Περί ελευθερίας

Περί ελευθερίας Facebook Twitter
0
Περί ελευθερίας Facebook Twitter
The Need For Freedom. ©Dmitri Iv

Κατά την απόλυτη έννοια, ελευθερία σημαίνει να μην ανήκεις, να μην εξαρτάσαι, να μην "διατίθεσαι", να μην διατιμάσαι. Να είσαι απαλλαγμένους από ελπίδες και φόβους (κατά τον Καζαντζάκη). Το πάθος, η συνήθεια, ακόμα και η αγάπη είναι εξαρτήσεις. Ελεύθερος σημαίνει αλήτης των ουρανών και των θαλασσών...

Κατά μίαν άλλη έννοια, ελευθερία θα πει να επιλέγεις τα "δεσμά" σου. Ελεύθερος είναι αυτός που υπηρετεί ένα σκοπό, ένα νόημα ζωής που έχει ο ίδιος επιλέξει και που τον ξεπερνά. Καλωσορίζει τον πόνο της απώλειας, γιατί έζησε το δώρο της αγάπης. Εκτιμά τη ζωή, γιατί είναι έτοιμος κάθε στιγμή να την εγκαταλείψει.

Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις αναγνώσεις θαρρώ πως βρίσκεται η ελευθερία. Είναι η χαρά της ζωής, ο διονυσιασμός της σαρκικής και εγκεφαλικής συνουσίας. Που δεν είναι καθώς πρέπει, αλλά καθώς θέλει. Που δεν προσποιείται οργασμό και ευγένεια. Που αποδέχεται τη βασανισμένη μαγκιά, όχι την εύκολη αυθάδεια. Που γλεντά τη διαφωνία επειδή αναγνωρίζει "τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες". Που δεν είναι ξινή και σφιχτόκωλη, αλλά γενναιόδωρη και αυτοσαρκάζουσα. Που ζει για το σήμερα, γιατί τα δάκρυα του χτες στέγνωσαν και για το αύριο δεν καταδέχεται να κλάψει.

Η ελευθερία είναι μιά γοητευτική ισορροπία στο τεντωμένο σχοινί της ύπαρξης...

NICK CAVE

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