Στο σημερινό «Α μπα»: για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους

Στο σημερινό «Α μπα»: για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους Facebook Twitter
31


__________________
1.

Γιατί ακόμα και αν περάσουν τα χρόνια σκεφτόμαστε τους πρώην και ασχολούμαστε μαζί τους;
Φταίει αυτό που ζήσαμε μαζί του(ς), αυτό που ζούμε τώρα, ο ανάδρομος Ερμής ή κάτι άλλο;
Μερσί


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Επ συγνώμη, μην θεωρείς κανόνα κάτι που συμβαίνει σε σένα (ή στους πέντε κοντινούς σου. Τους κοντινούς πάλι εσύ τους διάλεξες). Δεν ασχολούμαστε όλοι με τους πρώην μετά από χρόνια. Εσύ το κάνεις, όπως φαίνεται. Αν δεν σου αρέσει, πρέπει να το ψάξεις και να το διαχειριστείς. Δεν δικαιολογείται ούτε ως κανόνας, ούτε ως ανάδρομος Ερμής. Δεν λες τίποτα για τον εαυτό σου, κανείς δεν μπορεί να μαντέψει γιατί το κάνεις. Εσύ ξέρεις, και αυτή η γνώση είναι κάπου κρυμμένη. Αν δεν έχεις τη δύναμη ή το θάρρος ή τον τρόπο για να βρεις την απάντηση, ρώτα μια καλή σου φίλη ή έναν καλό σου φίλο που εμπιστεύεσαι. Σφίξε τα δόντια, και κρατήσου, γιατί η απάντηση δεν θα σου αρέσει. Άκου, χωρίς να διακόπτεις, και προσπάθησε να μην περάσεις στην αντεπίθεση γιατί η πρώτη σου αντίδραση θα είναι να διαφωνήσεις. Μετά ρώτα έναν δεύτερο φίλο. Αν πάρεις πάνω κάτω την ίδια απάντηση, θα ξέρεις.

__________________
2.

Καλη μου αμπα θα μπω στο ψητο αμεσως..αρχικα εχω παρατηρησει οτι αρεσκομαι ειτε ειμαι σε σχεση,ειτε οχι στο να αρεσω..(μεχρι εδω καλα,θεωρω οι περισσοτεροι)ημουν σε σχεση κ μαθαινα οτι ο ταδε από κοινη παρεα με γουσταρει ενω μαρεσε το αγορι μου κλπ,θα συνεχιζα να μιλαω,επαιρνα ικανοποιηση ας πουμε απτο οτι περναει ακομα η μπογια μου ενω ειμαι δεσμευμενη χωρις να κανω κατι σε βαρος του αγοριου μου και συχνα το ελεγα και στο αγορι μου.. Ωστοσο,προβληματιζομαι με εμενα, γιατι το εντοπιζω και σε καταστασεις που με την λογικη δεν θα πρεπε...πχ ειμαι ελεύθερη κ ειναι ενας συναδελφος που εχουμε πολυ χημεια,κοινο χιουμορ,υπαρχει ενα φλερτ,τη λεμε ο ενας στον αλλον...κ εχει κοπελα!η οποια ειναι κοινη γνωστη με δικους μου...και ομως το μυαλο μου κανει σεναρια να γινεται μια περιπετεια μεταξυ μας,θελω να του ειμαι αρεστη,θελω να κανει κινηση να με φιλησει ωστε να επιβεβαιωθει το φλερτ γιατι τωρα εχω ενα παραξενο αισθημα περιεργιας και αμφιβολιας και ελξης αλλα με τη λογικη ξερω οτι και να γινει τζαμπα θα γινει γιατι εγω δεν θελω να κανουμε σχεση ή να μπω στη μεση...(ναι οκ μιλαμε παντα με παραμετρο οτι ισχυει οτι ελκεται και αυτος απο μενα)..απτην αλλη αν πχ μαθαινα οτι του περναω αδιαφορη και απλα με συμπαθει,δεν θα χα προβλημα,θα μ φευγε το ερωτηματικο απο μεσα μου και θα οριζα ως φιλικη τη σχεση μας σαν να μην μαρεσε ποτε...απο ολο το κατεβατο η ευκολη διαπιστωση ειναι οτι ειμαι ενα ψωνιο ή νυμφομανης αλλα ξαναλεω..αντιλαμβανομαι οτι ακομα και να χαζοφλερταρουμε,λογικα δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος να θελω να κανει κινηση...και επισης δεν θεωρω τον εαυτο μου καμια θεαρα που θα εμφανιστει και καποιος θα παθει την πλακα του,αλλα μια γλυκια ομορφη κοπελιτσα...τι μου συμβαινει και θελω να με θελουν αυτοι που μαρεσουν ακομα και οταν δεν πρεπει...(ειμαι σχεδον σιγουρη οτι διαβαζοντας το μηνυμα μου,εχεις εκνευριστει οποτε συγνωμη εκ των υστερων).
Καμμενη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η αλήθεια είναι ότι είχα μπει στον πειρασμό να μην απαντήσω, αλλά η τελευταία σου πρόταση με λύγισε. Δεν είσαι νυμφομανής (δες εδώ τι σημαίνει) και δεν ξέρω αν είσαι ψώνιο. Νομίζω όμως ότι καταλαβαίνεις την γενική κατεύθυνση: θεωρείς την σεξουαλική προσοχή ενός άντρα ως ύψιστη επιβεβαίωση που όμως κρατάει λίγο, μέχρι να βεβαιωθείς. Μετά χρειάζεσαι την προσοχή κάποιου άλλου για να διατηρηθεί η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου. Για την ώρα δεν μπορείς να βρεις έναν τρόπο για να τροφοδοτείς την αυτοεκτίμηση σου με δικά σου μέσα, χωρίς να εξαρτάσαι από άλλους, και κυρίως, χωρίς να εξαρτάσαι από το αντρικό βλέμμα.


