«Τα αντικαταθλιπτικά δείχνουν ότι είσαι αδύναμος άνθρωπος»;;

«Τα αντικαταθλιπτικά δείχνουν ότι είσαι αδύναμος άνθρωπος»;; Facebook Twitter
4

Τις προάλλες είχα πάει να δω μια ταινία με παρέα. Κάπου ενδιάμεσα ντράπηκα πάρα πολύ. Κατέβηκα λίγο πιο χαμηλά στη θέση μου. Οι δύο διπλανοί μου δεν ήξεραν τίποτα, όμως ήξεραν οι δύο παραδίπλα.


Μία από τους πρωταγωνιστές της ταινίας είπε: «Αδύναμος. Είσαι αδύναμος. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια δείχνουν αδυναμία. Δε μπορείς να ελέγξεις τη ζωή σου και στηρίζεσαι σε ένα χάπι να καταφέρει όσα δε μπορείς να καταφέρεις εσύ ο ίδιος».
Ήθελα να ανοίξουν οι πόρτες να φύγω. Κοίταξα τις δύο φίλες μου παραδίπλα, αυτες που ήξεραν, πάλι καλά δε με κοίταζαν. Αυτό σημαίνει ότι διαφώνισαν με όσα έγραφε στην οθόνη; Ή μήπως συμφωνούσαν και δε με κοιτούσαν για να μην "καρφωθώ";;
Ταυτίστηκα. Εδώ και 1,5 μήνα περίπου η μέρα μου ξεκινάει με αντικαταθλιπτικά. Πρέπει να φάω για να πάρω το χάπι μου αμέσως, να προλάβω την ψυχολογία μου. Μη με φθείρει και σήμερα.


Ένιωσα άσχημα.
Ήταν σωστό αυτό ή λάθος;


Η γιατρός μού μου έχει πει ότι είμαι πολύ δυνατή. Την πρώτη φορά που πήγα μου ζήτησε να περιγράψω τον εαυτό μου με 5 λέξεις. Μία από αυτές ήταν «αδύναμη». Αμέσως με ρώτησε γιατί το λέω αυτό, αφού με όσα της είχα πει προηγουμένως με είχε στο νου της ως έναν πολύ δυνατό άνθρωπο.


«Επειδή, ναι μεν, έχω περάσει πολλά και τα έχω αντέξει κι αυτό με κάνει δυνατή, αλλά με θεωρώ αδύναμη αφού δεν έχω το θάρρος να τα αντιμετωπίσω» απάντησα. Έγνεψε με λύπηση.


Είμαι άρρωστη. Αφού παίρνω χάπια, είμαι άρρωστη. Στην αρχή το είχα σκεφτεί. Μετά το νόμιζα. Τώρα είμαι σίγουρη. Αφού παίρνω χάπια, είμαι άρρωστη.


Αυτό όμως δε με κάνει αδύναμη. Το να δεχτώ ότι είμαι άρρωστη, είναι δύναμη. Το να ζητήσω βοήθεια, είναι δύναμη. Το να δεχτώ τη βοήθεια, είναι δύναμη. Αδυναμία είναι να μη μπορείς να δεχτείς αυτό που είσαι και να αρνείσαι την πραγματικότητα, όχι όταν τη δέχεσαι, και από ιδέα την πραγματοποιείς.


Αντικαταθλιπτικά. Χάπια για το άγχος. Χάπια για να κοιμηθώ. Η καθημερινότητά μου.


Όμως δεν πρέπει να ντρέπομαι εγώ. Πρέπει να ντρέπεται το «σήμερα» που μας τα επιβάλλει όλα αυτά. Άγχος, φόβος, αδυναμίες. Σα να χτίζεις σπίτι από άμμο, έτσι είμαστε οι άνθρωποι πια. Και η κατάθλιψη, αρρώστια που εισβάλλει μέσα μας σαν φίλος. Αλλά δεν είναι αδυναμία. Κλέφτης στιγμών είναι, αφού όμως μπορώ να τον εντοπίσω και να έρθω σε μάχη μαζί του, δεν είναι αδυναμία.

Τα αντικαταθλιπτικά είναι μέρος της αυτογνωσίας του ανθρώπου που τα χρειάζεται. Και η αυτογνωσία μόνο δύναμη μπορεί να είναι.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Είσαι δυνατή. Κάτσε και κάνε ένα καθημερινό ημερολογιο, γράψε όμως βίντεο, δυο λόγια καθε μέρα, και δες τα όταν νιώσεις έτοιμη.Είσαι δυνατή, θα το δεις, εκεί τα μούτρα σου θα το λένε. Γίνε εσύ το σινεμά της ζωής σου.
Κατάθλιψη παθαίνεις από το περιβάλλον, ή γιατί είναι γραφτό σου να το πάθεις. Στο DNA σου. Δεν φταις ή μπορεί και να φταίς. Δύναμη χρειάζεται να την αποδεχθείς και να την ξεπεράσεις. Τα χάπια πρέπει να είναι προσωρινή λύση. Γυμναστική με βάρη, να εκτιμήσουμε τί πραγματικά έχει αξία στη ζωή. Όλοι οι άνθρωποι κάτι έχουμε, εσένα σου έτυχε αυτό. Εύχομαι ότι καλύτερο...
Κορίτσι μου, αδύναμη είναι η τσαουσέσκου, στο σινεμά, που έκραξε τους ανθρώπους, που αντιστέκονται σε ότι τη συνθλίβει........Εσύ προσπαθείς να βγεις από ένα αδιέξοδο. Έχεις επίγνωση, ότι η ζωή είναι ωραία, αλλά δεν ξέρεις πως να τη χαρείς, αλλά θέλεις. Όλοι αυτοί, που δεν καταλαβαίνουν τον ανθρώπινο πόνο, σου φαίνονται πολύ άνθρωποι; Πολύ ευτυχισμένοι; πολύ δυνατοί;Το αντίθετο μάλλον...Και μόνο η προσπάθεια των άλλων να ζήσουν όπως αξίζει σε όλους μας τους πανικοβάλει, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τη σκέψη της προσπάθειας....γιατί όντως είναι πολύ δύσκολη προσπάθεια, αλλά αξίζει.Συνέχισε να θέλεις να ζήσεις, όπως σου πρέπει, με χαρά, με επίγνωση, με αποδοχή των αναπόφευκτων, με αντίσταση και με αντίδραση σε ότι δεν σου αρέσει .....και άσε την κυρία στο σινεμά να οικτήρει αυτό, που δεν μπορεί να κάνει, δηλαδή να ζήσει σαν άνθρωπος
Χίλια μπράβο για το άρθρο σου. Συμφωνώ με όσα λες και σου εύχομαι όλα να πάνε κατ΄ευχήν. Δεν φαίνεσαι αδύναμη από τον τρόπο που μιλάς πάντως… Εμένα μου έδωσες κουράγιο (ακόμα κ αν σου φαίνεται περίεργο)… Να' σαι καλά..