Γιατί στο θέρος όλα είναι τέχνη

Γιατί στο θέρος όλα είναι τέχνη Facebook Twitter
1

Πώς στολίζουν οι αχιβάδες τις ακρογιαλιές ; Και πώς τα κύματα χορεύουν στην ακτή ;

Οι πιο καλοδιαλεγμένες αποχρώσεις του μπλε και το γαλάζιου έχουν μπει με πινελιές στο φόντο της θάλασσας και του ουρανού. Ενώ, το σούρουπο αλλάζει όλο το καρέ, το κυανό γίνεται μοβ , κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο. Κι όσο ο ήλιος δύει, σε τυφλώνει. Κι όσο η μέρα δίνει τη θέση της στη νύχτα , ηρεμείς.


Ανασυντίθεσαι , πετάς το πέπλο του άγχους από πάνω σου και γίνεσαι ένα με τη γη, καθώς , είσαι, έτσι ξαπλωμένος πάνω στην αφράτη άμμο . Με τα μάτια κλειστά και τις υπόλοιπες αισθήσεις σε διέγερση. Εκεί προστίθεται μια συνοδεία μουσική. Το κύμα πλέκει το εγκώμιο του βυθού καθώς παφλάζει απ' τον αέρα και αναδιπλώνει κάθε πέτρα της ακτής. Και σου χαϊδεύει τις βρεγμένες παλάμες και σου ανακατώνει τα αλμυρά μαλλιά .Βοή και νανούρισμα μαζί. Σύνολο μουσικό , φυσικό, θαλασσινό. Μοναδικό στο είδος του , αναντικατάστατο.


Και οι οικείες οι καλοκαιρινές. Οι ανοιχτές αυλές και τα παράθυρα. Μια βεράντα, μια αιώρα, ένα βιβλίο, μια φέτα καρπουζιού κι ένα δειλινό. Αυτάρκης μα συνάμα πρωταγωνιστής σε μια ειδυλλιακή ταινία μικρού μήκους , τριάντα περίπου λεπτών. Για όσο το ηλιοβασίλεμα θα χρωματίσει και θα αλλάξει την παλέτα του ορίζοντα.


Κι αν είσαι τυχερός και σε βρει το ξημέρωμα στο νησί ,τότε δεν πρόκειται για έναν απλό πίνακα αλλά για ένα άριστο έργο τέχνης. Απλό και λιτό πάντρεμα λευκού και μπλε. Γιασεμιά και βουκαμβίλιες ορίζονται ως κοσμήματα κάθε στενού νησιωτικού. Χορεύεις σε διονυσιακούς ρυθμούς για να εξαγνιστείς . Ενώ, ο βράχος, τα καΐκι και το τυρκουάζ του βυθού φιλοτεχνούν τον καμβά σου.


Είμαστε λαός πολύφερνος. Μαζί ,όμως, με την πολιτισμική, ιστορική και φιλοσοφική μας προίκα , έχουμε και ένα καλοκαίρι , δυνατό να απαλύνει τον πόνο μας. Όπως, κάθε μορφή τέχνης ,έτσι κι αυτό ξεκουράζει το μάτι, άγει την ψυχή και ανατροφοδοτεί την εσωτερική μας δύναμη . Το ελληνικό θερινό τοπίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, ένα έργο του Monet ή του Turner.


Aς μη μιλάμε άλλο για κρίση , ας σταματήσουμε για λίγο τη ροή της κασέτας αυτής κι ας απολαύσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό που η πλάση μας δώρισε απλόχερα. Αφού με τη φύση ενωθείς, θα λυτρωθείς, θα διαπιστώσεις πως η ομορφιά κρύβεται στην πιο μικρή γωνιά.


Άντζυ Τσιώλη

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια