Για φαγητό ή τσιμπολόγημα

Για φαγητό ή τσιμπολόγημα Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO
0


Τσιμπολόγημα στο Μεταξουργείο. Σεϋχέλλες ή Μπαχάμες, ποιον εξωτικό προορισμό θα επιλέξεις για να φας τον καλύτερο κοκκινιστό βουβαλίσιο καβουρμά με παπαρδέλες και γαλομυζήθρα; Κανένα πρόβλημα με τους προορισμούς και τα εδέσματα. Οι «Σεϋχέλλες» είναι το μεζεδοπωλείο στην πλατεία Κεραμεικού που αντικατέστησε στην αρχή της χρονιάς το καφενείο «Μπαχάμες» που στεγαζόταν στο ίδιο κτίριο, το οποίο υπάρχει σ' αυτήν τη θέση από τον 19ο αιώνα. «Σεϋχέλλες» (πρώην Μπαχάμες) θα διαβάσεις στην ταμπέλα και τα εδέσματα που θα δοκιμάσεις είναι παρασκευασμένα με πρώτες ύλες που οι άνθρωποι του εστιατορίου αναζητούν σε όλη την Ελλάδα. Εδώ δεν θα φας τίποτα προ-φτιαγμένο ή προτηγανισμένο. Όλα μαγειρεύονται στην ανοιχτή κουζίνα την ώρα που τα παραγγέλνεις και αυτό κάποιες φορές θέλει τον χρόνο του, ιδίως όταν το μαγαζί είναι γεμάτο, κάτι που συνήθως συμβαίνει. Παίρνουμε θέση στον πεζόδρομο κάτω από τα δέντρα και δοκιμάζουμε μανιτάρια Πορτομπέλο που έρχονται όμορφα σοταρισμένα με γενναίες φέτες απάκι και ξηρό ανθότυρο Χανίων (€5,70), ένα πλούσιο και γευστικό πιάτο, που η παρέα τιμάει με βουλιμία. Ακολουθεί μια ρεβιθάδα που ο σεφ Φώτης Φωτεινόγλου συνδυάζει με χταπόδι και μαγειρεύει στον φούρνο (€8,5). Ωραίος ο συνδυασμός – αν και θα ήθελα πιο χυλωμένα τα ρεβίθια, το πιάτο είναι εύγευστο. Από τα πιάτα ημέρας, ευωδιαστοί και αφράτοι ήταν οι γιαουρτοκεφτέδες (€6), ενισχυμένοι με μπόλικο δυόσμο. Τα λαχανοντολμαδάκια με ρύζι και γαρίδες (€6) είναι κρύος μεζές και τα τσιμπολογάς με τα δάχτυλα. Από τα πιάτα που δεν συναντάς εύκολα είναι η μοσχαρίσια γλώσσα που ήρθε σοταρισμένη ιδανικά και συνοδευόταν από αμπελοφάσουλα τουρσί (€7,5) – ωραία ιδέα. Ένα πιάτο ιδιαίτερο, που όμως σε κερδίζει με την ήπια γεύση του που δανείζεται την ένταση που βγάζουν τα αμπελοφάσουλα τουρσί. Εδώ, διαβάζοντας τον κατάλογο, ανακαλύπτεις πιάτα γνωστά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας με μια νεωτεριστική πινελιά. Αξιοσημείωτη είναι η λίστα με τα τυριά, από χλωρομανούρα Κιμώλου μέχρι λαδοτύρι Ζακύνθου. Υπάρχει άποψη. Με χαρά θα ξαναπήγαινα για να περάσω όμορφα σε μια γειτονιά που συντηρεί την αύρα της παλιάς Αθήνας.

