Πώς περνούν οι μέρες στους πρόποδες του Υμηττού

Πώς περνούν οι μέρες στους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter
1
Πώς περνούν οι μέρες στους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter
Για κάποιον λόγο συνδυάζω του Παπάγου με το «Friends and Strangers» από τον Dave Grusin.
  • Μένω στους πρόποδες του Υμηττού, μεταξύ Χολαργού και Παπάγου. Κλασική αθηναϊκή γειτονιά, με αρκετούς στρατιωτικούς που παραδοσιακά μένουν εκεί. Ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Μετακόμισα εκεί τα τελευταία χρόνια, συγκατοικώντας με τη σύντροφό μου, αν και πέρασα κάποια από τα εφηβικά μου χρόνια στο Χολαργό.
  • Το πολωνικό σχολείο που βρίσκεται στη γειτονιά δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να έχεις ένα σχολείο κοντά στο σπίτι σου (ξέρετε, λόγω φασαρίας), ωστόσο τα παιδιά σε αυτή την περίπτωση δίνουν έναν άλλο τόνο στη γειτονιά. Γεμίζουν τους δρόμους τα απογεύματα όταν φεύγουν από το σχολείο και όλα μιλούν στη γλώσσα τους – η οποία έχει πολύ ενδιαφέρον. Φασαρία μεν, σε άλλη γλώσσα δε!

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα ήταν σίγουρα οι δρόμοι και η οδοποιία της περιοχής. Απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα και εμπειρία στην οδήγηση το να ανέβεις από τη Μεσογείων προς τον Υμηττό.

  • Ο αγαπημένος μου περίπατος είναι στο αλσύλλιο του Παπάγου. Εκεί βρίσκεται και το Κηποθέατρο, χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής και ό,τι πρέπει για περίπατο τα μεσημέρια της Κυριακής – το απαραίτητο ρεπορτάζ για τα θέματα της γειτονιάς και κυρίες που βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους. Πολλές φορές έχω βρεθεί να συνομιλώ με ηλικιωμένους και να ακούω τις ιστορίες τους, είτε για το πώς ήταν η περιοχή παλαιότερα είτε για το πώς ήταν τα πράγματα προ κρίσης.

 

Πώς περνούν οι μέρες στους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter
To Κηποθέατρο Παπάγου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

  • Μια άλλη καλή βόλτα στην περιοχή, ψηλά στον Υμηττό, είναι το αναψυκτήριο στην Καλοπούλα. Ιδανικό σημείο για περίπατο στο δάσος και κανένα ουζάκι τα μεσημέρια του Σαββάτου. Επίσης, ο θερινός κινηματογράφος στου Παπάγου είναι εξαιρετικός μόλις μπει το καλοκαίρι και ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις στο τραπεζάκι, δίπλα στο γκαζόν.
  • Το καλό με την περιοχή είναι ότι όλα είναι σε κοντινή απόσταση και διατηρεί τα χαρακτηριστικά της κλασικής γειτονιάς. Τα καθημερινά ψώνια τα κάνω από το μπακάλικο της γειτονιάς (καταπληκτική επιλογή τυριών), κουρεύομαι στο κομμωτήριο κοντά στο σπίτι (που εξυπηρετεί κατά βάση κυρίες για περμανάντ) και ψωνίζω λαχανικά από τη λαϊκή που γίνεται κάθε Σάββατο στο από κάτω στενό.
Πώς περνούν οι μέρες στους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter
Το αναψυκτήριο είναι ιδανικό σημείο για περίπατο στο δάσος και κανένα ουζάκι τα μεσημέρια του Σαββάτου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
  • Το κακό με αυτές τις αστικές γειτονιές είναι ότι επί χούντας χτίστηκαν πολλές και κακές πολυκατοικίες. Σίγουρα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, αλλά διαμορφώνουν και επηρεάζουν το τοπίο. Πάλι καλά που ο Υμηττός είναι ορατός από το σπίτι και εύκολα προσβάσιμος για περίπατο.
  • Η υπερήλικη γειτόνισσα και η εμμονή της να αποτρέπει αυτοκίνητα από το να παρκάρουν στην εξώπορτά της είναι μια καθημερινή ιστορία τρέλας!
  • Ένα από τα συνθήματα σε τοίχο της γειτονιάς που μου έχει κάνει εντύπωση είναι το «Μικροαστέ, σαπιοκοιλιά, θα φας πακέτο».
Πώς περνούν οι μέρες στους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
  • Οι undercover ασφαλίτες που περιφέρονται στη γειτονιά θυμίζουν λίγο σκηνές από CSI. Ο λόγος της συχνής παρουσίας τους είναι ότι μερικοί πρέσβεις και αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί μένουν στην περιοχή.
  • Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα ήταν σίγουρα οι δρόμοι και η οδοποιία της περιοχής. Απαιτεί ιδιαίτερη δεξιότητα και εμπειρία στην οδήγηση το να ανέβεις από τη Μεσογείων προς τον Υμηττό.

