Στο σημερινό «Α μπα»: ο γυναικείος πόνος

Στο σημερινό «Α μπα»: ο γυναικείος πόνος Facebook Twitter
48


__________________
1.

Αγαπητή Αμπά, γεια σου. Είσαι η λαχταριστή καθημερινή μου συνήθεια! Ένα θα σου πω, ότι όταν σε ανακάλυψα έμπαινα κάθε βράδυ (γιατί έχω και 7 ώρες διαφορά με Ελλάδα) για να δω αν είχαν ήδη ανέβει οι ερωταπαντήσεις της επομένης .

Είναι η πρώτη φορά που σου γράφω και η αλήθεια ειναι ότι θα δυσκολευτώ να συνοψίσω 4 χρόνια σε ένα σεντόνι. Το θέμα αφορά στη φίλη μου η οποία εδώ και ένα χρόνο (ίσως και λίγο παραπάνω) έχει κατάθλιψη. Για να σε προλάβω, πηγαίνει εδώ και αρκετό καιρό σε ψυχολόγο και παίρνει αντικαταθλιπτικά και η ίδια από αυτά που λεει θεωρεί ότι η θεραπεία τη βοηθάει πολυ. Το θέμα είναι ότι εγώ στη συμπεριφορά της και στις διαπροσωπικές της σχέσεις (συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας) βλέπω το ακριβώς αντίθετο.

Την γνώρισα πριν απο 4 χρόνια όταν μετακόμισα στα εξωτερικά κι έκτοτε είναι η πιο κοντινή μου φίλη εδώ. Τα πρώτα 1-2 χρόνια κάναμε πολύ καλή παρέα, είχαμε κι ένα ακόμα τσούρμο που συναναστρεφόμασταν μέχρι που το παρεάκι έσπασε (επειδή για να μην τα πολυλογώ η φιλη μου, ας την πούμε Λ, έκανε σεξ με τον Α που τα ειχε (για την ακριβεια έμενε μαζί) με την Κ ενώ υποτίθεται ότι όλοι ήμασταν φίλοι). Έκτοτε η Λ έχει πέσει πάρα πολύ ψυχολογικά- (βέβαια είχε και μια σχέση κάπως προβλήματική με τους γονείς από αυτά που έχει πει, και μια δουλειά που δεν την καλύπτει και κυρίως θέμα αυτοπεποίθησης), και ενώ κοντεύουν σχεδόν 2 χρόνια απο αυτά τα περιστατικά με τον Α, όλο τον αναφέρει, όλο θάβει την πρώην την Κ και συνεχώς ασχολείται με την καινούρια σχέση του Α. Όλα αυτά τα αναφέρει άμεσα η έμμεσα όποτε συναντιόμαστε (δηλαδή 1-2 φορές τη βδομάδα) κλαίει και ζητά εξηγήσεις.

Το αυτονόητο είναι οτι θέλω να είναι καλά, θέλω να είναι ευτυχισμένη, θέλω να προχωρήσει τη ζωή της, θέλω πάνω απο όλα να είναι υγιής . ΑΛΛΑ έχω κουραστεί εδώ και 1 χρόνο και βάλε να ακούω όλες τις τις γκρίνιες, να μου δημιουργεί προβλήματα όποτε την φέρνω σε κοινές παρέες, επειδή η Λ απαιτεί όλη μου την προσοχή, και στην τελική το πρόβλημά μου είναι ότι μου λείπει η φίλη μου- θέλω να βγω μαζί με τη φίλη μου και να περάσω κ-α-λ-ά. Όποτε τη βλέπω είναι όλο πικρία, κάνει αρνητικά σχολιάκια (και για μένα), και κάθε έξοδός μας λήγει με ένα κλαμα για τον Α.

Αλλά αυτό που μου τη δίνει πιο πολύ απόλα και με έχει βγάλει από τα ρούχα μου και που με ωθεί στον να σου γράψω, είναι ότι θεωρεί ότι όλα της συγχωρούνται επειδή έχει κατάθλιψη. Το τελευταίο από τα πολλά που έχουν γίνει: Έχω κανονίσει δείπνο στο σπίτι μου και καλώ αρχικά τη Λ και μετα 4 άτομα με τα οποία ξέρω ότι η Λ τα πάει καλά (γιατί πίστεψέ με αν δεν τους χωνεύει το δικό μου απόγευμα θα το περάσω προσπαθώντας να διατηρήσω χαμηλά τους τόνους). Και η Λ μου στέλνει μήνυμα μια ώρα πριν το δείπνο και μου λέει «σορρυ δε μπορώ, προσπάθησα να βγω απο το σπίτι αλλά δεν μπορώ». Και δεν απάντησε σε τιποτα από αυτά που της έστειλα μετά προσπαθώντας να την παροτρύνω να έρθει, κάνοντας χιούμορ και λέγοντας της για το μενού και για το πόσο συμπαθεί τους υπόλοιπους καλεσμένους.

Μετα από 1 μέρα αφού ηρέμησα της είπα ότι ένιωσα απογοητευμένη και «ρηγμένη» επειδή θεώρησε ότι μπορουσε απλά να ακυρώσει χωρίς να νιώσει την ανάγκη να μου πει ρε παιδί μου ένα καταλαβαίνω ότι έκανες ένα σωρό ετοιμασίες, λυπάμαι που θα το χάσω αλλά αλήθεια δε θέλω να είμαι με κόσμο σήμερα. Και ρε συ αμπα, άρχισε να μου τη λέει, ότι αν ήταν οποιαδήποτε άλλη ασθένεια (πχ γρίπη, καρκίνος) δε θα της ζητούσα τα ρέστα ούτε θα το έπαιρνα σαν προσβολή που δεν ήρθε και ότι αυτή δεν ξέρει τι να πει που δεν της έστειλα μήνυμα μετά για να σιγουρευτώ ότι ήταν καλά κι ότι δεν έκανε καμιά τρέλα.

