Στο σημερινό «Α μπα»: φον Τρίερ

Στο σημερινό «Α μπα»: φον Τρίερ Facebook Twitter
122


__________________
1.


τι σταση να κρατησω απεναντι στον γαμπρο μου που θελει να παρει την κορη μου στο εξωτερικο?
- Γιαννα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπορείς σε παρακαλώ να ξανακάνεις την ερώτηση, με ακόμη λιγότερα στοιχεία και με πολύ μεγαλύτερη ασάφεια;

__________________
2.

Αγαπητη Α μπα μου,
Μετα απο τοσο καιρο που διαβαζω τη στηλη σου ηρθε η ωρα να κανω και εγω την ερωτηση μου ή βασικα να ζητησω την αποψη σου.
Πριν απο περιπου τρια χρονια ειχα σχεση με καποιον(μια σχεση τοσο συντομη που δεν ξερω καν αν θεωρειται σχεση). Αφου λοιπον με χωρισε με εναν πολυ περιεργο τροπο μετα απο λιγους μηνες ξαναγυρισε στη ζωη μου ζητωντας συγγνωμη για τον τροπο με τον οποιο φερθηκε και θελοντας να παραμεινουμε φιλοι.
Τα τρια αυτα ομως χρονια οι συζητησεις μας καθε αλλο παρα φιλικες ηταν, θα μπορουσα να πω πως υπαρχει σεξουαλικο περιεχομενο σε αρκετα μεγαλο ποσοστο. Και ενω λοιπον μου εχει πει επανειλλημμενως πως ακομη του αρεσω και εφοσον βρηκα το θαρρος να κανω κινηση, με απερριψε και πλεον εχει εξαφανιστει αποφευγοντας με επιδεικτικα.
Η ερωτηση μου ειναι η εξης. Γιατι;
Θα μου πεις ισως δεν σε γουσταρει αρκετα, θα μου πεις ρωτα τον (τον ρωτησα και απαντηση δεν πηρα), θα μου πεις παψε να ασχολεισαι.
Ε δε μπορω Α μπα για αλλη μια φορα μ' αυτον τον ανθρωπο με τρωει το γιατι...
- Ερεβια


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η απάντηση «δεν σε γουστάρει αρκετά», γιατί δεν σε καλύπτει;


Επειδή θα ήθελες μια κάπως πιο ανεβαστική;


Δε νομίζω, δυστυχώς, ότι υπάρχει. Σε γουστάρει τόσο ώστε να αναζητά την παρέα σου σε συνθήκες σχετικής σεξουαλικής έντασης, αλλά όχι τόσο ώστε να θέλει να τα φτιάξει μαζί σου. Klar wie Kloßbrühe, που λένε και στα γερμανικά.

__________________
3.

Μια κοινότυπη ερώτηση που έχει γίνει επανειλημμένα αλλά δε χορταίνω απ' ότι φαίνεται να διαβάζω την απάντηση.

" Μπορείς να είσαι φίλος με πρώην;"

Η εμπειρία μου, 3 χρόνια μετά λέει ότι το περιστασιακό σεξ (σε περιόδους ανάγκης) αλλά και ο καφές αλα φιλικά χωρίς ερωτικά υπονοούμενα είναι εφικτά ταυτοχρόνως. Ναι μπορώ να μαθαίνω νέα σου και με ποιόν/-α βγαίνεις τελευταία ενώ πριν ένα τρίμηνο κοιμηθήκαμε μαζί και πιθανά να το κάνουμε κι απόψε.

Ο προβληματισμός μου όμως, έγκεται στο last entry της λίστας των πρώην για το οποίο η διαδικασία επούλωσης έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και πλέον βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας "φιλίας". Μπορεί αυτή τη φορά να "πετύχει" ή η μέχρι τώρα εμπειρία μου έιναι ενδεικτική για τις φιλικές σχέσεις μεταξύ πρώην?
Η αλήθεια είναι ότι επιθυμία για να ξαναέρθουμε "κοντά" απο μεριάς μου υπάρχει, άλλωστε αν δεν υπήρχε έλξη δεν θα ήμασταν μαζί εξ αρχής.

Αλλά το να μην έχεις σχέση ενώ είσαι ταυτόχρονα σε σχέση με "όλες" τις προηγούμενες σχέσεις σου δεν είναι κάπως... λάθος?
- Κ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν πολυκαταλαβαίνω ούτε τι λες, ούτε τι ρωτάς, αλλά όταν κάνεις περιστασιακό σεξ με τον πρώην, δεν πρόκειται για φιλία. Φιλία είναι αυτό που προκύπτει, αν προκύψει, όταν φύγει το σεξουαλικό στοιχείο. Μάλλον δεν σου έχει συμβεί ακόμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βαφτίσεις φιλία οτιδήποτε βγαίνει εκτός του ορίου «μονογαμική σχέση».

