Στο σημερινό «Α μπα»: ποια είσαι χωρίς τον Δυνάστη σου;

Στο σημερινό «Α μπα»: ποια είσαι χωρίς τον Δυνάστη σου; Facebook Twitter
59


__________________
1.

Γεια σου βρε Α,μπα! Καιρό σε διαβάζω και ήρθε η ώρα μου να ζητήσω βοήθεια. Είμαι 22 στα 23, πρόσφατα αποφοίτησα και εργάζομαι πάνω στον τομέα μου, για την ώρα χαμηλόμισθη όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, με μισθό που δεν μου δίνει την δυνατότητα να συντηρηθώ μόνη μου. Με τους γονείς μου τα πήγαινα πάντα σχετικά καλά, με την έννοια ότι τα προβλήματα δεν αργούσαν ποτέ να ξεπεραστούν αλλά πάντα με δική μου υποχώρηση με την αίσθηση ότι κάνω λάθος, και με ψυχολογικό εκβιασμό. Σήμερα, μιλούσα με τον πατέρα μου και του έλεγα ότι θα χρειαστώ χρήματα για να πάρω φωτογραφίες από την αποφοίτησή μου και μέσα στην πλάκα του λέω "έλα μωρέ έτσι και αλλιώς από μένα γάμους και πανηγύρια δεν θα δεις ας έχουμε από το πτυχίο". Αυτό ήταν, το τι ακολούθησε δεν μπορώ ούτε να στο περιγράψω. Φωνές, βρισιές, απειλές... να φωνάζει πως αυτά περίμενε από το παιδί του και καλύτερα να πάρει ένα πιστόλι να σκοτωθεί. Η μάνα μου να επιμένει ότι θα πάθει τίποτα εξαιτίας μου και να μου λέει, αν μας αγαπάς πήγαινε ζήτα συγγνώμη. Αλλά δεν μπορώ να πάω να ζητήσω συγγνώμη πάλι ρε Α,μπα! Όχι πάλι! Το θεωρώ τόσο γελοίο! Τι να πάω να πω? Συγγνώμη, μην φοβάσαι, θα παντρευτώ?!?! Εμένα με σκέφτεται κανείς πώς νιώθω με το να ακούω συνέχεια φωνές και να δέχομαι πιέσεις? Ξέρω πως και οι 2 χρειάζονται ψυχολόγο και το ξέρω χρόνια τώρα δεν περίμενα να το μάθω αλλά βλέπω ότι τα πράγματα σοβαρεύουν και με τα μυαλά που έχουν δεν θα δεχτούν να πάνε. Εγώ είχα πάει κρυφά από τον πατέρα μου (η μητέρα μου το ήξερε και το χε πάρει κατάκαρδα που κάνω ψυχανάλυση γιατί νόμιζε ότι είμαι τρελή), με είχε βοηθήσει αρκετά αλλά δυστυχώς δεν είχα την δυνατότητα να συνεχίσω. Ξέρω ότι μπορώ να βρω και δωρεάν αλλά προτιμώ να μαζέψω χρήματα να ξαναπάω στην ίδια που με είχε πιάσει από μία δύσκολη φάση της ζωής μου και με ξέρει ήδη.Αλλά το πρόβλημα παραμένει... ο πατέρας μου περιμένει πότε θα παντρευτώ γιατί τώρα που σπούδασα αυτό μου μένει. Και οκ το πα πλάκα, αλλά αν δεν τύχει να παντρευτώ ποτέ τι θα γίνει? Δεν έχω αυτά στο μυαλό μου, θέλω να κάνω άλλα πράγματα στη ζωή μου και.. πφφ... απλά πνίγομαι και αντί να νιώσω ότι έχω δίκιο, ζω μέσα στην παράνοια των γονιών μου που με πλύση εγκεφάλου με κάνουν να πιστεύω στο τέλος ότι εγώ κάνω λάθος... Κάνω?
-παιδί σε απόγνωση


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εγώ λέω, μέχρι να μαζέψεις τα λεφτά για να πας στην ψυχολόγο που σου αρέσει, να κλείσεις ένα ραντεβού στον δήμο σου. Θα σε βοηθήσει, δεν χρειάζεται να καθυστερείς για να έχεις το τέλειο, επίσης δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις στον δήμο, μπορεί να είναι ακόμα πιο τέλεια εκεί. Αυτή τη φορά μην το πεις σε κανέναν από τους δύο γονείς, δεν ξέρω γιατί το είπες στη μητέρα σου τότε. Περιμένεις ακόμα να σε δεχτούν για να νιώσεις ότι παίρνεις την σωστή απόφαση; Πρέπει να το ξεπεράσεις αυτό. Όσο κάνεις θεραπεία, θα μαθαίνεις καλύτερα πώς να χειρίζεσαι τους γονείς σου, τι να λες και τι να μην λες, πώς να αντιδράς στα ξεσπάσματα τους. Τώρα νιώθεις ανήμπορη γιατί νομίζεις ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση σου να τους κρατάς ευχαριστημένους. Όταν καταλάβεις ότι αυτό ούτε είναι δική σου δουλειά, ούτε γίνεται, θα αποκτήσεις μια συναισθηματική απόσταση που είναι απαραίτητη όταν ενηλικιώνεσαι (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσεις να τους αγαπάς, ή ότι θα απομακρυνθείτε ψυχικά).

 

Μέχρι να γίνει αυτό, κοίτα να δεις πώς θα γίνει να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα για να φύγεις από το σπίτι, είτε με συγκάτοικο είτε με σύντροφο.


