ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
25.4.2012

Γιατί, πού πάνε;

Η αξία των πολιτικών αγαθών στο μηδέν και οι Έλληνες πολιτικοί σε κώμα.

Γιατί, πού πάνε;

Φθινόπωρο του 1975. Ο στρατάρχης Φράνκο, ετοιμοθάνατος, απέχει μόλις ώρες από την πλήρη απώλεια των αισθήσεών του. Δύο υπασπιστές του, για να του τονώσουν το ηθικό, του είπαν ένα ψέμα: ότι, δήθεν, έχουν μαζευτεί έξω από το νοσοκομείο χιλιάδες λαού να τον αποχαιρετήσουν. Και τότε, ο δικτάτορας τους ρώτησε: «Γιατί, πού πάνε;».

 

Αυτήν τη σκηνή θυμήθηκα, διαβάζοντας τους λόγους των ηγετών των κομμάτων εξουσίας σήμερα, λίγο πριν από τις εκλογές. Ετοιμάζονται να μπουν σε κώμα, αλλά, φευ, το μυαλό τους δεν έχει συμφιλιωθεί με το ανύπαρκτο μέλλον τους. Μιλούν σαν να παραμένουν στο επίκεντρο των εξελίξεων, σαν όλοι οι άλλοι να «φεύγουν» κι εκείνοι να μένουν.

 

«Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα», διάβασα ότι είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Το αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκεται στα χέρια της δημοκρατικής παράταξης, σε αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια», αντέτεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συμβόλαια αλήθειας και τιμής προσφέρονται και από τους δύο σε ποσότητα και με ένταση αντιστρόφως ανάλογη της επαφής τους με την πραγματικότητα.

 

Μέχρι πρότινος, το πολιτικό πρόβλημα της χώρας ήταν λίγο-πολύ το ίδιο μ’ εκείνο όλων των δημοκρατικών πολιτευμάτων: το έλλειμμα δημοκρατίας. Όταν αναφερόμαστε σε αυτό το έλλειμμα, ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για «ατύχημα» αλλά για ένα βασικό συστατικό της σχεδίασης των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτευμάτων - ότι από τον 18ο αιώνα το δημοκρατικό έλλειμμα ήταν, και παραμένει, σχεδιασμένο χαρακτηριστικό (design feature) των σύγχρονων δημοκρατιών.

 

Ο εκ των ιδρυτών του αμερικανικού πολιτεύματος Αλεξάντερ Χάμιλτον έγραφε το εξής, όσον αφορά τους «βάναυσους» της κοινωνίας, τους ανθρώπους της χειρωνακτικής δουλειάς, τους μηχανικούς, τους παραγωγούς «πραγμάτων»: «Οι συνήθειες της ζωής τους δεν είναι τέτοιες που να τους δίνουν τα επίκτητα χαρίσματα, χωρίς τα οποία ακόμα και οι πιο σπουδαίες φυσικές ικανότητες είναι άχρηστες στο πλαίσιο μιας Συνέλευσης ή Βουλής. Συνεπώς, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι μόνο οι έμποροι είναι οι φυσικοί εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 το μόνο που άλλαξε, ουσιαστικά, ήταν ότι εντός αυτής της επιούσιας τάξης εμπόρων αναδείχτηκε μια υποδιαίρεσή της ως εκείνη που, «δικαιωματικά», κυριαρχεί στις δημοκρατίες μας: οι έμποροι χρήματος, δηλαδή οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και οι μάνατζέρ τους.

 