__________________
4.

Αγαπητή Α μπα, είμαι 27 χρονών και εδώ και 1,5 χρόνο, βρίσκομαι σε μία σχέση που εξελίσσεται διαφορετικά σε σχέση με αυτό που περίμενα και είχα "ονειρευτεί" για μένα. Όταν τον γνώρισα, τον ερωτεύτηκα και μόλις ένα μήνα μετά ..σκεφτόμουν πως θα ήθελα αυτός ο άνθρωπος να είναι το μέλλον μου. Τα αισθήματα από τη δική του πλευρά θεωρώ πως είναι αμοιβαία και ακόμη και τώρα δεν έχουν αλλάξει. Τον θεωρώ ξεχωριστό και πολύ αξιόλογο άνθρωπο. Το πρόβλημα που βιώνω τους 5 τελευταίους μήνες έχει να κάνει με τη μητέρα του. Εκείνη έχει γνωρίσει την πρώην κοπέλα του ... (με την οποία ήταν μαζί δύο χρόνια) και από την αρχή του έκανε πόλεμο, διότι θεώρησε ότι με το που χωρίσανε, είχε εκτεθεί η ίδια και η οικογένεια της στην κοινωνία του χωριού. Την ήξερε, την συμπαθούσε, ήταν και από την ίδια πόλη και γνώριζε τους γονείς της. Επέδειξε κατά τη γνώμη μου μία αλλόκοτη συμπεριφορά, κλαίγοντας όταν το αγόρι μου της φώναζε να σταματήσει να κάνει κουμάντο στη ζωή του ή της έκλεινε ο τηλέφωνο. Στην αρχή λοιπόν, έκανα τα στραβά μάτια γιατί ήξερα πως δεν πρόκειται να αλλάξω την διαμορφωμένη αντίληψη μιας γυναίκας με διαφορετικά βιώματα. Επίσης έβλεπα πως το αγόρι μου έκανε κινήσεις και μου έδειχνε πως γι αυτόν δεν έχει σημασία και πολύ η γνώμη της. Αυτά γινόταν όσο βρισκόμασταν στην ίδια πολή, λόγω σπουδών. Τους 5 τελευταίους μήνες έχει επιστρέψει στο πατρικό του, λόγω στρατιωτικής θητείας. Το συζητήσαμε πριν φύγει και είπαμε πως θέλουμε αυτή η σχέση να οδηγήσει σε κάτι πιο σοβαρό στη συνέχεια. Όταν επέστρεψε λοιπόν στο πατρικό του, ζήτησε από την μητέρα του να με γνωρίσει. Εκείνη στην αρχή με υπεκφυγές και στη συνέχεια με απόλυτο τρόπο, είπε και έδειξε πως δεν θέλει. Την 4η λοιπόν φορά που της το ζήτησε και αρνήθηκε, του εξήγησα ότι ο τρόπος της με προσβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με υποτιμά και ξεπερνά σιγά σιγά τα όρια μου. Αφού συζήτησε ξανά και ξανά μαζί της και εκείνη του είπε ξανά και ξανά ψέματα πως θα γίνει την επόμενη φορά και ακόμη δεν έχει γίνει, του είπα ότι είναι αρκετά μεγάλος και πρέπει να κάνει κάτι πιο δραστικό. Δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητος ακόμη - και αυτό σίγουρα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα - αλλά παρόλα αυτά πιστεύω πως η γνώμη της και οι επιθυμίες της δεν θα έπρεπε να τον επηρεάζουν τόσο πολύ. Βέβαια ως ενα βαθμό κρίνω με βάση τη δική μου οικογένεια...αλλά σκέφτηκα πως αν δεν έχει απογαλακτιστεί ως τώρα δεν θα το κάνει ποτέ. Είναι μητέρα του και η σχέση τους είναι εκ των πραγμάτων ξεχωριστή για εκείνον. Αλλά με ενοχλεί αφάνταστα το ότι προσπαθεί ακόμη και τώρα με λόγια να την πείσει για το αυτονόητο. Δεν είναι κάτι τόσο τραγικό πιστεύω - από τη στιγμή που στο ζητάει το παιδί σου και αφορά την ευτυχία του.
Ήρθα σε αδιέξοδο λοιπόν. Γιατί βλέπω ότι όσο βρίσκεται υπό την επήρεια της, αλλάζει, συμβιβάζεται και θεωρεί κάποια πράγματα δεδομένα. Κάθε μέρα στενοχωριέμαι παραπάνω και νιώθω μειονεκτικά - κατά κάποιον τρόπο λες και μπαίνω σε δεύτερη μοίρα. Ποια είναι η γνώμη σου; Είμαι υπερβολική να πιστεύω ότι για να αλλάξει αυτού του είδους η εξάρτηση και από τις δύο πλευρές πρέπει να γίνει κάτι πιο δραστικό από πλευράς του; Πιστεύεις πως από τη στιγμή που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι πιο δραστικό και χάνεται σε συζητήσει επί συζητήσεων χωρίς να βγάζει άκρη, αξίζει να πιστεύω πως θα κάνει κάτι στη συνέχεια; Δεν με απασχολεί ουσιαστικά να την γνωρίσω - ούτε είμαι αυτή που το ζήτησα. Ο εγωισμός μου έχει πληγωθεί βέβαια, αλλά και αυτόν μπορώ να τον παραμερίσω. Με νοιάζει να ξέρω όμως πως ο άνθρωπος μου (αν είναι αυτός ο άνθρωπος μου) θα έχει προτεραιότητα τη σχέση μας και όχι την ικανοποίηση των καπρίτσιων της μητέρας του. Και αυτή τη στιγμή τα σήματα που μου εκπέμπει μου μοιάζουν διφορούμενα.
Ελπίζω πραγματικά σε μία απάντηση σου, μήπως δω λίγο πιο ορθολογικά τα πράγματα και βγάλω από το χάος το μυαλό μου. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν αυτή αρνείται να σε γνωρίσει, τι θα μπορούσε να κάνει δηλαδή; Να την δέσει στην καρέκλα και να της ανοίξει τα μάτια με μανταλάκια; Η άρνηση της είναι δικό της θέμα, όπως λες, δεν σε απασχολεί να την γνωρίσεις στην πραγματικότητα, θέλεις να σε αναγνωρίσει. Κατανοητό, και καλό θα ήταν, και η στάση της λέει πολλά για αυτή και για την σχέση που θέλει να έχει με το παιδί της. Αλλά τελικά, αυτό που μας μένει είναι ότι δεν θέλει.
Τι θέλεις εσύ από το αγόρι; Τι πιο δραστικό να κάνει; Πιστεύεις ότι αν το ήθελε αυτός πραγματικά, αυτή θα υποχωρούσε; Λάθος κάνεις. Κανείς δεν μπορεί να πείσει κανέναν για τίποτα. Ναι, μάλλον κρίνεις από τους δικούς σου γονείς. Χρειάστηκε ποτέ να τους πείσεις για το ανάποδο από αυτό που πιστεύουν; Αν χρειάστηκε και το κατάφερες, τότε πες του ποια μέθοδος πέτυχε.


