Παρασκευή βράδυ, λεωφόρος Συγγρού, 03:54 πμ

Παρασκευή βράδυ, λεωφόρος Συγγρού, 03:54 πμ Facebook Twitter
27

Παρασκευή βράδυ, λεωφόρος Συγγρού, 03:54 πμ. Μετά τη δουλειά, και αφού πετάχτηκα για μια μπύρα στον Σταυρό Του Νότου, βρέθηκα για φαγητό. Όταν μπήκα μέσα, αντίκρισα μια ξανθιά με άσπρο μίνι και ψηλοτάκουνα να παραλαμβάνει μια σακούλα γεμάτη φαγητά. Πλήρωσε, και αφού χαιρέτισε ευγενικά, έφυγε με τον κοντό συνοδό της. "Τραγουδίστρια?", ρώτησα τον σερβιτόρο. "Όχι, βιζιτού", μου απάντησε. Παρήγγειλα κοτόπουλο με ρύζι και βγήκα έξω να περιμένω το φαγητό μου. Η πριγκίπισσα της νύχτας, με τη σακούλα στο χέρι, κατευθυνόταν στο γνώριμο ζευγάρι των άστεγων που κοιμόταν λίγο πιο δίπλα. Έσκυψε και την άφησε. Είμαι σίγουρος πως πίστευε πως ένοιωθε συμπόνια για τους ενοίκους του πεζοδρομίου. Εγώ πάλι σκεφτόμουν πως μάλλον ήθελε να ξορκίσει τον φόβο της: πως μια μέρα θα μπορούσε να είναι συγκάτοικος τους. Ίσως και να ευχαρίστησε την Παναγία από μέσα της. Το τραπέζι απέναντι μου, μια παρέα τριαντάρηδων, άρχισε να χειροκροτεί και να επιδοκιμάζει. Η ξανθιά μπήκε στο αμάξι που την περίμενε και έφυγε. Ο άντρας που ξάπλωνε, αντιλήφθηκε τι έγινε και σηκώθηκε εμφανώς ενοχλημένος. Περπάτησε γρήγορα στον κάδο και πέταξε τη σακούλα με τα φαγητά. Γύρισε πίσω και άρχισε να καπνίζει.

"Ρε παιδιά, ο άνθρωπος μουνί ήθελε!" φώναξε ένας από την παρέα των τριαντάρηδων. Γέλασαν και συνέχισαν τη δουλειά τους. Μιλούσαν δυνατά και τρώγανε με ανοιχτά τα στόματα. Ήταν καλοντυμένοι και κάπως μεθυσμένοι. Τους φαντάστηκα να χορεύουν τσιφτετέλια, μισή ώρα νωρίτερα. Δεν ξέρω τί ακριβώς ήθελε ο άστεγος, αλλά φαντάζομαι ότι θα ένοιωσε χορτάτος με την σκέψη πως μόλις αρνήθηκε μία σακούλα μουσακάδες από μία πουτάνα. Είναι αξιοθαύμαστη η ψευδαίσθηση που έχουμε ότι η απόφαση μιας στιγμής μπορεί να συμπυκνώσει ένα υποτιθέμενο ηθικό ανάχωμα που δίνει νόημα στην κατά τα άλλα, αδιάφορη για άλλους, ύπαρξη μας. Πήρα τη μηχανή στα χέρια μου για να δω τη φωτό που μόλις είχα βγάλει. Ζούμαρα και σκέφτηκα "Καλά, υπάρχει ακόμα ο Κλαουδάτος?"

