Στο σημερινό «Α μπα»: παράλληλη ζωή

Στο σημερινό «Α μπα»: παράλληλη ζωή Facebook Twitter
68

__________________

1.

Καλημέρα σε όλη την παρέα.
Έχω μια ερώτηση πρακτικού χαρακτήρα. Τι κάνετε με τα παλιά σας κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που δεν μπορείτε να τα πετάξετε ούτε και να τα πουλήσετε; Αν είναι γνήσιο χρυσό ή γνήσιο ασήμι κάτι, μπορείς να το πουλήσεις για λιώσιμο ας πούμε. Η ερώτηση αφορά επίχρυσα ή επάργυρα αντικείμενα, που ούτε να τα χρησιμοποιήσω θέλω (είναι παλιακά, δεν είναι του γούστου μου κτλ), ούτε να τα πετάξω μπορώ γιατί αντιλαμβάνομαι ότι έχουν κάποια αξία.
Παλαιοπωλεία δεν αγοράζουν τέτοια πράγματα γιατί δεν είναι αντίκες. Κάποια τα έχω χαρίσει.
Εσείς τι κάνετε με τέτοια αντικείμενα; Έχετε να προτείνετε κάτι;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν όντως έχουν κάποια αξία θα επιβεβαιώσεις αν επιχειρήσεις να τα πουλήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι αντίκα κάτι για να το πάρει παλαιοπωλείο (δεν λέμε για αντικερί). Αν δεν το θέλει ένα παλαιοπωλείο είναι επειδή δεν πιστεύει ότι θα πουληθεί. Υπάρχουν και οι δωρεές, αλλά αν δυσκολευτείς κι εκεί, θα πει ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους σε αυτή τη ζωή, πάρτο απόφαση και πέτα τα. Θα ανακουφιστείς.

__________________
2.


Αγαπημένη,

Να σας ζήσει η μπέμπα!

Θέλω να σε ρωτήσω κατά πόσο πιστεύεις ότι οι άνθρωποι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Στην περίπτωση μου, η οποία είναι μάλλον κλασσική, ο άνθρωπος που είμαι μαζί εδώ και πέντε χρόνια (ζούμε μαζί τα τρία) με απάτησε.

Το βασικό πρόβλημα της σχέσης μας ήταν οι εκρήξεις που έκανε ανά διαστήματα, συνήθως χωρίς να έχει σημαντικό λόγο. Σε αυτές τις εκρήξεις φώναζε, έλεγε πράγματα που δεν εννοούσε. Κάθε φορά ένιωθα πως δεν με σέβεται. Είχα προσπαθήσει να τον αντιμετωπίσω με κάθε πιθανό τρόπο μήπως και τον αποτρέψω να φτάσει σε αυτό το σημείο άλλα μάταια. Εκείνος όταν ηρεμούσε μετάνιωνε και έψαχνε και ο ίδιος τρόπους ώστε να μην ξανασυμβεί. Υπήρχαν φορές που σκεφτόμουν πως δεν υπάρχει μέλλον με έναν άνθρωπο που διαταράσσει έτσι την ηρεμία μου, που ακουμπάει τα όρια μου, όμως στον απολογισμό τα θετικά υπερτερούσαν. Το σημαντικότερο όλων των θετικών ήταν πάντα η εμπιστοσύνη που του είχα , δεν είχα καταφέρει να νιώσω με άλλον άνθρωπο έτσι.

Εκείνος σαν χαρακτήρας είναι (ή πίστευα πως είναι) ειλικρινής, αυθόρμητος , δεν μου είχε δώσει δικαίωμα. Είχε τα πιστεύω του, τα οποία συνήθως ήταν αρκετά συντηρητικά. Εμπειρίες είχε λιγότερες συγκριτικά με άλλα αγόρια της ηλικίας του. Είμαστε και οι δύο τριάντα ένα.

Όταν έμαθα ότι με πρόδωσε παραδέχτηκε τα πάντα. Ήταν μια κοπέλα από τη δουλεία του και το όλο σκηνικό παιζόταν δύο εβδομάδες. Μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες είχε μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του, είπε και έκανε πράγματα που δεν πιστεύω πως θα συγχωρήσω. Είχαν βρεθεί δύο φορές εκτός δουλείας, η κοπέλα έχει και αυτή σχέση και η περισσότερη επαφή που είχαν ήταν μέσω μηνυμάτων. Ανατρέχοντας πίσω αντιλαμβάνομαι πως είχα κάποια δείγματα από τη συμπεριφορά του, όμως ήμουν αρκετά απορροφημένη από την προσπάθεια μου να αντεπεξέλθω στην καινούργια μου δουλειά ώστε να τα παρατηρήσω.

Δύο μέρες μετά το χωρισμό γύρισε πίσω, είπε πως ήταν λάθος, πως θα έκανε τα πάντα για να μπορέσει να είμαστε πάλι μαζί. Δεν του έλειπε τίποτα, ήταν εκατό τοις εκατό ευχαριστημένος από τη σχέση μας, μόνο το αίσθημα του να διεκδικήσει κάτι. Συζητήσαμε πολύ, στην προσπάθεια του να καταλάβει τον εαυτό του μου ζήτησε να τον βοηθήσω. Κατέληξε να πιστεύει πως αυτό που πρέπει να διορθώσει είναι το γεγονός ότι με θεωρεί δεδομένη. Τον δέχτηκα πίσω.

Α, μπα μου δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια το πόσο πληγώθηκα. Ήμουν πολύ ευτυχισμένη με τη ζωή μας. Προσπαθώ να εντοπίσω πού ήταν το πρόβλημα στη σχέση μας, πού μπορεί να έφταιξα και εγώ. Από τότε που είμαστε ξανά μαζί δεν περνάει μέρα που να μην τα σκεφτώ. Δεν τον εμπιστεύομαι, βλέπω πως κάνει πράγματα για να πάει στη δουλειά που πριν δεν έκανε (όπως το να φτιάχνει τα μαλλιά του) και δεν ξέρω πώς να τα μεταφράσω. Νιώθω πολύ μπερδεμένη, νιώθω πως ό,τι καλό είχα έχει διαλυθεί. Όταν είμαι μαζί του και νιώθω χαρούμενη, φοβάμαι. Εκείνος είναι φυσιολογικός απέναντι μου, γενικά συμπεριφέρεται σα να μην άλλαξε τίποτα. Προσπαθώ και του εκφράζω, ως ένα βαθμό, όσα νιώθω. Δεν ξέρω αν περίμενα να αλλάξει κάτι, δεν ξέρω καν τι θα ήθελα να αλλάξει όμως δεν πιστεύω πως έχει καταλάβει. Έδωσα την ευκαιρία για όλα αυτά που ένιωσα, για όλα αυτά που πίστεψα και δεν ξέρω αν αξίζει.

Σε φιλώ, να περνάς υπέροχα
- Παντζαρι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Νομίζω ότι αν όλοι διάβαζαν με προσοχή τις ερωτήσεις που στέλνουν, οι μισές ερωτήσεις του 'α μπα' δεν θα έφταναν μέχρι το μέιλ.


Πολυαγαπημένο παντζάρι, διάβασε τι γράφεις.


«Το βασικό πρόβλημα της σχέσης μας ήταν οι εκρήξεις που έκανε ανά διαστήματα, συνήθως χωρίς να έχει σημαντικό λόγο. Σε αυτές τις εκρήξεις φώναζε, έλεγε πράγματα που δεν εννοούσε. Κάθε φορά ένιωθα πως δεν με σέβεται. Είχα προσπαθήσει να τον αντιμετωπίσω με κάθε πιθανό τρόπο μήπως και τον αποτρέψω να φτάσει σε αυτό το σημείο άλλα μάταια.»


Και παρακάτω:


«Ήμουν πολύ ευτυχισμένη με τη ζωή μας. Προσπαθώ να εντοπίσω πού ήταν το πρόβλημα στη σχέση μας, πού μπορεί να έφταιξα και εγώ.»


Κοίτα τι κάνεις: εντοπίζεις και αναγνωρίζεις πολύ εύκολα ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη σχέση σου, το οποίο, όσο και να το στρογγυλέψεις (έλεγε πράγματα που δεν εννοούσε; Γιατί είσαι σίγουρη ότι δεν τα εννοούσε;), παραμένει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Όταν σε αυτό βάζεις και την απιστία και την παραδοχή του ότι σε θεωρεί δεδομένη, έρχεται η ώρα του δια ταύτα, που είναι «τι κάνεις μαζί του τότε». Και επειδή δεν θέλεις να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, παθαίνεις επιλεκτική αμνησία και δηλώνεις ότι ήσουν πολύ ευτυχισμένη! Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, ποτέ. Μάλλον εσύ φταις, γιατί αν φταίει αυτός, πρέπει να χωρίσεις.


