ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στο σημερινό «Α μπα»: έλα, παραδέξου το

Στο σημερινό «Α μπα»: έλα, παραδέξου το Facebook Twitter
27


__________________
1.

Βρε Αμπά είμαι από άλλον πλανήτη;
Γιατί δεν μπορούν οι γύρω μας να μας δεχτούν όπως είμαστε; Με τα γούστα μας, με τα δικά μας θέλω με τα πάντα μας; Δηλαδή επειδή κάτι αρέσει στους άλλους, πρέπει να αρέσει και σε εμένα ή και το αντίθετο;
Ο άλλος έρχεται, με πλησιάζει και μου λέει στην ψύχρα --εμείς γνωριζόμαστε τόσο καιρό και δεν έχουμε βρεθει ακόμα στο ίδιο κρεβάτι.
Κι όταν του λες ούτε πρόκειται και σε ρωτάει γιατί και του απαντάς --λειτουργώ μόνο συναισθηματικά σου αρχίζει τις μπαρούφες πως δεν υπάρχει συναίσθημα και πως αντέχεις χωρίς σεξ και τι θες μόνο γάμο και διάφορα άλλα κουλά.
Δηλαδή ΤΙ δεν μπορεί να εκλάβει ο νους τους;
Ε ναι ρε Αμπά,είμαι μια κοπέλα που σε όλο αυτό το χάος των σχέσεων και των σεξ-σχέσεων ψάχνω το συναίσθημα ή έστω αυτή την έλξη ή αυτό το κλικ από τον άλλον,δεν μου αρέσει να πέφτω απ'ευθείας στο ψητό δίχως αυτά.
Και κάποιοι άντρες κάποια στιγμή πρέπει να εμπεδώσουν ότι επειδή ζητάμε το συναίσθημα ή την έλξη ή το κλικ, δεν σημαίνει ότι θα θέλουμε και να τους παντρευτούμε. Και σου λέω ένα από τα 3 όχι και τα τρία μαζί. Έχω πάει με έναν άντρα χωρίς βαθύ συναίσθημα μόνο και μόνο επειδή μου έκανε το κλικ, όπως και με έναν άλλον επειδή με έλκυε με τον τρόπο του, όμως δεν είμαι αυτής της ψύχρας με την οποία αντιμετωπίζουνε κάποιοι το σεξ, άντε βρεθήκαμε και πάμε!
Όσοι μπορούν και το κάνουν, είναι δικαίωμα τους, όμως υπάρχουμε κι εμείς που έχουμε δικαίωμα στο να νιώσουμε κάτι και επαναλαμβάνω χωρίς αυτό να σημαίνει πως μας ενδιαφέρει μόνο ο γάμος.
Και επειδή κάποιες φορές πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό το κλικ ,παιδιά το κλικ κάθε γυναίκα και κάθε άντρας το βιώνουν διαφορετικά ,δεν είναι ποτέ κάτι στάνταρ. Μπορεί να είναι μια συμπεριφορά, μπορεί να είναι ο τρόπος που μιλάει ο άλλος και χίλια δύο πράγματα. Που στην ουσία τώρα που γράφω βγάζω το συμπέρασμα ότι το κλικ και η έλξη τελικά είναι ένα και το αυτό...και τελικά Αμπά νομίζω βοηθήθηκα διαβάζοντας με και αν θες δώσε και την δική σου άποψη βγάζοντας την ερώτηση μου και θα είχαν ενδιαφέρον και οι απόψεις των σχολιαστών.
- Κλικ Κλικ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κλικ κλικ, αφού έκανες τόσο μεγάλη ανάλυση, γιατί δεν σου περνάει από το μυαλό το ενδεχόμενο ότι αυτός που σε ρώτησε γιατί δεν έχετε βρεθεί ακόμα στο ίδιο κρεβάτι, το έκανε επειδή του έκανες αυτό το περίφημο κλικ;


Αν δεν απαντούσες όπως απάντησες, με το «χρειάζομαι συναίσθημα», και του έλεγες «δεν μου κάνεις κλικ», μια χαρά θα καταλάβαινε, και ίσως δεν θα άρχιζε τις θεωρίες. Αντέδρασε όπως αντέδρασε επειδή είπες αυτό που είπες. Οι λέξεις έχουν σημασία.


