Νέο street food στο κέντρο

Νέο street food στο κέντρο Facebook Twitter
0
Νέο street food στο κέντρο Facebook Twitter
Etnico

Το Etnico είναι ολόφρεσκος χώρος στο κέντρο της πόλης που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τις γεύσεις του street food. Η έμπειρη ομάδα των εστιατορίων Altamira έχει αναλάβει το ταξίδι αυτό της γεύσης με καλής ποιότητας πρώτες ύλες, προσφέροντας πιάτα από την Ινδία, την Αραβία και το Μεξικό. Ο χώρος μικρός, καλόγουστα στημένος, με χαρούμενες αποχρώσεις, εξωτικές διακοσμητικές πινελιές και ανοιχτή κουζίνα. Ψηλά ξύλινα τραπέζια και πάγκοι στο πεζοδρόμιο συγκεντρώνουν τις νεανικές παρέες. Ένας μαυροπίνακας σε βάζει στο παιχνίδι των γεύσεων. Δοκιμάσαμε μεξικάνικα nachos sabroso (€4,50), που είναι καλαμποκένια τσιπς με τσένταρ σος, κιμά πικάντικο, πατέ ελιάς, γουακαμόλε και sour cream. Νόστιμο τσιμπολόγημα για αρχή, που ταιριάζει με μια κλασική δροσερή μαργαρίτα λεμόνι (€3,50). Ακολούθησαν τα γευστικά ινδικά πιτάκια samosas με γέμιση λαχανικών και μπαχαρικών (€3,30), που συνοδεύονται με γλυκόξινο τσάτνεϊ. Ένα πέρασμα από Αραβία επιβάλλεται με φαλάφελ, αραβική πίτα που αγκαλιάζει σφιχτά ρεβιθοκεφτέδες, μαρούλι, αγγούρι, μπαμπαγκανούζ, ταρατόρ και μελιτζάνες με τζίντζερ (€3,50). Για τους δυνατούς παίχτες, το Burrito Chilli Con Carne (€4) έρχεται καυτερό και ο πληθωρικός συνδυασμός από φασόλια, κιμά, κρέμα γιαουρτιού, ρύζι και γουακαμόλε μέσα σε τορτίγια αποδεικνύεται νόστιμος και χορταστικός. Η φιλοσοφία του Etnico είναι να προσφέρει street food με φρεσκοκομμένα λαχανικά αλλά και φρέσκα κρεατικά. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι φρεσκοστυμμένοι για να διατηρούν αναλλοίωτη τη θρεπτική αξία τους. Προσιτές γεύσεις του κόσμου, απλά και γρήγορα.