Τους γονείς μας, όταν είμαστε ενήλικες, δεν τους πείθουμε, δεν τους παρακαλάμε να μας καταλάβουν, δεν περιμένουμε να μας δώσουν την ευχή τους για να προχωρήσουμε παρακάτω. Είναι ευτυχία όταν υπάρχει στήριξη, αλλά δεν είναι προϋπόθεση. Δεν είναι όλοι οι γονείς ώριμοι επειδή κάνουν παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς ζούμε τη ζωή μας και ελπίζουμε ότι θα πειστούν όχι από τα λόγια, αλλά από την πραγματικότητα.

 

__________________
5.

Αμπά μου,
Η ερώτησή μου είναι εξής: γιατί εξυμνούμε τους "μεγάλους" έρωτες που τους χώρισε η ζωή, αναγκάστηκαν να ζήσουν χώρια αλλά μετά από χρόνια παντρεμένοι με παιδιά ακόμα σκέφτονται ο ένας τον άλλον; Μόνο εγώ εντοπίζω την παραφωνία; Γιατί δεν θαυμάζουμε τα ζευγάρια που είναι μαζί αγαπημένοι, έχουν περάσει από 40 κύματα και τα έχουν καταφέρει, είναι δεμένοι σαν γροθιά και αντιμετωπίζουν μαζί κάθε δυσκολία; Οι γονείς μου ήταν 6 χρόνια από απόσταση πριν παντρευτούν, άντεξαν, βρέθηκαν στην ίδια πόλη, χωρίστηκαν ξανά, και 10 χρόνια μετά την γνωριμία τους τελικά έφτιαξαν την οικογένειά τους. Άντεξαν τόσο δύσκολα αλλά δεν τους πέρασε απ' το μυαλό να χωρίσουν γιατί είχαν ο ένας τον άλλον, έστω από μακριά, και αυτό ήταν γι' αυτούς κάτι ανεκτίμητο. Εγώ τους θαυμάζω, είναι το πρότυπο ζευγαριού για μένα, και θεωρώ ότι αυτά είναι τα ζευγάρια που η ιστορία τους σε κάνει να πεις "ωωωω" και να βγάλεις καρδούλες στα μάτια. Η μεταφορά αυτής της ιστορίας στο Χόλυγουντ όμως, θα την απέδιδε ως ότι τελικά χώρισαν αναγκαστικά λόγω συνθηκών (τι να σημαίνει αυτό άραγε...) αλλά δέκα χρόνια μετά συναντιούνται και βλέπεις την ένταση (SPOILER ALERT, βλ. la la land) και κλάααμα η κυρία. Γιατί;; Φταίει το Χόλυγουντ;
- Ρομαντικιά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

ΜΟΝΟ ΕΣΥ εντοπίζεις την παραφωνία. Μόνο εσύ.


Η ιστορία των γονιών σου είναι πολύ ωραία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος παντρεύτηκε τον λάθος άνθρωπο είναι χαζός, ή το έκανε εν γνώσει του, ή οφείλει, αφού έκανε ένα λάθος, να το υπομείνει αγόγγυστα. Δεν ξέρω αν πρέπει να υμνηθεί το αίσθημα για μια παλιά αγάπη, ή αν υμνείται στην πραγματικότητα, αλλά δεν βλέπω γιατί είναι παραφωνία, ή γιατί είναι αυτόματα καταδικαστέο. Εσύ πιστεύεις ότι αποκλείεται να παντρευτείς τον λάθος άντρα;


Υπάρχουν πάρα πολλές ανθρώπινες ιστορίες που είναι συγκινητικές και ρομαντικές, με διάφορους τρόπους. Είναι λογικό να έχεις για πρότυπο ευτυχίας την ιστορία της οικογένειας σου, είναι αυτό που κάνουμε όλοι, συνειδητά ή ασυνείδητα, αλλά μην βιάζεσαι και τόσο πολύ να εντοπίσεις τις παραφωνίες.


Και για πείτε μια ταινία Χόλυγουντ που εξυμνείται η ιστορία δύο ανθρώπων που παντρεύτηκαν άλλους και έκαναν και παιδιά.

