Αύγουστος

Αύγουστος Facebook Twitter
0
Αύγουστος Facebook Twitter
©Franziska Barczyk

Δεν βρήκα ένα επίθετο να τον στολίσω, δεν βρήκα αυτό που θα στεκόταν αντάξιο του. Άτιτλος. Απροσδιόριστος. Γλυκόπικρος. Απολογιστικός. Έχει κάτι αυτός ο μήνας.....Είναι μια ανάσα πριν το τέλος του καλοκαιριού, έχει τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα, τα πιο δροσερά πρωινά, τις πιο χαρακτηριστικές μεσημεριανές μελωδικές σιωπές. Έχει τραγούδια τζιτζικιών, του αποχαιρετισμού. Έχει την πιο γεμάτη και όμορφη πανσέληνο. Περιζήτητος. Τον περιμένουν με ανυπομονησία για μοναδικές διακοπές και ταξίδια. Τον επιλέγουν ανάμεσα σε πολλούς για να ενωθούν εις σάρκα μίαν και να τον θυμούνται, να τον γιορτάζουν επετειακά με αγκαλιές και χέρια πιασμένα. Επιτρέπει όμως, περιπάτους μοναχικούς με μπόλικη περισυλλογή, καταστρώνει σχέδια του χειμώνα, γεννά προσδοκίες και επιθυμίες.

Εκεί στα μέσα του, στην καρδιά του κουβαλά την πιο βαριά και σημαντική γιορτή. Κουβαλά προσευχές, ευχές και έθιμα. Αυστηρός και μοναδικός. Ωριμάζει τα άγουρα και νοστιμεύει καρπούς. Αύγουστος. Γίνεται σκληρός και απότομος, αφού σου επιτρέπει να αναπολήσεις το καλοκαίρι και ας μην τελείωσε ακόμα. Προπομπός του τέλους. Το μαρτυρά εκείνη η χαρακτηριστική του ψυχρά όταν σουρουπώνει. Εκείνη που ζητά ζακέτα στους ώμους, να κρύψει τη γύμνια. Να σπάσει την ανατριχίλα, να καλύψει το κενό που μόλις φάνηκε. Κάνεις τον απολογισμό σου με την ησυχία σου, την ησυχία που στην χαλά η γειτονιά που έχει ακόμα παράθυρα και μπαλκόνια ανοιχτά. Ραδιόφωνα και φασαρία. Παιδικές φωνές, ξεχασμένες εφημερίδες και φλιτζάνια στο τραπέζι. Ξεχασμένο πακέτο και μέσα του ο αναπτήρας.

Αυτόν τον Αύγουστο κάνε κάτι που θα το θυμάσαι πριν προλάβει να το κάνει εκείνος για σένα. Καλόπιασέ τον. Αγάπησε τον. Εκμεταλλεύσου τον. Θερινό σινεμά και παγκάκι. Βραδινό μπάνιο και βοτσαλάκι στην τσέπη για ενθύμιο. Ξυπόλητες βόλτες και κρεμασμένα πόδια στην προβλήτα. Ανάλαφρες συζητήσεις και αφελή γέλια. Ξύλινες καρέκλες γεμάτες παρέες και χαζολόι. Μα, πριν το τέλος του θέλει την τόλμη που δεν είχες στο ξεκίνημα του. Θέλει το ακατόρθωτο, το παράδοξο και το τρελό.

Μαγείρεψε τον και δοκιμασέ τον. Ίσως βρεις τη συνταγή να τον κάνεις τον πιο γευστικό μήνα της χρονιάς σου. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