New entries

New entries Facebook Twitter
0

New entries Facebook Twitter
Pere

 

Φαγητό της ψυχής από τον Νότο της Γης στη Γλυφάδα. Φαγητό της ψυχής, comfort food ή «αυτά που μας αρέσουν» – τρεις διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο πράγμα. Αυτό προσφέρει το πλήρως ανανεωμένο και δισυπόστατο πλέον Pere Ubu στην Γλυφάδα. Ας εξηγηθούμε. Το εστιατόριο σπάει σε Pere και Ubu. Με το πρώτο του όνομα κάνει μια γευστική βόλτα στο soul food, στη «λατρεία του Νότου της Γης», όπως εξηγεί ο Κώστας Τσίγκας που επιμελήθηκε το μενού. Εδώ ξεχνάμε το μέτρημα των θερμίδων και της χοληστερίνης. Το Ubu, δίπλα, θα έχει πιο healthy προσεγγίσεις. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Pere bar & rotisserie βρέθηκα εκεί να φλερτάρω με τον μίνιμαλ ντιζαϊνάτο χώρο που σε στέλνει μποέμικες διακοπές στο Μανχάταν. Σιγοπίνω μια μπίρα από καλιφορνέζικο μικροζυθοποιείο, με φρουτώδη, ωραία γεύση και την απίθανη ονομασία «Raging Βitch», ενώ εμβαθύνω στις ενδιαφέρουσες προτάσεις του καταλόγου. Ο Κώστας Τσίγκας είναι ο διανοούμενος της κουζίνας και θέλει με το μενού του να προωθήσει το soul food. «Είναι αμερικανικός όρος, ξεκίνησε από τα εστιατόρια του αμερικανικού Νότου που σερβίρουν το "φαγητό του σπιτιού". Απλό, χορταστικό φαγητό» εξηγεί. Θα βρεις στοιχεία από βραζιλιάνικη κουζίνα, περουβιανή και πολλά από νοτιανατολική Ασία. Δεν θα σε ξενίσει τίποτα στη γεύση, όπως ανακάλυψα στην πορεία, δοκιμάζοντας. Είναι οικεία, είναι αυτά που μας αρέσουν. Όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια ψημένα στον φούρνο που συνοδεύονται με πικάντικη σάλτσα ντομάτας (€8,30). Στο τραπέζι προσγειώνονται γυάλινα βαζάκια με διαφορετικές, χειροποίητες σάλτσες. Δοκιμάζω τη Shriracha που συναντάς συνήθως στις Φιλιππίνες με αρκετό fish sauce – είναι καυτερή, δεν αστειεύεται. Η Ketchup, όπως δεν την έχεις ξαναφάει, γεύση φρέσκου πελτέ ντομάτας. Στο τραπέζι προσγειώνεται, μόλις βγήκε από τον φούρνο, το fondido (€8,10), με λουκάνικο, πατάτες, μανιτάρια και πιπεριές που ανακαλύπτεις κάτω από παχύ πέπλο λιωμένου τυριού. Σε κάθε πληθωρική μπουκιά αποκαλύπτεται η χθόνια γεύση. Από τη λίστα με τα patitas –που είναι ανοιχτή πίτα με γέμιση από κρέας–, δοκιμάσαμε αυτήν με καραμελωμένο χοιρινό στήθος, coleslaw μήλου με μάραθο, μαρμελάδα από καυτερή πιπεριά και γουακαμόλε (€7,30). Πιάτο εντυπωσιακό. Παραδίδεσαι στο μελωμένο κρέας όπως το αγκαλιάζει η υπέροχη, αραχνοΰφαντη, χειροποίητη πίτα και ακολουθείς τον κύκλο των γεύσεων που χαρίζει η ευωδιαστή coleslaw, η κάψα της μαρμελάδας που δροσίζεται από το αληθινό guacamole. Το ίδιο βουλιμικό πάθος σε καταλαμβάνει και με την εκδοχή της ψητής πάπιας με σάλτσα δαμάσκηνα, τηγανητά noodles και αράπικα φιστίκια που χαρίζουν ένταση (€8,20). Μπήκαμε και στη «μάχη» με τα μπέργκερ. Το μπέργκερ με Shitake μανιτάρια, καραμελωμένο κρεμμύδι, ψητή ντομάτα, παρμεζάνα και Pereketchup (€7,90), δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα φημισμένα της πατρίδας του. Θα σταθώ στο ψωμί που αγκαλιάζει το ζουμερό μπέργκερ. Πρόκειται για English muffin: είναι τραγανό απέξω και πορώδες στην καρδιά του για να απορροφά τα υγρά της γέμισης και να καταλαβαίνεις σε κάθε μπουκιά το μεγαλείο του γευστικού συνδυασμού. Από τη rotisserie βγήκε ωραιότατο το αργοψημένο κοτόπουλο (€6,50) και μια συγκλονιστική πάπια μαριναρισμένη με γλάσο σόγιας, σιρόπι από τζίντζερ και βερίκοκα (€12,50). Καταγοητεύτηκα από τα επιδόρπια. Κολασμένο το υγρό κέικ μαύρης σοκολάτας με κρέμα (€6), γνωστό ως η «λάσπη του Μισισιπή», και το μοδάτο chocolate chip cookie sandwich γεμιστό με παγωτό μόκα (€6,50). Το Pere κατακτά το νταμπλ στη γεύση.

