Στο σημερινό «Α μπα»: τα όρια μιας σχέσης

Στο σημερινό «Α μπα»: τα όρια μιας σχέσης Facebook Twitter
62


__________________
1.

Γεια σου αγαπημένη Λένα και αναγνώστες. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Είναι διαιτολόγος διατροφολόγος και συχνά βλέπω κάποιους γνωστούς μου (προφανώς όχι από την σχολή) να κοινοποιούν άρθρα του τύπου "Η ζάχαρη οδηγεί στο θάνατο", "οι φρυγανιές είναι καρκινογόνες" κλπ. Νομίζω μπήκες στο νόημα. Μου έχει περάσει από το μυαλό να σχολιάσω όλες αυτές τις δημοσιεύσεις με σκοπό να αντικρούσω τα "επιχειρήματα" που έχουν, μήπως και κάποιος αναγνώστης και οπαδός τέτοιων απόψεων βάλει το μυαλό του να σκεφτεί και καταλάβει ότι είναι τουλάχιστον ανυπόστατες τέτοιες απόψεις. Πιστεύεις αξίζει ή θα μπλέξω;
- Ο επιστήμονας με τη τρίχα κάγκελο


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εχμ, για σκέψου ποιον ρωτάς. Και αξίζει, και θα μπλέξεις. Σου φαίνεται αρκετά σημαντική αποστολή ώστε να αντέξεις να μπλέξεις;


Επειδή τα σχόλια κάτω από την ανακοίνωση κάποιου είναι πεδίο μάχης, είναι και λίγο «φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν», σου προτείνω να κοινοποιείς στο δικό σου φέις αυτά τα άρθρα και να τα συνοδεύεις από δικό σου σχολιασμό. Έτσι, ούτε θα χώνεσαι σε τοίχο άλλων, ούτε θα φαίνεται σα να πηγαίνεις για καβγά. Αν το κάνεις, κάνε με add για να σε διαβάζω.

__________________
2.

Τι κάνεις οταν στα 26 σου οι γονείς σου θέλουν αλλα για εσενα,εσυ κάνεις αυτα που θέλεις για τον εαυτό σου,τελικά οι γονεις σου επι συναπτα ετη στεναχωριούνται για τις επιλογες σου(όντως στεναχωριούνται ) και εσυ στεναχωριεσαι που τους στεναχωρεις??Τι αδιεξοδο ειναι αυτο?

Πώς δεν μένεις πίσω σε τετοιες καταστάσεις οταν η συζήτηση δεν λυνει κανενα θέμα τελικα??
- Εγκλωβισμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αδιέξοδο είναι αν πιστεύεις ότι αν παρακούς τις επιθυμίες των γονιών σου για σένα είσαι κακή κόρη ή κακός γιος. Εγκλωβισμένη είσαι όταν είσαι ενήλικας για να πάρεις μια απόφαση χρειάζεσαι την έγκριση της μαμάς και του μπαμπά. Δεν είσαι προέκταση των γονιών σου για να έχεις την υποχρέωση να κάνεις ό,τι θεωρούν αυτοί σωστό για τη ζωή σου. Πελαγώνεις αν δεν έχεις καταλάβει ότι μερικές φορές, για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να στενοχωρηθούμε. Είσαι ξεχωριστός άνθρωπος, και θα κάνεις τις δικές σου επιλογές, σωστές ή λάθος. Πρέπει να το δεχτούν. Αν δεν το δέχονται, εσύ πρέπει να τους δεχτείς όπως είναι.


Τα πράγματα αλλάζουν αν, όταν κάνεις λάθη, τρέχεις στους γονείς για να σου τα διορθώσουν, ή αν ζεις με τα δικά τους μέσα για να κάνεις πράγματα που δεν τους αρέσουν.


Η διαδικασία που περιγράφεις ως «αδιέξοδο» και «εγκλωβισμό» λέγεται «ενηλικίωση», και είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσεις για να γίνεις άνθρωπος.

__________________
3.

Αγαπημένη λενα. Είσαι καταπληκτική σε αυτό που κάνεις!! Συνεχισε ετσι.Είμαι 28χρονων και έχω κάνει μια σχέση μέχρι τώρα 4 χρόνια και οι υπόλοιπες περιστασιακές. Έχω ερωτευτεί 2 φορές. Η μία με την σχέση μου και η άλλη με ένα παιδί που είμασταν μαζί 3 μήνες Κάθε μέρα σχεδόν ακούω φιλοφρονήσεις. Μου λένε όμορφα λόγια τόσο για την εμφάνισή μου όσο και για τον χαρακτήρα μου. Στη δουλειά μου που έχει να κάνει με πολυ κόσμο, από γνωστούς φίλων μου και από γνωστούς δικούς μου που έχουμε κοινές δραστηριότητες. Δεν το λέω με καμάρι και θα σου εξηγήσω. Νιώθω όμορφα ωστόσο. Εγώ λοιπόν νιώθω καλά με την εξωτερική μου εμφάνιση. Για τον χαρακτήρα μου ξέρω πως δεν θα προσβάλλω κάποιον και πως προσφέρω την βοήθεια μου απλόχερα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως δεν με έχει ποτέ ερωτευτεί κανένας. Ποτέ κάποιος δεν μου είπε είμαι ερωτευμένος μαζί σου ή σαγαπω . Οι 2 άντρες που ερωτευτηκα με άφησαν για άλλη γυναίκα. Και οι 2 που δεν έγινε ποτέ σχέση μου είπαν πως με θέλουν μόνο για να κάνουμε σεξ . Κανένας ποτέ δεν με διεκδίκησε . Ακόμα και από αυτούς που μου λένε τα κοπλιμέντα. Θα φλερτάρω εγώ παραπάνω με κάποιον που μου αρέσει αλλά τελικά θα μείνει στο φλερτ χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω ο άλλος .Τώρα λενα τι συμβαίνει? Είμαι χαζη μάλλον και φουλ αδιάφορη. ? Ή απλά δεν υπάρχει τύχη. ? Κάτι βλέπουν λενα και τους απωθεί . Εγώ έχω το πρόβλημα αλλά εσύ πιο πιστεύεις πως είναι ?
- Λεμονιά στον κάμπο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Λεμονιά, αυτό είναι ερώτηση για ψυχολόγο. Λες πολλά πράγματα, περιγράφεις μια δεκαετία της ζωής σου το λιγότερο, και ζητάς διάγνωση για την συνολική σου συμπεριφορά. Λίγα σχόλια μόνο. Ότι οι άντρες που ερωτεύτηκες σε άφησαν για άλλη γυναίκα δεν ακυρώνει ούτε τον έρωτα, ούτε την σχέση που είχατε. Χωρίσατε, όπως χωρίζει όλος ο κόσμος. Ειδικά ο ένας ήταν μαζί σου για τέσσερα χρόνια. Χρειάζεται πολύ μεγάλη κουβέντα, γι'αυτό, πήγαινε σε έναν ψυχολόγο.


