And God created Kurt Cobain

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter
1

Θυμάμαι πως πρέπει να ήμουν μαθήτρια της πρώτης γυμνασίου που είχα στο εφηβικό μου δωμάτιο ένα έρημο κασετόφωνο το οποίο έπαιζε όλη μέρα ροκιές.... Θυμάμαι και μία συγκεκριμένη άσπρη κασέτα που είχα, πάνω στην οποία είχα γράψει με στυλό μπλε «NIRVANA»!

 

Ε λοιπόν αυτή τη κασέτα την είχα λιώσει μέχρι που τη μάσησε το κασετόφωνο και ησύχασε η μάνα μου...

Είναι φυσικά περιττό να αναφέρω πως είχα φάει τρελή καψούρα με τον ξανθό πρασινομάτη Kurt Cobain, ο οποίος με το χύμα στιλ του και τη βραχνή φωνή του έμοιαζε πιο πολύ σαν ένας από εμάς παρά σαν ένας ροκ σταρ.

Ακόμα και σήμερα, όταν τους ακούω ξυπνάει μέσα μου μια περίεργη νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια και ένας παλιμπαιδισμός άνευ προηγουμένου....(αρχίζω να φοράω τα μπλουζάκια τους και να το παίζω εικοσάρα)

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

 

Ομολογώ να πω πως όταν πήρα την απόφαση να γράψω για τους Nirvana δε φαντάστηκα πως θα δυσκολευόμουν τόσο πολύ. Σκέφτηκα πως ήταν ένα συγκρότημα με καταλυτική μεν, αλλά σύντομη πορεία δε, που το είχα ζήσει και από κοντά κατά κάποιο τρόπο, αφού ήταν της «εποχής» μου όπως λένε οι σιτεμένοι.

Μαθαίνοντας για τον Kurt ακόμα περισσότερα, βρέθηκα στο δίλημμα να γράψω για εκείνον ή για το γκρούπ?

Η απάντηση ήταν απλή : Εκείνος ήταν το γκρούπ!

 

Οι Nirvana δημιουργήθηκαν το 1987 και διαλύθηκαν το 1994.

Ο Kurt Cobain έδωσε στον Krist Novoselic ένα demo προκειμένου να συνεργαστούν και μετά από δύο χρόνια που αξιώθηκε ο Novoselic να το ακούσει (χειρότερος και από εμένα είναι αυτός) είπαν το οκ και ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία ως Nirvana. Ο μακροβιότερος drummer που πέρασε από το γκρουπ ήταν ο Dave Grohl.

 

Το όνομα Nirvana σημαίνει ανακούφιση από τον πόνο, υποδηλώνει μια άλλη ευχάριστη διάσταση και ο Kurt αργότερα δήλωσε πως ήθελε να δώσει ένα ευχάριστο όνομα στο γκρουπ και όχι μια hard rock ονομασία.

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

7 χρόνια λοιπόν... 7 χρόνια αρκετά για να δημιουργήσουν την επανάσταση του alternative rock και την εδραίωση του grunge ύφους. Μέσα σ’αυτό το σύντομο πέρασμα, εκδόθηκαν μόνο 3 ολοκληρωμένα στούντιο άλμπουμ και πουλήθηκαν 75.000.000 αντίτυπα ανα τον κόσμο καθιστώντας τους σαν μια από τις πιο καθοριστικές και σημαντικές ροκ μπάντες στον κόσμο.

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

Ο Kurt Cobain ήταν φυσικά (εκτός από φωνή) τα μάτια, τα αυτιά και η καρδιά του γκρουπ. Ήταν ένας μοναδικός δημιουργός και διέθετε αξιοζήλευτες φωνητικές χορδές που μάγευαν και ούρλιαζαν υπέροχα... Η προσωπικότητα του, πολυπαθούσα και τρομερά εκκεντρική. Οι δηλώσεις του προκλητικές και άκρως φιλοσοφημένες γεγονός που μαρτυρούσε μια ιδιαίτερη και παρανοϊκή ευφυΐα.

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

Ο Kurt ήταν ένα εύθραυστο πλάσμα και ενώ είχε μια ευχάριστη παιδική ηλικία μέχρι τα 7 του, μετά το διαζύγιο των γονιών του άρχισε να μπαίνει στη ζωή του η κατάθλιψη και παράλληλα να εκδηλώνει εκκεντρικές συμπεριφορές από τα σχολικά του χρόνια (είχε δηλώσει στο σχολείο πως ήταν gay αφ’ενός για να πειραματιστεί με τις συμπεριφορές των συμμαθητών του, αφ’εταίρου για να νιώθει διαφορετικός).

Ο Kurt Donald Cobain γεννήθηκε στις 20/02/1967 στην πόλη Aberdeen της Washington. Σήμερα μπαίνοντας στην Aberdeen, ως φόρο τιμής στον Kurt, οι επισκέπτες της αντικρίζουν αυτή τη πινακίδα...

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

Στα 12 του ήξερε ήδη να παίζει πολύ καλή κιθάρα. Όταν οι γονείς του ξανά έφτιαξαν τις ζωές τους με άλλους συντρόφους, ο Kurt έπαψε να μένει σπίτι και κοιμόταν είτε σε φίλους, είτε στη βιβλιοθήκη είτε στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκε παριστάνοντας τον συγγενή κάποιου. Ντρεπόταν για την οικογενειακή του κατάσταση και ήθελε όσο τίποτ’ άλλο να μεγαλώσει σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.

Του άρεσε να διαβάζει, να ασχολείται με την ανθρώπινη ανατομία και να γρατζουνάει την κιθάρα του με πάθος.