Θέλω λοιπόν να μου πεις τη γνώμη σου, κι εσύ και οι αναγνώστες: πως γίνεται να σταθείς σε έναν φίλο που περνάει δύσκολα και που σε ρίχνει ψυχολογικά, που θεωρεί την προσοχή και το χρόνο σου αυτονόητα, που νιώθει ότι όλα τα άλλα δεν έχουν τόση σημασία γιατί η κατάσταση του είναι πιο σοβαρή; Πως υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τον χώρο σου (και το πως σε κάνει να νιώθεις με τη συμπεριφορά του/της) χωρίς να έχεις τύψεις ότι εγκαταλείπεις κάποιον που δείχνει σα να έχει την ανάγκη σου μονίμως;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Με διπλωματία. Δεν υπάρχει κατάλογος με συμβουλές ή συγκεκριμένα βήματα, αλλά αν θέλεις να είσαι εκεί χωρίς να περιορίζεται η ζωή σου, γίνεται. Γίνεται αν πραγματικά πιστεύεις ότι χρειάζεται χρόνο και βοήθεια, και αν πραγματικά καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να την κάνεις καλά γρηγορότερα. Μην την καλείς μαζί με κόσμο αν νιώθεις πίεση, απλώς σταμάτα να το κάνεις. Αν χρειάζεσαι χρόνο μακριά της, να τον παίρνεις, δεν χρειάζεται να εξηγείς κάθε φορά, όπως δεν θα το εξηγούσες σε άλλον. Μην κάνεις πράγματα που δεν θέλεις, ενώ δεν χρειάζεται να τα κάνεις. Δεν φταίει αυτή αν εσύ δεν μπορείς να της πεις όχι.


Οι σχέσεις δεν είναι ή όλα ή τίποτα, και περνάνε από διάφορα κύματα. Άλλοτε είμαστε κοντά με τον άλλον, άλλοτε απομακρυνόμαστε, αναλόγως, και οι άλλοι, και εμείς, περνάμε από φάσεις έτσι κι αλλιώς, και αυτό επηρεάζει τις σχέσεις μας. Η φίλη που ονειρεύεσαι να έχεις, δεν είναι εδώ αυτή την περίοδο. Αν μπορείς να περνάς καλά μαζί της κάνοντας κάτι συγκεκριμένο, κάνε αυτό το συγκεκριμένο, και όταν δεν σε ευχαριστεί άλλο η παρέα, απομακρύνσου με ευγένεια. Αν νιώθεις ότι σε χρησιμοποιεί, μην την αφήνεις. Παράλληλα μην περιμένεις κάθε φορά να ήταν αλλιώς, γιατί δεν είναι, και απογοητεύεσαι από προσδοκίες που μόνη σου βάζεις.


Για το παράδειγμα που έφερες, πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποια είναι η διαφορά του μηνύματος «σορρυ δε μπορώ, προσπάθησα να βγω από το σπίτι αλλά δεν μπορώ» και του «ρε παιδί μου ένα καταλαβαίνω ότι έκανες ένα σωρό ετοιμασίες, λυπάμαι που θα το χάσω αλλά αλήθεια δε θέλω να είμαι με κόσμο σήμερα», που θεωρούσες σωστό. Ότι αναγνωρίζει τις ετοιμασίες σου; Ότι δηλώνει πόσο λυπάται που θα χάσει την παρέα σου; Γιατί ένιωσες ριγμένη; Σίγουρα έχεις καταλάβει τι είναι η κατάθλιψη; Δεν είναι απλή στενοχώρια και «αχ τελικά βαριέμαι να πάω εκεί που με κάλεσαν». Είναι να σε πλακώνει ο ουρανός και να μην μπορείς να σηκώσεις το κεφάλι σου. Είναι κανονική ασθένεια. Αν σου έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορεί να βγει από το σπίτι, σημαίνει ότι περνάει μια από τις δύσκολες μέρες της ασθένειας. Δεν περνάει με χιούμορ και παροτρύνσεις για παρεούλα.

__________________
2.

Λυπηθείτε μας με αυτά τα 'έχω μία υπέροχη σχέση με έναν υπέροχο άνθρωπο' ή 'οι γονείς μου είναι υπέροχοι', 'η δουλειά μου είναι υπέροχη' και γενικά όλα είναι υπέροχα. Αν ήταν υπέροχα τότε γιατί ακολουθεί κατεβατό με τα προβλήματα που έχετε με τον υπέροχο άνθρωπο, τους υπέροχους γονείς και την υπέροχη δουλειά;
Μας τά'χετε πρήξει.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δύσκολη μέρα;


__________________
3.

Αμπουλα..ειναι δυνατον το αγορι σου να αποκαλει την αδερφη της πρωην του μωρο μου? Και να κανονιζουν να βρεθουν ξημερωματα? Εμενα μου βρωμαει λιγο η μηπως ειναι φυσιολογικες αυτες οι πρσφωνησεις προς φιλους?

- Ψαρουκλα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ούτε καν την πρώην, αλλά την αδερφή της πρώην, μπροστά στη νυν. Μεγάλος παίκτης o filoc.


Τι λες εσύ βρε Ψαρούκλα; Λες να κανονίζουν για να πηγαίνουν μαζί στην εκκλησία;

__________________
4.


Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι ο προϊστάμενος πηδάει την γραμματέα. Πώς το χειρίζεσαι όταν στο τμήμα την γλείφουν όλοι, αυτή έχει κάνει κλίκα, όλοι μαζί μαζεύονται καθημερινά και κουτσομπολεύουν - χασκογελάνε θαρρείς και είναι σε καφετέρια και ο προϊστάμενος της κάνει όλα τα χατίρια;
- ελληνική περίπτωση δουλειάς


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είναι φράχτης η γραμματέας. Υποθέτω ότι υπάρχει συναίνεση, αλλιώς κάνεις λάθος ερώτηση. Με ποιον τρόπο είναι αυτό δικό σου πρόβλημα για να το «χειριστείς»;