__________________
6.

Αγαπητή α μπα!Ήθελα να σε ρωτήσω κάτι -οχι τόσο σημαντικό - αλλά με τρώει εδω και μέρες. Εδώ και κάτι μήνες εχω γνωρίσει ενα παιδί στην σχολή με τον οποίο περνάμε άπειρες ώρες μαζί στην βιβλιοθήκη, για ποτό, σινεμά κλπ. Ωστόσο σε κάποια φάση εγώ αποτραβήχτηκα γιατί ένιωσα οτι 'κατι δεν μ'αρέσει πάνω του αλλά δεν ξέρω ακόμα τι'. Πριν λίγες μέρες του ανακοίνωσα οτι θέλω να ξεκινήσω pole dancing στο γυμναστήριο γιατί μου φαίνεται οτι είναι φοβερή εξάσκηση για το σώμα και άρχισε να με κοροιδεύει και να γελάει υστερικά. Λίγες μέρες μετά έμαθα οτι είπε σε κοινό μας φίλο κάτι του στυλ 'Εδώ δεν πάνε άλλες, και θα πάει εκείνη?' .Αγαπώ το σώμα μου και δεν θέλω να με επηρεάζει η γνώμη κανενός για τέτοια μικροπράγματα, όμως για κάποιον λόγο άρχισα να κατηγορώ μέσα μου τον εαυτό μου πώς γίνεται και έδωσα πρόσβαση στην ζωή μου σε έναν τόσο μικρόμυαλο άνθρωπο. Και η ερώτησή μου είναι η εξής: γιατί ενώ θεωρώ τον εαυτό μου μια δυναμική γυναίκα ,με πειράζει κάτι τόσο χαζό?
- Μια γυναίκα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τώρα έπεσες σε λάθος άνθρωπο σχετικά με το pole dancing. Δεν μπορώ να το δω με θετικό τρόπο, και το επιχείρημα περί γυμναστικής είναι κορδελίτσα, δεν είναι η ουσία. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για «φοβερή εξάσκηση», γιατί διαλέγεις αυτόν; Δεν είναι τυχαίες αυτές οι αποφάσεις. Άλλος άνθρωπος κάνει τζόγκινγκ μόνος του στα χωράφια, άλλος άνθρωπος θέλει ομαδικό σπορ, άλλος θέλει αναπνοές και συγκέντρωση και γιόγκα, και άλλος θέλει να χορεύει με τεχνικές στριπτήζ. Δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους, κάθε άσκηση καλύπτει άλλη ανάγκη – πέρα από την καθαρά φυσική, της φυσικής άσκησης δηλαδή.


Αν αφήσουμε αυτό στην άκρη, είναι πολύ καλό ότι το ένστικτό σου σε προειδοποίησε, και ότι το άκουσες και αποτραβήχτηκες. Ελπίζω να μην το αμφισβητήσεις ποτέ, όταν νιώθουμε άβολα με κάποιον, πρέπει να ακούμε τον εαυτό μας και να προστατευόμαστε, και ας μην καταλαβαίνουμε γιατί το νιώθουμε – θα καταλάβουμε αργότερα, από απόσταση ασφάλειας.

