Στο σημερινό «Α μπα»: το ιδανικό που μας έφαγε

Στο σημερινό «Α μπα»: το ιδανικό που μας έφαγε Facebook Twitter
70

__________________
1.


Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που ο Michael Jackson έβγαλε στιγμιαία το μωράκι του, το ¨Bigi/Blanket¨/Prince Michael II, πέρα από τα κιγκλιδώματα του μπαλκονιού τού ξενοδοχείου που διέμενε στο Βερολίνο με κίνδυνο αυτό να σκοτωθεί (όλοι ξέρουμε πόσο γλιστράνε τα μωρά). Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί το έκανε; Ποιο το σκεπτικό πίσω από τέτοια απαράδεκτη κίνηση;
-Μπρρρ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ό,τι και να πούμε εμείς μεταξύ μας είναι κάπως άχρηστο. Έψαξα αρκετά και το πιο χρήσιμο που βρήκα είναι η απάντηση του για το θέμα στο παρακάτω βίντεο, που συνοψίζεται στο «δεν έκανα κάτι επικίνδυνο, τον κράταγα γερά, κράτησε μερικά δευτερόλεπτα, πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο έπρεπε», κάτι που δείχνει πόσο προστατευμένος ήταν από τον υπόλοιπο κόσμο, σε σημείο εγκληματικό. Το σχετικό απόσπασμα είναι γύρω στο 33ο λεπτό, αλλά όλο έχει ενδιαφέρον.

__________________
2.

Χαιρετώ την αγαπημένη μου Α,μπα και τους πολυαγαπημένους σχολιαστές. Θα ήθελα την άποψή σας για το αν ένα παιδί πρέπει να γηροκομήσει τους γονείς του, όταν πλέον δεν θα είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Και εξηγούμαι περαιτέρω: Πρόσφατα, είχα μία συζήτηση με τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στις τελευταίες στιγμές της ζωής της μητέρας του λόγω γεροντικής άνοιας. Ήταν συνέχεια πάνω από το κεφάλι της μέχρι να εγκαταλείψει τον τούτο μάταιο κόσμο. Τρεις μέρες μετά τον θάνατο της γιαγιάς μου, μού λέει ότι αυτός είναι ένας από τους σκοπούς των παιδιών, να προσέχουν τους γονείς όταν γεράσουν για να πεθάνουν αξιοπρεπώς και ότι περιμένει από μένα να τον γηροκομήσω. Όταν του είπα ότι και ότι αν και τον αγαπώ και είναι ένα από τα σημαντικότερα άτομα στη ζωή μου, αυτά τα λόγια του ήταν πολύ χειριστικά και ότι δεν θα εγκατέλειπα τη ζωή μου, προκειμένου να γηροκομώ τους γονείς μου, παρά θα τους πήγαινα σε ένα γηροκομείο, έτσι ώστε να έχουν κάποιον που να είναι σε φάση να τους φροντίζει. Σημειωτέον ότι μένω μόνιμα στη Δανία τα τελευταία 5 χρόνια και οι γονείς μου μένουν στην Αθήνα. Και αναρωτιέμαι: Ένας γονιός που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, τέτοιες απαιτήσεις έχει γενικά; Ο καθένας κάνει παιδιά για δικούς του λόγους, αλλά στο ταπεινό μου μυαλό δεν περιμένω ότι ένας γονιός έχει τόόόόόόσο μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον. Είμαι 26 χρονών, σύντροφο, παιδιά, σκυλιά, δεν έχω (και ούτε θέλω να αποκτήσω στην παρούσα φάση),οπότε δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική και θα εκτιμούσα μια απάντηση από άτομα που έχουν γίνει ήδη γονείς, γιατί νιώθω λίγο μπερδεμένος.
-Γιώργος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η απόκτηση παιδιών για προσωπική ολοκλήρωση είναι κάτι σχετικά πρόσφατο. Μέχρι την γενιά των παπούδων μας η απόκτηση παιδιών ήταν ζήτημα σοβαρό που έφτανε σε σημείο ζωής και θανάτου. Οι άνθρωποι που ζούσαν από τη γη έπρεπε να κάνουν πολλά παιδιά, κατά προτίμηση αγόρια και πολύ γερά, για να έχουν χέρια για τα χωράφια. Τα κορίτσια ήταν λιγότερο χρήσιμα από αυτή την άποψη, αλλά και αυτά χρειαζόταν γιατί έκαναν άλλες σημαντικές δουλειές όπως η καλλιέργεια του κήπου για τα καθημερινά, το φαγητό, και αναλάμβαναν την φροντίδα των ασθενών και των γονιών τους. Τότε δεν υπήρχε κοινωνική ασφάλιση, δεν υπήρχαν γηροκομεία. Η ασφάλεια ήταν τα παιδιά. Ειδικότερα σε περιοχές που είχαν προβλήματα συρράξεων και επιθέσεων, όπως πχ στη Μάνη, τα αγόρια λεγόταν «τουφέκια». Ήταν πράγματι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μια γυναίκα ειδικότερα εξασφάλιζε την ύπαρξη της μόνο μέσα από αρσενικά παιδιά. Διαφορετικά, σε περίπτωση θανάτου του άντρα της, την περίμενε πολύ δυσάρεστη μοίρα.

 

Η αστικοποίηση, η οργάνωση του κράτους, η σύγχρονη ιατρική, η τεχνολογία, όλα αυτά έχουν αλλάξει τα πράγματα, και μέσα σε δυο μόλις γενιές τα παιδιά έγιναν από δωρεάν εργατικά χέρια σύμβολο στάτους άλλου είδους. Από αναγκαιότητα έγιναν γαλαζοαίματοι που πρέπει να μεγαλώσουν με τα καλύτερα, τα αγνότερα, τα περισσότερα, τα πιο βιολογικά των βιολογικών. Ο πατέρας σου είναι όμως της προηγούμενης γενιάς. Δεν ξέρω και τι ακριβώς εννοεί με αυτό που λέει, έτσι όπως το έγραψες. Ότι ο λόγος για να κάνεις παιδιά είναι να πεθάνεις αξιοπρεπώς; Ή ότι ο σκοπός ύπαρξης του καθένα μας είναι να φροντίσει να πεθάνει η προηγούμενη γενιά αξιοπρεπώς; Επίσης, αν δεν υπήρχε αυτός ο άγραφος νόμος, τι θα έκανε;

__________________
3.

Ειμαι 36 ετων. Ειχα μια σχεση 6 ετων που τελειωσε πριν 1 χρονο. Ο λογος που τελειωσε, ειναι επειδη ο πρωην συντροφος μου, μου αποκαλυψε οτι ειναι ομοφυλοφιλος και δεν τολμουσε να κανει το coming out του σε κανεναν, επειδη ειχε μεγαλωσει με βαθια ομοφοβικους και πιστους γονεις (ειναι αληθεια αυτο, τους εχω γνωρισει καλα) και του ειχε αφησει παρα πολλα καταλοιπα αυτο. Καναμε τοτε μια μεγαλη κουβεντα και χωρισαμε ομορφα, πολιτισμενα και μειναμε και καλοι φιλοι. Δεν εχω καποιο απωθημενο εναντιον του και δεν εχω καποιο ασχημο συναισθημα, οσο ειμασταν μαζι περνουσαμε πολυ καλα, υπηρχε βαθια αγαπη και σεβασμος και εκτιμηση και συνεχιζουν και ως τωρα.

Πριν απο ενα μηνα, μου γνωρισε τον νεο του συντροφο. Χαρηκα παρα πολυ που επιτελους ζει την ζωη του οπως τη θελει, χωρις να κρυβεται και ειναι ευτυχισμενος. Βγηκαμε ολοι μαζι για καφε και ειδα ποσο καλα ειναι και το χαιρομαι! Το θεμα μου ειναι οι φιλοι/συγγενεις μου. Καθε φορα, μου λενε τα ιδια, πως μπορεις και τον συναντας, πως δεν τον μισεις, σου "εφαγε" 6 χρονια απο τη ζωη σου για το τιποτε που δε μπορεις να τα ξαναπαρεις, κτλ. Δε θα σου γραψω τα καργα ομοφοβικα σχολια που εχω ακουσει κατα καιρους γιατι δεν αξιζει τον κοπο καν να χαραμισω pixels.