__________________
5.

Αγαπητή Λένα,
την Κυριακή πέθανε ο παππούς μου. Έφυγα άρον άρον και πήγα στο σπίτι, όπου τον κλαίγαμε όλο το βράδυ, κόσμος ερχόταν κι έφευγε, το πρωί το ίδιο, ήρθε παπάς το πρωί τον πήγαμε συνοδεία ως την εκκλησία, υπομείναμε μία ώρα λειτουργία, τον φιλήσαμε, πήγαμε συνοδεία ως το νεκροταφείο, τον θάψαμε, συνοδεία ως το καφενείο για τον καφέ, το φαγητό και πάλι σπίτι. Είναι η πρώτη μεγάλη απώλειά μου, η πρώτη κηδεία που πήγα στη ζωή μου. Θυμάμαι κάθε στιγμή του τελετουργικού σαν να έγινε πριν 2 λεπτά και ειλικρινά ήταν από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου. Και σε ρωτώ: Γιατί τέτοιο βάναυσο τελετουργικό; Χάνεις έναν άνθρωπό σου, πρέπει να υποχρεωθείς ένα βράδυ να τον βλέπεις νεκρό, να δεχτείς σπίτι σου ένα σωρό αγνώστους να τους τραπεζώσεις και στην τελική τι; Ο παππούς πίσω δεν γυρνάει, ούτε βλέπει πλέον ούτε αισθάνεται. Χάνω κάτι σημαντικό στη σκέψη μου επειδή είμαι μικρή;
- Ανώνυμη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η τελετουργία είναι πραγματικά πάρα πολύ βάναυση. Δεν γίνεται για τον νεκρό, αλλά για αυτούς που μένουν πίσω. Είναι εσκεμμένα βάναυση, γιατί αν δεν περάσεις όλα αυτά προκειμένου να μπει στο κεφάλι σου η πληροφορία ότι κάποιος που αγαπάς δεν υπάρχει πια, δυσκολεύεσαι ακόμη περισσότερο να δεχτείς ότι πέθανε, και διατηρείς μια μικρή, παρανοϊκή ελπίδα ότι μπορεί να ζει ακόμα, και αυτό είναι πολύ χειρότερο μακροπρόθεσμα από το συνεχές σοκ της τελετουργίας.


Αυτές οι συνήθειες δεν εμφανίστηκαν από την μια μέρα στην άλλη. Είναι αποτελέσματα τριβής του ανθρώπου με τον θάνατο επί πολλούς αιώνες, αν όχι χιλιετίες, και έχουν μέσα τους μια συλλογική σοφία και οικονομία και πολύ συγκεκριμένους στόχους. Το υλικό υπάρχει, όποιος θέλει, το χρησιμοποιεί.


(Το ξενύχτι με το νεκρό έχει άλλη αφετηρία, στην εξέλιξη της ιατρικής. Έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια γιατί πια έχουμε όργανα για να ξέρουμε πότε ένας νεκρός είναι νεκρός. Θα μπορούσες να το είχες γλιτώσει, αλλά και αυτό εντάσσεται στο συνεχές σοκ που είναι απαραίτητο για να χωρέσει στο μυαλό η νέα πραγματικότητα).


__________________
6.


Αμπα μου, γεια σου!
Συγνώμη αν υπάρξουν λάθη γράφω πο κινητό.
Αγαπώ υπερβολικά τον ύπνο και την καθιστική ζωη, όχι δεν είμαι τεμπελα, δουλεύω πολλές ώρες όρθια και νύχτα και ότι υποχρέωση έχω την κάνω.
Απλά κοιμάμαι πολλές ώρες ότι ώρες να 'ναι και μου αρέσει πολύ να κάνω πράγματα ξαπλωμένη οπω: βα βλέπω ταινία, να διαβάζω βιβλία, να αραζω γενικά !
Το θέμα μου είναι ότι Κουράστηκα να αισθάνομαι ενοχές η να ακούω εκφράσεις του τύπου:
Κατάθλιψη έχεις?
Χάνεις τον χρόνο σου !
Κάνε κάτι σημαντικό και ωραίο!
Γιατί τόσο ενοχή για τον ύπνο?
Εγώ περναω καλά.
Δεν πρέπει να φτάνει αυτό πρέπει να το δω ως πρόβλημα, πρέπει ντε και καλά να οφείλεται κάπου αλλού!
Δυστυχώς το πρόβλημα μου είναι ότι καμία φορά αισθάνομαι πολύ άσχημα και αρχίζω και σκέφτομαι μήπως εχω πρόβλημα η είμαι τεμπελα η δεν έχω ζωη ? έχω! Δεν ξέρω εσύ τι λες?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ότι μάλλον ξέρουν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι τις συνήθειες σου. Μην τις συζητάς. Αν είναι συγκεκριμένοι αυτοί που σου τα λένε, μην τους επιτρέπεις να σου τα λένε. Όλοι έχουν άποψη για την ζωή των άλλων. Αν σταματήσεις να τα ακούς, θα καταλάβεις τι πιστεύεις.