__________________
2.

Όποτε διαβάζω κάποιο άρθρο σχετικά με τη Lena Dunham και την Amy Schumer, από κάτω θα βρω δεκάδες τα σχόλια που υποστηρίζουν το πόσο πάρα πολύ αντιπαθητικές είναι (σπάνια, πολύ σπάνια, ένα θετικό σχόλιο). Μα είναι;! Εμένα μου ψιλοάρεσε το Girls και το Tiny Furniture της συνονόματής σου, και λατρεύω το χιούμορ της Amy αλλά κι έτσι να μην ήταν, σιγά μην τις μισούσα κιόλας. Αναρωτιέμαι αν τα σχόλια έντονου μίσους είναι επειδή ο κόσμος τις θεωρεί άσχημες στην εμφάνιση -και το γράφουν- (γιατί ως γνωστόν.. για να αρέσει η κωμωδία τους πρέπει να είναι όμορφες;! Εγώ πάντως μια χαρά τις βρίσκω.), επειδή μιλούν άνετα για το σεξ (τι να πω εδώ;) ή για άλλο λόγο που δεν καταλαβαίνω.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το Tiny Furniture μου άρεσε πολύ, το Girls στην αρχή μου άρεσε απλώς αλλά αναπτύχθηκε και έγινε καλύτερο από πολλές πλευρές, η τελευταία σεζόν ήταν υπέροχη. Την Amy την έχω δει δυο φορές λάιβ, ήταν καλή και στις δύο, την πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη που υποθέτω εκεί παιζόταν περισσότερα για αυτήν ήταν πραγματικά δυναμίτης. Το σόου της στην τηλεόραση έχει δυνατές και αδύναμες στιγμές, και η ταινία της όπως έμαθα δεν είναι καλή. Τα βιβλία τους δεν τα έχω διαβάσει. Σε γενικές γραμμές, τις παρακολουθώ με ενδιαφέρον.


Υπάρχει γενικώς μια επικριτική στάση στις πολύ διάσημες γυναίκες, και όταν πρόκειται για γυναίκες που δεν προσαρμόζονται στους αποδεκτούς κανόνες (όμορφες, με συζύγους, με παιδιά, με συγκρατημένες απόψεις, μονογαμικές, «νοικοκυρές», μετρημένες αλλά και κουλ, αρκεί να μην είναι υπερβολικά κουλ, με έφεση στην φιλανθρωπία και στα στερεοτυπικά κλισέ περί ευτυχίας) τότε η επιθετικότητα απέναντί τους πολλαπλασιάζεται. Επιτρέπουμε στις γυναίκες να πετυχαίνουν, αρκεί να δείχνουν ταπεινό χαρακτήρα – αν δείξουν αδυναμίες, λάθη, η επιτυχία δεν γίνεται ανεκτή με τον ίδιο τρόπο, ενώ υπάρχουν άντρες κωμικοί που έχουν κάνει σπουδαίες καριέρες με τον αυτοσαρκασμό για την εμφάνιση τους και για τις υποτιθέμενες αποτυχίες τους (και καλά κάνουν, απλώς θα έπρεπε και οι γυναίκες να έχουν την ίδια ευκαιρία). Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά μετά τις Amy Poehler και την Tina Fey έχει ανοίξει ο δρόμος για πολλές γυναίκες κωμικούς, ή για γυναίκες που δεν είναι φτιαγμένες για τους ρόλους συζύγου/συντρόφου/μητέρας/μοναχικής διανοούμενης.

__________________
3.

Αγαπητή α μπα,
Σου είχα στείλει και μια άλλη ερώτηση πιο σοβαρή που δεν απάντησες, αλλά δεν πειράζει, γιατί αφενός σε κάποιους πρέπει να μην απαντήσεις κι αφετέρου μου ψιλοαπαντηθηκε απ τις ίδιες τις καταστάσεις..
Τώρα θα σε ρωτήσω κάτι πιο ανάλαφρο κι αν θες απάντησε μου: λοιπόν ποια είναι η γνώμη σου σχετικα με το να βαζουμε ή να μην βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας στο facebook?
Θα σου πω γιατί σε ρωτάω.. Εγώ είμαι γενικά σαν άτομο συνεσταλμενη και κάπως έτσι είναι και το facebook μου (έχω ανεβάσει ελαχιστες φορές πράγματα, κάνω accept σε tagged που θα μου κάνουν αν νιώθω άνετα να φανούν, ευχαριστώ για χρόνια πολλά, και γενικά φαίνομαι λίγο, με φίλους ή τον άντρα μου). Πρόσφατα έφτιαξα instagram και ενθουσιάστηκα γιατί μπορώ να βάζω μόνο τοπία και να θεωρείται νορμαλ.
Έχω λοιπόν ένα παιδί 4 χρονών για το οποίο δεν έχω βάλει ποτέ τίποτα. Λίγο που δε βάζω καλά καλά ούτε τον εαυτό μου, λίγο που δεν θέλω να κάνω επίδειξη του τύπου "κοιτάξτε τι ευτυχισμένη μανούλα είμαι", λίγο που φοβάμαι τους παιδεραστές, λίγο που νιώθω πολύ ιδιωτικές τις φωτογραφίες του παιδιού μου, λίγο δεν ξέρω κι εγώ τι..
Πρόσφατα λοιπόν μια γνωστή μου στο φεισμπουκ, άτομο που εκτιμώ, μποέμ τύπος γενικά, πολλά ενδιαφέροντα, ταξίδια κλπ έγινε μαμά.. Κι ανεβάζει συνέχεια φωτογραφίες όπως και οποιαδήποτε άλλη facebook friend μου.
Και σκέφτομαι: αν ακόμα κι αυτή, που έχει κάνει τόσα πράγματα στη ζωή της, μόλις έκανε παιδί ένιωσε ότι καταξιωθηκε και δε χορταίνει να το δείχνει, μήπως τότε εγώ έχω πρόβλημα? γιατί δε βάζω κι εγώ μια φορά το παιδί μου? Έχω άλλωστε άπειρες και πανέμορφες φωτογραφίες και θα μου κανουν like κι οι πέτρες. Έστω μια πόζα που να μην πολυφαινεται για να μην την κλέψει και κανένας ανώμαλος. Μήπως δε νιώθω αρκετά περήφανη για το παιδί μου? Ή που έγινα μαμά? Ή για τη ζωή μου γενικά? Εντάξει αυτές είναι ερωτήσεις για ψυχολόγο, απλά θα ήθελα τη γνώμη σου όσο γίνεται με όσα σου ειπα για το αν φέρομαι νορμαλ, μην και τυχόν είναι κατι εξωφθαλμα περίεργο με τη συμπεριφορά μου και δεν το καταλαβαίνω..
Και τελοσπαντων επειδή το στένεψα, είχα δεν είχα, σε εμένα το θέμα, επανέρχομαι. Εσύ τι πιστεύεις σχετικά με το να ανεβάζουμε τις φωτογραφίες των παιδιών μας στο φεισμπουκ και υποδηλώνει εντέλει αυτό κάτι για μας τους ίδιους?
-facebook user and mother of 1


