Ποια μουσεία θα μένουν ανοιχτά απ´ τις 8 ως τις 8

Ποια μουσεία θα μένουν ανοιχτά απ´ τις 8 ως τις 8 Facebook Twitter
0

Οι συγκεκριμένοι χώροι θα δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ έως και τις 31 Οκτωβρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν επιλεγεί είναι οι πρώτοι σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα και φιλοδοξία του υπουργείου είναι του χρόνου να προστεθούν κι άλλοι. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το διευρυμένο ωράριο, απλώς φέτος ξεπεράστηκαν κάποιες «αγκυλώσεις» κι έγινε δυνατή η εφαρμογή του από τόσο νωρίς. Το ζητούμενο είναι τώρα να στελεχωθούν αυτοί οι χώροι επαρκώς με προσωπικό και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν, ώστε η «βιτρίνα» της χώρας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης.

1.Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης, Θέατρο Διονύσου, Αρχαία Αγορά και Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Toν Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, τον Αρχαίο Nαό της Αθηνάς, τον Ναό του Ηφαίστου.

2.Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον Έφηβο των Αντικυθήρων (κλασική περίοδος, 340-330 π.Χ.), τον Δία ή Ποσειδώνα του Αρτεμισίου (περ. 460 π.Χ.).

3.Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Την εικόνα Αρχαγγέλου Μιχαήλ (υστεροβυζαντινή περίοδος, α' μισό 14ου αι. μ.Χ.), την εικόνα με παράσταση της Σταύρωσης (υστεροβυζαντινή περίοδος, 14ος αι. μ.Χ.), το αγαλμάτιο του Ορφέα (πρωτοβυζαντινή περίοδος, 4ος αι. μ.Χ.).

4.Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου (8:00-δύση ηλίου)

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Το Ιερό του Ποσειδώνος.

5.Ολυμπιείο - Κεραμεικός

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Την Πύλη του Αδριανού, τον Ναό του Ολυμπίου Διός, το Θεμιστόκλειο Τείχος, το Πομπείο, τον ταφικό περίβολο με τη στήλη της Ηγησούς, το Δημόσιο Σήμα.

6.Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Επιδαύρου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο μουσείο εκμαγεία σημαντικών αγαλμάτων όπως αυτά της Υγείας (4ος π.Χ. αι.), της Αφροδίτης (ρωμαϊκό αντίγραφο), του Ασκληπιού (ρωμαϊκής εποχής), των αετωμάτων του ναού του Ασκληπιού, των ακρωτηρίων του ναού της Άρτεμης.

7.Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Μυκηνών

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον θολωτό τάφο του Ατρέως, τα Κυκλώπεια Τείχη, και στο μουσείο τα ευρήματα που προέρχονται από τάφους, αρχίζοντας από τους Ταφικούς Κύκλους Α' και Β', και τα εκθέματα από τα διάσπαρτα νεκροταφεία των θαλαμωτών τάφων στην ευρύτερη περιοχή των Μυκηνών.

8.Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον Ναό του Δία, τον Ναό της Ήρας, το αρχαίο στάδιο και στο μουσείο τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Δία, τα αετώματα και τις μετόπες που αποτελούν τα σημαντικότερα δείγματα αυστηρού ρυθμού στην ελληνική τέχνη, τη Νίκη του Παιωνίου και, φυσικά, τον Ερμή του Πραξιτέλη.

9.Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Δελφών

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον Ναό του Απόλλωνα, τον Θησαυρό των Αθηναίων, τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας και στο μουσείο τον Ηνίοχο (κλασική περίοδος, 478-474 π.Χ.) και τους δύο κούρους Κλέοβι και Βίτωνα (αρχαϊκή περίοδος, 610 π.Χ.).

10.Βασιλικοί Τάφοι και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β', τη χρυσή λάρνακα του προθαλάμου, την πανοπλία του προθαλάμου (περιτραχήλιο, γωρυτός, θώρακας), τη χρυσελεφάντινη κλίνη του θαλάμου.

11.Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Δήλου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τους τρεις ναούς του Απόλλωνα, τον Κεράτωνα και στο μουσείο επιτύμβια αγάλματα και στήλες (7ος-1ος αι. π.Χ.), αγγεία (μέσα 3ης χιλιετίας-1ο αι. π.Χ.), ειδώλια (2ος-1ος αι. π.Χ.), κοσμήματα και μικροαντικείμενα (2ος-1ος αι. π.Χ.), ψηφιδωτά (2ος-1ος αι. π.Χ.).

12.Ακρωτήρι Θήρας

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τα δύο κτίρια του Τομέα Β, απ' όπου προήλθαν και οι θαυμαστές τοιχογραφίες με τους γαλάζιους πιθήκους, αλλά και το Συγκρότημα Δ', απ' όπου προήλθαν οι τοιχογραφίες με τους κόκκινους κρίνους και τα χελιδόνια.