Δεν είναι κάτι που σου ήρθε αυθόρμητα και ανεξήγητα στο κεφάλι. Είναι κάτι που έχεις μάθει, και όπως το έμαθες, μπορείς να το ξεμάθεις. Τα γούστα των άλλων δεν έχουν την δύναμη να σε προσδιορίσουν. Ο προσδιορισμός σου είναι προσωπική σου υπόθεση με την βοήθεια πολύ αυστηρά επιλεγμένων ανθρώπων, φίλων, συγγενών, συναδέλφων, και εραστών, φυσικά, που σε έχουν βοηθήσει να καταλάβεις, να εκτιμήσεις περισσότερο τον εαυτό σου. Αλλά όχι του κάθε τυχαίου που σε κοίταξε μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω με κριτήριο αν θα ήθελε να σε ρίξει στο κρεβάτι ή όχι.

__________________
3.

Καλησπέρα Α μπα μου και ελπίζω να είσαι καλα,
Θέλω την άποψη σου για ένα ζήτημα και αν θα μου επετρεπες θα ήθελα μία απάντηση λιγο σύντομα -ει δυνατό, εντος εβδομάδας- κάνοντας κατάχρηση του χρόνου σου,
Καθώς πλησιάζουν χριστούγεννα θα επιστρέψω στην Ελλάδα, μιας και μένω εξωτερικό. Το ζήτημα είναι το εξής: είμαι ομοφυλόφιλος αλλα εν κρυπτώ, στην ντουλάπα για την οικογένεια μου. Με φίλους και εδώ έχω αποδεχτεί πλήρως τη σεξουαλικότητα μου αλλά όχι σε οικογένεια. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι σε πρόσφατες συζητήσεις με τη μάνα μου άφησε να εννοηθεί ότι το ξέρει και εκείνη. Και μάλιστα ενώ οι δικοί μου είναι ομοφοβικοι αρκετά, σε εκείνη τη στιγμή φάνηκε σαν να μ λέει ότι προτιμά να επιστρέψω Ελλάδα και να είμαι ομοφυλόφιλος παρά να το ζω μακριά της...τώρα καθώς τα Χριστούγεννα θα περάσω ένα διάστημα με τους δικούς μου στο χωριό, χωρίς φίλους, αδέρφια και άλλες ασχολίες, φοβάμαι ότι θα μου κάνει μια συζήτηση περί coming out, του τύπου γυρνα πίσω και δε νοιάζει. Ο ένας από τους βασικούς λόγους που έφυγα ήταν και αυτός -δειλιασα να κάνω οποιαδήποτε κουβέντα πάνω σε αυτό το θέμα - αλλα μια τέτοια πρόταση, ομολογώ, ότι θα με έκανε να το σκεφτώ. Και αν και έχω εξαιρετική σχέση μαζί τους, ένιωθα ότι δεν θα μπορούσαν να με καταλαβουν. Αν τελικά υπάρξει μία τέτοια συζήτηση, ποια θα ήταν ή άποψη σου ως προς την απάντηση μου? Και πιο συγκεκριμένα, να παραδεχτώ ότι είμαι ομοφυλόφιλος παρα το γεγονός ότι προτιμώ να παραμείνω στο εξωτερικό για οικονομικούς λόγους ή να το αποκρύψω? Σε ευχαριστώ και καλες γιορτες σε όλους!

