Υπάρχουν και κάποια μέσα που τολμούν να αντιβούν στην «εθνική γραμμή» των χωρών τους

Υπάρχουν και κάποια μέσα που τολμούν να αντιβούν στην «εθνική γραμμή» των χωρών τους Facebook Twitter
1
Υπάρχουν και κάποια μέσα που τολμούν να αντιβούν στην «εθνική γραμμή» των χωρών τους Facebook Twitter


Αποτελεί συχνό φαινόμενο τα μέσα ενημέρωσης να προασπίζονται και να αναπαράγουν την εθνική γραμμή της κάθε χώρας. Το γεγονός αυτό, όμως, μπορεί να έρθει σε αντίθεση με την ουδετερότητα που (υποτίθεται) διέπει τους φορείς ενημέρωσης. Ευτυχώς, πάντως, υπάρχουν και κάποια μέσα που τολμούν να εκφράσουν και να προβάλλουν μια γνώμη που ίσως να έρχεται σε αντίθεση με την εθνική γραμμή μιας χώρας.

Δύο τέτοια μέσα, τα οποία συναντάμε στην Αγγλία, είναι ο Guardian και ο Independent. Και οι δύο εφημερίδες (ο Independent έπαυσε από πέρυσι την έντυπη έκδοσή του και κυκλοφορεί μόνο ηλεκτρονικά) εμφανίζουν κατά καιρούς καταδικαστικά δημοσιεύματα για την βρετανική αυτοκρατορία και αποικιοκρατία μολονότι πολλοί Βρετανοί αισθάνονται υπερήφανοι για αυτή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα το 44% των Βρετανών αγνοεί τις θηριωδίες της βρετανικής αυτοκρατορίας και αισθάνεται υπερήφανο γι' αυτήν. Ο Guardian ασκεί με έναν έξυπνο τρόπο κριτική σε αυτούς που είναι υπέρμαχοι της αποικιοκρατίας παρότι κάτι τέτοιο δεν τιμά το παρελθόν της Αγγλίας.

Κάτι αντίστοιχο -και σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό- κάνει και ο Independent. Η ηλεκτρονική πλέον εφημερίδα δημοσιεύει πολλά κείμενα που μιλούν για το κακό που προξένησε η βρετανική αποικιοκρατία. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύτηκε κείμενο που παρουσίαζε τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες που έκανε η βρετανική αυτοκρατορία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.


Εύλογα θα σκεφτεί κανείς «αφού τα έκανε η βρετανική αυτοκρατορία αυτά λογικό είναι να τα παρουσιάσουν τα media». Κι όμως, όπως φαίνεται, τα μέσα σε γενικές γραμμές αποσιωπούν οτιδήποτε ενάντιο στη χώρα τους. Κοιτάζοντας, μάλιστα, τα εγχώρια μέσα είναι γεγονός πως ποτέ δεν διαβάζουμε για ελληνικές προκλήσεις και βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με προκλήσεις άλλων. Επίσης, κάποιες δεξιές/ακροδεξιές εφημερίδες ασκούν σφοδρή κριτική σε οποιαδήποτε αλλαγή πάει να γίνει στην ιστορία (στο μάθημα) φοβούμενες μήπως μειωθεί η εθνική περηφάνια των Ελλήνων.


Όπως και να έχει είναι θετική εξέλιξη το γεγονός πως κάποια μέσα τολμούν να αγγίξουν κάποια θέματα ταμπού όπως είναι τα ιστορικά. Μένει να δούμε αν θα δούμε και στην Ελλάδα κάποια μέσα που να λειτουργούν με γνώμονα την ουδετερότητα και την όσο γίνεται αντικειμενικότητα και όχι το «εθνικό αφήγημα».


Δείτε παρακάτω δύο επίμαχα δημοσιεύματα από τον Guardian και τον Independent αντίστοιχα:
https://www.theguardian.com/politics/shortcuts/2016/jan/20/empire-state-of-mind-why-do-so-many-people-think-colonialism-was-a-good-thing
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/worst-atrocities-british-empire-amritsar-boer-war-concentration-camp-mau-mau-a7612176.html

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η γνώση της ''αλήθειας'' δεν είναι κάτι κακό, απλά ενίοτε ''παραβλέπονται'' κάποιες πτυχές της ιστορίας: Έγιναν σφαγές Τούρκων κατά την Ελληνική Επανάσταση, έγιναν βιασμοί στη Μικρά Ασία από τον Ελληνικό Στρατό, και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν επιτιθέμενος κατακτητής καίγοντας και σκοτώνοντας. Τα γνωρίζω όλα αυτά και τα αποδέχομαι, δεν ήταν πάντα ''άγιοι'' οι Έλληνες. Δεν παύω όμως να αισθάνομαι λιγότερο υπερήφανος που είμαι Έλληνας.