__________________
4.

Γεια σου Αμπα και σ' ευχαριστώ για όλα! Δουλεύω τα τελευταία λίγα χρόνια σε ένα μικρό μαγαζί. Όλοι οι (λίγοι) υπάλληλοι εκεί έχουμε γίνει φίλοι και μεταξύ μας και με το αφεντικό, καθώς όλοι είμαστε κοντά ηλικιακά και μας αρέσει να κάνουμε παρέα. Πριν αρκετό καιρό και επειδή υπήρχε σεξουαλική ένταση με το αφεντικό κάναμε σεξ αραιά και πού για ένα διάστημα και σταδιακά σταματήσαμε γιατί εκτονώσαμε τη φαντασίωση και χάσαμε το ενδιαφέρον. Έτσι έγινε από την μεριά μου και είμαι σίγουρη και από τη δική του. Επίσης, δε σταματήσαμε να είμαστε φίλοι που συζητούν τα προσωπικά τους (είμασταν τότε και οι δύο ερωτευμένοι με άλλους ανθρώπους με τους οποίους είχαμε προβλήματα).
Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι μία συνάδελφος με την οποία είμαστε πολύ κοντά, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη οικειότητα μαζί του, πειράζονται συνέχεια και τους βρίσκω πολύ συχνά απομονωμένους χωρίς προφανή λόγο.
Η κοπέλα αυτή είναι γενικά συντηρητική και βρίσκεται σε σχέση εδώ και καιρό, δείχνοντας ευτυχισμένη.
Με ενοχλεί που νιώθω ότι μου κρύβουν κάτι και τους το έχω πει ευθέως, καθώς κατα τα άλλα μιλάμε για τα πάντα. Τους έχω ρωτήσει αν κάνουν κάτι και λένε όχι.
Η ερώτηση είναι, αφού ούτε κι εγώ είχα πει στη συνάδελφο/φίλη ότι έχω κάνει σεξ μαζί του (επειδή ντρεπόμουν) και επίσης θα ήλπιζα να μην της έχει πει ούτε αυτός τίποτα, γιατί με ενοχλεί που μου το κρύβουν?
Να πω ότι κανένα συμφέρον δεν έχουμε από αυτό,τα λεφτά είναι συγκεκριμένα και δεν είναι δουλειά καριέρας.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πού δουλεύετε ρε παιδιά και τα περνάτε τόσο φίνα;

__________________
5.

Γεια σου Λένα! Λοιπόν, το πρόβλημά μου είναι πολύ κοινό, όμως, θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σου. Είμαι 18 χρονών κοπέλα και έχω γύρω στα δέκα περισσευούμενα κιλά τα οποία δε μπορώ να χάσω με τίποτα καθώς κάθε δίαιτα καταλήγει στο να τρώω περισσότερο απ'όταν δεν κάνω δίαιτα. Επίσης να πω ότι έχω παραπάνω κιλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν προέκυψε τώρα. Σκεφτόμουν, που λες, τώρα που θα φύγω για σπουδές να επισκεφτώ ψυχολόγο έτσι ώστε να μπορέσω να αποδομήσω τη σχέση που έχω με το φαγητό και να καταλάβω ποιο κενό μου συμπληρώνει. Να σημειώσω εδώ ότι μου δημιουργεί πολλές ανασφάλειες και εμπόδια στη σχέση με το άλλο φύλο και γενικότερα επηρεάζει τη ζωή μου. Η ερώτηση είναι: Πιστεύεις ότι αξίζει τον κόπο ή είναι πολύ ασήμαντη αιτία να επισκεφθώ ψυχολόγο; Ή ο διατροφολόγος είναι καλύτερη λύση;
- φορ έβερ γεματούλα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εφόσον καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται να αποδομήσεις την σχέση που έχεις με το φαγητό, εφόσον καταλαβαίνεις ότι η σχέση σου με το φαγητό σου δημιουργεί πολλά εμπόδια με το άλλο φύλο και επηρεάζει γενικότερα τη ζωή σου, πώς είναι δυνατόν να ρωτάς αν είναι κάτι ασήμαντο για να επισκεφτείς ψυχολόγο; Άσε, θα σου απαντήσω εγώ: επειδή έχεις μάθει, μέσα σε όλα, ότι απαγορεύεται να έχεις παραπάνω κιλά, αλλά απαγορεύεται ταυτόχρονα να ασχολείσαι με κάτι επιφανειακό όπως είναι η εμφάνισή σου, και καπάκι, πάνω σε όλα, πρέπει να αμφιβάλλεις συνέχεια για αυτά που αισθάνεσαι γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είσαι «υπερβολική».


Για όλα αυτά και για πολλά άλλα φυσικά και να πας σε ψυχολόγο, σε έναν που ξέρει από θέματα διατροφής. Ο διαιτολόγος αν χρειαστεί θα προκύψει μέσα από την εξέλιξη σου στη θεραπεία. Το πρόβλημα σου είναι πολύ κοινό, αλλά λίγοι (λίγες) καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον λαβύρινθο που αναφέρω παραπάνω για να πάνε να λύσουν το πρόβλημα.


