Στο σημερινό «Α μπα»: άμεσος κίνδυνος

Στο σημερινό «Α μπα»: άμεσος κίνδυνος Facebook Twitter
52

__________________
1.


Λενάκι Γειά σου ! Είμαι 22( ζω σε ένα μικρό σπιτάκι μόνη με τον σκύλο μου) και εκείνος 31. Έχουμε σχέση κατι παραπάνω απο 7 μήνες είναι ενα υπέροχο παιδί , πανέξυπνο και γενικά άξιο παλικάρι που λέμε!Δείχνει οτι νοιάζεται και μ'αγαπά. Μου έχει σταθεί στα δυσκολα !'οπως και εγώ θέλω να πιστεύω .. Το προβλημά μου είναι οτι εκείνος τρέχει , μου ζητησε να μείνουμε μαζι αφου εκείνος μένει με την οικογένεια του, λέγοντας μου οτι ειναι πολυ κουραστικό να κοίμαται μια εδω και μια εκεί . Εγώ δεν θα διαφωνώ , 'ελα μου όμως που εκείνος ειναι καλομαθημένος (και γενικά πολυ ιδιαίτερος χαρακτήρας στο φαγητό (μα πολύ) , δουλεύει πολύ και γενικά είναι κομμάτι παραδοσιακός!) δεν θέλω να έχω στο κεφάλι μου αν εκείνος έφαγε η όχι η αν έχει καθαρά ρούχα μιας και με λές γενικά και ακατάσατη και τεμπέλα! επίσης , δεν θέλω να γνωρίσω την οικογενεία του , (+ οτι ειναι πολυ θρησκευόμενοι όλοι τους ) Αγχώνομαι πολυ και τρέμω γιατί πιστεύω 'οτι δεν θα με εγκρίνουν οι δικοί του γιατί ούτε παραδοσιακή είμαι ούτε της εκκλησίας. δηλαδή δεν εχω και καμία διάθεση ουτε στους δικούς μου να πω οτι θα μείνω με κάποιον . Δεν θέλω να τον χάσω και ειναι πολύ σημαντικός για μένα , είμαι παρτάλι; δεν σκέφτομαι τις δικές του ανάγκες ή μήπως α μπα μου δεν τον αγαπώ αληθινά και δεν το έχω καταλάβει ?

- πιεσμένη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου όταν λες «αγαπώ αληθινά», αλλά επειδή υποψιάζομαι, μην χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη με αυτόν τον τρόπο. «Αληθινά» είναι μια λέξη που ταιριάζει στις πολύτιμες πέτρες, όχι στα ανθρώπινα συναισθήματα. Η «αληθινή» αγάπη δεν είναι η αγάπη χωρίς κανένα απολύτως όριο. Ούτε οι γονείς μας δεν μας αγαπούν πέρα από κάθε όριο. Υπάρχουν όρια γιατί από ένα σημείο και μετά τίθεται θέμα επιβίωσης. Η αγάπη χωρίς κανένα όριο δεν είναι καν αγάπη, είναι τεράστιο έλλειμα χαρακτήρα και πρόβλημα για όποιον «αγαπάει» έτσι.


Η απάντηση στην ερώτηση εξαρτάται από το τι προσδοκίες έχει ο φίλος σου από την συγκατοίκηση. Δεν είναι σαφές γιατί είναι τόσο αυτονόητο ότι τα καθαρά του ρούχα και η ντοματοσαλάτα χωρίς φλούδα είναι δική σου ευθύνη. Είναι κάτι που θεωρεί ο ίδιος αυτονόητο, ή εσύ; Επειδή λες ότι είναι κομμάτι «παραδοσιακός», ίσως να εννοείς ότι ως παραδοσιακός, γι'αυτόν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τον φροντίζεις όπως τον φροντίζει η μαμά του. Σε αυτή την περίπτωση, κάτσε και σκέψου αν θέλεις σχέση με κάποιον που σκέφτεται έτσι, γιατί δεν θα τον αλλάξεις εσύ, ούτε θα αλλάξει για σένα. Υπάρχουν αρκετές γυναίκες πρόθυμες να αναλάβουν τον ρόλο της μαμάς του, όπως υπάρχουν αρκετοί άντρες που δεν ψάχνουν γυναίκα για να αντικαταστήσει τη μαμά τους. Κανείς από τους δύο σας δεν χρειάζεται να καταπιέζεται.


Μπορεί να κάνεις λάθος όμως και να είναι κάτι που θεωρείς εσύ αυτονόητο χωρίς να ισχύει, οπότε πριν γίνει οτιδήποτε, πρέπει να κάνετε μια καλή κουβέντα για τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που έχετε ο ένας από τον άλλον. Πολλές φορές θεωρούμε πράγματα αυτονόητα που για τον άλλον δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Χρειάζεται επικοινωνία, που σημαίνει κουβέντα, συζήτηση, λόγια, με υπομονή και καλή διάθεση για να βγει μια άκρη. Τα όρια σου είναι σαφή: δεν θέλεις να ανακοινωθεί η συγκατοίκηση σε γονείς ως επίσημο βήμα, και δεν θέλεις να έχεις επιπλέον δουλειές επειδή αυτός θα μένει μαζί σου. Όταν γίνει η κουβέντα, να τα θυμάσαι και να τα εκφράσεις με απόλυτη σαφήνεια, πάνω από μια φορά, γιατί πολλές φορές οι άλλοι ακούν αυτά που θέλουν.


Δεν ξεκινάτε ανεπίσημα με τα σαββατοκύριακα, να κάνετε δοκιμή, να δείτε πώς θα πάει;


__________________
2.

Λενα θέλω μια καλή απάντηση που δεν θα είναι προσβλητική για μια καθηγήτρια στο σχολειο, η οποια τη μιση ωρα του μαθηματος μας λεει για τα παιδικά χρόνια της. Πόσο τυχερή είναι που τότε δεν υπήρχε ίντερνετ και έπαιζε όλο το απόγευμα με τα άλλα παιδιά και πόσο γαμάτα περνούσε. Επίσης ότι εμείς οι σημερινοί έφηβοι ακούμε μάπα μουσική καθώς η μόνη μουσική που αξίζει είναι η παλιά ροκ μουσική. Γενικά όταν μιλάμε για μουσική (συχνα) αν δεν έχει βγει είκοσι χρόνια αρχίζει να μας λεει ότι μόνο η παλιά μουσική έχει νόημα. Αυτή μας κάνει ιστορία, Αρχαία και Έκθεση. Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι το ύφος υπεροψίας που έχει συχνά. Μια πιασαρικη απάντηση που θα της το βουλώσει χωρίς να καταλάβει ακριβώς ότι είχα αυτή την πρόθεση χρειάζομαι. Καμία πρόταση;

-Ευα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Η πρόταση που έχω είναι ότι όσο είσαι νέα, είναι προτιμότερο να δείχνεις επιείκεια και ανοχή με τους μεγαλύτερους που αρχίζουν να αποκόπτονται από την κοινωνία επειδή αδυνατούν πια να την παρακολουθήσουν. Ποιος ξέρει, μπορεί να το πάθεις κι εσύ μια μέρα.


