ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Βόρεια-Νότια

Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
0
Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
LoCamente

«LoCamente» (τρελή ψυχή) είναι το εύστοχο όνομα του ολοκαίνουργιου μαγαζιού της Ελένης και του Άρη Τσανακλίδη. «Τρελή ψυχή, αυτό είμαι κατά βάθος» λέει γελώντας η Ελένη και προσθέτει: «Ήταν μια τρελή απόφαση αλλά κι ένα όνειρο να κάνω ένα εστιατόριο μαζί με τον άντρα μου, τον Άρη». Η αύρα της οικειότητας υπάρχει διάχυτη και σε αγκαλιάζει αμέσως. Aυλή καταπράσινη, σάλα στα χρώματα της άμμου, με έντονα τα ισπανικά στοιχεία. Φυλλομετρώ τον κατάλογο με τις προτάσεις των πιάτων που βγαίνουν από την κουζίνα. Ο Άρης Τσανακλίδης, πολυταξιδεμένος και έμπειρος σεφ, μαγειρεύει «φαγητά που γουστάρουμε να τρώμε», όπως ο ίδιος λέει, και ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του. «Το μενού θα αλλάζει τακτικά, ανάλογα με τη διάθεση, και θα προσθέσω λίγο βιετναμέζικο και ταϊλανδέζικο» εξηγεί ο σεφ και μας σερβίρει μαριναρισμένο φιλέτο ψαριού σε μοσχολέμονο, αλάτι και φρέσκο κόλιανδρο (€6,50) – ωραίο ξεκίνημα. Ακολουθεί μια υπέροχη σαλάτα, η «Escondido» (€7), με ολόφρεσκες καρδιές μαρουλιού –σαν να το έχεις μόλις κόψει από τον κήπο– που αγκάλιαζαν dressing Dijon, παρμεζάνα, ψητό σκόρδο και χειροποίητο κρουτόν. Δροσερή και τόσο ευχάριστη, που δεν θέλεις να τελειώσει. Σε πήλινο σκεύος έρχεται το Chili con carne (€5), μαστόρικα μαγειρεμένος μοσχαρίσιος κιμάς, με καλαμπόκι, φασόλια κόκκινα και σάλτσα ντομάτας με τσίλι. Ένα παιχνίδι υφών, πληθωρικής νοστιμιάς και κάψας αγκαλιάζει τον ουρανίσκο. Ο Άρης μαγειρεύει με τεχνική αλλά και αγάπη, το καταλαβαίνεις και στους μυρωδάτους γκιουσλεμέδες (€4,5), φτιαγμένους με άγρια χόρτα και φέτα που δίνει όμορφη ένταση στη γεύση. Είναι μια πρόκληση το παιχνίδι αυτό των διαφορετικών γαστρονομικών προτάσεων που εναλλάσσονται στο τραπέζι. Από τα κυρίως, οι γαρίδες κεμπάπ με κομμάτια ανανά συνοδεύονται με αχνιστό ρύζι με κάρι (€14,5), ένα επιτυχημένο πιάτο. Ανάλαφρη αλλά και φινετσάτη γεύση αποκαλύπτει το λαβράκι (€10,5), φτιαγμένο στον ατμό, που η σος από λεμόνι yuzu και σόγια πάνω στο αχνιστό ρύζι μπασμάτι το απογειώνει. Εύκολα θα βάλετε στην άκρη τις αναστολές και τα κρατήματα και θα τσακίσετε τα μπιφτεκάκια LoCamente (€7,5). Έρχονται αφράτα και μυρωδάτα, ψημένα στην εντέλεια και στημένα σαν πύργος με πίτες ανάμεσά τους, με σος γιαουρτιού, και από δίπλα ντοματίνια με κάππαρη και καππαρόφυλλα. Η απλότητα και η γευστική διαφάνεια σε όλο τους το μεγαλείο. Στο διπλανό τραπέζι πάνω σε ξύλινο εντυπωσιακό σκεύος ένα captain America Burger που ο νεαρός τιμάει βουλιμικά. Μικρή οινική λίστα, που όμως προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές και με καλή τιμολόγηση. Γλυκός ο επίλογος με ένα ανάλαφρο millefeuille που σερβίρεται στο ποτήρι, με φράουλες και καραμελωμένα αμύγδαλα. Όποιος γνωρίζει την προσωπικότητα του Άρη και της Ελένης δεν περιμένει κάτι λιγότερο όταν βάζουν την υπογραφή τους σε ένα εστιατόριο.