_________________
7.

Αγαπητή Α μπα
Έχω δυσμηνόρροια. Το ξέρω έχουν αρκετές γυναίκες και για αυτό το λόγο είπα να σου γράψω μπας και βρω βοήθεια μέσα από την απάντηση σου και τα σχόλια των αναγνωστών ή βρω έστω λίγο κουράγιο για αυτό που περνάω από τα 11 μου χρόνια μέχρι τα 33 που είμαι σήμερα. Έχω δοκιμάσει άπειρα χάπια, ασκήσεις, διατροφή, μασάζ και ομοιοπαθητική (το κορόιδο ακόμα κλαίω τα λεφτά μου), έχω ψάξει μήπως είναι κάτι ψυχολογικό, δεν είναι. Μιλάμε για πόνους απίστευτους που με κάνουν τη στιγμή που τους νιώθω να θέλω να πεθάνω για να τελειώσει τουλάχιστον το μαρτύριο. Κύκλος 27 ημερών με διάρκεια περιόδου 7 ημερών . Ακριβώς μια βδομάδα πριν την περίοδο πόνοι σχετικά υποφερτοί, αλλά μαζί με ο,τι άλλο συμπεριλαμβάνει το PMS η κατάσταση δεν είναι ιδανική για εμένα και πολλές φορές για τους γύρω μου. Δυσκολεύομαι να κάνω ο,τι κάνω τις μέρες που είμαι 'φυσιολογική', ακόμα και να σκεφτώ ή να συζητήσω νορμάλ. 10 στις 12 φορές το χρόνο, τις πρώτες 2 μέρες που θα έρθει η περίοδος από τους πόνους δεν μπορώ ούτε καν να σηκωθώ από το κρεβάτι. Πιο μικρή έτρεχα στα νοσοκομεία για παυσίπονες ενέσεις αλλά η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη και σταμάτησα. Έχω αλλάξει άπειρους γιατρούς και γυναικολόγους που όλοι πάνω κάτω μου λένε ότι πρέπει να το πάρω απόφαση ότι έτσι θα είμαι εφόσον δεν μου περνάει με τα χάπια και ο,τι άλλο δίνουν συνήθως στις γυναίκες με αυτό το πρόβλημα. Ίσως όταν κάνω παιδί λένε να αλλάξει η κατάσταση, αν και δεν το βλέπω μιας και η μάνα μου έκανε δύο και μέχρι την κλιμακτήριο υπέφερε. Νομίζω ότι θα ήταν ανώφελο να αραδιάσω όλο το συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό μου. Πάντως ούτε έχω ούτε ποτέ είχα κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα. Η δυσμηνόρροια παίζει σημαντικό ρόλο και στο ότι είμαι άνεργη, οκ δεν φταίει μόνο αυτό αλλά είναι αρκετό για να μην θέλω να πάω σε δουλειά που απαιτεί ορθοστασία, να χάνω συνεντεύξεις για δουλειές που πέφτουν την πρώτη μέρα της περιόδου, να με παίρνουν χαμπάρι εργοδότες και να μην με θέλουν άλλο στη δουλειά τους μετά από μερικούς μήνες ή όπως στην περίπτωση μίας προϊσταμένης να με εξαναγκάσει να πάρω και τρίτο χάπι μέσα σε ένα δίωρο γιατί δεν άντεχε να με βλέπει να δουλεύω διπλωμένη στο γραφείο και στο τέλος να μην καταλαβαίνει γιατί δεν λειτούργησε και πονάω ακόμα αφού σε αυτή ένα κάνει πάντα τη δουλειά του. Ορισμένοι γιατροί πολλές φορές με θεωρούν υπερβολική (αυτή τη εντύπωση έχω) όταν διηγούμαι τις νορμάλ μέρες μου το τι περνάω τις υπόλοιπες, πολλές γυναίκες με κατακρίνουν και μου λένε 'Πως κάνεις έτσι; Και εμείς έχουμε περίοδο δεν κάνουμε έτσι!' , ευτυχώς στενοί και μακροχρόνιοι φίλοι καταλαβαίνουν (σε συζητήσεις, εξόδους, αλλαγή ημερομηνιών για τις κοινές διακοπές) αλλά πολλές φορές μέσα στα τόσα χρόνια πετάνε τις μπηχτές τους και δυσανασχετούν. Ευτυχώς ο σύντροφος μου και η οικογένεια μου συμπαραστέκονται και με φροντίζουν στα πολύ χάλια μου (θερμοφόρες, μαγείρεμα ελαφριού φαγητού, βοήθεια να σηκωθώ να πάω τουαλέτα κτλ) Ώρες ώρες μισώ το σώμα μου, μισώ που είμαι γυναίκα και μισώ τους γύρω μου που όταν υποφέρω αυτοί μου δείχνουν το αντίθετο της συμπόνιας. Σε 2 μέρες έχω ραντεβού για μια συνέντευξη για δουλειά... Μάντεψε! πέφτει την πρώτη μέρα της περιόδου μου και δεν γίνεται να το αλλάξω. Αν δεν υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές , τουλάχιστον σας παρακαλώ όσοι διαβάζετε αυτές τις λέξεις κατανοείστε πως οι γυναίκες σαν και εμένα δεν ευθυνόμαστε για αυτό που μας συμβαίνει, ούτε μας αρέσει να πονάμε κάθε 25-30 μέρες σχεδόν για όλη μας τη ζωή. -23 χρόνια περίοδος


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα διαβάσεις εκατό διαγνώσεις στα σχόλια. Eγώ θα σου πω το εξής. Πήγαινε σε όσους γυναικολόγους χρειαστεί μέχρι να βρεις αυτόν που θα ασχοληθεί στα σοβαρά μαζί σου. Ο γυναικείος πόνος υποβαθμίζεται περισσότερο από κάθε άλλο πόνο διότι –ξέρετε γιατί. Κάτι έχεις, και δεν το έχουν βρει. Κάποιος θα το βρει. Θα είναι κάποιος που θα σε ακούσει και θα κάνει πολλές ερωτήσεις και θα σου πει να κάνεις εξετάσεις που δεν έχεις κάνει ακόμα (υστεροσκόπηση έχει προτείνει κάποιος γιατρός;) Μην το δέχεσαι με τίποτα ως καταδίκη. Ακόμα και αν δεν βρεθεί τίποτα, που πολύ αμφιβάλλω, θα βρεις κάποιον που θα ασχοληθεί στα σοβαρά στην διαχείριση του πόνου. Δώσε σε κάθε γυναικολόγο ένα μισάωρο. Αν βλέπεις να σε αντιμετωπίζει ως «υπερβολική», γεια σας και στον επόμενο.


Ενέσιμα παυσίπονα υπάρχουν στα φαρμακεία. Πιθανόν να κάνουν και στα φαρμακεία. Στην ανάγκη μάθε να κάνεις μόνη σου.