_________________
7.

Έχω μία φίλη, γνωριστήκαμε πριν 10 χρόνια όταν δούλευα στην πόλη της (για ένα χρόνο). Έκτοτε είμαστε φίλες από απόσταση. Υπήρχε ένα διάστημα που τηλεφωνιόμασταν πολύ συχνά αλλά έκοψα πρώτον γιατί είχα ξενερώσει από κάποια πράγματα που έμαθα και δεύτερον δεν είμαι καθόλου του τηλεφώνου (το έχω πληρώσει αλλά δεν είμαι, όσο κι αν έχω προσπαθήσει). Έχουμε κρατήσει όμως μία σταθερή σχέση και μία φορά τον χρόνο πηγαίνω και την βλέπω για μία εβδομάδα ή 10 με 15 μέρες. Η φίλη μου έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι κατάκοιτη στο κρεβάτι. Να πω ότι ζει μόνη της στο σπίτι της. Τα χρόνια που την ξέρω η επιδείνωση της υγείας της είναι σημαντική. Όταν την είχα γνωρίσει ήταν σε αμαξίδιο αλλά μπορούσε να σταθεί στα γόνατα στο κρεβάτι στηριζόμενη στο προσκέφαλό του, μπορούσε να φάει όπως όλοι μας, να διαβάσει , ταξίδευε με αεροπλάνο και πλοίο. Σήμερα δεν μπορεί καν να γυρίσει σε κάποια μεριά στο κρεβάτι, είναι πάντα ανάσκελα και το μόνο που μπορεί να κουνήσει είναι λίγο τα χέρια της και το κεφάλι της. Δεν βλέπει καλά και δεν μπορεί να διαβάσει. Έχει τόσο τρέμουλο στα χέρια αλλά και ακαμψία που δεν μπορεί να φάει μόνη της. Οι πνεύμονές της έχουν ατονήσει και το οξυγόνο που παίρνει είναι πολύ λιγότερο από το φυσιολογικό. Τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει ένας επίμονος βήχας που είναι σημάδι ότι οι λάρυγγάς της έχει αρχίσει να φθείρεται για τα καλά.
Μέχρι εδώ όποιος τα διαβάσει αυτά θα την συμπονέσει, θα την λυπηθεί, θα συμπάσχει μαζί της. Και γω το ίδιο έκανα για χρόνια. Όμως γνωρίζοντάς την από κοντά διαπίστωσα κάποια άλλα πράγματα και έχω πλέον διαφορετικά συναισθήματα από την συμπόνοια και από το να συμπάσχω μαζί της.
Τι είναι αυτά που γνώρισα; Καταρχήν ότι φέρεται πολύ άσχημα στις κοπέλες που την προσέχουν, οι οποίες και φεύγουν μετά από 3-4 μήνες (σπάνια μένει κάποια για έναν χρόνο). Επειδή τα θέλει όλα στην λεπτομέρεια τις τρέχει χωρίς να την ενδιαφέρει για το αν η κοπέλα κάνει άλλη δουλειά εκείνη την ώρα, για το αν μιλάει στο τηλ με το παιδί της, για το αν κοιμάται, για τον αν έχει ξεθεωθεί από την κούραση. Μου έχουν πει επίσης ότι τις υποτιμάει λεκτικά, λέει π.χ. δεν έχεις πρόβλημα εσύ γιατί είσαι Βουλγάρα. Μπορεί να είναι έξω από το σπίτι για 10 συνεχόμενες ώρες, η γυναίκα που την προσέχει να έχει ξεθεωθεί γιατί είχε κάνει δουλειές πριν βγουν έξω και όταν γυρίσουν θα κάνει άλλες τόσες (να αλλάξει τον καθετήρα, να της βάλει πιτζάμα, να την σηκώσει για να την βάλει στο κρεβάτι, να την πλύνει) και η φίλη μου να της λέει 'θα πάμε και εκεί γιατί εγώ δεν μπορώ να περπατήσω για να βγω έξω σύντομα πάλι'. Κάτι σαν συναισθηματικός εκβιασμός. Η φίλη μου δεν φανερώνει τίποτε από αυτά στους άλλους στους οποίους και φαίνεται συνέχεια χαμογελαστή, ό,τι έχω μάθει είναι από τις κοπέλες που μου λένε τα παράπονά τους όταν πηγαίνω να την δω ή μου δείχνουν τα σημάδια που έχουν στα πόδια και στα χέρια τους γιατί δεν είναι εύκολο να την σηκώσουν οπότε και χτυπάνε σε διάφορα σημεία. Στα τραπέζια που κάνει (και που όλα τα κάνει η γυναίκα που την προσέχει δηλ μαγείρεμα, στρώσιμο του τραπεζιού, καθάρισμα του σπιτιού, πλύσιμο και φύλαγμα των κατσαρολικών, συν το τάισμά της ή την φροντίδα της πριν, μετά και κατά την διάρκεια) φαίνεται να είναι μία χαμογελαστή γυναίκα που υπομένει στωικά την μοίρα της. Όλοι την βλέπουν με συμπάθεια, όλοι είναι με το μέρος της, όλοι τρέχουν να την εξυπηρετήσουν στο παραμικρό που θα ζητήσει.
Η φίλη μου έχει αρνηθεί να πάρει χάπια για την σκλήρυνση. Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί η ασθένεια οι γονείς της την είχαν πάει σε γιατρούς που της είχαν γράψει αγωγή. Της πήγαιναν τα χάπια αλλά όταν έφευγαν τα πετούσε στα σκουπίδια. Χωρίς ποτέ να τους πει ότι δεν πήρε την αγωγή. Μέχρι και σήμερα αρνείται να πάρει το οποιοδήποτε χάπι γιατί πιστεύει ότι την στιγμή που κανένα χάπι δεν αναστρέφει την κατάστασή της τότε οι φαρμακευτικές την χρησιμοποιούν για πειραματόζωο. Αυτά τα λέει σε μένα, στην μάνα της όμως δεν λέει τίποτα όταν εγείρεται το θέμα.
Τα τελευταία 3 χρόνια παίρνει ένα χάπι για το τρέμουλο στα χέρια το οποίο την έχει μειώσει σημαντικά (δεν είναι για την σκλήρυνση). Έλα όμως που το χάπι δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους με σκλήρυνση και από την εταιρεία της έχουν πει ότι είναι καλύτερο να μην το παίρνει. Και έλα που λόγω του χαπιού έχασε το ένα της νεφρό (το γράφει στις παρενέργειες) αλλά καθόλου δεν τη νοιάζει γιατί την ενδιαφέρει που σταμάτησε το τρέμουλο. Πώς γίνεται να μην τη νοιάζει;; Οι γονείς της μέχρι σήμερα δεν ξέρουν ότι δεν έχει πάρει ποτέ χάπια για την ασθένειά της, το ζήτημα είναι νεφελώδες και οι ίδιοι νομίζω ότι δεν έχουν θελήσει ποτέ να το ξεκαθαρίσουν. Η μητέρα της όποτε την έχω ρωτήσει έχει απαντήσει ότι η ασθένειά της είναι επιθετικής μορφής και γι'αυτό είναι σε αυτή την κατάσταση σήμερα, ότι δηλ και χάπια να έπαιρνε το ίδιο θα ήταν. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι έτσι, νομίζω ότι ανήκει στην πλειονότητα των περιπτώσεων δηλ ότι δεν είναι επιθετικής μορφής (επιθετικής σημαίνει ότι σε 1-2 χρόνια έχεις τελειώσει) και πως έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση γιατί ποτέ δεν πήρε αγωγή. Μα ποτέ. Η μάνα της όμως ‚ είναι κάθετη ότι δεν είναι θέμα χαπιών.
Πρόσφατα η αδερφή της με την οικογένειά της που ήταν σε άλλη πόλη γύρισε γιατί οι γονείς έχουν μεγαλώσει αρκετά και αισθάνονται αδύναμοι να ανταπεξέλθουν σε κάτι που θα της τύχει. Η αδερφή της όμως δεν ήθελε να επιστρέψει, ήθελε να μείνει εκεί που ήταν. Άσε που πιστεύω ότι δεν ήταν τυχαίο που έφυγε, δεν είναι τυχαίο δηλ που διάλεξε έναν άντρα από άλλη πόλη κι έκανε οικογένεια εκεί.
Εγώ πλέον από εκεί που έλεγα 'η κοπέλα δεν είναι τυχερή, η μοίρα της είναι κακή' πλέον λέω ότι η ίδια τα έχει προκαλέσει όλα στον εαυτό της και επιπλέον βασανίζει και τους άλλους, τους βασανίζει πολύ. Μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο απαθής είναι απέναντι στους άλλους.
Πλέον εκνευρίζομαι ακόμα και με τον κόσμο που έρχεται να την δει και λένε 'τι γενναία που είναι' ή 'είναι αξιοθαύμαστη που παρά την κατάστασή της βγαίνει έξω', που ικανοποιούν κάθε της επιθυμία όσο είναι εκεί, που δεν δίνουν σημασία στο ότι έχει σήκω – σήκω κάτσε – κάτσε τις γυναίκες που την προσέχουν.
Μού' ρχεται να της χώσω μπουνιά. Ειλικρινά θα το ήθελα πολύ. Και δυσανασχετώ που δεν μπορώ να το κάνω.
- νομίζω είμαι νορμάλ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ξέρω τι να πω. Άλλωστε δεν ρωτάς και κάτι. Νιώθω σα να είδα ταινία Λαρς Φον Τρίερ, μαζί με την ανατριχιαστική γνώση ότι δεν είναι ταινία.