Μήπως το τσιτάτο του Χάμιλτον έχει πάψει να είναι αντιπροσωπευτικό των σύγχρονων δημοκρατιών; Σε καμιά περίπτωση! Ας αναλογιστούμε την εμμονή στην «ανεξαρτησία» των κεντρικών τραπεζών από τη λαϊκή βούληση. Το βασικό επιχείρημα υπέρ «ανεξάρτητων» κεντρικών τραπεζών είναι ότι η σφαίρα του χρήματος θα υποφέρει, αν αφήσουμε τους εκλεγμένους μας αντιπροσώπους να τη διαχειριστούν. Η δημοκρατία, με άλλα λόγια, καλείται να απεμπολήσει την κυριαρχία της επί της διαχείρισης του χρήματος. Για να την πάρει ποιος; Μα η «ανεξάρτητη» κεντρική τράπεζα. Και ποιος ελέγχει αυτή την «τράπεζα». Μα οι τραπεζίτες, βέβαια, οι οποίοι μπορεί να μην τη διοικούν άμεσα αλλά προσφέρουν στην κεντρική τράπεζα τα στελέχη της, άτομα που γνωρίζουν πως μετά τη συνταξιοδότησή τους θα επιστρέψουν σε κάποια τράπεζα με παχυλότατο μισθό που θα τους εξασφαλίσει τιμημένα γηρατειά. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι στον Καιρό της Κρίσης, όταν κουμάντο κάνει μια τόσο «ανεξάρτητη» κεντρική τράπεζα, οι πτωχευμένες τράπεζες μεγιστοποιούν την ικανότητά τους να υπεξαιρούν τα φθίνοντα (λόγω Κρίσης) πλεονάσματα όλων των υπόλοιπων κλάδων, επιχειρήσεων και πολιτών.

 

Από την ίδρυση των σύγχρονων δημοκρατιών στις ΗΠΑ, μέχρι και την διαμόρφωση της Ε.Ε. στις μέρες μας, κομβικό ρόλο έπαιξε ο διαχωρισμός των οικονομικών αγαθών από τα πολιτικά αγαθά και η παράλληλη δημιουργία μιας κυρίαρχης σφαίρας οικονομικών αγαθών που να παραμένει στο απυρόβλητο των βουλών της πλειονότητας. Όσο μονοπωλούνταν από έναν «κλειστό κύκλο», τα «στεγανά» (που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου), τα πολιτικά αγαθά διατηρούσαν την αξία τους: όποιος τα είχε μπορούσε να επηρεάσει τις ζωές μας, θετικά ή αρνητικά.

 

Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1970 παγκοσμίως, και μετά το 1980 στην Ελλάδα, ξεκίνησε μια παράλληλη διαδικασία που μας έφερε, λίγο-λίγο, στη σημερινή κατάσταση: από τη μία, τα οικονομικά αγαθά άρχισαν να υπερτιμούνται (βασικά λόγω της υπερτίμησης των χρηματοοικονομικών «προϊόντων», τη γιγάντωση των τραπεζών, των παρατραπεζών, των χρηματιστηριακών εταιρειών κ.λπ.). Παράλληλα, λόγω της σχετικής υποτίμησής τους, τα πολιτικά αγαθά διαχύθηκαν πιο ευρέως εντός χωρών όπου ο κόσμος τα είχε στερηθεί και τα απαιτούσε (π.χ. στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης).

Το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας δεν είναι αυτοί που ήταν κάποτε (σε όλα τα κόμματα) αποτελεί μια απλή αντανάκλαση της υποτίμησης των πολιτικών αγαθών. Το γεγονός ότι κατασπατάλησαν τα υποτιμημένα πολιτικά αγαθά που έλαβαν, με τη δική μας ανοχή, είναι αναμφισβήτητο. Όπως αναμφισβήτητο είναι το ότι κάποτε πολλά «καλά μυαλά» ελκύονταν από την πολιτική λόγω της εξουσίας που προσέδιδε. Εδώ και καιρό αυτή η εξουσία έχει εκλείψει με αποτέλεσμα να τα ελκύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Σε αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί η Κρίση, που πέτυχε να στείλει την αξία των πολιτικών αγαθών στο μηδέν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσο για την Ελλάδα, όπου ακόμα και τα χρηματοοικονομικά αγαθά είδαν την αξία τους να εκμηδενίζεται, οι πολιτικοί μας βρίσκονται στο στάδιο που βρέθηκε ο Φράνκο εκείνο το βροχερό πρωινό του Οκτωβρίου του 1975. Μια αγγαρεία έχει μείνει γι’ αυτούς, πριν βυθιστούν στο αναπόφευκτο κώμα και στην προδιαγεγραμμένη απαξίωση: να εξασφαλίσουν στους πτωχευμένους τραπεζίτες ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα τα χρεωθεί, άνευ ουσιαστικών ανταλλαγμάτων, το υπό (δεύτερη) πτώχευση Δημόσιο. Στο μεταξύ, ακούν να τους λένε οι υπασπιστές τους για ψηφοφόρους που τους κουνάνε το μαντήλι και ρωτούν όλο ηλιθιότητα: «Γιατί, πού πάνε;».

