Στο σημερινό «Α μπα»: άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε

Στο σημερινό «Α μπα»: άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε Facebook Twitter
47


__________________
1.

Γεια σας Α μπα και σχολιαστες! Mου αρεσει πολυ αυτη η στηλη και τη διαβαζω καθημερινα. Με λενε Αννα και ειμαι δεκαεπτα. Το μεγαλο προβλημα μου ειναι οι γονεις μου. Ο πατερας μου ειναι ψυχικα αρρωστος και η μαμα μου υπερβολικα οξυθυμη και ετσι τσακωνονται καθε μερα. Υστερα ξεσπανε και σε εμενα και πολλες φορες μου μιλανε πολυ υποτιμητικα, ενω η μητερα μου, μου φερεται σαν να ειμαι μικροτερη της ηλικιας μου. Η γιαγια πηγαινοερχεται στο σπιτι και συζηταν με τη μαμα μου για τα παντα κι ενω νομιζουν οτι δεν τους ακουει κανεις, εγω ακουω ολα οσα λενε. Κυριως τρεμουν αν τυχον ''τα φτιαξω'' με καποιον, και απο τοτε που τις θυμαμαι μου ελεγαν ''θα πας στο πανεπηστημιο και εκει θα βρεις ενα καλο παιδι.'' Κι ενω εγω αναγουλιαζα στο ακουσμα, ενω σαν ανθρωπος δεν τους εμοιασα καθολου, τα καταφεραν και πραγματι δεν τα εχω φτιαξει με καποιον ως τωρα γιατι φοβομουν τον υπερβολικο τους ελεγχο, δεν ειχα αυτοπεποιθηση και δεν ετυχε κι ολας εγω που τα λεμε. Σχετικα με το αλλο θεμα, το πανεπιστημιο, επειδη δεν εχω τελικα πολλες επιλογες, αλλα και επειδη μου αρεσει να κατεληξα σε αυτη τη σχολη: το παιδαγωγικο. Μονο που αυτη ειναι η σχολη που ηθελε παντα η μαμα μου να περασω! Ελπιζω να καταλαβαίνετε ποσο ταπεινωτικο ειναι, τωρα που ακουω με περηφανεια τη μανα μου να μου λεει πως θα γινω δασκαλιτσα και θα βοηθαω τα παιδακια. (χιχιχι) Εννοειται πως με βαση ''τη μαμα'' σχολη θα ειναι στην πολη και πως θα μενω στο σπιτι και θα με συντηρουν.
Μετα απο ολα αυτα τα παραλογα λοιπον εχω κανει ενα πλανο για τη ζωη μου: Αφου περασω στη σχολη -αν ολα πανε καλα- ειται περασω στην πολη μου ειται περασω σε αλλη θα ψαξω αμεσως για δουλεια. Επειτα θα νοικιασω ενα φθηνο σπιτι, και υστερα θα δειξει, μου αρκει να ξεφυγω. Το προβλημα ειναι ομως πως αν φυγω δεν προκειται να μου δωσουν ουτε ενα ευρω για να ζησω, μονο αν τελικα γυρισω πισω στο σπιτι. Κι αυτο ειναι το μεγαλο εμποδιο: Aν δεν τα καταφερω;
-Βοηθεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Νομίζω ότι τα σχέδια σου πρέπει να επικεντρωθούν στο να περάσεις σε άλλη πόλη, μακριά από το σπίτι, ώστε να μπορέσεις να μείνεις μόνη σου αμέσως. Έτσι και θα ζεις μακριά τους, και δεν θα ρισκάρεις να πρέπει να γυρίσεις πίσω αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, παρά μετά τις σπουδές. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να περάσεις σε άλλη πόλη, τότε θα πρέπει να βρεις δουλειά αλλά μάλλον και συγκάτοικο, γιατί δε νομίζω ότι θα βρεις δουλειά που θα σου επιτρέπει να σπουδάζεις και να συντηρείς σπίτι, όσο φτηνό κι αν είναι. Θα τα βάλεις κάτω και θα τα υπολογίσεις πριν σταματήσουν να σου δίνουν έστω και μισό ευρώ. Το «αν δεν τα καταφέρω» δεν μπορώ να σου το απαντήσω.

 

Εξαρτάται τι από όλα δεν θα καταφέρεις. Θα προσαρμοστείς αναλόγως, και αν σώζεται η κατάσταση, θα την σώσεις, αν δεν σώζεται, θα γυρίσεις στο πατρικό σου και θα ανασυγκροτηθείς. Σαραντάρηδες με οικογένειες έχουν γυρίσει στο πατρικό τους, δεν θα είναι καταστροφή. Τώρα σου φαίνεται το χειρότερο σενάριο του κόσμου, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πατρικό για να επιστρέψουν αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, οπότε σκέψου το έτσι και προχώρα. Καλή επιτυχία.

__________________
2.

Ο φίλος μου έχει 3 κολλητούς. Τους δύο τους συμπαθώ απίστευτα. Ο άλλος μου κάθεται στο στομάχι. Δεν μου έχει κάνει ο άνθρωπος, απλά δεν ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν συμπαθώ ούτε την αρραβωνιαστικιά του (να πω ότι έχω μια παρέα για να μιλάω όταν βγαίνουμε).
Το έχω πει απ' έξω απ έξω στον φίλο μου.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα (προφανώς) να βγαίνει ο φίλος μου μαζί τους. Ίσα-ίσα. Τον παροτρύνω για να μην νομίζει ότι τον αποκόπτω από την παρέα του. Δεν έχω αυτό το σκοπό άλλωστε. Εγώ δεν θέλω να βγαίνω μαζί τους. Μεταξύ τους ας κάνουν ό,τι θέλουν.
Το θέμα είναι ότι το ζευγάρι μας καλεί συνέχεια και έχω καταλήξει να βγαίνω πιο συχνά μαζί τους, παρά με τους φίλους μου (λόγω φόρτου εργασίας και πιεσμένων οικονομικών, δεν βγαίνω συχνά). Τελευταία φορά (όπως και κάθε άλλη φορά) καταλήξαμε να βλέπουμε τον Παναθηναϊκό και να μιλάνε για κομματικά (2 πράγματα για τα οποία αδιαφορώ πλήρως).
Βγαίνω σπάνια και θέλω να περνάω ποιοτικό χρόνο (όπως τον ορίζω εγώ ποιοτικό) αυτές τις φορές που βγαίνω.
Το έχω εξηγήσει στο φίλο μου κι ενώ δείχνει να το καταλαβαίνει, μετά τσουπ "Πάμε το βράδυ για μπίρα με τα παιδιά".

Τι να κάνω ώστε εγώ με ελαττώσω τις συναναστροφές στο ελάχιστο μαζί τους, χωρίς όμως να στενοχωρήσω τον σύντροφό μου; Δεν θέλω να επέμβω στη σχέση τους, απλά δεν θέλω να είμαι μέρος της.
-όχι καλόβολος άνθρωπος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έχεις δοκιμάσει το «όχι;» Η κατάσταση συνεχίζεται επειδή συνεχίζεις να εμφανίζεσαι σε αυτές τις συναντήσεις. Την επόμενη φορά που σου λέει «πάμε το βράδυ για μπίρα με τα παιδιά» έχεις την επιλογή να πεις «όχι», αντιπροτείνοντας κάτι άλλο, κάτι που σου αρέσει, έχεις και την επιλογή να πεις «πήγαινε εσύ, εγώ θα κάνω κάτι άλλο». Τώρα περιμένεις να αλλάξει η κατάσταση επειδή ψέλλισες κάτι απ' έξω απ' έξω στο φίλο σου. Σου εγγυώμαι ότι δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Τα λόγια δεν έχουν σημασία, οι πράξεις σου έχουν. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς είναι πολύ κακή ιδέα να περιμένεις να αλλάξει κάτι που δεν σου αρέσει δίνοντας σε άλλον την εξουσία να το κάνει. Αν τον βολεύει η κατάσταση όπως είναι, γιατί να το κάνει; «Καταλαβαίνει», αλλά αυτό που βλέπει είναι ότι υποχωρείς. Οπότε, σταμάτα να υποχωρείς.