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

18 σχόλια
κάθε φορά που διαβάζω τα σχόλια,πιστεύω όλο και πιο πολύ ότι σε μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή, δύσκολα θα ξεφύγει ο ένας από τα χέρια του άλλου. Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει στον τόπο μας κοινωνική συνείδηση. Και όχι με την έννοια της συμπόνιας ή της φιλανθρωπίας, γιατί ειδικά η δεύτερη με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Διότι σε μιαν ευνομούμενη χώρα θα έπρεπε να υπάρχει "κοινωνική πρόνοια" κι όχι φιλάνθρωπες κυρίες και συσσίτια, ούτε υπερφίαλοι για τους οποίους η ιδιωτική πρόθεση πρέπει να είναι και δημόσια πρακτική.Όσο για τους τριαντάρηδες με τις μεταμεσονύχτιες ανησυχίες παντώς είδους, την κυρία που είτε είναι βιζιτού είτε οτιδήποτε άλλο και για το ζευγάρι αστέγων δεν έχω προσθέσω κάτι. Ο καθένας το βλέπει (ή δεν το βλέπει) από την δική του θέση, έχοντας τα δικά του βιώματα και την δική του καλλιέργεια.
Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο είναι τόσο προφανές στον συγγραφέα του άρθρου πως η κοπέλα έκανε ό,τι έκανε για να ξορκίσει κάποιον φόβο ή γιατί η παρέα που γέλαγε έπρεπε να ήταν ντε και καλά στα μπουζούκια πριν. Είναι αστήρικτο και απλά ενισχύει προκαταλήψεις
Το έχεις νιώσει με την δική σου, γι'αυτό το λες?? Ήθελα να ήξερα... όταν μιλάς σε κάποιον(και μάλιστα ξένο) σε ποια γωνιά έχεις πεταμένο το μυαλό σου ρε φίλε για να πεις τέτοια σπουδαία εξυπνάδα..?... Εύγε...
@Marios PoulatzasΜα τι λέτε!! Θα σας άρεσε να πάρω μια φωτό τη μάνα σας μετά από μια βραδιά διασκέδασης σε ταβέρνα και να γράψω πως ο... απέναντι περιπτεράς μου είπε πως είναι βιζιτού? Και όχι μόνο να έχω φωτό, αλλά να λέω και που ακριβώς (!) και ποία ώρα ακριβώς (!) βρέθηκε ώστε όλοι οι φίλοι και γνωστοί να μπορούν να ταυτοποιήσουν την πληροφορία?
Μου έχει τύχει κάτι ανάλογο με άστεγο που μου υπέδειξε να αφήσω τη σακκούλα με τα κουλούρια που του έδινα, μέσα στον κάδο σκουπιδιών που έψαχνε και δεν ήθελε να τα πάρει από το χέρι μου .ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ είναι η λέξη που αξίζει και στην κοπέλα και στον άστεγο .Όσο για το φωτογράφο, κύριε KuriosD, πού τα είδες τα πικρόχολα σχόλια ?Για τις βλακείες που γράφεις, πραγματικά απορώ μήπως διάβαζες κάτι άλλο ή έχεις το μυαλό σου στο να φαντασιώνεσαι τον πισινό που βλέπεις ....το άρθρο είναι αξιολογότατο, με αντικειμενική ματιά και καλή πένα .Όσο για τους υπόλοιπους...καλά που είχανε να φάνε !
Αυτού του είδους η βοήθεια πρέπει να γίνεται απλά και πάνω από όλα αθόρυβα. Το να μένεις στον δρόμο είναι από μόνο του κάτι δύσκολο. Το να είμαι άστεγος, να μου προσφέρει κάποιος φαγητό και δέκα μέτρα πιο δίπλα πέντε 30άρηδες των εξακοσίων ευρώ -με γεμέτα στόματα- να χτυπάνε παλαμάκια γιατί κάποιος με "έσωσε" από την πείνα, νομίζω δεν μπορώ να διανοηθώ πόσο πολύ μπορεί να ισοπεδώσει την αξιοπρέπεια μου...
διαφωνώ με το άρθρο.. το επάγγελμά της δεν έχει να κάνει με το αν μπορεί να δίνει φαγητό ή όχι σε αστέγους! έχουμε δει και άλλους που στο φως της μέρας κάνουν ευσεβή επαγγέλματα και φιλανθρωπίες και το βράδυ θα σε έκαναν να αμφισβητήσεις κάθε μορφή ηθικού αναχώματος που έχεις δημιουργήσει.. δεν μπορείς να κρίνεις κάποιον έτσι απλά! η συγκεκριμένη κυρία μπορεί να είναι και πλούσια πουτάνα και ευτυχισμένη με αυτό που κάνει και ο λόγος που έδωσε φαγητό στους αστέγους να ήταν γιατί απλά το ήθελε εκείνη τη στιγμή.οι αβάσιμες υποθέσεις για την ηθική των άλλων θα έπρεπε να σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς την δική σου αντίληψη περί ηθικής και πράξεων..
Η πιο σωστή άποψη εδώ μέσα.ϊσως θα έπρεπε να κρίνουμε τον φωτογράφο δίοτι έκει βλέπω μόνο κακία και μικροατικά κομπλεξ βάση της όλο πικρόχωλης γλώσσας.Αν ειναι γυναίκα μάλλον πρέπει να βαλει καμια φούστα. :)
Και μετά σου λέει να δείχνεις αλληλεγγύη και να βοηθάς τον πλησίον σου, κατάλαβες?? Ίδιο σκηνικό εχω ξαναδεί πέρισυ το καλοκαίρι που μια κυρία πήγε κάτι μπουκάλια με κρύο νερό και κάτι τυρόπιτες σε μια άστεγη γριά στην Πανεπιστημίου. Και την ξεκίνησε στα καντήλια η γριά. Τέτοιοι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να αναγωνρίσουν την αλληλεγγύη που δείχνουν άλλοι απέναντί τους, είναι πιθανότατα και οι ίδιοι κατά της αλληλεγγύης. Γιαυτό και τους ενοχλεί. Επομένως θεωρώ οτι είναι άξιοι της μοίρας τους και τους αξίζει που καταλήξανε έτσι... Κάποια πράγματα όταν δεν ξέρεις να τα εκτιμάς, απλά δε σου αξίζει κάτι παραπάνω μετά. Μπράβο στην κοπέλα πάντως!
Μπορεί να μην τον πείραξε το ποιός του έδωσε το φαί αλλά οι επιδοκιμασίες των "30αρηδων" που των έκαναν να νιώσει άσχημα. Πιστεύω αν δεν φώναζε κανένας και δεν χειροκροτούσε μια χαρά θα δεχόταν το φαγητό...
Πραγματικά τόσα πολλα να πεις..ο άστεγος που κατακρίνει και έπειτα πετάει το φαγητό της πουτανας!!τραγικος απλα δεν μπορεί να ξέρει την ζωη της..η κοπέλα που δίνει φαγητό και το κάνει απο φόβο είπατε;και γω ενα βήμα πριν το δρόμο είμαι αλλα δεν έχω παει ποτε τίποτα σε κανέναν..οσο για τους 30αρηδες..η λέξη ελληναρες καθε ηλικίας θα τους ταίριαζε καλύτερα..ολα εδω πληρώνονται!!ευτυχως!!
Τελικα ίσως διαψευστουμε , ισως ο πολιτισμος ειναι ηδη εδώ και εμφανιζεται μπροστα μας και δεν το βλέπουμε. Αυτο το ποστ μου εφερε το χαμογελο στα χείλη.
Ε συγνώμη,κανείς δεν σου εγγυάται οτι δίνοντας στοργή,στοργή θα πάρεις.Πιθανόν το προσδοκάς,το εύχεσαι ή απλά δεν σε ενδιαφέρει και δεν το περιμένείς.Στο δικό μου σύμπαν.