(Και για να εξηγηθώ, δεν είναι πρόβλημα τα παραπάνω κιλά, είναι πρόβλημα να θέλεις να τα χάσεις και να μην μπορείς, πρόβλημα είναι να τα θεωρείς πρόβλημα, πρόβλημα είναι όταν τα παραπάνω κιλά πιστεύεις ότι σε καθορίζουν τόσο ώστε να έχεις γενικότερα προβλήματα στη ζωή σου. Μπορεί στην θεραπεία να καταλάβεις ότι τελικά δεν είναι τα κιλά το πρόβλημα σου. Αλλά πρέπει να κάνεις το βήμα προς την θεραπεία.)

__________________
6.


Διατροφική διαστροφή; Γαστριμαργική ιδιοτροπία; Δε ξέρω που να το κατατάξω. Οι συνήθειες μου στο φαγητό είναι ιδιόρυθμες.

Βασικές γεύσεις δεν τις έχω δοκιμάσει και με δυσκολεύει να το κάνω. Ας πούμε δεν έχω φάει ποτέ μήλο, αλλά τρώω μηλόπιτα! Δε μπορώ με τίποτα τη φέτα ωμή, αλλά τρελαίνομαι για τυρόπιτες. Δε ξέρω πώς είναι η γεύση της ελιάς, του παντζαριού, του πεπονιού και η λίστα συνεχίζεται σε σημείο ντροπής. Για κάποιο λόγο, αδυνατώ να δοκιμάσω κάτι εύκολα και η πρώτη μου αντίδραση είναι αυτή της αηδίας.

Η αλήθεια είναι ότι μικρός είχα μια ελαστική οικογένεια που δε με πίεζε ποτέ στο φαγητό. Μεγαλώνοντας, με παρέες σε εστιατόρια κάποια πράγματα κατάφερα να τα δοκιμάσω και να τα εντάξω στη διατροφή μου. Το περίεργο είναι ότι μπορώ να φάω ας πούμε μανταρίνι που έχω δοκιμάσει σε σαλάτα, αλλά με τίποτα δε μπορώ να το φάω μόνο του. Θα ήθελα να μπορώ να είμαι πιο δεκτικός σε νέες γεύσεις, χθες δοκίμασα ρεβύθια, αλλά δε μου είναι εύκολο και με στεναχωρεί!

Δεν είμαι αδύνατος, γυμνάζομαι και δοκιμάζω νέα πράγματα σε άλλους τομείς. Η αχίλλειος πτέρνα μου είναι το φαγητό και είναι κρίμα....καταλαβαίνω ότι είναι από τις πιο ωραίες εμπειρίες και δε μπορώ να το απολαύσω στο 100%. Καμιά σκέψη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πιστεύω ότι οι ακραίες ιδιοτροπίες στο φαγητό συνδέονται με βαθύτερα θέματα εντός του ανθρώπου. Νομίζω ότι πρέπει να το ψάξεις λίγο.


_________________
7.


Αγαπητή Α, μπα, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το σεντόνι που θα διαβάσεις.
Είμαι 32 χρονών, παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο που με αγαπάει, με στηρίζει κτλπ και με τον οποίο προ τετραμήνου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την δική μας οικογένεια.
Εγώ δυστυχώς, έχω ένα πρόβλημα υγείας το οποίο είναι κληρονομικό. Μετά από 37 χειρουργεία που έχω κάνει στην ζωή μου, (άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα άκρως επώδυνα, άλλα όχι και τόσο) αποφασίσαμε να μην αφήσουμε την μαμά φύση να αποφασίσει αν το παιδί μας θα το κληρονομήσει ή οχι, αλλά να απευθυνθούμε σε γενετιστή. Η λύση που μας πρότεινε ήταν εξωσωματική γονιμοποίηση με προγενετικό εμφυτευτικό έλεγχο, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι το έμβρυο δεν θα έχει το δικό μου κακό γονίδιο.
Όλα τέλεια! Ξεκινήσαμε αφού περάσαμε τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας του ΕΟΠΠΥ.
Μετά την 3η ένεση όμως άρχισα να μην αισθάνομαι καθόλου καλά. Τα νεύρα μου ήταν σε άθλια κατάσταση, ίδρωνα ξεϊδρωνα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω.
Μην στα πολυλογώ, πήγαμε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκα με σύνδρομο υπερδιέργεσης ωοθηκών. Πρώτο σοκ. Αν και δεν είχα ιδέα τι ακριβώς είναι αυτό τρόμαξα. Και δικαιολογημένα.
Μέχρι την επόμενη μέρα τα πνευμόνια μου είχανε γεμίσει υγρό και εγώ ήμουν στην εντατική διασωληνομένη με απίστευτους πόνους. Εκεί παρέμεινα για 8 μέρες και στο νοσοκομείο συνολικά για 19.
Οι γιατροί μου είπαν να αφήσω να περάσουν 1-2 κύκλοι και να ξαναπροσπαθήσουμε μετά.
Μετά από αυτό το σεντόνι, έρχεται και η ερώτηση.
Φοβήθηκα πολύ, ακόμα φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι θέλω να ξανα υποβάλλω τον εαυτό μου σε τέτοια διαδικασία. Όχι ότι μου εγγυάται κάποιος ότι πάλι θα πάθω υπερδιέργεση, αλλά καλώς ή κακώς η πιθανότητα υπάρχει.
Απο την άλλη όμως ο άντρας μου θέλει οικογένεια, παιδιά. (Η υιοθεσία για μας για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους δεν αποτελεί προς το παρών τουλάχιστον λύση).
Έχω βαρεθεί, έχω κουραστεί να ταλαιπωρούμαι, να πονάω, να μπαινωβγαίνω στα νοσοκομεία συνέχεια.
Ποιά είναι η σωστή απόφαση όταν τα θέλω δυο συζύγων είναι τοσο εκ διαμέτρου αντίθετα;
Εξαντλημένη.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν δεν θέλεις να υποβληθείς ξανά στην διαδικασία, και αν συμφωνείτε στο ότι δεν θέλετε να ξεκινήσετε διαδικασίες για υιοθεσία, αυτό σημαίνει ότι είσαι εντάξει με την ιδέα να μην αποκτήσεις παιδί;


Γιατί λες ότι φοβάσαι την εξωσωματική, αλλά δεν κατάλαβα ποιο είναι το «θέλω» σου, που λες κι εσύ. Την φοβάσαι, άρα θέλεις χρόνο ή εγγυήσεις, ή την έχεις απορρίψει οριστικά ως διαδικασία, γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνεις δικό σου παιδί;


Αυτή είναι η ερώτηση.