Εγω δε νιωθω ετσι ρε Α,μπα. Ειμαι τελειως λαθος? Ναι, τα χρονια φυγανε και δε ξαναγυριζουν αλλα στα χρονια εκεινα, ειχαμε ομορφες στιγμες (και ασχημες) και η σχεση μας, ηταν ετσι οπως την θελαμε. Δεν εχω καποιο παραπονο, κατι ασχημο μεσα μου για αυτον τον ανθρωπο. Ως καλοι φιλοι γνωριστηκαμε και μετα καναμε σχεση και φιλοι καλοι παραμενουμε ως και τωρα. Δε μπορει να κανει κατι για το γεγονος οτι τον ελκυουν ανδρες, ετσι γεννηθηκε. Φυσικα θα προτιμουσα να μου το ειχε πει πολυ νωριτερα αλλα εχωντας γνωρισει την οικογενεια του και το πως μεγαλωσε, κατανοω οτι δεν του ηταν ευκολο και οτι μεγαλωσε με το "Ο θεος εκανε τον αδαμ και την ευα", "Οι gay ειναι ανωμαλοι και παιδεραστες" κτλ κτλ οποτε δεν του ηταν καθολου ευκολο. Οπως και να ΄χει, εγω αυτον τον ανθρωπο τον εχω συγχωρεσει και ειμαι καλα μεσα μου και μαζι του. Ομως δε μπορω να ακουω αλλο τα σχολια των γονιων μου και των φιλων μου, αρχιζουν να με τσατιζουν πολυ και θα μιλησω ασχημα καποια στιγμη. Λες να το κανω? Να ξεσπασω, να τους βαλω ολους στη θεση τους και να ηρεμησω? Ή απλα να τους αγνοω? Δε σταματανε ρε Α,μπα. Ευχαριστω πολυ.
-Δημητρα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν γίνεται να τους βάλεις στη θέση τους χωρίς να ξεσπάσεις; Όχι ότι απαγορεύεται να ξεσπάσεις, αλλά είναι τόσο αισιόδοξο και δυνατό το μήνυμα σου, που εύχομαι να βρεις έναν τρόπο χωρίς να χαλάσεις την ζαχαρένια σου. Δήμητρα, είσαι πρότυπο. Πρέπει και αυτός να είναι πολύ ωραίος άνθρωπος γιατί δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο με έναν τρόπο που να μην αφήσει σημάδια σε άλλον. Θέλω να πω, είναι από κοινού η επιτυχία σας. Φτου και στους δυο σας.


Εφόσον δεν υπήρξε δόλος, δεν υπάρχει λόγος για ανάθεμα. Δεν καταλήγουν όλες οι σχέσεις κάπου, για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειοψηφία των σχέσεων λήγει, δεν είναι «χαμένος χρόνος» όλες αυτές οι εμπειρίες. Αυτό που θα ενδιέφερε εμένα να μάθω αν ήσουν φίλη μου, είναι αν είχες καταλάβει κάποια απόσταση, κάτι, που εκ των υστέρων εξηγήθηκε με αυτή την εξέλιξη. Δεν φαίνεται να έπεσες από τα σύννεφα. Ίσως αυτό που εκνευρίζει / ταράζει / ταρακουνάει όλους αυτούς είναι η υποψία ότι βρισκόσουν σε μια σχέση που ήξερες ότι θα λήξει. Αυτό είναι κάτι κατακριτέο, ειδικά σε γυναίκες που έχουν περάσει τα τριάντα. Μπορείς να διακρίνεις τι είναι αυτό που τους κάνει να επιμένουν να εκβιάσουν από σένα κάποια αντίδραση;

__________________
4.

Αγαπημένη Α,μπα, φίλες ΚΑΙ φίλοι σχολιαστές:
Κάποια συμβουλή για "να μην αγχώνομαι για να μείνω έγκυος;"
Τι πράγμα κι αυτό. Δεν μιλάς γι'αυτό, ρωτάνε. Μιλάς γι'αυτό, πάλι μιλάνε. Λύσεις, κανείς. Η αλήθεια είναι ότι τον άντρα μου τον πονάω περισσότερο, γιατί εγώ κατεβάζω και κανένα καντήλι, εκείνος είναι άλλο στυλ, τι να κάνουμε, έτσι τον αγαπήσαμε. Κάνω τις προσπάθειες μου, αλλά τόσος κόσμος εδώ, είμαι ανοιχτή σε προτάσεις!
Τα υπερατλαντικά φιλιά μου!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ρωτάς πώς να γίνει να μην αγχώνεσαι να μείνεις έγκυος;


Ρωτάς τι να λες σε αυτούς που σου λένε να μην αγχώνεσαι να μείνεις έγκυος;


Ή ρωτάς πώς θα γίνει να μην σε ρωτάνε για το θέμα;


Αν ρωτάς το πρώτο, αυτό που έχω να σου πω είναι ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι το άγχος εμποδίζει τη σύλληψη. Είναι από τους πιο διαδεδομένους μύθους: η γυναίκα που χαλάρωσε επειδή υιοθέτησε και μετά έμεινε έγκυος. Όλοι έχουν από μια γνωστή που το έπαθε. Απόδειξη πάντως δεν υπάρχει.


Το μόνο που αποδεικνύεται είναι ότι όταν προσπαθείς να μην έχεις άγχος, το άγχος σου όχι μόνο χειροτερεύει, αλλά αποκτάει και μια υφή μπετόν. Οπότε, αν έχεις άγχος να μείνεις έγκυος, να σκέφτεσαι ότι είσαι φυσιολογικός άνθρωπος, ότι δεν είσαι η μόνη, και δεν είναι κακό να έχεις άγχος σε περιστάσεις που σηκώνουν φυσιολογικό άγχος, όπως αυτή. Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από το φυσιολογικό σου άγχος.


Αν ρωτάς το δεύτερο ή το τρίτο, πρέπει να σου πω ότι αν δεν θέλεις να μιλάς ή να το συζητάς, είναι απολύτως στο χέρι σου. Απλώς δεν μιλάς και δεν το συζητάς. Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει. Ό,τι και να σε ρωτήσουν μπορείς πάντα να απαντήσεις «δεν θέλω να το συζητήσω», «άσε να πούμε κάτι άλλο», «θα σου πω όταν είμαι έτοιμη», «καλά μωρέ αυτά που ξέρεις», οι υπεκφυγές πραγματικά δεν έχουν τελειωμό. Μόνο αν κάτι μέσα σου σε τρώει και για κάποιο λόγο πιστεύεις ότι χρωστάς εξηγήσεις βρίσκεις λόγους να το συζητήσεις. Αυτό έχει να κάνει όμως με τον χαρακτήρα σου (φόβος να μην δυσαρεστήσεις; Ενοχικότητα;) και όχι με το θέμα σύλληψη.

 

__________________
5.

Έχεις προτείνει τόσες φορές για κάποιο θέμα (ειδικά για ανθρώπινες σχέσεις) να επισκεφτούμε ψυχολόγο. Αρχικά δεν σου κρύβω ότι δεν μου αρέσει αυτή η απάντηση και δεν μπορώ να δεχτώ ως την μόνη λύση. Αλλα ακόμα κ αν ειναι η μονη λυση... Πως ένα άτομο που δουλεύει 12ωρο για να πάρει 500 ευρώ ανά μήνα και στο τέλος του μένουν ίσα ίσα για να βγει για κάνα καφέ ΑΝ έχει ελεύθερο χρόνο, μπορεί να επισκεφτεί ψυχολόγο;
Όχι 50 αλλά ούτε 10 ευρώ δεν περισσεύουν για να τα δείνει κάθε βδομάδα. Υπάρχει κάποια λύση για να μπορέσει να διαχειριστεί κάποια θέμα όπως π.χ. φιλικές σχέσεις, ερωτικές σχέσεις κτλπ ;

Υ.Σ Δεν μιλάω για σοβαρά θέματα όπως ενδοοικογενειακή βία ή τέτοιου τύπου που είναι πολύ σοβαρές και υπάρχουν γραμμές υποστηρίξεις.
-Γιορτανγκα

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτή η διαμαρτυρία έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο α μπα, αλλά θα χρειαστεί μια επανάληψη για όσους άνοιξαν τώρα τους δέκτες τους.


1. Μόνη λύση είναι σε κάποιες περιπτώσεις, όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Για την ακρίβεια αυτό που λέω είναι «Όταν έχουμε μια συμπεριφορά που μας δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους και δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε, να αναλύσουμε, να βρούμε την πηγή της ώστε να την αλλάξουμε, η μόνη λύση που έχουμε είναι ο ψυχολόγος.» υπάρχει μια προϋπόθεση, που είναι «όταν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε, αναλύσουμε, βρούμε την πηγή της», και τότε «η μόνη λύση είναι ο ψυχολόγος». Δηλαδή υπάρχει ένα «εάν» που αν ισχύει, οδηγεί στο «τότε». Αν δεν ισχύει το πρώτο, τότε δεν είναι ο ψυχολόγος η μόνη λύση.