Αν δεν παραδεχτείς ποια είναι η προφανής απάντηση – πρέπει να χωρίσεις ή όχι; - δεν πρόκειται να ξεμπερδευτείς. Η σχέση σας δεν είναι καλή, και όχι επειδή σε απάτησε, ούτε επειδή αντιμετωπίζεις το φιλοσοφικό ερώτημα της δεύτερης ευκαιρίας.


Πώς δηλώνεις ότι εμπιστεύεσαι κάποιον που σε φτάνει στα όρια σου χωρίς αφορμή; Που λες λίγες σειρές πιο πάνω ότι δεν σε σέβεται; Που έκανε και είπε πράγματα που δεν ξέρεις αν θα συγχωρήσεις; Πώς είναι δυνατόν να λες «δεν μου έχει δώσει αφορμή;» Πώς καταφέρνεις να βάζεις σε τόσα ξεχωριστά κουτάκια όσα σε ενοχλούν για να μην χρειαστεί να παραδεχτείς ότι κάθεσαι ακίνητη ελπίζοντας να σε λυπηθεί ο άλλος και να μην σε χτυπήσει ξανά, ενώ σε έχει ταράξει στο ξύλο;


Η απάντηση είναι: δεν τα καταφέρνεις. Γι'αυτό νιώθεις χαμένη, μπερδεμένη. Νομίζω ότι αν δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω χρειάζεσαι βοήθεια για να καταλάβεις, γιατί ο μηχανισμός που σε κάνει να σκέφτεσαι έτσι δεν προέκυψε από αυτή τη σχέση, αντιθέτως συντηρείς αυτή τη σχέση λόγου του μηχανισμού σκέψης που έχεις.

 

__________________
3.

Τα πιο συνήθη σχόλια που διαβάζω για τη Meghan Markle είναι ότι χρησιμοποιεί το πριγκηπόπουλο για να ανέβει level στη πίστα των κοινωνικών στρωμάτων κι ότι είναι αξιοπερίεργο που ο Harry δεν το έχει πάρει πρέφα ότι τον εκμεταλλεύεται. Haters gonna hate, που έλεγε κι η γιαγιά μου, αλλά, γιατί ο Harry αντιμετωπίζεται ως αθώο Μπάμπι-το-ελαφάκι; Δεν ξέρω πολλά για τη ζωή του αλλά δε μπορώ να μην υποθέσω ότι κάνει ζωάρα χάρη στα εκατομμύρια που δεν έχει δουλέψει για να κερδίσει (και ποια δουλειά, εδώ που τα λέμε αξίζει μισθό μαμούθ σε σύγκριση με άλλες, έτσι;). Γιατί είναι τόσο συμπαθής στο διεθνή λαό (ή «λαουτζίκο», όπως πιθανότατα θα μας αποκαλούν όλοι αυτοί που ανήκουν στο 0,01%);
- Από το 99,09


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η ανάγνωση της γυναίκας/εκμεταλλεύτριας/υπολογίστριας και του άντρα/καλοκάγαθου θύματος είναι αγνός, καθαρός μισογυνισμός, διάχυτος παντού, σε πλατείες, οδοντιατρεία, παιδικές χαρές, μουσεία, ασανσέρ.


Ο λαός χρησιμοποιεί την αριστοκρατία για να κάνει προβολές των δικών του εμπειριών και προσδοκιών, ενώ οι ζωές αυτών των ανθρώπων είναι τόσο από άλλο πλανήτη, που ούτε να φανταστούμε δε μπορούμε. Αυτοί παίζουν το παιχνίδι του προσιτού με τα πλατύτερα χαμόγελα που έχουν, γιατί ξέρουν ότι αν καταλάβουμε πώς ζουν, υπάρχει κίνδυνος για καμία επανάσταση. Τους έχουν προειδοποιήσει ότι γίνεται από μια κάθε τριακόσια χρόνια περίπου, οπότε έχουν το νου τους.

 

__________________
4.

Αγαπητή Αμπά, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού γυναίκας ηθοποιού από άνδρα ηθοποιό για ασήμαντη ή όχι αφορμή, δεν έχει κ τόση σημασία, αφού το ξύλο εννοείται ότι δε νομιμοποιείται με τίποτα, θα ήθελα την άποψή σου σχετικά με το ότι όλοι κατόπιν του γεγονότος μιλάνε για έμφυλη βία. Δηλαδή αν ο εν λόγω τσατιζόταν με έναν άνδρα ηθοποιό δε θα τον πλάκωνε; Ή τότε θα ήταν σκέτη βία; Το ότι λέμε δε σηκώνουμε ποτέ χέρι σε γυναίκα δεν είναι πάλι σεξισμός; Δηλαδή υπονοεί την αδυναμη, ανίκανη να προστατεύσει τον εαυτό της γυναίκα; Σε άντρα είναι οκ να σηκώνεται το χέρι πιο εύκολα; Προφανώς τότε μιλάμε για θέματα δύναμης και σωματοδομής θα μου πεις. Αυτό όμως οδηγεί σε συμπεράσματα του στυλ "μια γυμνασμένη γυναίκα 1,80 δεν πειράζει και τόσο να τη δείρουμε, όσο μια λεπτεπίλεπτη 1,60 αλλά φυσικά είναι πιο αποδεκτό να δείρουμε έναν άντρα -κι ας είναι 1,60". Πού θέλω να καταλήξω: Το να λέμε "δε χτυπάμε ποτέ, ειδικά γυναίκες" είναι λάθος. Η τελεία πρέπει να μπαίνει μετά το ποτέ. Τι λές γι αυτό;
-Λίλλυ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μιλάμε για έμφυλη βία επειδή ήταν ένα περιστατικό έμφυλης βίας. Αν είχε δείρει έναν άντρα, θα κάναμε άλλη κουβέντα. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά που γίνεται κάτι που πάει την κουβέντα προς οτιδήποτε άπτεται του φεμινισμού, της ισότητας, του μισογυνισμού, πρέπει να πεταχτεί κάποιος και να αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες άντρες ή αν είχε γίνει η ιστορία ανάποδα. Θα ήταν άλλη η κουβέντα, αυτό θα γινόταν.


Δεν λύνουμε διαφορές με ξύλο. Έλα όμως που μερικοί έτσι τις λύνουν, οπότε οι υπόλοιποι έχουμε ευθύνη για τον τρόπο και το πλαίσιο στο οποίο τοποθετούμε κάθε καταδικαστέα πράξη. Όταν ένας άντρας δέρνει γυναίκα, μιλάμε για έμφυλη βία. Αν διαβάσεις ποτέ είδηση για γυναίκα που έδειρε άντρα και τον έστειλε στο νοσοκομείο, και μετά ακολουθήσουν σχόλια «δεν έχουμε όλα τα δεδομένα και δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε» και «κάτι θα έκανε αυτός και θα την προκάλεσε», τότε έλα να μας το πεις, για να το συζητήσουμε κι αυτό.

