Ταξίδι του μέλιτος στο χωριό Ποτέμκιν****

Ταξίδι του μέλιτος στο χωριό Ποτέμκιν**** Facebook Twitter
0
Ταξίδι του μέλιτος στο χωριό Ποτέμκιν**** Facebook Twitter

Η Χαρούλα κουλουριάστηκε στην αγκαλιά του Τζανή. Μια ακόμη ερωτική συνάντηση με τη διαδικασία του επείγοντος έφτανε στο τέλος της. Σε λίγα λεπτά θα φορούσαν γρήγορα τα ρούχα και τις ενοχές τους και θα επέστρεφαν στο ρόλο του οικογενειάρχη. Ψώνια στο σούπερ-μάρκετ, δρομολόγια στα σχολεία των παιδιών, κοινωνική ζωή με το κατά κόσμον έτερον ήμισυ, επαγγελματικές πιέσεις, το γνώριμο σκηνικό του έγγαμου βίου των μεσηλίκων.


Αναπόλησε την γνωριμία τους. Βρέθηκαν τυχαία σε μια κοινωνική εκδήλωση κι η έλξη που γεννήθηκε ανάμεσα τους ήταν ακαταμάχητη. Λίγες ημέρες μετά ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι αλλεπάλληλων μυστικών συναντήσεων σε συνθήκες ψυχροπολεμικής κατασκοπευτικής αυτοπροστασίας. Τίποτε δεν έπρεπε να μαθευτεί καθώς οι κίνδυνοι για την κοινωνική και επαγγελματική τους φήμη ήταν αυξημένοι. Μια ιδιότυπη «ομερτά» συνομολογήθηκε, καθώς κανείς δεν επιθυμούσε την αποκάλυψη της αλήθειας.

Οι παντρεμένοι επιθυμούν και τη βολή της οικογένειας τους αλλά και κάτι φρέσκο, που θα τους ανανεώσει, μέχρι κι αυτό να τους κουράσει και να αναζητήσουν κάτι καινούριο. Έτσι, η «παράνομη» σχέση του παντρεμένου γίνεται ένα δεκανίκι στο γάμο του, κάνοντας τον πιο ανεκτό.


Οι συναντήσεις ξεκινούσαν με ένα απέριττο μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή ήταν χρονικά προγραμματισμένες. Στη σχέση τους υπήρχε το στοιχείο της φρεσκάδας και της έκπληξης. Σκέφτηκε τον Τζανή. Ήταν πάντοτε κομψός και περιποιημένος. Δεν τον είχε δει ποτέ αξύριστο και αναμαλλιασμένο να βυθίζεται στους καναπέδες του σπιτιού του. Δεν πρόβαλλε απαιτήσεις, ούτε της ζητούσε πολύ από το χρόνο της. Δεν τους ένωναν σκοτούρες. Ήξερε πως να φερθεί σε μια γυναίκα: είχε εκπαιδευτεί για χρόνια πάνω στην ψυχή και το κορμί της συζύγου του. Ασφαλώς και είχε αυτοπεποίθηση. Δεν είχε τίποτε να χάσει. Αν η σχέση τους διαλυόταν, δε θα υπήρχε ούτε νύχτα που να λείπει από το κρεβάτι του ένα θηλυκό κορμί. Έδειχνε κατανόηση σε ότι του έλεγε: τα προβλήματα της δεν γίνονταν δικά του, ούτε όφειλε να τα λύσει μαζί της. Της έκανε δώρα. Εύλογο. Δεν του ζητούσε ποτέ χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς και δάνεια. Ήθελε μόνο λίγη κουβέντα και σεξ. Τις ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση, τις ανιαρές συναναστροφές με τους αντιπαθητικούς φίλους του, τα φρικτά οικογενειακά γεύματα με τους γονείς του, το σιδέρωμα των ρούχων και το ροχαλητό του, θα τα υπέφερε η σύζυγος του. Η ερωτική αυτή σχέση ορισμένου χρόνου προστατευόταν από τις καθημερινές τριβές και το μυστικό ζευγάρι φαντασιωνόταν μια ιδανική επικοινωνία δυνατής έλξης και βαθιάς αλληλοκατανόησης. Απολαμβάναν τη σεξουαλική επαφή. Ανακαλύπταν μέσα από τον άλλον νέες πτυχές ερωτικής έκφρασης. Αισθάνονταν παραδομένοι σε ένα στρόβιλο πάθους.

Η δυναμική της σχέσης ήταν άφθαστη. Ένα απόρθητο καταφύγιο υψηλής αδρεναλίνης, που επιτεινόταν από την «παρανομία», είχε να ανταγωνιστεί τα προβλήματα με τον/τη σύζυγο: κακή επικοινωνία, έλλειψη τρυφερότητας, αδιάφορη σεξουαλική ζωή, ψυχολογικά κενά, έλλειψη επιβεβαίωσης, ρουτίνα και τριβή. Όλα εκείνα που προκαλούν στα ζευγάρια του Ησαΐα οι δεκάδες υποχρεώσεις κι απαιτήσεις της καθημερινότητας.


Οι εξωσυζυγικές σχέσεις των παντρεμένων θύμισαν στη Χαρούλα τα χωριά Ποτέμκιν, δηλ. τους «θεατρικούς οικισμούς» που χτίστηκαν με εντολή του πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν στις όχθες του Δνείπερου ποταμού. Η Τσαρίνα Αικατερίνη, που επισκέφθηκε το 1787 την περιοχή θαύμασε τα όμορφα χωριά και τους ευτυχισμένους χωρικούς που επευφημούσαν το τρένο της Ρωσίδας γαλαζοαίματης. Δε γνώριζε ότι τα σπίτια διέθεταν μόνο προσόψεις, ενώ οι υποτιθέμενοι χωρικοί ήταν στρατιώτες κατάλληλα ντυμένοι. Αποκρύπτοντας για λίγο την αδυσώπητη πραγματικότητα, όλοι ήταν ευχαριστημένοι.


O Τζανής έκλεισε βιαστικά την πόρτα πίσω του κι εκείνη έμεινε μόνη στο σαλόνι του γραφείου της. Θυμήθηκε όσους ισχυρίζονται πως οι παντρεμένοι οδηγούνται στη νέα «παράνομη» σχέση, εξαιτίας της άθλιας συζυγικής τους ζωής. Πόσο λάθος κάνουν, σκέφτηκε. Συνήθως, όταν τα πράγματα στο γάμο είναι πολύ άσχημα, το τέλος του δεν αργεί. Οι παντρεμένοι επιθυμούν και τη βολή της οικογένειας τους αλλά και κάτι φρέσκο, που θα τους ανανεώσει, μέχρι κι αυτό να τους κουράσει και να αναζητήσουν κάτι καινούριο. Έτσι, η «παράνομη» σχέση του παντρεμένου γίνεται ένα δεκανίκι στο γάμο του, κάνοντας τον πιο ανεκτό. Η Χαρούλα χαμογέλασε πικρά, έσβησε το τελευταίο γραπτό μήνυμα του Τζανή, που -για πολλοστή φορά- τη διαβεβαίωνε ότι την αγαπούσε και ξαναφόρεσε τη βέρα της.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