Η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα

Η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Giulio Bonasera
0

Ο sir Τσάρλς Σπένσερ 'Τσάρλι' Τσάπλιν είπε κάποτε πως η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα. Η απλότητα σίγουρα σαν έννοια είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα. Ορισμένοι την συνδέουν με την καθημερινότητα τους και δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ. Προσωπικά, όταν πρωτοάκουσα τη συγκεκριμένη λέξη, αυτομάτως ο πρώτος συνειρμός που έκανα ήταν η καθημερινή ζωή. Ωστόσο, αξίζει να ζούμε πέρα από αυτό, ειδάλλως αντιμετωπίζουμε με κυνικότητα την σημασία της λέξης απέναντι στην ίδια την ζωή μας. Για παράδειγμα, η απλότητα στην καθημερινή σου ζωή, δεν σε αποτρέπει από το να κάνεις ενεργητικά και δραστήρια πράγματα. Είναι εκείνα τα πράγματα που μόλις ακούσεις όταν τα έκανε κάποιος φίλος ή γνωστός, ιντριγκάρεσαι και εύχεσαι να ήσουν στη θέση του.


Το παραπάνω περικλείει μέσα του, ταξίδια κι δραστηριότητες μέχρι ερωτικές προκλήσεις (φλερτάρισμα κλπ). Ίσως είναι η αντικατάσταση του χαμένου αυθορμητισμού, μα στην πιάτσα δεν είναι έγκυρο να μην έχεις ένα είδους ψώνιου. Κι από την άλλη, έχει επικρατήσει η μαζικότητα της δηθενιάς, που εάν κάποιος είναι πραγματικά αυθόρμητος αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση, διότι θεωρούν την συγκεκριμένη του στάση επιτηδευμένη. Φαύλος κύκλος.

Κάθε φορά που καταλήγω σε ένα συμπέρασμα ή τουλάχιστον προσπαθώ, ένα επιχείρημα από τον αντίποδα μου τινάζει τις οργανωμένες μου σκέψεις. Κατέληξα στο εξής όμως. Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να είσαι ο εαυτός σου σε μία κοινωνία με ψεύτικα είδωλα.


Θα παραμείνει κύκλος, διότι όπως είναι γνωστόν οι καιροί αλλάζουν. Άνθρωποι φεύγουν, άνθρωποι έρχονται. Μα τι γίνεται με εκείνους που συνεχώς αλλάζουν τόπο; το κάνουν λόγω ανασφάλειας ή αισθητικής ;


Ίσως η αξιοπρέπεια να είναι η σύχρονη εκδοχή της απλότητας. Μία ερώτηση που είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί είναι, εάν η κοινωνία λειτουργεί βάση συναισθήματος ή λογικής. Κάθε φορά που καταλήγω σε ένα συμπέρασμα ή τουλάχιστον προσπαθώ, ένα επιχείρημα από τον αντίποδα μου τινάζει τις οργανωμένες μου σκέψεις. Κατέληξα στο εξής όμως. Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να είσαι ο εαυτός σου σε μία κοινωνία με ψεύτικα είδωλα.


Μη ξεχνάς ότι, οι μυστήρια γοητευτικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που περιγράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στο παρακάτω ρητό :

Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