Είχε δηλώσει πως το γράψιμο των στίχων του γινόταν ,σχεδόν πάντα, λίγα λεπτά πριν ηχογραφήσει ένα τραγούδι και πίστευε πως οι στίχοι δεν έχουν και μεγάλη σημασία.

Παντρεύτηκε την Courtney Love το 1992 στην Χαβάη και μαζί της απέκτησε μια κόρη τη Frances.

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν το “Bleach” το οποίο κυκλοφόρησε το 1989 και περιείχε το γνωστό σε όλους μας “Αbout a girl”.

ΣτησυνέχειαακολουθείτοάλπμουμNevermind”(1991) μεταλατρεμέναSmellsliketeenspirit, “Come as you are”, “In bloom”,‘Lithium”και “Polly”.

Τοτρίτοκαιτελευταίαάλμπουμ(1993) In Utero μεταεπίσηςαγαπημέναHeartshapedbox,”Rape me”, ”Pennyroyal tea”και“All apologies”

Απαλά κουπλέ, δυνατά ρεφρέν και πολλές φορές ποπ ρυθμοί. Αυτά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των τραγουδιών τους.

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

Ο Cobain έχοντας χρόνια βρογχίτιδα και έναν στομαχόπονο που τον ταλαιπωρούσε χρόνια χωρίς ακριβή παθολογική αιτία, άρχισε τη χρήση ηρωίνης στα τέλη του 80 μιας και , όπως έλεγε, ήταν ο μόνος τρόπος για να μην πονάει. Δε είμαι σίγουρη τελικά τι ήταν αυτό που πονούσε πιο πολύ, το στομάχι του ή η ψυχή του. Κάτι μου λέει όμως πως ο πόνος αυτός ήταν πόνος εκ των έσω.

Στις 3 Μαρτίου του 1994 ο Kurt κάνει μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας με σαμπάνια και χάπια, τον βρίσκει η σύζυγος του το επόμενο πρωί και αμέσως τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Μετά από 15 ημέρες o Kurt κλειδώνεται σε ένα δωμάτιο με ένα όπλο, η Love καλεί την αστυνομία και παίρνει πίσω την καταγγελία της περί αυτοκτονικών τάσεων του.

Ήταν πλέον εμφανές πως ο εθισμός του άρχισε να χειροτερεύει και ο έλεγχος να χάνεται. Μετά από 10 ημέρες η σύζυγος του κάνει μια ύστατη προσπάθεια για να τον σώσει από την ηρωίνη καλώντας στενούς φίλους και συνεργάτες ώστε να τον πείσουν να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Στις 30 Μαρτίου ο Cobain πηγαίνει στο Los Angeles και μπαίνει σε κλινική. Κανένας δεν είχε καταλάβει πως ήταν αποφασισμένος να πεθάνει και πως δεν είχε καμία διάθεση να σωθεί. Έτσι το σκάει από τη κλινική, παίρνει το αεροπλάνο και γυρίζει στο Σιατλ.

Στις 8 Απριλίου του 1994 βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό καραμπίνας μαζί με ένα τραγικό αποχαιρετιστήριο γράμμα. Ήταν μόλις 27 ετών...

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις πως αυτό το πλάσμα δεν άντεχε πλέον ούτε τον ίδιο του τον εαυτό και πως ήταν άκρως καταθλιπτικό.

Το ιδιαίτερο ταλέντο του και η απίστευτη αγγελική ομορφιά του σε συνδυασμό με την ευφυΐα του και την κατάληξη του, μου δημιουργούν τρομερή θλίψη. Θεωρώ πως είχε το πιο όμορφα και εκφραστικά μάτια της ροκ σκηνής. Θεωρώ πως ο Kurt Cobain δεν έμπαινε σε καλούπια, δεν ήταν συμβατικός, δεν ήταν προβλέψιμος, δεν ακολουθούσε κανένα κανόνα, έφτιαχνε εκείνος τους δικούς του κανόνες και ζούσε σύμφωνα με αυτούς. Αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους αλλά παράλληλα τον τρόμαζαν. Η ψυχή του ήταν ανεπανόρθωτα τραυματισμένη και παγιδευμένη σε μια πάλη αγάπης και μίσους δίχως τέλος.

Θεωρίες για δολοφονίες και για σενάρια ότι ζει κάπου στην Ανδρομέδα με ένα είδος νάνων εξωγήινων δεν τις αναφέρω καν...

 

 

Τελικά ότι και να λέμε, κακά τα ψέματα...όσο χρήμα και να τρέχει από τις τσέπες σου, όση δόξα και να σε περιτριγυρίζει, όσο ταλέντο κι αν έχεις στο DNA σου, όση ομορφιά κι αν κουβαλάς στους ώμους σου , όση αγάπη ή εμπάθεια μπορεί να δέχεσαι, ένα είναι σίγουρο : ... αν δεν τρέφεις αγάπη για το τομάρι σου τίποτα δεν είναι αρκετό για να γεμίσει τα κενά σου.

 

Keep on fucking rocking babes!

 

6 little Tips:

  • Το αγαπημένο του βιβλίο ήταν «Το άρωμα» του Ζίσκιντ

  • Το πρώτο τραγούδι που έπαιξε στην κιθάρα του ήταν το «Stairway to heaven» των Zeppelin

  • Όταν παντρεύτηκε φορούσε τις πιτζάμες του (μα πόσο Θεός!)

  • Στο clipSmellls like teen spirit” οι μαθητές όντως βρίσκονται εν εξάλλω και σπάνε με μανία το σκηνικό.

  • teen spirit” λεγόταν το άρωμα ενός μεγάλου έρωτα του Kurt

  • Το άλμπουμ Nevermind είναι στη 17η θέση στη λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

 

And God created Kurt Cobain Facebook Twitter

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