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν θα έλεγα ότι είναι ερώτηση για ψυχολόγο. Φερόμαστε στο φέισμπουκ όπως φερόμαστε και εκτός φέισμπουκ. Δεν αλλάζουμε χαρακτήρα ονλάιν. Μπορεί να καταβάλουμε προσπάθειες για να φαινόμαστε καλύτεροι, αλλά αυτό το κάνουμε και στην πραγματική ζωή. Τελικά όποιος μας ξέρει, καταλαβαίνει πότε παριστάνουμε ότι είμαστε καλά και πότε είμαστε πραγματικά καλά.


Κάνεις αυτό που κάνεις επειδή είσαι αυτή που είσαι. Για την ονλάιν συμπεριφορά σου δεν θα προβληματιζόμουν καθόλου, προβληματίζομαι όμως που αμφιβάλλεις τόσο πολύ για τον εαυτό σου για κάτι τόσο ανούσιο σε σημείο που να ρωτάς αν αυτό που κάνεις είναι «νορμάλ». Δεν ξέρεις ποια είσαι; Δεν ξέρεις ποιοι είναι οι άλλοι; Δεν καταλαβαίνεις γιατί βάζουν φωτογραφίες ενώ εσύ όχι; Σου είναι απαραίτητο να κάνεις ό,τι κάνουν οι υπόλοιποι για να νιώθεις ότι είσαι κανονική; Αναφέρεις την λέξη «νορμάλ» περισσότερες φορές από όσο δικαιολογείται, ειδικά για ένα τέτοιο θέμα. Οπότε σου ανταποδίδω την ερώτηση: χρειάζεσαι έγκριση άλλων για να νιώθεις νορμάλ;


__________________
4.


Σκεφτομαι να κανω διδακτορικό στην Αγγλια (όχι σε χώρα της Ευρώπης που συνήθως γράφουν!!!) Λοιπόν διαβαζω παντου πραγματα που πρεπει να προσέξει κανεις και ειναι πραγματα τα οποία αγνοούσα, οπως τα διαφορα παιχνίδια πολιτικής μες το πανεπιστήμιο που οσο να ναι ο καθηγητής εχει το πανω χέρι... Δεν ξερω αν μπορω να το παίξω το παιχνίδι. Αλλα στην τελική ποσο σημαντικός λογος μπορει να ειναι αυτος για το να παω ή οχι;
-Zioran


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς, και δεν καταλαβαίνω αν εννοείς ότι αυτό που δεν καταλαβαίνω ισχύει μόνο στην Αγγλία ή στα διδακτορικά, γενικώς. Να κάνεις διδακτορικό επειδή θέλεις να κάνεις διδακτορικό, αυτός είναι ο σημαντικός λόγος για να το κάνεις. Κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες, καμία δεν είναι τέλεια, όλες έχουν από μερικά πλεονεκτήματα. Παιχνίδια πολιτικής παίζονται από τον παιδικό σταθμό μέχρι τον οίκο ευγηρίας, άλλωστε ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον. Ό,τι και να κάνεις, και πρόεδρος της Αμερικής να γίνεις, κάποιος άλλος θα έχει το πάνω χέρι. Ξαναλέω, δεν καταλαβαίνω και πολύ καλά τι θέλεις να πεις. Μου φαίνεται κάπως αφελής η ερώτηση. Μπορεί να εννοείς κάτι που δεν φαίνεται εδώ.