122

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6Α κομπλεξικούλης! Έπρεπε να του πεις ότι και άνδρες κάνουν pole dancing και να του δείξεις βίδεα: http://www.youtube.com/watch?v=Or-rf8jTvqE&feature=youtube_gdata_player Προφανώς είναι ένα combination ακροβατικών-γυμναστικών ικανοτήτων με χορό- περφόρμανς, που δύναται να έχει στοιχεία "σέξι" (whatever), αλλά δεν βλέπω να μεμφόμαστε τους ρακετάδες με τα six pack, το beach volley με τα καυτά σορτσάκια, τον αισθησιασμό του καλλιτεχνικού πατινάζ και τα σφιχταγγαλιάσματα της πάλης ή του ράγκμπι κλπ χιχιχι!
Το pole dancing εχει σχεση με το στριπτιζ γιατι απο εκει ξεκίνησε απο κει και περα αυτο που γινεται τωρα ειναι reappropriation, αυτο που γινεται στη σχολη χορου ειναι διαφορετικό απο αυτο που γινεται στο στριπτιζάδικο. Η καθεμία μπορει να κανει το είδος pole dancing που της ταιριαζει δυναμικό,σεξι,ευλιγισια κλπ. Στη σχολη υπαρχουν ολες οι ηλικίες (&εδω 50plus) και ολα τα σώματα και εκει συνειδοτόποιεις ποση ομορφια υπαρχει παντου &καταρριπτονται τα στερεοτυπα ενα προς ενα. Ειναι οντως οπως το περιέγραψε η albinoe γυναικείος χωρος, με γυναικες που αλληλοϋποστηρίζονται και αλλληλοθαυμαζονται και εξελίσσονται και ενδυναμώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικα.Απο κει και περα η συνδεση του pole dancing με την γυμναστική και το να πρεπει συνεχεια να απολογούμαστε για το οτι κανουμε γυμναστική & οχι στριπτιζ,εχει να κανει με το ποσο ενοχοποιημένη και ελεγχόμενη θελουμε να εχουμε την γυναικεία σεξουαλικότητα. Οχι μπορουμε να κανουμε σεξι γυμναστικη και σεξι χορο. Ειναι ελιτίστικο & μισογυνικό να λεμε εμεις δεν ειμαστε σαν αυτες που κανουν στριπτιζ, εμεις γυμναστικη κανουμε!Είναι Διάκριση (bourdieu ).my body my choice
#6 Ενώ διαβάζω καθημερινά τη στήλη είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω και αυτό γιατί με εκνευρισε η αποψη της Λένας σχετικά με το pole dancing. Είναι ξεκάθαρο το ότι δε γνωρίζει σχεδόν τίποτα για αυτό το άθλημα παρ όλα αυτά εκφερει μια τέτοια υποβιβαστικη άποψη χωρίς δεύτερη σκέψη. Το χορός με τεχνικές στριπτίζ δε φτάνει ούτε στο 5% της μορφής του pole dancing στις μέρες μας. Δυστυχώς με αυτήν την απάντηση πέφτει πολύ η εκτίμηση που της είχα και θα πρότεινα να γκουγκλαρει και να βρει 5 πράγματα και μετά να το αποκαλεί χορό με τεχνικές στριπτίζ. Δεν περίμενα ποτέ να εκφερει μια τόσο στερεότυπικη άποψη και να γίνει ίδια με αυτά που κατακρινει.
#6Προφανώς και είναι αγενής η αντίδρασή του να γελάσει μαζί σου και να σε κουτσομπολέψει, όμως είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι κι εσύ δεν του το είπες για να τον τσιγκλίσεις. Πιο πολύ μοιάζει με την κλασική φάση 'ας πετάξω λίγο τυράκι να δω τι θα γίνει' (στην συγκεκριμένη περίπτωση με το να αναφερθώ σε μια όπως και να το κάνουμε τολμηρή εικόνα μου, όπου βρίσκομαι ανάποδα, με ανοιχτά τα πόδια, ενώ μιμούμαι τις κινήσεις μιας γυναίκας που κάνει στριπτίζ'. Γιατί όπως καταλαβαίνουν κι οι πέτρες αυτό θα φανταστεί πρώτο, όχι ολυμπιακούς αγώνες και προπονήσεις σε διπλό πρόγραμμα.Μπας και στην ψιλοέπεσε και του έριξες Χ, αλλά δεν σε χαλάει να συντηρήσεις το ενδιαφέρον του; Ή ίσως όταν απομακρύνθηκες εκείνος δεν σε κυνήγησε αρκετά;
#2 Θα έλεγες ότι ο περίεργος τρόπος που σε χώρισε ,συνδέεται με τις σεξουαλικού περιεχομένου συζητήσεις,την άρνησή του να ξανακάνετε κάτι και να σου εξηγήσει το γιατί;Ο τύπος ήθελε μεν,αλλά ήθελε και κάποια άλλη και συγχρόνως διατήρησε επαφή, μπας και ξαναγίνει κάτι,αν δεν του προέκυπτε κάτι άλλο.Εν ολίγοις, κυνηγούσε διάφορες εκ παραλλήλου.