Ταυτόχρονα, αν οι άλλοι δεν λειτουργούν λεκτικά όπως εσύ, δεν σημαίνει ότι είναι «άντε βρεθήκαμε και πάμε».


Νομίζω ότι θα σε βοηθούσε αν είχες λιγότερο αμυντική στάση με το θέμα. Θα το κατάφερνες αν όντως πίστευες ότι είναι δικαίωμα κάποιων να μην βλέπουν το σεξ με τους όρους που θεωρείς εσύ «αξιοπρεπείς», γιατί αυτό που κάνεις τώρα, είναι ότι τους κρίνεις. Έλα, παραδέξου το. Θα σε βοηθήσει πολύ να πας μπροστά τη σκέψη σου.


__________________
2.

Λένα βόηθα!!!!

Φέτος αγόρασα 2-3 Canada goose για το χειμώνα. Το θέμα είναι ότι δεν έχω χώρο στο βεστιάριο. Να πετάξω 2-3 (περσινά) moncler ή να αγοράσω σπίτι με μεγαλύτερο βεστιάριο; Να τονίσω ότι λόγω κρίσης έχουμε ζοριστεί πολύ οικονομικά.
Ευχαριστώ.
- #tosoplousiaallatosodistixismeni


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πέτα τις παλιές γούνες για να κάνεις χώρο, δεν θα τις ξαναφορέσεις νομίζω.

__________________
3.

Λοιπόν λοιπόν, είμαι 21, σε λίγους μήνες κάτοχος πτυχίου ΦΠΨ, η αλήθεια είναι ότι ενώ δε ήθελα να φύγω από δω και να γυρίσω σπίτι μου, τώρα πια θέλω να πάρω το πτυχίο μου για να συνεχίσω ότι θέλω να κάνω. Σκέφτομαι να συνεχίσω με κατατακτήριες πάνω στην ψυχολογία που πάντα αγαπούσα και μετά κάποιο μεταπτυχιακό αντίστοιχο.
Το θέμα είναι ότι έχω τόσα όνειρα τόση διάθεση να προσπαθήσω μέχρι να φτάσω εκεί που θέλω όμως την ίδια στιγμή έχω τόσα πολλα θέματα άγχους που πραγματικά έχω κάνει κάψει τον εαυτό μου σε πολλά με αποτέλεσμα ή να μην επιτυγχάνω καθόλου ή μέχρι ενός σημείου. Ξέρω ότι μπορώ να πετύχω με πολύ δουλεια την οποία πρόκειται να ρίξω, αλλα ρε α μπα μου την ίδια στιγμή απογοητεύομαι τόσο στην σκέψη ότι ίσως δε θα τα καταφέρω. Έχω πάρει ειδίκευση στη ψυχολογία και έμαθα πολλά σχετικά με μένα, όμως δε μπορώ να τα εφαρμόσω πάνω μου και αυτό ξέρω ότι γενικά συμβαίνει σε φοιτητές ψυχολογίας.
Νιώθω έτοιμη για πολλά άλλα δε ξέρω αν το άγχος μου θα με αφήσει. Και αν δε με αφήσει δε θα το συγχωρέσω στον εαυτό μου.
Η ερώτηση μου είναι η εξής : Να κάνω ότι θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου ή το χαζοάγχος δε θα μου αφήσει περιθώρια για όσα θέλω

Θα χαρώ αν πάρω απάντηση.
Σε φιλώ!

- Μια απογοητευμένη νέα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι πραγματικά τρομερά εντυπωσιακό ότι δεν έχεις σκεφτεί ακόμα να πας σε ψυχολόγο. Λες οι ψυχολόγοι να έχουν ανοσία στα ανθρώπινα προβλήματα; Μερικές φορές γίνονται ψυχολόγοι γιατί προσπαθούν να τα λύσουν. Δεν λύνονται με τις σπουδές, ούτε με την επαγγελματική δραστηριότητα, με θεραπεία λύνονται.