 

__________________
5.

Αγαπημενη μου Αμπα και σχολιαστες, δισταζα να γραψω αλλα το αποφασισα! Δισταζα γιατι ειμαι 56 χρονων, η ποιο μεγαλη απ ολους εδω.. Χωρισμενη πολλα χρονια, τρια μεγαλα παιδια, που δεν με χρειαζονται πια, μονο για παρεα και αγαπη!
Δραστηρια και εργαζομενη, οικονομικα καλα σχετικα, με πολλα ενδιαφεροντα, λιγους φιλους, και απολυτα μονη συναισθηματικα. Σεξουαλικη ζωη ανυπαρκτη. Ζω σε μικρη επαρχιακη πολη, αυτο κανει τα πραγματα εξαιρετικα δυσκολα.
Και το κερασακι στην τουρτα: το δεχτηκα αργα στη ζωη μου, αλλα προτιμω τις γυναικες. Αυτο κανει τα δυσκολα δυσκολωτερα και τη μοναξια μου χειροτερη.
Να το παρω αποφαση πως τελειωσε η ερωτικη και συντροφικη ζωη μου; Υπαρχει καποια ελπιδα και για μας; Η να αρκεστω στους φιλους μου και το νετφλιξ, και παλι καλα, καποιοι δεν εχουν ουτε αυτα;;;
Βοηθεια. Η μοναξια δεν ειναι αστειο πραγμα....
-Μεγαλη για εδω


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Φυσικά και να μην το πάρεις απόφαση. Φυσικά και όχι! Δεν είσαι μεγάλη, ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά μεγάλος για να πάρει κάτι τέτοιο απόφαση. Δεν είσαι μεγάλη, ούτε για εδώ, ούτε για πουθενά. Αφού γράφεις στο α μπα, είσαι εξοικειωμένη με το ίντερνετ. Το ίντερνετ είναι φίλος σου. Ψάξε για γυναίκες στην ηλικία σου – ή όχι στην ηλικία σου - που προτιμάνε γυναίκες και ζουν σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Αρχικά για παρέα, για ανταλλαγή απόψεων. Χρειάζεται να καταλάβεις ότι δεν είσαι κάποια σπάνια εξαίρεση, η μοναξιά σου δεν είναι υποχρεωτική. Πρέπει όμως να εκτεθείς, να ανοίξεις το μυαλό σου και την καρδιά σου, και να τολμήσεις.

__________________
6.


Αγαπητή Α,μπα...

Δεν νιώθω καλά με τον εαυτό μου...Αναφέρομαι στον εσωτερικό μου κόσμο. Εξωτερικά είμαι ικανοποιημένη, γνωρίζοντας τα δυνατά και τα αδύναμά μου σημεία και προσπαθώντας με τον τρόπο μου να τα κουμαντάρω αν κάτι με ενοχλεί. Εσωτερικά όμως ...
Αναλυτικότερα, νιώθω ώρες ώρες διχασμένη προσωπικότητα ...
Λοιπόν, κάποια χαρακτηριστικά μου: είμαι ευερέθιστη, ευέξαπτη, αστεία, εξωστρεφής ,"θορυβώδης" άνθρωπος,κ.ά. Όμως, με το πρώτο επίθετο συν διάφορες εκρήξεις που με πιάνουν (έπιαναν μάλλον), έχω χάσει κάποια άτομα σημαντικά για εμένα, όπως π.χ. την πιο "καλή-δυνατή" μου σχέση μέχρι στιγμής.Φυσικά και μου στοίχισε και πολλές φορές αναρωτιέμαι πως αν εγώ δεν ήμουν καθικάκι -κάποιες στιγμές- (άσχετα αν ήταν αντίδραση σε μια δική του έκρηξη), ίσως να ήμασταν ακόμα μαζί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε, μου πήρε καιρό να το ξεπεράσω όλο αυτό και να σταματήσω να αυτομαστιγώνομαι (λες και ο άλλος δεν είχε καμία ευθύνη ..), αλλά η κατάσταση έχει ως εξής: πλέον έχω μαζευτεί αρκετά από φόβο μην χάσω ξανά κάποιο σημαντικό για 'μένα άτομο (και δεν αναφέρομαι μόνο σε επίπεδο σχέσης).Αυτό σημαίνει πως γίνεται μάχη μέσα μου κάθε φορά που μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι να μην αρχίσω να φωνάζω ή να μου ξεφύγει καμιά βρισιά ή αιχμηρή κουβέντα. Από τη μια, με χαίρομαι. Με την έννοια πως -ίσως- έχω εξελιχθεί σε πιο ώριμο άτομο με περισσότερο αυτοέλεγχο και ψυχραιμία. Από την άλλη, φοβάμαι μήπως δεν μου βγει σε καλό. Δηλαδή όταν μέσα σου υπάρχει τρικυμία κι εσύ πασχίζεις να υπάρξει νηνεμία...είναι καλό?Θεωρείται υγιές αυτό? Έτσι λειτουργούν κι άλλοι άνθρωποι άραγε? Όταν ακούς κάτι που κακοποιεί τα αυτιά και τον εγκέφαλό σου,είναι πιο υγιές να συγκρατείς τον εαυτό σου ή νιώθεις υποχρεωμένος να αντιδράσεις γιατί σε πνίγει το δίκιο? Ας πούμε πως είμαι φιλήσυχος ανθρωπος, δηλ. την θέλω την ηρεμία στο περιβάλλον μου. Όμως, φιτιλιάζω εύκολα. Παλιότερα ξεσπούσα, μετά είχα απώλειες και ένιωθα τύψεις, όμως ήμουν ο εαυτός μου. Τώρα πια ξεσπάω σπάνια κι ας μέσα μου ωρύομαι. Τώρα πια νιώθω τύψεις ότι δεν είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Δηλαδή υποκρίνομαι πως είμαι κάτι που δεν είμαι κανονικά. Για αυτοπροστασία.
Συγγνώμη για την τεράστια έκταση και για το παραλήρημα.Τα φιλιά μου.
- Διχασμένη προσωπικότητα

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το «είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου» δεν ισούται με το «κάνω ό,τι μου βγαίνει αυθόρμητα χωρίς φίλτρο, ακόμα και αν αυτό καταπιέζει τους υπόλοιπους». Υγιές είναι να σέβεσαι τα δικά σου όρια υπολογίζοντας και τα όρια των γύρω σου.


Βέβαια σε κάτι έχεις δίκιο. Δεν είναι καλό να βγάζεις φλύκταινες προσπαθώντας να ηρεμήσεις. Καλό είναι να καταλάβεις πού οφείλονται αυτές οι αντιδράσεις σου. Να καταλάβεις γιατί είσαι ευέξαπτη, και γιατί δεν μπορείς να διαχειριστείς αλλιώς τις συγκρούσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε πολλές φορές την ημέρα. Γκούγκλαρε το «μάντρα του α μπα».

_________________
7.


Αμπα και αναγνώστες,είμαι 37 ετών γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα , η μητέρα μου χώρισε με τον πατέρα μου οταν ηταν έγκυος σε μένα και ξαναπαντρευτηκε αμέσως, απο την οικογένεια αργότερα εμαθα οτι ο πραγματικός μου πατερας ηταν ενας αλκοολικός, βίαιος άνθρωπος.
Δεν τον έχω γνωρίσει ποτε, δεν έχω δει καν φώτο του. Μεγάλωσα ευτυχισμένη, κατά καιρούς σκεφτόμουν να τον ψάξω αλλα πάντα σκεφτομουν ότι αν άξιζε θα με είχε πλησιάσει αυτός να δει αν ζω καλά κτλπ.
Τις προάλλες στη δουλειά μου έκανα κάτι χαρτιά για μια συνάδελφό και μη στα πολυλογώ ανακάλυψα οτι είναι ξαδέρφη μου,(εγω εχω άλλο όνομα πλεον και ετσι αυτη δεν είχε καταλάβει) συζήτησα λίγο μαζί της και μου είπε οτι οι γονείς του με είχαν μεράκι ολα αυτά τα χρόνια αλλα εχουν πεθάνει πλέον
Για τον ίδιο ηξερε ελαχιστα και μου τον παρουσίασε λιγο απομακρο.
Έχει κάνει και εναν ακόμη γάμο απο τον οποίο απεκτησε δυο παιδιά κοντά στα 17 έτη σήμερα. Μου έδωσε το κινητό του και μου υποσχέθηκε οτι δε θα πει τίποτα.
Σκέφτομαι αν αξίζει να ακούσω τη δική του πλευρά της ιστορίας, αν οι δικοί μου , ήταν ειλικρινείς ή τα φουσκωσαν και αν έχει νόημα να τάραξω και τα δικά του παιδιά πλέον.
Αν η τα γεγονότα όμως ήταν όπως τα ξέρω δε θέλω καμια σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και ισως μετά δε μπορω να τον απώθησω.
Επίσης σκέφτομαι οτι αν αποδειχτεί οτι οι δικοί μου είπαν την αλήθεια ίσως με πάει πίσω η ιστορία και οση δουλεια εχω κάνει με τον εαυτό μου πάνω στο θέμα πάει στράφι.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος απόφαση εδώ, και δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα γίνει μετά. Θα ήθελα να σου πω μόνο ότι η αίσθηση που έχεις, ότι αν κάνεις κάτι λάθος θα διαλυθεί ό,τι ξέρεις και δεν υπάρχει επιστροφή, δεν ισχύει. Είσαι ό,τι είσαι και αυτό που είσαι έχει χτιστεί εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να καταστήσει άχρηστη όλη την δουλειά που έχεις κάνει με τον εαυτό σου, κι ας είναι αυτός ο κάποιος ο βιολογικός σου πατέρας. Δεν θα αποκαλυφθεί κάποιο τρομερό μυστικό αν το ψάξεις περισσότερο. Οι δικοί σου είπαν την ιστορία από την δική τους πλευρά, η άλλη πλευρά πιθανότατα θα έχει άλλη ιστορία να πει, η απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει. Ήταν ειλικρινείς με όσα έζησαν όταν τα έζησαν. Κι αν τα φούσκωσαν, δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα: τα δεδομένα είναι ότι μεγάλωσες ευτυχισμένη, και το άλλο δεδομένο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν σε αναζήτησε. Αυτά είναι τα γεγονότα. Χρειάζεσαι κι άλλα;