Οι «μεγαλύτεροι» δεν είναι οι συνταξιούχοι. Υπάρχουν συνταξιούχοι που αγοράζουν τάμπλετ και διαβάζουν τα νέα ονλάιν και δεν νοσταλγούν τις καλές εποχές που υπήρχε πάντα μια εφημερίδα στο σπίτι για να καθαρίζουν τα ψάρια. Αντίστοιχα υπάρχουν πενηντάρηδες ή και σαραντάρηδες (κάπου εκεί φαντάζομαι ανήκει και η δασκάλα σας) που η ζωή τους προσπέρασε γρήγορα, και για να καταφέρουν να αντισταθμίσουν αυτή την πραγματικότητα, αντεπιτίθενται βγάζοντας σκάρτο ό,τι εμφανίστηκε μετά την δική της «νιότη» (όπου «νιότη» είναι μια γενική έννοια και όχι ηλικία: είναι η ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας). Η υπεροψία της δασκάλας είναι η πανοπλία της, και η επιμονή της δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που έχει. Δεν υπάρχει η ατάκα που θα την κάνει να ντραπεί ή να καταλάβει. Αν καταλάβει, θα αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι έχει μείνει πίσω επειδή δεν μπορεί να ακολουθήσει και όχι επειδή δεν θέλει να ακολουθήσει, και αυτό ακριβώς είναι αυτό που πασχίζει να αποφύγει. Δεν της αρέσει η καινούρια μουσική επειδή δεν την καταλαβαίνει, δεν την καταλαβαίνει γιατί ζει εκτός κλίματος (η μουσική είναι τέχνη που ακουμπάει σε πολλά φάσματα) και για να εξηγήσει την έλλειψη κατανόησης, βγάζει το συμπέρασμα ότι η σημερινή μουσική δεν είναι αρκετά καλή όσο η «δικιά της».


Το πρόβλημα για μένα δεν είναι ότι συνάντησες έναν τέτοιον άνθρωπο, αυτό είναι χρήσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι αντί να σας κάνει μάθημα κάνει ψυχανάλυση στον εαυτό της και χάνετε τον χρόνο σας. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να την παρακινείτε να συνεχίζει το μάθημα, αν και ξέρω πόσο απολαυστικά είναι τα παραληρήματα των καθηγητών στο σχολείο, το θυμάμαι πολύ καλά. Μου φαίνεται όμως πραγματικά είναι ο μόνος ευγενικός τρόπος για ντραπεί. Ας πιστεύει ό,τι θέλει, η κατήχηση είναι παραβίαση των κανόνων.

 

__________________
3.


Α μπα διαβάζω έρευνες που λένε ότι η νέα γενιά δεν κάνει sex και γενικά προτιμάει ένα videogame από το να βγει έξω και να ζήσει. Χθες διάβασα ότι μέχρι και εφαρμογές για ηλεκτρονικό προξενιό έχουν βγει (tinder) που στο καλό πάμε?

- Nameless


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Διάβασε την δεύτερη παράγραφο της προηγούμενης απάντησης.


Για σένα θα συμπληρώσω τα εξής: το tinder δεν είναι προξενιό. Το προξενιό προϋποθέτει έναν μεσολαβητή που μεταφέρει μηνύματα (και τα μεταφέρει όπως του καπνίσει). Το tinder είναι άμεσο, μόνο μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αν με «προξενιό» εννοείς «ζευγαρώματα», ο κόσμος πάντα ζευγάρωνε, εδώ και χιλιάδες χρόνια γίνεται αυτή η δουλειά. Δεν «πάμε» κάπου πρωτότυπα. Το μέσο για να γίνει το ζευγάρωμα είναι ανάλογο με την εποχή. Από ραβασάκια πήγαμε στο swipe left. Πιο εύχρηστο μου φαίνεται.


Επειδή βιάζομαι, ρώτα έναν νέο να σου πει τι είναι το tinder και ζήτα του να σου το δείξει. Μετά ρώτα τον αν προτιμάει σεξ από βιντεογκέιμ. Παρεμπιπτόντως το tinder υπάρχει από το 2012, σου πήρε τέσσερα χρόνια για να πέσεις πάνω του. Τελικά όμως, για ποιο πράγμα κατηγορείς τους νεότερους; Επειδή αναζητούν ζευγάρωμα, δηλαδή σεξ, μέσω του tinder, ή επειδή δεν κάνουν αρκετό σεξ; Αυτό λέει η έρευνα που διάβασες. Όχι ότι "γενικά δεν κάνουν σεξ", αλλά ότι κάνουν λιγότερο απο την προηγούμενη γενιά, ποιος ξέρει τώρα τι έρευνα είναι και πώς έγινε, αλλά και; Πρέπει κάθε γενιά να κάνει τουλάχιστον το ίδιο ή περισσότερο σεξ από την προηγούμενη; Γιατί; Τελικά είναι ανήθικοι ή φλώροι;

__________________
4.

Αγαπητή Α, μπα
Έχω ένα φίλο που θέλει οπωσδήποτε να προσδιορίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Εγώ του είπα να μην αγχώνεται και πως και να μην γίνει άμεσα ή και ποτέ δεν έχει σημασία. Φυσικά δεν τον πιέζω να πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Το σημαντικό είναι να νιώθει αυτός καλά και να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Και τώρα η ερώτησή μου: Γιατί οι άνθρωποι έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να βάζουμε "ετικέτες" πάνω μας? Ξέρω πως πολλοί θέλουν να νιώσουν πως ανήκουν κάπου και πως η σεξουαλική ταυτότητα για τους περισσότερους προσδιορίζει κομμάτι του εαυτού τους, αλλά εγώ π.χ. δεν το σκέφτομαι έτσι. Θέλω να πω είναι κακό αν δεν θέλω να το κάνω αυτό για τον εαυτό μου (την προσδιόριση) και δεν κρίνω τους άλλους που το κάνουν? (Ξέρω πως υπάρχει όνομα ΚΑΙ για αυτούς που δεν αυτοπροσδιορίζονται αλλά απλά δεν θέλω να το κάνω για να έχω να το λέω π.χ. είμαι ένας Έλληνας γκέι μουσουλμάνος που τυχαίνει να είναι και vegan) Μήπως τα έχω μπερδέψει στο μυαλό μου τα labels με τα beliefs/ orientations? Βοήθησέ με να τα ξεκαθαρίσω...! Αν έχεις να μου προτείνεις και κάτι να διαβάσω!

-πρόθυμη να ξεμπερδευτώ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Αχ, αυτό το «αλλά»...


Ή καταλαβαίνεις ότι πολλοί θέλουν να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου, ή δεν το καταλαβαίνεις. Το «αλλά» γιατί το βάζεις; Το «αλλά» σημαίνει ότι τελικά ούτε το καταλαβαίνεις, ούτε το δέχεσαι. Δεν νιώθεις έτσι, οπότε; Επειδή δεν ταυτίζεσαι με κάτι, σημαίνει ότι αυτό το κάτι δεν ισχύει, ή αυτό το κάτι έχει κάποιο πρόβλημα; Το οποίο φανταστικό «πρόβλημα» πρέπει οπωσδήποτε να εξηγηθεί με τις δικές σου εμπειρίες και την δική σου οπτική;


Δεν είναι καθόλου κακό να μην θέλεις να προσδιοριστείς κάπως, αλλά είναι πολύ κακό να κρίνεις άλλους που το κάνουν, και φανερά τους κρίνεις. Τους κρίνεις γιατί δεν το καταλαβαίνεις, και αν αυτοί έχουν δίκιο, τότε εσύ έχεις άδικο – και εδώ κάνεις το λάθος. Όλα σωστά είναι. Δεν αρκεί να λες ότι καταλαβαίνεις κάτι, ή ότι «ξέρεις» κάτι. Αν το καταλαβαίνεις, τότε το σέβεσαι και δεν προσπαθείς να πατρονάρεις τους άλλους μειώνοντας τις ανησυχίες τους. Αν ο φίλος σου αγχώνεται για το θέμα, η απάντηση δεν είναι «μην αγχώνεσαι». Η απάντηση αυτή σημαίνει «σε αγνοώ επειδή δεν ταυτίζομαι, και το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ο εαυτός μου». Υπάρχουν κι άλλα εκτός από αυτά με τα οποία ταυτίζεσαι. Είναι τα περισσότερα.


