Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο

Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Tomoe
0

Στο σχετικά φρέσκο Tomoe στην Κηφισιά την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο γνωστός σεφ Χρόνης Δαμαλάς και η ομάδα του. Νέα πιάτα έχουν προστεθεί στον κατάλογο, που στόχο έχουν να κάνουν συναρπαστική την εμπειρία της γιαπωνέζικης κουζίνας. Στο παιχνίδι της γεύσης θα σας βάλουν όμορφα τα ceviche, με απολαυστικά θαλασσινά μαριναρισμένα σε λάιμ με τσίλι και φρέσκο κόλιανδρο. Ακονίστε τα τσοπ-στικς για τη συνέχεια, με το καινούργιο πιάτο, το Τuna Τataki (€16), όπου ο ελαφρά ψημένος τόνος συνδυάζεται με καπνιστή μελιτζάνα, χέλι και ντομάτα. Εντυπωσιάζει η ισορροπία γεύσεων. Ευχάριστη και δροσερή αποδεικνύεται η σαλάτα Κani με ψίχα από βασιλικό καβούρι, noodles και μαριναρισμένα φύκια. Στο ολοκαίνουργιο πιάτο Βuta (€18), το μαστόρικα φτιαγμένο τραγανό ψαρονέφρι με γλυκοπατάτα, ενισχυμένο με σόγια και τζίντζερ, μας άρεσε. Στο πνεύμα της άνοιξης είναι τα Harumaki (€19), ανοιξιάτικα ρολά που τρώγονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωραία και ταιριαστή η πινελιά με τσίλι και χυμό γιούζου στις γυαλιστερές Κai (€12). Φυσικά, υπάρχει πάντα η κλασική επιλογή του σούσι: shasimi, nigiri και rolls που συνοδεύονται με ιδιαίτερα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Αχιλλέας Καραουλάνης. Γλυκό φινάλε με ένα ενδιαφέρον και ανάλαφρο γλυκό, το Νamelaka (€9), που συνδυάζει λευκή σοκολάτα με φρέσκες φράουλες, μπισκότο αμυγδάλου και κουμκουάτ. Στο Tomoe απολαμβάνεις, εκτός από το φαγητό, και το περιβάλλον ηρεμίας και ενεργειακής ισορροπίας, με τους άνετους καναπέδες, το εντυπωσιακό ενυδρείο και τον ήχο του τρεχούμενου νερού που σε χαλαρώνει. Οι άνθρωποι του Tomoe θέλουν η γιαπωνέζικη κουζίνα να είναι προσιτή σε όλους κι έτσι προτείνουν ένα ξεχωριστό μενού γνωριμίας 4 πιάτων με 24ευρώ.