Οι απαντήσεις για τα υπόλοιπα θέματα είναι ιατρικές. Έπαθες υπερδιέγερση ωοθηκών, άρα σου έδωσαν δόσεις που δεν είναι για σένα, άρα πρέπει να τροποποιήσουν τις ορμόνες που θα πάρεις την επόμενη φορά, άρα θα ξανακάνουν προσπάθεια με διαφορετικό κοκτέιλ. Δεν μου αρέσει που δεν ήξερες από πριν τι είναι η υπερδιέγερση ωοθηκών, έπρεπε να είσαι ενημερωμένη για όλες τις πιθανές επιπλοκές. Δεν σου είπαν; Δεν ρώτησες; Δεν είναι καλό σημάδι. Θα εμπιστευτείς τους ίδιους γιατρούς; Χρειάζεσαι πολλές πληροφορίες, χρειάζεσαι ενημέρωση, χρειάζεται διάβασμα, χρειάζεται να μιλήσεις σε πολλούς γιατρούς μέχρι να βρεις τον κατάλληλο. Πρέπει να είσαι υπεύθυνη ασθενής, δεν γίνεται να βασίζεσαι αποκλειστικά στην ιατρική κοινότητα, πρέπει να φτάσεις σε σημείο να μπορείς να κρίνεις αυτά που σου λένε. Νομίζω ότι ο φόβος σου, που είναι δικαιολογημένος, δεν σε έχει σπρώξει ακόμα να πληροφορηθείς σε βάθος για το ιατρικό μέρος της περίπτωσης σου. Σε αυτό το θέμα, πρέπει να είσαστε μαζί με τον άντρα σου. Μπορεί να θέλει παιδιά και οικογένεια, αλλά είναι και δική του ευθύνη η ασφάλεια σου.


Αυτό που αντιμετωπίζετε θα σας φέρει αντιμέτωπους με τη σχέση σας. Εξερευνήστε και βεβαιωθείτε αν τα θέλω σας είναι όντως διαφορετικά. Μιλήστε με προσοχή και αγάπη για το θέμα. Ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά και οι δύο για την ομάδα. Σας εύχομαι καλή δύναμη.