2. Η υγεία, σωματική και ψυχική, είναι δυστυχώς άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία. Όπως ένας βασικά αμειβόμενος δεν μπορεί να κάνει συχνά τσεκ απ ή να φροντίσει συγκεκριμένη διατροφή, ή να κάνει ακόμα και επεμβάσεις, υποφέρει περισσότερο, έτσι και κάποιος που χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη και δεν έχει τα χρήματα να το κάνει, είναι πιθανόν να υποφέρει περισσότερο. Δεν ξέρω γιατί στα γενικότερα ιατρικά αυτό είναι πολύ γνωστό, αλλά όταν πρόκειται για ψυχολόγο ή ψυχίατρο μερικοί μου στέλνουν αυτή τη θυμωμένη υπενθύμιση, λες και δεν το ξέρω, ή το έχω ξεχάσει, ή λες και μπορώ να το αλλάξω.


3. Όπως υπάρχει κάποιου είδους πρόνοια για τους οικονομικά ευάλωτους σε νοσοκομεία και δημοτικά ιατρεία, έτσι υπάρχει και για θέματα ψυχικής υγείας. Φυσικά δεν είναι το ίδιο εύκολο, το ίδιο γρήγορο. Αλλά αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

__________________
6.

 

Μεγαλωμένη με γονείς οι οποίοι δεν σου είπαν ποτέ σ αγαπώ και δεν σου έχουν κάνει μια αγκαλιά μετά τα 10 σου αλλά ποτέ δεν σου φέρθηκαν άσχημα και πάντα έβλεπες τις θυσίες που έκαναν για σένα... πιστεύεις πως έχει επίπτωση στην ζωή σου ;
-Δεν έλεγαν "σ αγαπω" αλλά το έδειχναν με τις πράξεις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Οι γονείς μας επηρεάζουν όπως και αν είναι, οπότε ναι, οτιδήποτε κάνουν ή δεν κάνουν διαμορφώνει κάτι μέσα μας. Τι εννοείς όμως με το «επίπτωση;» Υποψιάζομαι ότι εννοείς κάτι καταστροφικό, κάτι μόνιμο, και σε αυτό δεν μπορώ να συμφωνήσω. Ειδικά εφόσον το έχεις εντοπίσει και αναγνωρίσει. Δεν σου έχει λείψει η αγάπη, και σου έχει λείψει η έκφραση της; Είναι ώρα να καταλάβεις γιατί οι γονείς σου δεν έμαθαν να λένε «σ'αγαπώ», να τους κατανοήσεις και αν μπορείς να τους συγχωρήσεις. Αυτό που πρέπει να ξέρεις όμως είναι ότι δεν είσαι οι γονείς σου, και ό,τι δεν σου αρέσει από αυτά που έκαναν σε σένα, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβεις. Μπορείς να είσαι αυτή που θέλεις να είσαι, όχι λόγω των «επιπτώσεων», αλλά επειδή έχεις μια εμπειρία που σε έχει κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά από αυτούς.


_________________
7.

Λέμε πολλές φορές "μην υποτιμάτε τις ανθρώπινες σχέσεις στη ζωή σας", 'ποιους ανθρώπους βάζετε και βγάζετε". Οκ. Παλιότερα, ήμουν πολύ αυστηρή γύρω από αυτό το θέμα. Με το πέρασμα των χρόνων χαλάρωσα, άρχισα να συγχωρώ, να δέχομαι πιο εύκολα τους ανθρώπους ως σύνολο. Παρά την προσοχή που επέδειξα, απογοητεύτηκα αρκετές φορές κι έχασα την πίστη μου στους ανθρώπους. Κάποια στιγμή την ξαναβρήκα. Σήμερα, έχω φίλους, που όμως δεν θα τους χαρακτήριζα αδερφικούς. Προσπαθώ να γίνω εγώ όσο μπορώ η καλύτερη φίλη για τους άλλους, να βελτιώνομαι, να μην κριτικάρω, να ακούω, να συμβουλεύω, να βοηθάω. Την ιδανική/ό φίλη/ο για εμένα δεν την/τον έχω βρει. Είναι θέμα τύχης τελικά;
--αναρωτιέμαι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εσύ είσαι ιδανική φίλη για τους άλλους;


Πώς είναι δυνατόν να λες ότι άρχισες να συγχωρείς και να δέχεσαι τους ανθρώπους ως σύνολο και να εξακολουθείς να χρησιμοποιείς λέξεις όπως «ιδανικός;» Ο ιδανικός δεν υπάρχει γιατί είναι εξ'ορισμού αδύνατον να υπάρχει, είναι το «ιδανικό», κάτι που βρίσκεται στις φαντασιώσεις μας, όπου οι άνθρωποι δεν είναι άνθρωποι, είναι κάτι άλλο. Ιδανικό.


Και «αδερφικούς» φίλους; Έχεις αδέρφια; Τα αδέρφια έχουν πάντα «ιδανικές» σχέσεις;


Παλιότερα ήσουν πολύ αυστηρή και ευτυχώς έκανες βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά μάλλον χρειάζονται λίγα περισσότερα. Είναι θέμα τύχης να βρεις ανθρώπους να συνεννοηθείς, αλλά δεν είναι καθόλου θέμα τύχης να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες που στηρίζονται στην γνώση των δικών σου ελαττωμάτων. Ο ιδανικός για τα ρεαλιστικά πλαίσια φίλος δεν είναι αυτός που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας, αλλά περισσότερο αυτός που μας συγχωρεί για τις αδυναμίες μας, ακόμα και για κάποιες από αυτές που δυσκολεύουν τη ζωή του. Πριν αναλογιστείς τι παίρνεις, σιγουρέψου ότι ξέρεις τι δίνεις. Είναι το μόνο που είναι στο χέρι σου.

 