☛ Pere, Κύπρου 74, Γλυφάδα, 210 8941450


Wine bar με άποψη. Τα wine bars πληθαίνουν. Aπό δω και πέρα θα ξεχωρίσει όποιο έχει πράγματι κάτι αξιόλογο να πει. Η καινούργια άφιξη στη Μητροπόλεως είναι το Vintage Wine Bar & Bistro, όπου το έργο που παίζεται καθημερινά, μεσημέρι βράδυ, είναι αξιόλογο. Η Μαριέττα και ο Πάνος, με γνώση και αγάπη για το κρασί, και η Ίζα, με κέφι στην κουζίνα, έστησαν έναν όμορφο χώρο, φινετσάτο. Χιονάτο μάρμαρο, ξύλο στο χρώμα της bitter σοκολάτας και επισκέψιμη κάβα-αληθινό κόσμημα. «Το κρασί πρωταγωνιστεί, χωρίς όμως να υπολείπονται οι γεύσεις. Ξεκινήσαμε με 200 ετικέτες από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα», λέει η Μαριέττα και εξηγεί, «προσφέρουμε τις 100 σε ποτήρι, χάρη στο σύστημα coravin που "κλέβει" κρασί από τη φιάλη, χωρίς να βγάλεις τον φελλό, κι έτσι διατηρείται το κρασί, αφού δεν περνά οξυγόνο στη φιάλη». Και μετά τη σχετική ενημέρωση, είδαμε και στην πράξη πώς λειτουργεί το σύστημα, πίνοντας σε ποτήρι διάφορα κρασιά που συνόδευαν τις γεύσεις. Η σαλάτα με τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα –ροδάκινα, βανίλιες– και τα τραγανά λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και την παρμεζάνα (€8,50) ήταν καταπληκτική, όπως την αγκάλιαζε η σάλτσα βατόμουρο. Προσπέρασα από το μενού την πίτα με λιωμένο τυρί, μανιτάρια ή μπέικον και σάλτσα ντομάτας (€6,40) και ενέδωσα στις σπιτικές κροκέτες (€7,80). Ήρθαν τρεις σφαίρες στο χρώμα του χαλκού, κρεμώδεις, ζυμωμένες με αλλαντικά ωρίμανσης και με ωραία κρούστα από ολικής αλέσεως κριθαροκουλούρα. Μόλις έκοβες μια μπουκιά, αποκάλυπταν την απαλή υφή στην καρδιά τους – πλούσια γεύση. Με το ερυθρό κρασί συνοδεύσαμε ένα Βlack Αngus burger (€11,40), μέτρια ψημένο, με γευστική χειροποίητη σάλτσα Vintage, και από δίπλα ντοματίνια, κάππαρη, ελιές και δεντρολίβανο. Ο κατάλογος με τις προτάσεις των τυριών και αλλαντικών έχει ενδιαφέρον. Δοκιμάσαμε Κέσο ντι Κάμπρα (€6,40), υπέροχο κατσικίσιο τυρί από την Ισπανία με φινετσάτη γεύση και ωραία επίγευση φουντουκιού, που συνόδευαν ξηροί καρποί, φλούδες κίτρο και φούντες δεντρολίβανο. Ωραία παρουσίαση. Είναι σίγουρο πως οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του Vintage θέλησαν να φτιάξουν ένα Wine Bar & Bistro με ενδιαφέροντα κρασιά, γευστικά πιάτα, ανθρώπινη περιποίηση και λογική τιμολόγηση. Και, απ' ό,τι φαίνεται από τον κόσμο που καθημερινά το τιμά, το πέτυχαν.