☛ LoCamente, Σμύρνης 3, Νέα Ερυθραία, 6945 439520

Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
Jimmy's Fish and the Sushi Tavern


Έχοντας κρατήσει από το παρελθόν ωραίες αναμνήσεις από το γνωστό εστιατόριο του Μικρολίμανου «Jimmy & the fish», ένιωσα όμορφα και φιλόξενα στο ανανεωμένο πλέον Jimmy's fish & the Sushi Tavern. Το μενού εναρμονίζεται με τη θέση του χώρου, προσφέροντας θαλασσινές κλασικές προτάσεις, και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα επιλογής σε σούσι, μια τάση που βρίσκει αρκετούς φανατικούς οπαδούς. Ξεκινήσαμε με τις κλασικές προτάσεις του μενού και αφήσαμε για μετά το σούσι. Αρχή με πετυχημένο σεβίτσε σφυρίδας (€14) που «πατάει» σε ασιατική συνταγή, με ξύσμα καρότου, ψιλοκομμένη πιπεριά και ντοματίνια. H Σαλάτα του Αγρού (€12), ένας λιλιπούτειος κήπος στο πιάτο με τραγανή πιπεράτη ρόκα, καρδιές μαρουλιού, ξεφλουδισμένη ντομάτα, πιπεριές χρωματιστές και τουρσί αγγούρι και πιπεριές. Γεύση οικεία αποκάλυψε και η ωραία ταραμοσαλάτα (€8) με σπιτική προσέγγιση, που συνοδεύεται με αραβικές πίτες κομμένες σε σχήμα πανιού ιστιοπλοϊκού, ραντισμένες με κοκκινοπίπερο. Από τα κυρίως πιάτα, γευτήκαμε το «Μυκονιάτικο» καλαμάρι(€16), γεμιστό με φέτα και ψημένο στα κάρβουνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το σπαγγέτι με καραβίδες (€22) σε σάλτσα ντοματένια – ένα πιάτο που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Το μακαρόνι, σωστά βρασμένο al dente, και πλούσια η γεύση της σάλτσας που το αγκαλιάζει με τις ευμεγέθεις καραβίδες. Ο κατάλογος με τα σούσι προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως το ταρτάρ κιτρινόπτερου τόνου (€9), που έρχεται με ωραία παρουσία και γεύση, και τα καλοφτιαγμένα California rolls (€10), που τρώγονται απνευστί. Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε, και μάλιστα την άπαιχτη μηλόπιτα (€7) που συνοδεύεται με παγωτό. Με δυο λόγια, εδώ θα φας από θαλασσινά ζυμαρικά, φρέσκο ψάρι έως γιαπωνέζικα ρολά σε ωραίο περιβάλλον και με αίσθηση φιλοξενίας.

☛ Jimmy's Fish and the Sushi Tavern, Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο, 210 4124417

«Testaccio» ονομάζεται η περιοχή στη Ρώμη που φιλοξενούσε από το 19ο έως τα τέλη του 20ού αιώνα τα σφαγεία και σήμερα είναι η γειτονιά των foodies. Αυτή είναι και η ονομασία του καινούργιου εστιατορίου που άνοιξε στον χώρο που φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα το Silver Casa στη Βουλιαγμένη. Το μενού δίνει έμφαση –πού άλλου– στο κρέας, με steaks, bisteca Fiorentina, μοσχαράκι γάλακτος και τόμαχοκ από χοιρινό. Μαζί θα σερβίρονται πολλά φρέσκα εποχικά λαχανικά, από κουκιά στη σχάρα έως παλιές ποικιλίες καρότων με πέστο φιστικιού. Θα υπάρχει μπαρ με οστρακοειδή, μοτσαρέλα μπαρ και κοκτέιλ. Το μενού θα υποστηρίζει λίστα ιταλικών κρασιών και λίστα με δυσεύρετους ελληνικούς οίνους. Αναμένεται αρχές Ιουνίου.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