70

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#4 Περνάς μεγάλο ζόρι και είναι κρίμα, ευτυχώς η αμπα σου απάντησε θεόσωστα για το μεγάλο μύθο του άγχους στη γονιμότητα. Λοιπόν, για να μην άχεις άγχος να μείνεις έγκυος, ένας τρόπος υπάρχει κορίτσι! Να μείνεις έγκυος! Δεν σε εμπαίζω, αλλά πραγματικά αυτός ο καημός δε φεύγει αλλιώς. Για να μείνεις έγκυος αφού δεν μένεις φυσιολογικά, πρέπει να κάνρις εξωσωματική. Ο άλλος μεγάλος μύθος είναι ότι η εξωσωματική είναι ταλαιπωρία ψυχική. Μεγάλο ψέμα! Για μια γυναίκα που καίγεται να γίνει μάνα και βιώνει τη συντριβή κάθε μήνα που της έρχεται περίοδος, η εξωσωματική είναι η λύση, όχι το πρόβλημα! Δεν λες αν το έχεις ήδη δοκιμάσει κ δεν πετυχαίνει, οπότε υποθέτω πως όχι ακόμα. Πάντως για να ξέρεις, στατιστικά μιλώντας, το 85% χοντρικά των γυναικών που έχουν ελεύθερες επαφές θα μείνουν έγκυες μέσα σε 2 χρόνια προσπαθειών (το 30% μέσα σε 3 μήνες, το 65% στο χρόνο και το 85% στα 2 χρόνια). Οι υπόλοιπες θα μείνουν έγκυες αργότερα (3-4 χρόνια). Ένα 5% υπολογίζεται ότι θα αντιμετωπίσει ζητήματα γονιμότητας. Με βάση το παραπάνω, αν ήδη προσπαθείς πχ 2 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, ξέρεις ότι πλέον είναι ώρα να απευθυνθείς σε ειδικό. Καλή επιτυχία.
#2 Και πού να σου έλεγε και το άλλο "κλασικό" :"περιμένω εγγόνια από'σένα, μόνο έτσι θα "φύγω" χαρούμενος από αυτή τη ζωή".... λέγεται νομίζω και συναισθηματικός εκβιασμός! Το σέβομαι πως αλλιώς έχουν μάθει (γιατί μάντεψε: και οι δικοί μου κάτι τέτοια ωραία μου λένε και όταν τους λέω για γηροκομείο μου λένε ότι είμαι αχάριστη-μένουμε ακόμα στο ίδιο σπίτι, ότι δλδ δεν εκτιμώ όσα μου έχουν προσφέρει κ άλλα τέτοια όμορφα) και κατανοώ πως δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως οι εποχές έχουν αλλάξει, επειδή έχουν μεγαλώσει πλέον και έχουν γίνει πιο ξεροκέφαλοι. Ναι, σύμφωνα με τη γενιά των γονιών μας, ισχύει το ότι ο λόγος για να κάνεις παιδιά είναι να πεθάνεις αξιοπρεπώς, γιατί τους έχει περάσει η κοινωνία πως μόνο αν κάνεις παιδιά θεωρείσαι "κανονικός"-μέρος της κοινωνίας-κάνεις αυτό που θεωρείται φυσιολογικό και επόμενο να κάνουν όλοι αφού παντρευτούν κτλ! Δεν καταλαβαίνουν πως γίνονται χειριστικοί, αλλά αν νιώσουν ότι κάπου "σε λύγισαν" με αυτά που σου είπαν, το εκμεταλλεύονται στο έπακρο για κάποιο λόγο....
#6 Συμφωνώ με την απάντηση της Α, μπα αλλά θα ήθελα να προσθέσω τα εξής: Το τι έχουμε στο μυαλό μας ως "σωστό" μεγάλωμα παιδιών είναι θέμα κουλτούρας. Αν διαβάσει κανείς βιβλία γραμμένα σε παλαιότερες εποχές θα συνειδητοποιούσε ότι οι γονείς δεν ήταν καθόλου διαχυτικοί, π.χ. είναι γνωστό ότι οι βικτωριανές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης ορίζανε απουσία διαχυτικότητας για να μη γίνουν τα παιδιά μαλθακά, ενώ από ελληνικά βιβλία εποχής (που ήταν πραγματικά γραμμένα τότε) θα δει τελείως διαφορετικές ανατροφές από αυτές που έχουμε συνηθίσει τώρα. Ακόμα και τώρα υπάρχουν λαοί που έχουν πολύ διαφορετικό μοντέλο ανατροφής από αυτό που έχουμε στην ελληνική κοινωνία. Με τα χρόνια έχουν εδραιωθεί διαφορετικές μέθοδοι και στο μέλλον θα επέλθουν κι άλλες, μη νομίζετε ότι το παρόν αποδεκτό μοντέλο είναι το "απόλυτα σωστό".Από την άλλη πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι α συμπεριφερθούν ίδια, υπάρχουν άνθρωποι που σαν προσωπικότητα δεν τους αρέσουν οι διαχύσεις κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το πως μεγαλώσανε. Μην κάνουμε δικτατορία την "απόλυτη γραμμή" της εκάστοτε ισχύουσας μεθόδου.Η ερώτησή σου είναι ενδιαφέρουσα για μένα γιατί εγώ έχω αναρωτηθεί το αντίθετο. Μεγάλωσα με πολύ διαχητικούς γονείς, με τον πατέρα μου ακόμα να μου λέει ότι με αγαπά κάθε φορά που μιλάμε στο τηλέφωνο, με μία μητέρα που στην εφηβεία καταφέραμε να τις κόψουμε να μας αγκαλιάζει και φιλάει κάθε φορά που περνάγαμε μπροστά της. Κι όμως, αυτό δεν με προστάτεψε από την ανασφάλεια απέναντι στους άλλους στην νεότητά μου, ίσως κι όλας την ενδυνάμωσε, γιατί έχεις ένα περιβάλλον στο σπίτι που σου δείχνουν τόσο πολύ την αγάπη τους, που βιώνεις σαν απόρριψη όταν οι άλλοι δεν σου φέρονται σαν το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουν στη ζωή τους. Αναρωτιέμαι πόσο έχει επηρεάσει τις σχέσεις μου, θετικά ή αρνητικά, γιατί ίσως περιμένω πολλά από τους άλλους. Αναρωτιέμαι πόσο με έχει επηρεάσει στη "μαλθακότητά" μου. Όπως βλέπεις, ακριβώς όπως αναφέρει και η Α, μπα, η ανατροφή μας επηρεάζει την ζωή μας έτσι κι αλλιώς, το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς όμως αυτή την επιρροή είναι που έχει σημασία. Δεν υπάρχει "τέλεια ανατροφή", διαφορετικά παιδιά χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και οι γονείς δεν είναι ρομποτάκια να ακολουθούν κατά γράμμα οδηγίες, είναι απλά άνθρωποι, που αν η διάθεσή τους είναι να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο, όσο μπορούνε, τότε θα πρέπει να μας αρκεί. Φυσικά, αν εμείς, που είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι από τους γονείς μας, με διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετική κουλτούρα και σημεία αναφοράς, θεωρούμε ότι έκαναν "λάθη", στο χέρι μας είναι να τα κατανοήσουμε, να τα καταλάβουμε, να τα αποδεχτούμε, να τα συγχωρήσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να επιλέξουμε την δική μας γραμμή συμπεριφοράς.
#3 Εγώ πάλι απορώ με όλους αυτούς, που όχι μόνο δεν ξεπερνάνε το παρελθόν , αλλά συντηρούν το μίσος και τη μνησικακία. Είναι σα να είσαι άρρωστος και να μη θέλεις να γίνεις καλά. Απορώ, πως αντέχουν να πονάνε για άπειρα χρόνια μετά. Απορώ με τη λύσσα , που δείχνουν όταν κάποιος τους λέει , ότι έμεινε φίλος με έναν πρώην και δε θέλει ούτε να τον ξεμαλλιάσει , ούτε να του κάψει το αυτοκίνητο, ούτε τρέμει όποτε τον βλέπει, γιατί πολύ απλά τον ξεπέρασε. Ξέρεις τι συμβαίνει μάλλον; Απλά δεν αισθάνθηκαν τίποτα, ποτέ και μιμούνται συναισθήματα και καταστάσεις. Είναι αδύνατον να υποφέρεις και να μην κάνεις κάτι γι αυτό, οπότε αυτοί οι τύποι, απλά δεν αισθάνονται τίποτα, παρά μόνο φαντάζονται τη ζωή τους. Πως δηλαδή ,θα έπρεπε να αισθάνονται σε περίπτωση, που κάποιος/α δε στάθηκε αντάξιος/α των προσδοκιών τους. Κάπως, σαν τι πάει να φορέσω σε μασκέ με θέμα , μόλις χώρισα; Εσύ μια χαρά είσαι. Καμία μνησικακία, πήρες γνώσεις και εμπειρίες για τον εαυτό σου, που θα τις χρειαστείς στο μέλλον, για τις επόμενες σχέσεις σου. Ποτέ ο χρόνος δε χάνεται και είναι σχετικός για κάθε άνθρωπο. Πρέπει όμως κατά τη γνώμη μου, να απομακρύνεις τέτοια άτομα από το περιβάλλον σου, γιατί ήδη σε έχουν κλονίσει. Αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογικό , να μη μισείς τον πρώην σου, που είναι άνθρωπος στο κάτω κάτω; Αναρωτιέσαι αν είναι νορμάλ, που έφυγε το ερωτικό στοιχείο και κάνετε και παρέα, γιατί είναι ωραίος τύπος; Και γκέυ να μην ήταν, κάτι άλλο θα βρισκόταν, αν ήταν να χωρίσετε. Αυτοί , που εξασφαλίζουν το δικαίωμα να είναι άνθρωποι , μόνο για τον εαυτό τους, ενώ με τους άλλους είναι καταπέλτες ηθικολογίας, λέγονται στην καλύτερη υποκριτές και στη χειρότερη ψυχοπαθείς; Επίσης , μη λες τα πάντα στους πάντες......