62

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#2 Ως ομοιπαθουσα μεχρι προτεινος θα σου πω το εξης: οι γονεις θελουν αυτα που θελουν για σενα - αν ειναι σωστοι γονεις - επειδη θελουν να εισαι ευτυχισμενη και θεωρουν οτι αυτο που εχουν στο μυαλο τους θα εχει αυτο το αποτελεσμα. Αυτο που στεναχωρει τους γονεις σου ειναι να βλεπουν το παιδι τους δυστυχισμενο. Αν εσυ εισαι χαρουμενη με τις επιλογες σου και σου αρεσει οπως βαδιζει η ζωη σου, το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να εισαι ανοιχτη με τους γονεις σου για να το δουν κι αυτοι. Και εξηγω: αν καθε τοσο παραπονιεσαι στη μανα και τον πατερα οτι αυτο κι εκεινο και το αλλο δεν πανε καλα και σε βλεπουν μονο ετσι, τοτε φυσικα και θα στεναχωριουνται.
#7 Εγώ από την μεριά μου θα σε ευχαριστήσω. Βλέπω παντού γύρω μας ζευγάρια να πιάνουν παιδιά με την ανάσα, βλέπω ταινίες που έκαναν ένα σεξ δύο τύποι μια τυχαία μέρα και γέννησε η άλλη, βλεπω ζευγάρια με ιστορικο μιας αποβολής να γεννάνε φυσιολογικάμε τη δεύτερη, βλέπω ζευγάρια να κάνουν παιδιά με μια εξωσωματική και νιώθω ότι είμαστε οι μόνοι που ακόμα δεν μπορούμε. Σαν να είμαστε οι πιο άχρηστοι σε κάτι που το μπορεί ο καθένας με μικρή ή μεγάλη βοήθεια. Πρέπει να ιδρύσουμε έναν σύλλογο με ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμοτητας, να λέμε τον πόνο μας, να μην αισθανόμαστε μόνοι με τόση πίεση γύρω μας. Συμβουλές δεν έχω, αλλά θα χαιρόμουν αν με κάποιο τρόπο γνωριζόμασταν να ανταλλάξουμε γνώσεις κι εμπειρίες. Θέλω να ενημερωθω περισσότερο για γενετιστες. Κι εμείς έχουμε προβλήματα που μας έχουν κλονισει. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα. Καλή τύχη σε ο,τι αποφασίσετε και καλή δύναμη!
#7"Απο την άλλη όμως ο άντρας μου θέλει οικογένεια, παιδιά. (Η υιοθεσία για μας για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους δεν αποτελεί προς το παρών τουλάχιστον λύση)."δεν ειναι μονο η περιπετεια σου με την εξωσωματικη.το ιατρικο ιστορικο σου με τις 37 (!!!) επεμβασεις μαλλον δειχνει μεγαλη επιβαρυνση του οργανισμου σου, ισως και μεγαλη ευαισθησια.τουτων δοθεντων, θεωρω οτι ξεπερνας πολυ συντομα την προοπτικη της υιοθεσιας, χωρις να αναλυεις τους λογους που την αποφευγετε.μηπως πρεπει προς τα εκει να προσανατολιστειτε και να το ψαξετε περισσοτερο?
#4"Με ενοχλεί που νιώθω ότι μου κρύβουν κάτι και τους το έχω πει ευθέως, καθώς κατα τα άλλα μιλάμε για τα πάντα. Τους έχω ρωτήσει αν κάνουν κάτι και λένε όχι. Η ερώτηση είναι, αφού ούτε κι εγώ είχα πει στη συνάδελφο/φίλη ότι έχω κάνει σεξ μαζί του (επειδή ντρεπόμουν) και επίσης θα ήλπιζα να μην της έχει πει ούτε αυτός τίποτα, γιατί με ενοχλεί που μου το κρύβουν?"ελα ντε!στον εαυτο σου θα επρεπε να απευθυνεις αυτην την ερωτηση. αφου δεν της ειπες ουτε εσυ, γιατι εχεις την απαιτηση να στο πει εκεινη?αν εχεις την εντυπωση οτι το να δηλωνεις οτι δεν θελεις να σου κρυβει ο αλλος κατι, αρκει και σου δινει το δικαιωμα να απαιτεις να σου εξομολογειται τα προσωπικα του, εισαι πολυ γελασμενη..κι επειδη το ειπες "ευθεως", τι εγινε δηλαδη??συναδελφοι ειστε με την κοπελα. δεν ειναι η κολλητη σου.δεν ειναι υποχρεωμενη να σου λεει τα προσωπικα της.
#6 Η οικογένειά σου δεν σε πίεζε στο φαγητό.Σε πίεζε προφανώς σε άλλα θέματα.Δες τι είναι αυτό που έχεις μετατρέψει σε συγκεκριμένη δυσκολία στο φαγητό(αρνείσαι να δοκιμάζεις νέες γεύσεις κι όχι μόνο,θες τρόφιμα μαγειρεμένα με συγκεκριμένο τρόπο).
#4 Η "σεξουαλική ένταση" του αφεντικού περιορίζεται μόνο στις υπαλλήλους του ή πια και τις πελάτισσες; Όχι τίποτα άλλο να ξέρουμε να λάβουμε τα μέτρα μας. ΥΓ. Μου άρεσε πολύ η απάντηση της Λένας
#6.Δε δοκίμαζες πολλά πράγματα μικρός και τώρα σου είναι δύσκολο να πειραματιστείς.Δεν είναι παράλογο αυτό.Το φαγητό είναι παιδεία,με την έννοια,ότι μαθαίνεις να τρως,να δοκιμάζεις,να θεωρείς ελκυστική,γευστική,υγιεινή μια τροφή.Κι είναι μια πολύ βαθιά συνήθεια επίσης.Πόσο εύκολο είναι για έναν ξένο,που δεν είναι στη διατροφική του κουλτούρα τα εντόσθια,να φάει κοκορέτσι πχ;Όπως και για μένα είναι πολύ δύσκολο να δοκιμάσω έντομα,ξέρω 'γω.Για σένα πολλές συνηθισμένες τροφές και γεύσεις είναι άγνωστες.Μάλλον και πολλά προϊόντα στην αρχική τους μορφή κι όχι μετά από επιπλέον επεξεργασία.Επομένως,ναι,έχεις ένα δισταγμό απέναντι τους,ίσως μια αηδία,ακόμα και φόβο.Καταλαβαίνω,ότι νιώθεις περίεργα μέσα σε ένα σύνολο ανθρώπων,που τους είναι οικεία και απολαυστικά πολλά,που εσύ δεν έχεις αγγίξει κι ούτε θέλεις να τα βάλεις στο στόμα σου.Δε χρειάζεται να τρελαίνεσαι,αλλά ούτε να πιστεύεις,ότι αυτό μπορεί να αλλάξει απ'τη μια μέρα στην άλλη.Αφού μπαίνεις στη διαδικασία,έστω και με ιδιαίτερη προσπάθεια,να ανοίξεις τους γευστικούς σου ορίζοντες,νομίζω,ότι είσαι σε καλό δρόμο.Όχι μόνο επειδή είναι καλό να υπάρχει μια ποικιλία στη διατροφή μας (διαφορετικά υλικά,διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία).Μπορείς να χαρείς περισσότερες γευστικές συγκινήσεις.Είναι κι ένας τόπος επικοινωνίας το φαγητό.Σιγά σιγά με δοκιμές,με μυρωδιές,με επαφή με τα πρωτογενή υλικά,με το μαγείρεμα,πιστεύω,ότι μπορείς να αναπτύξεις μια άλλη οπτική.Όλα δε γίνεται να σου αρέσουν πάντως.Υπάρχει το προσωπικό γούστο κι οι ιδιοτροπίες ή κάποια δυσανεξία μέσα στο παιχνίδι είναι.