☛ Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 211 1834789


Για τους φανατικούς του κεμπάπ. Ο Μπαρμπαδήμος δεν είναι καινούργιο όνομα. Τέσσερα χρόνια τώρα, από τότε που άνοιξε το πρώτο μικρό κατάστημα στην ακτή Μουτσοπούλου, τραβάει σαν μαγνήτης όσους αναζητούν με πάθος το καλύτερο κεμπάπ. Ακολούθησαν από τότε και άλλα μαγαζιά, στον Πειραιά και στη Νέα Σμύρνη, αλλά το πλέον πρόσφατο, αυτό στην πλατεία Μπουρναζίου, αναδεικνύεται «ναυαρχίδα» της αλυσίδας, καθώς, όσον αφορά το μέγεθος του χώρου και τη διακόσμηση, κερδίζει τις εντυπώσεις. Το κεμπαπτζίδικο δεσπόζει στην πολύβουη πλατεία με έναν χώρο ικανής χωρητικότητας στο εσωτερικό και πολλαπλής στον έξω χώρο, στο πεζοδρόμιο δίπλα στην επιβλητική τζαμαρία. Η μαύρη γυαλιστερή πινακίδα με τα χρυσά γράμματα «Μπαρμπαδήμος», οι ριγέ τέντες, τα βιτρό που χαρίζουν αισθησιακό φως, οι γυάλες με τα μπαχαρικά στα ράφια, ο πάγκος του μπακάλη και οι φωτογραφίες από τη νεότερη ελληνική ιστορία παραπέμπουν στην αστική αισθητική της Πόλης. Είναι βέβαιο ότι το περιβάλλον θα σε τραβήξει και θα σου φτιάξει τη διάθεση, αλλά σε ένα κεμπαπτζίδικο το «φάτε μάτια ψάρια» δεν αρκεί για να σε κρατήσει. Είναι απαραίτητο ένα καλοφτιαγμένο κεμπάπ να πυροδοτήσει μια έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων στο στόμα σου, ξυπνώντας μνήμες που μερικές φορές αναρωτιέσαι πώς έχουν φυτευτεί τόσο βαθιά στο γευστικό σου υποσυνείδητο. Το φαγητό, λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο και εδώ ξέρουν να το φτιάχνουν καλά, χωρίς να προσποιούνται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπεις και γεύεσαι. Το κεμπάπ, φτιαγμένο από κρέας μοσχαριού και προβάτου, έρχεται ψημένο στα κάρβουνα, έχοντας δεχτεί την ιδανική ποσότητα πυράς, ώστε να παραμένει ζουμερό και να αναδεικνύει τη ισχυρή γεύση του (€7,5/μερίδα). Το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί σε μείγμα μπαχαρικών και καταφέρνει –για ένα κρέας απρόσωπο, όπως το κοτόπουλο– να δώσει πλούσια γεύση και αφράτη υφή (€7,5/μερίδα). Το χοιρινό σις κεμπάπ έχει επίσης πολλές γευστικές αρετές να προσφέρει (€7,5/μερίδα). Ο μοσχαρίσιος παστουρμάς είναι φρεσκομμένος στη μηχανή και αναδίδει αρώματα (€6,90). Το σουτζούκι το ίδιο (€6,90). Το καινούργιο και ιδιαίτερα αξιόλογο πιάτο, τα τζιέρια (€8,90), δηλαδή μοσχαρίσιο συκώτι ψημένο και κομμένο σε λεπτές φέτες, είναι αφρός και καταναλώνεται αμέσως. Όλα συνοδεύονται από κομμένες πίτες αλάδωτες, φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα φρέσκια ή ψημένη στα κάρβουνα. Μπορείς να πάρεις και μισές μερίδες ή να κάνεις συνδυασμούς. Επιπλέον, το μαγαζί δεν σνομπάρει το τυλιχτό (€1,90): μπορείς να διαλέξεις τι θα βάλεις μέσα και να το απολαύσεις χωρίς ενδοιασμούς. Όσο για ποτό, πέρα από τις μπίρες και τα αναψυκτικά, έχεις την ευκαιρία να πιεις αξιοπρεπές εμφιαλωμένο κρασί στην τιμή των 5,80 ευρώ το μπουκάλι. Στην πορεία του χρόνου πολλοί έχουν αναρωτηθεί τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Μπαρμπαδήμο από άλλα κεμπαπτζίδικα, που έχουν μάλιστα πολύ παλιά παρουσία στον χώρο. Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή: προσφέρει έναν συνδυασμό πολύ καλού φαγητού με έμφαση στο εξαιρετικό κεμπάπ, όμορφα διακοσμημένου χώρου και προσωπικού, η συμπεριφορά του οποίου υπερβαίνει την τυπικότητα, δείχνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον για την καλοπέρασή σου.