Μα κάθεσαι και λες σε ομοφοβικούς αυτή την ιστορία; Κατ αρχήν γιατί κάνεις παρέα με ομοφοβικούς, ενώ δεν είσαι; Αυτό το λάθος το έκανα πάρα πολύ στο παρελθόν. Από διάθεση να φτιάξω ουσιαστικές σχέσεις, άνοιγα όλη τη σκέψη μου στα πλέον ακατάλληλα άτομα. Έβαζα ταμπέλες, ότι όποιος είναι γονιός μου ή αδελφός ή συγγενής ή φίλος έπρεπε να με καταλάβει βαθιά και να συμφωνήσει μαζί μου, για να έχουμε μία σωστή σχέση. Μα πόση αφέλεια πια; Δεν μπορείς να έχεις με πολλούς, ουσιαστική σχέση (εδώ κολλάει και η #7). Κάποιος πολύ γνωστός, που έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες είπε....μην πετάτε τα μαργαριτάρια στους χοίρους....Σε ποιους μιλάς για αγάπη, για συγχώρεση, για αποδοχή, για σεβασμό , για εξέλιξη; Σκέψου...........Ποιές επιλογές ζωής έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι; Ποια αισθητική λόγου και έκφρασης; Μήπως τελικά τους προκαλείς εσύ με αυτά που τους λες; Μήπως εσύ, δεν τους έχεις ψυχολογήσει όπως πρέπει;
Χαιρετώ την παρέα! Είμαι ο εξομολογούμενος της ερώτησής 2. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Κάθισα, τις διάβασα όλες και σήμερα με προβληματίσατε πολύ! :) Νομίζω ότι έχω παρεξηγηθεί λίγο, αλλά φταίει μάλλον το γεγονός ότι έγραψα την ερώτηση πάνω στην φούρια μου. Η σχέση με τους γονείς μου είναι πολύ καλή: Εννοείται πως είμαι ευγνώμων για όλα όσα μου έχουν προσφέρει και προσπαθώ να τους ανταποδώσω όσο μπορώ. Είχα την τύχη να είμαι ανεξάρτητος οικονομικά από τα 23 μου και να βγάζω και καλά λεφτά-εδώ μέχρι και αυτοκίνητο τους πήρα. Όπως επίσης, όλες μου τις διακοπές τις περνάω στην Αθήνα για να είμαι κοντά τους και περνάω χρόνο μαζί τους. Είμαι από τους γιους που θα κυκλοφορήσουυν αγκαζέ με τη μάνα τους στο δρόμο και θα πάνε βόλτα στη θάλασσα και αυτός που θα πάει για κανα ούζο με τον πατέρα τους, παίζοντας τάβλι. Δεν ξέρω αν με κάνει καλό η κακό γιο-απλά εξηγώ ότι η σχέση μας είναι παραπάνω από καλές. Στο μεταξύ, έχω 2 μεγαλύτερες αδερφές αλλά μένουν μακριά πλέον από το πατρικό μιας και παντρεύτηκαν και οι δύο (η μια στην Θεσσαλονίκη, η άλλη στην Κρήτη). Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ειδικά από την στιγμή που έφυγα για το εξωτερικό, έχουν φοβηθεί για το τι θα απογίνουν και ότι δεν θα τους προσέξει κανείς, αφού οι αδερφές μου είναι μακριά και έχουν πλέον τη δική τους οικογένεια. Ωστόσο, βάσει του σκεπτικού τους, εγώ που είμαι μόνος μου και δεν έχω κάτι άλλο πέρα από την επιστήμη μου, να γυρίσω πίσω, να μείνω μαζί τους-στο ίδιο σπίτι (!)- και να βρω μια δουλειά στην Ελλάδα, μέχρι να βρω κάποια να παντρευτούμε κτλ. Άσχετα βέβαια που τα τελευταία χρόνια τους έχω ξεκαθαρίσει μέσω εκτενών συζητήσεων και με επιχειρήματα ότι ούτε θέλω να μείνω Ελλάδα, ούτε να κάνω οικογένεια και είμαι τώρα έτοιμος να ζήσω το όνειρο μου στην Αυστραλία (από μικρός ήθελα να πάω εκεί, ζηλεύοντας από τη σειρά είσαι το ταίρι μου και μόλις χτες με δέχτηκαν για μια πολύ καλή δουλειά), μετά από ένα διδακτορικό. Εννοείται πως δεν θα άφηνα τους δικούς μου αν ήταν αβοήθητοι, από τη στιγμή κιόλας που έχω την δυνατότητα, κυρίως οικονομικά λόγω φυσικής απόστασης. Αν ήμασταν στην ίδια πόλη, η κατάσταση να ήταν διαφορετική.Αλλά τώρα δεν θα σταματήσω ούτε τη ζωή μου,ούτε να κυνηγάω τους προσωπικούς μου στόχους μου για να είμαι από πάνω τους 24 ώρες την ημέρα στο ίδιο σπίτι και δεν νομίζω να διαφωνείτε με αυτό οι περισσότεροι, ειδικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που είναι απολύτως υγιείς και είναι γύρω στα 55 και οι δύο. Πάλεψα για την ανεξαρτησία μου,μου αρέσει, την εκτιμάω και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να την αλλάξω.Και γενικά, αγωνίζομαι ώστε να μην εξαρτώμαι από κανέναν,σε πρακτικά θέματα γιαti πολύ απλά δεν θέλω να γίνομαι βάρος σε κανέναν.Όσο για τη συζήτηση που είχαμε με τον πατέρα μου, ξέρω ότι ήταν χοντρό αυτό που είπα και του ζήτησα συγγνώμη λίγες μέρες αργότερα. Αλλά ήταν ένας τρόπος οριοθέτησης μου, και ας ήταν με άκομψο τρόπο και σε ακατάλληλη στιγμή. Βέβαια, την ίδια μέρα, λίγο αργότερα, είχε πάει στα μπουζούκια με τα αδέρφια του και μου στείλανε βίντεο να χορευει τσιφτετέλι πάνω σε τραπέζι και κάπου εκεί, ο Γιώργος από πάγος έγινε νερό! Απλά εκείνη τη στιγμή απόρησα πραγματικά και έκανα αυτές τις ερωτήσεις,ώστε να μου εξηγήσει κάποιος πιο ψύχραιμος κάτι που δεν έχω καταλάβει η έχω χάσει κάτι η αν είμαι παράλογος. Καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ και πάλι!:)
Συγχαρητήρια για την καινούρια σου δουλειά και καλή σταδιοδρομία!Και μια ιστοριούλα, αχρείαστη να 'ναι: τα παιδιά ενός ηλικιωμένου συγγενή μου ήταν στην Αυστραλία. Όταν έχασε τη γυναίκα του, του είπαν να πάει κι εκείνος εκεί μαζί τους για να μην είναι μόνος του αλλά εκείνος αρνιόταν πεισματικά. Μερικά χρόνια αργότερα ο καημένος έπαθε ένα βαρύ εγκεφαλικό και έμεινε παράλυτος. Τότε τα παιδιά του τον πήραν σηκωτό στην Αυστραλία και τον είχαν σε γηροκομείο κοντά στο σπίτι τους, όπου και κατέληξε λίγο καιρό αργότερα.Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι μπορείς να έχεις την έννοια, να αγαπάς και να φροντίζεις ακόμη κι απ' την άλλη άκρη του κόσμου. Σου τα γράφω αυτά γιατί ίσως κι εσύ έχεις την ανησυχία κατά βάθος.
χάρηκα που απάντησεςνομίζω ότι οι περισσότεροι σχολιαστές (και εγώ τα ίδια θα είχα γράψει αν ειχα κάνει σχόλιο μέσα στην ημέρα) έθιξαν αρνητικά τον τρόπο και το χρόνο που απάντησες στον πατέρα σου. Ηταν σα να του έριξες αλάτι στην πληγή. Ας πάρεις (και παρουμε) όλοι ένα μάθημα από αυτο. Σου εύχομαι οι δικοί σου να είναι γεροί και να σου πάνε όλα καλά στην Αυστραλία