__________________
5.

Αγαπητή Λένα,

Είμαι γυναίκα, 20 ετών και το "πρόβλημα" μου είναι η απουσία έκφρασης της σεξουαλικότητάς μου. Μεγάλωσα σε μια συνηθισμένη οικογένεια, στην οποία δεν υπήρχαν ταμπού σχετικά με το θέμα του σεξ, με σωστή ενημέρωση από την παιδική μου ηλικία. Η σεξουαλική μου αφύπνιση έγινε κανονικά κατά την εφηβεία, αλλά νομίζω ότι μέχρι τώρα ο εγκέφαλός μου είναι κολλημένος σε αυτή τη φάση (!). Δεν έχω κάνει ποτέ σεξ, όχι γιατί δεν είχα την ευκαιρία αλλά γιατί δεν ήθελα, κι ούτε μέχρι στιγμής έχω θελήσει να προχωρήσω με κάποιο άτομο σε ερωτικό επίπεδο, γιατί δε με ελκύει κανένας (το μόνο που υπάρχει είναι το φαντασιακό επίπεδο). Στο σημείο αυτό, να πω ότι είμαι ετεροφυλόφιλη. Ό,τι έχω κάνει όλο κι όλο είναι κάτι γελοία χαμουρέματα στο λύκειο –απλά για να δοκιμάσω και για να μη φανώ ξενέρωτη κλπ-, ενώ στη μέχρι τώρα ενήλική μου ζωή έχω δεχτεί φλερτ κάποιες φορές, το οποίο απέρριψα ευγενικά. Οι φίλοι μου είναι άνδρες και γυναίκες και ουδέποτε μου έχουν δείξει αμφισβήτηση ή έχουν αντιδράσει περίεργα στο ότι δεν είμαι σεξουαλικά δραστήρια (όλο αυτό είναι καθαρά δικός μου προβληματισμός που έχει προκύψει τελευταία). Δεν είναι ότι θεωρώ πως στα 20 είναι "αργά" για να μην έχει κάνει κάποιος σεξ, ούτε ότι έχω εξιδανικεύσει τη σεξουαλική πράξη, ή ότι έχω τρελά θέματα με την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή μου! Μήπως όμως έχω βαθιά ταμπού σχετικά με τη γυναικεία φύση και σεξουαλικότητα...? Αλλά ΠΟΣΟ βαθιά μπορεί να είναι κρυμμένα?? Και από πού στο διάολο μπορεί να προκλήθηκαν;
Από 17-19 ετών έχω κάνει ψυχοθεραπεία (για άσχετο πρόβλημά μου) με πολύ καλό ψυχίατρο με τον οποίο έχω αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης, και το μόνο που μου είχε πει σχετικά με το θέμα σεξ (σχεδόν καθόλου δεν το είχαμε αγγίξει) είναι ότι δεν είμαι διαθέσιμη και "ανοιχτή", ότι έχω "κατεβασμένα ρολά", κάτι προφανέστατο διότι εκείνη την περίοδο είχα άλλα προσωπικά προβλήματα, τα οποία έχω πια λύσει και αισθάνομαι πολύ καλά με τον εαυτό μου. Παλιότερα, μου πέρασε απ το μυαλό και το ενδεχόμενο "μήπως είμαι απλά ασέξουαλ και θα περάσω όλη μου τη ζωή έτσι;", το οποίο έχω απορρίψει (απ' όσο προσπαθώ να αναλύσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου θεωρώ ότι αν ήμουν ασέξουαλ, βαθιά μέσα μου θα το ήξερα μέχρι τώρα. Οι ταμπέλες γενικά δε με αφορούν, απλά τώρα το λέω έτσι για να συνεννοηθούμε). Σε αυτή τη φάση το θεωρώ ανούσιο να ξεκινήσω συνεδρίες αποκλειστικά για το θέμα της σεξουαλικότητάς μου, γιατί δεν είναι ένα θέμα που με απασχολεί στην καθημερινότητά μου σε βασανιστικό βαθμό. Όλοι οι υπόλοιποι τομείς της ζωής μου είναι μια χαρά. Εσύ πώς βλέπεις την όλη κατάσταση; Μήπως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, πρέπει να σταματήσω να παίρνω τόσο στα σοβαρά τον εαυτό μου, να χαλαρώσω και θα το βρω στην πορεία;
Σε ευχαριστώ που διάβασες όλο αυτό! <3


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ισχυρίζεσαι ότι είσαι ήδη χαλαρή με το θέμα, όλα καλά λες ότι σου πάνε, πόσο πιο πολύ να χαλαρώσεις πια για να το βρεις στην πορεία;


Δεν είναι καθόλου ανούσιο να ξεκινήσεις συνεδρίες αποκλειστικά για το θέμα της σεξουαλικότητας σου, και φυσικά σε απασχολεί στην καθημερινότητά σου σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι ξεχωριστό μέρος της ύπαρξής σου, είναι πολύ βασικό. Όχι δεν είναι πιο απλά τα πράγματα. Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση, θα πρέπει να την βρεις με θεραπεία.


__________________
6.


Ειμαι μεσα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ και πηγαίνουμε Αθήνα. Ακούω την μουσική μου και ολα καλα μέχρι του ο μπροστινός μου με μια απότομη κίνηση κατεβάζει το κάθισμα του προς τα πισω για να κοιμηθεί πιο άνετα με αποτέλεσμα να μου χτυπήσει τα γόνατα καθώς οπως ειπα το έκανε πολυ απότομα και με δύναμη. Και αναρωτιέμαι καθώς προσπαθώ να στριμώξω τα πόδια μου στο πια κατα πολυ περιορισμένο χώρο του κανω παρατήρηση ή οχι ; η μόνη λύση ειναι να σηκώσει και πάλι την θέση του αλλα δεν ειναι και αυτουνου δικαίωμα του να την κατεβάσει απο το λεοφορειο του παρέχει αυτή την δυνατότητα ;
Εχω άλλες 3 ωρες ταξίδι!
- Εκνευρισμενη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα μπορούσες να διαμαρτυρηθείς για το απότομο του πράγματος, αλλά όχι για το γεγονός ότι έκανε πίσω το κάθισμα. Όταν συμβαίνει αυτό, κάνε προς τα πίσω και το δικό σου για να ανακτήσεις τον χαμένο χώρο.

_________________
7.

Ειμαι 28 χρονων .Εχω ενα μειονεκτημα αισθητικης φυσης που με πληγωνει βαθια. Κατα καιρους λεω θα παω σε ψυχολογο αλλα καθως εχει ηρεμησει η φαση μεσα σου το αμελησα. Αλλα ειναι ακομα εκει η στενοχωρια γι αυτο απλα καπως ξεχασμενη. Ο λογος που ηρεμησα ειναι πως το εκμυστηρευτηκα στο αγορι μου μετα απο χρονια(ειανι ενα προβλημα που κρυβεται καπως και εχω γινει καλη σε αυτο σχετικα) και ο συντροφος μου το αποδεχτηκε. Και ηρεμησα. Που καποιος με δεχεται ετσι. Ξερω οτι ειναι παροδικο και δεν εχω αντιμετωπισει- λυσει το προβλημα απλα το καλυψα , με παρηγορησα για λιγο και το εβαλα στην ακρη. Καμια φορα απελπιζομαι γιατι φοβαμαι μηπως γινει χειροτερο με τα χρονια καθως υπαρχει περιπτωση να επιδεινωθει με μια ενδεχομενη γεννα. Η ερωτηση μου εχει να κανει με το εξης: φοβαμαι μεσα σ ολα πως ο ψυχολογος ισως με κανει να μη ντρεπομαι γι αυτοκαι αρχιζω να το δειχνω. Και τρελαινομαι στην ιδεα πως θα εκτιθεμαι ετσι. Τι πιστευεις γι αυτη τη σκεψη μου; Εγκλωβισμενη
- Αγαπημενη μου αμπα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πιστεύω ότι ο εγκλωβισμός σου δίνει ασφάλεια που φοβάσαι να εγκαταλείψεις. Σου δίνει δικαιολογίες να μην ζήσεις, σου δίνει δικαιολογίες για να αποφεύγεις αυτό που είσαι, σου δίνει δικαιολογίες για να είσαι στενοχωρημένη και να μην προσπαθείς αρκετά. Αυτό που σε πληγώνει ταυτόχρονα σε τρέφει, και αυτή τη στιγμή, σε καθορίζει. Φοβάσαι τη λύτρωση γιατί χωρίς αυτό το βάρος, δεν ξέρεις ποια είσαι. Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει πρώτα να αντιμετωπίσεις αυτά τα θέματα, που είναι τα ουσιαστικά. Το αισθητικό θέμα είναι βέβαιο ότι το έχεις γιγαντώσει στο κεφάλι σου και είναι αρκετά πιο ασήμαντο. Όταν καταφέρεις όλα τα προηγούμενα, θα το φέρεις στις σωστές του διαστάσεις.