☛ Μπαρμπαδήμος, Παρασκευοπούλου 51, πλατεία Μπουρναζίου, 210 5757800


Γεύσεις με ιταλική φινέτσα. Δύο χρόνια παρουσίας έκλεισε το Soleto στη Λαοδίκης, τον πιο καυτό δρόμο διασκέδασης στη Γλυφάδα, και στον απολογισμό του γι' αυτήν τη διετία μπορεί άνετα να θεωρήσει ότι έχει κερδίσει το στοίχημα στη δύσκολη αγορά της περιοχής απέναντι σε αρκετά all day μαγαζιά. Αυτό μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις, αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στον χώρο του, η διακόσμηση του οποίου συνδυάζει βιομηχανικά στοιχεία, πινελιές αστικού σπιτιού, μεγάλη μπάρα και ανοιχτή κουζίνα, εξακολουθώντας να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του επισκέπτη του. Το πολυπληθές και πολυσυλλεκτικό κοινό επιβεβαιώνει ότι το εστιατόριο με άρωμα ιταλικής τρατορίας που εξελίχθηκε αρμονικά σε ελληνική υπερπαραγωγή περιλαμβάνει στο πελατολόγιό του από νεαρά ζευγάρια που πίνουν τον καφέ τους και κοσμικούς που απολαμβάνουν το κοκτέιλ τους έως επιχειρηματίες που συμμετέχουν σε business lunch. Επικεφαλής της κουζίνας του παραμένει ο Ιταλός σεφ Στέφανο Ρόσι, με τον οποίο ξεκίνησε, πράγμα ιδιαίτερα ευεργετικό για την ποιότητα του φαγητού, καθώς η μακρά παραμονή ενός σεφ σε ένα εστιατόριο το απαλλάσσει από την αμηχανία και τις κακοτοπιές που συνοδεύουν τις αλλαγές ηγεσίας στην κουζίνα του, εξασφαλίζοντας σταδιακή ωριμότητα και συνεχή βελτίωση της ποιότητας, ακόμη και αν το μενού δεν υφίσταται διαφοροποιήσεις. Το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνεσαι αν δοκιμάσεις ορισμένα από τα πιάτα που βρίσκεις στο Soleto. Η φιλοσοφία της κουζίνας παραμένει προσανατολισμένη στην ιταλική παράδοση με πλούσιο μενού που ενισχύεται καθημερινά με αρκετά πιάτα ημέρας, ανάλογα με το τι καλό θα βρεθεί στην αγορά. Εδώ αξίζει να ανοίξει κανείς μια παρένθεση για να σημειώσει ότι η αναζήτηση της καλής πρώτης ύλης γίνεται συστηματικά από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου και στην προσπάθεια αυτή αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό ο ιδιόκτητος μπαχτσές και τα λιόδεντρά τους στις Σπέτσες. Τη φρέσκια πρώτη ύλη τη βρίσκεις εύκολα στις σαλάτες, μεταξύ των οποίων αυτή με τις τραγανές πρασινάδες, φλοίδες από Portobello, παρμεζάνα Reggiano, κρουτόν και βινεγκρέτ Modena (€12) ξεχωρίζει, δίνοντας δείγματα εξαιρετικής φρεσκάδας και αφoπλιστικά πλούσιας απλότητας. Την ωριμότητα της κουζίνας διαπιστώνεις στα φρεσκοφτιαγμένα χειροποίητα νιόκι με γκοργκοντζόλα και καρύδια (€12) που ξεχειλίζουν νοστιμάδα. Την ίδια αίσθηση μεστής γεύσης αποπνέουν και οι φλογέρες με κρέμα τυριού, άγρια μανιτάρια, τρούφα μαύρη και στρώμα από μέλι και σπόρους (€12). Ιδανικά λεπτή και τραγανή είναι η ζύμη της πίτσας που απογειώνουν τα ευγενικά αγγίγματα της σάλτσας ντομάτας, της παρμεζάνας, του Ρrosciutto, του βασιλικού και της ρόκας στην εκδοχή Parmese (€13). Ολόφρεσκο και διακριτικά ψημένο ήταν το φιλέτο τόνου, συνοδευόμενο από άψογα βρασμένο μαύρο ρύζι (€26). Η λίστα με κοκτέιλ και μπίρες είναι πλούσια, αλλά οι φίλοι του κρασιού δεν θα μείνουν ανικανοποίητοι, καθώς υπάρχουν περισσότερες από 20 ετικέτες και προσωπικό πολυπληθές, ευγενικό και ενημερωμένο που σε βοηθά στην επιλογή. Το Soleto τείνει να αποκτήσει τη σφραγίδα της σταθερής αξίας για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

☛ Soleto, Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, 210 9680460

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