Facebook Twitter
Κανονικό μέγεθος σώματος κειμένου Μεγέθυνση σώματος κειμένου +1 Μεγέθυνση σώματος κειμένου +2 
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξινόμηση:
35 σχόλια
Προηγούμενα 12 Επόμενα
 
avatar
Ανώνυμος/η 25.4.2012 | 18:35
''Mόνο οι Έμποροι'';
Μωρέ ΜΠΡΑΒΟ στον Χάμιλτον!
(που ούτε τον ήξερα)
το 'χε πιάσει το νόημα από τότε!
 
avatar
Ανώνυμος/η 25.4.2012 | 20:05
tl;dr....
πολυ μπλα μπλα για το τιποτα....
 
avatar
Ανώνυμος/η 25.4.2012 | 21:57
Κάποια στιγμή πρέπει να μάθει ορθογραφία... Το όνομα "Γιάννης" γράφεται με δύο "ν" και ΟΧΙ με ένα... Και ύστερα λένε ότι δεν γίνεται πόλεμος στην ελληνική γλώσσα...
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 02:10
κολοκυθόπιτα
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 19:57
Αυτό και αν λέγεται ΧΟΛΗ!
 
avatar
Ανώνυμος/η 25.4.2012 | 22:52
πες μας τώρα πως και ο Ianis Xenakis ήταν ανορθόγραφος και πολέμιος της ελληνικής γλώσσας... ανώνυμε των 21:57
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 21:29
Η ελληνική γλώσσα (όπως όλες οι γλώσσες άλλωστε) έχει κανόνες, γραμματικούς, συντακτικούς και ορθογραφικούς. Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει. Όσο για τον "Iani", Γιάννης ήταν τελικά...
 
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2012 | 00:29
Ποιοί είναι οι σοβαροί λόγοι που θα κάνουν να εγκλωβίζουμε τη γλώσσα πάντα σε αυστηρά στεγανά; Ποιούς ιστορικούς δεσμούς διαρρυγνύει η "λανθασμένη" ορθογραφία του ονόματος "Γιάννης"; Το όνομα είναι μια προσωπική υπόθεση. Να ψέξουμε και τον Χατζηδάκι ως ανορθόγραφο;
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (4) ΟΧΙ (4)
 
avatar
Ανώνυμος/η 1.5.2012 | 15:47
Κάποιοι κανόνες σπάνε χάρην αισθητικών, προσωπικών, συναισθηματικών σκοπών. Αν δεν έσπαγαν κάποιοι κανόνες πώς θα έφτιαχναν νέες λέξεις ο Dickens, ο Shakespeare, ο Καζαντζάκης οι οποίες εξυμνούνται και σήμερα;
Ενδιαφέρον: ΝΑΙ (3) ΟΧΙ (3)
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 02:29
Κε Βαρουφάκη μιλάς για Μάρσαλ ή για Μνημόνιο ΙΙΙ;
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 15:13
Waitin....
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 09:36
Καλά θα κάνουν οι κ.κ. σχολιαστές να γράφουν όταν κατέχουν το θέμα και έχουν να πουν κάτι. Έτσι όλοι θα κουραζόμαστε λιγότερο.
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 23:54
Με βάση ποιον κανόνα 26.4.2012 | 21:29, το Γιάννης γράφεται με νι; Οι Εβραίοι, που δικό τους είναι, το γράφουν: Yəhôḥānān.
 
avatar
Ανώνυμος/η 26.4.2012 | 23:56
Με βάση ποιον κανόνα 26.4.2012 | 21:29, το Γιάννης γράφεται με νι; Οι Εβραίοι, που δικό τους είναι, το γράφουν: Yəhôḥānān.
 
