Ο επιμένων δεν νικά πάντα

Ο επιμένων δεν νικά πάντα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Laura Callaghan
7

Από μικρά μας γαλουχούν με αυτό το ανόητο ψέμα πως η νίκη έρχεται σε αυτόν που επιμένει. Αηδίες θα σου πω εγώ. Η επιμονή ως επι το πλείστον συνοδεύεται από ήττα,απελπισία και την ταμπέλα του γελοιοποιημένου υστερικού.Η κινητήριος δύναμη της ανθρωπότητας μία επιθυμία. Είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης στο αστείο που ζούμε. Όλες μας οι πράξεις κυριεύονται από την επιθυμία. Φάση δεν έχει να είσαι υπόδουλος του εαυτού σου, του μυαλού σου,της καρδιάς σου; Εκεί που επιζητάς απελπισμένα την ελευθερία σου, συνειδητοποιείς ποιος ευθύνεται για τα δεσμά που σε κρατάνε χαμηλά. Μόνος σου φυλάκισες το άτομο σου σε μια κατάσταση λίγο πιο ασφυκτικά κλειστοφοβική από την ιστορία με το πηγάδι και το εκκρεμές που άρτια περιέγραψε ο Edgar Allan Poe. Για το εγκλεισμό σου ουδείς άλλος ευθύνεται παρά μονάχα οι πόθοι σου.

Η επιμονή σου και το πείσμα σου να πετύχεις αυτό που όρισες για δικό σου, για κτήμα σου σε καθιστά τρωτό και ευάλωτο στα θηρία εκεί έξω και συχνά το ίδιο σου το όνειρο, ο ολόδικός σου πόθος είναι αυτός που, εν τελεί, θα σε κατασπαράξει, εκείνος που θα περίμενες να σου προσφέρει σαν από μηχανής θεός το χέρι και να σε βγάλει από τον βούρκο, θα είναι τελικά εκείνος που θα ρίξει την χαριστική βολή ή καλύτερα αυτός που θα πατήσει το κουμπί.

Είσαι καταδικασμένος να ελπίζεις για το καλύτερο σε αυτή τη ζωή και συχνά θα πέφτεις σε θλιβερές λούπες, -να μου επιτραπεί η έκφραση- θα τρως φόλες.

Η προδοσία από αυτό που θέλησες, αυτόν που γούσταρες είναι άσχημη και βλαβερή για το εγώ σου. Σιγά σιγά ωστόσο αντιλαμβάνεσαι πως δεν ήταν Αυτό που σε πρόδωσε αλλά εσύ. Αυτή η δηλητηριώδης επιμονή σου στάθηκε στο εδώλιο και σε καταδίκασε να τυραννιέσαι και βασανίζεις το κεφαλάκι σου με σκέψεις πως αν προσπαθήσεις λίγο ακόμη ίσως μια μέρα η φαντασία γίνει πραγματικότητα και ο πόθος πάθος. Μοιάζει σχεδόν φαιδρό σωστά; Δεν είναι. Η αλήθεια δεν μπορεί να είναι φαιδρή παρά μονάχα ουδέτερη. Αν η αλήθεια αυτή δε σου ταιριάζει,αν ενοχλεί την προσωπικότητα σου τότε γίνε ο επαναστάτης της ζωής σου,άλλαξε το διάολε!