Σίγουρα,ήταν βάρβαρο για εκείνον.Όμως,εν τέλει,από το να βλέπει τη μητέρα του να βασανίζεται,καλύτερα ήταν που έφυγε.Τουλάχιστον,προλάβαμε όλοι να την αποχαιρετήσουμε,ήταν και μεγάλη (98 χρονών),οπότε όλη η οικογένεια ήταν πιο "ανακουφισμένη".Σε ευχαριστώ για τις ευχές!Και για σένα ό,τι καλύτερο! :)
Σίγουρα,ήταν βάρβαρο για εκείνον.Όμως,εν τέλει,από το να βλέπει τη μητέρα του να βασανίζεται,καλύτερα ήταν που έφυγε.Τουλάχιστον,προλάβαμε όλοι να την αποχαιρετήσουμε,ήταν και μεγάλη (98 χρονών),οπότε όλη η οικογένεια ήταν πιο "ανακουφισμένη".Σε ευχαριστώ για τις ευχές!Και για σένα ό,τι καλύτερο! :)
#3 Ουφ, πικραίνομαι, όσο και να θέλω να βλέπω τα πράγματα αισιόδοξα. Για κάποιους ανθρώπους τα 6 χρόνια που πέρασε η κοπέλα σε σχέση θεωρούνται όντως χαμένα. Δεν παντρεύτηκε, δεν έκανε παιδιά και είναι τώρα 36 και σινγκλ, άρα πότε θα γίνουν όλα αυτά; Άσε που τα έχει και καλά με τον εαυτό της, χωρίς όλα εκείνα, τα οποία θα έπρεπε να ήταν ο ορισμός της ευτυχίας. Και έχει και φίλο που είναι γκέυ, και μάλιστα τον αγαπάει και τον έφερε και μέσα στο σπίτι τους, και αυτοί τον αντιμετώπισαν σαν γιο, μη ξέροντας... Νιώθω σαν να μπήκα σε δυστοπική ελληνική ταινία.
#2 Προσωπικά μου ακούγεσαι πάρα πολύ σκληρός. Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτό είναι γιατί είναι νέος και ο θάνατος και η αρρώστια είναι μόνο στις ταινίες ή γιατί υπάρχει ένα υπόβαθρο γενικότερα χειριστικής σχέσης με τους γονείς σου και φοβάσαι τι υποννοείται ή γιατί είσαι υπερβολικά καλομαθημένος ή γιατί είσαι απλά έτσι. Κατα τη γνώμη μου, γενικά, ναι, έχεις χρέος να φροντίσεις τους γονείς σου όταν "δεν θα είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους". Με τον ίδιο τρόπο που έχεις "χρέος" να μεγαλώσεις σωστά τα παιδιά σου και όχι απλά να τα ταΐζεις, έχεις "χρέος" να είσαι εκεί για τους φίλους όταν σε χρειάζονται κ.α.. Είναι βασικό κομμάτι όλων των στενών μας σχέσεων το ότι ο άλλος περιμένει να τον βοηθήσεις. Εσύ δηλαδή αν π.χ. αρρωστούσες τώρα τι θα έλεγες, είμαι ενήλικος και οι γονείς μου δεν έχουν χρέος να με φροντίσουν, ας με βάλουν σε ένα νοσοκομείο με μια αποκλειστική και που και που να παίρνουν κανένα τηλέφωνο και όλα καλά;; Αν ναι, σιγουρέψου ότι ξέρουν οι γύρω σου και ότι αυτό θες από αυτούς και αυτό θα κάνεις και για αυτούς.Το τι χρέος ακριβώς έχεις εξαρτάται από τη σχέση που έχεις με τον άλλον. Πάντως το να φροντίσεις τους γονείς σου δε σημαίνει ότι θα θυσιάσεις τη ζωή σου (όπως και σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις), σημαίνει όμως γενικά ότι θα χρειαστεί να καταβάλεις έναν σημαντικό κόπο. Το τι σημαίνει βέβαια η "γηροκόμηση" για τον καθένα και ειδικά για τον πατέρα σου είναι μια μεγάλη ιστορία, το γηροκομείο μπορεί να είναι μια θαυμάσια επιλογή. Αλλά εσένα δεν φαίνεσαι να σε απασχολεί αυτό, μόνο το ότι δε θα χρειάζεται να το κάνεις εσύ. Πάντως, στην προσωπική μου εμπειρία δεν έχω δει ποτέ άρρωστο (όχι απλά ηλικιωμένο) να επιλέγει ως καλύτερη λύση τη φροντίδα αγνώστων. Όλοι τους δικούς τους θέλουν κοντά. Με την ευκαιρία, η γιαγιά σου πέθανε και μάλιστα από άνοια που είναι μια τρομερά ψυχοφθόρα κατάσταση για τους φροντιστές ειδικά. Το αναφέρεις απλώς ως χρονικό πλαίσιο, εσένα δεν σε άγγιξε αυτή η κατάσταση; Δεν την έζησες καθόλου; Δεν έβγαλες συμπεράσματα, δεν κατάλαβες να υπάρχει διαφορά μεταξύ αγνώστων και παιδιών, δεν κατάλαβες γιατί κάποιος να θέλει να τον φροντίσουν οι δικοί του, τι του προσφέρει αυτό?ΥΓ. Τώρα πρόσεξα το "τόόόόόόσο μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον". Οπότε,ΟΚ, μάλλον απλώς είσαι μικρός και καλομαθημένος.
#3.Αναρωτιέσαι,μήπως είσαι κάπου λάθος.Εγώ λέω,ότι σε αυτά δεν υπάρχει λάθος και σωστό.Μπορώ να καταλάβω έναν άνθρωπο,που θρηνεί για τα χαμένα χρόνια.Για τα όνειρα του,για τις προσδοκίες του,για όσα μοιράστηκε με κάποιον,ο οποίος δεν ήταν τελικά,αυτό που πίστευε.Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει για την πίκρα του,την απογοήτευση του,την κοροϊδία,που μπορεί να ένιωσε;Δεν είναι μικρόψυχο,βαθιά ανθρώπινο είναι.Μπορώ όμως να καταλάβω και σένα.Με τα λάθη του,με τα σωστά του ήταν ο άνθρωπός σου.Και για σένα αυτό μετράει.Όπως μετράνε και όσα ζήσατε μαζί.Ήταν επιλογή σου,τον αγάπησες και δεν είναι παράλογο,να σε πληγώνουν τα λόγια τρίτων.Προσβάλλοντας εκείνον,προσβάλλουν έμμεσα και σένα.Νομίζω,αν μπορείς να πεις κάτι στους άλλους,είναι αυτό.Εκείνο που δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάει,είναι να δικαιολογείς τη συμπεριφορά του.Όλοι κάτι κουβαλάμε μέσα μας,αλλά συνεχίζουμε να είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας.Είναι άλλο πράγμα να συγχωρούμε κάποιον για ένα λάθος κι άλλο να τον απαλλάσσουμε,γιατί δεν μπορούσε αλλιώς.Είχε κι άλλες επιλογές,που το κόστος τους δε θα το πλήρωνες εσύ.Δεν ξέρω,αν το έχεις ξεκάθαρο αυτό μέσα σου ή κι αν θέλεις να μπεις στη διαδικασία να το σκεφτείς.Είναι πολύ λεπτές αυτές οι διαφορές συχνά και μπερδεύονται.Το επισημαίνω μόνο,γιατί προσωπικά δε θα ένιωθα πολύ καλά με τον εαυτό μου,αν δεν το είχα ξεδιαλύνει αυτό μέσα μου.Κι ίσως κάποια σχόλια να με χτυπούσαν ακριβώς εκεί.Στην αμφιβολία αν όντως το έχω αποδεχτεί και το έχω ξεπεράσει ή ψάχνω δικαιολογίες,για να μην καταρρίψω τον άλλο από το βάθρο του.Είναι εξαιρετικά επώδυνο κι αυτό.Τεσπά.Το θέμα είναι,αφού για αυτό έστειλες,να κόψεις το βήχα στους υπόλοιπους.Δεν τους αφορά και βάζε στοπ σε κάθε τέτοια συζήτηση.Δε ζήτησες την αποψάρα τους και κάθε σχόλιο για έναν άνθρωπο που αγαπάς αγγίζει εσένα προσωπικά.Αν δε θέλουν να σε πληγώνουν,πρέπει να το σεβαστούν.
#5 Καταρχήν, ο ψυχολόγος (που θα βρεις να σου ταιριάζει) είναι ό,τι καλύτερο για όοοοοοοολα αυτά που έχει προβάλλει η «αγαπητή Α, μπα;». Δεύτερον, και χρόνος υπάρχει αν θέλεις και δωρεάν. Στο λέει άνθρωπος που αναζήτησε μετά από έρευνα την κατάλληλη σχολή ψυχοθεραπείας και κάνει ψυχοθεραπεία εντελώς δωρεάν. Και να μην ακούω για «χρόνο», γιατί εργάζομαι, κάνω το διδακτορικό μου, κάνω ξένη γλώσσα και πάω κάθε μέρα για γυμναστική αλλά μια φορά την εβδομάδα θα βρω τον χρόνο απαραίτητα να κάνω ψυχοθεραπεία. Σε ορισμένα πράγματα, δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω».
