Θες να παντρευτείς; Να μερικές συμβουλές απ' το δικό μου γάμο

Θες να παντρευτείς; Να μερικές συμβουλές απ' το δικό μου γάμο Facebook Twitter
Keep it simple, ρε πουλάκι μου. Δεν είσαι η συγχωρεμένη η Νταϊάνα.
25

Περί γάμων, κτημάτων και άλλων δαιμονίων…

Θέλεις να παντρευτείς. Δεν μας πέφτει λόγος. Κάνε ότι καταλαβαίνεις. Έφτασε η ώρα σου; Θέλεις παιδί; Ερωτεύτηκες; Μόνος σου θα υποστείς τις συνέπειες, και ‘μεις οι φίλοι σου θα είμαστε δίπλα σου και θα σε στηρίζουμε. Θέλεις όμως να κάνεις και Γάμο. Γάμο κανονικό. Γάμο θρησκευτικό, γάμο πολιτικό λίγο με νοιάζει. Θέλεις όμως μετά να κάνεις και γλέντι, τραπέζι, πάρτυ, δεξίωση. Ο καθένας το λέει όπως του φαίνεται καλύτερο. Και με καλείς. Και θέλεις να έρθω. Και θέλω και γω να έρθω γιατί είσαι φίλος μου και σ’ αγαπώ. Γιατί είσαι συνάδελφος. Γιατί είσαι παλιά μου συμμαθήτρια, γιατί είσαι ξάδερφος μου ή δεν ξέρω κι εγώ τι. Από δω αρχίζει το ΔΙΚΟ μου πρόβλημα. Από δω και κάτω με αφορά και με καίει και θα στα χώσω.

Φτάσαμε αισίως τα 30. Που σημαίνει πως είμαστε σε μια ηλικία που οι φίλοι και οι συνομήλικοι παντρεύονται. Που σημαίνει πως έχουμε πολύ ψωμί να φάμε ακόμα σε γάμους (ή μάλλον για να είμαι ακριβής, πολύ φιλέτο με ρυζάκι και σάλτσα μανιτάρια).

Στέλνω το μήνυμα αυτό στη γενιά μου. Στους φίλους μου και σ’ όσους μπορεί στο μέλλον να γίνουν φίλοι μου. Στέλνω το μήνυμα αυτό και στους εχθρούς μου, είμαι υπεράνω, ως μια έκκληση και απέλπιδα προσπάθεια… όχι άλλο κλισέ. Όχι άλλο κτήμα. Όχι άλλοι σκηνοθετημένοι χοροί ζευγαριού. Όχι άλλο κλαρίνο.  Όχι άλλη τρικυμία εν κρανίω.  

Σ αρέσει να ξέρεις πως οι φίλοι σου όλη τη βδομάδα σκέφτονται: «Πωωωω... έχω κι αυτόν το γάμο το Σάββατο» ; Γιατί ειλικρινά «Γιούπι!!!! Γαααάμος!!» said no one ever.

Θα το πάρω απ’ την αρχή. Ιδεολογικά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ιστορικά η προηγούμενη γενιά, καλά θα έκανε να σκάει που και που και να ακούει τις επιταγές και τις ιδέες της νεώτερης. Και όχι το αντίθετο. Στους γάμους –και δη στην Ελλάδα- συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η Μαμά, μπαίνει σε βάθρο. Η Μαμά ξέρει τα πάντα. Η Μαμά αποφασίζει. Έτσι το βρήκες έτσι το παίρνεις. Κι εσύ δεν έχεις καμία διάθεση να βάλεις λίγο το μυαλό σου να δουλέψει και να σκεφτείς πως θα ήθελες να είναι ο δικός σου ονειρεμένος γάμος και όχι της μαμάς σου ή της θειας Μαρίκας από τα Φιλιατρά.

ΈΤΣΙ είναι. Οι γάμοι τη σήμερον ημέρα, γίνονται σε κτήματα, σε αίθουσες ξενοδοχείων, σε αίθουσες της Άνω Ραχούλας ειδικά διαμορφωμένες για γάμους. Τέλος. Κοστίζουν μια περιουσία κι εσύ φτωχέ, πατέρα εργάτη έχεις υποχρέωση να δώσεις ότι μάζευες μια ζωή για να εντυπωσιάσεις τον άλλον παλιό σου συνάδερφο εργάτη που θα πει «Κοίτα ο Μπάμπης. Στο Νασιουτζικ την πάντρεψε τη μοναχοκόρη του».

Αναφέρομαι λοιπόν σε σενα, φίλε γόνε της δικής μας μεσαίας τάξης. Παιδί υπαλλήλου ή ελεύθερου επαγγελματία, ή καθηγητή ή οτιδήποτε τέλος πάντων που δεν είναι γόνος Λαμπράκη, Βαρδινογιάννη ή Λάτση. Τι το θες ρε το Νάσιουτζικ;; Τι σου προσφέρει το Νάσιουτζικ; Τι λέει για σένα και για τον έρωτα σου το Νάσιουτζικ; Τίποτα.