48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5Το να φεύγει ένα αγαπημένο σου πρόσωπο,και δη για πάντα, είναι αντίθετο σε κάθε λογική. Ακόμη και αν το περιμένεις, αν είναι δηλαδή ένας προαναγελθείς θάνατος, πάλι δεν μπορεί ο εγκέφαλος να το συλλάβει ως γεγονός. Γι' αυτό η τελετουργία είναι απαραίτητη, αν και αυτό δε τη καθιστά λιγότερο βάναυση. Δες το ως προπόνηση για τον επικείμενο αγώνα, γιατί αν ένα πράγμα είναι βέβαιο σε αυτή τη περίσταση της ζωής, είναι ότι τα χειρότερα έπονται μετά τη κηδεία. Πάντα εξαρτάται από το συναισθηματικό δέσιμο που είχες με αυτόν που αποχώρισε.
#5 Νόμιζα ότι δεν γίνονται πια αγρύπνιες για τους νεκρούς (τελευταία θυμάμαι ενός θείου πριν από 20 χρόνια...και από τότε έχω πάει σε πολλές κηδείες!) Προφανώς, σε άλλα μέρη της Ελλάδας είναι ακόμα, αλλά εδώ που μένω παίρνουν κατευθείαν τον νεκρό τα γραφεία κηδειών και τον βλέπεις πλέον στην κηδεία. Καλύτερα έτσι, νομίζω.
#7 Σε καταλαβαινω απολυτα!! Εχω περασει αρκετες βαρδιες στη δουλεια να μαι εγω τεζα με ενδοφλεβια παυσιπονα γιατι δε με επιανε τιποτα αλλο. Οταν ημουν στο σπιτι ενδομυικες ενεσεις μονη μου γιατι τα χαπια δεν με επιαναν η τα εκανα εμετο. Εκανα βελονισμο ενα διαστημα δεν ξερω αν εχεις δοκιμασει και με ειχε βοηθησει να γινουν οι πονοι πιο υποφερτοι και να κρατανε λιγοτερες μερες. Αντισυλληπτικα επισης βοηθανε.
7# Δεν φανταζεσαι ποσο σε νιωθω. Απο τα πρωτα χρονια εχω αφορητους πονους κ εχω κανει παρομοια βηματα με τα δικα σου. Με την παροδο του χρονου η κατασταση μου χειροτερευε κ εφτασα σε σημειο οι πονοι αυτοι να με χτυπουν στο στομαχι κ να κανω εμετους. Για πολλα χρονια επι 5 μερες καθε μηνα ημουν ξαπλωμενη στο κρεβατι, μετα βιας επικοινωνουσα, εκανα εμετους καθε 10 λεπτα. Ουτε νερο δεν δεχοταν το στομαχι μου. Πολλες φορες η καταληξη μου ηταν αφυδατωμενη στα επειγοντα. Για μενα,ναι τα αντισυλληπτικα βοηθησαν πολυ αλλα μου προσθεσαν επισης 20 κιλα. Εχω χασει συνετευξεις, εχω απολυθει...ποιος μπορει να κρατησει εργαζομενο που βρισκεται καθε μηνα ξαπλα σπιτι του.....εχω ακουσει τα χιλια μυρια οτι δεν το παλευω αρκετα....Τα τελευταια 3 χρονια περναω πιο ηπια με το νουροφρεν. (Ibuprofen) Οπως ειπαν κ παραπανω...3-4 μερες πριν καθημερινα. Πολλες οι φορες που εχω ευχηθει να γεννιομουν αντρας!
#Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης οι άνθρωποι κάνουν τελετές για τους νεκρούς τους. Η μορφή διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό. Σε άλλους οι κηδείες συνοδεύονται από θρήνους, σε άλλες είναι σαν μια γιορτή, άλλοι νεκροί θάβονται και άλλοι καίγονται.Πέραν από το καθαρά τελετουργικό-θρησκευτικό κομμάτι, οι τελετές αυτές εξυπηρετούν και το ψυχολογικό κομμάτι (όπως ανέφεραν η Λένα και οι υπόλοιποι σχολιαστές). Βοηθούν να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχτούν οι οικείοι του νεκρού την απώλεια. Ανθρωπολόγοι και κοινωνιολόγοι συνδέουν τις τελετές αποχαιρετισμού των νεκρών το κομμάτι των κοινωνιών που έχει να κάνει με συλλογικό αίσθημα και την έννοια της ομάδας και της οικογένειας. Βλέπουμε π.χ. ότι ομογενείς στην Αμερική ή στην Αυστραλία κρατάνε ακόμη περισσότερο τα έθιμα και για τις κηδείες (και όχι μόνο για τις χαρμόσυνες τελετές), ίσως λόγω μεγαλύτερης ανάγκης αυτοπροσδιορισμού της ομάδας τους (ναι μεν Αυστραλοί/Αμερικάνοι αλλά και Έλληνες).Εχει καταγραφείμόνο μια φυλή στον Αμαζόνιο τα μέλη της οποίας δεν έχουν ουτε κάποια τελετή για να αποχαιρετίσουν τους νεκρούς τους, ούτε όμως λόγω της πλημμύρας του Αμαζονίου γνωρίζουν που ακριβώς έχουν ταφεί οι νεκροί τους. Αυτή η φυλή αποτελεί ίσως τη μοναδική εξαίρεση αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι το θάνατο παγκοσμίως.
#7 Για να μειωθεί ο πόνος της περιόδου πρέπει να γεννήσεις φυσικά και όχι με καισαρική και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι'αυτό. Μετά από τρεις φυσικές γέννες, ο πόνος για μένα, τώρα πια, είναι ανεπαίσθητος. Και οι πόνοι της γέννας, πίστεψε με, θα σου φανούν πολύ υποφερτοί. Σε συμπονώ. Είχα αφόρητους πόνους μέχρι τα 30 μου.
#7 Οπως βλέπεις και από τα σχόλια πολλές είναι οι γυναίκες που θα σου πουν καλά και εγώ πονάω, μήν το κανεις τόσο θέμα! Αυτό είναι το πρόβλημα όταν οι άνθρωποί θεωρούν τον εαυτό τους μέτρο των πάντων.Το πιο πιθανό είναι να τα έχεις ήδη κάνει αυτά που θα σου πω, αλλά αν για σιγουριά...1. Τσέκαρε για ενδομητρίωση2. Κάνε μια καλή ενδοσκόπηση μήτρας και σαλπιγγών 3. Κάνε αναλύσεις των ορμονών σου σε κάθε φάση του κύκλου4. Δες μήπως υπάρχουν μυοχαλαρωτικά ή σπασμολυτικά φάρμακα αρκετά δυνατά που να μειώνουν τα συμπτώματα.Ελπίζω να βρεις τους λόγους, και να μειωθεί το πρόβλημα. Περστικά!