☛ Τomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 210 8013553

Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Fresh Hotel


To Fresh Hotel βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής αγοράς της Αθήνας και ξεχωρίζει με τα ανοιξιάτικα χρώματά του. Αν και βρίσκεται σε πολύβουο σημείο, όταν ανέβεις στον 9ο όροφο, στο «Air Lounge» bar, ανακαλύπτεις ένα ήρεμο σύμπαν. Η θέα στην πόλη, στην Ακρόπολη, απρόσκοπτη. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και εκπέμπει οικειότητα, με τις βιβλιοθήκες, τον απαλό φωτισμό και τα αναπαυτικά καθίσματα. Από το πρωί, που τον χώρο τον λούζει ο ήλιος, μπορείς να πιεις τον καφέ σου και να δοκιμάσεις ένα ωραίο σάντουιτς με τορτίγια και ψητά λαχανικά, μανιτάρια πλευρώτους, ντομάτα και ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού (€8).Το βράδυ, η σάλα, που περιβάλλεται από τζαμαρίες, αλλάζει ύφος. Δοκιμάσαμε την ευωδιαστή μαραθόπιτα που είναι ζυμωμένη με ελαιόλαδο και συνοδεύεται με ντιπ γιαουρτιού (€6,50). Ωραίο γευστικό συνδυασμό κάνει η καλοδουλεμένη φάβα με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάππαρη και καπνιστή πέστροφα «πηγών Ταϋγέτου» (€10,50). Η μυρωδιά της τρούφας που έρχεται από το διπλανό τραπέζι σε τραβάει από τη μύτη και μπαίνεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις τις πατάτες που είναι κομμένες σε τσιπς και αρωματισμένες με φρέσκο θυμάρι και λάδι τρούφας (€5) . Ελκυστικές είναι τρεις σαλάτες που φιγουράρουν στο μενού, καθώς και οι επιλογές σε ζυμαρικά και ριζότο. Μου άρεσε που στον κατάλογο προσφέρεται η δυνατότητα να παραγγείλεις ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, με έξτρα χρέωση 3 ευρώ. Καλή επιλογή είναι οι χειροποίητες ταλιατέλες ζυμωμένες με φέτα και ούζο, που συνοδεύονται από φρέσκο σολομό και λαχανικά (€14,50). Από τα κυρίως πιάτα, νόστιμα μαγειρεμένο έρχεται το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής σε σάλτσα από κόκκινο κρασί, με ξινό τραχανά και γραβιέρα (€18,50). Τα αρώματα του κρασιού ενισχύουν τη γευστική προσωπικότητα του πιάτου. Για το τέλος, μια ανάλαφρη τάρτα με κρέμα πατισερί και αχλάδια (€7,50) . Η σεφ Ινόη Ιωαννίδου τιμάει στην κουζίνα της τα προϊόντα της εποχής και στα πιάτα της ανακαλύπτεις αγάπη, ισορροπία και καλή τεχνική.

☛ Fresh Hotel, Σοφοκλέους 26, Αθήνα, 210 5248511


Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
Il Tinello

 

Το κέφι και το μεράκι των ιδιοκτητών της ιταλικής τρατορίας,του Στέφανου και της Ντανιέλας, θα το νιώσετε αμέσως, αφού σας υποδέχονται σαν να πήγατε επίσκεψη στο σπίτι τους. Την ίδια καλή διάθεση και το ίδιο καλό ποιοτικό φαγητό συντηρούν με πάθος και αγάπη εδώ και είκοσι χρόνια. Ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν τον δρόμο στην Ελλάδα για πολλά αυθεντικά ιταλικά πιάτα, όπως η ρόκα παρμεζάνα και η αληθινή καρμπονάρα, και διέδωσαν τον «αέρα» της αυθεντικής τρατορίας. Μόλις καθίσεις, ο Στέφανος θα φέρει στο τραπέζι σου ωραία focaccia με ιταλικό σαλάμι για να τσιμπολογάς μέχρι να σερβιριστεί το κρασί. Από την ανοιχτή κουζίνα, η Ιταλίδα Ντανιέλα, πάνω από τις μαρμίτες, μαγειρεύει με τέχνη τα ζυμαρικά, που είναι φτιαγμένα από τα χεράκια της – εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Μενού υπάρχει, αλλά συνήθως ο Στέφανος σερβίρει ό,τι βγάζει εκείνη την ώρα η κουζίνα. Τη χαρά της έκπληξης τη γευτήκαμε με ένα όμορφα χυλωμένο ριζότο με ραντίτσιο, που άφηνε στην επίγευση τη διακριτική, ιδιαίτερη γεύση του λαχανικού. Ακολούθησαν σε μικρά μπολ τορτελίνι με γέμιση κιμά σε ζεστό γευστικό ζωμό, που έκαναν απολαυστική κάθε κουταλιά. Ο καταιγισμός των πιάτων συνεχίστηκε με αυθεντική καρμπονάρα, μαγειρεμένη με πανσέτα, αυγό, χωρίς κρέμα γάλακτος (με τον ιταλικό τρόπο). Ο Στέφανος, ζωσμένος τη μαύρη μακριά ποδιά του, έρχεται στο τραπέζι κρατώντας ένα μαυροτήγανο με spaghetti aglio, olio και peperoncino που μας σερβίρει με μια τεράστια τσιμπίδα και θεατρικές κινήσεις. Την όμορφη κάψα έρχονται να σβήσουν τα ριγκατόνι, που αγκαλιάζει νόστιμη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Στον χορό των ζυμαρικών έβαλε τέλος η medium rare ψημένη ταλιάτα που συνόδευε βελούδινος πουρές πατάτας. Απόλυτα γευστικό και καλοφτιαγμένο πιάτο – δεν έμεινε ίχνος. Στο Tinello θα ζήσεις ένα ατελείωτο, νόστιμο φαγοπότι με ηχητική υπόκρουση, φυσικά ιταλική, που περιλαμβάνει από καντσονέτες έως Παβαρότι και Λούτσιο Ντάλα. Για το τέλος, η Ντανιέλα μας τρατάρει αφράτη μαρέγκα με ωραία κρέμα σαντιγί, ραντισμένη με κακάο. Όσον αφορά τις τιμές, ο Στέφανος χρεώνει γι' αυτή την παρέλαση πιάτων γύρω στα 25 ευρώ το άτομο. Στον χαλαρό χώρο της χαρούμενης τρατορίας, με το τζάκι να χαρίζει ζεστασιά, οι νεανικές κυρίως συντροφιές απολαμβάνουν το φαγητό και γίνονται όλοι μια παρέα, χάρη στο αστείρευτο χιούμορ του ιδιοκτήτη. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός του Tinello διατηρούν τη νεανικότητά του.
☛ Il Tinello, Κνωσού 54, Άλιμος, 210 9828462


Δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα και ένα υπέροχο ιταλικό εστιατόριο Facebook Twitter
The Parliament

 

Ένα νέο, πλούσιο, μεσογειακό μενού το οποίο περιλαμβάνει και πολλές σαρακοστιανές επιλογές παρουσίασε πρόσφατα το εστιατόριο «The Parliament» του ξενοδοχείου NJV Athens Plaza στο Σύνταγμα. Το μενού είναι «παιδί» του επί δεκαετία executive chef του Parliament Νίκου Γιαννόπουλου, ο οποίος μετράει εμπειρία 30 χρόνων στις μεγάλες κουζίνες. Οι επιρροές του προέρχονται από τη γαλλική και τη μεσογειακή κουζίνα και βασική του έμπνευση είναι τα ελληνικά αρώματα, όπως ο δυόσμος, το θυμάρι και τα κρητικά μυρωδικά. Τα γλυκά υπογράφει ο chef patissier Διονύσης Αλέρτας που συνεργάζεται από τον περασμένο Νοέμβριο με το NJV Athens Plaza, και είναι υπέροχα. Η σύνθεση του μενού χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να υπάρχει ποικιλία, δημιουργικότητα, σεβασμός στην παράδοση, υγιεινή διατροφική προσέγγιση, ποιοτικές πρώτες ύλες. Ο πλούσιος μπουφές με σαλάτες περιλαμβάνει: ιταλική σαλάτα με προσούτο, παρμεζάνα και σπαράγγια, πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και σολομό, σαλάτα με ψητά λαχανικά, σαλάτα με φρέσκο σπανάκι, ωραία λευκή ταραμοσαλάτα με μπρικ, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, φάβα με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, εξαιρετικό πουρέ ρεβιθιών με ταχίνι που συνοδεύεται από τραγανές αραβικές πιτούλες, χωριάτικη σαλάτα, πλατό τυριών. Τα ζεστά εδέσματα του μενού έχουν έντονη τη μεσογειακή υπογραφή. Θα δοκιμάσεις γευστικό κριθαρότο με θαλασσινά, σουπιά σχάρας με φινόκιο και σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, χταποδάκι με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, γαρίδες σοτέ με ούζο και φρέσκια τομάτα, χωριάτικη σπανακόπιτα, αγκινάρες αλά πολίτα, πέννες με ψητά λαχανικά, πατάτες ατμού με ελαιόλαδο και μαϊντανό, ρύζι με τρίχρωμες πιπεριές. Η ποικιλία και η ποσότητα του μπουφέ που μπορείς να γευθείς στο κλασικό περιβάλλον του Parliament τιμώνται 24 ευρώ ανά άτομο.

☛ The Parliament, NJV Athens Plaza, Σύνταγμα, 210 3352400

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