Ζητώ συγγνώμη για το off-topic ερώτημά μου αλλά επειδή αναφέρθηκε στα πρώτα σχόλια μέλος που δε γράφει πια, θέλω να ρωτήσω για τη Σανάνθη: πολύ πριν κάνω λογαριασμό, τη διάβαζα με προσοχή και πάντα περίμενα με μεγάλη χαρά τις απαντήσεις της. Είναι καλά; Μήπως έχει αλλάξει ψευδώνυμο;
Πολύ καλά είναι (knock on wood :-) ) -όχι δεν έχει αλλάξει ψευδώνυμο αλλά έχει πολύ αυξημένες υποχρεώσεις και μεγάλη πίεση χρόνου. Σε όλους τους "παλιούς" μας λείπει ως σχολιάστρια!
Κατ'αρχήν, ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση, αλλά ισχύει αυτό που απάντησε η Iris για λογαριασμό μου (thanks, φιλενάδα, σ'αγαπώ πολύ και το ξέρεις <3) Επίσης, αν πω ότι δεν με συγκίνησε αυτή η στιχομυθία, θα πω ψέμματα. Σ' ευχαριστώ "Ονειρο μιας σκιάς" για το ενδιαφέρον σου και τα καλά σου λόγια, ειλικρινά! Κι εμένα μου λείπετε πολύ, η αλήθεια είναι ότι έχω χαθεί λόγω συνθηκών από τα σχόλια -όχι όμως και από τις αγαπημένες μου α,μπαφίλες, για τις οποίες πάντα βρίσκω χρόνο (ε,ναι και ω,ναι!) Τα φιλιά μου :)
#6#Αγαπητη Λενα, αν και σε υπεραγαπω και σε κανω quote σαν γκουρου, εδω με απογοητευσες. Αναφορικα και σε οσους εχουν τις αμφιβολιες του για το τι κανουμε στο στουντιο, ναι υπαρχουν πολλά στυλ εναέριου χορου γι αυτο κ οσοι το κανουμε χρονια κανουμε λιγο απ ολα (aerial silks, trapeze, aerial hoop, pole) γιατι εχουμε παθος με τη συγκεκριμενη μεθοδο.Για οποιον ανεφερε το κροσφιτ, πολλες απο τις δασκαλες κανουν παραλληλα κροσφιτ για ενισχυση φυσικης καταστασης αλλα δεν υπαρχει γυμναστικη σαν την εναερια, γιατι απλουστατα το να κρατας ολο σου το βαρος σε περιεργες ποζες ενω ιπτασαι ειναι πολυ πιο δυσκολο απ το να κανεις οτιδηποτε στο εδαφος. Αναλογικα με τα αλματα στη ρυθμικη γυμναστικη. Κι οσο για το σεξι, φανταστειτε ενα στουντιο γυναικες αλειμμενες με σκονη κιμωλιας/μαγνησιου να τσιριζουν απ τον πονο, καλυμμενες με μελανιες και με τα χερια γεματα καλους και θα εχετε μια πολυ πιο ρεαλιστικη εικονα τι συμβαινει στο στουντιο. Μεχρι να φτασουμε στο σημειο να περφορμαρουμε με κοθορνους χρειαζονται 2-3 χρονια μαθηματα συστηματικα,και παλι με απλες κινησεις. Και πολλες δε φτανουμε στο επιπεδο να κανουμε μια χορογραφια απ την αρχη ως το τελος οσο καλες κ να μαστε γιατι ιδρωνουμε και τελος. Αυτα. Πα να κρεμαστω απ το ταβανι-γιατι μπορω! :))))
#7 Εχουμε μια τάση να "αγιοποιηούμε" τα άτομα με ανοίατες/βαριές ασθένειες. Το ότι έχει σκλήρυνση δεν την κάνει καλό άνθρωπο ή έξυπνο. Αν παρακούει τους γιατρούς ή φέρεται άσχημα στις γυναίκες που τη προσέχουν δεν έχει να κανει με την ασθένειά της αλλά με το ποιόν του χαρακτήρα της.
#4 Είσαι υπερβολική. Ο φίλος σου σου έδειξε τι σημαίνεις γι αυτόν και τη σοβαρότητα της σχέση σας. Ζήτησε πολλάκις απ τη μητέρα του να σε γνωρίσει, αν αυτή δε θέλει δεν μπορεί να την υποχρεώσει. Λες οτι ο φίλος σου βρίσκεται υπό την επήρειά της όμως αυτό είναι λάθος γιατί αν ήταν θα σε είχε χωρίσει και δε θα είχε επιμείνει να σε γνωρίσει στη μητέρα του, ουσιαστικά του ζητάς να ικανοποιήσει το δικό σου καπρίτσιο. Δε λέω, θα ήταν καλό να έχεις καλές σχέσεις με τη μητέρα του και να τη γνωρίσεις όμως όπως λες αυτή η γυναίκα έχει τις δικές της ιδέες, δεν μπορείς να τις αλλάξεις προς το παρόν. Σκέψου λίγο και το φίλο σου, βρίσκεται ανάμεσα σε μια κοπέλα που τον πιεζει να γνωρισει τη μητέρα του και μια μητέρα που αρνείται. Εσύ τι θα έκανες στη θέση του. Εστίασε πιο πολύ στη σχέση σας και λιγότερο στη μητέρα του.