 

  • Για κάποιον λόγο συνδυάζω του Παπάγου με το «Friends and Strangers» από τον Dave Grusin.
Πώς περνούν οι μέρες στους πρόποδες του Υμηττού Facebook Twitter
Το καλό με την περιοχή είναι ότι όλα είναι σε κοντινή απόσταση και διατηρεί τα χαρακτηριστικά της κλασικής γειτονιάς... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Ιnfo: Ακούτε τον Γιώργο καθημερινά στον Εν Λευκώ 87.7, 22:00-00:00. Ως NTEΪBINT θα κυκλοφορήσει το επόμενο EP με τη βέλγικη Eskimo Recordings πριν από το τέλος του χρόνου.

 

 

Η Γειτονιά μου
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Επί χούντας η περιοχή του Παπάγου ήταν απλώς και μόνον ένας μικρός συνοικισμός, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ πολυκατοικία και με ελάχιστα διώροφα: τά περισσότερα από τα λιγοστά σπίτια ήταν ισόγεια! Άλλωστε, ακόμη ΚΑΙ Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ (τού οποίου η περιοχή Παπάγου ήταν απλώς μια γειτονιά) τότε ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ. Οι πολυκατοικίες (στον Χολαργό, μόνον) άρχισαν να κτίζονται λίγο πριν από την μεταπολίτευση (1973-1974) και εκτίζονταν, φυσικά, με τα αστικά αρχιτεκτονικά δεδομένα τής εποχής και βάσει του τότε υφιστάμενου Γ.Ο.Κ. Τότε ήταν που η Χολαργιώτικη "γειτονιά" τού Παπάγου ...ημιαυτονομήθηκε και γίνηκε πιό γνωστή ως «Οικισμός Παπάγου» με δική της αστική συγκοινωνία (το λεωφορείο #140: ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΠΑΠΑΓΟΥ) από το κέντρο των Αθηνών,τήν οδό Ρήγα Φερραίου (στην Ακαδημία), έως την "Άρτεμη" (τον παληό θερινό Κιν/φο πίσω απ' το Σουβλατζίδικο του "Θεαγένη", στην παλαιά "5η Στάση Παπάγου", απέναντι από 'κει πού 'ναι σήμερα το "Δημαρχείο Παπάγου"). Βέβαια, λίγα χρόνια αργότερα, ο «Οικισμός Παπάγου» αυτονομήθηκε εντελώς και αναβαθμίστηκε σε «Κοινότητα Παπάγου». Μέχρι τότε, ο πληθυσμός ήταν μικρός (το, τότε 6τάξιο, Μικτό Γυμνάσιο του Παπάγου λειτουργούσε μέχρι το 1974 ως "Ημι-Γυμνάσιο" με μόνον τις 3 πρώτες τάξεις και για τις ανώτερες 3 τελευταίες τάξεις τα παιδιά πήγαιναν στο Μικτό Γυμνάσιο τού Χολαργού!) και όλη η περιοχή ήτανε μία κανονική "κηπούπολη". Ο "Οικισμός Παπάγου" έγινε «Δήμος Παπάγου» ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ όταν και ο πληθυσμός τής περιοχής είχε υπερτριπλασιαστεί και οι κληρονόμοι των αρχικών δικαιούχων του ΑΟΟΑ είτε πούλαγαν είτε πανωσήκωναν όσα είχανε κληρονομήσει από τους στρατιωτικούς γονείς τους: η "μεταφορά" του Συντελεστή Δόμησης, η άνθηση του Χρημ/ριακού τζόγου από το "κραχ" του 1987 και μετά, η επικράτηση του γελοίου (ψευτο)"λάϊφ-στάϊλ" των τενεκέδων (τύπου Κωστόπουλου, κ.ά.) ανέβασαν τίς "Αντικειμενικές" Τιμές της περιχής και ΥΠΟΒΙΒΑΣΑΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ την ποιότητα και τις συνθήκες ζωής σε αυτήν την ωραία γειτονιά στούς πρόποδες του Υμηττού.