Διαχωρίζεις το «είμαι λευκός και ανυπόμονος άνθρωπος» και άλλες λέξεις που περιγράφουν έναν άνθρωπο, από τις λέξεις που προσδιορίζουν την σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου, γιατί είναι ολοκάθαρο ότι εκεί έχεις το πρόβλημα προσδιορισμού, δεν είναι γενικό. Γιατί άλλοι προσδιορισμοί είναι ταμπέλες, και άλλοι είναι απλές λέξεις; Δεν θα βρεις εύκολα την απάντηση σε βιβλία, γιατί μιλάς για κάτι που είναι πολύ δικό σου, και για την ώρα είναι κρυμμένο κάτω από πολλές στρώσεις που δεν βλέπεις. Κι επειδή δεν ξέρω τι είναι αυτό που σου δημιουργεί αυτό το αγκαθάκι, δεν ξέρω τι να σου προτείνω. Μολαταύτα, μια απλή αναζήτηση στο google με όρους "labels and sexuality" με έβγαλε πάνω σε αυτό ωραίο κείμενο. Αν έχεις μπερδέψει κάτι στο μυαλό σου, διάβασε για να το ξεμπερδέψεις. Μην ζητάς άλλους να σου πουν τι να διαβάσεις για να ξεμπερδέψεις τα κουβάρια σου, δεν είσαι πια στο σχολείο. Η αναζήτηση της απάντησης είναι τόσο σημαντική όσο και η απάντηση.

__________________
5.


Αγαπητή κα. Αμπα, συγχαρητήρια κατ' αρχάς για την στήλη σας, μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σας αν και δεν συμφωνώ πάντα.
Στο δια ταύτα: συγγενικό πρόσωπο μου, σαν αδερφή ένα πράγμα, μου είπε ότι στον τελευταίο καβγά με τον φίλο της, με τον οποίο μένουν μαζί, παίξαν ξύλο. Μαλώναν, όπως συμβαίνει τον τελευταίο μήνα, και αυτός άρχισε να την χτυπάει. Από ότι μου είπε την κλώτσησε, είχε μελανιές στα χέρια κ στα πόδια όπως κ στο κεφάλι πληγή. Μου είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που συνέβη.
Περιττό να πω ότι έπεσα από τα σύννεφα για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, γιατί δεν του φαίνεται καθόλου. Θα μου πεις έχουν ταμπέλα αυτοί που χτυπάνε; Επιβεβαιώνει πανηγυρικά ο συγκεκριμένος τη φράση "τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι".
Δύο μέρες μετά που μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τη δικιά μου μου πρότεινε να πάμε όλοι μαζί σε μια εξωτερική δραστηριότητα. Είναι δυνατόν να μην έχει φύγει ακόμη;
Ειλικρινά δεν ξέρω πως να το χειριστώ. Δεν είναι ευτυχισμένη μαζί του γενικά, υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Θέλει να πάει σε ψυχολόγο αλλά ακόμη δεν το έχει κάνει. Αλλά αυτό που συνέβη ήταν το κερασάκι στη τούρτα.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα παντρευτεί αυτόν τον άνθρωπο...
Τι να κάνω για να την βοηθήσω; Να το πω σου γονείς της;;; Ειλικρινά σηκώνω τα χέρια ψηλά.....

-Άκρως προβληματισμένη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Δεν λες πού μένετε και τι περιθώρια έχεις εσύ, αλλά πιθανές κινήσεις είναι να πάρεις τηλέφωνο σε γραμμές που δίνουν συμβουλές για κακοποιημένες γυναίκες, να την παραπέμψεις σε αυτά τα κέντρα για να καταλάβει τι συμβαίνει, να της προτείνεις να τη φιλοξενήσεις για να έχει κάπου να μείνει αφού χωρίσει, να βρεις ψυχολόγο και να της κλείσεις ραντεβού και να πάτε μαζί, και να το πεις στους γονείς της και στους φίλους της, ώστε να έχει μια ομάδα που θα της πει πόσο επείγον είναι να απομακρυνθεί από αυτό τον άνθρωπο, και μια ομάδα υποστηρικτική που θα πρέπει να συνεργαστεί. Το τελευταίο που πρέπει να κάνεις είναι να σηκώσεις τα χέρια ψηλά, ειδικά αν την νιώθεις σαν αδερφή σου. Η κοπέλα δεν καταλαβαίνει τι της συμβαίνει επειδή είναι μέσα στο πρόβλημα. Μπορείς να βοηθήσεις, και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.

__________________
6.


Αγαπητή Αμπα,
Διαβάζω καιρό τη στήλη σου και ομολογώ ότι τόσο οι απαντήσεις σου όσο και τα σχόλια των αναγνωστών μου δίνουν τροφή για σκέψη

Παρακολουθώντας σε καιρό έχω πετύχει ερωτήσεις αναγνωστριών για φίλες που τους «έκλεψαν» το αντικείμενο του πόθου.

Λοιπόν, εγώ ανήκω στην αντίθετη πλευρά.

Προ 6 μηνών μία φίλη μου γνώρισε κάποιον σε μια κοινή τους δραστηριότητα (με το γνώρισε εννοώ ότι συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο, δεν συστήθηκαν καν προσωπικά). Στην παρέα δήλωσε ότι τον θεωρεί ωραίο παιδί και αν προέκυπτε κάτι μεταξύ τους δε θα τη χάλαγε καθόλου. Μετά από λίγες μέρες γνώρισα κι εγώ το εν λόγω παιδί (μικρή κοινωνία γαρ), του άρεσα, μου άρεσε, με πλησίασε με δική του πρωτοβουλία για να γνωριστούμε, μου πρότεινε να βγούμε και fast forward έξι μήνες μετά είμαστε μαζί.

Το πρόβλημα είναι ότι η φίλη μου πλέον, παρά τις προσπάθειές μου, έχει τυπική επικοινωνία μαζί μου στο πλαίσιο της ευρύτερης παρέας. Σημειωτέον την είχα ενημερώσει (λίγο άγαρμπα είναι η αλήθεια-περισσότερο της είχα ανακοινώσει) ότι μιλάμε με αυτό το παιδί και ότι κανονίσαμε να βγούμε. Της ζήτησα συγγνώμη που δεν χειρίστηκα την κατάσταση πιο διακριτικά, αλλά ομολογώ ότι βαθιά μέσα μου δεν πιστεύω ότι είχα υποχρέωση να της ζητήσω την άδεια. Επίσης, σε παλιότερο αντίστοιχο περιστατικό (αγόρι για το οποίο μου είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι της άρεσε, με πλησίασε και με διεκδίκησε έντονα), ξέκοψα εξ αρχής κάθε επαφή μαζί του για να μην την πληγώσω.
Το θέμα είναι ότι πραγματικά είναι μια εξαιρετική κοπέλα, λυπάμαι που το πήρε τόσο βαριά και θα ήθελα να την ξαναέχω κοντά μου, προφανώς σε μια σχέση με άλλες βάσεις και προϋποθέσεις αναλογικά με την πρότερη μας σχέση, λόγω των νέων δεδομένων.

Και εδώ ζητάω τη συμβουλή σου, καθώς και του φιλοθεάμονος κοινού: Να συνεχίσω τις προσπάθειες ή γίνομαι κουραστική και φέρνω σε δύσκολη θέση ένα άτομο που δεν θέλει πια τη φιλία μου.

ΥΓ. Κατανοώ βέβαια πως η ιστορία είναι ειπωμένη από τη δική μου πλευρά και δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενική θέαση των γεγονότων. Εντούτοις, κάθε σκέψη πάνω στο θέμα είναι ευπρόσδεκτη.

-Ανώνυμη

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Δηλαδή, κατάλαβα καλά; Κάποια σου έκοψε την καλημέρα επειδή της γυάλισε ένας άγνωστος, και μετά αυτός ο άγνωστος γνώρισε εσένα και τα φτιάξατε;


Κι εσύ το θεωρείς και λογικό, γιατί πιστεύεις ότι έκλεψες κάποιον από κάποια;


Οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα. Δεν πήγατε σε βιτρίνα να διαλέξετε παπούτσια, αλλά κι έτσι να ήταν, δεν έχει πρώτα δικαίωμα αυτός που τα είδε πρώτα – πώς είναι δυνατόν να διαιωνίζεται αυτή η αντίληψη μεταξύ των ανθρώπων; Μου φαίνεται ειδικότερα πιο έντονο μεταξύ των κοριτσιών γιατί κατά βάθος περιμένουν να τις διαλέξουν, και αν κάποιος διαλέξει άλλη, δεν το θεωρούν γούστο του και καπέλο του: πιστεύουν ότι κάποια μάγια έκανε η άλλη και τον κέρδισε, λες και είναι βραβεία οι άντρες. Κι εν τω μεταξύ αυτός ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα για όλα αυτά!