Πρόβλημα πρώτο λοιπόν, ο Χώρος. Δεν τα λέω αυτά για να σε αποπάρω. Αν και μ’ έχεις κάνει έξαλλη. Τα λέω για να σου δώσω μια άλλη ιδέα. Έναν άλλο τρόπο να σκεφτείς λίγο out of the box και να κάνεις την μέρα αυτή όντως μια από τις ομορφότερες της ζωής σου ουσιαστικά και όχι όπως στην πλασάρουν τα περιοδικά.

Συμβουλή πρώτη το σπίτι σου, μια όμορφη urban ταράτσα με dj, ένα γραφικό παραλιακό beach bar, ένα σκέτο, αθηναϊκό bar. Το οτιδήποτε μου παρέχει μια κάποια ελευθερία κινήσεων και δεν με αναγκάζει να κάθομαι σε μια ροτόντα με 10 παντελώς αγνώστους ανθρώπους που σκυλοβαριούνται όσο εγώ.

Πρόβλημα δεύτερο. Οι πάντες. Στον γάμο αυτό πρέπει μέσα σε ΜΙΑ μέρα να ευχαριστηθούν οι πάντες. Σόρυ. Ιμπόσιμπλ. Είναι αδύνατον εγώ και οι φίλοι σου να διασκεδάσουμε με τον ίδιο τρόπο που θα διασκεδάσει και η προαναφερθείσα θεία Μαρίκα. Είναι αδύνατον εξ ορισμού. Αν λοιπόν πλακώσεις τα κλαρίνα και τα αφιέρωματα σε κάθε νησί και παρανήσι της -κατά τα άλλα υπέροχης- αυτής χώρας σε διαβεβαιώ πως οι φίλοι σου θα υποφέρουν. Δεν είναι Λύκειο Ελληνίδων εδώ. Εδώ είναι γάμος στην Αθήνα. Προσαρμόσου. Αν πλακωθείς στα «ξένα» η θεια Μαρίκα θα πάθει το λιγότερο ισχυρότατη ημικρανία.

Συμβουλή δεύτερη λοιπόν. Χώρισε τον κόσμο. Κάνε ένα τραπέζι για τις θειάδες και πάρε φίλους και γνωστούς σ’ ένα μπαράκι για το πάρτυ. Ή εν τοιάυτη περιπτώσει, αν αυτή η λύση καθόλου δεν σε ικανοποιεί ΚΑΝΕ skip τα κλαρίνα!

Πρόβλημα τρίτο. Τα φράγκα. Ξέρουμε πόσα λεφτά έχεις. Σε ξέρουμε. Είσαι φίλος μας, σε ζούμε. Δε θα μπερδευτούμε πιστεύοντας πως κέρδισες το λαχείο και σου περίσσευαν 20 χιλιάρικα για να μας εντυπωσιάσεις. Εμένα προσωπικά μου φαίνεται επιδειξιομανία και σπατάλη άνευ περιεχομένου.

Συμβουλή Τρίτη. Keep it simple, ρε πουλάκι μου. Δεν είσαι η συγχωρεμένη η Νταϊάνα. Less is more μας θύμισε ο καημένος ο Mies van de Rohe, αλλά ποτέ δεν έφτασε στ’ αυτιά σου αυτή η πληροφορία.

Συνοψίζοντας. Θέλεις κλαρίνα; Κάλεσε μας στο χωρίο σου να δούμε το original χωριάτικο γλέντι. Θέλεις δεξίωση; Κάνε μια «καθώς πρέπει» αστική δεξίωση, χωρίς κλαρίνα και γουρνοπούλες. Θέλεις πάρτυ; Κάνε πάρτυ και γράψ’ τη μάνα σου και τις φαντασιώσεις της. Κάνε ότι θέλεις αλλά κάντο με το προσωπικό σου στυλ, λίγο γούστο και μακριά από τα στερεότυπα.

Σ αρέσει να ξέρεις πως οι φίλοι σου όλη τη βδομάδα σκέφτονται: «Πωωωω… έχω κι αυτόν το γάμο το Σάββατο» ; Γιατί ειλικρινά «Γιούπι!!!! Γαααάμος!!» said no one ever.

Δεν είμαι βέβαιη πια αν «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Πάντως το γούστο του δεν είναι σίγουρα. Ξεκολλά απ’ τη μικροαστίλα. Και το «έτσι πρέπει» ή «έτσι κάνουν όλοι».

Αναλύοντας το θέμα πρόσφατα με το φίλο μου το Μάνο μου θύμισε την κατάλληλη φράση:  «Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος, μ’ αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος». Ελπίζω η γενιά μας να αποδειχθεί  μια καλύτερη βερσιόν Νεοέλληνα…

Και θα μου πεις, εδώ ο κόσμος καίγεται οι γάμοι σε νοιάζουν. Ναι, και οι γάμοι. Δείχνουν κάτι απ’ την παιδεία και την κουλτούρα σου.

