Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις

Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις Facebook Twitter
Penny Lane
0

Το σημείο όπου βρίσκεται το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Penny Lane είναι χαμηλά στον πεζόδρομο της Θουκυδίδου στο Χαλάνδρι, σχετικά μακριά από τη φασαρία των γειτονικών μαγαζιών. Βαδίζεις ανάμεσα σε τραπεζάκια, κόσμο, μουσικές, φαγητά, ποτά, ένα «κοκτέιλ» διασκέδασης που παραπέμπει σε κάποιο φασαριόζικο νησί διακοπών. Το Penny Lane σε τραβάει αμέσως, με την υπέροχα διακοσμημένη αυλή του με τα mix and match διακοσμητικά στοιχεία, το φυσικό ξύλο, το τούβλο, τα γλαστράκια με τα λουλούδια και τα διαφορετικού χρώματος φερ-φορζε καθίσματα. Οι Θεσσαλονικείς διακοσμητές Νοrdeco έστησαν ένα όμορφο σκηνικό που πλαισιώνεται από πολύχρωμα λαμπιόνια. Στο έμπα συναντάς τη μεγάλη ανοιχτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο. «Θέλαμε να στήσουμε μια new american kitchen» λέει ο Δημοσθένης Γεωργίου, συνιδιοκτήτης, και προσθέτει: «Ταξίδεψα στην Αμερική, απ' όπου και εμπνεύστηκα για το ύφος και το φαγητό του μαγαζιού». Και όπως όλα δείχνουν, τα έχουν καταφέρει μια χαρά. Ο κατάλογος σε βάζει στο παιχνίδι του comfort food με προτάσεις ορεκτικών από τον ξυλόφουρνο, street food, σαλάτες, λίγα κυρίως πιάτα και γαρνιτούρες επιλογής. Το Penny Lane προσφέρει μια διαφορετική πρόταση, αφού όλα φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας από την άξια σεφ Αλεξάνδρα Τακορίδη. Δοκιμάσαμε τη δροσερή σαλάτα εποχής (€6) με διάφορα λαχανικά όλο ζωντάνια, που τα αγκάλιαζε ωραία βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, και ακολούθησε το μοσχαρίσιο συκώτι (€8,50), μαριναρισμένο σε ντομάτα, μανιτάρια και σκόρδο, που ήρθε σε ευμεγέθη κομμάτια περασμένα σε ξύλινο καλαμάκι, πάνω σε λεπτοκομμένη ντομάτα με μαϊντανό – τέλεια ψημένο, με χυμώδη σάρκα και μπόλικη νοστιμιά. Από τον ξυλόφουρνο τιμήσαμε την πίτσα Ναπολιτάνα (€8,50) με ωραία σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ντοματίνια, βασιλικό και ενισχυμένη με προσούτο και φύλλα ρόκας. Τα υλικά κρατούν καλή ισορροπία και εναρμονίζονται με τη λεπτή ζύμη. Αν είχε ψηθεί λίγο περισσότερο, θα ήταν ακόμη πιο τραγανή. Το πιάτο που κλέβει τις γευστικές εντυπώσεις είναι το Ρullet Βrisket (€7,50), για το οποίο η σεφ σιγομαγειρεύει το μοσχάρι 4 ώρες, σερβίροντάς το πάνω σε τραγανό ψωμί με σαλάτα coleslaw και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Θαυμάσια γεύση, φουλ νοστιμιά. Το γυναικείο χέρι στην κουζίνα και η αγάπη της σεφ βγαίνουν στα πιάτα. Η ίδια πιστεύει ότι οι γυναίκες σεφ μπορούν να κάνουν πολλά στην κουζίνα. «Είναι μαγικό επάγγελμα» λέει. Το Penny Lane, αν και βρίσκεται στον πρώτο μήνα λειτουργίας του, φαίνεται καλά ρονταρισμένο, με άμεσο και ευγενικό σέρβις, που ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες των πελατών. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αλέγκρα ατμόσφαιρα και το νόστιμο φαγητό κάνουν την εμπειρία εξαιρετικά καλή. Το Penny Lane ανοίγει από το πρωί για καφέ και brunch με croque-monsieur αλλά και choco burger με παγωτό βανίλια και σοκολάτα.
☛ Penny Lane, Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, 210 6800217.

Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις Facebook Twitter
Ω3


Με το διαβατήριο της φρεσκάδας στην πρώτη ύλη και με ψαράκια που φημίζονται για τα καλά λιπαρά άνοιξε πανιά το καινούργιο μεζεδοπωλείο «Ω3», επιβεβαιώνοντας την τάση για μοντέρνα, προσιτή ψαροφαγία. Ωραία και πιασάρικη η ονομασία του. Ένας μοντέρνος χώρος στο Πασαλιμάνι, που ήταν όνειρο ζωής για τους ιδιοκτήτες του. Το Ω3 άνοιξε στη θέση του ιστορικού πειραιώτικου καφέ «Αλεξάνδρειο» που μεσουρανούσε τη δεκαετία του '70. Οι νέοι ιδιοκτήτες, σε συνεργασία με τον διακοσμητή Πάνο Κοκκαλίδη, κράτησαν αρκετά από τα στοιχεία και τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της οικοδομής. Την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο σεφ Δημήτρης Νίκολης και στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι η σεφ Μαρία Σεφεριάδη. Το μενού δεν είναι φλύαρο, προσφέρονται πιάτα ημέρας ανάλογα με τη φρέσκια ψαριά που έχει παραλάβει η κουζίνα. Ξεκινάς με ωραίες αλοιφές. Ξεχώρισα τη δίχρωμη ταραμοσαλάτα, μους λευκού ταραμά και μους μαύρου, με μελάνι σουπιάς (€4,50). Ωραία γεύση, με ένταση, αποκαλύπτει η ρεγγοσαλάτα Ω3 (€5) με κομμάτια του ψαριού. Η μελιτζανοσαλάτα (€4,50) σιγοκαπνίζεται και σερβίρεται με σταφίδες και κουκουνάρι που αφήνουν μια γλύκα στην επίγευση, περισσότερο έντονη από όσο θα ήθελα. Υποκύψαμε στη γοητεία του φιλεταρισμένου γαύρου (€6) που βγαίνει τραγανός από το τηγάνι και τρώγεται ευχάριστα κάτω από τη μεσημεριάτικη σκιά των πεύκων. Ταιριαστή με τα πιάτα είναι η κυκλαδίτικη σαλάτα (€7) με υπέροχα αυγουλάτα ντοματίνια Σύρου, όλο γλύκα, με νησιώτικη μυζήθρα και φύλλα κάππαρης. Η απλότητα και η γευστική διαφάνεια αποκαλύπτεται στα φιλέτα κουτσομούρας (€12) που βγαίνουν από τη σχάρα σωστά ψημένα. Το παιχνίδι γίνεται δυνατό με το σπαγγέτι Ω3 (€13), που η γεύση του κυριολεκτικά απογειώνεται από το αυγοτάραχο του Τρικαλινού και τους κύβους ντομάτας. Ενδεικτικό πιάτο για το πώς ένας σεφ με λίγο τσαγανό μπορεί να δώσει τη δική του εκδοχή, αξιοποιώντας τα παραδοσιακά μας υλικά. Το Ω3 τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι όμως καλά οργανωμένο. Θα σε περιποιηθούν αληθινά και για το τέλος προσφέρουν μους γιαουρτιού με λεμόνι ή υποβρύχιο μαστίχα μέσα σε λικέρ μαστίχας που μας άφησε νοσταλγική γλύκα για κατευόδιο.

☛ Ω3, Άγγελου Μεταξά 7-9, Πασαλιμάνι, 210 4113333.

 

Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις Facebook Twitter
Soleto


Το Soleto στη Γλυφάδα είναι αγαπημένο all day στέκι. Τα νέα είναι ότι την κουζίνα του Soleto ανέλαβε ο πολύ καλός σεφ Μιχάλης Ντουνέτας, που επιμελήθηκε το μενού, και αξίζει να δοκιμάσεις σαλάτα fitness με ψητό κοτόπουλο, μάνγκο, σέλερι και ξηρούς καρπούς, εξαιρετικό ρολό καρπάτσιο με ψητά καλοκαιρινά λαχανικά και πετυχημένο ριζότο με φινόκιο, κολοκύθι και λαυράκι στη σχάρα. Σταθερή επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.

☛ Soleto, Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, 210 9680460.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