Υγ. Θα σε ενδιέφερε ένα charity δείπνο στην Ελλάδα (όταν έρχεσαι) με κάποιους από τους φαν? Του τύπου αυτός που θα δώσει περισσότερα να βγει μαζί σου για ένα γεύμα στην Αθήνα και ολα τα εσοδα να πάνε στο πχ χαμόγελο του παιδιού? Κύριε Δημοκιδη αν διαβάζεις, σκεψου το! ;)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Άργησα λίγο, ε;


Είναι μπλεγμένη η ερώτηση με έναν τρόπο που δεν θα έπρεπε να είναι. Φυσικά καταλαβαίνω ότι ένας από τους λόγους που έφυγες είναι η σεξουαλική σου κατεύθυνση, αλλά δεν είσαι η σεξουαλική σου κατεύθυνση. Τώρα έχεις μια ζωή στο εξωτερικό, μια δουλειά, μια οικονομική άνεση που δεν θέλεις να εγκαταλείψεις (όπως λες). H επιστροφή σου δεν θα έπρεπε να εξαρτάται μόνο από την αποδοχή της μητέρας σου. Αν δεν γυρίσεις, δεν θα σε αποδεχτεί; Δεν μοιάζει σαν συναλλαγή; Αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να συνδέεται με υποχρέωση ανταπόδοσης.


Εσύ, θα το πεις, αν το πεις, όποτε θελήσεις να το πεις, αν αισθανθείς έτοιμος να το πεις, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου το πού θα μένεις.


ΥΓ. είναι πολύ τιμητική η πρόταση σου αλλά δε νομίζω ότι θα μαζεύαμε περισσότερα από ένα δίευρο.