Παραθέτω αληθινά οικονομικά στοιχεία από τον δικό μου γάμο για να δεις ότι γίνεται:

  • Νυφικό ωραιότατο (χωρίς πούλιες και στρας απ’ την Αγία Βαρβάρα) ραμμένο για μένα από το internet   200€ 
  • Πάρτυ στο σπίτι μας με 6 διαφορετικά cocktails και αλκοόλ να ρέει άφθονο για 180 άτομα όλη τη νύχτα, 2 bartenders και 4 σερβιτόροι περίπου 2.500-3000 € από το baracademy)
  • Κυριακάτικο roof garden πάρτυ για παππούδια, θειάδες και παιδάκια από τις 12 το μεσημέρι ως τις 12 το βράδυ, όποιος ήθελε ερχόταν όποτε ήθελε και όποτε ήθελε έφευγε, finger food από τον Σκλαβενίτη και ένας σερβιτόρος 12 ώρες για 120 άτομα (είμαστε και μεγάλο σόι) 1500 €.
  • Προσκλητήρια, μπομπονιέρες τα φτιάξαμε μόνοι μας και είχαν ένα αστείο κόστος.

Δηλαδή με περίπου 5 χιλιάρικα (βάζω μέσα μαλλιά, μακιγιάζ, φωτογραφίες, βίντεο και όλα τα κομφορ που τίποτα δεν μου έλειψε) κάναμε 2 πάρτυ για (συνολικά) 300 άτομα. Και επιπλέον όλοι το θυμούνται ακόμα και λένε πως ήταν απ’ τους καλύτερους γάμους που έχουν πάει.

Δε θέλω κανείς να γίνει σαν εμένα. Δεν το παίζω πρότυπο ή ξερόλας. Θα ήθελα όμως ο καθένας να είναι αυτό που είναι και να κάνει αυτό που θέλει να κάνει ελεύθερος. Απεγκλωβισμένος από αυτό που θέλουν οι άλλοι γι αυτόν. Λίγη σκέψη και λίγη φαντασία ποτέ δεν έκαναν κακό.  ;)

Καλά στέφανα, καλούς απογόνους και be brave γιατί θα σου χρειαστεί! :)

