Να τι θα ψηφίσω.

Να τι θα ψηφίσω. Facebook Twitter
0

Με ρωτάς πιεστικά να σου πω τι να ψηφίσεις... Τέτοια απάντηση δεν έδωσα ούτε στα παιδιά μου που ψήφιζαν -και τα δύο- για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τους είπα κάποια κριτήρια, έβαλαν στην εξίσωση την αισθητική τους και το προσωπικό τους στοιχείο και κατέληξαν σε κάτι που τα έκανε υπεύθυνους πολίτες. Με το ίδιο σκεπτικό θ’ αναφέρω και σε σένα κάποια κριτήρια που εγώ εκτιμώ ότι είναι το μέγιστο που μπορώ να πράξω. Έχουμε και λέμε:

  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Ακόμα και το μικρότερο κόμμα σε αυτές τις εκλογές πρέπει να έχει θέση για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Είναι αδιανόητο τη 17η Ιουνίου να είμαστε σε μια κατάσταση που δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κάποια προβλέψιμη κυβέρνηση (π.χ. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ) και να πάμε σε νέες εκλογές.
  • ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι μοναδικό, που δεν συναντάται ούτε στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ούτε καν σε αυτές τις Ανατολικής. Σχεδόν κανένα ελληνικό κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί με κάποιο άλλο. Αντί να ξεκινούν τις συζητήσεις τους με ένα μίνιμουμ πλαίσιο κοινών θέσεων, τις αρχίζουν με κάποιον όρο, που είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι θα τον αποκλείσει το άλλο κόμμα-συνομιλητής. Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, αλλά υποκρύπτεται και κάτι άλλο: βαθιές προσωπικές διαφορές ανάμεσα στις ηγεσίες, ειδικά των κομμάτων που, υποτίθεται, έχουν ιδεολογική συγγένεια. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πλέον συνταγές καταστροφής για τη χώρα. Να ξεπεράσουν οι ηγεσίες τον εαυτό τους, να πάρουν ρίσκα, να κάνουν κινήσεις αυτοθυσίας αν χρειαστεί, ώστε να διευρύνουν τις συνεργασίες. Κάποια από τα κόμματα που θ’ απορρίψουν μια τέτοια κατεύθυνση κινδυνεύουν, απ’ ό,τι φαίνεται, με περιθωριοποίηση.
  • ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Επί χρόνια τα αρχηγικά ελληνικά κόμματα (μεγάλα ή μικρά, δεξιά ή αριστερά) είχαν συνεργάτες του Αρχηγού, αλλά όχι ηγετική ομάδα. Ενίοτε ανέχονται τους εκπροσώπους άτυπων (γιατί τυπικές δεν γίνονται αποδεκτές) τάσεων. Η χώρα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη να κυβερνηθεί, αλλά, απ’ ό,τι έδειξε η ετυμηγορία της 6ης Μαΐου, οι πολίτες δεν συμβιβάζονται ώστε να δώσουν εντολή σε φθαρμένους πολιτικούς. Οι πιστοί στον αρχηγό ή εκείνοι που παίρνουν πολλές ψήφους, όπως αποδείχτηκε τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι επαρκείς για να χειριστούν την οικονομική χρεοκοπία και την κατάπτωση της κοινωνίας. Ποια κόμματα έχουν τις διαδικασίες και τη δύναμη να προτείνουν νέα πρόσωπα, που να μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που περνάμε;
  • ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΛΙΤ: Οι θυσίες των αδύναμων, η αύξηση της ανεργίας, η διάλυση της κοινωνικής υποδομής (νοσοκομεία, ασφάλιση κ.λπ.), δεν θα σταματήσουν τη 17η Ιουνίου, όποια κυβέρνηση κι αν βγει. Η νέα ηγεσία θα πρέπει να έχει ηθικό πλεονέκτημα για να διαχειριστεί τη νέα οδύνη. Τιμωρία των επίορκων πολιτικών και των επιχειρηματιών που διέπραξαν αδικήματα, περικοπές των κρυφών προνομίων που συνεχίζουν να διατηρούν αρκετές ελίτ, που φούντωσαν τη περίοδο της φούσκας. Η ευθύνη που πέφτει στις πλάτες του καθενός μας είναι βαριά. Ο εύκολος δρόμος είναι να κάνουμε ισοπεδωτική κριτική στα κόμματα που δεν μας αρέσουν. Ο χρήσιμος δρόμος, αντίθετα, είναι να είμαστε πολύ πιεστικοί στα κόμματα που συμπαθούμε, ώστε να ξεπεράσουν την αυταρέσκεια, το σύνδρομο της μη συνεργασίας, τη βολική αυλή του Αρχηγού.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