Η ανυπάκουη

Η ανυπάκουη Facebook Twitter
0
Η ανυπάκουη Facebook Twitter
Εικονογράφηση: claudia.chelaru

«Ήθελα να ξέρα γιατί με ρωτάς την γνώμη μου. Αφού ξέρουμε πολύ καλά πως στο τέλος πάλι το δικό σου θα κάνεις.» Πόσες και πόσες φορές είχε ακούσει αυτή τη φράση στα 23 χρόνια που ζούσε. Φυσικά δεν τολμούσε να την ξεστομίσει ο οποιοσδήποτε παρά μόνο άνθρωποι που την γνώριζαν καλά και ένιωθαν άνετα απέναντί της, άνθρωποι που δεν φοβούνταν μήπως παρεξηγηθεί και πάρει ανάποδες. Άνθρωποι που την ήξεραν καλά.

Πριν σου πω το οτιδήποτε άλλο, πρέπει να μάθεις κάτι βασικό γι' αυτή την κοπέλα. Όταν, τα πρώτα χρόνια, της έλεγαν πως «πάντα κάνει το δικό της», εκνευριζόταν αφόρητα. Το ένιωθε σαν κατηγορία προς το πρόσωπό της, σαν ένα ελάττωμα το οποίο δεν ήθελε με κανένα τρόπο να έχει. Πάντα αντιμετώπιζε τον εαυτό της σαν το κορίτσι που σεβόταν τους κανόνες, που δεν παρέκκλινε ιδιαίτερα από το δρόμο του "πρέπει". Με λίγα λόγια, κάπως βαρετή και όχι αυτό που λέμε περιπετειώδης. Γενικά δεν χαλούσε χατίρι σε κανέναν και ήθελε όλοι να περνούν καλά, ακόμη και αν αυτό σήμαινε να μπαίνει ο εαυτός της σε δεύτερη μοίρα. Έκανε το καλό και έριχνε στο γυαλό, που λέει και ο λαός.

Ο λαός όμως δεν είναι πάντα σοφός και εδώ έκανε λάθος. Ένα όμορφο πρωινό η κοπέλα ξύπνησε και τα είδε όλα μέσα από άλλα μάτια. Της πήρε καιρό μα κατάλαβε πως το "πρέπει" είναι μόνο η μία μεριά του νομίσματος και πως πολλές φορές προσφέρει ένα τεράστιο τίποτα, όσα και αν έχουν χαραμιστεί στο βωμό του. Γιατί και ένα σκέτο "πρέπει" μονάχο του πόση ικανοποίηση πια μπορεί να δώσει;

Είναι μαγευτικό όταν το "πρέπει" συμπορεύεται με το "θέλω". Μα για κάποιον (μάλλον) ανώμαλο λόγο στην κοινωνίας αυτή το "θέλω" τείνει να πάρει πρόσημο αρνητικό. Αν τα "θέλω" δεν συμβαδίζουν με τα "πρέπει" των άλλων οφείλουμε να τα εξαλείψουμε. Γιατί αν "θες" αλλά δεν "πρέπει" είσαι εγωιστής, παρτάκιας και αντιδραστικός.

Στα "πρέπει" τους όμως, διάολε, να είσαι ανυπάκουος. Να είσαι ανυπάκουος στην κάθε κοινωνία και στον κάθε τυχάρπαστο που νομίζει πως μπορεί να διαφεντέψει την καρδιά σου και όσα νιώθεις. Να κλείνεις τα αυτιά σε όσους σου λένε πως να ζήσεις, τι να νιώσεις, πως να επικοινωνήσεις. Γιατί είναι τρομερό πράγματι να συνειδητοποιείς πως δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να "υπάρχεις" εκεί έξω.

Γι αυτό και έγινε ανυπάκουη.

Γιατί ανυπάκουη σήμαινε να "προκαλεί" και να αμφισβητεί αντιλήψεις.

Να μάθει να προχωράει, να ρισκάρει, ακόμη και αν φοβόταν.

Να γιορτάζει κάθε μέρα αυτά που έχει ζήσει.

Γιατί ανυπάκουη σήμαινε να αγαπάει αυτό που είναι και όχι αυτό που ήθελαν να την κάνουν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