#6 Αγαπητέ φίλε, ξέρω από πρώτο χέρι πόσο επώδυνη μπορεί να γίνει η κατά τ'άλλα υπέροχη σχέση που πρέπει να έχουμε με το φαγητό. Θα σου πω τι έκανε μια φίλη μου με τον άντρα της, ο οποίος, μέχρι να συζήσουν, δεν έτρωγε ωμά (από λαχανικά μόνο ό,τι ψηνόταν, φρούτα μόνο μαρμελάδα ή σε γλυκά). Μία φορά την εβδομάδα καθιέρωσαν λοιπόν το παιχνίδι τους: αυτός με μαντήλι στα μάτια να καλύπτει και την μύτη και η κοπελιά του έδινε να δοκιμάσει κάτι που ο ίδιος δεν ήξερε. Χωρίς να το βλέπει, να το μυρίζει και να το πιάνει με τα χέρια του, δούλευε μόνο η γεύση. Και σε πολλές τροφές αναθεώρησε (οκ, όχι σε όλες, αλλά δεν είναι το 100% το ζητούμενο). Δοκίμασέ το. Αφού έχεις την θέληση, είναι κρίμα να στερείσαι υπέροχες γεύσεις!
Α μια δικιά μου φίλη ήταν σαφώς λιγότερο υπομονετική από τη δικιά σου Αμαρέττο. Του είπε από την πρώτη φορά που πήγε να παραπονεθεί (κι αυτός έτσι μόνο αλλαντικά, καθόλου υγιεινά κτλ) ''άμα θες, αλλιώς στη μάνα σου!''. Ε, έκτοτε τρώει ό,τι του βάζει μπροστά του.
#7 αγαπητή, η απόφασή σας να κάνετε παιδί μέσω αυτού του τρόπου είναι πολύ υπεύθυνη και μακάρι και άλλα ζευγάρια να είχαν τη δική σας ωριμότητα- και φυσικά και την οικονομικη δυνατότητα και στήριξη από το κράτος.Έχεις χίλια δίκια να αισθάνεσαι έτσι. Σε καταλαβαίνω μιας κι εγώ ταλαιπωρηθηκα να μείνω έγκυος αλλά είχα και προβλήματα κατά τη διάρκειας της εγκυμοσύνης. Κάποια στιγμή λύγισα, με έπιασε το παράπονο του γιατί ρε γαμώτο και αυτό σε μένα. Θα σου πρότεινα να κάνεις μια παύση, να το βγάλεις λίγο από το μυαλό σου και να το "ξαναπιάσεις" όταν θα είσαι πιο ήρεμη. Σε καταλαβαίνω απόλυτα, σου ξαναλέω, ΑΛΛΑ...όταν μπαίνεις στη διαδικασία να μείνεις έγκυος (είτε με τεχνητό είτε με τον παραδοσιακό τρόπο) αυτόματα ανοίγεις την πόρτα σε πολλά απρόοπτα. Επίσης, όπως θα ξέρεις και από τη μακρά εμπειρία σου με χειρουργεία κλπ, όταν πας να κάνεις μια παρέμβαση στον οργανισμό σου και πάλι υπάρχουν ενδεχόμενα να συμβεί κάτι. Πρέπει να ζυγίζουμε τα θετικά με τα αρνητικά και μέσα σε όλα αυτά τις δυνάμεις μας και τα αποθέματά μας. Δε θέλω να πω ότι παντού υπάρχει κίνδυνος και να το ρίξω στη μαυρίλα και στη μοιρολατρία. Θέλω απλά να σου τονίσω ότι,ναι, πιθανά ανεπιθύμητα συμβάντα θα υπάρχουν πάντα σε ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις στο σώμα σου. Αν πραγματικά καθίσουμε να σκεφτούμε τι πιθανότητες έχουμε να πάθουμε κάποια βλάβη, θα πρέπει να κάτσουμε σπίτι μας κουκουλωμένοι κάτω από τις κουβέρτες. Η ζωή όμως απαιτεί ρίσκο. Ρώτα όσους ειδικούς χρειάζεται για να νιώσεις εσύ καλύτερα. Ρώτα και άλλες γυναίκες που μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία (αν και οι περισσότερες θα σου πουν οτι απο τη στιγμή που κράτησαν στα χέρια τους ένα μωρό, ξέχασαν τις δυσκολίες). Κάνε στους γιατρούς δύσκολες ερωτήσεις αρκεί να αισθάνεσαι εσύ καλά προετοιμασμένη. Και, τέλος, το ενδεχόμενο να μη θες να υποβληθείς σε μια τέτοια διαδικασία ξανά είναι αναφαίρετο και σεβαστό δικαίωμά σου.
#7 Είναι τόσο άδικο.... Σε νιώθω πραγματικά. Προσωπικά αισθάνομαι μια συνεχή αδικία. Γιατί οι άλλοι σταματούν ένα μήνα την αντισύλληψη και εγκυμονούν; Γιατί η άλλη έμεινε έγκυος και πέταξε το παιδί της στα σκουπίδια και εγώ που το θέλω τόσο πολύ δεν μπορώ καν να μείνω έγκυος;Χρειάζεται να είστε ενωμένοι με τον άντρα σου. Μια γροθιά. Ίσως και ένας ψυχολόγος να βοηθούσε την κατάσταση. Καλή τύχη.