Την καταλαβαίνω που πληγώθηκε, γιατί είναι άνθρωπος και ενεργοποιήθηκαν τα πιο ποταπά της αντανακλαστικά (που έχουν μέσα ανταγωνισμό. Θα την πείραζε λιγότερο αν αυτός προτιμούσε μια άγνωστη). Αλλά δεν έστειλε αυτή την ερώτηση, εσύ την έστειλες, και πρέπει να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να κλέψεις κανέναν από καμία, γιατί οι άλλοι έχουν γνώμη και άποψη και δικά τους γούστα. Πρόβλημα υπάρχει αν προκύπτει ψέμα, απάτη και διπλή ζωή. Όταν δεν υπάρχει δέσμευση, δεν υπάρχει πρόβλημα, εκτός του πληγωμένου εγωισμού, που eleoc πια, δεν χρειάζεται να είναι τόσο εύθραυστος.

_________________
7.

Είμαι 22 και έχω κάνει 2 βασικές σχέσεις. Θα έλεγα και τις 2 λίγο πιεστικές. Στην πρώτη μου σχέση, που ήταν και ο εφηβικός μου έρωτας, ήμουν 4 χρόνια και στην δεύτερη 1 και χώρισα πριν λίγες μέρες. Ο δεύτερος, 25 ετών, ήταν βίαιος, τσακωνόμασταν συχνά, με έβριζε άσχημα και πριν δύο μήνες είχαμε πάει ένα διήμερο και με είχε χτυπήσει. Μου έλεγε ότι έφταιγα εγώ για αυτό και ότι τον προκάλεσα με τα λόγια μου. Με ζήλευε παθολογικά, αλλά ποτέ δε του είχα δώσει κάποια αφορμή αλλά και ούτε υπήρχε κάτι να ζηλέψει. Ζήλευα και εγώ γιατί πολλές φορές με σύγκρινε φανερά με την πρώην του και άλλες κοπέλες και ένιωθα μειονεκτικά. Παρόλα αυτά τον ήθελα και έμενα, έβρισκα δικαιολογίες και ήθελα να πιστεύω κάθε φορά πως θα αλλάξει, πίστευα πως είχα την δυνατότητα ίσως να τον αλλάξω και εγώ. Πάντα μου έλεγε να αλλάξω εγώ, πως δεν ήμουν σωστή, αλλά ποτέ δεν έβρισκα το λάθος μου. Δε μπορούσα να προβλέψω ποια πρόταση, ποια λέξη θα τον ενοχλούσε την επόμενη φορά. Σε αυτόν τον άνθρωπο εμπιστεύθηκα τελευταία, οικογενειακά προβλήματα "ζωής" θέλοντας να του εξηγήσω ότι τα πράγματα στο σπίτι μου είναι δύσκολα, ότι δεν είναι καλά και δεν έχω χρόνο και χώρο για ψευτοζητήματα και τσακωμούς χωρίς βάση και επιχειρήματα. Του είπα για ζητήματα που με βασανίζουν από την παιδική μου ηλικία και που με κάνουν να φοβάμαι. Πράγματα που δε μπορώ να βγάλω από πάνω μου γιατί ακόμα με ακολουθούν. Εκείνος σε δεδομένους τσακωμούς μου τα χτύπησε, με έβριζε και έλεγε πως εξαιτίας αυτών έχω κακή ψυχή και φέρομαι άσχημα. Πως μοιάζω στα άτομα που μου τα προξένησαν αυτά (κάτι που του έχω εκμυστηρευθεί πως είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου). Πως δεν έχω καμία αξία σαν άνθρωπος και πως μπήκα απλά στη ζωή του για να του αποδείξω πόσο άξιζε η προηγούμενη. Με απειλούσε πως θα με ξαναχτυπήσει αν απαντήσω, ενώ μου είχε ορκιστεί πως δε θα το ξανακάνει και δε θα το ξαναπεί. Ποτέ δε του φέρθηκα άσχημα, ήμουν όμως πάντα απόλυτη πως αυτά που λέει και οι ζήλιες που κάνει, δεν έχουν βάση και πως έχω άλλα σοβαρά προβλήματα. Κανένας άνθρωπος δε μου τα έχει πει αυτά σε όλη τη ζωή μου. Είμαι καλός άνθρωπος, θέλω να βοηθάω τους άλλους και θα το έκανα με κάθε κόστος γιατί ξέρω πως είναι να μην έχεις ένα χέρι βοηθείας. Δεν νιώθω ότι έχω μισή κακία μέσα μου.
Πως μου τα είπε όλα αυτά; Ποιο είναι το λάθος μου; Πέραν από το ότι έμεινα. Τι άνθρωπος είναι αυτός που χτυπάει αυτά που του έχω εμπιστευθεί με πόνο ψυχής και τι άνθρωπος είμαι εγώ που δέχομαι να τα ακούω, να μένω, να κοιμάμαι μαζί του, που του τα είπα και που δε το είδα ότι δεν άξιζε να του τα πω; Την τελευταία φορά που τσακωθήκαμε και του είπα πως χωρίζουμε, με τράβαγε να ανέβω με το ζόρι στο σπίτι του, του είπα πως δεν πρόκειται και πως θα φωνάξω αν συνεχίσει να με τραβολογάει και πήγαμε παρακάτω. Δε με άφηνε να φύγω και παρόλο που τα έλεγε όλα αυτά αποπειράθηκε πολλές φορές να με αγκαλιάσει και μου ζήτησε να μη φύγω. Ήμουν κάθετη και τέλος μου είπε πως έχω ψυχολογικά και πως σε κάποιον που του τα εκμυστηρεύθηκε(τα οικογενειακά μου)του είπε πως έχω σοβαρό πρόβλημα. Πειράχτηκα πολύ, γιατί επιλεκτικά άτομα ήθελα να ξέρουν αυτά τα πράγματα και μου είπε πως τα είπε γιατί δε θα μπορούσε να είναι μαζί μου ξέροντας αυτά τα πράγματα για το σπίτι μου. Που εμπλέκομαι εγώ; Κανένα από αυτά δεν ήταν επιλογή μου να συμβούν. Με καθορίζουν όλα αυτά; Αναρωτιέμαι για εμένα. Αλλά θα έπρεπε να αναρωτιέμαι; Κλονίζεται έτσι ένας άνθρωπος ξέρει ποιος είναι; Κι αν δεν ξέρω ποια είμαι, θα μπορούσα να είμαι όλα αυτά; Είμαι αυτή που νομίζω τόσα χρόνια πως είμαι; Βλέπει κάτι που δε βλέπω για εμένα; Θέλω να δω ένα ψυχολόγο, όχι γι αυτόν, για εμένα. για να με βοηθήσει κάποιος ειδικός να σηκώσω αυτό το βάρος, να βρω τον εαυτό μου και να είμαι σίγουρη. Όχι το γκομενικό, το οικογενειακό βάρος. Μέχρι να έχω τη δυνατότητα όμως, δε μπορώ να με βασανίζουν όλα αυτά που είπε. Η κολλητή μου που γνωρίζει τις καταστάσεις, λέει πως έχει άδικο και τα είπε γιατί ήξερε τις αδυναμίες μου και ήθελε να με πληγώσει. Θα έλεγε το αντίθετο όμως; και ναι ισχύει πως τις ήξερε, αλλά είναι πολύ απλό να το λέει εκείνη. Και εν τέλει γιατί με αμφισβητώ τόσο;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Πολυαγαπημένη φίλη, πόσο θα ήθελα να μπορούσα να κάνω κάτι πιο χρήσιμο από αυτό που μπορώ να κάνω.


Ορθά συσχετίζεις τις αποκαλύψεις του παρελθόντος σου με αυτόν, αλλά το κάνεις με λάθος τρόπο.