#6 Φίλη όποιος δεν έχει δουλέψει βράδυ δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν δουλεύω κάθε μέρα βράδυ, συνήθως 2-3 βράδια τη βδομάδα, και την επομένη είμαι σαν ζόμπι. Ακόμη κι αν καταφέρω να κοιμηθώ το πρωί πάλι σαν ζόμπι είμαι όταν ξυπνήσω και το μόνο που θέλω να κάνω είναι να λιώσω στον καναπέ. Με ξυπνάει κάπως η βόλτα που παίρνω τα σκυλιά και αν κανονίσω κανένα καφέ με φίλη. Εσύ που δουλεύεις κάθε βράδυ κάνε ότι νιώθεις για να τα βγάζεις πέρα και μην ακούς τον καθένα. Να αλλάξεις πλάνο μόνο αν νιώθεις εσύ η ίδια ότι έχεις παρακλειστεί μέσα και θέλεις να κάνεις περισσότερα πράγματα.
Υποφέρω κι εγώ απο αφόρητους πόνους στην περίοδο και ειλικρινά το χειρότερο είναι όταν άλλες γυναίκες,ακόμα και ηα δερφή μου μου λένε σιγά πώς κάνεις έτσι κι εγω πονάω αλλά δεν κάνω σαν και σένα και τετοια ωραία συναφή. Η κατάσταση μου δεν είναι τόσο άσχημη όσο η δική σου αλλά θα σου πω τι με έχει βοηθήσει εμένα(μην περιμένεις θαύματα,απλώς λίγο πιο υποφερτή κατάσταση) Το πρωτο είναι λάδι από νυχτολούλουδο το οποίο το παίρνεις καθημερινά για δυο τρεις μήνες και μετά όταν περιμένεις περίοδο και για όσο κρατάει. Κάνει μια μικρή διαφορά.Αλλά αυτό που με ε΄χει σώσει είναι η ιβοπρουφένη(brufen ή algofren).Το μυστικο είναι να πάρεις ένα χάπι μια μέρα πριν σου έρθει η περίοδος,εμποδίζει την παραγωγή προσταγλαδινών που προκαλούν αυτές τις επίπονες κράμπες της μήτρας.Φυσικά πρεπει να έχεις σταθερό κύκλο για να μπορείς να το κάνεις αυτό. Η ιβοπρουφένη είναι και η μόνη δραστική ουσία που μειώνει κάπως τον πόνο σε μένα. Καλή δύναμη θα σου πω και μην σταματήσεις να το ψάχνεις όπως σου είπε και η Α,μπα γιατί πραγματικά μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν έχεις βρει ακόμα.
#6.Αν είσαι εντάξει με τις υποχρεώσεις σου,δεν επιβαρύνεις κανέναν με πράγματα,που είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη,και δεν αισθάνεσαι,ότι οι συνήθειες σου σού στερούν κάτι από την κοινωνική σου ζωή,άσε τον κόσμο να λέει.Έτσι γουστάρεις να χαλαρώνεις και να ξεκουράζεσαι.Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντοχές,ανάγκες και προτιμήσεις.Επίσης,σημαντικό ρόλο παίζει το ωράριο και οι απαιτήσεις τις δουλειάς μας.Εσύ πχ την ώρα,που οι περισσότεροι ησυχάζουν,πρέπει να φορτσάρεις,για να βγάλεις τη βάρδια σου.Με ανθρώπους,που δεν καταλαβαίνουν,αυτές τις διαφορές,μην ασχολείσαι.Όταν είναι στο πολύ κοντινό μας περιβάλλον,είναι δύσκολο να τους αγνοήσουμε,η αλήθεια.Παλιότερα με στεναχωρούσε πολύ η μάνα μου με κάτι τέτοια,την οποία επίσης τη στενοχωρούσαν οι γιαγιάδες μου,αλλά είπε να μη χαλάσει την παράδοση.Δεν είμαι υπναρού,κάθε άλλο,αλλά διαφορετική διαχείριση χρόνου,που δεν ταιριάζει στο δικό της "γιατί έτσι πρέπει" μοντέλο,βάζει σε λειτουργία τον τσουρεκοποιητή.Εδώ και πολλά χρόνια πια κρατάω στάση κομοδίνο.Όσο μπορεί να την ακούσει ένα έπιπλο,άλλο τόσο την ακούω κι εγώ.
#1 έχω βρεθεί στη θέση σου έχοντας πολύ στενή φίλη που έχει διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή. Είμαστε φίλες 20 χρόνια σχεδόν και από τότε που εκδηλώθηκε η ασθένειά της, μεταξύ όλων των άλλων, μου ήταν δύσκολο να δεχτώ ότι η φιλία που είχαμε τότε δεν υπάρχει πια. Θα σε συμβούλευα να το αποδεχτείς (γιατί μου αφήνεις την εντύπωση ότι είσαι σε άρνηση) και να βρεις μια νέα φόρμουλα για να περνάτε καλά. Επίσης, το ότι έχει κατάθλιψη δε δικαιολογεί τα πάντα. Διακρίνω ομοίως από το γράμμα σου ότι πάντοτε υπήρχαν στοιχεία του χαρακτήρα της που δε σου άρεσαν και πριν τη διάγνωση. Οι φιλίες δεν είναι στατικές:δε σημαίνει ότι επειδή ήσασταν πριν 4 χρόνια κολλητές, θα είστε για πάντα. Στην πορεία καθώς γνωρίζουμε καλύτερα εναν άνθρωπο αποφασίζουμε αν θα παραμείνουμε τόσο στενοί φίλοι ή όχι. Και αυτό στη δική σας φάση, δεν έχει καθόλου να κάνει με την κατάθλιψη.
ΣυμφωνωΠιστευω πως δυσκολευεσαι να αποδεχτεις τη νέα πραγματικότητα και να περάσεις το πένθος της κολλητής και ωραίας παρέας σας!Μου φαίνεσαι να είσαι σε άρνηση.Το περνάω μ έναν πρώην κολλητό μου.Από νούμερο ένα φιλος που ήταν, τώρα είναι νούμερο 10 και προσπαθώ να το πάρω απόφαση.Πέρασα κι από τη φάση που τον είχα διαγράψει γιατί δεν άντεχα που δεν είμασταν