7.H 7 μας το φέρνει απο εδώ ,μας το φέρνει απο κει,πεστο βρε αγαπη μου σε μας,δεν θα σε κρινουμε καθόλου.Δεν μπορεις αλλο.Δεν αντεχεις άλλα νοσοκομεία ,αλλη ταλαιπωρια,ουτε για τον ιερο σκοπό του να γινεις ''μανα'' ,ουτε για τίποτα.Δεν ειναι μόνο η εξωσωματικη ,ειναι και τα 37 ακόμα χειρουργεια που εχεις κανει.Στα 32 σου εχεις περασει απο τρομερή ταλαιπωρία και ειναι πολυ λογικό να μην μπορείς αλλο.Ο συζυγος σου δεν αμφιβάλλουμε οτι σαγαπάει η οτι ειναι υπέροχος,αλλα εσυ θα φάς τις ενέσεις,εσυ μπηκες στην εντατική ,εσυ στο χειρουργειο,είναι απόλυτο δικαιωμα σου να μην αντέχεις ούτε μια αιμοληψιούλα παραπάνω.Νομίζω οτι δεν μας λες οτι θελεις να διακόψετε την προσπάθεια για παιδι διαπαντως(παρότι μας το φερνεις απ εξω απ εξω με τα ''εκ διαμετρου αντιθετα θελω'' και ''δεν θέλω να υποβάλλω τον εαυτό μου σε αυτη τη διαδικασια'') για να μην σε πούμε ''κακομαθημενη'' ,που ''στην πρωτη δυσκολια τα παρατάς'' ,''αλλες δινουν τη ζωη τους για να γίνουν μανες'',''στερεις απο τον υπεροχο συζυγο την ευτυχια της οικογένειας'' και αλλα τέτοια.Οχι βρε 7 μου,αμα δεν θες να προχωρησετε να μην το κανεις ουτε για το συζυγο ουτε για κανεναν.Δικο σου ειναι το σωμα που θα φέρει αυτο το παιδί στον κόσμο και δικη σου η απόφαση.Ολοδική σου.Επειδή ομως στην οικογενεια σου δεν εισαι μονη σου ,παροτι στη μητροτητα ,ναι,εισαι μονη σου,πρεπει να συζητησετε με τον αντρα σου και αυτο το ενδεχόμενο χωρις φόβο και πάθος με κατανοηση ο ενας προς τον αλλον.Κοιταξε μεσα σου να δεις αν δεν θελεις να ξαναμπειτε στη διαδικασια προς το παρον ,η αν δεν θελεις γενικως και συζητα το με το συζυγο.Στο κατω κατω η οποια αποφαση που θα παρεις,τον αφορα.
#4 Την έχω ζήσει αυτή την ιστορία σχεδόν πανομοιότυπη από φίλη μου που δούλευε σε γνωστό καφέ γνωστής γειτονιάς των βορείων προαστίων της Αθήνας... βασικά εσείς είστε; (Εκείνοι πάντως στ'αλήθεια τόσο φίνα περνούσαν, και τελικά η σεμνότυφη φίλη έκανε σεξ με το αφεντικό, αλλά τώρα είναι όλοι φίλοι μεταξύ τους. True story).
Εντάξει το σχόλιο σου είναι μέσα στην ίντριγκα ! Έχω σκάσει ποιο καφέ είνα ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής! Χαχαχα Πέρα από την πλάκα το σχόλιο της Άμπα τα λέει όλα ότι δηλαδή κάποιοι ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, ένα μικρόκοσμο! Κακά τα ψέμματα όταν κάνεις σχέση με αφεντικό αυτά είναι τα αποτελέσματα και υφίστασαι τι συνέπειες!
#7 Εξωσωματική με φυσικούς κύκλους. Είναι λίγο πιο χρονοβόρα, αλλά γλυτώνεις τις ορμόνες και τις παρενέργειές τους. Επίσης καλό θα ήταν να αναζητήσεις κέντρο εξωσωματικής που να ειδικεύεται στους φυσικούς κύκλους/κατάψυξη ωαρίων κλπ.
Αγαπητό 3,μας λες οτι είσαι όμορφη και με καλό χαρακτήρα οπότε ειναι ενα μεγάλο μυστηριο πως και δέν σε εχει ερωτευτεί ποτέ κανεις.Kατι εχεις καταλάβει λάθος.Δεν ειναι contest που ο καλύτερος κερδίζει.Αυτο που έχω καταλάβει,είναι οτι οι άνθρωποι ερωτευονται για τον εαυτό τους.Τι τους λείπει,τι χρειάζονται,τι προσδοκούν, για τον εαυτό τους .Αυτό ερωτευονται και οχι τον αλλον.Τον εαυτο τους διπλα του.Αυτή είναι αλλωστε και η χαρα (και κατάρα) του έρωτα.We want who we want.Aσχημούλα η Καμιλλιτσα και σιγουρα στα ποδια του διαδόχου επεσαν και πιο μπανικα μωρα αλλα ο Τσαρλς,παιδιά σκυλιά,γαμοι,τσαγια με τη μαμα ,αυτος με Καμιλλα ξυπνούσε με Καμιλλα κοιμόταν.Οποτε η ιδεα οτι συμβαίνει κατι τρομερα περιερο και δεν σε εχουν ερωτευτει παρότι είσαι μια χαρά κοπέλα,δεν στέκει.Δηλαδη αν ησουν ασχημη θα ελεγες ''οκ θα συμβιβαστω με το οτι ποτε κανεις δεν θα με ερωτευτει γιατι δεν ειμαι ομορφη''.Το οτι απο οτι μας λες ποτε και κανεις δεν σου εχει πεί ''σαγαπω'' ,ουτε καν η 4χρονη σχεση σου,το βρισκω παντως τρομερα παραλογο κ πολυ ασυνηθιστο κ ευχομαι να υπερβάλλεις γιατι το να μην σου εχει πει ποτε σαγαπω καποιος που τα εχετε 4 χρονια ,εμενα προσωπικα θα με καταρρακωνε.Η αληθεια ειναι οτι ειμαστε κοντα στην ηλικια και ουτε εμενα με εχει ερωτευτει ποτε κανεις και εχω κι εγω αναρωτηθει παμπολες φορες τα ίδια με σενα.Μήπως αν ημουν πιο όμορφη,μηπως αν ήμουν πιο γλυκειά,μηπως να προσπαθούσα πιο πολύ,μηπως εχω ενα πλακατ στο κεφάλι μου που γράφει ''μη με θες'',μηπως το ένα ,μηπως το άλλο.Καλυτερα να βγεις απο αυτή τη λούπα.Καπου υπάρχει ο Δουλτσινέος,δες και τους αποκάτω που ειναι ''ερωτευμενοι'' και μου παιρνονται στη δουλεια με αλλους.Να χαρω εγω ερωτες.
Εγώ, πάντως, σίγουρα έχανα λόγω υποτιθέμενης...οξύτητας(νου, θα' λεγα, από μέσα μου, όμως, πλέον). Βασικά, δεν πρέπει να κάνεις τον έξυπνο, αλλά να δείχνεις - χωρίς να' σαι - ευάλωτος κι απλοικός...τους φτιάχνει τρελά.Επίσης, σέξι. Δεν έχει σημασία τόσο η θεωρία, η καλλονή(κομπλάρουν), όσο το σεξ απίλ.Να πω κάτι και για τους σε σχέση ερωτευμένους που παίρνονται μ' άλλους: παιδιά, οι σχέσεις του μέλλοντος θα' ναι οι open...
Διαφωνω.Δηλαδη η Μισελ που καβατζωσε το πιο μπανικο μωρο της γης ,το πέτυχε γιατι εδειχνε ευαλωτη και απλοικη?Μπουαχαχαχα .Αυτα ειναι παρηγορια στον άρρωστο ,μεχρι να βγει η ψυχη του ,τα '' ειμαι πολυ κομπλικέ ατομο για αυτο ειμαι μονος''.Και διαφωνω και στο να κανεις κατι γιατι 'τους φτιαχνει''.Αυτα ειναι συμβουλες ζευγαρωματος τυπου κοσμοπολιταν.Η μαυρη αληθεια ειναι οτι δεν μπορεις να κανεις τιποτα για να σε ερωτευτει αυτος που θες.(Γιατι αμα ειναι να θες να σε ερωτευτει ο πρωτος τυχων εχων 2 ποδια,ε δεν νομιζω να ειναι δα και τοσο δυσκολακι.Οποτε ας ειναι ο καθενας ο εαυτος του και το μοναστηρι να ναι καλα.