Αυτό που θα ήθελες να ακούσεις είναι μια εξήγηση για την απουσία του που τον κάνει λιγότερο ένοχο. Ελπίζεις μήπως υπάρχει ένας θησαυρός κρυμμένος πίσω από τον απρόσιτο άντρα που ίσως σου έκρυψαν με κάποια δόση σκοπιμότητας οι άνθρωποι που σε μεγάλωσαν. Η πραγματικότητα ίσως σου δώσει κάποια ηρεμία, αν νιώσεις ότι δεν έχεις χάσει κάποια παράλληλη ονειρεμένη ζωή με έναν πατέρα που συμμετέχει στη ζωή σου. Αν μπορείς να το δεχτείς χωρίς να τον γνωρίσεις, μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά. Εσύ ξέρεις τι χρειάζεσαι για να το προχωρήσεις μέσα σου.

68

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Χα! Υπάρχουν και μεγαλύτεροι εδώ! Ετών 65. Διαβάζω καθημερινά τη στήλη, τις απαντήσεις της Αμπα και των σχολιαστών. Χαίρομαι που σας ανακάλυψα περίπου τέσσερα χρόνια πριν. Νομίζω πως το μυαλό μου ¨άνοιξε¨. Σε πολλά θέματα είδα τα πράγματα από άλλη οπτική, που ποτέ δεν θα σκεπτόμουν έτσι. Συστήνω και υπενθυμίζω στα παιδιά μου, στις φίλες μου και στους φίλους τους να σας διαβάζουν. Ακόμα κι αν σε κάτι δεν συμφωνώ 100%, μια χαραμάδα ανοίγει να το σκεφτώ και διαφορετικά το θέμα. Να είστε όλοι γεροί και η ζωή σας να είναι καλή.
#3 "...οι ζωές αυτών των ανθρώπων είναι τόσο από άλλο πλανήτη, που ούτε να φανταστούμε δε μπορούμε. Αυτοί παίζουν το παιχνίδι του προσιτού με τα πλατύτερα χαμόγελα που έχουν, γιατί ξέρουν ότι αν καταλάβουμε πώς ζουν, υπάρχει κίνδυνος για καμία επανάσταση. Τους έχουν προειδοποιήσει ότι γίνεται από μια κάθε τριακόσια χρόνια περίπου, οπότε έχουν το νου τους". ΘΕΑ! Ακόμα γελάω! Πόσο δίκιο έχεις!
6. είχα κι εγω το ίδιο πρόβλημα με σένα και έχασα επίσης σημαντικές σχέσεις όπως εσυ. βρηκα το λογο σε αυτα μου τα ξεσπασματα στο οτι μεγαλωσα σε εντασεις και τσακωμους αναμεσα στους γονεις μου. και ξαναβρήκα τις ιδιες σημαντικες σχεσεις που ειχα χασει όταν ζητησα συγγνωμες για τη συμπεριφορα μου. οταν σταμάτησα να ξεσπάω γύρω μου και προσπάθησα να δώσω περισσότερη σημασία στο να καταλαβαίνω τι λέει ο άλλος και γιατί, πριν του πω την αποψή μου, ακομα κι αν πιστευα πως κανει τραγικό λάθος. όλοι μας νομιζουμε οτι ξερουμε την απολυτη αληθεια και οτι η γνωμαρα μας ειναι η μονη σωστη. μπορει σε καποιες περιπτωσεις να ισχυει αλλα την χανουμε οταν την εκτοξευουμε σε μορφη προσβολης, υπονοουμενου, κοντρας, αμφισβητησης και με οποιονδηποτε τροπο τελοσπαντων θεωρουμε οτι θα επιβληθει. κι αυτο ειναι προβλημα.. ειναι μεγαλο προβλημα. οταν προσβαλεις τον αλλον ειναι σα να του λες "ξερεις το σωστο και με δουλευεις". κι αν οντως το ξερει, αν οντως εχει σκοπο να σε πληγωσει με τη γνωμη του, τοτε εχετε να συζητησετε θεματα εμπιστοσυνης μεταξυ σας. συνηθως ομως ο αλλος δεν ξερει. δεν μπορει να ξερει τι εχεις εσυ μεσα στο κεφαλι σου, τι σε πειραζει και σε ενοχλει εσενα προσωπικα σαν ανθρωπο και τι ΕΣΥ βρισκεις λαθος και σωστο. ο αλλος λεει αυτο που λεει για τους δικους του λογους κι αν δεν μπεις στον κοπο να συμμεριστεις την αποψη του και να τον καταλαβεις, αλλα μεινεις στο να του πεταξεις με θυμο τη δικη σου αληθεια, τοτε την χανεις. δεν μπορει η "αληθεια" να λεγεται με θυμο γιατι δεν ειναι αληθεια. δεν φταινε οι αλλοι που εκνευριζεσαι, γιατι πιστεψε με κανεις δεν εχει ορεξη να καθεται να τσαντιζεται και να μαλωνει. (εκτος αν θελει να το κανει μαζι σου και το επιδιωκει υπουλα, αλλα συνηθως αυτο κανει μπαμ απο χιλιομετρα). εχεις, κατα τη γνωμη μου, να αναρωτηθεις γιατι εσυ εκνευριζεσαι με τους αλλους που δεν ειναι "σωστοι" και οχι με το γιατι εκεινοι δεν ειναι σωστοι και σιγα σιγα θα ανακαλυψεις πολλα λαθη που κανεις χωρις καν να τα καταλαβαινεις.
κανείς δεν μας αγαπάει no matter what, εκτος απο τη μαμα μας. οι ανθρωποι μας θελουν αμα τους σεβομαστε (οπως κι εσυ ειμαι σιγουρος οτι θες να συναναστρεφεσαι μονο οσους σε σεβονται) και το πρωτο που πρεπει να κανουμε αν τους σεβομαστε, ειναι να τους ακουμε. αν δεν τους ακουμε, τοτε δεν τους σεβομαστε. κι οσο δεν τους σεβομαστε, μαλλον δεν σεβομαστε αρκετα τον εαυτο μας
#7 Αν θέλεις να τον βρεις, κάνε το. Να είσαι, όμως, προετοιμασμένη να έρθεις αντιμέτωπη και με την αδιαφορία του. Το γεγονός ότι δε σε αναζήτησε τόσα χρόνια μου δείχνει ότι μάλλον δεν πολυενδιαφερόταν. Δε νομίζω ότι θα σου χαλάσει κάποιο παραμύθι η εύρεσή του και το γεγονός ότι η μητέρα σου είχε την αποκλειστική επιμέλεια δείχνει ότι σίγουρα υπήρχαν σοβαρά ζητήματα.
#3 Αν οι διάδοχοι του θρόνου δεν είναι αγαπητοί στο λαό όπως η γιαγιά τους, τότε μετά το θάνατό της εν μία νυκτί η βασιλεία θα αποτελέσει παρελθόν και αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Όσον αφορά τη Meghan Markle, δεν είναι απαραίτητο ότι η σχέση τους είναι τόσο παραμυθένια όσο φαίνεται.
συμφωνω και δεν πιστευω καθολου οτι την κρατανε επειδη αγαπουν την ελισαβετ, γι'αυτο μου εκανε εντυπωση η τοση σιγουρια του βασιλη για ενα τετοιο σεναριο. εκτος αν εχει κοινωνιολογικα στοιχεια που αποδεικνυουν το αντιθετο
Bασίλη κάνεις ένα αφελέστατο λάθος.Βλέπεις το θέμα σαν έλληνας που μάλιστα δεν έχει και πολύ απο κοντά το θέμα.Η Βρετανικη μοναρχία είναι τρομερά κραταιά και δεν ειναι θέμα ''συμπάθειας''.Εσύ βλέπεις μια γριά και μερικούς κηφήνες γύρω γύρω ,για αυτούς δεν είναι έτσι.Είναι η ιστορία τους και η παράδοση τους.Ο ρόλος τους ναι ειναι θεσμικός και διακοσμητικός αλλά και ο ρόλος του ΠτΔ ας πουμε διακοσμητικός ειναι ,γιατι δεν τον καταργουμε?
#3.Τους πρίγκηπες τους ξέρουμε από παιδάκια.Και παιδάκια μιας γυναίκας,που ο κόσμος τη λάτρεψε.Έφυγε με το δραματικό τρόπο,που έφυγε,κι έμειναν ορφανά.Ακόμα κι εμείς εδώ,που δεν έχουμε την ίδια σύνδεση με τη βασιλική οικογένεια,που δεν την καταλαβαίνουμε καν,τους συμπαθούμε.Ε,τώρα που μεγάλωσαν και κάνουν τις δικές τους οικογένειες,βρίσκονται πολλοί άνθρωποι στο ρόλο της κακιάς πεθεράς.Είναι και η χαρά του τύπου τέτοιες ιστορίες.
