Ρομά

Ρομά Facebook Twitter
3
Ρομά Facebook Twitter

«Το φάγαν το παιδί οι γύφτοι...» Ο Μάριος, μόλις 11 χρονών, έχασε εντελώς άδικα στα καλά καθούμενα τη ζωή του. Εκεί που γιόρταζε με τους συμμαθητές του για τη λήξη της σχολικής χρονιάς βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η αστυνομία ερευνά το συμβάν και μεταξύ των βασικών υπόπτων είναι και κάποιοι Ρομά που κατοικούν σε καταυλισμό κοντά στο σχολείο. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος έριξε την μοιραία σφαίρα. Και ίσως και μην μάθουμε και ποτέ. Όπως αναφέρθηκε, μεταξύ των βασικών υπόπτων είναι και κάποιοι ρομά. Το σενάριο αυτό ενεργοποίησε αμέσως τα ρατσιστικά αντανακλαστικά πολλών εναντίον των τσιγγάνων.

Όλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τους «απολίτιστους γύφτους» τόσο για το συγκεκριμένο συμβάν όσο και γενικά για τον τρόπο που ζουν. Αυτό, όμως, μοιάζει παρανοϊκό. Γιατί; Μοιάζει παρανοϊκό επειδή είναι εντελώς ρατσιστικό να βγάζουμε συμπεράσματα πριν από την αστυνομία για τον δράστη ορμώμενοι από τα στερεότυπα που μας διακατέχουν. Δεν ξέρουμε εάν το έκαναν ρομά. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αλλά και να το έκαναν ο ρατσισμός είναι και πάλι απείρως κατακριτέος. Μοιάζει παρανοϊκό επειδή όλοι γνωρίζουμε για το άθλιο έθιμο με τις μπαλοθιές στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε πως είναι πολύ επικίνδυνο έθιμο αλλά σπανίως αντιδρούμε. Τουναντίον, πολλοί το απολαμβάνουν. Μέχρι και στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπαλοθιές έριχναν. Γιατί τώρα να το έκαναν οι ρομά; Αφού οι μπαλοθιές είναι γνωστό ελληνικό έθιμο.

Μοιάζει παρανοϊκό επειδή πάντα μας βολεύει να φταίνε οι άλλοι. Είτε φταίνε, είτε όχι. Και όποτε τους κατηγορούμε τους σύρουμε τα εξ' αμάξης και θυμόμαστε ό,τι κακό έχουν κάνει σε όλη την ιστορία τους. Δυστυχώς ο Μάριος έφυγε. Είτε τον έφαγαν τσιγγάνοι είτε Έλληνες δεν έχει πια σημασία. Είναι, όμως, ενδιαφέρον το πως αντιδρά ο κόσμος σε τέτοιες καταστάσεις και αυτές οι αντιδράσεις μόνο κακό μπορούν να προξενήσουν. Οι ρομά σε όλη τους ιστορία είναι κυνηγημένοι και διωγμένοι. Φταίνε, φυσικά, και οι ίδιοι. Αλλά αυτή η αποστροφή της κοινωνίας και η ευκολία που τους κατηγορεί είναι απαράδεκτη. Δηλαδή και το τσιγγανάκι στο x factor που μάγεψε την Ελλάδα με τη φωνή του θα το κατηγορήσουμε αύριο μόνο και μόνο λόγω της φυλής του; Ντροπή!

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ποιος φταίει αγαπητέ κύριε Ζέκα για τον ρατσισμό που βιώνουν οι Ρομά ?Εμείς οι ξενοφοβικοί ?Εμείς η ''Άρια Φυλή''φυσικά και όχι.Ποιές είναι οι προσπαθειες των Ρομά τόσα χρόνια να ενσωματωθούν στην κοινωνία ?Γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών ανάθεμα και εαν έχει δουλέψει ποτέ και φυσικά δεν είναι δουλειά να πουλάνε μπάφο και πρέζα έτσι δεν είναι ?Γιατί δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο ?Γιατί γεννοβολάνε από τα 13 ?Έχετε πάει ποτέ άραγε στο Μενίδι ?Στον Ασπρόπυργο ?Οι εικόνες που θα συναντήσετε εκεί απέχουν πολύ από την μυθιστορηματική απεικόνηση του ταπεραμέντου των ελέυθερων ψυχών όπως είθισται να παρουσιάζονται .Βρώμα και δυσωδία ,εγληματικότητα στο φουλ , γιαγιάδες στον ρόλο τσατσας να πιάνουν τα γερόντια και να πλασάρουν με 5 ευρώ τα ανήλικα εγγονάκια τους .Δεν μας κάνει ρατσιστές απέναντί τους η φυλή τους ,αλλά η νοοτροπία τους .Φυσικά δεν είναι όλοι έτσι προς θεού αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι έτσι είναι .Όλες οι περιοχές που έχουν γκετο οι Ρομά δεν πλησιάζονται από Νόμο και Τάξη ,κουμάντο κάνουν αυτοί μα με πυροβολισμούς μέρα μεσημέρι ,μα με το κλαρίνο στη διαπασών μα με τα ντάτσουν σε ξέφρενες πορείες + όλα τα παραπάνω .Και ερωτώ ξανά ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ?
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ρομά έτσι ζουν. Αλλά δεν μας πέφτει λόγος. Για τις παράνομες ενέργειες είναι υπεύθυνη η αστυνομία. Το γεγονός ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της η αστυνομία (είτε από δωροδοκίες είτε από φόβο) θα πρέπει να λυθεί άμεσα. Όσο για τον τρόπο που ζουν, απλά δεν μας πέφτει λόγος. Ούτε και εμένα μου αρέσει αλλά δεν θα τους αντιμετωπίζω σαν σκουπίδια γι' αυτό. Δική τους η ζωή, ό,τι θέλουν κάνουν. Και φυσικά η κριτική από τους υπολοίπους είναι θεμιτή. Άλλο, όμως, κριτική και άλλο ρατσιστικός οχετός μίσους που εύχεται τον θάνατο αυτών των ανθρώπων.Υ.Γ Πέρυσι έπεσα θύμα ληστείας από έναν Ρομά. Αν και στην αρχή θόλωσα διοχέτευσα τον θυμό μου στο συγκεκριμένο πρόσωπο και όχι σε ολόκληρη την φυλή του.
Μα αυτό ακριβώς νομίζω αγαπητέ και το είπα. Ρατσιστές στην νοοτροπία.Και βέβαια μας πέφτει λόγος , διότι αν θέλουμε να μιλάμε για εξέλιξη του είδους καταπολεμαμε την παρακμή του.