59

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Να έτσι απαντάς και συνεχίζει ο κόσμος να μην λέει σε ποια πόλη το εξωτερικού μετακομίζει και ποιο αισθητικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και μένουμε με την απορία!
#7 Δεν γράφεις τι πρόβλημα είναι.. Μιας και επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τη ζωή σου και την ψυχολογία σου, αρχικά θα πρέπει να δεις τι επιλογές υπάρχουν για να βελτιωθεί (π.χ. πλαστική). Αν δεν υπάρχει τρόπος να επέμβεις, τότε το καλύτερο είναι να το αποδεχτείς και να μάθεις να ζεις με αυτό. Ο ψυχολόγος είναι πολύ καλή ιδέα. Δεν χρειάζεται να το φοβάσαι. Δεν θα σε αναγκάσει να εκτεθείς χωρίς να είσαι έτοιμη. Το να το κρύβεις μπορεί να σε εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα μεγεθύνεται και μάλλον σου δημιουργεί μεγαλύτερα θέματα. Είμαι σίγουρη ότι αν το δουλέψεις και αρχίσεις να το δείχνεις, όχι μόνο δεν θα τρελαθείς αλλά θα νιώσεις πολύ πιο ελεύθερη και ήρεμη.
#7 Πιστεύω πως εννοεί την λεύκη. Λογικά το καλύπτει με μέικ απ και δεν φαινεται εκτος και αν το πεις. Πολλές φορές σε περίπτωση εγκυμοσύνης το πρόβλημα γίνεται χειρότερο. Η αδελφή μου πάντως που έχει το ίδιο θέμα έμαθε να ζει με αυτό. Η γιαγιά μου της έβαζε φλοιό ελιάς και κάπως είχε βελτιωθεί. Πότε δεν θα εξαφανιστεί αλλά πλέον έχει μάθει να ζει με αυτό. Πάντως το συγκεκριμένο τείνει να μην είναι πλέον ταμπού. Έχεις δει το πανέμορφο μοντέλο με τις λεύκες; ?
Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα αισθητικό μειονέκτημα που εύκολα το κρύβεις και ο σύντροφος σου που σε έχει δει σε προσωπικές στιγμές και άρα γυμνή δεν το έχει καταλάβει; Μάλλον σοβαρό είναι στα μάτια σου ,όπως στα μάτια όλων οι ατέλειες μας μάς φαίνονται τεράστιες και στην πραγματικότητα οι άλλοι ούτε που το προσέχουν. Έχω μια φίλη που δεν της αρέσει η μύτη της, τη θεωρεί μεγάλη και άσχημη. Ναι, είναι λίγο μεγάλη αλλά δεν είναι άσχημη και δεν της δίνεις σημασία όταν τη βλέπεις. Επειδή όμως η ίδια αυτοσαρκάζεται συνέχεια και κοροϊδεύει τη μύτη της όποιος την ακούει καταλήγει να την προσέχει, ενώ σε άλλη περίπτωση ούτε καν! Και για να το κάνω πιο προσωπικό εμένα δε μου αρέσει το στήθος μου,έχει ραγάδες από την εφηβεία που μεγάλωσε και ποτε δεν ήταν στητό όπως θα έπρεπε. Παρόλαυτα όλοι μου οι σύντροφοι πάντα είχαν φετίχ με το στήθος μου και μου το έλεγαν και μου το εδειχναν κιόλας πόσο πολύ τους άρεσε, ακόμα και όταν εκμυστηρεύτηκα σε κάποιον ότι δε μου αρέσει και πολύ και τους λόγους απλά γέλασε και μου είπε ότι είναι τέλειο όπως είναι και ότι έτσι το βλέπω εγώ μέσα στο κεφάλι μου. Οπότε νομίζω ότι κι εσύ μεγαλοποιείς μέσα σου κάτι που οι υπόλοιποι ούτε που θα νοιάζονταν, και όπως βλέπεις ο σύντροφος σου ήταν πολύ υποστηρικτικός. Αν έλεγες τι είναι αυτό που σε ενοχλεί είμαι σίγουρη ότι από τα σχόλια θα έβλεπες πόσο λίγη σημασία έχει τελικά στους άλλους ανθρώπους!
#2 Την Amy Schumer πάντως την αντιπαθούν πολλοί επειδή πιστεύουν ότι κλέβει αστεία άλλων. Δεν ξέρω αν ισχύει το plagiarism αλλά είχε γίνει μεγάλος χαμός σχετικά. Προσωπικά δεν τις έχω πολυπαρακολουθήσει. Ειδικά τη Schumer, ξεκίνησα να την παρακολουθώ, αλλά αυτή η εμμονή στο θέμα της εμφάνισης με απέτρεψε από το να συνεχίσω. Αν ανταποκρινόταν στα κοινωνικώς αποδεκτά στάνταρ ομορφιάς, θα είχε να πει κάτι; Μου δίνει την εντύπωση ότι διαμαρτύρεται όχι τόσο επειδή αυτά τα στάνταρ είναι άδικα και σκληρά, αλλά επειδή η ίδια δεν ταιριάζει σ' αυτά. Γι' αυτό και φωτογραφίζεται μονίμως σε πόζες σέξι, γατούλα κτλ. Οι Amy Poehler, Tina Fey, Samantha Bee, Kate McKinnon πχ φωτογραφίζονται πολύ λιγότερο σε τέτοιο στυλ, και δε νομίζω ότι είναι επειδή δεν έχουν τα φόντα να το κάνουν, αλλά επειδή είναι ακομπλεξάριστες.