#5: "Μεγάλη για εδώ", τι θα πει αυτό; Μακάρι περισσότεροι "μεγάλοι" να έμπαιναν εδώ, μπας και ξεκολλούσε λίγο η γεννιά τους από τα στερεότυπα...
@2Και γιατί να μη δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σου; Μια δεύτερη ευκαιρία να δεις ΕΣΥ αν θέλεις να είσαι μαζί του. Χωρίσατε (δε λες και αν τον έδιωξες ή αν εκείνος έφυγε, δεν υπάρχουν αυτονόητα) για δυο μέρες. Δεν πρόλαβες καν να νιώσεις πώς είναι η ζωή σου χωρίς κάποιον να σου φέρεται με τρόπο που δεν σου αξίζει και τα ξαναβρήκατε. Ο φίλος σου είναι ξεκάθαρα άνθρωπος χωρίς αυτοέλεγχο. Ξέρεις πόση δουλειά χρειάζεται και ισχυρή θέληση χρειάζεται για να αποκτήσει κανείς αυτοέλεγχο; Και πόση πίστη και υπομονή πρέπει να έχει ο σύντροφος του; Αυτό που φαντάζεσαι, επί χίλια. Αλλά όταν σε έχει απατήσει, έστω θολωμένος, έστω όλα τα ελαφρυντικά που μπορεί να βρει κανείς όταν αρνείται την αλήθεια του, πού θα βρεις την πίστη και την υπομονή να περιμένεις την αλλαγή του; Δώσε εσύ μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σου και σκέψου, αν θέλεις πραγματικά να διαθέσεις κι άλλο από τον χρόνο σου πάνω στη γη για να ανακαλύψει εκείνος τον εαυτό του. Αν αξίζει αυτό το ρίσκο η δική σου ζωή, γιατί δεν ξέρεις αν θα ανακαλύψει, τι θα ανακαλύψει και αν όταν τελειώσει με την ανακάλυψη, θα μείνει μαζί σου. Δεν υπαινίσσομαι τι πρέπει να κάνεις, εσύ ζεις μαζί του. 5 χρόνια φίλη μου, είναι 5 χρόνια. Έφτασε να πει πως θέλει να ανακαλυψει τον εαυτό του, όταν είδε ότι η φωτιά που ψάχνει στη ζωή του, μπορεί να τον κάψει, αδιαφορώντας απ'ότι φαίνεται από όσα γράφεις, για το ότι εσένα σε έκαψε. Λες ότι είπε πως "Δεν του έλειπε τίποτα, ήταν εκατό τοις εκατό ευχαριστημένος από τη σχέση μας, μόνο το αίσθημα του να διεκδικήσει κάτι. " Ας διεκδικούσε προαγωγή. Βρίσκεται σε σχέση που τον καλύπτει 100% αλλά του λείπει το να διεκδικήσει.Δωσ'του μια δεύτερη ευκαιρία κι εκείνου να σκεφτεί, αν θέλει εσένα ή τη σχέση που του προσφέρεις. Την ανοχή, την υπομονή, τη σιγουριά ότι δε φεύγεις, την παθητικότητα πιθανόν, που εξαρχής τον μαγνήτισε γιατί μόνο ένας χαρακτήρας σαν τον δικό σου θα ανεχόταν τις εκρήξεις του.Έχω αναρωτηθεί κι εγώ αν διαβάζουν τις ερωτήσεις τους πριν την αποστολή, πιστεύω πως το γράψιμο βοηθάει μετέπειτα τη σκέψη τους, πιστεύω πως κάποιοι σίγουρα κάνουν το σωστό γι'αυτούς, αν πραγματικά το ψάχνουν.
Πάντως κάποιες φορές που σκεφτόμουν να στείλω ερώτηση,όταν την σκεφτόμουν στο πώς ακριβώς θα τη διατυπώσω ώστε να δώσω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά να μη γράψω και έκθεση πέντε σελίδων στο τέλος κατέληγα να δίνω και μόνη μου την απάντηση,γινόταν πλέον πασιφανές ποια θα ήταν,και συνήθως ήταν η απάντηση που κατά βάθος από πριν ήξερα αλλά δεν ήθελα ούτε να δω ούτε να δεχτώ. Οπότε σίγουρα αν κάποιος κάτσει να διαβάσει προσεκτικά τι έχει γράψει με ήρεμο και καθαρό μυαλό πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα.
#1: Βγάλε τα ωραίες φωτογραφίες και προσπάθησε να τα πουλήσεις σε κανένα γκρουπ μεταχειρισμένων ειδών στο ίντερνετ. Αν δεν φεύγουν, ρίξε τις τιμές. Αν πάλι δεν φεύγουν, αντί να τα πετάξεις μπορείς να τα βάλεις σε μια σακούλα κοντά στα σκουπίδια και να γράψεις "δωρεάν".
Κι εγώ αυτό κάνω και κάποτε που μετακόμιζα έβαλα τα παλιά μου ρούχα σε σακούλες σκουπιδιών και τα πουλησα για 50 ευρώ τη σακούλα, έβγαλα πολλά λεφτά (είχα μαζέψει πολύ πράμα) και ξέρεις ποιος τα αγόρασε; φιλιππινέζα που τα μπαρκάριζε πίσω στην πατρίδα
Απίστευτη μπίζνα η Φιλιππινέζα! Κάνουμε και οικονομία στους πόρους του πλανήτη έτσι ;) Ρούχα δεν έχω καταφέρει να πουλήσω, αλλά αντικείμενα και έπιπλα τα βγάζω στο σφυρί. Στην Ελβετία είναι σύνηθες αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο να πετάξεις κάτι. Για οτιδήποτε πετάξεις πρέπει να πληρώσεις, αν δεν μπορείς να το ανακυκλώσεις
#5.Μεγάλωσα σε επαρχία κι αν και δε μένω μόνιμα εκεί,δεν έχω αποκοπεί ποτέ.Υπάρχουν γυναίκες,που έχουν κάνει αυτή την επιλογή ύστερα από γάμο και παιδιά και το ξέρει όλος ο κόσμος.Είναι ταμπού αυτές οι συζητήσεις,οπότε δεν ξέρω πώς εντόπισαν γυναίκες,που να ενδιαφέρονται και πώς έγινε η πρώτη κίνηση.Δεν υπάρχουν μπαρ και τέτοια.Μέσα από τον άμεσο περίγυρο τους δημιουργήθηκαν αυτές οι σχέσεις.Δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και οι ανάλογες εφαρμογές.Όμως,ναι,συμβαίνει.Κι αν βρήκαν εκείνες έναν άνθρωπο,γιατί να μην μπορείς κι εσύ;
#1 - Μπορείς να αποσπάσεις όμορφα τμήματα από τα κοσμήματα και να τα ράψεις/κολλήσεις σε διάφορα αξεσουάρ ή ρούχα (π.χ. σε ένα σακάκι/παλτό, πάνω σε ένα σκουφί).
Αγαπητή 5,https://m.facebook.com/proudseniorsgreeceΕδω θα βρεις συμπαθέστατα άτομα, εκδηλώσεις, συντροφιά. Πού ξέρεις τι άλλο μπορεί να προκύψει. Νομίζω πως είναι μια καλή αρχή. Μην τα παρατάς! Για όλους είναι η ζωή!!