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
Συμφωνώ μέχρι και στην τελευταία τελεία στο κείμενό σου.Σιχαθήκαμε πια όλο αυτό το τσίρκο που στήνουν τα ευτυχισμένα ζευγαράκια με τις κόρνες, τα κέτερινγκ, το γκαζόν και την ψευτοπολυτέλεια. Έλεος.Γίνεται και αλλιώς το έργο παιδιά σας λέει η κοπέλα.Ξυπνάτε!
Χμμμ τοσοι προβληματισμοι που δε ξερω απο που να αρχισω...1. ειναι πολυ θετικο που εκανες ενα γαμο οπως ακριβως τον ηθελες εσυ...και σπανιο...χαιρομαι για σενα...2. εγω εχω ενα θεμα και σαν καλεσμενη και σαν οικοδεσποινα(ως νυφη) θελω να με σεβονται οσοι με καλουν "να τους τιμησω με τη παρουσια μου τη μερα του γαμου τους" και να αισθανθω ακριβως αυτο...οτι δηλαδη τους τιμα η παρουσια μου. Οπως επισης εγω εκανα οτι καλυτερο μπορουσα να σεβαστω, να χαροποιησω, να τιμησω και να ευχαριστησω τους καλεσμενους μου τη μερα του γαμου...ο καθενας βεβαια εχει διαφορετικη αποψη για το τι σημαινει να τιμησεις τους καλεσμενους σου...για εμενα για παραδειγμα ηταν να τους υποδεχτω στο λιμανι(ο γαμος εγινε σε νησι) να τους παω στα ξενοδοχεια τους, να τους ευχαριστησω προσωπικα και πριν και μετα το γαμο για τη παρουσια τους γιατι για εμενα ηταν πραγματικη τιμη μου που ηρθαν στο γαμο μου, να τους προσφερω τη καλυτετη δυνατη εξυπηρετηση στη δεξιωση(πραγμα που δε πετυχαινεις με ενα σερβιτορο για εκατον τοσα ατομα..) και αλλα πολλα... και μη νομιζεις οτι εμενα ο γαμος επειδη ηταν σε νησι ηταν πολυεξοδος... ισα ισα...πανω κατω οτι εδωσες εσυ ...Πανω σε αυτη τη βαση λοιπον...του σεβασμου των καλεσμενων θελω να σου πω οτι δε θεωρω οτι σεβεσαι τον καλεσμενο σου με ενα σερβιτορο για 150 ατομα, ουτε σε ταρατσα με fingerfood. 3. Δε σου αρεσουν τα κλαρινα; με γεια σου με χαρα σου....ουτε κι εμενα...αν ομως ηθελε ο πατερας μου η ο πεθερος μου πολυ πιθανον να εβαζα γιατι θα ενιωθα οτι ετσι τιμαω μια επιθυμια τους, που στο κατω κατω κι εκεινοι εχουν καποιο λογο σε ολο αυτο...δε φυτρωσαμε...ευτυχως!!!4. τελος θα ηθελα απλως να σου επισημανω οτι και σε μενα ολοι ελεγαν οτι ειναι ο πιο ωραιος γαμος που εχουν παει και οτι δε βρηκαν τιποτα αρνητικο...πολυ ευγενικο εκ μερους τους και τους ευχαριστω...δυστυχως ομως αυτο ειναι ουτοπικο...εκανα οτι καλυτερο μπορουσα για να αρεσει σε ολους αλλα αυτο δε γινεται...καλα κανεις και χαιρεσαι που σου λενε ολοι τα καλυτερα γιατι πιθανον να ειναι απλα πολυ ευγενικοι επειδη σας αγαπανε...να εισαι σιγουρη ομως οτι δε πηγαν ολα τοσο τελεια οσο νομιζεις...δεν αρεσε σε ολους αυτο το τοσο προχω παρτυ που διοργανωσες...δεν εχει σημασια ομως γιατι αρεσε σε σενα και τον αντρα σου...
Χωρίς να διαφωνώ με την ουσία του κειμένου, νομίζω πως ή δεν έχεις παντρευτεί ή γράφεις για κάτι που θα ήθελες να γίνει και όχι για κάτι που έγινε.Αν πχ τα δυο πάρτι (ποιός τα καθάρισε μετά όλα αυτά και αν υπήρξαν ζημιές είναι άλλο θέμα :) ) έδωσες 4500 + προσκλητήρια + εξτρά, πόσα έδωσες στον φωτογράφο και στο βίντεο δηλαδή -που με ενδιαφέρει κ το θέμα-;καλημέρες
Όταν οργανώνεις έναν γάμο, φροντίζεις μεν να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και σε εκφράζουν, αλλά φροντίζεις πρωτίστως να τιμάς και τους καλεσμένους σου. Όταν λοιπόν καλείς ηλικιωμένους ανθρώπους (και όχι θειάδες) φροντίζεις να είναι άνετα, με την ωραία τους την καρεκλίτσα και τη δροσιά τους και σίγουρα όχι με κατεψυγμένα τυροπιτάκια. Και δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά μια φίλη μου που παντρεύτηκε πρόσφατα, με τα χρήματα που έδωσες εσύ μόνο για τα κοκτέιλ στο σπίτι, έκανε πάρτι σε κτήμα στην παραλία με ποτά και φαγητό και περάσαμε τέλεια.Όσο για τα κλαρίνα, προσωπικά δεν τα προτιμώ. Ο φίλος μου π.χ. θέλει στο γάμο του νησιώτικα, τσάμικα κτλ κτλ (χρόνια στο χορευτικό παραδοσιακών χορών γαρ). Ε, θα τα συνδυάσουμε. Επειδή δεν αρέσουν σε σένα, δεν σημαίνει ότι δεν αρέσουν και στους άλλους.
