Η ευθύνη των λέξεών μας και η επόμενη ημέρα

Η ευθύνη των λέξεών μας και η επόμενη ημέρα Facebook Twitter
2


Αγαπημένοι μου φίλοι,


Μεγαλώσατε σε ένα καλό περιβάλλον χωρίς πείνα και φτώχεια. Οι γονείς σας έδωσαν έμφαση στη μόρφωσή σας και επένδυσαν πολλά σε αυτή. Σας έστειλαν σε καλά πανεπιστήμια να μάθετε τη λογική σκέψη και το επιχείρημα, σας πήγαν να μάθετε γλώσσες ώστε να μπορείτε να αυξήσετε το εύρος της επικοινωνίας σας και να αλλάζετε με ευκολία ταυτότητα, σας έστειλαν μετά στο εξωτερικό να συναστραφείτε διαφορετικούς ανθρώπους και να γίνετε κοσμοπολίτες, δηλαδή να αποκτήσετε ευρύτητα πνεύματος και τη δυνατότητα να βιώνετε με ευκολία την κάθε κατάσταση από κάθε οπτική. Να γνωρίσετε τον εαυτό σας και τη χώρα σας μέσα από τα μάτια των άλλων και να κρίνετε αντικειμενικά.


Περίμενα λοιπόν κι εγώ μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση να δω εποικοδομητικούς διαλόγους, είτε από την μία πλευρά είτε από την άλλη, ηρεμία στη συζήτηση και επιχειρήματα, σεβασμό στην αντίθετη άποψη και ομιλίες με στατιστικά, αντικειμενικά δεδομένα και επίκληση σε φερέγγυες πηγές. Περίμενα συστράτευση και αλληλεγγύη. Όλα αυτά για το γενικό καλό και για το κοινό μας μέλλον.

Αγαπημένοι μου φίλοι, σας παρακαλώ ας ρίξουμε τους τόνους και ας δώσουμε χώρο στην ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης.


Αντ' αυτού, βλέπω πάθος και ορμή. Υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, μανιώδη θέληση επιβολής γνώμης, γενίκευση. Συζητήσεις δίχως επιστημονικά στοιχεία αλλά θεωρίες συνωμοσίας και συναίσθημα.


Κι αναρωτιέμαι. Έτσι ήσασταν πάντα ή είναι η αλλαγή που συμβαίνει στον άνθρωπο όταν ερχεται η δυσκολία και ο φόβος της επιβίωσης; Πόσο θα εξελιχθεί αυτό τις επόμενες ημέρες ή πως θα καταλαγιάσει; Έτσι να ήταν άραγε οι άνθρωποι πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου μεταξύ τους;


Αγαπημένοι μου φίλοι, σας παρακαλώ ας ρίξουμε τους τόνους και ας δώσουμε χώρο στην ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης. Μας περιμένουν δύσκολες ημέρες και μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να τις περάσουμε ευκολότερα. Τις μέρες που θα ακολουθήσουν ας προσπαθήσουμε να δεχτούμε όποιο αποτέλεσμα και να δουλέψουμε μαζί. Ας μην επιτεθεί ο ένας στον άλλον για τις επιλογές του.


Το λέω γιατί αρχίζετε και με τρομάζετε.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια