνα βαράνε άλλα πράγματα δυστηχώς... Προς τι ο σεβασμός ή το ενδιαφέρον προς ένα δήμαρχο;Δημιουργούμε κλίμα ενθουσιασμού λίγο πριν τις "εκλογές" που η μισή Αθήνα δεν έχει καν υπόψιν; Άλλα και που αν είχε υπόψιν τις εκλογές, δεν θα είχε καμία ελπίδα για ελπίδα;Kαι σκάρτος να μην είναι κάποιος (λέμε τώρα ρε παιδί μου...) πως να λειτουργήσει σε ένα άδειο μισοσύστημα; σε ένα σύστημα που απουσιάζουν ένα σόρο υποδομές, και ένα σορό άλλες είναι ανεπτυγμένες σε βαθμό βλακείας.Το πιο υγιές λοιπον τι θα ήταν;