#2: Κι εμένα δεν θα μου άρεσε να το ακούσω αυτό από το γονιό μου πάντως, άλλο τι θα κάνω όταν και αν έρθει η ώρα. Το "θα γηροκομίσω" κάποιον μπορεί να έχιε πολλές ερμηνίες. Μία από αυτές είναι να κάνει το παιδί, η κόρη ή η νύφη δηλαδή, την αποκλειστική νοσοκόμα, 24/7. Γιατί ο γονιός "δεν θέλει κανέναν ξένο" (αλλά θέλει να βασανίζει το παιδί του, να το ξεκάνει. Να μην έχει χρόνο και ενέργεια για τίποτα άλλο). Έχω πολλές τέτοιες ιστορίες στον περίγυρό μου, και δεν μιλάω για κάποιον ηλικιωμένο που χρειάζεται υποστήριξη για κάποιες εβδομάδες, μιλάω για χρόνιες καταστάσεις. Επίσης συχνά το ίδιο το "παιδί" είναι άνω των 60, με περιορισμένες αντοχές για τέτοια σκληρή δουλειά. Ο Γιώργος που ζει έξω είναι πιθανό να μπορέσει να στηρίξει οικονομικά τον πατέρα του όταν έρθει αυτή η ώρα, πράγμα πάρα πολύ σημαντικό. Τέλος, ως γονιός και ως μετανάστρια έχω πάντα στο μυαλό μου να καταφέρω να εξασφαλίσω μια καλή σύνταξη που θα μου επιτρέπει να μην βασίζομαι σε κανέναν στα γεράματα. Πάντα επιλέγω να δίνω όσα περισσότερα μπορώ από το μισθό μου στο συνταξιοδοτικό και όχι μόνο το βασικό πακέτο.
#2 θα συμφωνησω μαζι σου no-no ισως ο πατερα οπως πολλοι γραφουν να ηταν συναισθηματικα φορτισμένος αλλα υπαρχει πολυ εντονα ακομη στην Ελλαδα αυτη η εννοια του '' ποιος θα με γηροκομήσει'' . Δεν ειναι ωραιο να το ακους απο τον γονιο σου. Αν το παιδι θα βοηθησει ή οχι τον ηλικιωμενο γονιο ειναι καθαρα θεμα καταστασεων και πως εχει κτιστει η σχεση μεταξυ τους. Με τον αλφα ή βητα τροπο ενα ανθρωπος με αρχες που αγαπαει τον ανθρωπο που τον εφερε στον κοσμο θα το βοηθησει στο βαθμο που μπορει. Ειτε αυτο σημαινει να προσφερει την προσωπικη του παρουσια ειτε να πληρωνει μια γυναικα για να τον προσεχει. Χωρις ψυχολογικους εκβιασμους και ταμπέλες.
#3 Δήμητρα, μου έφτιαξες τη μέρα με την αγάπη και το σεβασμό (προς τον εαυτό σου και τους γύρω σου) που αποπνέει η ερώτησή σου. Όμως αναρωτιέμαι... την οικογένεια δεν τη διαλέγουμε, είναι όπως είναι και μένει να τη διαχειριστούμε με τα ωραία της και με τα στραβά της. Οι φίλοι όμως; Άμα και οι φίλοι σου κάνουν τέτοια σχόλια, τότε τι σόι φίλοι (και άνθρωποι) είναι, και γιατί τους κρατάς; Εντάξει, είναι αρκετά σκληρή η σκέψη του γιατί είναι έτσι οι φίλοι μου και μήπως πρέπει να βρω άλλους... άσε που δεν ξέρω και πόσο ρεαλιστικό είναι να αλλάξεις ξαφνικά φίλους. Αλλά ξέρω γω... μήπως κάποιους, ας πούμε αυτούς που λένε τις μεγαλύτερες καφρίλες, σιγά σιγά να τους απομακρύνεις;
#3 Αν είχα την ψυχραιμία να αντιμετωπίσω αυτούς τους ανθρώπους που περιγράφεις χωρίς εκνευρισμούς, νομίζω ότι θα προσπαθούσα να τους ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν νιώθω ότι έχω χάσει κάτι από αυτή τη σχέση. Αντιθέτως έχω κερδίσει πολλές στιγμές και πολλές καταστάσεις που με έκαναν να είμαι αυτό που είμαι σήμερα. Μία γυναίκα 36 ετών που είναι ισορροπημένη και καλά με τον εαυτό της. Γιατί αυτό δείχνεις να είσαι.
#2 Δεν θέλω να δώσω απάντηση, θέλω όμως να πω ότι πρόσφατα παρακολούθησα μία υπέροχη θεατρική παράσταση που θα έκανε πολλούς μας να προβληματιστούν σχετικά με αυτό το θέμα. Λέγεται "Τα Τελευταία Φεγγάρια".
#5. Η πιό σωστή κουβέντα που έχω ακούσει, μεταξύ πολλών άλλων φυσικά, στο Α μπα είναι ότι η ψυχική μας υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως αντιμετωπίζουμε μία αρρώστια που παίρνουμε αντιβίωση. Προσωπική θεώρηση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι καλό θα ήταν να πάνε κάποια στιγμή σε ψυχολόγο/ ψυχαναλυτή γιατί πάντα υπάρχουν θέματα βαθειά μέσα μας που δεν κατανοούμε και βγαίνουν στην επιφάνεια καθημερινά. Αλλά όπως και να έχει δεν μπορεί ποτέ να είναι κακό να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας και πολλές φορές μέσα από την εσωτερική μας διαδικασία να καταλάβουμε και την πολυπλοκότητα των συνανθρώπων μας και να κατανοήσουμε και αδυναμίες τους κι επιτέλους να μην τους κρίνουμε τόσο αυστηρά. Όλοι οι δήμοι έχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολόγου.
#3. Δήμητρα εντυπωσιάζομαι με πόση ωριμότητα αντιμετώπισες και αντιμετωπίζεις ακόμα το θέμα. Πραγματικά, μπράβο σου. Δεν είναι εύκολο να μην κατακρίνεις τον εαυτό σου σκεφτόμενη ότι εσύ έφταιξες που ο άλλος το αποκάλυψε μετά από σενα σαν να έχεις κάτι μεμπτό εσυ. Ή ακόμα ακόμα, να μην σκεφτείς τί βρήκε σε σένα ένας άνθρωπος με άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό και έμεινε τόσα χρόνια μαζί σου. Παρ´όλ´αυτά εσύ είχες τη όμορφη αυτή φιλοσοφία και δεν κατέκρινες τον εαυτό σου και απ´ότι καταλαβαίνω στήριξες και πολύ αυτόν τον άνθρωπο. Αξίζεις συγχαρητήρια γιατί παρ´όλο που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η αποδοχή του άλλου, στην κοινωνία μας δεν είναι. Εσύ όμως κράτησες τα θετικά και είναι μία στάση άξια θαυμασμού. Όσον αφορά τους γύρω σου, μακάρι να είχαν την αντίληψη σου και την, επί του θέματος, θεώρηση σου επί των πραγμάτων. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μας κατακρίνουν, έτσι νιώθουν καλύτεροι, το μόνο που νομίζω πως μπορείς να κάνεις είναι να αδιαφορείς για αυτά που λένε και αν κάποιους μπορείς να τους βοηθήσεις να δούνε τα πράγματα από άλλη σκοπιά κάντο αλλά μην σκάσεις κιόλας. Κ πάλι γουελ νταν και τυχερός ο ανθρωπός αυτός που σε έχει δίπλα του.
#3Οι άνθρωποι που κατηγορούν εκείνους που επιλέγουν να λειτουργούν με αγάπη είναι αξιολύπητοι κατ'αρχήν, γιατί μάλλον την έχουν στερηθεί για να μην μπορούν να τη δώσουν. Γίνονται όμως και καταπιεστικοί προς εκείνους προσπαθώντας να τους επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο. Προφανώς και μπορείς να αντιδράσεις όσο έντονα θέλεις σ'αυτή την καταπίεση. Αν πρόκειται για ανθρώπους που αγαπάς και σ'αγαπούν, μπορεί να τους κάνει και καλό εν τέλει το να τους αποκαλύψεις τον κακό τους εαυτό, είναι πιθανό να τον αγνοούν, συμβαίνει δυστυχώς κι αυτό. Αν (βεβαιωθείς ότι) πρόκειται για καθαρόαιμους μισάνθρωπους, δεν υπάρχει λόγος να τρώγεσαι για μη δηλητηριαστείς τρώγοντας αυτούς: Δάγκωσε τους και φτύσε.
#2 Νομίζω είναι αρκετά προφανές ότι ο πατέρας σου στο είπε αυτό γιατί αισθανόταν ότι είχε κάνει το χρέος του απέναντι στη μητέρα του που μόλις είχε φύγει. Όπως είμαι σίγουρη πως είπαν και οι άλλοι σχολιαστές, όταν κάνουμε παιδιά δεν σκεφτόμαστε τα γεράματα μας, καθόλου μάλιστα, όποτε αυτό που είπε ο πατέρας σου ήταν λίγο τρόπος του λέγειν. Να σου υπενθυμίσει και να το πει και στον εαυτό του ότι αυτό είναι το χρέος των παιδιών, όπως είναι το χρέος των γονιων να τα στηρίζουν μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Το τι μορφή θα έχει αυτή η στήριξη εξαρτάται από τη σχέση που έχετε, τους χαρακτήρες και τις περιστάσεις. Είσαι αρκετά μικρός ακόμα. Μη βιάζεσαι να αποφασίσεις τι θα κανείς εσυ όταν ο πατέρας σου θα χρειαστεί τη βοήθεια σου η όταν θα χρειαστείς εσυ τη βοήθεια των παιδιών σου.