#2 αγαπητό 2, πρέπει να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά προτεραιότητας. Εντάξει η απιστία είναι άσχημο πράγμα, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Αυτό που θα έπρεπε να αναρωτηθείς είναι το πως δικαιολογείται το οτι ανα τακτα χρονικά διαστήματα σου μίλαγε ασχημα (και ως άνθρωπος που έχει βρεθεί σε τέτοια σχέση ξέρω πόσο άσχημα αισθάνεται κανείς κάθε φορά που ο ανθρωπος που εχει επιλέξει να είναι δίπλα του τον μειώνει). Δίπλα σου πρέπει να έχεις εναν άνθρωπο που σε σέβεται και αυτό δεν φαίνεται στις εύκολες στιγμές σας μόνο αλλά κυρίως στις δύσκολες. Όταν θυμώνει πχ εκεί θα φανεί το πυόν του ανθρώπου, όλοι μας θυμώνουμε αλλά δεν μείωνουμε όλοι τους γύρω μας ή φωνάζουμε κλπ. Εκεί είναι το όλο θέμα, εκεί φαίνεται τι άνθρωπος ειναι ο αλλός. Στην συνέχεια σου φέρονταν έτσι και φλέρταρε με την αλλή και έκανε σεξ και τα πάντα. Και μετά γύρισε γιατί του έλειπε το σίγουρο που του προσφέρεις και στο τέλος αναρωτίεσαι γιατί βρέχει..Να σου κάνω μια ερώτηση που θέλω να σκεφτείς σοβαρά τι προσφέρει αυτός ο άνθρωπος σε αυτή την σχέση.. έκανε προσπάθεια να διορθώσει το οτι εκνευρίζεται και δεν ξέρει τι λέει, ή κάνει πράγματα για να σε ξανακερδίσει, ή για να μην σε έχει σιγουρη, ή για να τον εμπιστευτείς ξανά, να περνάτε καλά, να έρθετε πιο κοντά κλπ κλπ. Μην μένεις μαζί του επειδή ήσασταν τόσα χρόνια μαζί, ενώ βλέπεις σημάδια πως όλο αυτό θα ξαναγίνει κιόλας, κάτσε σκέψου σοβαρά , μην λογοκρίνεις τον εαυτό σου και το προαίσθημα σου και πάρε την απόφαση σου. Αλλά για να πετύχει μια σχέση πρέπει να προσπαθούν και οι δυο.
#4. Αγαπητή εξαδέλφη υπάρχει ένα ενδιαφέρον "κοινωνικό πείραμα" στο youtube: ένα ζευγάρι τσακώνεται στην μέση του δρόμου και γίνεται διαχωρισμός δύο περιπτώσεων: στην πρώτη ο άντρας επιτήθεται στην γυναίκα (χαστούκια-φωνές) και στην δεύτερη γίνεται το αντίθετο, ο άντρας κάθεται παθητικά ενώ η γυναίκα τον σπρώχνει, του φωνάζει και του ρίχνει λίγα χαστουκάκια. Guess what στην πρώτη περίπτωση παρενέβη ο κόσμος να τους χωρίσει, στην δεύτερη σχολιάζαν ειρωνικά. Και γενικά όταν γίνεται χαρακτηρισμός της φύσης της βίας (έμφυλη, ρατσιστική, φασιστική, ταξική κ.α.) γίνεται επειδή υπάρχει μια υπόνοια δικαιολόγησης ή αυξομείωσης του μεγέθους της σημασίας της βίας: αν οι εμπλεκόμενοι δεν ανοίκουν σε κοινωνική/φυλετική/ταξική ομάδα που να μας ενδιαφέρει η βία γίνεται λιγότερο σοκαριστικη΄.
Mέρος του προβλήματος που θέτεις (επειδή προκαλεί πρόβλημα τελικώς) είναι ότι άντρες που δέχονται βία (σωματική/λεκτική) δεν μιλούν και δεν παραπονιούνται ακριβώς για να μην εισπράξουν ειρωνία μείωσης του ανδρισμού τους... Μόνο αν πρόκειται για τίποτα αξιοπρεπείς gay ανθρώπους σαν τον Μπιμπίλα όπου η λογικότατη αγανάκτηση αρθρώνεται σε λόγο συγκεκριμένο τότε μπορεί και να το δεχτούμε. Επειδή έχουμε ευαισθησίες μειονοτήτων. (Δηλαδή σε ευαισθησίες πλειοψηφίας υπολειπόμεθα ενώ κανονικά η βία θα έπρεπε να καταδικάζεται έτσι κι αλλιώς). Μην πας μακριά: στην φασματοποίηση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας που περιλαμβάνει bottomάρισμα άρρενος τι ακούς συνήθως; (ακόμα χειρότερα από γυναίκες)
Ναι, ναι, αυτό το πείραμα. Μάλιστα. Κοίταξε να δεις τι γίνεται. Κάθε μα κάθε μέρα διαβάζουμε ειδήσεις για κάποια γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε, βιάστηκε, δολοφονήθηκε από κάποιον άντρα. Τι πιο λογικό να είναι οξυμένα τα αντανακλαστικά του πλήθους σε περιστατικά βίας από άντρα προς γυναίκα; Αφού υπάρχουν καθημερινά θύματα σε όλο τον κόσμο. Το ανάποδο, πέρα από το ότι είναι πολύ πιο σπάνιο, δεν σε φτάνει στο σημείο να φοβηθείς για τη ζωή του άντρα. Αν ήθελε θα αντιστεκόταν, έχει σαφώς τη δύναμη (και την τεστοστερόνη) να το κάνει. Όταν δεν αμύνεται ένας άντρας και υπομένει στωικά, θυμίζει πάμπολλες σκηνές 'γέλιου' από την τηλεόραση που ο άντρας έχει κάνει την κουτσουκέλα του και κάθεται να τις φάει υπομονετικά για να τον συγχωρέσει η συμβία του. Όταν όμως μια γυναίκα δεν αντιστέκεται, πολύ απλά αγαπητέ, δεν μπορεί να αμυνθεί, είναι πέρα από τις δυνάμεις της και, ναι, είναι χρέος της κοινωνίας να την προστατεύσει από τη βαναυσότητα του άντρα, γιατί ο κίνδυνος να καταλήξει στο νοσοκομείο ή ακόμα και να πεθάνει είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο για τον άντρα (σχεδόν ανύπαρκτος, ίσως καταλάθος). Δεν καταλαβαίνω πώς κατάφερες να κάνεις να ακουστεί άσχημα το να είναι πιο σοκαριστική η βία όταν θύμα της είναι άνθρωπος που ανήκει σε πιο ευάλωτη ομάδα (παιδί, γυναίκα, κτλ.). Τελικά αυτό είναι το σοκαριστικό: ότι μπορεί κάποιος να διαστρεβλώσει ακόμα και αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια σωστή κοινωνία, να μας σοκάρει πολύ περισσότερο η βία εναντίον μιας γυναίκας από έναν άντρα, απ'ότι το αντίθετο.
Να απομονώσω λίγο το "Όταν δεν αμύνεται ένας άντρας και υπομένει στωικά, θυμίζει πάμπολλες σκηνές 'γέλιου' από την τηλεόραση που ο άντρας έχει κάνει την κουτσουκέλα του και κάθεται να τις φάει υπομονετικά για να τον συγχωρέσει η συμβία του Πηγή: www.lifo.gr"Αυτό δυστυχώς δεν είναι ούτε αστείο ούτε υγιές. (αντιλαμβάνομαι ότι γι'αυτό το έβαλες το "γέλιο" σε εισαγωγικά αλλά ήθελα να του δώσω έμφαση). Είναι πρόβλημα ότι διαιωνίζεται στην τηλεόραση κλπ. Είναι μια "ευκολία" που πρέπει να εκλείψει. Εκτός όλων των άλλων διαιωνίζει το στερεότυπο ότι οι άντρες κάνουν κουτσουκέλες κι οι γυναίκες θυμώνουν μαζί τους και το αναμενόμενο είναι να τους "τιμωρούν" με τέτοιο συμβολικό τρόπο. Είναι προβληματικό από όπου κι αν το πιάσουμε.
Ξεχνάς μάλλον εκείνο το κοινωνικό πείραμα που ένας άντρας χτυπούσε μια γυναίκα και αυτοί που επενέβησαν ήταν απείρως λιγότεροι από αυτούς απλά κοίταξαν και συνέχισαν αμέριμνοι τη δουλειά τους..
Όποιος προτιμάει να μην ενημερώνεται από τα "κοινωνικά πειράματα" του youtube, τα στατιστικά για την ενδοοικογενειακή βία είναι εδώ. Αν δεν προλαβαίνετε, διαβάστε την εισαγωγή. http://cdrwww.who.int/gender/violence/who_multicountry_study/Introduction-Chapter1-Chapter2.pdf