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2012 | 00:01
ναι αγαπητέ αλλά πρέπει να ξέρουμε και να το διαβάζουμε, γιατί δυστυχώς είναι πολλοί οι ανορθόγραφοι και γι'αυτό φταίει το κατεστημένο που έχει επιβάλει το σύστημα ατιμωρισίας το οποίο ξεκινάει από το σχολείο και συνεχίζεται μέχρι την πολιτική, όπου με τους νέους νόμους περνάνε όλοι ξέρουν δεν ξέρουν, γι' αυτό βγαίνουν οι περισσότεροι άσχετοι χωρίς να ξέρουν τίποτα. και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ορθογραφία αλλά με όλους τους τομείς και δυστυχώς και αυτούς που αφορούν την διοίκηση του κράτους!!!
 
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2012 | 14:37
ατιμωρησιας ( με ητα) εννοεις...
 
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2012 | 00:16
καὶ εἰς τὰ ἀρχαία ἑλληνικὰ τῶν ἡμετέρων προγόνων γράφεται Ἰωάννης!!!
 
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2012 | 11:47
Αλλού ο Δεσπότης και αλλού η περισκελίδα του κύριε 27.4.2012 | 00:01!
 
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2012 | 20:59
Για το "Ιωάνης" μόνο οι Εβραίοι μπορούν να μιλάνε, οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν το όνομα. Και μένα με λένε Γιάνη (δυστυχώς), δεν είμαι Εβραίος και δεν βλέπω το λόγο να σπαταλώ χρόνο, χαρτί και μελάνι για ένα δεύτερο "ν".
 
avatar
Ανώνυμος/η 28.5.2012 | 06:36
ο Μανος είσαι; ή ο Τζήμερος;
 
avatar
Ανώνυμος/η 28.4.2012 | 23:47
Λες ανοησίες 28.4.2012 | 10:44
 
Anonymous Liberty
Anonymous Liberty 29.4.2012 | 07:41
Κάτι λέγει ο δάσκαλος και τα λέγει καλά και με ειλικρίνεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον καταλαβαίνουν όλοι ή τουλάχιστον σχεδόν όλοι, αλλά ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούσε να καλύψει ορισμένα κενά που τον έχουμε ακούσει να τα καλύπτει στο παρελθόν. Χρειάζεται έμφαση στην αλληλεξάρτηση των ανθρώπων της εκπαίδευσης, με αυτών της πολιτικής, με αυτών της οικονομίας και των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν το Δίκαιο.


Σημειώσεις:

Α. Το χρήμα, κέρδος ή ζημιές, τείνουν να μην έχουν όρια, λόγω της ανθρώπινης απληστίας, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν απαραβίαστοι κανόνες. Αυτοί οι κανόνες, κοινωνικοί σύνδεσμοι, πηγάζουν από τις δομές μιας κοινωνίας και του λαού, σχεδιάζονται από τους πολιτικούς - νομοθέτες και εφαρμόζονται από τους δικαστές. Οι ηθικές αξίες και η παιδεία μιας κοινωνίας είναι η πρώτη ύλη που διαμορφώνει την αντοχή ή την αδυναμία αυτών των συνδέσμων που πρέπει να αντέξουν την ανθρώπινη απληστία και τον χρόνο.
Για παράδειγμα όταν η κοινωνία αποδέχεται ή ακόμη φωνάζει ζήτω κάτω από την εξέδρα, αυτούς που παραβιάζουν τους κοινωνικούς συνδέσμους, τότε είναι αναπόφευκτο η διάλυση των κοινωνικών θεσμών να είναι ζήτημα χρόνου.
Μην αγχώνεστε όμως γιατί αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι 20 ή 30 χρόνια στην περίπτωση της Ελλάδας ή ζήτημα 20 ή 30 μηνών σε ορισμένες άλλες Δυτικές κοινωνίες.
Τώρα ας έρθει ο πανικός, γιατί το τέλος μιας μορφής κοινωνίας που απέτυχε στην Ελλάδα συγκλίνει με μια άλλη μορφή, ίδια ή διαφορετική, με το ίδιο αποτέλεσμα την διάλυση των κοινωνικών θεσμών. Κρίμα και ήταν οι προστάτιδες δυνάμεις της χώρας μας. Τι ειρωνεία!