Ο λόγος που βρίσκεσαι σε μια πολύ κακοποιητική σχέση, ο λόγος που βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο επειδή δεν μπορείς να καταλάβεις πότε κινδυνεύεις. Ο λόγος που δεν φεύγεις, ο λόγος που τον πιστεύεις, που ελπίζεις να αλλάξει, ο λόγος που ανέχεσαι όλη αυτή την κατάσταση και δεν μπορείς να τη λήξεις, είναι ότι πιστεύεις αυτά που σου λέει: ότι φταις για αυτά που έζησες, και γι'αυτό πρέπει να τιμωρηθείς, και δεν σου αξίζει κάτι καλύτερο.


Δεν λες τι έχεις περάσει και αποφεύγεις να δώσεις έστω και ένα ελάχιστο στοιχείο, και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι είναι πράγματα που ούτε σε λέξεις μπορείς να τα βάλεις επειδή είναι πολλά και είναι σοβαρά και δεν λέγονται γιατί καλύπτονται από πολλά ταμπού. Για την ώρα δεν είσαι σε θέση να τα επεξεργαστείς για να πειστείς ότι ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ, ώστε να στείλεις αυτόν εκεί που πρέπει, και για να μην δεχτείς ποτέ ξανά την κακοποίηση ως κάτι που σου αξίζει. Είναι παραπάνω από κατεπείγον να χωρίσεις με ασφαλή τρόπο, να αλλάξεις τηλέφωνα αν χρειαστεί, να τον ξεγράψεις όπως ποτέ δεν έχει ξεγραφτεί άνθρωπος, και να βρεις αμεσότατα ψυχολόγο.


Η κολλητή σου μόλις που άγγιξε την επιφάνεια. Δεν θέλει απλά να σε πληγώσει. Θέλει να σε ελέγχει. Θέλει να σε πείσει ότι δεν αξίζεις τίποτα, απολύτως τίποτα, ώστε να δέχεσαι την κακοποίηση χωρίς διαμαρτυρίες, ώστε να μην φύγεις, ώστε να μην καταλάβεις ότι είναι επικίνδυνος και έχει προβλήματα που θα μπορούσαν μια μέρα να τον βάλουν στη φυλακή, ώστε να μην καταλάβεις ότι το πρόβλημα το έχει αυτός, και όχι εσύ.


Πάρε τηλέφωνο στο 15900 ή σε όποια γραμμή λειτουργεί για κακοποιημένες γυναίκες, βρες ψυχολόγο, ξεκίνα θεραπεία, χώρισε. Χώρισε αμέσως, γιατί κινδυνεύεις. Κινδυνεύεις, δεν το λέω μεταφορικά. Μην τον ξαναδείς σε κλειστό χώρο, μόνο σε δημόσιο, με κόσμο και με φίλους γύρω σας. Αν διαβάζεις, στείλε μήνυμα.