#3 Αυτό που θέλει ειναι να είστε friends with benefits, να σε έχει για καβάτζα όποτε υπάρχει ανομβρία και να πηγαίνετε για έναν καφέ που και που. Φιλία πάντως δε θέλει. Από κει και πέρα αν εσύ είσαι σύμφωνη και θες το ίδιο δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν εχεις ελπίδες οτι θα τα ξαναβρείτε ή κάποια αισθήματα τότε καλύτερα μακριά.
#7 Εμένα παλι μου ακούγεται σαν ιστορία του Stephen King.Απόλυτα φριχτή&βίαιη στην ουσία της χωρις σταγόνα αίμα.Η ασθένεια,αγαπητή φίλη,έβγαλε στην επιφάνεια ό,τι χειρότερο υπηρχε στην προσωπικότητα&τη συμπεριφορά της.Λειτουργει διτά,σαν μεγενθυντικός φακός που γιγαντώνει τα πολύ ασχημα στοιχεια του χαρακτηρα της(ποιος ειπε οτι τα άτομα με ειδικες ανάγκες&οι terminally ill οπως η κοπελα της ιστοριας είναι αγγελοι??)αλλά&ως απελευθέρωση,αφού κανεις δε μπορει να της πει κουβέντα για την ελεεινή της συμπεριφορά λόγω της καταστασής της.Κι αυτος είναι φυσικά&ο λόγος που επ'ουδενί δε θέλει να κάνει το παραμικρό που θα διακινδυνευέσει να καλυτερεύσει την αρρωστια της ενω ταυτόχρονα παιρνει χάπια που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την κάνουν χειρότερα&να έχει ακόμα μεγαλύτερα ωφέλη.Και ας μην ξεχναμε οτι πουλάει τσαμπουκάδες σε ατομα που έχουν σχεση απασχολησης μαζί της&αρα είναι de facto σε πλεονεκτική θεση απέναντί της.Εν ολίγοις προκειται απλά για το χειρότερο είδος bullying&η κατακοιτη φίλη σου ειναι απλά ένας τραμπούκος.Μη μασας&φερσου της αναλόγως.
@7Συγνώμη. Έχεις μία "φίλη" που θες να της ρίξεις μπουνιές, μένει σε άλλη πόλη ΚΑΙ ΠΑΣ 15 μέρες το χρόνο στην πόλη της για να την δεις; Τι φάση; Μένει στο Μπάκιγχαμ και σε φιλοξενεί; Στη Χαβάη; Στο Ποσείδι;
@Parisie, προφανώς, η κοπέλα που έστειλε την ερώτηση είναι συγγραφέας και αναγκάζεται να πηγαίνει 10-15 μέρες το χρόνο για να συλλέξει υλικό για το επόμενο σύγγραμα.
#1 εξαρτάται αγαπητη φίλη. Αν είστε μικροαστική οικογένεια, η στάση Κολιάτσου είναι ό,τι πρέπει... αν φυσικά προέρχεστε από μεγάλα τζάκια, δοκίμασε τη στάση Hilton, Ρηγίλλης, και πιο νότια Γλυφάδα ας πούμε. (Γλυφαδα! Ωραία λέξη)
#7Ως επαγγελματίας υγειας, σημαντικό μάθημα που καναμε στη σχολή εκτος απο παθολογία και νοσολογια, ηταν το μάθημα της ψυχολογίας και ιδιαιτερα οσο αφορα σε χρόνιους ασθενείς. Το θεωρω ενα απο τα σημαντικότερα μαθήματα που διδάχτηκα και το οποιο μου έδωσε εφόδια να αντιμετωπίζω καθημερινά τέτοιους ασθενείς που υποφέρουν απο χρονια νοσήματα και σταδιακά χάνουν την ικανότητα της κυριότητας του σώματος τους. Μου έμαθε να κατανοώ για ποιον λογο φέρονται πολλες φορες αδικαιολόγητα και να προσπαθώ να μπω στην θεση τους. Ειναι πολυ δυσκολο και απίστευτα ψυχοφθόρο, ειδικα για οποιον βρίσκεται στο ιδιο περιβάλλον μαζι τους και δεν εχει διδαχτεί οτι ενας χρόνιος ασθενής καταρρέει πολλες φορες ψυχολογικά και γινεται κυνικός και απαιτητικός. Θα επρεπε να ειχε ακολουθήσει την θεραπεία της για να καθυστερήσει οσο το δυνατόν περισσοτερο την εξέλιξη της νόσου και παράλληλα, θα επρεπε να υπαρχει διπλα της ενας ψυχοθεραπευτής για στήριξη. Σε καθε χρόνιο πάσχοντα. Δεν ξερω τι να πω, χρειαζεται πολλη υπομονη και κατανόηση, εάν εισαι διατεθειμένη φυσικα και δυνατό χαρακτηρα που ομως δεν διαθέτουν ολοι.
Tαινία (και βιβλίο) με star-crossed lovers που παντρεύτηκαν άλλους και συναντιούνται μετά από χρόνια (ή...δεν συναντιούνται) είναι το ανεπανάληπτο "Age of Innocence" από το βιβλίο της Ίντιθ Ουόρτον. Και Αμερικανικό και αριστουργηματικό ταυτοχρόνως. Εκεί σε θέλω μάγκα μου!