☛ Etnico, Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, 211 4113880


Το εστιατόριο «Μπάρμπα Αλέξης» με την ανατολίτικη κουζίνα άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στα Β.Π. και είναι το τρίτο στη σειρά της οικογένειας του Γιώργου Κεσέρογλου. Η ιστορία του ξεκινάει το 1979 στη Φιλαδέλφεια, όταν ο πατέρας Αλέξης, φημισμένος ψήστης από την Αντιόχεια, και η γυναίκα του Δέσποινα, δεινή μαγείρισσα της ανατολίτικης κουζίνας, ξεκίνησαν να σερβίρουν τους μεζέδες της πατρίδας τους. Τα χρόνια κύλησαν και το «μικρόβιο» της εστίασης πέρασε στον γιο, τον Γιώργο, που ξεκίνησε το 1996 το πρώτο μαγαζί «Μπάρμπα Αλέξης». Η επιτυχία του τον οδήγησε σε ένα δεύτερο, στου Ρέντη, το 2005, και πρόσφατα στον νέο χώρο του, στη Νέα Κηφισιά. Η υπόθεση είναι οικογενειακή, αφού στην κουζίνα μαγειρεύουν τα αδέλφια του Μορφούλα και Σωτήρης και η νύφη του Ασπασία. Όλα χειροποίητα, με την παράδοση και την τέχνη της μαμάς να συνεχίζεται επάξια. Η σάλα είναι άνετη και καλόγουστη, με μοντέρνο, οριένταλ στυλ. Μαρμάρινα τραπέζια, κομψά σεπαρέ με λευκούς δερμάτινους καναπέδες, μοντέρνα φωτιστικά, καθρέφτες και μπάρα ντυμένη με λευκό μάρμαρο και διακοσμημένη με ανατολίτικες πινελιές. Η μεγάλη αυλή μέσα σε μια αγκαλιά πρασίνου είναι ιδανική για το καλοκαίρι. Έμπιστοι φίλοι μου είχαν παινέψει την κουζίνα του, που τιμούν πυκνά-συχνά. Φυλλομετρώντας τον κατάλογο, ανακαλύπτω ορεκτικές και ακριβοθώρητες ανατολίτικες νοστιμιές. Και αρχίζει μια παρέλαση από σαγηνευτικά πιάτα. Στρογγυλή ζεστή πίτα, αφράτη, χειροποίητη, με σουσάμι αντί για ψωμί, είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις τις αλοιφές. Ακαταμάχητη σε γεύση και πικάντικη είναι η τζεβιζλέ (€4), φτιαγμένη από λιαστή κόκκινη καυτερή πιπεριά από την Αντιόχεια, δουλεμένη με καρύδι και λίγο ελαιόλαδο. Το ίδιο νόστιμες είναι η εζμέ (€4) και η χούμους (€4). Εντυπωσιακή η αλί ναζίκ (€5) από ψητή μελιτζάνα, γιαούρτι και καβουρντισμένο μοσχαράκι με σάλτσα. Η σαλάτα τσομπάν (€6) είναι ωραία μαριναρισμένη με ψιλοκομμένα ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, δυόσμο και χυμό λεμονιού. Το λαχματζούν (€8), σε μέγεθος οικογενειακής πίτσας, με λεπτή, τραγανή ζύμη και ευωδιαστό ψιλοκομμένο κρέας, μπαχαρικά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό είναι καταπληκτικό. Υποκύπτεις στη γευστική γοητεία του. Το παστουρμαλί (€7) είναι κλειστή πίτα γεμιστή με παστουρμά, τυρί και ντομάτα, φτιαγμένη με καλά υλικά, μέσα σε ωραία ζύμη και γενναία μερίδα. Με πόνο ψυχής αντιμετώπιζα τις συνεχόμενες προκλήσεις των πιάτων για να αφήσω χώρο για το κεμπάπ που ζυμώνεται με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και λίγο μοσχοσίταρο, μια γευστική βόμβα που συνοδεύει γιαούρτι και πίτες (€8). Για δυνατούς παίχτες είναι το Άδανα κεμπάπ με φρέσκια καυτερή πιπεριά στη γέμιση και κούσμπασι, που είναι καυτερές μπουκίτσες χοιρινό. Κορωνίδα του δείπνου ήταν το τσοπ κεμπάπ (€8), κομμάτια ξεκοκαλισμένης προβατίνας, μαριναρισμένα στα κάρβουνα και ψημένα ιδανικά. Με την πρώτη μπουκιά χαιρόσουν το ζουμερό κρέας που χάριζε απίστευτη νοστιμιά. Για το τέλος, ένας μπακλαβάς φτιαγμένος με φύλλο γιουφκά από τα χεράκια της Μορφούλας, που ευωδιάζει φρέσκο βούτυρο. Αέρινο και συγχρόνως τραγανό το φύλλο, με πλούσια γέμιση και γεύση θεϊκή. Εξαιρετικά και αυθεντικά φτιαγμένα είναι το κιουνεφέ Αντιοχείας και το δροσερό καζάν ντιπί που κερνούν στο τέλος. Δεν νομίζω ότι θα περιμένω και πολύ για να επισκεφτώ πάλι το φιλόξενο αυτό στέκι της Κηφισιάς και να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα από το μενού.

