Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας

Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας Facebook Twitter
0
Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας Facebook Twitter
Nonna. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σαν σκηνικό θεάτρου. Το εστιατόριο είναι η επιχείρηση που ελκύει, τα χρόνια της κρίσης, μια μερίδα ανθρώπων που αναζητούν μια καινούργια επαγγελματική ευκαιρία. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι καινούργιοι χώροι εστίασης δίνουν το «παρών» σε διάφορες γωνιές της πόλης. Το εστιατόριο, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη πολύ πιο σύνθετη δουλειά απ' όσο δείχνει. Για κάποιους η «καλογερική» στην πορεία είναι δύσκολη, άλλοι βρίσκουν τα πατήματά τους. Στη γειτονιά του Κακουργοδικείου, στο Μοναστηράκι, άνοιξε το Nonna, ένας φρέσκος χώρος, απλός. Οροφή με ελενίτ και φεγγίτη που αφήνει τις ακτίνες του ήλιου να λούζουν τη σάλα, η οποία θυμίζει σκηνικό θεάτρου. Γαλλικά παντζούρια, σκάλα σιδερένια που οδηγεί σε μπαλκονάκι με φυτά και τραπεζάκια από φορμάικα, φερφορζέ αλλά και ξύλινοι πάγκοι για μεγάλες παρέες. Ανεπιτήδευτα και χαλαρά, με νοσταλγική διάθεση. Η βιτρίνα με τα ταψιά με τα φαγητά δίνει ιδέες. Νέοι άνθρωποι, πρόσχαροι, τρέχουν το μαγαζί, ο Λεωνίδας Μαυράκης, γυμναστής, που τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται με τις κουζίνες, και η Λιάνκα Κάρμη, σεφ που δούλευε σε εστιατόρια της Γερμανίας. Μην περιμένεις να διαβάσεις κατάλογο. Εδώ τα φαγητά της ημέρας είναι σημειωμένα σε μπλε τετράδιο και την εκφώνησή τους αναλαμβάνει να κάνει ο ευγενικός σερβιτόρος. Όποιο πιάτο σού κεντρίσει το ενδιαφέρον το παραγγέλνεις. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μαγειρευτά που σου ακούγονται οικεία. Όμως υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός και λιγότερο γνώση στη μαγειρική και στην οργάνωση, που ίσως με τον καιρό έρθουν σε ισορροπία. Είναι βέβαιο ότι ένα καινούργιο μαγαζί χρειάζεται χρόνο για να βρει τον βηματισμό του, αλλά το σημαντικότερο είναι από το ξεκίνημά του να ξέρει τι έχει στα χέρια του, ποιος είναι ο στόχος του και πώς μπορεί να τον πετύχει.

☛ Nonna, Κακουργοδικείου 6, Μοναστηράκι, 213 0320321


Δέκα χρόνια γεύσεις από τη Μάνη. Στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, το εστιατόριο ΜάνηΜάνη στου Μακρυγιάννη δεν έχει παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τον αρχικό του στόχο, που ήταν, σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των δημιουργών του, η ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των γεύσεων με το άρωμα της Μάνης, όπως αυτός συντηρείται από τους ανθρώπους του τόπου. Είναι αλήθεια ότι το ΜάνηΜάνη ήταν από τα πρώτα εστιατόρια που θέλησαν να δώσουν έμφαση στον τόπο προέλευσης της κουζίνας που προσφέρουν, συμβάλλοντας έτσι σε μια τάση που έμελλε να γενικευτεί τα επόμενα χρόνια. Το εστιατόριο συνεχίζει να υπηρετεί και σήμερα την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με μια σύγχρονη ματιά, αναζητώντας υλικά που να προέρχονται κυρίως από τη Μάνη αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Στον κατάλογο συναντάς ελληνικά προϊόντα με κυρίαρχα τα παραδοσιακά της Μάνης: ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, χυλοπίτες, τραχανά, σύγκλινο. Ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης, που ηγείται της κουζίνας, μαγειρεύει με πάθος, εμπνέεται από την παράδοση, εφαρμόζει μοντέρνες εκτελέσεις και ραφιναρισμένες εκδοχές, αλλά το αποτέλεσμα δεν σου αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσεις την ελληνικότητά του. Μια διαφορετική εκδοχή της παραδοσιακής χωριάτικης θα βρεις στη σαλάτα που σερβίρεται με λεπτοκομμένες φέτες από ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι, κυβάκια από χωριάτικα παξιμάδια, πλιγούρι και φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κανταΐφι, λουσμένη σε βινεγκρέτ από σουμάκ. Οι γεύσεις είναι οικείες, αλλά αποκαλύπτουν σύγχρονες τεχνικές, όπως το παραδοσιακό μελωμένο αρνάκι γάλακτος, ψημένο σε κενό αέρος, που παρουσιάζεται με άγρια χόρτα και σάλτσα από τον ζωμό του ή το γευστικό χοιρινό σελινάτο που σερβίρεται με πουρέ σελινόρριζας και σέλερι σε σάλτσα λεμονιού. Το παραδοσιακό μανιάτικο πιάτο, οι «τσουχτές», με καβουρδισμένη μανιάτικη μυζήθρα, σκεπασμένες με τηγανητό αυγό, σε παραπέμπουν απευθείας στον τόπο που το γέννησε, τη Μάνη, της οποίας τα αρώματα απολαμβάνεις και στην κρύα σαλάτα με φακές, φρέσκια ρίγανη και σύγκλινο Μάνης σε σάλτσα πορτοκαλιού. Το ΜάνηΜάνη συνεχίζει να είναι μια καλή γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα της ελληνικής κουζίνας.
☛ ΜάνηΜάνη, Φαλήρου 10, Αθήνα, 210 9218180