Γλυκιά μου, Μας έδωσε ωραίες ιδέες σχετικά με έναν εναλλακτικό γάμο και κυρίως με την υλοποίησή του πχ. εταιρείες για ποτά κλπΈχω κάποιες ενστάσεις:-Στα σπίτια μας στην πόλη με το ζόρι χωράει ένα ζευγάρι κι αυτό χωρίς όλα τα υπάρχοντα; Πως να καλέσω 200 άτομα και που να ουρήσουν? από το μπαλκόνι;-Το κλαρίνο είναι αναγνωρισμενο μουσικό όργανο και μέρος της παράδοσης των Βαλκανιων για πάρα πολλά χρόνια, όχι μουσικοί που ακούν παρείσακτοι καλεσμένοι-σε λιγότερο από 10 χρόνια οι μαθητές λυκείου θα σε αποκαλούν και εσένα θεια -χωρίς τόνο- και πίστεψε δε θα σ αρέσει καθόλου-η ευγένεια είναι μια αρετή σπάνια πια, που δεν καλλιεργείται χωρίζοντα ςτους δικούς σου καλεσμένους σε ζώνες και κατηγορίες και ταμπέλες ... σαν είναι κομπάρσοι σε ταινίαΒιο ανθόσπαρτο έυχομαι παρά τα αγκάθια που κουβαλάς στην ψυχή σου και μεταφέρεις στην ψυχή του άρθρου
Έβγαλες στους καλεσμένους του γάμου σου finger food από τον Σκλαβενίτη και σε μαράνανε οι πούλιες και τα στρας από την Αγία Βαρβάρα; Στον επόμενο γάμο σου προτείνω να τους βγάλεις Doritos με λιωμένο τυρί. Έρχεται αλφαδιά και με την ιδεολογία σου, που όλα στον γάμο σου θέλεις να δηλώνουν κάτι προσωπικό για εσένα και τον έρωτά σου...(τό 'πιασες; λιωμένο ---> λιώνετε από έρωτα). Άσε που κανείς άλλος δεν θα το έχει κάνει πριν από εσένα, πίστεψέ με, εγγυημένη ολτερνατίβα. Βλέπεις; Είναι καταπληκτική ιδέα γιατί τικάρει όλες τις κατηγορίες που σε ενδιαφέρουν.Πάντως, νομίζω ότι στην προσπάθειά σου να μην γίνεις και Αμερικάνος και Μητροπάνος, εσύ τελικά έγινες απλώς ρεζίλι.
Άσε με γιατί θέλω να κάνω το γάμου μου στην Αγια Σοφία του Bayswater στο Λονδίνο και έπειτα να βρεθούμε στο The Ritz με αστακοκαραβίδες και λοιπά, αλλά η πεθερούλα μου δεν με αφήνει, ποιος θα έρθει στα Λονδίνα, μου λέει, ντροπή κι αίσχος. Της έχω αδυναμία βλέπεις και θα κατεβούμε Ελλάδα, κοντά στους φίλους και γνωστούς. Με ένα λιτό γλέντι στο ρούφ γκάρντεν, του Grande Bretagne. Με ζωντανή τζαζ μπάντα από τη Νέα Ορλεάνη που αρέσει και στη θεία Μαρίκα.Αρκετό μένος ρε συ Κατερίνα, όλοι τα έχουμε βαρεθεί ίσως άλλα δεν σε υποχρεώνει κάποιος να πας εάν δεν θες, σωστά?
Χαχαχαχαχ 5000 ευρώ? Για νεοχιπστερια σε urban ταράτσες και πάρτυ με τυροπιτάκια και μπόμπες? Πιστεύω ότι είσαι όσο θύμα όσο αυτοί που σχολιάζεις με τα κτήματα και τα βεγγαλικά. Αν κρίνω από τα συμφραζόμενα η μόνη διαφορά είναι ότι δεν σου φταναν τα φράγκα για grande γάμο εξού και η καλυμμένη ζήλια! Προς αποφυγή παρεξήγησης ο γάμος μου (πολιτικός ) κόστισε μαζί με τα δικαιολογητικά , εφημερίδες, ρούχα , τραπέζι κτλ ένα χιλιάρικο.Απλά στο τραπέζι που έγινε είμαστε 20 φίλοι και φάγαμε ήπιαμε και χορέψαμε μέχρι αηδιας. Υγ1. Λόγω καταγωγής τα παιδιά στο μαγαζί ρίξαμε και ένα κρητικό μπάλο (ναι είμαι από αυτούς που γουστάρω και ένα νησιωτικο και δεν τη βρίσκω μόνο με Avicii)Υγ1. Η νυφη δεν ήταν έγγυος ,είχαμε πολύ χρόνο να οργανώσουμε το γάμο απλά δεν θέλαμε κάτι παραπάνω.
Ουτε που θελω να φανταστω ποσο κοροϊδια θα ενιωσε ο καλεσμενος της αρθρογραφου, που του τσεπωσε το δωρο και την εβγαλε με τυροπιτακι απο τον Σκλαβενιτη στη ταρατσα στο Παγκρατι, με τις γλαστρες της "θειας Μαρικας" τριγυρω