Η άποψη μου είναι ότι ένα παιδί δεν *οφείλει* να γηροκομήσει τους γονείς του (νομίζω αυτό εννοείς με το "πρέπει"). Το αν θα το κάνει ή όχι εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες, είναι στο τέλος μια προσωπική επιλογή, που την κάνει συνειδητά ή ασυνείδητα για λόγους που το παιδί γνωρίζει, είτε βαθιά μέσα του είτε ξεκάθαρα, και που δεν *οφείλει* να τους εξηγήσει σε κανέναν.Στη δική σου περίπτωση τώρα, έτσι όπως τα λες δε φαίνεται αυτή η κουβέντα να ειναι μια καραμέλα του μπαμπά σου, λες ότι σου το είπε αμέσως μετά το θάνατο της γιαγιάς σου, οπότε θέλω να σου πω το εξής:Η γιαγιά σου ήταν η μητέρα του μπαμπά σου. Ο μπαμπάς σου έχασε τη μαμά του. Σε όποια ηλικία και να χάσεις τον γονιό σου, αν τον αγαπάς, πονάει το ίδιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν είσαι μικρός, σίγουρα τον έχεις μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική ανάγκη. Το να ζει όμως είναι κάτι που, αν τον αγαπάς, θες να κρατήσει για όσο ζεις κι εσύ.Νομίζω πως πρέπει να λάβεις υπόψη σου πρώτα ότι ο πατέρας σου το είπε αυτό αμέσως μόλις έχασε τη μητέρα του, όντας συναισθηματικά φορτισμένος και μετά να του καταλογίσεις χειριστική συμπεριφορά και οπισθοδρομική σκέψη. Είναι πολύ πιο πιθανό να ήθελε απλά να σου ζητήσει να μην τον εγκαταλείψεις. Έχε υπόψη επίσης ότι τα παιδιά που φροντίζουν και γηροκομούν τους γονείς τους, έχουν μεγάλη ανάγκη από ένα χτύπημα στην πλάτη και μια αναγνώριση του βάρους που έχει αυτή κατάσταση, που συχνά δεν είναι καν επιλογή. Δεν αποκλείεται ο μπαμπας σου να ήθελε να πει στον εαυτό του ότι μη φεύγοντας από το πλευρό της μητέρας του, της εξασφάλισε ένα αξιοπρεπές τέλος (που ο ίδιος ένιωθε ότι άξιζε η μητέρα του). Ειδικά οι γονείς με άνοια, επειδή δεν μπορούν να εκφραστούν, αφήνουν πίσω τους τα παιδιά τους με πολλές απορίες σχετικά με το αν ήταν "καλά παιδιά". Δεν έχει σημασία αν ο μπαμπάς σου είναι όσο χρονών είναι. Έχασε τη μαμά του και τρόμαξε για τον δικό του θάνατο. Πριν τον κατηγορήσεις, προσπάθησε να τον καταλάβεις και μόνο αν δεν βρεις ελαφρυντικό καταδίκασε τον. Όσο για τα γηρατειά του, όταν έρθει εκείνη η ώρα θα κάνεις αυτό που εκείνη την ώρα είναι το καλύτερο για σένα. Προφανώς το επιθυμητό για όλους είναι το καλύτερο για εμάς να είναι και το καλύτερο για τους γονείς μας, αλλά δε συμβαίνει πάντα το επιθυμητό. Μην προδικάζεις και μη δεσμεύεσαι ποτέ για κάτι αφηρημένο.
Νομίζω πως το θέμα είναι (και) το γεγονός ότι ο γράφων διαμένει σε χώρα του εξωτερικού (και ίσως σκέφτεται να ζήσει εκεί ή κάπου αλλού, που δεν είναι Αθήνα μόνιμα).Είναι νωρίς και για τον πατέρα του να έχει τέτοιες ανησυχίες (εκτός κι αν υπεισέρχεται και ο παράγων το παιδί μου να μην μένει μακριά μου γενικώς -κάτι που επίσης δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά ανθρώπινο) και νωρίς για τον γράφοντα να αγχώνεται τόσο πολύ.Και, όπως, έχω πει και παλαιότερα μερικές φορές κάνει κανείς ωραία σχέδια, τα οποία ωραία γκρεμίζονται, όποιες και να είναι οι προθέσεις των 2 πλευρών (εκτός από τα γηρατειά, το νήμα κόβεται και από τις ασθένειες ή τα ατυχήματα, μπαμ και κάτω που λένε), κάτσε γράφοντα να πλησιάσει η στιγμή που μπορεί να χρειαστεί κάτι και βλέποντας και κάνοντας.
《Ειδικά οι γονείς με άνοια, επειδή δεν μπορούν να εκφραστούν, αφήνουν πίσω τους τα παιδιά τους με πολλές απορίες σχετικά με το αν ήταν "καλά παιδιά". 》Πωπω δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι κ ακούγεται πολύ λογικό!Τι ωραία απάντηση, για ακόμα μια φορά!
#5. Εάν κάποιος θέλει να κάνει ψυχοθεραπεία υπάρχουν λύσεις με μικρό κόστος, όπως π.χ. να κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία - η οποία είναι για τις περισσότερες περιπτώσεις πολύ αποτελεσματική, παρόλο που υπάρχει από πολλούς στην Ελλάδα αρχική αντίσταση στην ιδέα. Υπάρχουν και λύσεις με μηδενικό κόστος, όπως π.χ. εθελοντές ψυχολόγοι σε κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά συνήθως η θεραπεία δεν αποδίδει εάν δεν πληρώνεις κάτι, έστω και συμβολικό ποσό. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μου γράψει.
Η θεραπεία συνήθως δεν αποδίδει αν δεν πληρώνεις κάτι; Άρα λες ότι συνήθως όσοι ψυχολόγοι δουλεύουν εθελοντικά σε δήμους δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους γιατί δεν πληρώνονται. Πόσο εκ διαμέτρου αντίθετο με το λειτούργημα που κάνουν. Όσοι είναι έτσι δεν θα είναι αποδοτικοί ούτε όταν θα πληρώνονται. Απαπα
Αμφιβάλλω ότι αυτό λέει. (Διορθώστε με αν κάνω λάθος)Νομίζω ότι αυτό που λέει είναι ότι ο ασθενής κάνει συνειδητότερη προσπάθεια να ακολουθήσει τη θεραπεία όταν πληρώνει. Έστω και συμβολικά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει άλλωστε όταν κάνουμε δίαιτα...
Αν εννοουσε αυτο λαθος μου... Αν εννοουσε αυτο που λες δεν νομιζω οτι συμφωνω. Σε αυτήν την περίπτωση όποιος πάει σε ψυχολόγο είτε πληρώνει είτε όχι, έχει καταλάβει πως κάτι θέλει να «διορθώσει» αρα είναι μάλλον θέμα ανθρώπου.
Ipokegr, εγώ πάντως κάνω εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στον δήμο μου κ αποδίδει μια χαρά! Τέτοια επιχειρηματολογία ακούω συνήθως από νεαρούς κυριως ψυχολόγους που παραπονιούνται για την "τσιγκουνιά" των πελατών κ για το πως αξίζει πολλά παραπάνω η δουλειά τους (θυμούνται τα 80-100αρια προ κρίσης) κ τους καταλαβαίνω, είναι ανεκτίμητη η προσφορα του ψυχολογου. Ωστόσο, δυστυχώς, πολλοί αξιόλογοι κλάδοι έχουν χτυπηθεί κ είναι αδύνατον να δώσεις έστω κ 120 ευρώ το μήνα που κάνει περίπου η ομαδική. Τα ΚΨΥ κάνουν εξαιρετική δουλειά κ ας είναι μηνιαία τα ραντεβού, πολλές φορές έχω ευχηθεί να είχα τα χρήματα να έβλεπα ιδιωτικά την ψυχολόγο μου, αλλά... :)
Η αναφορά μου στην πληρωμή δεν είχε να κάνει με τις επιθυμίες ή ανάγκες του θεραπευτή, άλλα με το ότι για τον θεραπευόμενο (κυρίως εάν κάνει ψυχαναλυτικού τύπου θεραπεία) η πληρωμή - έστω συμβολική - είναι μέρος της θεραπείας. Και γιατί εκφράζει μια συνειδητότερη προσπάθεια, όπως λέει παραπάνω ο Καραβάν', αλλά και γιατί ασυνείδητα δεν έχει "συναισθηματικά χρέη" προς τον θεραπευτή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η δουλεία που γίνεται εθελοντικά δεν αξίζει.