Δεν θέλω εγώ μέσα από αυτό το κείμενο να σου πω να σταματήσεις να ελπιζεις και να επιμένεις για αυτό που θες. Αντίθετα, θέλω να δείξω σε σένα μα πάνω από όλους σε εμένα πως η επιμονή δεν είναι πάντοτε καλός σύμβουλος. Βγάλε τις παρωπίδες σου. Μπορεί αυτό που λαχταράς και με τόση ευκολία ξόδεψες φαιά ουσία, δάκρυα και ώρες να το σκέφτεσαι και να ξεροσταλιάζεις να μην είναι πραγματικά ένα κομμάτι που σου λείπει. Είσαι καταδικασμένος να ελπίζεις για το καλύτερο σε αυτή τη ζωή και συχνά θα πέφτεις σε θλιβερές λούπες, -να μου επιτραπεί η έκφραση- θα τρως φόλες.
Η πρόκληση είναι να ξεχωρίσεις για τι να επιμείνεις και να φας ξανά και ξανά τα μούτρα σου και για τι θα ήταν καλύτερο να πάρεις το καπελάκι σου και να φύγεις. Να έχεις όνειρα εφικτά και όχι χιμαιρικά. Στόχους προσιτούς και όχι ουτοπικούς. Να είσαι ρεαλιστής και όχι αιθεροβάμων. Να αναγνωρίζεις πότε να τα δίνεις όλα και πότε να σπρώχνεις τον κουβά με δύναμη και να αφηνεις τους αλλους να μαζεύουν το γάλα. Διάολε μάθε να αποχωρείς, δέξου την απόρριψη και φύγε.Η πρόκληση είναι εδώ,αποδέξου τη! Ο επιμένων δεν νικά πάντα,αυτό είναι το μόνο βέβαιο,μα σίγουρα δεν χάνει ποτέ. Η επιμονή σου στο ανώφελο σε γέμισε δύναμη,κουράγιο και σου φανέρωσε πως τελικά δεν εχεις όρια που δεν μπορεις να ξέπερασεις. Είσαι ελευθερος να προσπαθείς.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Θα μου επιτρέψετε το σχόλιο αλλά είναι ότι χειρότερο έχω διαβάσει. Κοιτοντας γύρω μας και ρωτώντας αν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, μόνο με προσπάθεια έχει γίνει κάτι. Και 9/10 φορές, με πάρα πολύ προσπάθεια. Είτε μιλάμε για δουλειά, ειτε για σπουδές, ειτε το πιο σημαντικό για επικοινωνία και σχέσεις. Μόνο με προσπάθεια θα το πετύχεις. Θες με την οικογένειά σου, με φίλους, με σύντροφο, με όλα. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που όντως μετά από προσπάθεια δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Θα κάνεις και λάθος χειρισμούς, θα είναι και οι συγκυρίες. Σίγουρα συμβαίνει κα αυτό. Όποιος όμως έχει πετύχει σε κάτι, αυτό έχει γίνει μόνο με επιμονή και υπομονή. Ρωτήστε και ένα αθλητή και θα καταλάβετε. Ή προσπαθήστε να ... κρατήσετε μια οικογένεια. Εκεί να δείτε επιμονή που χρειάζεται. Όταν όμως τα καταφέρεις, τότε θα νοιώσεις και super ικανοποιημένος. Μπορεί όλοι να έχουμε τις απόψεις μας. Σεβαστό. Ας μιλήσουμε με κόσμο, με πολύ κόσμο που εχει καταφερει κατι. Και οχι απαραιτητα γνωστό ή ... διάσημο. Με απλους ανθρωπους. Ας ρωτήσουμε πως τα κατάφεραν. Και δύο μότο μου .1. Η εμπειρία δεν αγοράζεται.2. Η τύχη είναι η δικαιολογία των μή ικανών.
Γενικά υπάρχει ένα κάποιο πρόβλημα με όλα αυτά τα άρθρα εδώ... και τα σχόλια. Και σίγουρα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μότο (ή μότα ή μότι... δεν ξέρω). Για να προσπαθήσω λοιπόν να εφαρμόσω τη συλλογιστική του Ουμπέρτο Έκο για τους αφορισμούς (δεν θυμάμαι δυστυχώς σε ποιο άρθρο του). Κάθε αφορισμός (μότο, βασικά) μπορούμε ν' αντιπαραθέσουμε και το αντίθετό του, το οποίο ισχύει κι αυτό! (για να δούμε)1. Η εμπειρία αγοράζεται. Τικ. Π.