#6τα καθισματα εχουν αυτη την δυνατοτητα γιατι τα λεωφορεια ειναι φιαγμενα και για μεγαλα ταξιδια, οπου απαιτειται και υπνος καθ' οδον. σε αυτη την περιπτωση τα γερνουν ολοι, η σχεδον ολοι κι αν καποιος δεν θελει να το γειρει, εν γνωσει του στριμωχνεται γιατι η πλειοψηφια θελει να κοιμηθει.οποτε και δεν μειωνεται ο χωρος συνολικα.ΟΧΙ ομως για το ριο- αντιρριο, οπου ο μπροστινος θυμηθηκε να απλωσει την αριδα του χωρις να ρωτησει κιολας.ειναι αγενεια κατ εμε κι αν δεν μπορει αν το αποφυγει, ας ρωτησει τουλαχιστον αν ενοχλειται ο απο πισω.
#6 Μου έχει τύχει ακριβώς το ίδιο. Μάλιστα την κυρία μπροστά τη βοήθησε η κοπέλα με τα εισιτήρια μα τη σμπρώξει την καρέκλα και με χτύπησε στο γόνατο. Έβραζα για κανά μισάωρο και είχα πάθει εστ και ο γρύλος σου. Στο κάτω κάτω πληρώνουμε το ίδιο εισιτήριο κι αυτή είναι άνετη κι εγώ όχι. Και λέω ή θα περάσω τέσσερις ώρες βράζοντας ή θα μιλήσω. Πολύ ευγενικά ζήτησα από την κοπέλα να μαζευτεί -αφού σιγουρεύτηκα πως δεν ήταν έγκυος 9 μηνών ούτε είχε κάποιο εμφανές κινητικό πρόβλημα- κι αυτή πολύ ευγενικά μου ειπε βεβαίως κι έκανε μπροστά. Θεωρώ πως το κάθισμα επιτρέπεται να πηγαίνει πίσω μόνο αν είναι κενή η πίσω θέση ή αν υπάρχει πρόβλημα. Σε καμία άλλη περίπτωση.
#3 ο κος Σφακιανάκης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος Ελλάδας σε διάφορες διαλέξεις σε σχολεία έχει παρακαλέσει να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών. Υπάρχει ένα σκοτεινό ίντερνετ το οποίο οι μέσοι πολίτες αγνοούμε και από το οποίο καλό είναι να προστατέψεις το παιδί σου. Η άποψή μου επί του θέματος είναι ίδια όπως και σε κάθε θέμα. Ενενήντα εννιά φορές στις εκατό δε γίνεται τίποτα. Τι θα πάθω; δε θα έχουν δει γνωστοί τη φάτσα του παιδιού μου. Μία στις εκατό να γίνει μία στραβή τι παθαίνω; στη μικρότερη κάποιος αυνανίζεται με τη φάτσα του παιδιού μου στη χειρότερη δίνω πληροφορίες για το που μπορεί ο παιδόφιλος να βρει άλλο ένα παιδάκι. Δε βαριέσαι. Θα παίξω safe. Με νευριάζουν και για άλλο λόγο οι γονείς που όλη την ώρα έχουν τα παιδιά τους φόρα παρτίδα. Νιώθω πως θέλουν να επιδειχτούν μέσω των παιδιών τους και με εκνευρίζουν.
#5 Βεβαίως να πας σε ψυχολόγο να το συζητήσεις. Αλλά αυτό επειδή σε απασχολεί και σε τρώει, το συζητάς και σε ρίχνει. Αν ήσουν οκ με αυτό και άφηνες τα πράγματα να ρθουν μόνα τους, μια χαρά θα ήταν και πάλι -είσαι μικρή, δεν είναι και βαρύ κι ασήκωτο που στα 20 δεν τοχεις κάνει. Και να ξέρεις, τρώγοντας έρχεται η όρεξη...
#7ενα αισθητικο θεμα που σε καταρακωνει και τοσο 'εμφανες" που για να το μαθει ακομα κι ο συντροφος σου χρειαστηκε να το εκμυστηρευτεις, σιγουρα ΔΕΝ ειναι εμφανες.οποτε ολο το προβλημα ειναι μεσα σου κι οχι με τους αλλους. σωστα μιλαει η λενα για ψυχοθερευτη.(αν πω οτι δεν περασε απ το μυαλο μου το "ωραια κοπελα, αν εκανε και μια αιδιοπλαστικη θα ηταν κουκλα", θα πω μεγαλο ψεμα...)
@3: Παιδιά, ανεβάστε φωτό, μην ανεβάζετε...όλα οκ.Αλλά προς Θεού, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να ανεβάζετε φωτό και να καλύπτετε το πρόσωπο του μωρού με τις κίτρινες φατσούλες!! Είναι το λιγότερο τραγικό. Λογικό να μη θες ο καθένας να έχει φωτό του μωρού σου, αλλά τοτε ΜΗΝ την ανεβάζεις!Ουφ... τα είπα και ξαλάφρωσα!
Ή εν πάση περιπτώσει ας ανεβάσουν σε κάποιο μέσο στο οποίο έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο και αν σβηστεί η φωτογραφία θα έχει αντίτυπα μόνο όποιος πρόλαβε να κάνει save/download. Στο FB οι φωτογραφίες μένουν αιώνια...
4.Πρέπει να ξέρεις γιατί ακριβώς θέλεις να κάνεις διδακτορικό. Αν έχεις συγκεκριμένους στόχους, τότε θα βρεις τη δύναμη και τον τρόπο να ανταπεξέλθεις στις όποιες προκλήσεις. Αν σου φαίνεται απλώς καλή ιδέα και ίσως να σου ταιριάζει, πραγματικά μην το ξεκινήσεις. Το διδακτορικό (και ναι, την Αγγλία έχω στο μυαλό μου) δεν είναι περίπατος, τα πανεπιστήμια σου παρέχουν μηδαμινή υποστήριξη (πάνε οι παλιές καλές μέρες...), και η επιλογή supervisors είναι σαν να παίζεις ρουλέτα, δεν ξέρεις ποτέ τι θα προκύψει. Κάνε όσο πιο προσεκτική έρευνα μπορείς και σιγουρέψουν ότι έχεις συγκεκριμένους στόχους και πλάνο.