Μην ψωνιζεσαι με την out of the box σκεψη σου σχετικα με το γαμο σου. Μπραβο σου και καλα εκανες!Ουτε η πρωτη εισαι ουτε η τελευταια! Και ποση φαντασια χρειαστηκεσ δηλαδη για να κανεισ παρτυ με fingerfood? Λοιπον, κανε οτι γαμο θες αλλα θα ηταν πιο ομορφο να αποκαλουσες τις μεγαλες κυριες θειες παρα θειαδες.. και να ειχες 2 σερβιτορους για 12 ωρες παρα 1.
Αν έκανες το γάμο σου όπως τον έκανες για οικονομικούς λόγους και πάλι πολλά χρήματα δώσατε. Εγώ έκανα ή μάλλον κάναμε, έναν όμορφο γάμο όπως το θέλαμε δλδ με λίγους και αγαπημένους φίλους και συγγενείς (δεν ξεπερνούσαν τα 100 άτομα), μουσική παραδοσιακή και μετά ξένη, ημέρα καθημερινή και καλοκαιρινή σε ένα μικρό κτηματάκι τόσο δα μαγευτικό, νυφικό, κοστούμι οικονομικά και για όλα αυτά δεν δώσαμε πάνω απο 3,000! Απλά δεν είναι ξεκάθαρο το τί θες να πεις. Σε ενοχλούν καθαρά οι πολυέξοδοι γάμοι και οι φανφάρες ή οι γάμοι σε κτήματα και τα κλαρίνα για παράδειγμα; Εχω πάει σε αρκετούς γάμους πολυ διαφορετικούς μεταξύ τους και μοντέρνους και ότι θες.Οι νέοι σήμερα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκφραστούν και στο τέλος πάντα κάνουν αυτό που θέλουν, όπως εσύ, οπότε και δεν αποτελείς εξαίρεση.
Καλησπέρα,διάβαζα το κείμενο και έπεσα πάνω στο σχόλιό σου. Επειδή ψάχνω έναν μικρό χώρο, θα μπορούσες να μου δώσεις πληροφορίες για το κτηματάκι;Ευχαριστώ!
Εγω που είμαι ορφανή έκανα το γάμο που ήθελε ο σύζυγος ή καλύτερα όι γονείς του και λίγο λιγότερο ο πατέρας μου που έιχε πελαγώσει χωρίς τη μάνα μου. Δεν το έχω μετανιώσει και μάλιστα καθόλου, και αν ζούσε η μανούλα μου αν ήθελε να βάλω χρυσο νυφικό με κοτσοφτερα θα το έβαζα. Γιατι; γιατι δε με ενδίεφερε να δώσω τη παράσταση που δίνουν όλες οι νύφες στο γάμο τους όυτε να το παίξω κάτι. Δε πιστεύω ούτε πίστευα σε αυτό που λέγεται πανηγύρι γάμου πιστεύω όμως στη παράδοση και την οικογένεια. Το γάμο σε κέντρο διασκεδάσεως τον κάνεις για τους γονείς. Μια ζωή έκανα ότι ήθελα, πηγαινα οπου ήθελα, επέλεξα δουλεια, συντροφο, σπουδές και αλητείες μόνη μου, και οι γονείς μου πάντα εκει δίπλα μου κοντά μου. Γιατι να τους χαλάσω το χατίρι - για μια μέρα που θέλουν να καμαρώσουν τη κορόύλα τους νυφούλα; και να νιώσουν με βάση των δεδομένων της δικής τους γενιάς οτι τα έχουν καταφέρει; .Δεν έκανα το γάμο των ονειρων μου γιατι τα ονειρά μου ήταν να κάνω ταξίδια, εμπειρίες, σπουδές δημιουργία. Αυτο δε γράφετε στο αρθρο που προσπαθεί να καθορίσει τα νέα κλισε για τα του γάμου. Κλίσε είναι και το έκανα πάρτυ, κλισε και το εναλλακτικό μπαράκι.. γιατι να πας σε μπαρακί; καθε μέρα εκει δεν είσαι. Αν δε τα γουστάρεις αυτα μη παντρευετείς, αν γουστάρεΙς τραπεζώματα κάνε τα κάθε μέρα ο γάμος έιναι μια αφορμή για γλέντι γιατι όποιος παντρεύεται απο έρωτα γλεντά και χτυπά η καρδιά του με έξοδα είτε χωρίς έξοδα. Δεν ήθελα να παντρευτώ γιατι ακριβώς δεν έχω τη μανα μου κοντά μουΑφἠστε το κόσμο λοιπόν να παντρευτεί να χαρεί και καμμιά μανούλα μα δεν είναι κακό, την επανάσταση του ο καθένας δε θα πρέπει να τη κανει γι αμια μέρα μονάχα, αλλα να ορίζει τη ζωή του κάθε μέρα...Ισως εμείς η πιο νέα γενιά να μην έχουμε τέτοιες απαιτήσεις απο τα παιδιά μας και να αναζητάτε στις κόρες τον ενλλακτικό γάμο στο μπαράκι που δεν σας αφήσαν να κάνετε οι γονείς.