__________________
4.


Γεια σου αμπα μου. Είμαι 19 χρονών κι είχα μια κολλητή την Ε με την οποία γνωριστήκαμε στο νηπιαγωγείο και ουσιαστικά μεγαλώσαμε μαζι, η μια στο σπίτι της άλλης, παρέα απο τοτε που μπορω να θυμηθώ τον εαυτο μου. Πήγαμε δημοτικό μαζι, γυμνάσιο αλλα στο λύκειο χωριστήκαμε καθώς εκεινη μετακόμισε σε αλλη πόλη,αρκετά μακριά για να χρειαστεί να αλλαξει σχολειο αλλα οχι ωστε να μην μπορουμε να βρισκόμαστε τουλαχιστον μια φορα μες το μήνα. Ήμασταν κι οι δυο αποφασισμένες να διατηρήσουμε αυτή τη φιλία που κρατούσε τοσα χρόνια. Σταδιακά καναμε καινούριες παρέες δεν ξεχνούσαμε ομως ποτε η μια την αλλη τουλαχιστον τον πρωτο χρονο. Καποια στιγμη, πρόπερσι αρχισα να νιωθω οτι η Ε άλλαζε, με έναν τροπο ανησυχητικό. Ειχε ερωτευτεί ενα αγόρι το οποίο ποτε δεν μου γέμιζε το ματι αλλα καθώς τον ειχα δει μονο δυο τρεις φορες περιστασιακά ποτέ δεμ ειπα τίποτα γιατί η Ε ήταν πολυ ευτυχισμένη μαζί του. Πανω σε μια τυχαία συζητηση μας, άρχισε να εκφράζει απόψεις με ακραίο ρατσιστικό περιεχόμενο οπως π.χ δεν με νοιάζει αμ χρειαστεί να πεθάνουν οσοι προσπαθούν να μπουν στη χώρα αρκει να μην έρθουν εδώ, ή θέλουν να μας εκτοπισουν απο τη χωρα μας. Στην αρχή εκανα τα στραβά ματια, άλλαζα διακριτικά θεμα κουβέντας και εθελοτυφλουσα. Μέχρι που αρχισαν οι εθνικιστικές αναρτήσεις στο φβ τοσο απο εκεινη οσο και απο το αγόρι της αλλα και τους γονείς της, δυο ανθρωπους τους οποιους ειχα σαν δεύτερους γονεις μου. Δεν τσακώθηκα ποτέ ευθέως μαζί της παρόλο που μου προκαλούσαν αηδία τα όσα έλεγε απλα επειδή πίστευα και πιστευω οτι δεν εχει νοημα. Έπαψα να της στελνω μηνύματα, και δεν έχουμε ξαναβγεί μεχρι σήμερα ενω μιλαμε μονο σε γενέθλια και γιορτές. Στην αρχή ενιωθα θυμο για αυτα που πίστευε τωρα απλα τη λυπάμαι. Σου Στέλνω γτ θελω μια απάντηση στο πως μπορεί ενα ατομο που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε να αλλάξει τοσο δραστικά? Ειμαι σιγουρη οτι η Ε δεν ειχε πάντα τοσο μισος μεσα της. Γιατί μια τοσο νεα κοπέλα να μισεί τοσο?πως είναι δυνατόν καποιος να υποστεί τετοια πλύση εγκεφάλου που να διαδίδει ανοιχτα το μισος και να υποστηρίζει οτι αυτό δεν είναι ρατσισμός? Έχω τεράστια γιατί και μια αίσθηση απώλειας σαν η κοπελα που ειχα σαν αδερφή μου να χαθηκε και να βλεπω την σωσία της πλεον.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κανένας ρατσιστής δεν δηλώνει ρατσιστής, γιατί η λέξη έχει αρνητική χροιά, αυτό μέχρι και οι ρατσιστές το ξέρουν. Δεν ξέρω πώς γίνεται να έχει αλλάξει η φίλη σου, δική σου φίλη είναι, νομίζω ότι την ξέρεις αρκετά χρόνια, θα έπρεπε να έχεις μια θεωρία. Κάτι δεν βλέπεις.