Να, αυτά τα κοφτα "Διαφωνώ." κάνουν τη ζημιά...Και κάτι ακόμη σημαντικό να προσθέσω στα προηγούμενα: εξαρχής σωστή στοχοθέτηση. Πρέπει να ξέρεις ποιον να ερωτευθείς.
αυτο μου θυμιζει την απαντηση των υποψηφιων καλλιστειων στην ερωτηση τι ελαττωματα εχουν:"ειμαι πολυ αυθορμητη και ειλικρινης και με πατανε, ολοι"
#4 Παράδειγμα που αποδεικνύει περίτρανα γιατί είναι καλό να αποφεύγονται οι σεξουαλικές σχέσεις στο γραφείο και δη με το αφεντικό. Έχεις φαγωθεί να μάθεις γιατί είναι θέμα εγωισμού. Ίσως νόμιζες ότι εσύ ξεχώρισες απ΄τις άλλες συναδέλφους και το αφεντικό θα αισθανόταν έλξη μόνο για σένα. Εκείνος μάλλον εκμεταλλεύεται τη θέση του και τη φιλική σας σχέση για να περνάει ζάχαρη. #7 Δεν ξέρω τι να πω και λυπάμαι πολύ που είστε αναγκασμένοι με τον άντρα σου να τα περάσετε όλα αυτα - ελπίζω δηλαδή να τα περνάτε μαζί και να μην υποφέρει ο καθένας μόνος του. Η υιοθεσία είναι μία λύση ασφαλής για την υγεία σου και θα δώσετε αγάπη σε ένα παιδάκι που αλλιώς δε θα έχει αυτή την ευκαιρία. Μακάρι να το σκεφτείτε στο μέλλον. Καλή τύχη σε ό,τι και αν κάνετε.
Λέει πάντως πως να υιοθετήσουν δε μπορούν λόγω διαδικαστικών (δεν ξέρω σε ποια χώρα μένουν αλλά είναι λογικό να τους ζητούν ένα μίνιμουν οικονομικής κατάστασης π.χ. 30.000€ εισοδήματα δηλ 10.000€ το έτος ανά άτομο, του παιδιού συμπεριλαμβανομένου, ή μπορεί ο σύζυγος να είναι 50 ετών αφού σε πολλές χώρες υπάρχει πλαφόν ηλικίας στα 50 -ή 55 αν υιοθετήσεις παιδί με ειδικές ανάγκες-, ή ένας από τους δύο να έχει κάνει φυλακή στο παρελθόν, διόλου απίθανο). Γενικώς η υιοθεσία δεν είναι κάτι στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι (οκ, έχει τη λογική του το πράμα όσο κι αν θα ήταν ωραίο να μπορούσαν όλα τα παιδάκια να υιοθετηθούν και να υιοθετήσουν όσα ζευγάρια το θέλουν).
Nομίζω πως μία σχολιάστρια εδω, πριν κάποιο καιρό, εξηγούσε ενδελεχώς και με στοιχεία ότι είναι μάλλον δύσκολο, εν Ελλάδι, να βρεθούν διαθέσημα: 1. βρέφη with 2. no strings attached και 3. χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοριακά θέματα κ.λπ..
#1. Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω κάποιον ο οποίος 'πέρασε και δεν ακούμπησε'. Ρε άνθρωπε, περνάς ένα διάστημα σπουδάζοντας, δεν είσαι υπόδειγμα φοιτητή (αν και θα έπρεπε, μιας και θα γίνεις επαγγελματίας και θα βασίζονται άνθρωποι σε σένα), αλλά δεν έχεις αποκτήσει καν τις βασικές γνώσεις για να μην εκτίθεσαι; Είναι σαν μερικούς 'συναδέλφους' που αντιτίθενται στην εκπαίδευση προσφύγων, επιμένουν οτι τα κορίτσια είναι της θεωρητικής και τα αγόρια της θετικής κατεύθυνσης, οτι δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τους γκει (wtf?) γιατί θα κολλήσουμε 'γκεοσύνη' κλπ.Επίστήμονες της εκπάιδευσης, με παιδαγωγική κατάρτιση κατα τ'άλλα..Συμφωνώ με την άποψη της Λένας- στην εποχή του post-truth, είναι άτοπο να ελπίζουμε οτι με στοιχεία και τεκμήρια θα αλλάξουμε την εξόφθαλμα λανθασμένη άποψη κάποιου, που βασίζεται στην τρομολαγνεία και το συναίσθημα. Είναι καλύτερο να προλάβουμε τη διασπορά των απόψεών τους παραθέτοντας στοιχεία. #7. Καταλαβαίνω και την άποψη της κοπέλας. Μετά από τόσα χειρουργεία, μετά από εξετάσεις και σκιαγραφικά και dna και ενέσεις και επεμβάσεις, ελπίζεις να σου πανε όλα καλά μια φορά. Νομίζω οτι η υπεδιέγερση απλά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αισθάνεται λίγο αδικημένη γιατί της πηγαίνουν όλα τόσο στραβα. Το καταλαβαίνω, ελπίζω όταν καταλαγιάσει λίγο η ένταση να το ξανασκεφτεί. Ίσως αλλαγή γιατρού, ίσως να επισκεφτείτε με το σύντροφό σου έναν ψυχολόγο, γιατί αυτή η διαδικασία θέλει γερά νεύρα, σε δοκιμάζει- τουλάχιστον έτσί λέει ο ψυχολόγος μου ;) Καλή τύχη!
#7 Πολύ στενό συγγενικό μου πρόσωπο αποφάσισαν πως δεν θέλουν να μπουν και οι δύο στην διαδικασία που απαιτείται για να αποκτήσουν το δικό τους παιδάκι. Αφού γύρισαν τις κορυφές και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες και τις παρενέργειες έχοντας και δύο πρόβλημα, αποδέχτηκαν με μεγάλη λύπη τα όρια της δικής τους φύσης. Ίσως και να μετάνιωσαν που άφησαν να περάσουν λίγο τα χρόνια μέχρι να 'φτιαχτούν'.Ίσως και να φοβήθηκαν να μην χάσουν ο ένας τον άλλον με αυτά που γνωρίζουν και άκουσαν για τις διαδικασίες αυτές.Πάντως δεν κλόνισε την αγάπη τους. Έχουν μια ωραία ζωή και πρόσφατα βάπτισαν και τα παιδιά των γειτόνων τους, που τους έκαναν και δια συμβολαίου ανάδοχους.