Έχεις τα δίκια σου και σε καταλαβαίνω, γιατί πολλά ζευγάρια συμβιβάζονται με τις επιθυμίες των γονιών χωρίς ουσιαστικά να συμφωνούν. Αλλά νομίζω ότι είσαι λίγο απόλυτη, επειδή έχεις μπουχτίσει να πηγαίνεις σε γάμους που δε σου άρεσαν. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό σε όλους να υποδεχτούν 180 άτομα σπίτι τους ούτε να κάνουν roof garden party. Επιπλέον, αν κινηθεί κανείς στις κλασικές επιλογές χωρίς υπερβολές, τα έξοδα βγαίνουν και με το παραπάνω από τα δώρα, τουλάχιστον αυτό συνέβη στο δικό μας γάμο. Όσο για το νυφικό, δε θα εμπιστεύομουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Για τη μέρα του γάμου μου δε θα ρίσκαρα να μην είναι η εφαρμογή και το ύφασμα του ρούχου όπως τα θέλω. Δεν είμαι από τις κοπέλες που ονειρεύονται από μικρές το νυφικό τους, αλλά όταν ήρθε η ώρα, ήθελα να νιώθω όμορφα μέσα σε αυτό. Τέλος, όπως και να κάνει κανείς το γάμο του, αποκλείεται να ευχαριστήσει τους πάντες. Μην είσαι σίγουρη ότι πέρασαν καλά και οι 180 φίλοι ή οι 120 συγγενείς, επειδή φρόντισες να κάνεις 2 διαφορετικά γλέντια. Μην κοιτάς που όλοι θα σου είπαν τα καλύτερα. Αυτό συμβαίνει πάντα σε κάθε γάμο. Γι' αυτό καλό είναι να διοργανώνει κάθε ζευγάρι το γάμο του όπως του αρέσει και θα περάσουν οι περισσότεροι καλά, αν βλέπουν ότι το ζευγάρι κ η οικογένεια ιδανικά είναι γεμάτοι χαμόγελα κσι νιώθουν οι καλεσμένοι ότι τους σέβονται κσι τους περιποιούνται. Κι εγώ σαν καλεσμένη περνάω καλά όταν βλέπω αυτά τα χαρακτηριστικά, είτε έχει κλαρίνα και αρνί είτε ποτό και fingerfood.
Συμφωνώ απολύτως. Σαφώς και δεν μπορούν 180 άτομα να καλυφθούν από ένα μέσο ελληνικο σπιτι. Με 1 άντε 2 τουαλέτες και 20 το πολύ καθίσματα. Εδώ ένα πάρτυ 20 ατόμων κάνεις και γίνεται πανικός. Κι αν εσύ λες roof garden, εγώ ακούω "μας έβαλε να κάτσουμε στην ταράτσα, κάτω από τον ήλιο". Κι αν έβρεχε; Υποθέτω ότι χρειάζονται και τέντες. Αυτές κοστίζουν 1500 ευρω τη μέρα. Γιατί στα πιο πολλά μέρη που διοργανώνουν έχουν stand by μια κλειστή αίθουσα σε περίπτωση βροχής. Χώρια που οι πιο πολλές ταράτσες είναι άθλιες. Για να καλέσεις κάποιον πρέπει να του δείξεις ότι έκανες το καλύτερο για να περάσει καλά και σίγουρα, για κάποιους, να τους παστώσεις με ένα fingerfood στο χέρι ή να τους ψήσεις στην ταράτσα δεν είναι το καλύτερο. Άν είναι βρε παιδί, μην τους καλείς, για να μην τους βάλεις να πάρουν και δώρο γάμου.
Συμφωνω με τη γενικη ιδεα, διαφωνω και εγω με τον τόνο του κειμενου.Η βασικη ιδεα ενος γαμου ειναι ακριβως αυτο που λες: να κανει το ζευγαρι αυτο που του αρεσει χωρις να προσπαθει να ικανοποιησει τα γούστα των καλεσμένων & συγγενων(ειτε αυτο λεγεται νυφικο, φαγητο, μπομπονιερα, φαγητο, μουσικη). Σε κανενα γαμο δεν ειναι ικανοποιημενοι ολοι οι καλεσμενοι αλλα δεν ειναι αυτη η ουσια. Ουσια ειναι να κανει το ζευγαρι το γαμο που θελει εκεινο. Οπως κ εσυ εκανες στη ταρατσα σου και μπραβο σου! εκανες αυτο που ηθελες. Μη πιστευεις ομως οτι ολοι ξετρελαθηκανε με την ιδεα, επειδη δεν ακουσες κατι αρνητικο! Και εγω εχω πει καλα σχολια σε γαμο που δεν μου αρεσανε πολλα πραγματα. Αλλα η θεση μου δεν ηταν να κριτικαρω το γουστο την νυφης κ του γαμπρου. Αυτο θελανε αυτο κανανε! Δεν θα με ρωτουσανε φυσικα τι θελω οπως δεν θα ρωτησω και εγω κανεναν τι θα διαλεξω για το γαμο μου! Εχω δει νυφικα που ποτε δεν θα τα φορουσα, αλλα αφου η νυφη ηθελε να βαλει την Αρτα κ τα Γιαννενα, σορυ κιολας αλλα ποια ειμαι εγω να της πω να βαλει το νυφικο των 200ευρω;; Οπως μπορει κ το δικο μου νυφικο να μην αρεσει σε καμια, σημασια εχει οτι αρεσει σε ΕΜΕΝΑ! Τωρα αν πεσει το ζευγαρι στη παγιδα να κανει το γαμο της μανουλας και της πεθερουλας, τοτε ναι εχουμε θεμα. Και επισης επειδη το εχω ψαξει πολυ το θεματακι, ποιος σου ειπε οτι το μπαρακι στη παραλια ειναι φτηνοτερο απο το κτημα;;; Σε πληροφορω πως ειναι σχεδον το διπλασιο σε κόστος για τις 1/3 υπηρεσιες που εχουν τα κτηματα! Αυτα τα ολιγα!