__________________
4.

Λενάκι μου πήρε φωτιά ο κώλος μας θαρρώ και χρειαζόμαστε την βοήθεια σου να τον σβησουμε!
Ο αδερφός μου (ας τον πούμε John-John) έχει μακροχρόνια σχέση με μια κοπέλα (που θα την πούμε Τιτίκα!). Απο τον πρώτο κιόλας χρόνο εγώ με την Τιτίκα γίναμε φίλες και πραγματικά την λατρεύω σαν οικογένεια μου τόσα χρόνια. Με τον John-John δεν έκανα ποτέ πολλή παρέα γιατι παρόλο που υπάρχει αγάπη δεν τα βρίσκουμε σαν χαρακτήρες, παρόλα αυτά έχουμε πολλούς κοινούς φίλους που βγαίνουμε με βάρδιες συνήθως και πιο σπάνια και όλοι μαζί αμα τύχει. Στην παρέα που λες υπάρχει και η "Brenda" η οποία μαζι με την "Τιτίκα" για εμένα αποτελούν απο τις καλύτερες μου φιλίες τα τελευταία 8 χρόνια. Η Brenda έχει μια αδελφή που γνωριζόταν (τυχαία) απο παλιά με τον John-John, την Ashley..και απ'όσο γνωρίζουμε ο John-John τότε την γούσταρε την Ashley! (Όλοι την ξέρουμε γενικά, σχεδόν της παρέας κι αυτή!) Φέτος λοιπόν η Ashley χώρισε και ο John-John απο τότε που το έμαθε (έμαθα σήμερα..) φέτεται περίεργα. Της μιλάει πολύ, βροχή τα likes (που εγώ και την μάπα του να βάλω φωτο προφίλ δεν θα μπει στον κόπο να πατήσει ούτε "Ελεος"!) και γενικά δείχνει να την γουστάρει αρκετά -διακριτικά- όμως είναι ακόμα με την Τιτίκα! Η Brenda το έχει συζητήσει ήδη με 2-3 άτομα απο την παρέα (μιας και τα ξέρει απο πρώτο χέρι, αυτή μου τα είπε κι εμένα) και έχω νιώσει πάρα πολύ άσχημα για όλα αυτά!
1.Για τον John-John που φέρεται έτσι και τον είχα σε εκτίμηση στον τομέα
2.Για το γεγονός οτι τον σχολιάζουν πλέον αρνητικά πίσω απο την πλάτη του εξαιτίας της Brenda (που δεν το βουλώνει κι αυτή το ριμάδι να δούμε τι θα γίνει πρώτα!)
3.Για την Τιτίκα που δεν ξέρει τίποτα και είναι τοσο άδικο να πληγωθεί..(γιατί θα πληγωθεί αν το μάθει!)
Η Ashley δεν έχει σκοπό να κάνει τίποτα μαζι του λέει..και την πιστεύουμε.
Εμένα η ερώτηση μου είναι : Το λέμε στην Τιτίκα να ξέρει τι της γίνεται ή δεν αξίζει απο την στιγμή που δεν έχει γίνει απιστία;
(Για εμένα και μόνο που το σκέφτεται ο άλλος θα με ξενέρωνε στην θέση της, γιαυτό σκέφτομαι έτσι! Είμαι πολύ απόλυτη δυστυχώς)
Επίσης θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσω κατευθείαν στον αδερφό μου να του πω ευγενικά οτι αν συνεχίσει θα τον πάρουν όλοι στο ψιλό και θα χάσει και την Τιτίκα ή θα τον φέρω σε δύσκολη θέση και δεν αξίζει;
Θα μου πείς να μην ανακατεύομαι καν πιθανότατα και κατα βάθος ξέρω πως είναι και το σωστό, μα απο όταν το έμαθα δεν ξέρω πως θα κοιτάξω την Τιτίκα! Λέμε τα πάντα και της έχω πει στο παρελθόν οτι αν ποτέ πέσει στην αντίληψη μου οτιδήποτε θα της το πω φυσικά.. Καλυτερα να μην μαθαινα τίποτα!
Δεν είχα όμως επιλογή σε αυτό.
- MariaDeLaVegaDolorezXouanitaParthena


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το διάβασα τρεις φορές για να καταλάβω, το Μπέβερλι Χιλς 90210 πιο απλά μπλεξίματα είχε. Ο πρώτος στον οποίον πρέπει να μιλήσεις είναι ο αδερφός σου, και να του πεις ότι τον έχουν πάρει χαμπάρι και είναι ζήτημα χρόνου να το μάθει η Τιτίκα. Τι θα πει θα τον φέρεις σε δύσκολη θέση; Μιλάμε με τους άλλους μόνο όταν είναι να τους φέρουμε σε εύκολη θέση; Εξυπηρέτηση θα του κάνεις. Αν δεν του το πεις εσύ, θα το καταλάβει όταν δεν θα μπορεί να διορθώσει κάτι. Πες του και ότι η Ashley δεν σκοπεύει να κάνει κάτι μαζί του (ας πούμε ότι ισχύει). Και πες του ότι όταν μπερδεύεται έτσι και ανακατεύεται η φίλη σου, ΑΥΤΟΣ σε φέρνει σε δύσκολη θέση.


Μπορεί να διαφέρετε ως χαρακτήρες, αλλά αδερφός σου είναι. Ίσως είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε και να έρθετε λίγο πιο κοντά.

__________________
5.

Πως γίνεται να είμαι φεμινίστρια και μανιάκη με το να μην παχυνω? Βασικά γίνεται να το παιζω φεμινίστρια, να συμφωνώ απόλυτα με το θεωρητικό κομμάτι αλλά ν πεθαίνω μέσα μ αν πάρω 3 κιλά κ να πλακωνομαι σε ακραίες δίαιτες, κ να ψοφαω τόσο για το τι θα μου πει ο άσχετος στο δρόμο?
- Fail-mi-nistria


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο;


Μερικές φορές πιστεύω ότι είναι τόσο εξωφρενική η ιδέα περί ισότητας των φύλων, που ακόμα και γυναίκες δυσκολεύονται με την απλούστατη βάση, και πασχίζουν να βρουν όρια στον ορισμό για να βγει δύσκολος και ακαταλαβίστικος με το ζόρι. Σα να είναι υπερβολικά απίθανη ιδέα για να είναι τόσο απλή.


