Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα

Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα Facebook Twitter
0

 

Με άρωμα άλλης εποχής έκανε το ντεμπούτο του το ολοκαίνουργιο μαγαζί –μεζετζίδικο, όπως το ίδιο συστήνεται–, τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», στη γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου. Ζει στον παλμό της αγοράς, με τα εμπορικά μαγαζιά γύρω-γύρω, και δίνει ιδέες στους εργαζόμενους για νόστιμο τσιμπολόγημα. Εδώ ψωνίζεις δραμινά αλλαντικά Sary, αξιόλογα τυριά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα, δοκιμάζεις και πίνεις μια μπίρα ή ένα ούζο. Εικόνες, γεύσεις και συνήθειες από το παρελθόν συναντούν τη σύγχρονη προσέγγιση που προσβλέπει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας. Το κτίριο είναι ένα κόσμημα από τις αρχές του 1900, με ζωγραφιστά ταβάνια, πέτρινους τοίχους και ψηφιδωτό δάπεδο. Στο κέντρο δεσπόζουν οι βιτρίνες που ξεχειλίζουν αλλαντικά, «παστιρμάδες» (όπως τους αναφέρει), τυριά, καβουρμάδες και σουτζούκια. Στα ράφια φιγουράρουν χειροποίητα ζυμαρικά από τη Θράκη και την Ξάνθη, τουρσιά και παξιμάδια. Δίπλα από την ανοιχτή κουζίνα με τα μπακιρένια σκεύη βγαίνουν οι μεζέδες, στηριγμένοι στα προϊόντα που πουλάει. Παίρνεις θέση στα ξύλινα τραπέζια με το λευκό μάρμαρο και για το καλωσόρισμα έρχονται πάνω σε λαδόκολλα λεπτοκομμένες φέτες παστουρμά και πικάντικα τυράκια. Αρχή με παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα (€5) με χειροποίητο φύλλο γιουφκά, περασμένα όμορφα από το τηγάνι. Ωραιότατα τα χειροποίητα ντολμαδάκια από τα χεράκια της μανούλας του Φάνη (€4,20) που ευωδιάζουν δυόσμο και συνοδεύονται με γιαούρτι. Το νιότικο σαγανάκι (€4), με εξαιρετικής ποιότητας τυρί από την  Ίο, είναι καλοφτιαγμένο. Εκτίμησα τη φρεσκάδα της σαλάτας ρόκα με κύβους καβουρμά και ντομάτα και πινελιές από τραγανές αμπελοκορφές τουρσί (€5). Πραγματικά υπέροχη, με τα υλικά να ισορροπούν σε ένα γευστικό σύνολο. Από τα ζεστά πιάτα ψηφίζω τον ζεστό βοδινό καβουρμά που έρχεται σε μαύρο σαγανάκι με πατάτες, πιπεριές και άνηθο (€5). Γαργαλιστικός μεζές, με την καλή πρώτη ύλη σε πρώτο πλάνο να σε κερδίζει. Υπάρχει φροντίδα, το διαπιστώνεις στο λουκάνικο κεφτέ (€5,50) με τη μεστή γεύση, που συνοδεύεται από ζεστές, αφράτες πίτες από την Ξάνθη, περιχυμένες με ντοματένια σάλτσα και από δίπλα γιαούρτι ραντισμένο με πάπρικα. Για όσους αγαπούν τα καυτερά, η τηγανιά σουτζούκι Αδάνων (€5) καίει διαβολικά και στον κατάλογο δικαίως το υπογραμμίζουν με τη λέξη «πύραυλος». Το μεζετζίδικο «Τα καραμανλίδικα του Φάνη» μπορεί να υπερηφανεύεται για τους καλοφτιαγμένους μεζέδες του: είναι απλοί, νόστιμοι και διαθέτουν εντυπωσιακή καθαρότητα. Οι γεύσεις των υλικών σολάρουν σε κάθε πιάτο. Και όλο αυτό το γευστικό παιχνίδι εξυπηρετεί πλήρως τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Την επιμέλεια του μενού έχουν αναλάβει η Στέλλα Σπανού και ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας, ενώ ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, βαθύς γνώστης των αλλαντικών και των τυριών, μπορεί να σε εκπλήξει με κάποιο ξεχωριστό τυρί που θα σου προτείνει να δοκιμάσεις. Για το τέλος, ο μπακλαβάς της κυρίας Βασιλικής, της μητέρας του Φάνη, ήταν ποίημα: με χειροποίητο φύλλο τραγανό, γέμιση από χοντροκομμένα καρύδια και τέλεια σοροπιασμένο. Μου άρεσε η μικρή πίσω αυλή που σύντομα θα είναι έτοιμη, με άφθονα λουλούδια. Θα κλείσω επισημαίνοντας τη διάθεση φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του μαγαζιού. Είναι από τους προορισμούς που θα σύστηνα στους φίλους μου. 

