ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κρίση Πανικού

Κρίση Πανικού Facebook Twitter
0

Συχνά συμπτώματα του οικονομικού στρες (που είναι και μαζικό) είναι η παρατεταμένη αϋπνία, η εμμονή στα οικονομικά αδιέξοδα του καθενός προσωπικά και το διαρκές αίσθημα απελπισίας που μεγιστοποιείται όσο η προσωπική οικονομική αγωνία συνδέεται με την αγωνία των άλλων. Το φαινόμενο οδηγεί σε καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές διαταραχές και συχνά σε αιφνίδια επεισόδια. Το Κέντρο Ψυχικών Διαταραχών του Χάρβαρντ και η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Srini Pillay διεξάγει έρευνες για τη μεταδοτικότητα του πανικού (του οικονομικού συγκεκριμένα) και έχει έλθει στο συμπέρασμα ότι κοιτάζοντας ένα φοβισμένο πρόσωπο, ο δικός μας εγκέφαλος αναπαράγει τον μηχανισμό του φόβου με τα δικά μας συναισθήματα. Έτσι, και μόνο η εικόνα ενός φοβισμένου ή πανικόβλητου προσώπου στο πλήθος αρκεί για να διαδώσει κανείς τον πανικό χωρίς να πει λέξη. Αρκεί να εμφανιστούν στο πλήθος κάποια φοβισμένα πρόσωπα έστω και για λίγα δευτερόλεπτα για να εξαπλωθεί ο μηχανισμός του φόβου στον εγκέφαλο όλων. Συγκεκριμένα, στον κάθε εγκέφαλο ο μηχανισμός έγερσης και εγκατάστασης του φόβου ολοκληρώνεται σε δύο στάδια. Η άμεση αντίδραση προέρχεται απο τα αμύγδαλα του εγκεφάλου (περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το εξωτερικό περιβάλλον) και είναι αντανακλαστική. Η δεύτερη αντίδραση προέρχεται από την περιοχή της λογικής και ακολουθεί αμέσως μετά. Αν το μήνυμα της δεύτερης αντίδρασης δεν καθυσηχάσει την πρώτη, ο πανικός εδραιώνεται μη αναστρέψιμα και από πρόσωπο σε πρόσωπο μπορεί να μεταβληθεί σε μαζική υστερία.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