Ποιό είναι αυτό το σπίτι που ανταποκρίνεται για πάρτι 150 ατόμων; Εγώ δεν ξέρω κανένα ανάλογο μεσοαστικό στην Αθήνα. Ούτε για roof garden 120 ατόμων. Εν μέσω οικονομικής κρίσης γαμήλια πάρτι σε κτήματα; Υπάρχουν ακόμα τόσα χρήματα για επίδειξη; Εργάτες που ξοδεύουν 20.000€ για γάμους τέκνων μετά από κρίση πλέον των 6 ετών;
Θα ηθελα να δω την σπιτικη τουαλετα μετα την φιλοξενία εστω σου λεω και 100 ατόμων στην urban (εδω γελαμε) ταρατσα. Σεβομαι την αποψη της κοπελας αλλα εμφανως δεν εχει πλησιασει το θεμα. Του κουτρουλη τον γαμο προτείνει. Επίσης, το υφακι επισης με τις μικρες προτασεις ειναι ενοχλητικο για τη ροη κειμενου. Οι "θειαδες" πολύ προσβλητική εκφραση για γυναικες που ειναι συγγενικα προσωπα και καλεις στο γαμο σου (και τσιμπας και δωρακι τσιλικο γιατι ο τριανταρης κολλητος μαλλον μενει με ρη μαμα και θα σου χαρισει την αγαπη του)
Maggie εγω έχω urban ταρατσα αλλά είναι κοινοχρηστη, αμα βάλω dj περαν της τριτοξάδερφης του μπατζανάκη του θειου μου θα έρθει και όλη η πολυκατοικία...δεν το έχει σκεφτει καλα το εργο η αγανακτησμενη που εμεις οι λαικοι δεν νυμφεομαστε/παντρευομαστε σαν να ζουμε μικροαστικη διαφήμηση της TV για το νεο μοχιτο, γιατί περα απο την πλάκα αυτο περιγραφει...διαφημηση τηλεόρασης για νεοαστους.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.. μπραβο..ετσι οπως τα ειπες λυπαμαι πολυ που δεν σε ξερω και δεν ειχα την ευκαιρια να ερθω στο γαμο σου ή εστω που δεν εχω κοσμο που θα σκεφτουν κατι αναλογο... ειμαι ενα βημα πιο κοντα στο να κανω παρτυ για τους φιλους μου σε παραλια γυρω απο μια μεγαλη φωτια... τη δεξιωση με τους συυγνενεις θα αφησω να παιξουν μεγαλυτερο ρόλο οι γονεις μιας και ξερουν καλυτερα τα γουστα της θειας Μαρικας.. !!
Διαφωνώ με τον τόνο του κειμένου. Αν θέλει το ζευγάρι και κλαρίνα και Νάσιουτζικ γιατί να μην το κάνουν; Αν θέλουν συγγενείς απ΄το χωριό γιατί να μην το κάνουν; Επειδή εσύ έκανες ό,τι σου είπαν οι δικοί σου και κάλεσες κόσμο που δε σε ενδιέφερε να δεις, πρέπει να θεωρείται de facto ότι οι υπόλοιποι δε θέλουμε να δούμε μακρινούς συγγενείς; Από σένα θα τα ζητήσω τα λεφτά να τους τραπεζώσω; Ναι, το ζευγάρι να κανει ό,τι θέλει, να καλέσει όποιους θέλει και να κάνει το γλέντι όπου θέλει μετά. Και ας είναι μπαράκι ή μπουζούκια. Και ας καλέσει τον τέταρτο ξάδερφο των γονιών ή όχι. Αρκεί να είναι δική του απόφαση. Νομίζω εκεί θέλεις να καταλήξεις με το ποστ σου αλλά βγάζεις πολύ θυμό και τσουβαλιάζεις καταστάσεις.
ο τονος μιλαει σε συγκεκριμενη μεριδα ανθρωπων που θελουν να παντρευτουν... προσωπικα το ειδα σαν μια εναλλακτικη προταση σε σημειο να μπορεσουν και αλλα κοριτσια που διασταζουν να κανουν αυτο το βημα ή εστω που δεν ξερουν πως ακριβως να το οργανωσουν... αλλωστε μιλαει και για ατομα τα οποια ενω εχουν ωραια μερη σε χωρια ή νησια προτειμουν να πανε σε ξενοδοχεια κ σε κτηματα για εκδηλωσεις χαλωντας αρκετα λεφτα ακομα και εαν δν τα διαθετουν μονο και μονο για τα ματια του κοσμου... μαλλον σε αυτο το σημειο εκδηλωνει , δικαια, το θυμο της... !
Πες τα βρε κοπέλα μου!!!δεν μπορώ να καταλάβω γιατί νέες ,έξυπνες ,μορφωμένες κοπέλες ,που έχουν άποψη για το τί θέλουνε, πρέπει να ακούνε τον κάθε έναν τί έχει να πει για τον δικό τους γάμο. Η δική μου η πεθερά έκανε σαν δαιμονισμένη που της έδειξες τον σταυρό όταν άκουσε τα σχέδιά μου...η μόνη ατάκα που άκουγα για δυο μήνες ήταν "ντροπής πράγματα, θα γελάει ο κόσμος" κ αυτό γιατί δεν ήθελα να δώσω μπομπονιερες...εγίνε το δικό μου φυσικά!!!