 

Γενικώς πάντως, οι ρατσιστές, δεν έχουν σκέτο μίσος μέσα τους. Εκδηλώνουν το μίσος επειδή ταυτίζουν το μίσος με δυναμισμό, και από πίσω κρύβουν άλλα συναισθήματα και άλλες σκέψεις και άλλες ιδιότητες, που είναι πολύ πιο ντροπιαστικές. Το πιο συνηθισμένο που κρύβουν πίσω από το μίσος είναι ο φόβος, και ο φόβος τους μπορεί να είναι και λίγο συνειδητός. Μπορεί πίσω από το μίσος να κρύβονται και άλλα, που δεν καταλαβαίνουν, όπως είναι η αφέλεια, η έλλειψη πληροφόρησης, η άγνοια, η τεμπελιά, και για να συντομεύω, πώς να το κάνουμε, είναι και φίλη σου αλλά είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο, μερικές φορές, χαμηλή νοημοσύνη. Η χαμηλή νοημοσύνη ευνοεί την άγνοια, την έλλειψη πληροφόρησης, την αφέλεια, και την έλλειψη κρίσης. Τι από όλα ισχύει για την φίλη σου και την οικογένεια της, δεν ξέρω. Ίσως όταν σου περάσει η θλίψη για την απώλεια της φιλίας σας, να είσαι σε θέση να σκεφτείς πιο ψύχραιμα, και να καταλάβεις.

__________________
5.


18 χρονωνεγω. Εκείνος 17. Είμαστε φιλοι,οχι στενοί απο παλιά.Τελευταία υπήρχε ενα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και απο τους δυο.εγω όμως αρνήθηκα να προχωρήσουμε σε οτιδηποτε αλλο περα απο αυτη τη φιλικη σχεση που είχαμε γτ φοβηθηκα οτι αυτο θα χαλουσε τη παρέα κ γενικα δε ηταν σωστό αφου ημασταν τοσα χρονια φιλοι. Μετανιωνω ομως.θα μπορούσα να εχω εκμεταλλευτεί την.ευκαιρια κ.να εχω ζησει κατι ευχαριστο.οσο κρατουσε αυτο.δε ξέρω.εκανα σωστσ?????? Τωρα μετα απο ολα αυτα εμεις πως θα ξαναειμαστε φιλοι παριστανοντας οτι δε εχει γινει τιποτα,οτι δε εχει αλλαξει τιποτα. Χωρις να προψωρησουμε, τελικα έγινε αυτο που φοβομουν.η σχέση μας εχει χαθεί,η επικοινωνια μας εχει χαθει. Δε μπορω ομως να κανω κατι.δε ξςρω τι να κανω.εκείνος προχώρησε παρακάτω .

-Χαμένη ευκαιρία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις το μάθημα που σου έδωσε η ζωή. Σταμάτα να πιστεύεις ότι η φιλία είναι κάτι ανώτερο από την ερωτική σχέση που «χαλάει». Από τη στιγμή που βλέπεις τον άλλον αλλιώς, δεν είναι πια σκέτο φίλος σου, και δεν πειράζει. Αν κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, δεν «σώζεις» τίποτα. Η «επικοινωνία» που χάθηκε ήταν η ατμόσφαιρα μεταξύ σας, φορτισμένη από ερωτικές υποσχέσεις. Αν δεν υπάρχει τίποτα πια, δεν ήσασταν ούτε για εραστές, ούτε για φίλοι.


