Ο ήλιος και ο άνθρωπος

Ο ήλιος και ο άνθρωπος Facebook Twitter
0

Κοιτάζοντας τη σχέση ανθρώπων και ήλιου μια, δυο και τρεις δεκαετίες πριν, ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι στην Τρίτη χιλιετία άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα έσπευδαν στις πολιτισμένες κοινωνίες να κρυφτούν απ' αυτόν. Ούτε, επίσης, ότι τα γονίδια των περισσότερων λαών της Γης θα έμπαιναν αναλυτικά στο μικροσκόπιο για να εντοπιστούν ποιοι αντέχουν στον ήλιο, ποιοι κινδυνεύουν και πώς θα σωθούν οι τελευταίοι.

Στην πιο χρόνια βαριά και διαδεδομένη νόσο της ανθρωπότητας, τον καρκίνο, είναι ενδιαφέρον ότι ειδικά αυτός του δέρματος (που προέρχεται αποκλειστικά από την έκθεση του ανθρώπου στον ήλιο) είναι αυτός που δίνει στην εξέλιξη της επιστήμης εκείνο που οι ερευνητές ανέμεναν τόσα χρόνια με αγωνία και προσμονή: διαγνώσεις και θεραπείες βάσει των προσωπικών γονιδίων του καθενός. Φάρμακα  εξατομικευμένα, κάτι σαν προσωπικό θεραπευτικό κοκτέιλ  που θα  σχεδιάζονται πλέον με βάση το γονιδιακό προφίλ του καθενός. Όπως και προληπτικές εξετάσεις που θα διαγιγνώσκουν ατομικά ποιος κινδυνεύει πραγματικά να νοσήσει, ώστε να κρύβεται για πάντα στη... σκιά. Τα νέα στον χώρο της θεραπευτικής είναι βέβαιο πως σαρώνουν, ενθουσιάζοντας τους ειδικούς. Υπόσχονται πολλά σε σημερινούς και αυριανούς ασθενείς.  Δεν φαίνεται να ευχαριστούν αντίστοιχα, όμως,  και τους πολιτικούς.

Στις πλουσιότερες κοινωνίες της Ευρώπης  και της Αμερικής, θεωρείται προς  το παρόν σχεδόν άτοπο να καλυφθούν από τα ασφαλιστικά συστήματα οι προσωπικά σχεδιασμένες θεραπείες για τον καθέναν από τους νοσούντες. Ο επιστημονικός κόσμος επίσης, μαζί και οι κοινοί θνητοί, νιώθουν ότι έφτασε ώρα που ο καρκίνος θα είναι δύο ταχυτήτων. Για πλούσιους και φτωχούς. Θα χρειαστεί σίγουρα μια πενταετία ακόμη ώστε τέτοια ερωτήματα να απαντηθούν.

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Δέρματος που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στον Αστέρα Βουλιαγμένης  με τη συμμετοχή των πλέον διάσημων επιστημόνων  και ερευνητών θα ακουστούν πολλές καινούργιες ανακοινώσεις, τοποθετήσεις και απαντήσεις. Ακόμα, θα παρουσιαστούν τα προφίλ των μεσογειακών και πιο βόρειων ευρωπαϊκών λαών σε σχέση με την ασθένεια.

Ως Έλληνες, με τα ασφαλιστικά μας ταμεία αδειανά, κρατάμε -και πάλι- και μόνο την ελπίδα. Αισιοδοξούμε πως ως «ηλιόλουστος» λαός θα αποδειχθούμε πιο «ψημένοι και ανθεκτικοί» στην απειλή του Θεού  Ήλιου. Ίσως και πιο τυχεροί. Θα θυμηθούμε ότι παντοτινός κανόνας πια για την υπόλοιπη ζωή μας θα είναι απαραιτήτως, κάθε φορά, πριν βγούμε από το σπίτι,  να χρησιμοποιούμε το σωστό και εγγυημένο αντηλιακό, τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας ξεχάσουμε,  καλού κακού, για πάντα πως το ηλιοκαμένο ήταν κάποτε in...

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