Η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 30 όπως και η σημερινή κρίση ήταν αποτέλεσμα της ανθρώπινης απληστίας και μιας έλλειψης νομοθετικής αλλά και δικαστικής βούλησης να αντισταθούν το βάρος της απληστίας, χρήματος και εξουσίας, των προηγουμένων δεκαετιών.

Αξιόλογη παιδεία δεν είναι η ικανότητα εφεύρεσης μιας οθόνης στο μέγεθος μιας φωτογραφίας για να μαθαίνεις, να διασκεδάζεις, να ζεις μέσα της.
Άξια παιδεία είναι να έχεις την ικανότητα να μαθαίνεις και να διδάσκεις τις ανθρώπινες αξίες, την ελευθερία και την ευθύνη που φέρνει αυτή η ελευθερία.
Η κερδοφορία δεν απαιτεί την εξόντωση των άλλων μέσα στην κοινωνία ή έξω σε μια άλλη κοινωνία. Να μην αγνοεί το μέλλον αλλά και να μην ξεχνά το παρελθόν.

Β. Η σημερινή κρίση λόγω του μεγέθους της, του μεγέθους της ακόμη ανεξέλεγκτης ανθρώπινης απληστίας δεν μπορεί να λυθεί απλώς με μια μεταφορά των ιδιωτικών χρεών σε δημόσια, πάνω στον λαό, έστω και αν υπάρχει αρκετή ευθύνη και διαφθορά ορισμένων αντιπροσώπων του λαού και αδράνεια δικαστών στο παρελθόν.

Γ. Μια κοινωνία που ξαφνικά αρχίζει να πεινά μετά από μια περίοδο έστω φαινομενικής ευδαιμονίας επαναστατεί με μανία ή αυτοί που παράγουν συντρίβονται. Αν δεν υπήρχε το αδιέξοδο της πείνας δεν θα υπήρχε φασισμός αλλά ούτε και κομουνισμός. Στην Δημοκρατία η πείνα είναι αδιέξοδο. Η απόλυτη ελευθερία από μόνη της δεν μπορεί να υπερπηδήσει το απόλυτο αδιέξοδο της πείνας.

Δ. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει τέλεια δημοκρατία αλλά ούτε και τέλεια δικτατορία ή μοναρχία μια και είναι καταδικασμένες να ηγούνται από ανθρώπους, μορφωμένους ή αγράμματους, δεν έχει σημασία η ποσοτική Παιδεία, ηγέτες με ανθρώπινα ελαττώματα.

Ε. Η αναρχία που έχει να κάνει με την βία είναι σαν παρθένα που τα έχει κάνει όλα.

Z.Οι άμαχοι δεν γίνονται πάντα θύματα μετά την κήρυξη πολέμου, πολλές φορές γίνονται σε καιρό ειρήνης ...και αδιαφορίας των άλλων.

Η. Ιατρός, δάσκαλος και τρελός είναι λίγο πολύ ο καθένας από εμάς, Θεός δεν είναι..

Θ. Την Κυριακή των εκλογών ο ήλιος της αποφασιστικότητας δημιουργίας του Ελληνικού λαού θα ανατείλει και ίσως δύσει όλη αυτή η εξάρτηση, διχασμένη νοοτροπία και άρρωστο κατεστημένο που μας έχει καταντήσει κομπάρσους σε φαρσοκωμωδία.

Ι. Αντικατάσταση αμέσως με τον εθελοντισμό.
 
avatar
Ανώνυμος/η 29.4.2012 | 14:31
Το "Γιάνης" είναι μια συμβολική επιλογή που δηλώνει κριτική στάση προς την ιστορική ορθογραφία.
Δηλώνει προτίμηση προς την φυσική, φωνητική ορθγραφία κατά την οποία γράφουμε ό,τι ακούμε και όχι ό,τι άκουγαν οι παλιοί (πολύ παλιοί ομως).
Γιατί, να μην ξεχνάμε ότι και οι αρχαίοι, αυτό πού άκουγαν έγραφαν. Δηλαδή, π.χ., το "είναι" στα αρχαία προφερόταν "έιναϊ". Έτσι και το "Γιάννης", "Γιάνης" θα το έγραφαν.
Προηγούμενα 12 Επόμενα
You Liked It!