__________________
6.


Αγαπητή Α, μπα
Από ετών οικογενειακός φίλος των γονιών μου και νυν πελάτης μου. Κλασσική περίπτωση ανθρώπου που στις εποχές των παχιών αγελάδων έκανε τη ζωή του αδιαφορώντας για το μέλλον, με αποτέλεσμα σήμερα, συνταξιούχος πλέον να καλείται να αποχωριστεί τη τζιπάρα, το iphone τελευταίας κυκλοφορίας, τη μεζονέτα και γενικά τη μεγάλη ζωή. Εμφανίζεται στο γραφείο μου για να ρυθμίσει δικαστικά τις οφειλές που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια. Σχολιάζει επικριτικά το γεγονός, ότι δεν έχω iphone, δεν άλλαξα ακόμα αμάξι, δεν αγόρασα γραφείο στο Κολωνάκι κλπ. Του εξηγώ, ότι οι προτεραιότητές μου είναι άλλες και προτιμώ να κοιμάμαι ήσυχη, γνωρίζοντας, ότι δεν χρωστάω, αποφεύγοντας σπατάλες που θα με οδηγούσαν σε οικονομικό και κατ' έπεκτασιν υπαρξιακό αδιέξοδο. Έρχεται η ώρα λοιπόν να εκδικασθεί η υπόθεσή του το κόστος της οποίας πληροφορήθηκε ένα χρόνο πριν, του το υπενθυμίζω και δέκα μέρες νωρίτερα γνωρίζοντας, ότι μόλις μπει η πρώτη του μήνα, σύνταξη πάπαλα γιατί ποτέ δε θα παραδεχτούμε, ότι πρέπει να ζοριστούμε και συμβαίνει το εξής: Εμφανίζεται με λουλούδια και γλυκά αξίας το λιγότερο 50 ευρώ στο γραφείο, για να μου πει, ότι δεν έχει καθόλου χρήματα να με πληρώσει, θα τα μαζέψει σε δυο μήνες περίπου, ζητώντας μου να τα βάλω από τη τσέπη μου και στο καπάκι, ως γνήσιος bon viveur, με καλεί για «ψαράκι» σε γνωστή ταβέρνα των νοτίων προαστίων. Στο δια ταύτα λοιπόν. Πώς αντιμετωπίζεις μια τέτοια συμπεριφορά, όταν χάριν πολυετούς οικογενειακής φιλίας δε μπορείς να του πεις άντε πάγενε, βρες αλλού κορόιδα να κάνεις το κομμάτι σου, δε θες να τον αφήσεις ξεκρέμαστο, αλλά σου τη δίνει κι όλο αυτό το αφ'υψηλού, επικριτικό-υποτιμητικό στυλάκι.
Σ'ευχαριστώ
-Απορημένη του απόρου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είσαι δικηγόρος; Δεν μπορείς να βρεις έναν τρόπο να κάνετε μια επίσημη συμφωνία για να του δώσεις δάνειο, ένα χαρτί με κάποιο κύρος, να το διαβάσει και να βάλει υπογραφή; Όσο και αφ'υψηλού να είναι, αυτή η υπογραφή θα τον τσούξει, θα δεις. Όχι ότι πιστεύω ότι θα πάρεις αυτά τα λεφτά πίσω, αλλά θα έχεις λόγο, επειδή δεν θα τα πάρεις πίσω, να του πεις άντε πάγαινε την επόμενη φορά. Ίσως αν σου χρωστάει να ντραπεί να κάνει το ίδιο κόλπο, ποιος ξέρει. Αν είναι τόσα τα λεφτά που θα σου λείψουν και θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα αν δεν τα πάρεις, τότε να του πεις άντε πάγαινε χωρίς να έχεις τύψεις.

_________________
7.


Είναι γνωστό ότι όποιος ξέρει τι θέλει να πει μπορεί να το πει με μια φράση. Είναι πιο δύσκολο, αλλά από κάθε άποψη καλύτερο, ένα λιτό σύντομο κείμενο. Γιατί δε βάζεις επιτέλους ένα κόφτη λέξεων στις ερωτήσεις;
- lap


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γιατί αυτοί που μπορούν να περιγράψουν το πρόβλημα τους με μια φράση, είναι στο στάδιο να βρουν την απάντηση μόνοι τους.


Σε κάνουμε να βαριέσαι μήπως; Πρέπει επιτέλους να βρεις μια λύση σ'αυτό το πρόβλημα.


27

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