Κάνουν σεξ στα σκοτεινά και κυκλοφορεί με πάντα καλυμμένο το επίμαχο σημείο. Μην γελάς. ΠΟΛΛΕΣ γυναίκες σκέφτονται έτσι. Δυστυχώς...{πρέπει επειγόντως να κυκλοφορούμε περισσότερο γδυτές αν μη τι άλλο για εμψύχωση των υπολοίπων}
Δε γελάω, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά ακόμη κι έτσι όπως λες μου φαίνεται απίθανο να έχει περάσει κάτι απαρατήρητο για τόσα χρόνια κι όμως να εξακολουθεί να είναι "πρόβλημα" εμφανισιακό. Απλώς από περιέργεια προσπαθώ να σκεφτώ τι να είναι! Κάποια ουλή; Ακμή; Ραγάδες; Περούκα; Τεχνητή οδοντοστοιχία;
de sou lewδεν ξέρω. Υποθέσεις κάνω (όπως και στην πρώτη σελίδα των σχολίων).Για να λέει ότι επιδεινώνεται με την γέννα και ότι το αποδέχτηκε ο δικός της ή ραγάδες είναι (έλεος!) ή κάτι σχετικό με το πιπί της.
#3.Δε θέλεις να βάζεις φώτο του παιδιού σου στο φβ.Ε,και;Είναι υποχρεωτικό;Το φβ μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλουμε πτυχές του εαυτού μας και της ζωής μας,αλλά δε μας το επιβάλει κιόλας.Εμείς αποφασίζουμε τι θα κρατήσουμε ιδιωτικό και τι θα παρουσιάσουμε δημόσια.Δε χρειάζεται να ακολουθούμε τη συμπεριφορά των διαδικτυακών μας φίλων.Κι άντε και έβαλες φώτο με το μικράκι.Θα πάρεις πιστοποιητικό καλής μάνας;Από αυτό κρίνεται το πόσο αγαπάς το παιδί σου,πόσο προσπαθείς να το μεγαλώσεις με τον καλύτερο τρόπο;Στα πόσα likes μπορείς να δίνεις σεμινάρια και στις υπόλοιπες;Μην τρελαίνεσαι με τέτοια πράγματα.
#2 πωπω τυχερή Λένα που έχεις δει την Amy Schumer!Ελπίζω να διαβάζει η κοπέλα που σχολίασε πριν λίγες μέρες περί ελαφρόμυαλων γυναικών, φεμινισμού κλπ. Είναι σοκαριστικό πόσα αρνητικά σχόλια υπάρχουν κάτω από βίντεο "διάσημων" γυναικών είτε πρόκειται για beauty bloggers είτε για κωμικούς βελινεκούς της Schumer. Τα σχόλια αυτά επικεντρώνονται στην εξωτερική τους εμφάνιση και στην σεξουαλική τους ζωή (ή την απουσία της). Δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο κάτω από βίντεο ανδρών, αυτό είναι μια αντανάκλαση της πραγματικής ζωής και κοινωνίας. Είναι ακριβώς όπως το λέει η Λένα. Για τις γυναίκες υπάρχουν συγκεκριμένα κουτάκια ενώ από την άλλη οι άνδρες μπορούν να είναι και να γίνουν ό,τι επιθυμούν χωρίς χωρίς κριτική και κατακραυγή. Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τέτοια κορίτσια που δε χωράνε σε κουτάκια, άσχετα αν μου αρέσει 100% το έργο τους
Αυτό με τις beauty bloggers/vloggers ειδικά είναι αποκαλυπτικό του πόση κακεντρέχεια υπάρχει μέσα σε τμήμα του γυναικείου κοινού. Στηλιτεύουν υποτίθεται την επιφανειακότητα του πράγματος (ενώ δεν παραλείπουν να αναλύσουν καρέ καρέ την "μεταμόρφωση" ώστε να αποδομήσουν την όποια ομορφιά) και παραλείπουν να κατανοήσουν ότι οι γυναίκες αυτές έχουν κατορθώσει να χτίσουν μια προσωπική επιχείρηση. Συχνά μια αξιόλογη προσωπική επιχείρηση που τις βιοπορίζει! Αντίθετα από αρκετές επικρίτριες που κάνουν διεκπαιρεωτικές δουλίτσες για ψίχουλα. Απουσία φαντασίας; Κλισεδιάρικη σκέψη; Μισογυνικά αντανακλαστικά καλώς αναμασημένα; Τι;
#2 Λένα, ζηλεύω πάρα πολύ που είδες Amy δύο (2!) φορές live! Έχω παρακολουθήσει live εμφανίσεις της στο youtube (για τη σειρά της δεν τρελαίνομαι) και με χαρά αναφέρω ότι έχω διαβάσει το βιβλίο της και είναι καταπληκτικό (τουλάχιστον στ'αγγλικά, δεν ξέρω αν θα είναι τόσο καλό μεταφρασμένο)! Έχω διαβάσει και της Tina Fey και μου άρεσε αρκετά (λατρεύω και το 30Rock οπότε...), αλλά μιλάμε για old school καταστάσεις, της Amy είναι η ιστορία όλων των millenials, είναι σύγχρονη, είναι ευάλωτη, είναι αποκαλυπτική, είναι αυτοσαρκαστική, είναι ατρόμητη, πραγματικά δεν έχω λόγια για τη σημασία αυτού του βιβλίου - είναι η κάθε γυναίκα που δεν ευνοήθηκε σε θέμα εμφάνισης/τάξης/ευκαιριών, αλλά έχτισε βήμα βήμα τα πάντα, χωρίς στιγμή να χάσει τον αυτοσαρκασμό, την κοφτερή της ματιά και το χιούμορ της :)