☛ Μπάρμπα Αλέξης, Ιλισίων 13, Ν. Κηφισιά, 211 1831437


Ποιο είναι, άραγε, το κριτήριο για την επιλογή ενός εστιατορίου; Το καλής ποιότητας φαγητό, οι τιμές, το φροντισμένο περιβάλλον και η αίσθηση φιλοξενίας. Στην Αθερίνα, στη Νέα Ερυθραία, θα βρεις όλες αυτές τις προϋποθέσεις και η θερμή υποδοχή θα σε κάνει να νιώσεις καλοδεχούμενος. Η ονομασία δηλώνει ευθύς εξαρχής τις προθέσεις της κουζίνας και μόλις διαβείς το κατώφλι του εστιατορίου μπαίνεις σε τροχιά διακοπών. Χαρούμενος χώρος, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί στο περιβάλλον και στα αναπαυτικά έπιπλα. Η παλιά μονοκατοικία που λειτουργούσε χρόνια ως ταβέρνα έχει γίνει ένα όμορφο ψαροεστιατόριο για φιλικές παρέες, ζευγάρια και οικογένειες. Στην πίσω αυλή σε περιμένει η έκπληξη, πνιγμένη στο πράσινο, με πεύκα, συκιές κι έναν μπαξέ με λίγα κηπευτικά και μυριστικά που αξιοποιούνται στην κουζίνα. Τα διακοσμητικά στοιχεία με τις τροχαλίες, τα σχοινιά και τους νησιώτικους καναπέδες δίνουν τον ναυτικό τόνο. Την όρεξή σου θα ανοίξουν περισσότερο οι τιμές του μενού, που προσφέρει μια εξαιρετικά προσιτή ψαροφαγία. Μόλις πάρεις θέση, το ευγενικό προσωπικό θα έρθει με τον ξύλινο δίσκο, όπου φιγουράρουν τα κρύα ορεκτικά με αλίπαστα, χταπόδι ξιδάτο και φάβα για να διαλέξεις ό,τι τραβάει η όρεξη σου, όπως συνήθιζαν τα παλιότερα χρόνια στα μεζεδοπωλεία. Χειροποίητη ταραμοσαλάτα (€4) σε χορταστική μερίδα, εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα (€3,50) που η αληθινή γεύση της μιλάει στο στόμα. Εκτίμησα την ωραιότατη σαλάτα αλμύρα (€6), που ήρθε ελάχιστα βρασμένη και ζεστή. Έγινε απολαυστική με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο, που στο ζουμάκι της θα βουτήξεις την μπουκιά σου από το ψημένο ψωμί στα κάρβουνα. Στο μενού υπάρχουν τέσσερις προτάσεις με μύδια και επιλέξαμε αυτά που γίνονται ψητά στα κάρβουνα (€6,50) – ήταν πρώτης γραμμής. Πληθωρικά και ζουμερά, σε κερδίζουν με την απλότητα και τη νοστιμιά τους. Τα τηγανητά στικ κολοκυθιού (€4,50) βγάζουν γλύκα και δύσκολα βάζεις φρένο στο τσιμπολόγημά τους. Από τα κάρβουνα βγήκαν άψογα ψημένες και ζουμερές οι φιλεταρισμένες ασημένιες σαρδέλες (€7), που τις συνόδευε κατακόκκινη ψιλοκομμένη ντομάτα. Η Αθερίνα είναι ένα μαγαζί που γεννά εμπιστοσύνη με τις φροντισμένες φρέσκες προτάσεις ψαρικών από το τηγάνι ή τα κάρβουνα. Σημειώστε ότι υπάρχουν και λιγκουίνι με γαρίδες και φρέσκια ντομάτα για τους μη φανατικούς ψαροφάγους. Η κάρτα των κρασιών και των αποσταγμάτων έχει καλές προτάσεις και σε καλές τιμές. Η Αθερίνα είναι από τα μαγαζιά που μπαίνουν στην ατζέντα σου.

☛ Αθερίνα, Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