...Αυτού του τύπου "πείραμα", στην επέκτασή του, έχει διάφορες παραμέτρους, π.χ. θυμάμαι μία κατά την οποία ήταν και καλά ένα ζεύγος σε ένα εστιατόριο, στην μία περίπτωση η γυναίκα ήταν ντυμένη "προκλητικά" (θα μπορούσε να είναι επί πληρωμή ερωτική συνοδός) και στην άλλη η γυναίκα ήταν ντυμένη συνηθισμένα. Ο άνδρας, στο ίδιο στυλ απειλούσε, έσπρωχνε και έβριζε και στις δύο περιπτώσεις. Και όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε σε ποια περίπτωση υπήρχαν αρκετές παρεμβάσεις και σε ποια σχεδόν καμία. Επίσης έχει ενδιαφέρον το ποιοι παρεμβαίνουν τελικώς (...οι γυναίκες εν προκειμένω: Reaction To Women Abusing Men In Public: https://www.youtube.com/watch?v=LlFAd4YdQks ... πάντως οι σκηνές όπου ο τύπος παθητικά δέχεται τις μπουνιές και τα ξεμάλλιασμα είναι, όντως, disturbing, όπως και αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=ZlHVANXh-yg)Προσωπικά, δεν έχω βρεθεί μπροστά σε τέτοιο σκηνικό (γυναίκα να καταφέρεται σωματικώς απέναντι σε άνδρα), αντιθέτως έχω βρεθεί μπροστά σε σκηνικό βίας ενάντια σε γυναίκες από άνδρες στο δρόμο και -κυρίως- μου έχουν διηγηθεί κάποια χοντρά σκηνικά τέτοια στο ευρύτερο περιβάλλον (απειλές με μαχαίρια κ.λπ.). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιστατικά βίας προς άνδρες. Το τελευταίο σκηνικό, στο δρόμο με τραβολολογήγματα, βρισιές κ.λπ., πάντως, αφορούσε 2 κοπέλες, ζεύγος πιθανότατα και επειδή παρενέβην μαζί με άλλα άτομα (όχι ότι κάναμε και τίποτα σπουδαίο πολύ φοβάμαι, εκτός από προσωρινή εκτόνωση της έντασης) ήταν ένα αρκετά στενάχωρο σκηνικό. Αυτά, όμως, που βλέπουμε σε δημόσια θέα δεν είναι τίποτε -προφανώς- μπροστά σ' αυτά που συμβαίνουν κεκλεισμένων των θυρών.Η βία κατά των γυναικών είναι ένα καταγεγραμμένο παγκόσμιο φαινόμενο και αυτό είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο, αλλά φυσικά έχει τις διακυμάνσεις της στο prevalence, ανάλογα με την χώρα, κουλτούρα κ.λπ.. To IPV (intimate partner violence), σαν φαινόμενο και ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, αφορά σαν θύτες και θύματα όλα τα φύλα, (αλλά δεν ισομοιράζεται, προφανώς, ούτε σαν περιστατικά, ούτε σαν αντίκτυπο ακριβώς). (για US ενδεικτικά: https://www.cdc.gov/violenceprevention/nisvs/infographic.html)
Μου κάνει εντύπωση ότι από όλη την απάντηση μου στέκεστε στην πρώτη παράγραφο που χρησιμοποιήθηκε σαν εισαγωγή για την δεύτερη. Προφανώς η έμφυλη βία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα σας, αλλά μην εθελοτυφλύτε και μην απαντάτε άσχετα. Δεν συγκρίνω τα ποσοστά βίας εναντίων των γυναικών, ούτε αμφιβάλω για τα στατιστικά της οικογενειακής βίας. Ανησυχώ όμως όταν γίνεται κατηγοριοποίηση της βίας ως προς το βαθμό σπουδαιότητας της, ειδικότερα δε για τον μην εξιδεικευμένο θεατή. Και για να το πω ακόμα πιο απλά: η εικόνα ενός ενήλικα άντρα που είναι θύμα λεκτικής/σωματικής βίας θα έπρεπε να μας σοκάρει το ίδιο με την εικόνα μιας γυναίκας.
Mου κάνει εντύπωση που βλέπεις -συγκεκριμένα- το σχόλιό μου, ως εναντιωματικό στο δική σου. Ελπίζω να μην κατάλαβες ότι βρίσκω per se λιγότερο σοκαριστική την εικόνα ενός ανδρός που η γυναίκα καταφέρεται σωματικώς εναντίον του. Αν ήταν αυτή η περίπτωση δεν θα έμπαινα -καν- στην διαδικασία να βάλω τα links, για να δούμε τέτοιες εικόνες (ακόμη και με μορφή stagged "πειράματος"), ούτε να αναφέρω βία ασκούμενη από γυναίκα σε γυναίκα. Όμως υπάρχει μία αναλογικότητα στο κάθε τι, που πολλές φορές έχει να κάνει με την σωματοδομή/μέγεθος/δύναμη, εκτός κι αν εσύ -συγκεκριμένα- αισθάνεσαι την ίδια απειλή όταν στην πέφτει ένας τσίχλας, με όταν στην πέφτει ο ζουγκλάκος, εκτός κι αν εσύ θα φέρεις τα ίδια τραύματα από τον πρώτο και από τον δεύτερο, οπότε I rest my case ξάδερφε.
Ευχαριστώ για την παράθεση Βλαχάκι. Τα νούμερα είναι δυστυχώς σοκαριστικά. Έψαχνα κάτι ανάλογο για την Μ Βρετανία αλλά δεν βρήκα, έχει κανείς υπόψιν; Το Crime Research Centre @ Cambridge & Gov.UK δεν φαίνεται να έχουν κάνει σχετικές δημοσιεύσεις πρόσφατα.Eυχαριστώ!
Παρακαλώ.Μπορείς να κατεβάσεις τα pdf από τα κάτωθι links, που προέρχονται απ' το office for national statistics, είναι πιο εκτενή και όχι τόσο "infographicy", βέβαια:https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/crimeandjustice/compendium/focusonviolentcrimeandsexualoffences/yearendingmarch2015/chapter4intimatepersonalviolenceandpartnerabusehttps://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/crimeandjustice/bulletins/domesticabuseinenglandandwales/yearendingmarch2017
7"Επίσης σκέφτομαι οτι αν αποδειχτεί οτι οι δικοί μου είπαν την αλήθεια ίσως με πάει πίσω η ιστορία και οση δουλεια εχω κάνει με τον εαυτό μου πάνω στο θέμα πάει στράφι."Η δουλειά με τον εαυτό μας δε χάνεται ποτέ. Μπορεί να κλονιστεί αλλά επανέρχεται γιατί ξέρεις πια το δρόμο. Τα παιδιά αυτά είναι αδέρφια σου, γιατί να μην τα γνωρίζεις; Μια χαρά θα απωθήσεις τον πατέρα σου αν είναι μάπα το καρπούζι, δεν έχεις αναμνησεις να σε δενουν και να σε κραταν πισω. Χρησιμοποιησε το και σαν ευκαιρία να απομυθοποιήσεις τον μπαμπουλα που εχεις στησει μεσα σου για μπαμπα, μπορεί να είναι απλά ένας αδιαφορος ανθρωπος τελικά.
#4.Το συγκεκριμένο περιστατικό θα το αφήσω την άκρη.Δεν ήμουν μπροστά,δεν έχω αρκετή πληροφόρηση και δε θα στήσω δικαστήριο.Το θέμα είναι,αν υπάρχει έμφυλη βία.Και σ'αυτό εγώ λέω ναι.Γυναίκες τρομοκρατούνται,ξυλοκοπιούνται,βιάζονται,γιατί ακριβώς είναι γυναίκες.Γιατί κάποιοι (και τονίζω το κάποιοι) αισθάνονται,ότι μπορούν να ασκήσουν αυτή την εξουσία πάνω τους.Τους το επιτρέπει και η μυϊκή τους δύναμη συχνά,αλλά και η διαφορετική αντίληψη για τα φύλα.Ναι,είσαι γυναίκα και θα περάσει το δικό μου ακόμα και με τη βία.Ναι,είμαι άντρας και δεν μπορώ να συγκρατήσω τα νεύρα μου,τη δύναμη μου,τις ορμές μου.Είναι φυσιολογικό να συμπεριφέρομαι έτσι,γι'αυτό μη με προκαλείς.Όσο υπάρχει αυτό το πλαίσιο κι όσο χρειάζεται να επικαλεστούμε το ανδρικό φιλότιμο,για να μη φάει ξύλο μια γυναίκα,δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για σκέτη βία.Βλέπουμε,ότι μπορεί να παίζουν κι άλλα πράγματα.Δε μου αρέσει η κατάχρηση ταμπέλας και να τις κολλάμε,όπου να'ναι,αλλά η κατηγοριοποίηση βοηθάει και στη μελέτη διάφορων φαινομένων.Μιλάμε για παράδειγμα και για ενδοοικογενειακή βία.Κι εκεί χαστούκια και κλωτσομπουνίδια μπορεί να πέφτουν,αλλά η ανάγνωση γίνεται μέσα στο πλαίσιο των οικογενειακών σχέσεων και δυναμικών.