#7 Βρε φιλενάδα θα σκάσω τι είναι αυτό το αισθητικό θέμα που θα επιδεινωθεί με μια γέννα! Ραγάδες είναι; Έχουμε σχεδόν όλες, εγώ προσωπικά από τα 12 μου. Μια ουλή, ένα σημάδι; Κάτι άλλο που δε μου έρχεται τώρα; Σιγά τα ωά. Μου φαίνεται και μένα ότι το έχεις μεγαλοποιήσει το θέμα και θα σε βοηθούσε πολύ ένας ψυχολόγος. Μη σκας και βασανίζεσαι καλή μου, κανένα μα κανένα αισθητικό θέμα δεν αξίζει να μας εμποδίζει να είμαστε ευτυχισμένοι.
Καλά, αν περίμενα τη γέννα για να έχω ραγάδες ή ευρυαγγεία θα περιμένω πολύ ακόμα. ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ είναι που είναι τόσο σοβαρό? Ακράτεια? Ίσως το μόνο που πραγματικά επειδεινώνεται από τη γέννα αν δεν κάνεις ασκήσεις και αν γίνει κανένα ατύχημα στη γέννα.
#6Διαφωνώ με την απάντηση. Ναι, εντάξει δίνεται η δυνατότητα από το κάθισμα να το κατεβάσεις, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορείς να προσγειωθείς με το έτσι θέλω στην αγκαλιά του πισινού σου. Δεν ξέρω για τα ΚΤΕΛ σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα πάντως είναι τρομερά στριμωγμένα τα πράγματα αν δεν είσαι μικροκαμωμένος/η. Δεν πρέπει να επιδεινώνουμε κιόλας την κατάσταση.Η αρμόζουσα συμπεριφορά είναι να κατεβάσουμε ελάχιστα το κάθισμά μας, αν πια δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, και να γυρίσουμε πίσω να ρωτήσουμε αν ενοχλείται ο συνεπιβάτης μας. Αν ναι, το ανεβάζουμε πάραυτα. Έχει πληρώσει το ίδιο αντίτιμο για τη διαδρομή και οφείλουμε να το σεβαστούμε. Αλλιώς διαλέγουμε άλλους τρόπους να ταξιδέψουμε, πιο βολικούς, με μεγαλύτερη άπλα.
#6 Ναι αλλά αν κάνει κι εκείνη πίσω, θα στριμώξει τον επόμενο, και γενικώς μπορούν να συνεχίσουν να ρίχνουν τις ράχες πίσω μέχρι που θα φθάσει στον επιβάτη που είναι πριν την πόρτα ή στη γαλαρία, ο οποίος θα γίνει πίτα και δεν θα έχει διέξοδο. Αυτός τι είναι, ο μ**ς; :ΡΠροσωπικά το τοποθετώ στο ίδιο πεδίο με τις ώρες κοινής ησυχίας που λέγαμε πριν: Κι η φύση μας έχει δώσει τη δυνατότητα να ξελαρυγγιαζόμαστε, αλλά δε μπορούμε να το κάνουμε στανικά εις βάρος των άλλων, με το δικαιολογητικό ότι δεν απαγορεύεται. Η δυνατότητα ανάκλησης υπάρχει, αλλά θεωρώ σωστότερο να την εκμεταλευόμαστε πχ. όταν το πίσω κάθισμα είναι άδειο, όταν κάθεται παιδάκι που έχει ήδη πολύ χώρο, όταν ο από πίσω έχει ήδη ρίξει τη δική του ράχη και δεν έχει εισπράξει διαμαρτυρίες κλπ.
συμφωνώ με Ιρις. Επίσης, επειδή ο μπροστά θέλει να ξαπλώσει δεν σημαίνει ότι θέλω κι εγώ να ξαπλώσω αναγκαστικά. Μπορεί να τρώω ή να βλέπω ταινία, δεν μπορεί να μου έρχεται ξαφνικά η ράχη του μπροστά καθίσματος στα μούτρα. Ή έστω θα μπορούσαν να ρωτήσουν πρώτα.
#3 Το να μην θες να προβάλεις τη ζωή σου στο facebook δε σημαίνει οτι δεν είσαι περήφανη γι αυτήν ούτε το να την προβάλεις σημαίνει οτι εισαι ανασφαλής πχ. Οσο για το θέμα των παιδιών είναι κάτι προσωπικό και είναι στην κρίση του γονέα αν θα τις ανεβάσει και εξαρτάται κι απο την φωτογραφία. Πχ μια φωτογραφία από ένα οικογενειακό τραπέζι όπου υπάρχουν παιδιά είναι διαφορετική από την φωτογραφία του παιδιού σου στην παραλία ή στην μπανιέρα (το αναφέρω για την παιδοφιλία στο ίντερνετ).Αν δεν νοιώθεις άνετα μην ανεβάζεις φωτογραφίες, αν η φίλη σου θέλει να μοιράζεται με τους ιντερνετικούς της φίλους τη ζωή της και τα παιδιά της ας το κάνει. Δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό είναι μια επιλογή και δεν χρειάζεσαι την συμβουλή ψυχιάτρου για να την πάρεις.ΥΣ Και στο facebook μια χαρά νορμάλ είναι να ανεβάζεις φωτογραφίες τοπίων.