☛ Vintage Wine Bar & Bistro, Μητροπόλεως 66-68, 213 0296570


«Τσίμπημα» στο πόδι με άρωμα πολυτέλειας. Στην καρδιά του θέρους άνοιξε το all day City Bar, δίπλα ακριβώς στο City Bistrο, στη στοά του City Link. Όμορφος χώρος, φτιαγμένος με γούστο και φίνα υλικά. Σου φτιάχνει τη διάθεση. Η αισθητική του ταιριάζει απόλυτα με το αδελφάκι του, City Bistrο, και δένει με την ατμοσφαιρική Στοά Σπυρομήλιου. Χαζεύεις τη βιτρίνα με τα λιμπιστικά σάντουιτς, τις πίτσες, τις τάρτες. Τα θέλεις όλα. Το σπέσιαλ σάντουιτς ημέρας (€7) με ψωμί ολόφρεσκο, ωραία αλλαντικά και τυριά συνοδεύεται με δροσερή πράσινη σαλάτα ή τραγανά λαχανικά. Απέναντι από τη βιτρίνα, στην οποία φιγουράρουν οι νοστιμιές της ημέρας, βρίσκεται η μπάρα σε χάλκινα χρώματα. Πραγματικά εντυπωσιακή. Το wine bar υποστηρίζεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο Νικόλας Γιαννόπουλος, βραβευμένος sommelier, έχει στήσει μια ενδιαφέρουσα οινική κάρτα και προσφέρει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κρασί σε ποτήρι από είκοσι τέσσερις διαφορετικές ετικέτες του ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα από το Enomatic(wine dispenser). Πώς; Σε μια πλαστική κάρτα «φορτώνεις» το χρηματικό ποσό που θέλεις να ξοδέψεις και χρεώνεσαι ανάλογα με την κατανάλωση που θα κάνεις. Η συντροφιά του ασύρτικου είναι ιδανική για τα σατινένια χτένια που ψήνονται με τραγανές φέτες chorizo και συνοδεύονται με μαρμελάδα ντομάτας (4 ευρώ το κομμάτι). Ωραιότατο και το αέρινο καρπάτσιο μοσχάρι (€10) όπως και ο συνδυασμός του κοτόπουλου με πέστο που ακομπανιάρει φρέσκια σαλάτα ροδάκινο (€7). Στο μενού φιγουράρει και ποικιλία τυριών (8 ευρώ η μικρή) αλλά και ποικιλία αλλαντικών (8 ευρώ η μικρή, 15 ευρώ η μεγάλη) που προσφέρονται για ωραίο τσιμπολόγημα, συνοδεία κάποιου κρασιού. Προτείνω να αφεθείτε στον επαγγελματισμό και στη διακριτική περιποίηση του προσωπικού, που κάνει το σέρβις συνώνυμο της φιλοξενίας.

☛ City Bar, Στοά Σπυρομήλιου, 210 3211315-316

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