Ο φεμινισμός δεν ορίζει πόσα κιλά θα θέλεις να ζυγίζεις. Ο φεμινισμός υπάρχει ώστε κάποτε κάθε γυναίκα να έχει το σώμα που επιθυμεί χωρίς να κατατάσσεται κάπου, χωρίς να νιώθει ντροπή για τα κιλά της, πολλά, λίγα, οτιδήποτε, και χωρίς να έχει το περιβάλλον το ελεύθερο να τα σχολιάζει. Η ασχολία σου με τη γνώμη των άλλων επίσης δεν ξέρω τι σχέση έχει με τον φεμινισμό. Αυτό είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.


Συνολικά, καταλαβαίνω. Θέλεις να έχεις πρότυπο σώμα γιατί είσαι θύμα της πατριαρχίας, και σε νοιάζει πάρα πολύ η γνώμη των άλλων επειδή είσαι δυσκολεύεσαι να αναπτύξεις ανάστημα, λόγω της πατριαρχίας, και αναρωτιέσαι, αφού είμαι φεμινίστρια, γιατί είμαι θύμα; Είσαι φεμινίστρια ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή καταλαβαίνεις ότι είσαι θύμα. Αν δεν το καταλάβαινες, θα έλεγες ότι δεν χρειαζόμαστε φεμινισμό γιατί τώρα γίνονται και γυναίκες δικαστίνες.


Οπότε δεν υπάρχει κάτι ασυμβίβαστο. Δεν χρειάζεται να περάσεις από εξετάσεις για να δηλώνεις ότι είσαι υπέρ της ισότητας. Με τα εφόδια που σου δίνει αυτή η γνώση, μπορείς να κάνεις τα βήματα που χρειάζονται για να καταλάβεις αν θέλεις να είσαι σε αυτά τα κιλά επειδή το θέλεις ή επειδή νομίζεις ότι πρέπει.

 

__________________
6.


Λενα γεια σου. Εδω κ ενα χρονο κ κατι κανω σεξ με μια κοπελα 40 χρονων. Η ιδια λεει πως θελει να παντρευτει κ να κανει παιδια κ ολο αυτο μεταξυ μας ειναι ανωμαλο κ αδιεξοδο. Εγω την αγαπω κ θα ηθελα να ειμαι σε σχεση μαζι της. Αυτη λεει οχι κ με βλεπει φιλικα λεει. Ειναι φυσιολογικο να βρισκεται σε τοση αρνηση; ναι παει με γυναικα πρωτη φορα κ δεν το ειχε σκεφτει ποτε κ εχει διαφορες ρατσιστικες αποψεις τους γκει αλλα να αρνειται κ το τι νιωθει κ το τι συμβαινει; επισης με εχει γεμοσει με ενοχες πως της εχω κανει κακο με ολο αυτο κ πως αν μαθουν κατι οι γονεις της θα τους σκοτωσει ολο αυτο κτλ κτλ τι να κανω;;; την αγαπω πολυ...
- Μαρια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις να αγαπάς ανθρώπους που σου κάνουν καλό. Το μπλέξιμο που έχει αυτή η κοπέλα στο μυαλό της, οι ενοχές της, και η άρνηση της, ναι, όλα αυτά είναι «φυσιολογικά». Συμβαίνουν συνέχεια, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Είναι η πρώτη φορά που σου τυχαίνει; Ελπίζω να είναι η τελευταία. Δεν θα της τα λύσεις εσύ, ούτε με την κουβέντα, ούτε με την αγάπη. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό για να αναρωτιέσαι τόσο. Δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση. Ως εκεί μπορεί να σκεφτεί. Για διάφορους λόγους, που δεν σε αφορούν καθόλου.


Αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί δεν είναι το δικό της απμπαούμπλα αλλά το δικό σου. Μην ασχολείσαι με τα προβλήματα των άλλων για να μην αντιμετωπίσεις τα δικά σου.