☛ Τα καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, 210 3254184.

 

Για όλη τη μέρα. Το Sam είναι ένα καινούργιο all day μαγαζί που ήδη έχει μπει στην ατζέντα του κολωνακιώτικου κοινού που θα περάσει το πρωί να πιει έναν καφέ, να καλμάρει την πείνα του με ένα σάντουιτς και το βράδυ να γευτεί κάποιο από τα μεσογειακά πιάτα του μενού ή να πιει ένα από τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ που σερβίρει η μπάρα. Και όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του, καλύπτοντας τις διαθέσεις του κόσμου. Ο χώρος, φτιαγμένος με άποψη σε αποχρώσεις του γκρι, με καναπέδες βολικούς, ενώ το βλέμμα σου θα τραβήξουν τα όμορφα έργα των Ελλήνων ζωγράφων, του Ακριθάκη και του Αχιλλέα Χρηστίδη, που διακοσμούν τους τοίχους. Το περιβάλλον είναι χαλαρό και ενισχύεται από τις ευχάριστες μουσικές. Έχεις την αίσθηση ότι η σάλα του δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί παρέες που θέλουν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν φιλικές κουβέντες. Ο Sam δίνει διακριτικά το «παρών» και με ευγένεια θα σε εξυπηρετήσει. Βράδυ καθημερινής συναντηθήκαμε τρεις φίλοι και με ένα ποτήρι κρασί μπροστά μας διατρέξαμε τον κατάλογο με τις μεσογειακές προτάσεις (σαλάτες, πίτσες, πάστα, ριζότο) που καλύπτουν όλα τα γούστα. Λιγουρευτήκαμε τα μπέιγκελ και δοκιμάσαμε αυτό με κατσικίσιο τυρί και προσούτο (€6) που ήταν ευχάριστο, με αφράτο το μπέιγκελ και σε σωστές δόσεις τα υλικά του. Ακολούθησε μια ωραία και δροσερή σαλάτα με μοτσαρελάκια, ντοματίνια-γλύκισμα, κρουτόν και λάδι βασιλικού (€8). Την προσοχή μου τράβηξε η σαλάτα κινόα με καπνιστή ρέγκα, φαγόπυρο, ιπποφαές, ηλιόσπορους και goji berry (€11), σούπερ υγιεινή και δυναμωτική. Τη σημείωσα για να τη δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη. Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε το μοσχαρίσιο φιλέτο που συνόδευαν ψητά λαχανικά και chutney μήλου (€19) και ήρθε ωραία ψημένο, όπως το ζητήσαμε, τρυφερό – και πολύ του πήγαινε η καλοφτιαγμένη chutney μήλου. Η λίστα κρασιών είναι μαζεμένη, αλλά δίνει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα. Ο Sam καταφέρνει αυτό που επιδιώκει, να συνδυάσει το φροντισμένο φαγητό με φίνα ατμόσφαιρα.

☛ Sam, Τσακάλωφ 30, Κολωνάκι, 210 3618436.