52

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6 Διαβάζω ξανά και μανά και ξανάμανα και... άλλα βλέπω κι άλλα καταλαβαίνω. Μάλλον πρέπει να δείξω. Τα σχόλια μέσα σε [ ] είναι δικά μου, ελαφρώς μεγενθυμένα, επαρκώς τροποποιημένα προς χάριν της κοσμιότητος και άνευ επιμέλειας παρουσιάσεως. "Λοιπόν, εγώ ανήκω στην αντίθετη πλευρά. [αλλά εσείς να μου πείτε ότι δεν είναι έτσι]Προ 6 μηνών μία φίλη μου γνώρισε κάποιον σε μια κοινή τους δραστηριότητα (με το γνώρισε εννοώ ότι συνυπήρξαν στον ίδιο χώρο, δεν συστήθηκαν καν προσωπικά) [τον είδε από χιλιόμετρο μακρυά και της φάνηκε ότι ανθρωποφέρνει, τελείως ασήμαντο δηλαδή]. Στην παρέα δήλωσε ότι τον θεωρεί ωραίο παιδί και αν προέκυπτε κάτι μεταξύ τους δε θα τη χάλαγε καθόλου [δηλαδή δήλωσε ότι τον γουστάρει κι ίσως προσπαθήσει να κάνει το πρώτο βήμα αλλά σιγά μην προλάβει]. Μετά από λίγες μέρες γνώρισα κι εγώ το εν λόγω παιδί (μικρή κοινωνία γαρ) [τι, μόνο εκείνη θα γνωρίζει τους όμορφους;;], του άρεσα, μου άρεσε, με πλησίασε με δική του πρωτοβουλία για να γνωριστούμε [ξεσκιστηκα να τον κοιτάω και να χασκογελάω οπότε άργησε ο άτιμος αλλά το 'πιασε το μήνυμα και πλησίασε], μου πρότεινε να βγούμε και fast forward έξι μήνες μετά είμαστε μαζί [σιγά μην τον άφηνα].Το πρόβλημα είναι ότι η φίλη μου πλέον, παρά τις προσπάθειές μου, έχει τυπική επικοινωνία μαζί μου στο πλαίσιο της ευρύτερης παρέας [πληγώθηκε που τα βρήκα με αυτόν που μου είπε ότι της άρεσε]. Σημειωτέον την είχα ενημερώσει (λίγο άγαρμπα είναι η αλήθεια-περισσότερο της είχα ανακοινώσει) [και πολύ της είναι, άσε που εγώ είμαι πιο όμορφη και σιγά μην κάτσω ν'ασχοληθώ με την πλέμπα καθότι είναι και καλοκαιροφθινόπωρο] ότι μιλάμε με αυτό το παιδί και ότι κανονίσαμε να βγούμε. Της ζήτησα συγγνώμη που δεν χειρίστηκα την κατάσταση πιο διακριτικά, αλλά ομολογώ ότι βαθιά μέσα μου δεν πιστεύω ότι είχα υποχρέωση να της ζητήσω την άδεια [και πολύ ασχολήθηκα μαζί της αλλά έχε χάρη που είμαι καλόψυχη βρε]. Επίσης, σε παλιότερο αντίστοιχο περιστατικό [ένα από τα πολλά αλλά σιγά μην τα θυμάμαι όλα] (αγόρι για το οποίο μου είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι της άρεσε, με πλησίασε και με διεκδίκησε έντονα) ξέκοψα εξ αρχής κάθε επαφή μαζί του για να μην την πληγώσω [φλέρταρα βέβαια, αλλα μόνο λιγουλάκι, τ' ορκίζομαι, και αφού στο τέλος της τον άφησα γιατί δεν έκανε κίνηση; ποιος της φταίει;]Το θέμα είναι ότι πραγματικά είναι μια εξαιρετική κοπέλα [κάνει για να μ'ακούει να μιλάω για το πόσοι πολλοί με θέλουν και πόσο ωραίο αγόρι έχω], λυπάμαι που το πήρε τόσο βαριά [χαβαλέ έκανα και απλώς μου έκατσε, γιατί δε γελάει κι αυτή και με κάνει να αισθάνομαι άσχημα] και θα ήθελα να την ξαναέχω κοντά μου, προφανώς σε μια σχέση με άλλες βάσεις και προϋποθέσεις αναλογικά με την πρότερη μας σχέση, λόγω των νέων δεδομένων [προφανώς δε με νοιάζουν τα συναισθήματά της, αλλά να μωρέ, μου λείπει να είμαι το κέντρο της προσοχής, ίσως και μια δεύτερη γνώμη όταν πηγαίνω στο μολ να δω για νεωτερισμούς]"πηγή πρωτότυπου: www.lifo.gr Αυτή είναι μια άλλη πλευρά της ιστορίας σου. Μόνο εσύ ξέρεις ποια είναι η αλήθεια. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι αν πραγματικά ήθελες να κρατήσεις τη φιλία σου, θα την έπιανες, θα μιλούσες μαζί της και θα μάθαινες τι πραγματικά την πείραξε. Κάνεις βέβαια το άλλο, ζητάς επιβεβαίωση για το ηθικόν της πράξης σου από εδώ κι από αγνώστους. Μήπως ήδη υποψιάζεσαι πως ό,τι πείραξε τη φίλη σου δεν έχει σχέση με το αγόρι αλλά με τη δική σου ανταγωνιστική συμπεριφορά;;
Διακρίνω μια μνησικακία για την κοπέλα; Γιατί πρέπει οπωσδήποτε η κοπέλα να ανταγωνιζόταν τη φίλη της; Παράξενο είναι να έτυχε να αρέσει στο αγόρι και να τον προσέγγισε αυτός χωρίς αυτή να κάνει το πρώτο βήμα; Και στο κάτω κάτω γιατι να τον άφηνε; Αν της άρεσε και του άρεσε και εφόσον είναι μαζί οπότε μάλλον πάει καλά αυτη η σχέση γιατί να κανε πίσω; Δηλαδή αν δεν έκανε κάτι μαζί του, θα κέρδιζε κάτι η φίλη της;Και, τέλος, γιατί να θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής και όχι απλά να νιώθει άσχημα που πίκρανε μια φίλη της; Και τέλος πως ξέρεις ότι δεν προσέγγισε τη φίλη της για να τη ρωτήσει τι την πείραξε πραγματικά και δεν έφαγε πόρτα;Να κάνω τη ριψοκίνδυνη μαντεψιά ότι ανήκεις στην κατηγορία της "άλλης φίλης"; Ότι δηλαδή κάποτε κάποιος που σου άρεσε προτίμησε τη φίλη σου αντί για σένα;
Καμιά μνησικακία και καθόλου παράξενο να έτυχε. Αν εσένα δεν σου έκαναν εντύπωση τα "λίγο άγαρμπα-δεν την ενημέρωσα, το ανακοίνωσα...", " δεν ένιωσα καμιά υποχρέωση...", "θα ήθελα να την ξαναέχω κοντά μου σε μια σχέση με άλλες βάσεις και προϋποθέσεις...", τότε οκ. Εμένα μου έκαναν εντύπωση, και μάλιστα άσχημη, γιατί δείχνει ότι στο μυαλό της υποβόσκει μια ανισότητα μεταξύ της ιδίας και της φίλης της. Κι αυτό δεν είναι βάση για πραγματική φιλία. Κατά τα άλλα, νομίζω ότι ανέφερα εξ αρχής ότι αυτό καταλαβαίνω εγώ, λέω πως την αλήθεια τη γνωρίζει μόνο η ίδια και νομίζω πως είναι αυτονόητο το ότι όλοι μπορούμε να διαβάζουμε το ίδιο κείμενο και να κατανοούμε διαφορετικά πράγματα ο καθένας κι αυτό ακριβώς μας επιτρέπεται να σχολιάζουμε εδώ, την διαφορετική οπτική μας γωνία. Δεν υπάρχει λόγος να τσουβαλιάζεις και να ταμπελιάζεις με ριψοκίνδυνες μαντεψιές, μπορείς να ρωτήσεις αν τόσο σε ενδιαφέρει. Και όχι, δεν ανήκω σε καμία από τις δύο κατηγορίες, προς το παρόν τουλάχιστον. Ανήκω όμως στην κατηγορία που έζησε σε "μικρή κοινωνία" κι έχω δει πολλά παρόμοια και σχεδόν όλα καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο όπως αυτόν της κοπελιάς. Ψύχρανση σχέσεων μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων συνοδευόμενη από πολύωρα παράπονα κι ερωτήσεις σε τρίτους. Αν θες λοιπόν να "μαντέψεις" κάτι, να μαντέψεις ότι ήμουν πολλάκις μία από τους τρίτους. Και δε θα είναι και ριψοκίνδυνο :)
@4:Η απάντηση θεωρώ είναι σωστή, αλλά με περιορισμένο χρονικό προσδιορισμό, το δε πνεύμα της κοπέλας σωστό και αυτό, αλλά κατ’εμέ θα εντοπίζεται πλειοψηφικά σε μια καλύτερη -και εύχομαι σύντομα πραγματική- κοινωνία.Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα, πώς θα φαινόταν σήμερα, σε μια χώρα δυτικού κόσμου, μία συζήτηση με θέμα τη γυναικεία ψήφο; Τότε, υπήρχε η ετικέτα της σουφραζέτας και αυτό που σήμερα είναι αυτονόητο, κάποτε αποτελούσε θέμα συζήτησης και κατακτήθηκε με αγώνα. Άρα, καλώς υπήρξε συνάσπιση κάτω από μια ετικέτα (όπου η ετικέτα κρύβει ολόκληρη ιδέα), αλλά κακώς που υπήρχε εποχή που οι άνθρωποι δεν θεωρούσαν αυτονόητη τη γυναικεία ψήφο. Από την άλλη, κακώς που το φαινόμενο δεν έχει εκλείψει σε όλες τις χώρες, άρα καλώς που υπάρχει το κίνημα του φεμινισμού. Στο σύνολο του θέματος, κακώς που ακόμα ασχολούμαστε με κάτι που πρέπει να είναι αυτονόητο παντού.Κατ’αναλογία αυτής της σκέψης, το θέμα της ατομικής σεξουαλικότητας. Καλώς υπάρχουν κοινότητες και προσδιορισμοί, γιατί μέσω αυτών γίνονται αγώνες και κερδίζονται ελευθερίες. Από την άλλη, κακώς που η ανθρωπότητα ακόμα ασχολείται για ένα θέμα όπως η σεξουαλικότητα, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, στο βαθμό που δεν παραβιάζονται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αφού όμως η ανθρωπότητα δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, καλώς που υπάρχουν ετικέτες, για να υπάρχει φωνή έκφρασης όλων των επιλογών. Στο σύνολο, και πάλι, κακώς που η ανθρωπότητα ακόμα ασχολείται με τέτοια θέματα, ενω θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
