WHITE LINES GREY AREAS

Facebook Twitter
0

WHITE LINES

Χάρηκα τόσο που διάβασα το κείμενό σας και μάλιστα είχε τύχει να διαβάσω το βιβλίο σας λίγο πριν, το οποίο με σόκαρε, με συγκίνησε και με έκανε να κλάψω. Εγώ περνάω συγχρόνως αρκετά προβλήματα τα οποία με έχουν φέρει σε ένα μικρό αδιέξοδο και χρειάζομαι μια νεανική συμβουλή, μια φρέσκια γνώμη, για να ξεμπλοκάρω λίγο.

Με λένε Αναστασία και τα βασικά μου προβλήματα είναι (και τα γράφω στα αγγλικά γιατί ξέρω ότι λόγω των σπουδών σου και της παραμονής σου στην Αμερική καταλαβαίνεις ακριβώς αυτές τις έννοιες) codependency, love addiction, eating disorder co-addiction, μια και είχα σχέσεις με έναν χρήστη βαριών ναρκωτικών για 6 χρόνια, που, αν και μου πήρε αρκετό καιρό να το καταλάβω, όταν το έμαθα, φυσικά τον άφησα όσο και αν τον αγαπούσα. Όλα αυτά πιστεύω ότι συνδέονται κάπου και θα ήθελα να βρω τον πυρήνα, και πάνω απ' όλα να μάθω τι πρέπει να κάνω για να είμαι καλά εγώ με τις αποφάσεις που παίρνω , που τις θεωρώ σωστές, ακόμα και αν με πονάνε.

Περιμένω κάποια απάντηση βοήθειας από εσάς

Αναστασία Μ.

GRAY AREAS

Σε ευχαριστώ πάνω απ' όλα που με διάβασες κι έτσι ξύπνησαν μέσα σου διάφορα συναισθήματα και ερεθίσματα. Αυτός ήταν ο λόγος που το έγραψα, άλλωστε.

Ας πιάσω το θέμα με την πρώην σχέση σου, τον χρήστη. Αν διάβασες το κείμενο του Ι. Δαρσινού στο βιβλίο θα κατάλαβες το μυαλό, τον διχασμό και τον πόνο των χρηστών. Σχεδόν παράνοια. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απλά επιλογή. Ίσως αρχίζει έτσι, αν και κανένας δεν αρχίζει να πίνει για να καταστραφεί, χωρίς λόγο. Μετά από λίγο καιρό χάνεται το δικαίωμα της επιλογής. Πρέπει απλά να πιει κανείς για να επιβιώσει, και παράλληλα ξέρει ότι πεθαίνει κάνοντάς το. Αν αυτό δεν είναι παράνοια, δεν ξέρω τι είναι. Η χρόνια χρήση αλλοιώνει τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, όχι όμως χωρίς επιστροφή. Όλα διορθώνονται, ναι, με δουλειά όμως.

Σίγουρα είσαι δύσπιστη, και το ότι τον αγαπάς ακόμα δεν είναι κατακριτέο, αλλά ανθρώπινο. Όταν αγαπάς, αγαπάς. Δεν σημαίνει ότι μπορείς να συμβιώσεις, να κάνεις παρέα, αλλά η αληθινή αγάπη δεν χάνεται, δεν θα έπρεπε να χάνεται, και αυτό είναι προς τιμήν σου.

Όσο για τα άλλα θέματα που ανέφερες, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες, το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι οφείλονται σε παιδικά τραύματα, είτε κακοποίησης, είτε αδιαφορίας, κακοποίηση από το αντίθετο φύλο γονιού και απόρριψη, αδιαφορία από μια καταθλιπτική μητέρα. Έτσι το συναίσθημα που κουβαλούσες πάντα ήταν την απόρριψης, ότι δεν είσαι αρκετή - ίσως και εκεί να οφείλονται οι επιλογές σου σε συντρόφους. Χωρίς να ξέρω, φαντάζομαι ότι έχεις ένα pattern από αδιάφορους άντρες (είτε λόγω δουλειάς, είτε χρήσης, ή κατώτερους που δεν σε γεμίζουν), κάνοντας επανάληψη του τραύματός σου, και αποδεικνύοντας στον εαυτό σου ότι δεν αξίζεις, έμμεσα για να μην προδώσεις τους γονείς σου, γιατί, όσο παράλογο και αν φαίνεται, δεν θέλουμε ποτέ να προδώσουμε τους γονείς μας, ακόμα και αν μας έχουν προδώσει αυτοί, και επαναλαμβάνουμε τα παιδικά μας τραύματα ώστε μέσω κάποιου άλλου να γιατρέψουμε αυτό που μας πονάει. Αλλά δυστυχώς, διαλέγοντας ξανά και ξανά το ίδιο μοτίβο συντρόφου, δεν γιατρεύουμε τίποτα, απλά επιβεβαιώνουμε τα μηνύματα που μας πέρασαν οι γονείς μας.

Το θέμα του φαγητού είναι για να καλύψεις το κενό μέσα σου, να αυτοτιμωρείσαι, ή απλά για προστασία.

Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν βιβλία, ασκήσεις, άνθρωποι να σε βοηθήσουν να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος ώστε να αρχίζεις σιγά σιγά να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και μια μέρα ίσως να μη σου καίγεται καρφάκι για το αν σε δέχονται οι άλλοι.

Νομίζω ότι οι πιο πολλές από τις συμπεριφορές σου είναι συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος που καλείσαι να βρεις και να λύσεις. Να σταματήσεις να πιστεύεις όσους σε μείωσαν ως παιδί και να κοιτάξεις τι κάνεις για όλα αυτά τώρα ως ενήλικας. Πώς μπορείς να γίνεις ο άνθρωπος που γεννήθηκες για να γίνεις πριν σε τσακίσουν αυτοί που σε μεγάλωσαν. Μόλις σταματήσεις να πιστεύεις έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού σου τα λόγια τους, θα αλλάξεις, θα επιλέγεις, θα πιστεύεις στον εαυτό σου, θα βρεις εσωτερική γαλήνη.

Μην περιμένεις να αλλάξουν οι άλλοι γύρω σου. Εσύ πρέπει να αλλάξεις. Δεν είναι εύκολο, πονάει η διαδικασία, μοιάζει άδικη πολλές φορές, μα η ανάρρωση κάθε είδους είναι ταξίδι όχι προορισμός.

Είμαι εδώ, αν με χρειαστείς.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