Στο σημερινό «Α μπα»: όνειρο βλέπω, μη με ξυπνάτε

Στο σημερινό «Α μπα»: όνειρο βλέπω, μη με ξυπνάτε Facebook Twitter
79


__________________
1.

Αγαπητή Α, μπα, θα με ενδιέφερε να μάθω ποια είναι η άποψη σου για τον Τζάστιν Τρουντό; Μπορεί ένας αληθινά καλός πολιτικός να είναι χαρισματικός, καλός ομιλητής, να στηρίζει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα - και να είναι και εμφανίσιμος; Ή πιστεύεις πως είναι απλά ένας καλός ηθοποιός του οποίου η παρουσία μπορεί και να παραπλανεί από το τι γίνεται πραγματικά στην πολιτική σκηνή της χώρας του;
- chubby moose


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όλοι οι πολιτικοί είναι και λίγο ή πολύ ηθοποιοί. Δεν είναι ο εαυτός τους όταν εκπροσωπούν άλλους, ούτε και θα έπρεπε να είναι. Πρέπει να είναι καλύτεροι, πιο μετρημένοι, πιο ενημερωμένοι, πιο σωστοί, και όχι όπως είναι με τους φίλους τους όταν πίνουν μπύρες. Όπως κι εσύ είσαι αλλιώς όταν είσαι με τους φίλους και πίνεις μπύρες, και αλλιώς όταν είσαι στο γραφείο με το αφεντικό σου ή με πελάτη.


Δεν ξέρω πολλά για τον Τρουντό, και ακόμα λιγότερα για τον Καναδά και το τι γίνεται «πραγματικά» στην πολιτική σκηνή αυτής της χώρας. Δεν ξέρω το βιογραφικό του, δεν ξέρω τι δήλωνε πριν, δεν ξέρω ποια είναι η πολιτική του πορεία για να εκτιμήσω τον ίδιο και αυτά που λέει. Εδώ δεν ξέρω τι «πραγματικά» γίνεται στην Ελλάδα. Εσύ ξέρεις; Αν ναι, πες μας τι κρύβεται στην πολιτική ζωή του Καναδά και πώς μας παραπλανά ο Τρουντό. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ρωτάς αν ένας ωραίος μπορεί να έχει κι άλλες ικανότητες πέρα από το να κάνει τον ωραίο.


Όταν δεν ξέρεις αρκετά για κάτι (ή τίποτα), το πιο ασφαλές είναι να το αμφισβητήσεις ή να το απορρίψεις. Έτσι φαίνεσαι και ψαγμένος, και αποκλείεται να κάνεις λάθος. Όλοι, κάπου, σε κάτι θα φταίνε, όλες οι καταστάσεις θα έχουν μέσα τους κάτι αρνητικό. Αυτό όμως λέγεται τεμπελιά, και λόγω αυτού του είδους της τεμπελιάς μεταδίδονται και επιβιώνουν τα fake news όπως «δεν θα πιστέψετε τι έκανε ο Τρουντό, διαβάστε το πριν το κατεβάσουν».

__________________
2.

Διαβάζω τη στήλη σου εδώ και καιρό και αποτελεί για μένα μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια. Σου έχω γράψει 3 φορές αλλά δεν δημοσίευσες καμιά από τις τρεις ερωτήσεις. Δεν πειράζει, θα κάνω άλλη μια προσπάθεια για ένα θέμα που με απασχολεί. Λοιπόν, ακούω συχνά να λένε πως όταν βρισκεις τον ένα και μοναδικό ξεχνάς όλες τις προηγούμενες σου σχέσεις και σταματάς να νιώθεις έστω και την παραμικρή νοσταλγία. Εγώ εδώ και δυο χρόνια έχω μια σχέση η οποία με ικανοποιεί σε πολλά επίπεδα και με κάνει ευτυχισμένη οσο ποτε. Θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου με αυτό τον άνθρωπο για πολλά χρόνια ακομα. Παρόλα αυτά, πολλές φορές έρχεται στο μυαλό μου ο πρώτος μου έρωτας, οχι επειδή θέλω να επιστρέψω σε αυτόν αλλά σαν ανάμνηση και κάποιες φορές σαν νοσταλγία για κάποιες καλές μας στιγμές. Δεν κλαίω γι αυτόν,ούτε έχω σκοπό να του μιλήσω. Και πάλι όμως νιώθω κάπως ενοχη.
- Αμπα μου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ποιοι είναι «αυτοί» που το λένε; Πού το ακούς δηλαδή; Τόσο αξιόπιστοι είναι όλοι αυτοί, και σε βάζουν σε διαδικασία να αμφισβητείς τον εαυτό σου; Και αν το ακούς συχνά, γιατί να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους πάνω στη γη; Και αν δεν ισχύει για όλους ανεξαιρέτως, γιατί να ισχύει για σένα;