Ώρα για τσάι. Πώς θα σας φαινόταν, εν όψει εορτών, αν κάνατε ένα διαφορετικό δώρο στον εαυτό σας ή στους φίλους σας; Μιλάμε για ένα απογευματινό τσάι που περιλαμβάνει όλη την ιεροτελεστία και τη μεγαλοπρέπεια που η εγγλέζικη παράδοση διδάσκει. Μια τέτοια ευκαιρία δίνει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου στο Winter Garden City Lounge δημιούργησε την απόλυτη ατμόσφαιρα για να παίρνετε, καθημερινά από τις 12:00 έως τις 20:00, μια καλή γεύση από το afternoon tea, ένα έθιμο τόσο παλιό όσο και σημερινό. Θα βρείτε 12 διαφορετικές ποικιλίες φρέσκων βοτάνων που σερβίρονται σε εντυπωσιακά φλιτζάνια και συνοδεύονται από εδέσματα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αφράτα κέικ, λαχταριστά finger food σε μορφή μικρών σάντουιτς και μια απίστευτη ποικιλία από γλυκές μπουκιές τις οποίες επιμελείται ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

☛ Μεγάλη Βρετανία, Σύνταγμα, 210 3300000


Ανανέωση και νόστιμα πιάτα. Το Ριφιφί, το γνωστό εστιατόριο των Εξαρχείων, έχει κλείσει πάνω από οκτώ χρόνια περιπλανήσεων στους δρόμους της ελληνικής γεύσης, και μάλιστα με αποτελέσματα που έχουν δικαιώσει τις αναζητήσεις του. Τώρα, φαίνεται, ήρθε η ώρα για μια γερή ανανέωση και οι άνθρωποί του την αρχίζουν προφανώς από την κουζίνα, δίνοντας την επιμέλειά της στον σεφ Στέλιου Αποστόλου, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία σε μεγάλες κουζίνες και ταυτόχρονα διδάσκει στη σχολή «Le Monde». Η καινοτομία που έχει εισαγάγει στο φετινό μενού του Ριφιφί ο νέος επικεφαλής της κουζίνας του έχει να κάνει με την τεχνική μαγειρέματος σε κενό αέρος για 16-24 ώρες, η οποία εξασφαλίζει υφή, γεύση, όγκο και άρωμα και προφυλάσσει τη διατροφική αξία των υλικών. Η παρασκευή του πιάτου ολοκληρώνεται τη στιγμή της παραγγελίας και φτάνει στο τραπέζι φρεσκομαγειρεμένο. Κατά τα λοιπά, η κουζίνα του Ριφιφί συνεχίζει να μιλά άπταιστα ελληνικά, αναζητώντας φρέσκες εποχικές πρώτες ύλες από κάθε ελληνική γωνιά. Τις προδιαγραφές αυτές τις διαπιστώνεις στα πιάτα του εστιατορίου. Το ζυμωτό χειροποίητο ψωμί σε προδιαθέτει για τη συνέχεια και οι σαλάτες Ριφιφί με κρίθινα παξιμάδια, ρόκα, κρητική ξινομυζήθρα και λιαστή ντομάτα (€7,20), όπως και η «Σταμναγκάθι», με μανιάτικο σύγκλινο και γλάσο από πορτοκάλι και ιπποφαές (€8,20), είναι εκρήξεις γεύσεων. Η τηγανιά (€8,40) με χοιρινή πανσέτα σιγομαγειρεμένη σε κενό αέρος για 24 ώρες βυθίζεται σε ένα μείγμα μαυροδάφνης και μπαλσάμικου με φύλλα ρόκας και κρουτόν γραβιέρας Αμφιλοχίας, βγάζοντας περίσσια νοστιμιά. Τα ποντιακά μπουρεκάκια (€4,80) με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, γεμιστά με πατάτα και φέτα, συνοδεύονται με ένα ντιπ κάππαρης που απογειώνει τη γεύση. Η μεγάλη επιτυχία του μενού βρίσκεται στα χειροποίητα ζυμαρικά που φτιάχνονται στην κουζίνα του εστιατορίου. Δοκιμάστε τα αρώματα που αναδίδουν οι παπαρδέλες με κιμά από ποικιλία μανιταριών, τριμμένο καρύδι και λάδι τρούφας (€8,50). Από τα σιγομαγειρεμένα σε κενό αέρος κυρίως πιάτα τις εντυπώσεις κερδίζουν το αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα (€11,80) και το στιφάδο από μοσχαρίσια μάγουλα με αποξηραμένα δαμάσκηνα, μαγειρεμένο σε πήλινο σκεπασμένο με σφολιάτα (€10,20). Και μια καινοτομία: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 10 το βράδυ, θα «τρέχει» μια 30λεπτη παράσταση που μπορείς να απολαύσεις ταυτόχρονα με το φαγητό σου.

☛ Ριφιφί, Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 330 0237

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