Γιατί «αγαπάς» κάποιον που σε υποβιβάζει, σε ρίχνει, και σε γεμίζει με ενοχές; Σου αρέσουν τα δύσκολα, γιατί πιστεύεις ότι αν την αλλάξεις θα αξίζεις περισσότερα; Πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο, ή ότι δεν αξίζεις κάτι καλύτερο; Η πορεία που διένυσες μόνη σου, για να αποδεχτείς τον εαυτό σου, σε ένα περιβάλλον κατά κόρον ομοφοβικό, δεν είναι αξιοσέβαστη ώστε να την τιμήσεις, αναζητώντας μια γυναίκα που την έχει κάνει επίσης; Βρες μια κοπέλα που δεν έχει τέτοια προβλήματα για να κάνεις μια σχέση γεμάτη, που θα σε ανεβάσει και δεν θα σε γυρίσει πίσω. Αναρωτήσου γιατί δεν το κάνεις. Σε παρακαλώ, μην χρησιμοποιείς το επιχείρημα «την αγαπώ». Μπορείς να την αγαπάς χωρίς να έχεις σχέση μαζί της.

 

_________________
7.

Καλημέρα Αμπα, θα μπω κατευθείαν στο θέμα μου. Λοιπόν, πέρσι ήμουν με ένα παιδί με το οποίο ουσιαστικά υπήρχε πολύ έντονη έλξη αλλά από συνεννόηση μηδέν. Ήταν κτητικός, εγωιστής, ζηλίαρης...δεν με άφηνε να λέω μεγάλες λέξεις γιατί ένιωθε οτι το παίζω έξυπνη. Εγώ χαλαρή, κοινωνική και με ζωή μακριά από κείνον. Γενικά δεν τράβαγε..στην αρχη ήταν μόνο για να παιρνάμε καλά καμια νύχτα και μετά νομίζω από εγωισμό και τον δυο μας και όντως κάποια συναισθήματα που κάπως αναπτύχθηκαν. Τώρα είμαι με .εναν άνθρωπο ο οποίος είναι πραγματικά τέλειος για μένα, σκεφτόμαστε τα ίδια, δεν με πιέζει, με στηρίζει με σέβεται με αγαπάει από ολα. Έχω πολύ καιρό να νίωσω έτσι ήρεμη και ευτυχισμένη και τον λατρεύω απλά. Το θέμα μου είναι οτι σε λίγες μέρες θα πάω στο χωριό του πρώην μου για δουλεία και έγω αρχίσει να τον σκέφτομαι συχνά. Σκέφτομαι ότι θέλω να τον δω να μιλήσουμε, οτί θέλω να με σκέφτεται και εκείνος λίγο και να θέλει να με δει και τέτοια. Είμαι τέρμα ηλίθια? Γιατί συμβαίνει αυτό?

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ίσως επειδή ένιωσες ασφάλεια και τώρα πιστεύεις ότι με τον πρώην μπορείς να αποκτήσεις το πάνω χέρι, να φανεί ποιος είναι το αφεντικό.


Κοίτα, αν δεν βάλεις το παρελθόν σε σωστά πλαίσια, όλο αυτό θα γίνεται. Δεν θα μπορείς να νιώσεις αυτό που λέγεται closure, ολοκλήρωση. Τα είχες με έναν κομπλεξικό που είχε πολλά δικά του προβλήματα. Δεν ήταν ότι «δεν μπορούσατε να συνεννοηθείτε». Σε υποτιμούσε για να μην νιώθει ανεπαρκής. Αν θέλεις να είσαι εντάξει με τις υποθέσεις του παρελθόντος, η ιστορία δεν είναι «είχα μπλέξει με έναν που δεν υπήρχε συνεννόηση αλλά κάναμε καλό σεξ και τελικά αναπτύχθηκαν συναισθήματα» αλλά «καθόμουν με κάποιον που με υποβίβαζε, με καταπίεζε, και ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί ανεχόμουν όλα αυτά, ακόμα και τώρα που έχω σχηματίσει μια ισότιμη σχέση. Μήπως η ισότιμη σχέση που έχω τώρα είναι ζήτημα τύχης και δεν έχω τα εφόδια να την κρατήσω;»

31

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