13.Αρχαιολογικός Χώρος Λίνδου Ρόδου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Την Ακρόπολη της Λίνδου, το αρχαίο θέατρο.

14.Ακρόπολη Ιαλυσού Ρόδου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον Nαό Aθηνάς Πολιάδος, τη δωρική κρήνη, τον ναό της ιπποτικής περιόδου του 14ου αιώνα.

15.Αρχαία Κάμειρος Ρόδου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Την πλατεία της κρήνης, το Ιερό των Θεών, την Ιερή Αγορά.

16.Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Το αγαλματίδιο της Αφροδίτης απολουομένης (ελληνιστική περίοδος, 2ος-1ος αι. π.Χ.), την Κεφαλή Ηλίου (ελληνιστική περίοδος, μέσα 2ου-τέλη 2ου αι. π.Χ.).

17.Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Κω

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον δωρικό Ναό του Aσκληπιού, τον ρωμαϊκό ναό κορινθιακού ρυθμού, αφιερωμένο πιθανώς στον Aπόλλωνα.

18.Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον Ανάκτορο της Kνωσού, τη βασιλική έπαυλη, την οικία των τοιχογραφιών, τον βασιλικός τάφο-ιερό.

19.Αρχαιολογικός Χώρος Φαιστού

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον Ανάκτορο της Φαιστού.

20.Σπήλαιο Ψυχρού

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Το ιερό αυτό σπήλαιο που ταυτίστηκε με το περίφημο Δικταίον Άντρον, το οποίο, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, είναι αυτό στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον Δία, εξακολουθεί να μαγεύει τους επισκέπτες με τους μυθικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που στην αρχαιότητα έμοιαζαν με είδωλα κι έγιναν αντικείμενα λατρείας.

21.Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τον Δίολκο του Ισθμού της Κορίνθου, την Πειρήνη Κρήνη, τον Ναό του Απόλλωνα και στο μουσείο ευρήματα γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών  και ελληνιστικών χρόνων (Κλασική Αίθουσα), ρωμαϊκών - βυζαντινών χρόνων (Ρωμαϊκή Αίθουσα), από το Ιερό του Ασκληπιού (Αίθουσα Ασκληπιείου), συλλογή γλυπτών-επιγραφών στο Αίθριο του Μουσείου, ανάμεσα στα οποία και τεκμήρια της εβραϊκής παρουσίας στην περιοχή.

22.Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου Ρόδου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Το παλάτι, που είναι το σημαντικότερο μνημείο της Ιπποτοκρατίας, και ιδιαιτέρως το καλά διατηρημένο εσωτερικό του και τα ψηφιδωτά.

23.Κάστρο Κω

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Το πιο σημαντικό σκέλος της ιπποτικής οχύρωσης που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ. Τέλη του 14ου και αρχές του 15ου αιώνα η Κως πυκνοφυτεύτηκε με νεραντζιές και λεμονιές, γι' αυτό και ονομάστηκε «Νεραντζιά» και το κάστρο της Κάστρο της Νεραντζιάς.

24.Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Μυστρά

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Την ακρόπολη και την οχύρωση της καστροπολιτείας του Μυστρά, την Παντάνασσα, τις οικίες του Μυστρά.

25.Σπιναλόγκα

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τις θολωτές δεξαμενές, το κτίριο της φρουράς, το τρίδυμο κτίριο και την πυριτιδαποθήκη δίπλα στον Ναό του Αγίου Νικολάου, την ημισέληνο Μichel και την ημισέληνο Moceniga ή Barbariga.

26.Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα (Fortezza), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης, τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης.

27.Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Το Κάστρο, ένα ενετικό οχυρωματικό έργο των αρχών του 18ου αιώνα, τον Ναό του Αγίου Ανδρέα μέσα στον ομώνυμο προμαχώνα του φρουρίου και τη φυλακή του Κολοκοτρώνη.

28.Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Την τοιχογραφία της «Παριζιάνας» (Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1450 π.Χ.), το ρυτό θαλάσσιου ρυθμού με παράσταση αργοναύτη (Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου 1500 π.Χ.), τον Δίσκο της Φαιστού (Μέση Εποχή του Χαλκού, 17ος αι. π.Χ.), το ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής (Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1550-1500 π.Χ.).

29.Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου από οικία της Θεσσαλονίκης (ρωμαϊκή περίοδος, (250-300 μ.Χ.), χρυσό στεφάνι κισσού (κλασική περίοδος, 350 π.Χ.-325 π.Χ.).

30.Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ: Την εικόνα της Παναγίας Δεξιοκρατούσας (μεσοβυζαντινή περίοδος, γύρω στο 1200 μ.Χ.), το τρικλίνιο αστικής οικίας (πρωτοβυζαντινή περίοδος, β' μισό 5ου αι. μ.Χ.)

31.Μουσείο Λευκού Πύργου

Η έκθεση στον Λευκό Πύργο διατρέχει συνοπτικά και με πανοραμική ματιά την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της, το 316/15 π.Χ., μέχρι τις μέρες μας.

Buzz
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