χ. έχω μια επιχείρηση και θέλω τους καλύτερους, αυτούς με την μεγαλύτερη εμπειρία, να προσλάβω. Εσύ έχεις την εμπειρία, εγώ έχω τα λεφτά, αντί να ταλαιπωρηθώ για ν' αποκτήσω εμπειρία (που θα μου φάει και πολύ καιρό) σε πληρώνω για να μου παρέχεις τις υπηρεσίες σου. Ή, επίσης, μπορούμε ν' αντιπαραθέσουμε το ευφυολόγημα "οι χαζοί μαθαίνουν απ' τα λάθη τους, οι έξυπνοι μαθαίνουν απ' τα λάθη των άλλων", που δεν είναι ακριβώς τ' αντίθετο όμως είναι πολύ σχετικό με την έννοια πως δεν χρειάζεται να πάθω για ν' αποκτήσω εμπειρία, όπως υπονοεί το μότο σου, αγαπητέ μου φίλε, αλλά αρκεί να παρατηρήσω τους άλλους (ή να διαβάσω ιστορία, εναλλακτικά, με κριτικό πνεύμα).2. Η τύχη δεν είναι η δικαιολογία των μη ικανών αλλά είναι η δικαιολογία των ικανών (τύχη - ατυχία τ' αυτό). Γιατί ο ανίκανος τι να πει, ήμουν άτυχος; Θα γελάσουν όλοι. Όμως ο ικανός αν αποτύχει μπορεί να επικαλεστεί την τύχη (δλδ την ατυχία) για να δικαιολογήσει την αποτυχία του.Παρεμπιπτόντως, αν και δεν παρεμπίπτει και πολύ αλλά έτσι για την κουβέντα, όποιος ενδιαφέρεται για την ψυχολογία (ξέρω τουλάχιστον μια Δανάη που ενδιαφέρεται --μπορεί να υπάρχουν κι άλλες) ας ρίξει μια ματιά και στον πολύ ωραίο κύριο Bandura και το social learning και τα πειράματά του με την κούκλα Bobo :p, σχετικά με το πώς μαθαίνει κάποιος απ'τους άλλους --κλείνω παρένθεση εδώ..; πείραξα το κουτί και δεν μπορώ να δω όλο το κείμενό μου... γράφω στα τυφλά λίγο-πολύ... αυτά... πάντως, αγαπητέ φίλε ινδιάνε, δεν διαφωνώ με το κειμενάκι σου αν το αποκόψω απ' τα συμφραζόμενα (δλδ το ότι είναι σχόλιο στο κείμενο της Δανάης). Συμφωνούμε. Απλά έχουμε ένα θέμα με τα μότα... αλλά δεν είναι προσωπικό.
Αγαπητέ under δε θα διαφωνήσω και επίσης θα ομολογήσω ότι ήταν άκομψη η αρχική τοποθέτησή μου για το σχόλιο της Δανάης. Στον τομέα εμπειρία λοιπόν σίγουρα μπορεί να με εξαγοράσεις αν έχεις χρήματα,, ο γιος μου όμως που είναι 17 χρονών δεν έχει τα λεφτά να με εξαγοράσει. Και η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι ωραίο να περνάμε το μήνυμα ότι με τα λεφτά εξαγοράζονται όλα. Όσον αφορά την τύχη θα σου πω ότι έχω δει πάρα πολλές φορές ανίκανα άτομα να σχολιάζουν κάποιον επιτυχημένο και να αποδίδουν την επιτυχία του στην τύχη. Και ξέρεις τι άλλο ισχυρίζονταν ? Ότι για τη δική τους αποτυχία υπεύθυνη ήταν η ατυχία και όχι η μαλακία που κουβαλάνε.Και ποιος ανίκανος παραδλεχεται την ανικανότητά του ?? Ποιος από γνωστούς, φίλους μας κλπ παραδέχεται ότι αυτος ειναι λάθος στη σχεση του, ότι ειναι λάθος στη δουλεια του, οτι ειναι λάθος με τους συγγενείς του κλπ ? Μάλλον κανείς ! Όλοι υποστηρίζουμε ότι στη σχεση μας είμαστε σωστοί και σχεδον παντα οι αλλοι φταίνε ! Αμ στη δουλειά μας ? Πάντα οι άλλοι είναι οι μαλάκες ! Μη μου πεις τώρα ότι δε συμβαίνει? Τέλος πάντων για να μη ξεφεύγουμε ... ότι νομίζει ο καθένας και όπως είπε και μια φίλη,... Η αλήθεια του καθ' ενός
Οσφραίνομαι άκυρο γκόμενο και πίσω από αυτόν και άλλους. Σωστά Δανάη;Τουλάχιστον εγώ υιοθετώ πλήρως το κείμενο σου, προσωπικά, σε αυτόν το τομέα, τον συναισθηματικό. Καθότι άβυσσος η ψυχή του άλλου/άλλης, άλλη μία η δική μας, άντε μετά να επιμείνεις...!