 

Κυριακές με κρασί και BBQ. Το Κλίμα Κλήμα είναι ένα wine restaurant με άποψη και φιλοσοφία που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο στους λίγους μήνες λειτουργίας του. Έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που τιμάει την κουζίνα του, την οποία επιμελείται ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, αλλά και την καλοστημένη οινική λίστα του με τις 120 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που έχει στήσει ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου. Ο ιδιοκτήτης, ο Γιάννης Μυζάλης, έχει πάθος και όραμα και ακόρεστη δίψα να προσφέρει το καλύτερο. Τα πάντα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το διαπιστώνεις από τον κομψό χώρο, όπου το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον γίνονται ένα μέσα σε μια πράσινη αγκαλιά-αίσθηση εξοχής. Τα τραπέζια του, ντυμένα με καλόγουστα πλακάκια, και οι αναπαυτικοί καναπέδες προδιαθέτουν για χαλαρές καταστάσεις. Τα κυριακάτικα μεσημέρια το BBQ έχει την τιμητική του και σας βάζει κατευθείαν στο ψητό. Από την πυρά βγαίνουν σεφταλιές σε κυπριακή πίτα, χορταστικές, ζουμερές, αρτυμένες ιδανικά με συνοδεία κρεμμυδιού, ντομάτας και πινελιές σουμάκ (€10). Δύσκολο να αντισταθείς στο πληθωρικό, κλασικό αμερικάνικο μπέργκερ, φτιαγμένο με Βlack Αngus, αλάτι και πιπέρι μέσα σε αφράτο ψωμί μπριός με πίκλες, cheddar και κέτσαπ (€10). Σε κάθε μπουκιά υποκλίνεσαι στη βαθιά νοστιμιά που βγάζει όλη η πρωτογενής γεύση της συγκεκριμένης ποιοτικής κατηγορίας κρέατος. Η κουζίνα χαρακτηρίζεται από τη φρεσκάδα των υλικών και τη συνέπεια των εκτελέσεων. Το διαπιστώνεις και στο σουβλάκι από μπούτι κοτόπουλου (€10) που είναι μαριναρισμένο σε μπαχαρικά, ελαφρύ κι ευχάριστο και συνοδεύεται από ντιπ γιαουρτιού. Το τρυφερό χοιρινό μπριζολάκι λαιμού, επιμελώς μαριναρισμένο σε πάστα μίσο, ζουμερά ψημένο, βγάζει γλυκές νότες. Στο μενού υπάρχει και η δελεαστική πρόταση του mixed grill (€18): παίρνεις καλή γεύση απ’ όλα μέσα από μια πληθωρική πιατέλα που συνοδεύεται από πατάτες Νέας Γης (υπέροχα μικρά λουκουμαδάκια) με τη φλοίδα τους και σε πιο light επιλογή από μπουκετάκια μπρόκολου. Το πάθος για το κρασί πυροδοτεί την ιδέα για τον «Οινοπαραγωγό του Δεκαπενθήμερου» που προβάλλει τα κρασιά του και σε ποτήρι, σε τιμές προσιτές. Για το τέλος, αφράτη, δροσερή μους λεμόνι (€6) ή επιλογή από κάποιο ελκυστικό κοκτέιλ, όπως το Spicy Oasis (€8), με δροσερό αγγούρι, απόσταγμα μαστίχας, κάρδαμο και ροζ πιπέρι, σερβιρισμένο σε ποτήρι του Μαρτίνι. Εύσημα κερδίζουν το φιλόξενο σέρβις και οι άκρως φιλικές τιμές. Εδώ μιλάμε για καλό value for money.

☛ Κλίμα Κλήμα, Παναγή Τσαλδάρη32-34, Μελίσσια, 201 6096786.

 

Ανοιχτές Πόρτες

Το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1η Ιουνίου, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί ανοίγουν τις πόρτες των επισκέψιμων οινοποιείων και περιμένουν τους φίλους του κρασιού για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και εκδηλώσεις. Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με στόχο τα οινοποιεία που συμμετέχουν να φέρουν τους καταναλωτές κοντά στον μαγικό κόσμο του κρασιού και στον χώρο παραγωγής του. Η είσοδος είναι δωρεάν.
www.newwinesofgreece.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