Τα έφτιαξες με κάποιον, δεν σου έκαναν λοβοτομή για να ξεχάσεις τι ήσουν και πώς ήσουν πριν. Ευτυχώς που είχες καλές στιγμές, γιατί να μην τις αναπολείς; Επειδή βρήκες μια τέλεια καινούρια παραλία, πρέπει να ξεχάσεις όλες τις παραλίες που είδες στη ζωή σου;

 

Η αστυνόμευση της σκέψης είναι κυρίως θρησκευτική επινόηση. Έχεις όλα τα μέσα για να την απορρίψεις.


__________________
3.

Μια μερα ξύπνησα και κατάλαβα ότι παρόλο που είμαι σε μια καλή σχολή εδώ και 3 χρόνια δεν εχω κάνει τίποτα απολύτως για την καλλιέργεια του μυαλού μου και ότι αν συνεχίσω έτσι θα γίνω μια σπουδαγμενη επιστημονας που δεν θα έχει όμως ούτε μόρφωση ούτε καλλιέργεια. Άρχισα λοιπόν να διαβάζω βιβλία, να πηγαίνω σε θεατρικές παραστάσεις, να βλέπω ωραίες ταινίες και να πηγαίνω σε διάφορα σεμινάρια. Όλα αυτά αντικατεστησαν μεγάλο μέρος του χρόνου που ήμουν σε καφέδες ή μπροστά στην οθόνη του κινητού και επίσης με κάνουν να νιώθω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη ζωή μου. Ακόμη όμως αναρωτιέμαι αν είναι αρκετά για αρχή ή αν είναι απλά μια τρύπα στο νερό. Αμπα μου ακούω άποψη και ιδέες.
- Αγαπητή Λένα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

To γεγονός ότι δηλώνεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη ζωή σου δεν θα έπρεπε να σου δίνει την απάντηση; Γιατί να χρειάζεσαι άποψη και ιδέες άλλων μετά από αυτό;


Το "αρκετά" εξαρτάται από τον στόχο που έχεις. Πριν ήσουν σε καφέδες και στο κινητό, τώρα διαβάζεις, βλέπεις θέατρο, πηγαίνεις σε σεμινάρια. Κάνεις αυτό που όλοι λένε ότι θα κάνουν, αλλά δεν το κάνουν. Εμένα υπεραρκετό μου φαίνεται.