#7Στεναχωρήθηκα πολύ διαβάζοντας την ιστορία σου. Μακάρι να μπορούσες να καταλάβεις ότι δε φταις σε τίποτα και ότι αυτός ο (πρώην για πάντα ελπίζω) είναι ένας επικίνδυνος χειριστικός άνθρωπος που προσπάθησε να σε θυματοποιήσει για να σε ακινητοποιήσει στη σχέση.και ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι τέτοιες σχέσεις συχνά καταλήγουν σε σοβαρές σωματικές βλάβες και ακόμα και θάνατο.Μη σκέφτεσαι σε παρακαλώ ΄΄οτι δεν αξίζεις επειδή έμεινες,σκέψου ότι ίσα ίσα παρόλαυτά που πέρασες και με την οικογένειά σου εσυ έφυγες! Δεν έμεινες,δεν ανέχτηκες,όρθωσες το ανάστημα σου και έφυγες.δεν έχει σημασία που δεν το έκανες την πρώτη φορά,σημασία έχει ότι βρη΄κες τη δύναμη και το έκανες. Οπότε σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου και αγάπησε τον.μείνε μακριά από αυτόν τον άνθρωπο και σε παρακαλώ πήγαινε σε ψυχολόγο να σε βοηθήσει και να αντιμετωπίσεις ό,τι σου έχει αφήσει η ιστορία με την οικογένειά σου αλλά και να σου δώσει τον τρόπο να θωρακίσεις τον εαυτό σου απέναντι σε αυτόν αλλά και σε οποιονδήποτε στο μέλλον πάει να φερθεί έτσι.
#7 Δεν φταις σε τίποτα και για να το καταλάβεις αυτό πάρε τηλέφωνο σε ένα από τα κέντρο ψυχικής βοήθειας ή και σε περισσότερα (γιατί όχι).Δεν φταις σε τίποτα! Και επειδή δεν το έχεις καταλάβει ακόμα αυτό έχεις πέσει σε ένα πολύ επικίνδυνο άτομο που προσπαθεί να σε υποτιμήσει/μειώσει ψυχικά. Όταν του ξεφεύγεις θυμώνει και αντιδρά πιο έντονα με το να σε υποδουλώσει σωματικά. Δεν φταις εσύ! Δεν φταις! Δεν φταις! Με τίποτα δεν φταις!
#5 Αν δεν έχει ηδη φύγει,σαφώς και έχει τα θέματά της,αν και ούτως ή άλλως έχει σοβαρότατο πρόβλημα.Προκάλεσε ,δεν προκάλεσε,έφταιγε δεν έφταιγε, χτύπησε πρώτη ή έφαγε ξύλο ,μιλάμε για πρόβλημα.Θα την κάτσεις σ ένα τραπέζι και θα της πεις ότι είναι άρρωστη και πρέπει να πάει σε γιατρό.Ψυχίατρο .Τελεία και παύλα.Ούτε μέρα παραπάνω. Σε τι σπίτι μεγάλωσε η φίλη σου και ...ξαφνικά; δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση;Πολύ λυπηρή περίπτωση.
Το γράφω καλού κακού για όσους δε γνωρίζουνΤα Κέντρα Ψυχικής Υγείας είναι εντελώς δωρεάν, ούτε βιβλιάρειο υγείας χρειάζεται κάποιος για να τον δεχτούν, ούτε χρήματα. Αν δεν έχει κάποιος δήμος συνήθως έχει ο παραπλήσιος, όπου επίσης σε δέχονται ανεξαρτήτως που μένεις.Τα ραντεβού κλείνονται με συχνότητα 1 κάθε 15 μέρες ή παραπάνω, αναλόγως τη δυνατότητα του κέντρου.Αυτά για όσους έχουν πρόσβαση και δε μένουν σε επαρχία κλπ.
Η συχνότητα των ραντεβού είναι ευθέως ανάλογη με την κάθε περίπτωση.Τουλάχιστον 1 την εβδομάδα και σε σοβαρές περιπτώσεις 2 την εβδομάδα.Μην παραπληροφορείτε παιδιά.Το 1 φορά κάθε 15,σημαίνει περιστατικό όχι και τόσο επείγον και σοβαρό.
Εξαρτάται από το προσωπικό που διαθέτει το εκάστοτε κέντρο ημέρας. Στην περιοχή μου π.χ. που δεν έχει ψυχίατρο και έρχεται από γειτονική πόλη έχει μόνο 1 φορά στις 15
7 Ελπίζω να διάβασες την απάντηση. Είναι σοβαρή κατάσταση, είναι επείγον να μη γυρίσεις και να πάρεις τηλ. στη γραμμή.Επειδή το έχω δει απο τους γονείς μου, σου λέω με σιγουριά τρέξε μακριά.Και για το οτι διέρρευσαν τα προσωπικά σου, μη νιώθεις τύψεις, το επείγον είναι να δεις ψυχολόγο. Ελπίζω να μείνουν στο παρελθόν όλα και να είναι η εμπειρία σου παράδειγμα προς αποφυγή. Έκανες την αρχή και έστειλες στην Άμπα, αυτό δεν είναι λίγο! Καλή τύχη, φιλιά!
#7 Κοριτσάκι μου γλυκό, θα σου πω ένα πράγμα. Έχω κάνει ψυχοθεραπεία και καταφέρα να λύσω τα θέματά μου αλλά και να αποκτήσω τη δύναμη να αντιμετωπίζω με θάρρος και λογική πολλές απο τις δυσκολίες που αναπόφευκτα αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του! Ο λόγος που το κατάφερα ήταν γιατί το ήθελα πολύ και το είχα πάρει απόφαση. Διαβάζοντάς σε αμέσως σκέφτηκα πως παρά τις αδυναμίες είσαι ένα έξυπνο κορίστι που κάνει το πιο σημαντικό: εντοπίζει το πρόβλημα και ψάχνει για τη λύση. Η λύση είναι ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΧΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΥΠΟ και ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ. Όπως το είπες, για σένα και για κανέναν άλλον. Όλοι χρωστάμε στον εαυτό μας γαλήνη και ευτυχία. Και ένα παραπάνω εσύ, κοριτσάκι μου. Καλή τύχη! Είμαι σίγουρη οτι θα τα καταφέρεις!
#7 Αγαπητή φίλη, συμφωνώ με την ΑΜΠΑ και θα ήθελα να ενισχύσω και να σε ωθήσω με κάποιο τρόπο να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο. Δεν φταις εσύ για ότι σου συνέβη. Είναι πολύ εύκολο όμως όταν έχεις συνηθίσει να σε κακοποιούν (λεκτικά, σωματικά, συναισθηματικά) στην ανήλικη ζωή σου, να επιλέγεις στη συνέχεια άτομα που συνεχίζουν να σου φέρονται παρόμοια γιατί πιστεύεις ότι μόνο αυτό υπάρχει και ότι αυτό σου αξίζει. Ο άνθρωπος αυτός είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ !!!Ζήτα βοήθεια όχι μόνο από επαγγελματία ψυχικής υγείας αλλά αν χειροτερέψουν τα πράγματα από την αστυνομία, κάποιο δικηγόρο ή μπορείς να ζητήσεις την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε άτομα δικά σου για την συμπεριφορά του, αν χρειαστεί ενημέρωσε τον γι αυτό και κόψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Σου εύχομαι από καρδίας να πάνε όλα καλά.
@1Επειδή αργά ή γρήγορα θα συγκατοικήσεις με κάποιον, αν όχι με τη σημερινή σου αγάπη, να θυμάσαι το εξής:Η συγκατοίκηση, η συμβίωση, η συνύπαρξη, προϋποθέτουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς για να πετύχουν και να μυρίζουν καραμέλα και όχι καρβουνιασμένη ζάχαρη. Μην επιτρέψεις ποτέ και σε κανέναν να σου ζητήσει να αποδείξεις το ότι "τον αγαπάς αληθινά" με το να υποχωρήσεις. Σχετικά με την ερώτηση, αν το προφίλ του σημερινού σου αγαπημένου είναι "δέκα χρόνια μεγαλύτερος, ζει με γονείς, δεν έχει ζήσει ποτέ μόνος, είναι καλομαθημένος όλα-στο-χέρι", τότε το ρίσκο να περιμένει να υποχωρείς πάντα εσύ "22χρονη, πρόθυμη, συναισθηματική, ερωτευμένη", είναι κάπως υψηλό. Το ότι σου έχει σταθεί στα δύσκολα δεν είναι κάτι που θα του ανταποδώσεις, αποδεχόμενη την πρόταση του να αλλάξεις την καθημερινότητα σου. Η συμπαράσταση στα δύσκολα εξυπακούεται σε μια σχέση συντροφικότητας, δεν είναι και δώρο. Ούτε βέβαια υποχρέωση, αλλά αν λείπει, τότε δε μιλάμε για σχέση αλλά για ξέρω 'γω, βγαίνω με κάποιον και κάνω σεξ. Ναι, είναι όντως πολύ άβολο να κοιμάται μια εδώ και μια εκεί και να είναι στο πέρα δώθε.Αλλά είναι και πολύ γοητευτικό να απαλλαγεί από την συγκατοίκηση με τους γονείς, γλιστρώντας άκοπα σ'ένα άλλο σπίτι, ήδη στημένο και λειτουργικό. Δεν λέω ότι κρύβεται δόλος και πονηριά, αλλά και η αφέλεια καμιά φορά είναι το ίδιο επικίνδυνη.
#1 Αχ, τι τα θέλεις τώρα αυτά, 22 χρονών κοπέλα; Πες του ότι δεν θέλεις να το μάθουν οι γονείς σου, που ισχύει, και μην υποκύπτεις στην πίεση που σου ασκεί. Συζούμε με κάποιον όταν το θέλουμε και οι 2 εξίσου, όχι με το ζόρι. Ούτε για να αντικαταστήσουμε τη μαμά μας με το σύντροφό μας. Γενικώς, δεν ψάχνουμε υπηρέτη/υπηρέτρια στο σύντροφό μας. Αφού δεν είσαι έτοιμη, και καλά κάνεις και δεν είσαι
#1 Αγαπητή φίλη.Όποιος μας στέκεται στα δύσκολα δεν είναι απαραιτήτως ανιδιοτελής.Να το θυμάσαι αυτό.Και σκέψου με ηρεμία και ψύχραιμα,αν αυτό ισχύει στην περίπτωση του φίλου σου. Ακούγεσαι πολύ συμπαθής.Είναι κρίμα να πας χαμένη.Θα βρεις ανθρώπους στη ζωή σου να σ αγαπάνε γι αυτό ακριβώς που είσαι,χωρίς να σου ζητάνε ούτε να σ αλλάξουν ,ούτε ανταλλάγματα.
#7 Κοπέλα μου καλή, ότι σου είπε η Αμπα, διάβασέ τα και άκουσέ τα. Έτσι ακριβώς είναι. Ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος και για τη σωματική και για την ψυχολογική σου υγεία. Σταμάτα κάθε επαφή μαζί του, χωρίς καμία προειδοποίηση. Άλλαξε αριθμό τηλεφώνου, άλλαξε email, άλλαξε οτιδήποτε έχει για να επικοινωνεί μαζί σου. ΟΤΙ και αν σου πει, ότι "άλλαξε", ότι "ορκίζεται", ότι "όλα θα είναι αλλιώς", ότι "σ'αγαπάει", ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙΣ. Λέει ψέματα για να σε ξαναβάλει στην ίδια κατάσταση. Μίλα στους φίλους σου για το τί έγινε και μίλα στους γονείς σου επίσης, αν μπορείς. Πάρε τηλέφωνο όπωσδήποτε στη γραμμή βοήθειας κακοποιημένων γυναικών, θα σε βοηθήσουν πολύ σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης. Δεν είσαι μόνη σου, χρησιμοποίησε όλες τις διεξόδους βοήθειας που έχεις! Ειλικρινά ελπίζω να μη τον ξαναδείς ποτέ αυτόν τον άνθρωπο. Μη περιμένεις, ΦΥΓΕ. Σου παραθέτω κάποια έξτρα νούμερα, σε αυτό το website θα τα βρεις όλα: http://www.psixologikosfaros.gr/article_det.asp?artid=2302ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 210 5244657Συμβουλευτικά Κέντρα για τη βία κατά των ΓυναικώνΤηλ: 210 3317305-6 – Αλκιβιάδου 76, Πειραιάς Τηλ: 210 4112091, 4129101 Φαξ: 210 4129101• Δήμος Αθηναίων/ Γραφείο Ισότητας Τηλ: 210 5244657
#7 Πολύ θλιβερή ιστορία. Σίγουρα το παρελθόν, με τη μορφή που εδώ υπονοείται, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που η φίλη μας βρίσκεται και παραμένει σε αυτή τη θέση. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο γιατί δεν έχουν όλα τα θύματα κακοποίησης τέτοιο παρελθόν. Συχνά υποφέρουν από το "σύνδρομο του καλού παιδιού"όπως και η φίλη μας νομίζω. Και αυτό από το οικογενειακό περιβάλλον προέρχεται βέβαια.
#4 Όλοι μας δεν έχουμε την ανάγκη να ξέρουμε τον εαυτό μας; Αυτός δεν είναι ο σημαντικότερος στόχος μας; Μέσα από αυτό μπορούμε να βρούμε τι μας ικανοποιεί πραγματικά, τι μας κάνει ευτυχισμένους. Μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρους στόχους. Το ότι θέλει κάποιος να προσδιορίσει την σεξουαλική του ταυτότητα, δεν σημαίνει ότι το κάνει για τις ταμπέλες. Μπορεί να το κάνει γιατί θέλει να βρει τις δικές του απαντήσεις και να τις κρατήσει για την πάρτη του μόνο.
#5 Η φίλη σου τώρα είναι στο στάδιο, "όχι εγώ δεν είμαι θύμα κακοποίησης, ο αγαπημένος μου δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, παρασύρθηκε μια φορά μόνο." Σίγουρα αυτά ακριβώς θα είπαν και μαζί. Όταν ξανασυμβεί ίσως αρχίσει να το σκέφτεται. Μην την εγκαταλείψεις.
#7 Χωρίς περιστροφές : Ο άνθρωπος οποίο σχετίστηκες είναι αρκούντως επικίνδυνος και μη ισορροπημένος. Κομμένη οποιαδήποτε επαφή. Μπλόκαρε τον στο τηλέφωνο,στο Facebook, παντού,πάρε τηλέφωνο σήμερα,τώρα σ ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή σε ειδικό ψυχικής Υγείας αν δεν υπάρχει Κέντρο στην πόλη σου και κλείσε ραντεβού. Επείγει. Το πώς είσαι εσύ ψυχολογικά ,είναι θέμα του ειδικού που θα σε αναλάβει.Το είδος της διαταραχής του φίλου σου,είναι θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί αυτόν κι όχι εσένα.Μια χαρά καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά μ αυτόν,απλά το αγνοεί και εξακολουθεί να συμπεριφέρεται τοιουτοτρόπως επειδη τον παίρνει(όπως ο καθένας σε παρόμοιες περιπτώσεις). Αποδεσμεύσου.
#7 Έχεις πολλές αμφιβολίες μέσα σου και δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Για εμάς είναι σαφές, έστω και από αυτά τα λίγα που μοιράστηκες μαζί μας, ότι δεν φταις σε τίποτα, δεν κάνεις κάτι λάθος και δεν τα αξίζεις όλα αυτά. Επίσης ξεκάθαρο είναι ότι πρέπει να κόψεις κάθε είδους επαφή με τον συγκεκριμένο και ότι δεν θα πρέπει να σε προβληματίζει και σε ακουμπά καθόλου το γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Είναι δικό του θέμα και δεν πρέπει να σε αφορά σε κανέναν απολύτως βαθμό. Πρέπει να βρεις έναν ψυχολόγο άμεσα. Είναι η μόνη λύση για να καταφέρεις να καταλάβεις τον εαυτό σου, να ξεπεράσεις ό,τι σου έχει συμβεί και να αποκτήσεις τον εγωισμό και την αυτοεκτίμηση που πρέπει καθένας από εμάς να έχει. Την δύναμη την έχεις, μην περιμένεις να την βρεις.
Αχ αυτές οι κακοποιητικές σχέσεις, κάθε φορά η ίδια ιστορία, η ίδια συμπεριφορά, τα ίδια λόγια, και κάθε φορά μια γυναίκα που είναι πολύ νέα ή πολύ άπειρη ή πολύ υποχωρητική ή πολύ πληγωμένη και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται... Ή έχει μάθει από μικρή ότι πρέπει να υπακούει τον Άντρα και να μη φέρνει αντίρρηση. Κορίτσια, αντιδράστε. Γονείς, μιλήστε στα παιδιά σας, αγόρια και κορίτσια, από μικρά. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει.
Από μικρή θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε ξανά και ξανά να μην δεχτώ να σηκώσει κανείς χέρι πάνω μου και πως αυτός που το κάνει μια φορά θα το ξανακάνει σίγουρα οπότε να τρέχω μακριά από τέτοιους ανθρώπους. Επίσης χρησιμοποιούσαν ως παραδείγματα ανθρώπους που ήξερα πχ συγγενείς, οι οποίοι ζούσαν σε περιβάλλοντα που υπήρχε το ξύλο και συνειδητοποιούσα πως προς τα έξω δεν φαινόταν τίποτα και μάλιστα δείχνανε μια χαρά οικογένειες και αυτό έμοιαζε ακόμη πιο τρομακτικό. Και πάντα μου έλεγαν να έχω το δικό μου πορτοφόλι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορώ να φύγω και να πατήσω στα πόδια μου γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες υπέμεναν επειδή δεν είχαν δικά τους χρήματα και δουλειά ώστε να ξεφύγουν. Όχι πως αν δεν μου τα έλεγαν δεν θα ήξερα ότι δεν πρέπει να δεχτώ την βία αλλά καλό είναι όπως είπες κι εσύ, οι γονείς να τα λένε αυτά στα παιδιά τους γιατί βοηθάει. Εμένα αυτές οι συμβουλές που μου δίνανε από μικρή έχουν ριζώσει μέσα μου και μόνο καλό μου κάνανε.