# Υπαρχουν πολλες γυναικες που οντως δεν πονανε και αναφερονται υποτιμητικα σε εκεινες που δεν ειναι καλα. Δυστυχως δεν μπορουμε να το αλλαξουμε αυτο. Ανηκω στην δικη σου κατηγορια . Εμενα η ζωη μου ρυθμιζεται συμφωνα με την περιοδο μου.Μετα τις εγκυμοσυνες δεν ειχα διαφορα δυστυχως περν'ωντας ομως τα χρόνια αλλαξε ο κυκλος μου μαλλον προς το χειροτερο.Οι πονοι της κοιλιας που ηταν μ εχρι λυποθυμιας και ηαιμοραγια μειωθηκαν ευτυχως αλλα στην θεση τους εμφανιστηκαν αφορητοι πονοκεφαλοι. Εχω δοκιμασει αρκετα πραγματα που αλλοτε πιανουν αλλοτε οχι. Εχω δοκιμασει με γιατρους και φαρμακα αλλα δεν εχω βρει συγκεκριμενη βοηθεια οποτε δεν εχω να σου προτεινω κατι. Μονο κουραγιο και συνεχισε να ψαχνεις, εγω δεν εχω σταματησει....
#7 Είχα πολλά χρόνια παρόμοιο πρόβλημα και τα αντισυλληπτικά με βοήθησαν πολύ! Ακόμα και όταν τα σταμάτησα οι συνθήκες πλέον ήταν πολύ βελτιωμένες σε σχέση με πριν τα ξεκινήσω. Αν δεν έχεις πάρει θα πρότεινα να το συζητήσεις με το γυναικολόγο σου.
#7 Αυτό που περνάς δεν είναι εύκολο καταλαβαίνω οτι πονάς γιατί έχω περάσει κάτι παρόμοιο αλλά οχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα και με κατάλληλη θεραπεία το ξεπέρασα. Ημουν κι εγώ με θερμοφόρες την πρώτη μέρα της περιόδου και με χάπια αλλά το έψαξα, πήγα σε διάφορους γιατρούς και το ξεπέρασα. Πήγαινε σε κάποιον άλλον γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο. Μην αρκείσαι σε αυτά που σου είπαν ένας ή δυο γιατροί αλλά μην φέρεσαι σαν μάρτυρας! Μην χρησιμοποιείς το πρόβλημά σου ως δικαιολογία για το οτι είσαι άνεργη ούτε για να χρήζεις ειδικής μεταχείρισης. Υπάρχουν εκεί έξω πολλές γυναίκες με το πρόβλημά σου, ήμουν κι εγώ μια απ αυτές, οπότε με τα κατάλληλα παυσίπονα μπορείς να αντέξεις τον πόνο. Δεν προσπαθείς αρκετά για να βρεις λύση πιστεύω...και ίσως σου αρέσει λίγο και η προσοχή και φροντιδα που λαμβάνεις από όλη σου την οικογένεια και φίλους κάθε μήνα.
@ babyDoll Ναι, κι εγώ θυμάμαι ότι απολάμβανα πολύ την προσοχή των γύρω μου όταν είχα αφόρητους πόνους σε συνδυασμό με ναυτία, διάρροια, λιποθυμίες και το ήξεραν όλοι στο σχολείο και αργότερα στη δουλειά, γιατί έπρεπε να πάω επειγόντως σπίτι, να χαπακωθώ και να περιμένω να έρθει η λύτρωση μετά από ώρες κλάματος. Γιατί να θες να γλυτώσεις από φρικτούς πόνους, όταν μπορείς να κάθεσαι κάθε μήνα σπίτι και να σε κανακεύει η μανούλα;
Παιδιά ηρεμήστε λίγο! Μιλάμε για πόνους περιόδου κι οχι για ανάρρωση από χημιοθεραπεία. Η κοπέλα δεν μιλά για εμετούς και διάρροια αλλά για πόνους περιόδου. Είχα περάσει το ίδιο, με θερμοφόρες έφευγα απο τη σχολή, έμενα στο κρεββάτι όλη μέρα έπαιρνα χάπια γι αυτό ίσως να ακούγομαι κυνική, γιατί έσφιγγα τα δόντια και συνέχιζα να κάνω αυτό που έκανα και έψαξα μια λύση! Πήγα σε γιατρούς και με βοήθησσαν.Η εξομολογούμενη πήγε στο γιατρό πήρε φάρμακα και μετά επαναπαύθηκε. Οταν έχουμε τόσο φριχτούς πόνους όσο λέει το κυνηγάμε παραπάνω. Γι αυτό αναρωτήθηκα μήπως απλά υπερβάλλει και θέλει να τραβάει την προσοχή των άλλων. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Και επαναλαμβάνω, το λέω γιατί κι εγώ είχα φρικτούς πόνους και πήγα σε γιατρούς για να το θεραπεύσω κι αναρωτιέμαι απλά για πιο λόγο δεν προσπαθεί περισσότερο
alpha2zeta η εξομολ. δε μίλησε για διάρροια και λιποθυμίές, υπάρχουν διάφορα επίπεδα πόνου. Ωντας παθούσα κι εγώ αδυνατώ να καταλάβω πως μπορεί να αντέχει τόσο φρικτούς πόνου για πάνω από 20 χρόνια χωρίς να κάνω κάτι. Μέχρι τα 20 μου υπέφερα πολυ κι εγώ και γι αυτόν ακριβός τον λόγο από τα 18 επισκέφτηκα διάφορους γιατρούς και δοκίμασα διαφορετικές θεραπείες χωρίς να θυματοποιώ τον εαυτό μου και να λέω ετσι έχει η κατάσταση και θα υποφέρω. Γι αυτό αναρωτιέμαι για τους λόγους της και αμφισβητώ την σοβαρότητα του πόνου της (ξέρεις οτι οι άνθρωποι υπερβάλλουν και λένε μικροψέμματα). Και γι αυτό την παροτρύνω να μην αφήνει τον εαυτό της έτσι αλλά να πάει σε κάποιον άλλον γιατρό. Πέραν ανοίατων και αυτοάνοσων ασθενειών στις μέρες μας υπάρχει ανακούφιση για τα υπόλοιπα.
#7H γράφουσα:"Έχω δοκιμάσει άπειρα χάπια, ασκήσεις, διατροφή, μασάζ και ομοιοπαθητική, έχω ψάξει μήπως είναι κάτι ψυχολογικό"."Έχω αλλάξει άπειρους γιατρούς και γυναικολόγους"."έτρεχα στα νοσοκομεία".vs BabyDoll:"Η εξομολογούμενη πήγε στο γιατρό πήρε φάρμακα και μετά επαναπαύθηκε"....Επιλεκτική ανάγνωση.
βλαχάκι δεν είναι επιλεκτική ανάγνωση απλά δεν ήθελα να αντιγράψω όλα όσα έγραψε. Μπορεί να πήγε σε 50 γιατρούς και να άλλαξε 10 νοσοκομεία και ομοιοπαθητικούς. Αυτό που λέω οτι οταν έχεις τόσο φριχτούς πόνους οσο περιγράφει η εξομολ. θα πας και στους υπόλοιπος 50 γιατρούς και στα υπόλοιπα 10 νοσοκομεία. Ειδικά αν ξέρεις οτι αυτός ο πόνος θα επηρεάσει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής σου. Just saying