__________________
3.

Αγαπητή Α μπα , νίωθω οτι τα πάντα γύρω μου καταρρέουν και θέλω να κλαίω χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αρχικά, σπουδάζω νομική που δεν μ αρέσει ( επειδή μάζεψα τα μόρια και πάντα θαύμαζα αυτούς που είχαν τσαγανό) . Δεν εχω σχέση επειδή φοβάμαι ( ποτέ δεν είχα ) με αποτέλεσμα να νιώθω κοινωνικά περιθωριοποιημένη και έτσι πείθω τον εαυτό μου ότι μ αρέσουν κάποιοι που είναι ανέφικτο όμως να γινει κάτι μεταξυ μας για να μην διαφέρω από τους άλλους λέγοντας στον εαυτό μου ότι εγω θέλω οι άλλοι όχι. Τέλος πρόσφατα τσακώθηκα και με την παρέα που είχα από το σχολείο γιατί ένα παιδί μου μίλησε πάρα πολύ άσχημα . Κάθε φορά που προσπαθω να βάλω τα πραγματα σε μια τάξη μέσα στο μυαλο μου αποτυγχάνω . Δεν μ ενδιαφέρει τίποτα και δεν ξέρω ποιά είμαι πλέον. Το αποκορύφωμα , αισθάνομαι οτι απογοητεύω τους πάντες ιδιαίτερα οταν μια δυο φορές γύρισα μεθυσμένη στο σπίτι. Σε παρακαλώ πολύ βρες μου μια λυση , την μια είμαι μια χαρά και την άλλη εχω ψυχοπλάκωμα
-Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το πιο πιθανό είναι ότι το πανεπιστήμιο θα έχει κάποια συμβουλευτική υπηρεσία. Ψάξε την και κλείσε ένα ραντεβού εκεί. Αν δεν έχει, κοίτα αν υπάρχουν υπηρεσίες ψυχολογικής βοήθειας στους δήμους. Αν μπορείς να πληρώσεις, προσπέρασε όλα αυτά και βρες έναν ψυχολόγο για να πας. Αυτές είναι οι λύσεις που έχεις.

__________________
4.

Όταν λένε ότι δεν πρέπει να κρύβουμε τον πραγματικό μας χαρακτήρα γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να μπλέξουμε με λάθος ανθρώπους τι εννοούν; Μου φαίνεται ότι δεν μπορεί να ισχύει. Ότι τι; Κρύβω το γεγονός ότι είμαι ζηλιάρα δηλαδή; (ή ότι έχω οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό) Για πόσο να το κρύψω και πως;; Ή είναι ακόμη ένα επιτυχημένο τσιτάτο ή δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής. Εσύ τι λες;

-shoppingstaraddict

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εννοούν να μην υποκρίνεσαι ότι είσαι άλλος άνθρωπος από αυτός που είσαι. Ελπίζω να μην κρύβεις ότι είσαι ζηλιάρα, πραγματικά να μην θέλεις να είσαι ζηλιάρα και να κάνεις προσπάθειες για να το καταπολεμήσεις, αυτό δεν είναι υποκρισία ή εξαπάτηση. Μερικοί άνθρωποι, έφηβοι ας πούμε που δεν ξέρουν ακόμα ποιοι είναι και προσπαθούν να κολλήσουν σε κάποια παρέα, παριστάνουν ότι είναι ό,τι είναι η παρέα (σε γούστα, σε ντύσιμο, σε προτιμήσεις) γιατί φοβούνται τη μοναξιά και την απομόνωση. Δεν είναι τόσο δύσκολο να παριστάνεις ότι σου αρέσει η μυστήρια ροκ αντί τα σκυλάδικα. Δεν είναι δύσκολο να παριστάνεις ότι σου αρέσουν τα παραλιακά κλαμπ αντί το νέτφλιξ και τα σουβλάκια. Δεν είναι δύσκολο να υποκρίνεσαι ότι σε νοιάζουν τα λεφτά, ενώ δεν σε απασχολούν ιδιαίτερα. Μπορείς να το κάνεις για πολύ καιρό, τόσο πολύ καιρό, ώστε να ξεχάσεις ποιος είσαι, και να μην ξέρεις τι σου φταίει.

__________________
5.

Είμαι 19 και πλησιάζω τα είκοσι. Είμαι φοιτήτρια πρώτο έτος (δεν μπήκα με την πρώτη) και κανονικά (έτσι θα ήθελα τουλάχιστον) θα έπρεπε να έχω να πω και εγώ κάτι όταν είμαστε για καφέ και μιλάμε για γκομενικά. Βασικά δεν έχω να πω τίποτα ποτέ και αυτό φαντάζομαι είναι κλισέ πρόβλημα αλλά από αυτό βασανίζομαι, τι να γίνει.. Δεν ξέρω αν έχω κάτι παράξενο πάνω μου. Νομίζω όχι. Δεν έχω τουλάχιστον κάτι πολύ παράξενο. Είμαι 1,80 και 75 κιλά σχετικά γυμνασμένη, έχω κάτι απομεινάρια ακμής και λίγο πιο έντονα χαρακτηριστικά αλλά σιγά τον πολυέλαιο. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να είμαι φοιτήτρια τόσο καιρό και να μην έχω ούτε ένα τοσο δα φλερτακι ίσα ίσα για το καλό! Κάνω κάτι λάθος σίγουρα αλλά δεν ξέρω τι! Ο τρόπος που κινούμαι, ο αέρας που αποπνέω, το βλέμμα μου, οι τρίχες στα χέρια(kidding).. Κάτι πάντως είναι λάθος. Έχω ενδιαφέροντα (χορός, θέατρο, γυμναστική) και δεν είμαι σε μια μεριά αμίλητη όταν βγαίνω έξω. Δε ξέρω τι φταίει. Δε ξέρω αν έχεις βαρεθεί αν απαντάς σε τέτοια αλλά λυπήσου το πρωτοετό.. φιλακια <3
-thatnastywoman


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι από τις πιο συχνά επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις στο 'α μπα'. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο συχνό από όσο νομίζεις, και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εσένα στον κοινωνικό σου κύκλο ακόμα, και να μην το έχεις καταλάβει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απάντηση για όλους είναι η ίδια. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει με σένα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Τίποτα το «λάθος». Δεν σου συνέβη γιατί δεν ήσουν έτοιμη. Μπορεί να μην είσαι ακόμα έτοιμη, και να το θέλεις επειδή πιστεύεις ότι θα έπρεπε να σου είχε συμβεί, όχι επειδή πραγματικά σε απασχολούν τα γκομενικά.


Είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεσαι τώρα. Είναι πάρα πολύ απλό, πρέπει να είναι πάρα πολύ απλό, αλλιώς θα είχε εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος από τον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι παραπάνω από αυτά που κάνεις. Οι πανελλήνιες καθυστερούν πολύ κόσμο από την κοινωνική του εξέλιξη. Συνέχισε όλο ευθεία, και μην κοιτάς τα αγόρια σαν υποψήφια φλερτ. Πλησίαζε τα για να δεις αν σου αρέσουν ως τύποι, ως παρέα, ως ενέργεια, ας πούμε. Αυτό αρκεί.

__________________
6.


Είχα δώσει ραντεβού με μία γνωστή μου για να βρεθούμε Παρασκευή βράδυ στο κέντρο για βόλτα. Η γνωστή μου έχει ένα μικρό παιδί 5 χρονών που θα πήγαινε στο θείο του για να κοιμηθεί εκεί (μία φορά την εβδομάδα κοιμάται στον θείο του). Της είπα στο τηλ ότι επειδή το κέντρο μ'αρέσει θα κατέβω μία ώρα νωρίτερα για να περπατήσω και πως θα τηλεφωνηθούμε για να κανονίσουμε πού να την περιμένω. Τελικά το παιδί ήταν ανήσυχο και η γνωστή μου δεν μπορούσε να έρθει.
Όμως δεν με πήρε τηλέφωνο να μου το πει. Την πρώτη φορά που την πήρα τηλ μου είπε ότι μάλλον δεν θέλει να κοιμηθεί στον θείο του και πως δεν με πήρε τηλ επίτηδες μήπως και τον πείσει μέσα στην επόμενη μισή ώρα. Η μισή ώρα πέρασε, δεν πήρε και την ξαναπήρα τηλ για να πει τελικά ότι ακυρώνεται η βόλτα. Για να είμαι ειλικρινής τα πήρα εκείνη την στιγμή και φάνηκε από τον τόνο της φωνής μου γιατί η γνωστή από εκεί που δεν είχε απολογητικό ύφος ξαφνικά άρχισε τα συγνώμη. Δεν είπα τίποτε ενδεικτικό της διάθεσής μου, αλλά μάλλον φάνηκε από τον τρόπο που είπα 'εντάξει'.
Προσωπικά τα πήρα γιατί ήμουν συνολικά 2 ώρες στο κέντρο και ναι μεν η 1η ώρα ήταν οκ αλλά η 2η δεν ήταν καθόλου οκ. Σιωπηλά πήρα το μετρό και γύρισα στο σπίτι μου.
Την επόμενη μέρα το έλεγα σε μία φίλη μου στο τηλέφωνο η οποία μου είπε εν ολίγοις ότι δεν πρέπει να θυμώνω γιατί ήταν θέμα του παιδιού και όχι της γνωστής. Εγώ πάλι είπα ότι μου φάνηκε αγένεια να μην πάρει τηλέφωνο καμία φορά αλλά και να μην με ειδοποιήσει με κάποιον τρόπο (μήνυμα;) μέσα στην 1η ώρα ότι το παιδί δεν έχει διάθεση να κοιμηθεί στον θείο του, διότι κι εγώ άνθρωπος είμαι. Η φίλη μου επέμενε ότι δεν πρέπει να θυμώνω και πως η γνωστή δεν το χειρίστηκε καλά μάλλον από το άγχος της. Δεν απάντησα, είπα οκ πιθανόν να είναι έτσι και αλλάξαμε θέμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι μου γύρισε λίγο το μάτι εκείνη την στιγμή γιατί η φράση 'μην θυμώνεις' είχε κάτι από την ελληνική νοοτροπία 'η μάνα είναι ΜΙΑ' και 'η μάνα είναι ευλογημένη από τον Θεό επειδή έχει γεννήσει'. Θέλω να πω τη νοοτροπία που λέει ότι έτσι και κάνεις παιδί γίνεσαι κάτι σαν αγία, ότι παραγράφονται όλα τα δυσάρεστα ανθρώπινα χαρακτηριστικά σου, τα ελαττώματά σου εξαφανίζονται, γίνεσαι ένας άνθρωπος που μόνο προσπαθεί για το καλό του παιδιού σου και ούτε λίγο ούτε πολύ όλη η ύπαρξή σου γίνεται κάτι σαν Παρθένου Μαρίας παύλα μάνας του Ιησού Χριστού. Συνέπεια αυτού είναι ότι όποιος λέει κάτι για την συμπεριφορά της τάδε που είναι μάνα δέχεται τα πυρά γιατί απαγορεύεται να λέμε κάτι άσχημο για τις μάνες. Επειδή είναι μάνες. Επειδή έχουν γεννήσει έναν μίνι Ιησού Χριστό. Που οκ όταν πάει 20 χρονών δεν θα είναι Ιησούς Χριστός αλλά όσο είναι μέχρι τα 12 είναι μία μάνα μόνο για το παιδί της.

-άϊ στο διάολο


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Από το ψευδώνυμο βγάζω το συμπέρασμα ότι το έγραψες σε φάση αναστάτωσης. Καταλαβαίνω τον θυμό που προέκυψε από το «μη θυμώνεις». Δεν ήμουν μπροστά αλλά είναι πολύ πιθανό να ισχύουν οι παραδοχές που πολύ πετυχημένα (και συγχώρεσέ με, πολύ διασκεδαστικά) αναλύεις παρακάτω. Να θυμάσαι όμως με ποιον θυμώνεις. Ο θυμός σου είναι για τη φίλη που είπες την ιστορία την επόμενη μέρα, αν υπονοούσε όλα αυτά που πιστεύεις ότι υπονοούσε, και όχι για τη γνωστή που σε έστησε. Η γνωστή που σε έστησε μπορεί πραγματικά να τα έκανε σαλάτα από το άγχος της, και όχι επειδή θεωρεί δεδομένο ότι η δική της ζωή προηγείται επειδή έχει το παιδί που πρέπει να φροντίσει. Εξάλλου κι αυτή βόλτα ήθελε, και δεν την έκανε. Δεν είναι ότι πήγε σε ξέφρενο παραλιακό πάρτι χωρίς να σου το πει.

_________________
7.

Μπορείς να εξηγήσεις πως γίνεται κάποιος δηλωμένος ομοφοβικός, που δεν καταλαβαίνει το λόγο ύπαρξης των γκέϊ, αλλά και σεξιστής γενικότερα με μισογύνικες αντιλήψεις (αυτό όχι τόσο ξεκάθαρα δηλωμένο, αλλά προφανές) να αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός και ελευθεριακός;
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ, αλήθεια πιστεύει ότι ανήκει στους προοδευτικούς, σε αυτούς που θέλουν έναν άλλον,καλύτερο κόσμο...
-μολυσμένη ουτοπία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αφού βλέπεις ότι γίνεται, γίνεται. Τις προάλλες διαβάσαμε για τη κοπέλα που έκανε ολόκληρο εθελοντισμό ως φοιτήτρια για τα δικαιώματα των μεταναστών, και όταν εμφανίστηκε ένας μετανάστης στον ευρύτερο κύκλο της, ούτε καν στην οικογένεια της, έπαθε αμόκ και αναρωτιόταν πώς θα το κρύψει από τους πάντες – δεν της πέρασε καν από το μυαλό να ντραπεί για αυτά που ένιωσε. Οι χουντικοί μήπως δηλώνουν χουντικοί; Δημοκράτες δηλώνουν. Υπάρχει ακραίος συντηρητικός στα οικονομικά που λέει ότι θα ήθελε οι φτωχοί να μείνουν φτωχοί για πάντα γιατί τους αξίζει; Για την ανάπτυξη που θα φέρει η έλλειψη ελέγχου από το κράτος λέει. Δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι η εξαίρεση, εμείς που συνεχίζουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα είμαστε. Η ομοφοβία και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός και οι τάσεις απομόνωσης είναι σε έξαρση. Εσύ ως πότε θα αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν όλοι αυτοί, εφόσον ξέρεις ότι υπάρχουν; Θέλεις να φαίνονται ως καρικατούρες, από μακριά, με κέρατα; Κανονικοί άνθρωποι είναι, που πιστεύουν ότι οι ιδέες τους είναι ωραίες και υπέρ του συνόλου, για ένα καλύτερο αύριο. Λες κάποιος να σου πει ότι ονειρεύεται ένα χειρότερο αύριο;


Όσο για τον αυτοπροσδιορισμό... μην περιμένεις από τον καθένα να ξέρει τι σημαίνει αναρχία και ελευθερία και να το τηρεί στην πράξη. Αυτό έτυχε στο διάβα του, αυτό λέει ότι είναι. Άσε που ορισμένες ομάδες που φλερτάρουν με τα ιδεολογικά όρια, ας μην προσδιορίσουμε αναγκαστικά προς ποια πλευρά, είναι παραδοσιακά ομοφοβικές και πολύ παραδοσιακά σεξιστικές, και ποτέ τους δεν το έκρυψαν.

 

_________________
7.1


Δέχομαι πάρα πολύ συχνά ερωτήσεις σχετικά με τις φωτογραφίες ανάμεσα στις ερωτήσεις. Τις διαλέγω εγώ. Άλλες φορές έχουν σχέση με την ερώτηση/απάντηση, άλλες όχι. Προτιμώ να βγάζει ο καθένας το συμπέρασμα που θέλει για τη συνοχή. Τις βρίσκω – πού αλλού – στο ίντερνετ. Δεν θα γράψω το κατεβατό των σάιτ που επισκέπτομαι ανά διαστήματα για να τις εντοπίσω, άλλωστε δεν είναι σταθερό. Είναι μέρος της δουλειάς που κάνω για το α μπα.

47

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
1.Η "αναπηρία" της Ελληνικής οικογένειας... (δεν αναφέρομαι στον πατέρα). Φρόντισε να περάσεις μακριά!!!!!! Εσύ θα συμπληρώσεις το μηχανογραφικό...! Καλή τύχη σε ότι κ αν κάνεις...απομακρύνσου..
1.Εννοείται πως φροντίζεις να περάσεις σε πόλη όσο το δυνατό πιο μακριά απ αυτή που μένεις! Η μαμά η γιαγιά κ οι λοιποι συγγενείς θα σου κάνουν τεμενάδες -έστω κ αν τώρα σου φαντάζει απίθανο-. Θα οικειοποιηθούν την επιτυχία σου...πίστεψε με! Περνάς, συγκατοικείς (μοιρασμα εξόδων κ δυνατό επιχείρημα να μη σε επισκέπτονται καθώς δε θα ζεις μόνη σου). Τελειώνεις λογικά βρίσκεις αμέσως δουλειά (νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει για το παιδ/κο δημοτικής εκπαιδευσης) κ πορεύεσαι στη μετέπειτα ζωή σου.Προσωπικά κάπως έτσι έπραξα...πέρασα 625 χλμ μακριά από την πόλη που ζούσα παιδαγωγικό κτλ.Τα όποια οικογενειακά προβλήματα δεν είναι δική σου υπόθεση! Δεν αναφέρομαι στο προβλημα υγείας τουπατέρα σου .
#6 Εμένα μου έχει συμβεί το ίδιο με φίλη που δεν την άφησε ο πατέρας της, αφού είχα διανύσει μία μεγάλη απόσταση(ενήλικες και οι 2!).Ήξερα ότι ο πατέρας της ήταν περίεργος αλλά ακόμη και σήμερα (20 χρόνια μετά ) σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να το είχε οργανώσει καλύτερα, να τον είχε προετοιμάσει. Επίσης, υπάρχουν όντως ορισμένες μαμάδες που θεωρούν αυτονόητο ότι θα δείξεις κατανόηση και άλλες πάλι που τις κατηγορούν μέχρι να κάνουν τα ίδια και χειρότερα.
Νο 7, μπορεί όντως το παιδί να ονειρεύεται έναν άλλον, καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο χωρίς ομοφυλόφιλους, χωρίς αλλόθρησκους, χωρίς "άλλους" γενικά, με υποταγμένες γυναίκες..Κατά τα άλλα στα λέει όλα η Λένα, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Στη θέση σου θα έμενα μακριά από τέτοια άτομα χωρίς να περιμένω τι άλλο θα ακούσω, φυσικά δεν ξέρουμε τη σχέση σου με αυτόν τον άνθρωπο και κατά πόσο μπορείς να τον αποφύγεις, καλό κουράγιο εύχομαι.
#6 Με ξένισε λίγο η προσφώνηση "γνωστή".Είναι σα να την έχεις κατατάξει από πριν σε μια κατηγορία. Σε έστησε, και; Μας έχουν στήσει για λιγότερο σημαντικούς λόγους. Η συμπεριφορά της ήταν αγενής, στην έσπασε και έχεις δίκιο. Έχεις την επιλογή να μην κανονίσεις ξανά μαζί της.
Εγώ πιστευω οτι μπορεις να βρεις ενα λεπτο να στειλεις ενα μνμ. Να πεις δε θα ερθω,κατι ετυχε,θα σου εξηγησω μετα. Ειναι μισο λεπτο δουλεια και μπορεις να το κανεις οσο μιλας στο παιδι σου. Αν ελεγε οτι εχει μωρο ενος ετους,θα ελεγα οκ,μπορει να μη μπορει να το αφησει απο τα ματια της. Απο την αλλη,ξερω ανθρωπους που ειναι τοσο αφηρημενοι που οντως ξεχνανε..εδω η αλλη πηγα μεχρι το σπιτι της να κανω μαθημα στο παιδι της,μου ανοιξε και ξεχασε λεει να με ενημερωσει οτι το παιδι ειναι αρρωστο κ δε θα κανουμε μαθημα.. πιστευω ειναι αφηρημαδα και οχι αγχος. Τωρα θα προτεινα να της πεις οτι σε ενοχλησε,οτι κατανοεις τις υποχρεωσεις της αλλα δε σου αρεσε αυτο που εγινε. Οσο για το "αλλος παιδι δεν εκανε,μονο η Μαριω τον Γιαννη", θεωρω πως οσοι δεν εχουν παιδια δε μπορουν να καταλαβουν τις υποχρεωσεις και τις αλλαγες(και ισως να μη θελουν κιολας),απο την αλλη οσοι εχουν παιδια θεωρουν αυτονοητο οτι οι αλλοι συναισθανονται τη νεα καθημερινοτητα. Η αληθεια ειναι καπου στη μεση.
#6Χίλια δίκια έχεις για τη φίλη που δεν σε ειδοποίησε έγκαιρα για την αλλαγή σχεδίου.Αλλά και εσύ τί επίθεση ήταν αυτή εναντίον όλων των μανάδων!!!!!!!!! <<απαγορεύεται να λέμε κάτι άσχημο για τις μάνες. Επειδή είναι μάνες. Επειδή έχουν γεννήσει έναν μίνι Ιησού Χριστό.>> Πηγή: www.lifo.gr ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
#5Έχω αναφέρει ξανά ότι είμαι πολύ ψηλή(1,85). Όταν ήμουν στην ηλικία σου δυσκολευόμουν πολύ να κάνω σχέση ή ακόμα και κάτι πιο εφήμερο διότι πολύ απλά κανείς δε με πλησίαζε. Ήταν λίγο το ύψος μου που εκφόβιζε τα αγόρια της ηλικίας μου, ήταν και οι περισσότεροι ένα κεφάλι κάτω, ένιωθα κι εγώ σαν φρικιό άρα μηδέν αυτοπεποίθηση, όλα μαζί βάλτα και καταλαβαίνεις. Μου την έπεφταν μόνο πολύ μεγαλύτεροι άντρες που δε με ενδιέφεραν λόγω ηλικίας. Τώρα που μεγάλωσα βέβαια οι μεγαλύτεροι είναι πλέον στην ηλικία μου οποτε κανένα πρόβλημα. Και αυτοί έχουν αυτοπεποίθηση και δεν νιώθουν απειλή από το ύψος μου(και αυτό δεν το λέω εγώ,αλλα πολλοί άντρες) και εγώ φυσικά έχω πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι απλά μια σκέψη γιατί λες κι εσύ ότι είσαι πολύ ψηλή και καμιά φορά σε μικρές ηλικίες αυτό κομπλάρει λίγο. Μην ανησυχείς όμως, θα έρθει και για σένα σύντομα!
Mitsi κι εγώ το ίδιο αναρωτήθηκα, πώς στο καλό πέρασε το σχόλιο αυτό και τα πήρα πάρα πολύ, αλλά μετά σκέφτηκα ότι αν γράψω όλα τα @#&*)& που θέλω να γράψω σίγουρα θα το κόψει η διαχείριση,οπότε προτίμησα να ακουστεί μια νηφάλια απάντηση (δες πάντως: τον αποκαλώ πικραμένο, χειριστικά αγενή και κομπλεξικό). Venceremos
Χάχα Neverlander εγώ να δεις αυτολογοκρισία που έκανα γιατί το στο κομπλεξικό που λες εσύ θα συμπλήρωνα διάφορα κοσμητικά επίθετα. Πάντως τη δική σου νηφαλιότητα δεν μπόρεσα να διατηρήσω και ομολογώ ότι κατάφερες μαεστρικά και διπλωματικά να περάσεις τη γνώμη σου για το ποιόν του!
#5 Αγαπητή, αυτό που ζεις είναι πολύ πιο συνηθισμένο από όσο πιστεύεις. Θα σου πρότεινα επίσης να μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια, αλλά να κάνεις κι εσύ κινήσεις προς το αντίθετο φύλο. Το φλερτ δεν είναι "κορίτσια κάθονται στο μπαρ και τα αγόρια τις κερνάνε". Ενα χαμόγελο, ένα κομπλιμέντο ή ένα πιο έντονο βλέμμα αρκούν για να ανάψει η πρώτη σπίθα.
#6Εμένα να πω την αλήθεια με ξένισε λίγο το ότι της είπες ότι θα πας πρώτα μόνη σου να περπατήσεις και θα την δεις μετά. Έδωσες την εντύπωση ότι δεν σε πειράζει να είσαι μόνη σου και να βολτάρεις και ότι η παρουσία της είναι απλώς συμπληρωματική. Δεν κατέβηκες κέντρο επι τούτου για να τη δεις, αλλά για να χαζέψεις και παρεμπιμπτόντως και αφού βολεύει να συναντήσεις και τη γνωστή σου. Με τέτοια χλιαρή αντιμετώπιση, αναλόγως χλιαρή ήταν και η αντίδραση από τη γνωστή σου (για να τη θεωρείς εσύ έτσι και όχι φίλη, μάλλον το ίδιο ισχύει και γι'αυτήν). Σίγουρα έπρεπε να ειδοποιήσει εγκαίρως αλλά απ'ότι φαίνεται περίμενε μήπως αλλάξει το πράγμα.Δεν είναι θέμα αγιοποίησης. Είναι θέμα κατανόησης. Είχε θέμα με το παιδί και τι να κάνουμε, μπήκες σε δεύτερη μοίρα συνολικά. Ποιος ξέρεις τώρα τι περνούσε κι αυτή εκείνη την ώρα. Τσιρίδες, κλάματα, θείος εν εξάλλω...Μόνο εσένα δε θα είχε στο μυαλό της φαντάζομαι. Βασικά να και μια ερώτηση που θα ταίριαζε γάντι η φράση: 'μήπως είμαι υπερβολική;'. Ναι.
Δε νομίζω ότι έδωσε τέτοια εντύπωση η κοπέλα! Αν είναι δυνατόν, πάρα πολλές φορές μου έχει τύχει να κανονίσω κάτι με καλή κι όλας φίλη μου και να πάω νωρίτερα ή να πάει αυτή νωρίτερα μια βόλτα στα μαγαζιά. Δεν είναι εύκολο για όλους στη καθημερινότητα μας να κατεβαίνουμε στο κέντρο, είδικα αν μένει σε προάστιο, και είναι μια καλή ευκαιρία. Προσώπικα, θα με πείραζε να έχω κάνει μία ώρα δρόμο να κατέβω στο κέντρο, να με έχει ο οποιοσδήποτε να περιμένω μία ολόκληρη ώρα και τελικά να μην έρθει. Και αυτό άσχετα με τις συνθήκες. Και παρ'όλο που στη προκειμένη περίπτωση θα έδειχνα κατανόηση εννοείται, δεν υπάρχει δικαιολογία εφ'όσον θα μπορούσε να ενημερώσει με ένα απλό μήνυμα. Άρα όχι η κοπέλα δεν είναι υπερβολική, απλά πρέπει να δείξει κατανόηση.Ωστόσο, το θέμα της κοπέλας δε φαίνεται να είνα το περιστατικό τόσο, όσο η αντιμετώπιση της άλλης φίλης, στο οποίο και συμφωνώ απόλυτα με τη γραφούσα.
Νομίζω, τελικά, ότι η οργή είναι προς την άλλη φίλη που της είπε "μη θυμώνεις". Κι αυτό πάλι τι κουβέντα; Σαν την μάνα μιας παλαιότερης γράφουσας που της είχε πει "μην τολμήσεις να κλάψεις". Ο θυμός, το κλάμα και τα λοιπά είναι αντιδράσεις που δεν μπορούν να "αναχαιτιστούν" με μία απλή εντολή. Ναι, να θυμώσεις, να κλάψεις, για να εκτονωθείς, ώστε να επανέλθει η λογική στο κεφάλι και να δεις την κατάσταση με ψυχραιμία. Γιατί, τι έγινε τελικά; Τίποτα δεν έγινε και πιστεύω ότι η μάνα του παιδιού θα σιχτίρισε τρεις φορές παραπάνω που δεν κατάφερε, εξαιτίας του παιδιού, να πάει μια ρημαδοβόλτα.Και τώρα που το σκέφτομαι, τα μικρά παιδιά έχουν μία τάση να γίνονται αρκετά μοχθηρά και εκδικητικά όταν αντιληφθούν ότι ο γονιός ετοιμάζεται να πάει κάπου να περάσει καλά χωρίς αυτά.
#5Η εμμονική απασχόληση με το πώς δείχνει κάποια ή κάποιος (περιγραφές δείκτη μάζας σώματος και κατάστασης τριχοφυϊας) ως προς το αν έχει συνάψει "σχέση" (ή κιαν δέχεται προτάσεις για σεξ) το μόνο που δείχνει είναι ότι έχουμε καταπιεί το δόλωμα ότι το ένα είναι σε ευθεία συνάρτηση με το άλλο. Κι οι ασχημούτσικοι μια χαρά συνάπτουν σχέσεις όταν το ψάχνουν. Δεν έρχονται ουρανοκατέβατα και από όσο θυμάμαι από τον περίγυρο από τα φοιτητικά χρόνια οι προτάσεις και τα φλερτ ήταν πολλαπλά κι επαναλαμβανόμενα ώστε να στεφθούν με επιτυχία. Σήμερα επικρατεί ένας μεγαλύτερος φόβος χυλοπιτιάσματος. Ενδεχομένως λόγω της "ευκολίας" του διαδικτυακού πεσίματος έχει ατονήσει το IRL? Μπορεί.
#7 Αγαπητή μολυσμένη ουτοπία, από πότε το γεγονός πως κάποιος δίνει/ πιστεύει το οτιδήποτε για τον εαυτό του αποτελεί αυταπόδεικτη αλήθεια; Μερικοί άνθρωποι έχουν αυτογνωσία, άλλοι δεν έχουν καθόλου και μια άλλη μερίδα έχει μια στρεβλή εικόνα του χαρακτήρα της. Θα πω κάτι που έχει ειπωθεί πολλές φορές (και στη στήλη της Α μπα) πως δεν μπορείς να αλλάξεις γνώμη σε κάποιον, τουλάχιστον όχι εάν δεν θέλει ο ίδιος. Εάν το άτομο στο οποίο αναφέρεσαι δεν θέτει σε κίνδυνο άλλους (παρά μόνο διατυμπανίζει τις απόψεις του), τότε είναι καλύτερο (για την ψυχική σου υγεία) να μην ασχοληθείς. Άλλωστε δεν γνωρίζουν όλοι τη σημασία του διαλόγου.
#6 Η φίλη σου όσο απασχολημένη ή αγχωμένη κι αν ήταν θα μπορούσε να σου στείλει ένα μήνυμα, εξάλλου για να βγει μαζί σου κανόνιζε να κοιμηθεί αλλού το παιδί. Δεν θεωρώ όμως οτι το έκανε επίτηδες, δεν μας λες αν γενικά έτσι είναι ο χαρακτήρας της ή αν το έκανε για πρώτη φορά. Οπως και να χει το θέμα εφ οσον ζήτησε συγγνώμη δεν συντρέχει λόγος να είσαι τόσο θυμωμένη μαζί της, όλοι κάνουμε λά8η. Ειναι λογικό να σε πειράξει αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου.Ο πραγματικός λόγος της εξομολόγησης όμως θεωρώ οτι είναι η συμπεριφορά της άλλης φίλης σου. Κι αν ήταν ακριβώς όπως την περιγράφεις, και δεν μεγαλοποιείς τα πράγματα λόγω θυμού, τότε θα συμφωνήσω μαζί σου. Ενα παιδί δε σου δίνει το αλάθητο και δεν τα δικαιολογεί όλα.
#5 αγαπητή εξαδέλφη ως άνθρωπος που πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια με απανωτές χυλόπιτες και χωρίς κανένα φλέρτ θέλω να σε καθυσηχάσω πιστοποιώντας σου ότι τα καλά γκομενικα είναι μετά το πτυχίο.
Ναι, ενώ όσοι είχαμε φλερτ προκόψαμε! Αυτά είναι τα χρόνια που σου ραγίζουν την καρδιά, που δεν ξέρεις και πέφτεις συνέχεια σε λάθος άτομα και καταστροφικές καταστάσεις... ίσως είναι καλύτερα να ανακαλύψεις τον εαυτό σου πρώτα και να κάνεις καλύτερες επιλογές αργότερα! Επίσης, είναι το κατάλληλο διάστημα να τα περάσεις τέλεια με φίλους και να δημιουργήσεις αναμνήσεις για μια ζωή, αντί να σε κλείσει μέσα μια σχέση (έλα παιδιά, μην κοροϊδευόμαστε, έτσι είναι το 86,7% των σχέσεων - ναι-έχω-κάνει-έρευνα :)
#1 Ζεις σε μια προβληματική οικογένεια και οι σπουδές σου είναι ο μοναδικός τρόπος να ξεφύγεις. Δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Το καλύτερο θα ήταν να πας σε μια άλλη πόλη όμως αν αυτό δεν γίνει τότε κι εγώ θα σε συμβούλευα να βρεις συγκάτοικο για να μοιραστείς τα έξοδα. Ο συνδυασμός δουλειάς και σπουδώ δεν είναι εύκολος και μπράβο σου που ήδη έχεις ένα σχέδιο στο μυαλό σου και ξέρεις τι θέλεις. Δε θα είναι εύκολο όμως εφ οσον δουλέψεις σκληρά και έχεις θέσει τους στόχους σου, με λίγη τύχη θα πετύχεις αυτό που θέλεις
6.Είναι τραγικά δυσανάλογος ο θυμός σου. Στη μια περίπτωση σε στήνει η γνωστή σου για λογους οικογενειακούς (δεν μπορεί να οργανώσει το πρόγραμμα της με το παιδί της). Σε στήνει συστηματικά; Δεν λες κάτι τέτοιο, υποθέτω λοιπόν ότι ειναι η πρώτη φορά. Έχασες μια ώρα απ' τη ζωή σου. Και λοιπόν; Και αν εσύ το θεωρείς τόσο μεγάλο παράπτωμα, γιατί εσύ είσαι σε όλα τέλεια και δεν μπορεις να ανεχτείς καμία αδυναμία ή αστοχία στους άλλους, δεν μπορείς απλώς να πεις μέσα σου "χμ... μάλλον δεν συνεννοούμαστε. Καλύτερα να μην έχουμε πολλές σχέσεις". Γιατί τόσος θυμός;; Δεύτερη περίπτωση: το λες σε μια φίλη σου, και αυτή σου λέει να μη θυμώνεις, να δειξεις λίγη κατανόηση στο σφάλμα της άλλης. Προφανώς γιατί α) ξέρει ότι κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι κάνουμε λάθη και έτσι καλό είναι να δείχνουμε κάποια κατανοηση, και β) έχει διακρίνει αυτόν τον δυσανάλογο θυμό, αυτή την οργή στη φωνή σου που φαίνεται και στο γράμμα σου και έχει τρομάξει. Είναι καλή η συμβουλή της, έχει φερθεί σαν πραγματική φίλη. Εσύ τι κάνεις; Εξοργίζεσαι εντελώς, σου "γυρίζει το ματι" και αρχίζεις να υποθέτεις ένα σωρό πράγματα (που η ίδια δεν ειπε) και καταλήγεις μ' ένα "αι στο διάολο"!!! Δεν μιλάς με ειλικρίνεια στους άλλους (ούτε στην πρώτη ειπες πόσο σ' ενόχλησε, ούτε στη δεύτερη), ούτε που φαίνεται να έχεις πραγματικά φιλικά συναισθήματα για καμιά τους, και αυτό δεν σ' απασχολεί, δεν σ' απασχολεί καθόλου τι άνθρωπος εισαι, αλλά αντιθέτως είσαι έτοιμη να τις κρίνεις και να τις καταδικάσεις εν ριπή οφθαλμού, χωρίς καν να δίνεις τη δυνατότητα για αληθινή συζήτηση. Μου ακούγεσαι σαν ένας τραγικά δυστυχισμένος άνθρωπος με πολλά προσωπικά προβλήματα που, αντί να στρέφει το βλεμμα του προς τα μέσα, κοιτά να βρει στους άλλους λόγους για να δικαιολογήσει τον τεράστιο, συσσωρευμένο θυμό που κουβαλά ενάντια σ'όλο τον κόσμο. Στη θέση σου θα έτρεχα σε ψυχολόγο.
Συμφωνώ. Μιλάμε για μία ώρα χαμένη, big deal! Και για μια ώρα χαμένη φτάσαμε στην παρθένο μαρία μητέρα του τζήζας και ακόμα παραπέρα.Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς τον αποπροσανατολισμό που μπορεί να σου προκαλέσει η γκρίνια ενός παιδιού, και όχι μόνο πεντάχρονου αλλά αρκετά μεγαλύτερου!
Έχει το ελαφρυντικό ότι δεν έχει ιδίαν γνώση κι ότι βομβαρδίζεται από παντού με τα κλισέ περί μητρότητας τα οποία είναι ψυχοφθόρα ακόμα και για τις μητέρες τις ίδιες. Πάντως κολλάει αυτό το θέμα και με την ερώτηση που ρωτάει αν πρέπει να δείχνουμε τον αληθινό εαυτό μας. Ας εκδηλώσει την ενόχλησή της εκεί που πρέπει λοιπόν κι όχι μέσω Δερμιγκλάδων παθητικο-ενεργητικά.
#6Κοίτα να δεις αυτό μπορεί να συμβεί και συμβαίνει ΚΑΙ με ανθρώπους που δεν τυγχάνουν γονείς, και μπορεί να μην απαντάνε -καν- στο τηλέφωνο!Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να της εξηγήσεις με *λέξεις* (γι' αυτό έχουμε στοματάκι) ότι ενώ δεν έχεις πρόβλημα, με το να ακυρωθεί κάτι -εφόσον συντρέχει ανάγκη- εντούτοις ΑΠΑΙΤΕΙΣ την στοιχειώδη ενημέρωση, ούτως ώστε να μην περιφέρεσαι στους δρόμους ασκόπως και ότι προτιμάς να ακυρωθεί κάτι παρά να αγχώνεται η ίδια και εσύ να περιμένεις. Επίσης αν είναι άτομο που δεν σου έχει δώσει δικαίωμα ξανά, δώσε και συ λίγο τόπο στην οργή, ρε παιδί μου! Άλλωστε εσύ της είπες ότι θα πας στο κέντρο νωρίτερα, μπορεί να θεωρούσε ότι δεν είναι big deal και, όντως, να προσπαθούσε να δει πώς θα πάει το πράγμα με το παιδί και να μην είναι απλή γαϊδουριά.#7…όχι μόνο γίνεται, αλλά πλέον βγαίνουν και στην φόρα διάφορες περιπτώσεις "α/α" φυντανιών που έχουν κακοποιήσει (ποικιλοτρόπως) τις συντρόφους τους, με ανάμεικτη αντιμετώπιση από τους λοιπούς (κάποιους τους κράζουν και τους «εκδιώκουν», κάποιους τους υπερασπίζονται - το θετικό είναι πως υπάρχει μεγαλύτερη awareness, πάντως)επίσης σεξισμός-ομοφοβία-τρανσφοβία, σαν έννοιες, ως γνωστόν πάνε ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ.Δυστυχώς και ιδεολογικά, και με επιρροή, από Ρωσία μεριά, πλέον (γιατί οι παλιές ιδεοληψίες είναι λίγο πολύ γνωστές), ακούμε ακόμη και κάποιες επικίνδυνες ψεκασμενέ απόψεις ενάντια στα lgbtq+ άτομα (και ειδικά trans και queergender) που θεωρούνται από κάποιους θεωρητικούς (και μη) κουφιοκεφαλάκηδες ως η αιχμή του δόρατος/ο δούρειος ίππος των καπιταλιστών/δυτικών ενάντια στα ελευθεριακά/αγωνιστικά κινήματα, διότι αποτελούν -λέει- στρέβλωση και αποδυνάμωση του ατόμου και της ύπαρξης…Μην πέφτεις από τα σύννεφα. Οι ταμπέλες, μερικές φορές, είναι μόνο …ταμπέλες.
Σεξισμός και ομοφοβία πάνε πάντα μαζί ακόμα κι αν δε φαίνεται αμέσως. Αυτό ακριβώς ήθελα να πω κι εγώ. Και για τον α/α χώρο που λες, πόσες φορές επίσης έχουμε δει άρθρα φεμινιστικών σελίδων που καταγγέλλουν τον μισογυνισμό του χώρου αλλά και πόσες φορές σελίδες τύπου "μούντζες" χρησιμοποιούν αστεία που προσβάλλουν LGTBQ άτομα και γυναίκες και μετά λένε "ένα αστείο κάναμε, πώς κάνετε έτσι" ή έχουν το "επιχείρημα": "δεν μπορείτε να μας κρίνετε και να μας φιμώνετε γιατί εμείς είμαστε αντιφασίστες κλπ κλπ";
Αυτό με τα "αστεία" που και καλά σε κατηγορούν για έλλειψη χιούμορ!Πριν από χρόνια, στις αρχές της fb εποχής, είχα κάνει like σε μια σελίδα στην οποία αναρτούσαν διάφορα ανέκδοτα, τα οποία κατέληξαν τα περισσότερα να είναι για το πόσο πιεστικές, απαιτητικές ή και ηλίθιες είναι οι γυναίκες προς τους άνδρες κι όταν σχολίασα κάπου ότι το έχουν παρακάνει ή κάτι ανάλογο, δέχθηκα επίθεση για έλλειψη χιούμορ, αγάμητη κ.λπ. κ.λπ., ακόμα και από γυναίκες-μέλη. Τους έκανα κι εγώ μπλοκ και δεν έκτοτε δεν ασχολήθηκα ποτέ με τέτοιου είδους σελίδες.
#6Kαι εγώ υποψιάστηκα ότι την πρώτη ώρα την πέρασε η κυρία που δεν τηλεφώνησε προσπαθώντας να πείσει το παιδάκι να ακολουθήσει το προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα που θα υποδείκνυε την διανυκτέρευση στον θείο. Για διάφορους λόγους δυστυχώς τα παιδάκια δεν ακολουθούν πάντοτε το πρόγραμμα που καθορίζουν οι μεγάλοι (και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το επιβάλλει ο μεγάλος χωρίς να ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικότητας έναντι του παιδιου) οπότε δεν με εκπλήσσει ότι δεν κατόρθωσε να το πετύχει. Βέβαια έχει κι η αποστέλλουσα την ερώτηση το δίκιο της με την έννοια ότι κάποια στιγμή έπρεπε να ειδοποιηθεί ότι άκυρο με τη βόλτα οπότε κάπου στην μέση είναι η αλήθεια. Τέλος πάντων έχω διαπιστώσει ότι όταν κάτι συζητείται μεταξύ γνωστών αργότερα διογκώνεται και βγαίνουν παράπονα συσσωρευμένα. Η καλύτερη μέθοδος είναι η απευθείας κουβέντα: να πει στην γυναίκα ότι άλλη φορά οφείλει μετά το πέρας ενός εύλογου διαστήματος να ειδοποιεί αλλιώς η πρόταση εξόδου δεν θα επαναληφθεί. #7Βλαχάκι ενώ γενικά συμφωνώ μαζί σου στα συμπεράσματα που παραθέτεις έχω διαπιστώσει ότι τελευταίως συμβαίνει κάτι ύπουλο και μάλλον περίεργο. Δυνάμεις καταστολής και ακρότητας συνερίζονται την ομάδα ΛΟΑΤ με πλάγιους και εκφοβιστικούς τρόπους υποβάλλοντας τον φόβο ακριβώς της Ρωσίας του Πούτιν και του ISIS και του αυξανόμενου εξισλαμισμού της Ευρώπης. Κι αυτό το βρίσκω ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή ακριβώς μοιάζει να "σπάει" το συνολάκι των ψεκασμένε απόψεων και μπορεί να τσιμπήσει κόσμο από την πισίνα του εν λόγω πληθυσμού. Αρκεί μια ματιά στην ρητορική των γαλλικών εκλογών για να ανατριχιάσει κανείς. Το μη χείρον βέλτιστον; Ζούμε σε τρομακτικούς καιρούς.
Καραβάν' Μίας μορφής pink washing είναι και (θα έπρεπε να) έχουμε τα μάτια μας ανοικτά ως προς αυτό. Oι ισχυρισμοί, όμως, και τα συμπεράσματα τύπων όπως Πατέλης (βλ. και μέντορες α λά Aleksandr Dugin) (http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/82314) είναι αν όχι επικίνδυνα, γελοία. Μπορείς να τα ακούσεις, αν θες, [και στοχεύουν περισσότερο στην ταυτότητα φύλου, που ουδεμία σχέση έχουν με τα τακιμιάσματα κάποιων π.χ gay με Λεπέν(*) ή με το Iσραήλ ως "gay Μέκκα" και την ισλαμοφοβία κλπ]. Γενικώς όταν λέω lgtq+, οπωσδήποτε δεν εννοώ, μόνο, τους άρρενες straight-cut λευκούς gayδες, αλλά αυτήν την εικόνα φαίνεται να φέρνουμε -πρωτίστως- στο μυαλό μας (και κακώς).Υπάρχει, όμως, και κάτι που θα λέγαμε counter- pink washing και, για μένα, ενισχύει τους κατά τόπους φονταμεταλισμούς (πολιτισμικούς –θρησκευτικούς) και περιμένει τα lgbtq+ άτομα στην γωνία, ως αντίποινα (ήδη συμβαίνουν αυτά, δηλαδή).(*) Η άποψή μου, στο παρακάτω, δεν χαίρει καμίας εκτιμήσεως, είναι και ελαφρώς αγενής, αλλά δεν πειράζει (και δεν αλλάζει), αυτά τα πράγματα δεν είναι "ευγενικά" άλλωστε.http://www.lifo.gr/articles/lgbt_articles/141917
Καραβάν', Ύπουλο αλλ' όχι περίεργο...αυτό είν' η υπουλία σ' όποιον την "πιάνει", έτσι την καταλαβαίνει, κάτι που δεν του "κάθεται" καλά...Ε ναι, δεν είναι δυνατό να διαβάζουμε συνεντεύξεις απ' το Marais από gay που θα ψήφιζαν Λεπέν, διότι θεωρούν ότι πλέον η εθνική τους οικονομία(ο πλούτος) κι ασφάλεια(η ωραία πατρίδα ΤΟΥΣ, το κτήμα τους) έχουν προτεραιότητα, διότι ό,τι ήθελαν για τους ίδιους σ' επίπεδο κοινωνικών/αστικών δικαιωμάτων κατακτήθηκε...όπως κατακτήθηκε, έτσι μπορεί εύκολα να γυρίσει...πόσο εφησυχασμένοι, πόσο κακομαθημένοι, πόσο εγωιστές, πόσο ανόητοι πρέπει να' ναι αυτοί οι άνθρωποι που βλέπουν τις πατημασιές του λύκου και νομίζουν ότι ήρθε να τους φυλάξει, διότι είναι "σκληρός" και τους κάνει να αισθάνονται αυτός μόνο ασφάλεια έναντι των μουσουλμάνων(που θα πάνε να πηδηχθούν μαζί τους ενδεχομένως κάτω απ' τη γέφυρα στα μπανλιε ή στο dark room, αλλ' ως εκεί - και να εξηγούμαι, πιστεύω ότι Ισλάμ κι ΕΕ είναι έννοιες που δε συναντώνται πουθενά...).Αλλά να' σαι gay δε συνεπάγεται αυτόματα να' σαι κι έξυπνος ή να' χεις ευθυκρισία. Γνωρίζω gay Έλληνα(δε θα' ναι ένας) που ψηφίζει ΧΑ, άνεργος με μίσος ειδικά για τους "Αλβανούς", που "πήραν τις δουλειές" κλπ..Ο κόσμος ξέχασε έπειτ' από τόσα χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη.Απ' την άλλη διάβαζα για το Μακρόν ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος με τους Ροθτσιλντ πριν γίνει υπουργός Οικονομικών, οπότε...μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, τα' γραψα και μ' αφορμή την άλλη που δεν ήξερε να μείνει Αγγλία ή να γυρίσει Ελλάδα, αντιλαμβάνεται κανείς πια ότι "παίρνουν θέσεις" αντίπαλες ομάδες συμφερόντων. Whatever, ακούγομαι γουίρντοου...
@Bλαχάκιευχαριστώ για το ξεκαθάρισμα. Την σύνδεση pinkwashing με Ισραήλ δεν την είχα συνδέσει απόλυτα στο μυαλό μου (έχει όμως θέση στην ευρύτερη ισορροπία δυνάμεων!) και ενώ παρακολουθώ δημόσιο λόγο από queer fandoms κλπ. είχα λίγο μπερδευτεί περί του πώς αυτοπροσδιορίζονται (εδώ από έτερους σχολιαστές κάποτε αναφερόταν ότι ο όρος queer δεν είναι αποδεκτός/θετικός πλέον ενώ αντίθετα εκεί διάβαζα μετά πλήθους επιχειρημάτων ότι τους εκπροσωπεί και τον επιλέγουν εν πλήρη συνειδήσει). Είναι αλήθεια ότι και στο πλαίσιο αυτό πάλι η white middle-class gayίλα έρχεται ως κυρίαρχη στο νου επειδή...τα κλασικά. Έχεις δίκιο! Τα επιχειρήματα Πατέλη τώρα επιχειρήματα δεν τα λες οπότε τι μένει? Προσέχουμε και διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές. Δεν ξέρω αν αρκεί.@Princeούτε για μένα ΕΕ και Ισλάμ συμβαδίζουν ιδεολογικά σε κανένα σημείο και παράλληλα δεν μπορώ πλέον να διανοηθώ ευρωπαϊκό προσανατολισμό άνευ ΕΕ πλαισίου (ας θυμηθούμε τους διασπαστικούς πολέμους αξόνων που ακολούθησαν τις ενοποίησεις Γερμανίας κι Ιταλίας του 19ο αιώνα κι ας ευχηθούμε να μην τους ζήσουμε ξανά) αλλά πολύ φοβούμαι ότι προς διάσπαση της ΕΕ βαδίζουμε. Έχει ξεφτιλιστεί κάθε έννοια αλληλεγγύης προς τους εταίρους και κοινής κληρονομιάς έναντι του οχήματος της ετεροβαρούς οικονομίας. Όπως λες στα banlieu πέφτει το ωμό φλερτ σύννεφο αλλά στην υπόλοιπη κοινωνία ο φαρισαϊσμός φαίνεται καλά κρατεί. Κι έτσι το πράγμα μπλέκεται κι άλλο και έχουμε αυτά τα τραγελαφικά φαινόμενα. Ή πέφτει μεγάλη επικοινωνιακή μπλόφα τέλος πάντων...@ημίθεεέχεις επιχείρημα. Tα διάβασα κι εγώ αυτά στο Marais κι εντυπωσιάστηκα (βολεμένο το Marais και τα bains του!) Δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω. Η φωτό με τους τύπους με τα κασκολάκια των 400 ευρώ το καθένα πάντως ομιλεί μόνη της. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και εδώ καραβολεμένοι της ιδίας σεξουαλικής κατεύθυνσης προώθησαν ατζέντες με διάφορες κατευθύνσεις. Το "καθείς τον κώλο του" έχει και πιο μεταφορική έννοια τελικά.
Καραβάν' (δις)…Δυστυχώς, όμως, είναι επιχειρήματα, κατά την συνείδηση κάποιων, και βλέπω ότι υπάρχει και υποβόσκον (κι όχι μόνο) σχετικό συνταίριασμα με επικαιροποιημένες θεωρήσεις της κυρίαρχης θρησκευτικής αρχής, αυτών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το θέμα, όχι ότι μου προκαλεί κάποια έκπληξη. Τέλος πάντων τα παραπάνω παρουσιαζόντουσαν ως μία τάση αύξουσα μεν, αλλά ευτυχώς όχι η μοναδική.Έτερο: Η λέξη που εννοείς είναι κόκκινο πανί για αρκετούς. Και παρότι, προφανώς, είναι εξωτερικώς προερχόμενη, εκεί η χρήση της δύναται να είναι πιο γενική και με λιγότερο φορτίο, όσο κι αν ακούγεται weird αυτό. Εν ελλάδι, όμως, σημαίνει (ή σήμαινε τεσπά), χονδρικώς 2 πράγματα, ενίοτε συνδεόμενα, που όπως προείπα, σε κάποιους (εντός, εκτός ή επι τα αυτά) προκαλούν απόλυτη δυσανεξία. Παρότι κουηράτζα, δεν θα επεκταθώ παραπάνω: one man’s meat is another man’s poison και ο ευρύτερος lgbtq+ χώρος δεν αποτελεί εξαίρεση.Τέλος, περί τou συγκεκριμένου ρούχου που πλύθηκε κι έχει γίνει ροζ, εν προκειμένω στο Ισραήλ [ακόμη κι εκεί –φυσικά- όχι χωρίς προβλήματα, ίσως θυμόμαστε κι αυτήν την περίπτωση: http://www.haaretz.com/israel-news/1.668796 και http://www.bbc.com/news/world-middle-east-33752111 (αλλά και σχετικό-άσχετο αυτό: http://marriage.hiddush.org/table)], έχει ενδιαφέρον, εντέλει, και ποιους αφορά διά ζώσης (πλην των τουριστών, that is).Υγ.Εσύ δεν είσαι που λέγαμε περί σλαsh, ένα φεγγάρι;
προφανώς και η ματσίλα διαφόρων αυτοαποκαλούμενων αναρχικών είναι καταδικαστέα για πολλούς λόγους και σίγουρα δεν κάνει κάποιος πολιτική με τα γεννητικά του όργανα. Από εκεί και πέραμ μπορούμε να κρατάμε τις αποδστάσεις μας από διάφορους ομοφυλόφιλους κάνουν απλώς gay business και απαγορεύουν οποιαδήποτε κριτική σε πράξεις και λεγόμενά τους; προχθές διάβαζα τις απόψεις δύο καραβολεμένων gay που θα ψήφιζαν Le Pen γιατί λέει κινδυνεύουν από το Ισλάμ και πιστεύουν ότι αυτά που λέεει η Le Pen για ακύρωση των gay συμφώνω συμβίωσης δεν τα εννοεί... απαγορεύεται να τους θεωρούμε αντιδραστικούς μόνο και μόνο επειδή είναι gay; επίσης, γι;ατί έχω την εντύπωση ότι αν οι αναρχικοί που αναφέρατε δέρνουν συντρόφους δεν θα τους κατηγορύσε κανείς αλλά μόλις υπαινιχθούν ότι οι συλλογικότητες είναι ακριβώς άρνηση του εαυτούλη και και του ατομικού βολέματος είναι αντιδραστικοί;
κι εδώ μερικά στοιχεία για τον μεγάλο υπερασπιστή των gay Νικολάι Αλεξέγιεφ - παρακαλώ διαβάστε το προσεκτικά για να καταλάβετε (όπως και στην περίπτωση π.χ. της Βενεζουέλας), τον τρόπο με τον οποίο τα δυτικά ΜΜΕ επιλέγουν να μεταφέρουν μόνο ό,τι τα συμφέρει.Βόρειος Καύκασος, κόλαση, βία, αποκρύψεις, μισές αλήθειες και στο κέντρο ένα πογκρόμ: ο Νικολάι Αλεξέγιεφ, αντισημίτης, αντιπουτινικός, ακραίος εθνικιστής και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία, επικεφαλής αδρότατα χρηματοδοτούμενης από τη Δύση βιομηχανίας προσφυγών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά του Πούτιν σε διεθνή δικαστήρια. Έδρασε, λέει ο Μαρκ Έιμς, έτσι ώστε να δώσει το έναυσμα για το πογκρόμ εναντίον των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία του Καντύροφ (γιου πρώην ουαχαμπιστή πολέμιου της Ρωσίας που έκανε συμφωνία για ειρήνευση με τον Πούτιν με αντάλλαγμα να είναι πρακτικά απόλυτος άρχων στην χώρα), μια μαύρη τρύπα ακρότητας και δυστοπικής βαναυσότητας με κυβέρνηση που συνδυάζει τη βία των κεντροαμερικανικών ταγμάτων θανάτου με την ανθρωπιστική ευαισθησία και την λεπτότητα ενός ISIS. Η κατάσταση παρουσιάζεται με ανατριχιαστική λεπτομέρεια στο άρθρο.Οι Νew Υork Τimes μετά παίρνουν την μισή ιστορία από την Νοβάγια Γκαζέτα, τη μισή που χρειάζονται δηλαδή για να παράγουν τη κλασική μισοαλήθεια που, προσεδεμένη ασφαλώς στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κερδίζει Πούλιτζερ. Και φτιάχνουν μια πιο ευθύγραμμη και βολική αφήγηση που είναι και εκείνη που έχετε ίσως δει να μεταφέρεται κόπυ-πάστε από τα Ελληνικά ΜΜΕ. Ο Μαρκ Έιμς, που έγραψε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι έμαθε πολιτική δημοσιογραφία στη Ρωσία αλητεύοντας παρέα με τον Ματτ Ταΐμπι επί καμιά 15ετιά και πλέον στον επικίνδυνο κόσμο της μεταγκορμπατσωφικής κατάρρευσης καιπαραμένει ένας από τους λίγους Δυτικούς που μπορούν να γράψουν για την πρώην ΕΣΣΔ, με ίδια άποψη και χωρίς να χρωστάνε χάρη κανενός.http://exiledonline.com/russia-blog-day-1-the-strange-activist-who-provoked-chechnyas-anti-gay-crackdown/
...Καλά, για τον Νikolay Alexeyev, έχουν γράψει κι άλλοι (και από εντελώς διαφορετικό background/perspective, βλ.: http://www.out.com/news-opinion/2013/08/28/nikolai-alexeyev-kremlin-new-pocket-gay)Φαίνεται μυστήριο τραίνο και οι σκοποί του δεν ξέρω κατά πόσο είναι πάντοτε διαφανείς (προφανώς όχι), σίγουρα δεν βλέπω με καθόλου θετικό μάτι κάποια τακιμιάσματά του και ιδέες του, αλλά και το να επιρριφτεί ολάκερη η ευθύνη για τα anti-gay τεκταινόμενα της Τσετσενίας, σ' ένα single πρόσωπο, σ’ αυτόν; ...Οk και πες ότι αυτός είναι ο ηθικός "υποκινητής", το έδαφος, όμως, δεν είναι σούπερ γόνιμο για τέτοιου είδους στραβές, απ' τον οποιονδήποτε του καπνίσει; Εντάξει με την λογική let sleeping dogs lie, είναι το πιο σώφρον, πολλές φορές, αλλά όχι ότι τα πράγματα είναι ok από κάτω, καθόλου οk δεν είναι obvs, σκατούλες πατημένες είναι.Kαι, πάλι, όμως δεν μιλάμε για σκεπτικισμό και κριτική απέναντι σε άτομα αμφιλεγόμενων θέσεων και πράξεων, μιλάμε για ακύρωση, συλλήβδην, των lgbtq+, ως άτομα «αλλοτριωμένα», με «παραμορφωμένη φύση», και με προγραμματισμό την ανατροπή όλων των υπολοίπων. Λίγο κράτει, με την μαλακία στον εγκέφαλο, όμως!
βλαχάκι, έχεις δίκιο σε όλα αυτά που παραθέτεις. Προφανώς ούτε κι εγώ είμαι του τσουβαλιάσματος, όμως πάντα υπάρχει η προσωπική ευθύνη. Αναγνωρίζω το δικαίωμα τόσο του χαζοστρέητ όσο και του χαζογκέη σε αυτές τις επιλογές αλλά τούς το χρεώνω big time (και αν αναγνωρίζω στους γκέη ένα επιπλέον πόντο εξυπνάδας και συναίσθησης, τους χρεώνω επιπλέον)
6Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε τέτοιο παραλήρημμα άγχους που να ξέρω ότι έχω ραντεβού και να μην πιανω το κινητό να ενημερώσω ότι δεν θα πάω, έστω και λίγο μετά την καθορισμένη ώρα ραντεβού. Όμως, αυτό που ξέρω είναι ότι το να μεταφέρεις ένα παιδί από το σημείο Α στο σημείο Β για να κοιμηθεί αλλού το βράδυ είναι ένα βουνό με χίλια δυο συμπράγκαλα, άντε να τα οργανώσεις και στο τέλος να κλαίει και να μην σε αφήνει. Παρόλα αυτά, δεν είναι και παρανοϊκά αγχωτικό πια ώστε να ξεχάσεις και ποιος είσαι.
Συμφωνώ! Κι επειδή ακριβώς είναι μια κατάσταση αγχωτική και πολύ πολύ απρόβλεπτη, ίσως έπρεπε η μαμά να διαχειριστεί λίγο καλύτερα το χρόνο πριν το ραντεβού. Να προετοιμάσει το έδαφος λίγο καλύτερα με το να πάει στο σπίτι του θείου πιο νωρίς απ όσο πίστευε ότι χρειαζόταν. Καλύτερα να καθίσει αυτή στο συγγενικό σπίτι μισή ώρα παραπάνω, παρά να βολοδέρνει η άλλη στους δρόμους.
Το να παει η μαμά με το παιδί στο σπίτι του συγγενή νωρίτερα θα ήταν όντως η καλύτερη λύση. Πιθανόν να τρομαξε κι αυτό που το αφησε σε ξενο σπίτι κ πηγε να φυγει. Μπορεί να ειχε παει κι αλλη φορα εκει αλλά δεν είναι κάθε μέρα ίδια