__________________
4.

Αγαπητή α μπα.Τα χω κάνει σκατα.. έχω σχέση 3 χρόνια με έναν σπάνιο άνθρωπο έξυπνο σκεπτόμενο με πολλά χαρίσματα γενικά,καλό σεξ που μ αγαπάει πάρα πολύ. Τον τελευταίο καιρό απομακρυνθηκαμε πολύ λόγω δουλειάς κ λόγω ενός περιστατικού που έγινε σπίτι του. Τσακωθηκε άσχημα μπροστά μ με τον αδερφό του κ με πήρε κ μενα η μπάλα.Βεβαια με υπερασπίστηκε αλλά με τάραξε αυτος ο τσακωμος κ για ενα διαστημα ημασταν σχεδόν στα χωρισματα. Επιπλέον άρχισε να με φλερτάρει κάποιος από τη δουλειά πολύ ωραίος αντρας κ χωρίς να το συνειτοποιησω κατεληξα να κανω σεξ μαζί του κ το χειρότερο είναι πως συνεχιστηκε αυτή η κατάσταση κ κατέληξα να χω παράλληλη σχέση.Ο φίλος μ οταν με ρώτησε αν θέλω να χωρίσουμε λόγω της ολης φάσης του ειπα όχι αλλά παρ ολα αυτά έχω σχέση κ με τον άλλο..τα χω κάνει σκατα είναι κ οι δυο αξιόλογοι κ εγω είμαι η χειρότερη ανάμεσά τους κ τους κοροϊδεύω κ τους δυο αλλά δεν μπορώ να πάρω μια απόφαση. Ποτέ δεν υπήρξα άπιστη κ νιώθω ο χειρότερος άνθρωπος στον πλανητη τι μου συμβαίνει;ποια ειμαι;τι να κάνω;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πριν από αρκετό καιρό μια κοπέλα είχε χρησιμοποιήσει την φράση «έτυχε να κάνουμε σεξ». Νόμιζα ότι είχε τα σκήπτρα. Τώρα με το «χωρίς να το συνειδητοποιήσω κατέληξα να κάνω σεξ μαζί του ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ», δεν ξέρω ποιος έχει τα πρωτεία. Εκεί που κοίταγε τη δουλειά της, έκανε σεξ με κάποιον άλλον, και μετά έκανε σεξ άλλες δέκα φορές, και μετά κατέληξε να έχει παράλληλη σχέση! Ελπίζω να μη μου τύχει κάτι τέτοιο χωρίς να το συνειδητοποιήσω.


Αγαπητή φίλη, αν είμαστε ειλικρινείς, εσύ είσαι στην πιο ευνοϊκή θέση από τους τρεις σας. Η ιστορία σου είναι πιο παλιά από τις πέτρες. Σίγουρα υπάρχουν χειρότεροι άνθρωποι στον πλανήτη από σένα. Αλλά αν δεν το χειριστείς εσύ, επειδή έχεις τύψεις όπως λες, ώστε να ελεγχθούν ως ένα σημείο οι απώλειες, και ώστε να προστατευθούν όσο γίνεται τα αισθήματα των άλλων, τότε θα το χειριστεί η ζωή από μόνη της και το αποτέλεσμα θα είναι εις βάρος σου.


__________________
5.

Καλημέρα Α Μπα!
Λοιπον, εχω ενα προβλημα υγειας και μπαινοβγαινω στο νοσοκομειο.
Το προβλημα μου ειναι οτι εκει ερχομαι σε επαφη με ατομα που παντα ρωτανε προσωπικες ερωτησεις , αδιάκριτες και επιςης μιλανε παρα μα παρα πολυ, α Μπα μου!
Δεν βαζουν γλωσσα μεσα!
Πάω εκεί για να γίνω καλά και καταληγω να εκνευρίζομαι χειροτερα!! Πώς μπορω να αποφυγω τις ενοχλητικες συζητησεις τους , να μην απαντω στις αδιακριτες ερωτησεις τους αλλα να μην φανώ και κακιά ταυτόχρονα??- Όλια


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Φόρα ακουστικά, παίρνε μαζί σου ένα βιβλίο, μην μιλάς σε κανέναν, και μη σε νοιάζει καθόλου αν σε πουν κακιά ή ξινή ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι πρώτη προτεραιότητα να κάνεις όλους να αισθάνονται καλά γύρω σου. Ούτε καν δεύτερη. Στο νοσοκομείο πας, όχι σε φιλανθρωπικό γκαλά. Γίνε όσο απόμακρη θέλεις.


__________________
6.

Θυμάσαι τα λευκώματα; Δε θα ήταν ωραία ιδέα να κάνεις ένα λεύκωμα με 12 ερωτήσεις, να βάλεις πάνω πάνω την δική σου απάντηση, κι από κάτω να απαντάνε οι σχολιαστές; Θα μπορούσες να το κάνεις για τα 5 χρόνια της στήλης, ή κάθε Πρωτοχρονιά. Πώς σου φαίνεται;
-Pumuckl aka ΦρουΦρου

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εεεε.... ακριβώς αυτό δεν κάνουμε κάθε μέρα;

_________________
7.

Γεια σου Αμπα μου!