Έχεις δίκιο στα περισσότερα, να αναφέρω όμως και κοινωνικό πείραμα που έγινε δημόσια και στο ζευγάρι (ηθοποιών) η γυναίκα επιτίθονταν στον άντρα (με σπρωξίματα, χαστούκια και λεκτικά) και οι παρεβρισκόμενοι γελάγανε.Ήταν βία? ΣαφώςΤο λέω για να δικαιολογήσω τους άντρες? Σε καμία περίπτωσηΔυστυχώς στο θέμα της σωματικής βίας το 99% των θυμάτων είναι γυναίκες, αλλά το θέμα της βίας είναι ευρύτερο. Υπάρχει και η 'συναισθηματική' βία (emotional abuse) που περιέχει τα:-Yelling or swearing (Emotional Bullying)-Name calling or insults; mocking-Threats and intimidation-Ignoring or excluding-Isolating-Humiliating-Denial of the abuse and blaming of the victimΣτα παραπάνω, σε ότι δεν περιέχει την απειλή σωματικής βίας (που υπερέχουν οι άντρες) τα ποσοστά μοιράζονται στα φύλα. Μη ξεχνάμε ότι η σωματική βία είναι εμφανής (φωνές που ακούγονται, σημάδια/τραύματα) ενώ το emotional abuse όχι.Σαν άντρες έχουμε μεγάλη ευθύνη στη σωματική βία - προσωπικά το θεωρώ ατιμωτικό (=δεν αξίζει να λέγεται άντρας) για έναν άντρα να δέρνει γυναίκα. Αλλά και οι γυναίκες έχουν το μερίδιό τους στην μη-σωματική βία, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
Είναι πολλές οι μορφές βίας και πολλά τα πεδία μέσα στα οποία εκδηλώνεται.Γι'αυτό και λέω,ότι δε χρειάζεται να βλέπουμε τόσο αρνητικά την κατηγοριοποίηση.Αν όλα τα βάλουμε σε ένα καζάνι,δεν ξέρω πώς θα βγάλουμε άκρη.Φυσικά δέχονται βία και οι άντρες.Και κάποιες φορές ο λόγος είναι και στη δική τους περίπτωση το φύλο τους.Το να ακούει από το πρωί ως το βράδυ ένας άνεργος πχ,ότι είναι άχρηστος,γιατί σαν άντρας οφείλει,αλλά τελικά δεν μπορεί να συντηρήσει την οικογένεια του,δεν είναι χάδι.Για όλα πρέπει να μιλάμε.Εγώ ως γυναίκα νιώθω περισσότερο τις πληγές του φύλου μου.Για αυτά ξέρω να μιλήσω περισσότερο.Εδώ είμαστε να πούμε κι αυτά που προβληματίζουν τους άντρες.Είσαστε πατεράδες μας,αδέρφια,παιδιά μας,φίλοι,σύντροφοι,συνεργάτες.Δε χρειάζεται να είμαστε απέναντι μεταξύ μας.Μαζί πρέπει να είμαστε απέναντι σε συμπεριφορές,σε αντιλήψεις,που καταπιέζουν ανθρώπους.
Συμφωνώ 100%. Δυστυχώς εγώ αντιλαμβάνομαι ότι καλλιεργείται μια ενοχική κουλτούρα στους άντρες επειδή κάποιοι(ειλικρινά δεν έχω ποσοστά) άντρες είναι βίαιοι/εγκληματίες/κάφροι/υπάνθρωποι. Και αυτό υπάρχει και στο Αμπα (το έχω αναφέρει ξανά) με τρόπο που αν υποστηρίξεις μια αντρική άποψη (που δεν είναι προσβλητικός στο γυναικείο φύλο), τα dislikes πάνε βροχή.Γενικώς εμείς (οι άντρες) ευθυνόμαστε για όλα τα άσχημα (πατριαρχία). Τα περασμένα Χριστούγεννα (όταν το Αμπα έκλεισε για αρκετές μέρες) σε σχολιάστρια που υπενύχθηκε αυτό ακριβώς, τη ρώτησα αν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στο γυναικείο φύλο που πιστεύει πως ΔΕΝ ευθύνεται η πατριαρχία - δεν πήρα καμία απάντηση.Υπάρχει πολύ θυμός στις γυναίκες από τη χρόνια κακομεταχείρηση και τώρα που μπορούν να ακουστούν οι φωνές τους, ακούγονται με ένταση - το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά έχουμε και μεις τις δικές μας πληγές που δεν ακούγονται, είτε γιατί δεν τις λέμε, είτε γιατί υποβιβάζονται σε σύγκριση με τις γυναικείες.
Θυμάμαι τη συζήτηση sPik3.Για του λόγου το αληθές, ο/η dex_ απάντησε αυτό:http://www.lifo.gr/lifoland/ampa/172569?comment=1967939#1967939Ειδικά το Άσχετο νο2 ήταν τέλειο. Δεν νομίζω ότι ευθύνεται η πατριαρχία για τα ελαττώματα που αποδίδουμε στις γυναίκες, δηλαδή δεν τα προκάλεσε η ύπαρξη αυτής της ιδεολογίας, είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Αλλά πιστεύω ότι ευθύνεται η πατριαρχία που αποδίδουμε στερεότυπα σε κάθε φύλο. Δηλαδή κάτι που είναι πανανθρώπινο και εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθενός, το αποδίδουμε δυσανάλογα σε άντρες ή γυναίκες (σιγά σιγά και τα non-binary άτομα) ανάλογα με το φύλο τους χωρίς να κάνουμε τον κόπο να γνωρίσουμε τον καθένα ξεχωριστά.
Μερικές φορές το πέταμα ειναι πραγματικά η μονη λύση. Αυτό που μερικές φορές κανω ως ενδιάμεση λύση ειναι να βάζω όλα τα πραματα που δε θελω πια σε μια ανοιχτή σακούλα να φαίνονται, διπλα στον κάδο σκουπιδιών. Αμα μεσα σε 3-4 ώρες δεν τα εχει πάρει κανεις τότε ξανακατεβαίνω και τα πετάω μεσα.
#2 Βλέπεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τον περιγράφεις αλλά μετά λες οτι είναι γατάκι! Διαβάζοντας την ερώτησή σου δεν καταλαβαίνεις το πρόβλημα; Πως μπορείς να λες οτι είσαι σε μια ευτυχισμένη σχέση όταν πριν λες οτι είσαι με κάποιον που έχει εκρήξεις, φτάνει εκτός ελέγχου, λέει πράγματα που σε πληγώνουν και δεν σε σέβεται; Εγώ θα επικεντρωνόμουν εκεί γιατί εθελοτυφλείς μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα της σχέσης σου. Το οτι σε απάτησε είναι σημαντικό όμως μπροστά σε όσα περιγράφεις είναι το κερασάκι στην τούρτα. Η σχέση σας μπάζει από παντού. Σε απάτησε και τον συγχώρεσες, αλλά δεν τον εμπιστεύεσαι και φαντάζομαι συνεχίζει να έχει εκρήξεις. Αναρωτιέμαι γιατί συνεχίζεις να είσαι μαζι του, δεν βλέπω να σου προσφέρει κάτι που να αξίζει να ανέχεσαι όλα αυτά.