Ανακατασκευάζεις τα αρχικά σου σχόλια και δεν είναι μεμπτό, αλλά μην προσπαθείς να πείσεις ότι δεν βαρύνει σε όλους -και πρωτίστως στην πάσχουσα- διαφορετικά, το αν έχει πάει "σε έναν -δύο γιατρούς και επαναπαύθηκε" (όπως έγραψες), με το αν έχει απευθυνθεί σε πληθώρα ιατρών και έχει δοκιμάσει άπειρες προσεγγίσεις (όπως η ίδια έγραψε) ...ή με το αν η μητέρα της είχε τα ίδια συπτώματα [κάτι που δύναται, επίσης, να επηρεάζει (εν μέρει bias) τους ιατρους] ...ή με το αν έχει απολυθεί από εργασία, λόγω της κατάστασής της. Φαντάζομαι στη σχολή δεν θα σε εδιωχναν ποτέ για την θερμοφόρα, στην δουλειά, πάλι, αν είσαι διπλωμένος σαν το τελικό σίγμα και δεν αποδίδεις, και τρέχεις κάθε τρεις και λίγο στις τουαλέτες, κάποιοι (δεν λέω όλοι) σίγουρα δεν θα το δουν καθόλου, μα καθολου θετικά.Φυσικά και καλόν θα ήταν να μην το βάλει κάτω η κοπέλα και να συνεχίσει να το ψάχνει με ειδικούς, αλλά ας μην κρίνουμε, μόνο, εξ ιδίων τα αλλότρια. Εσύ κατάφερες να βρεις λύση στο πρόβλημά σου και ήσουν τυ-χε-ρή, εκτός από επίμονη, η γράφουσα είναι μία διαφορετική περίπτωση.
Baby doll μξν ξεχνάς ότι οι γιατροί και οι εξετάσεις θέλουν και λεφτά. Δεν ξέρω τι παίζει με τις ασφάλειες υγείας στην Ελλάδα κορίτσια αλλά όταν είχα ένα άλλο γυναικολογικό πρόβλημα και δεν παιρνούσε για ένα χρόνο περίπου, κάθε μήνα πλήρωνα περίπου 200 ευρώ σε επισκέψεις, εξετάσεις και φάρμακα. Πήγα σχεδόν σε όλους τους γυναικολόηους του δημοσίου αλλά εκεί είχε 2 3 μήνες αναμονή για ραντεβού και άλλους τόσους για τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Άρα αναγκαζόμουν να πηγαίνω και σε ιδιώτες, όπου η επίσκεψη ήταν μίνιμουμ 50 ευρώ. Άρα άμα είσαι και άνεργη όπως η κοπέλα, είναι και αυτό ένα θέμα.
#6 Μην αισθάνεσαι ενοχές για το πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου αφού δεν επηρεάζει τη δουλειά και άλλες υποχρεώσεις. Εμενα μου φαίνεται λογικό αφού δουλεύεις βράδυ και μάλιστα είσαι όρθια να θες να ξαπλώνεις και να κοιμάσαι. Βιολογικά είμαστε προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε το βράδυ οπότε αν υποθέσουμε οτι κοιμάσαι πολύ αργά κάθε μέρα λόγω της δουλειάς σου είναι φυσικό να χρειάζεσαι περισσότερες ώρες για να αναπληρώσεις τον βραδυνό σου ύπνο.Μην ακούς τους άλλους και μην αισθάνεσαι ενοχές, δεν κάνεις κάτι κακό ούτε ενοχλείς κάποιον. Απλά κοιμάσαι
#3 Μήπως τα'χε και με τις 2 αδερφές; Μήπως τώρα τα 'χει και με τις 3 σας; Ή μηπως βγήκε η μια από αυτές νοκ αουτ και έμεινε η άλλη; Υ.Γ Ή η αδερφή της πρώην είναι κυριολεκτικά μωρό και ήθελε να την ταΐσει το γάλα της τα ξημερώματα;
#7:Θελω να αναφέρω κάτι αν και φοβάμαι οτι η απορία μου θα φανεί αφελεστατη στην κοπέλα η οποία απ'οτι λεει εχει ψαξει τα πάντα. Αντισυλληπτικά έχεις δοκιμασει;Το λεω κυρίως γιατι μας διαβάζουν πολλες γυναίκες και αυτα τα χάπια ειναι ακομα αρκετά δαιμονοποίημενα στην Ελλάδα.Εχω φιλη με δυσμηνορροια η οποία δε θέλει να τα ακούσει καν, ούτε γενικά το συζητάει με το γιατρο της σαν καποιο θεμα προς επίλυση, θεωρεί οτι αφου η μητέρα της έζησε όλη της τη ζωη έτσι, έτσι θα τη ζήσει κι αυτή,δεν υπάρχει λύση.Ωστόσο βοηθουν με τους πονους περιόδου, αν όχι όλες τις γυναίκες ,πολλές. Προσωπικά,αν και τα παιρνω για άλλο λογο εχω δει σαν ευχαριστο side effect τους πονους περιοδου να ελαχιστοποιουνται.Σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνω καμια να δοκιμασει ενα χαπι μονη της,αυτο που λεω ειναι συζητηστε το καθε πρόβλημα με το γιατρο σας κι αν δεν σαν καλύπτει υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.Χωρις καμια επικριτική διάθεση όλα αυτά, απλώς επειδη εχω ταλαιπωρηθει κι εγώ αρκετά με γυναικολογικα θεματα και η αντιδραση των περισσότερων γιατρών ηταν σαν αυτη που περιγράφει η κοπελα, όπως και πολλών αλλων γυναικών.Προς τη θεματοθετρια τώρα: πραγματικά ελπίζω να βρεις ανακούφιση στο προβλημα σου ,στο εύχομαι από καρδιάς.
Και εγώ το ίδιο ήθελα να πω! Σώθηκα! Τα παίρνω 4 μιση χρόνια και εγώ για θέμα αντισύλληψης ΄βασικά ξεκίνησε καθώς δεν ήξερα ότι βοηθάνε και στους πόνους και ΣΩΘΗΚΑ!!! Κάποια στιγμή είπα να τα σταματήσω για ένα δύο μήνες για ένα διάλειμμα (αν και η γυναικολόγος μου μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γενικά να τα παίρνω για μεγάλο χρονικό διάστημα) και έφριξα! Είχα ξεχάσει πόσο πονούσα γιατί πια δεν πονάω καθόλου! Δεν καταλαβαίνω καν ότι μου ήρθε! Δοκίμασε το σε παρακαλω αν δεν το έχεις κάνει ήδη (αφού μιλήσεις με τον γιατρό σου φυσικά)!!
Μεγαλη σωτηρία τα αντισυλληπτικά.Εγώ τα έπαιρνα ακριβώς για αυτό το λόγο,της δυσμυνόρροιας δηλαδή που προκαλούνταν και απο τις πολυκυστικές ωοθήκε που είχα και έιχα σωθεί.Δυστυχώς αναγκάστηκα να τα σταματήσω καθως μετά από χρόνια είχα αποκτήσει φριχτούς καθημερινούς πονοκεφάλους και ο νευρολόγος μου είπε ότι θα έπρεπε να τα κόψω γιατί ήταν πλέον επικίνδυνο να τα συνεχίσω και λόγω ηλικίας και επειδή καπνίζω.Οι πονοκέφαλοι έφυγαν οι πόνοι περιοδου όμως επέστρεψαν.