Λοιπον , πριν απο 10 περιπου χρονια ειχα δει ενα ονειρο που φαινοταν σαν να ηταν βγαλμενο απο το μελλον. Ξυπνησα και θυμομουν τη μορφη αυτου του αντρα . Δεν ηταν οπως θα τον περιμενα εμφανισιακα και με περνουσε πολλα χρονια αλλα ενιωθα την αυρα του και το ποσο με αγαπουσε , γνωριζα την καλοσυνη του και διαισθανθηκα το κοινωνικοοικονομικο του επιπεδο. Ηταν τόσο ζωντανο το ονειρο αυτο και ποτέ αλλοτε πριν αλλα ακομα μετα απο αυτο το ονειρο δεν εχω ξαναδει οτι βρισκομαι σε ρομαντική σχεση με καποιον . Το ονειρο αυτό με συγκλόνισε .
Ομως βασανιζομαι γιατι βλεπω οτι με τα τωρινά μου δεδομενα δεν θα μπορουσα ποτέ να γνωρίσω αυτον τον ανθρωπο που στο ονειρο με εκανε να νιωθω τοση ευτυχια, γαληνη και ασφάλεια.
Νιώθω οτι ηταν προφητικό και προβληματιζομαι πώς θα μπορουσα να γνωρίσω αυτο τον αντρα, πως θα μπορουςαν να συναντηθουν οι δρομοι μας και αν εχουν ηδη συναντηθει. Γιατι υπαρχει καποιος που οταν βρισκομαι κοντα του νιωθω αυτη την ιδια αυρα.Αλλα μετα αμφιταλαντεύομαι και νομιζω οτι χανομαι μεσα στην εμμονή.
Ακουγομαι αφελης το ξερω αλλα αυτο το ονειρο με εχει κυριολεκτικα στοιχειώσει.
Εσυ Λενα πιστεύεις στα προφητικά ονειρα ? Θα μπορουσε να βγει ?
-Χ. Κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όχι, δεν πιστεύω στα προφητικά όνειρα, επειδή δεν ζω στο 1600. Τα όνειρα είναι μια ευκαιρία να ερμηνεύσεις τον εαυτό σου, αν ασχοληθείς σοβαρά και έχεις τα εφόδια να το κάνεις, γιατί είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτείς τις συγκεκριμένες σκέψεις που σου στέλνει το υποσυνείδητο σου (αν ήταν εύκολο, αν τις έβλεπες καθαρά, δεν θα τις ονειρευόσουν, θα τις σκεφτόσουν και τις ανέλυες στον ξύπνιο σου). Eπίσης, το όνειρο που είδες είναι πολύ κοινό στους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες (ο καθένας βλέπει άλλες συνθήκες, αλλά η ιδέα του ιδανικού έρωτα είναι κοινή).


Είδες κάτι που θα ήθελες να γίνει, που εύχεσαι να γίνει, που περιμένεις να γίνει. Ίσως εκείνη την περίοδο είχες δει ρομαντικές ταινίες, είχες διαβάσει κάτι για τον έρωτα που σου άρεσε, ή σκεφτόσουν πολύ για σχέσεις παρελθοντικές και μελλοντικές. Το μυαλό σου διάλεξε ρομαντικές και ερωτικές εμπειρίες που έχεις ζήσει, τις έβαλε στο μπλέντερ, και σου τις παρουσίασε εξιδανικευμένες, για να σου δώσει μια δόση ψυχικής εκπλήρωσης, για την γαλήνη και την ασφάλεια που περιγράφεις. Είναι πολύ σκληρό που ήταν μόνο ένα όνειρο, αλλά ο εαυτός σου τις δικές σου ανάγκες σου δείχνει.


Ελπίζω να μην σε έχει στοιχειώσει, και να το λες χαριστικά. Έχω ακούσει για κάποια που πήγε σε ψυχολόγο επειδή δεν μπορούσε να ξεπεράσει αυτά τα όνειρα (μπορεί να το ξαναδείς).

79

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