Στο σημερινό «Α μπα»: σαν ταινία

Στο σημερινό «Α μπα»: σαν ταινία Facebook Twitter
61

__________________
1.


Το δικό μου το ερώτημα αγαπημένη Α Μπα ειναι το εξής. Γιατι δυο άνθρωποι που τα πανε καλα και συνεννοούνται αν όχι στο 100% αλλα στο 80 πες (μια χαρά ειναι κι αυτο) και έχουν τύπου σχέση , όταν συζητανε για σοβαρή κοκκαλώνουν και τα κάνουν χαλια? Και γιατι άνθρωποι που ταιριάζουν στο 100% (όντως συμβαίνει είναι φοβερό) δεν είναι μαζί ενώ ξέρουν ότι πρέπει να είναι και οι δυο; γιατί τα κάνουμε έτσι ;

- Ερικα

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Διότι δεν χρειάζεται να ταιριάζουν δύο άνθρωποι για να κάνουν σχέση. Αυτό που χρειάζεται είναι να θέλουν και οι δύο να κάνουν σχέση, και ο άλλος να εκπληρώνει τις κοινωνικές προδιαγραφές. Δεν χρειάζεται καν να ταιριάζουν για να παντρευτούν. Αρκεί να θέλουν να γνωριστούν την περίοδο που έχουν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα για γάμο, και να εκπληρώνει ο άλλος τις κοινωνικές προδιαγραφές.


Τα ζευγάρια είναι κάτι που έχουμε κληρονομήσει ως μια λύση στο πρόβλημα της επιβίωσης, και τώρα που η επιβίωση είναι εξασφαλισμένη (εννοώ τροφή-στέγη-αντιβιοτικά) οι προσδοκίες που έχουμε από τη ζευγαροποίηση είναι περίπλοκες και για ανώριμους ανθρώπους υπερβολικά υψηλές. Παράλληλα, πολύ δύσκολα καταλαβαίνουμε πόσο πολύ καθορίζουν τις επιλογές μας οι αντιδράσεις που πιστεύουμε ότι θα έχουν οι άλλοι. Θέλουμε να παρουσιαστούμε ως ζευγάρι και όλοι να πουν «μα τι ταιριαστοί που είναι», για να μπούμε στο φοβερό κλαμπ των επιτυχημένα ζευγαρωμένων. Αυτή την ανάγκη για αναγνώριση την έχουν και οι μικρές ηλικίες, ενδεχομένως να έχουν άλλα κριτήρια για το πώς πρέπει να είναι αυτή η «επιτυχία», αλλά πάντα το ζευγάρι πρέπει να ικανοποιεί μια ανάγκη εμφάνισης, αλλιώς διστάζουμε πάρα πολύ.


Πέρα από όλα αυτά, όταν είσαι μικρός και δεν ξέρεις τον εαυτό σου, δεν ξέρεις τι σημαίνει «ταιριάζω με τον άλλον 100%» ή ακόμα και «0%». Το πάθος και οι κουβέντες μέχρι το πρωί δεν είναι απαραίτητα σημάδια συμφωνίας χαρακτήρα. Μπορεί να είναι ενθουσιασμός που προκύπτει από την μεθυστική ευχαρίστηση που αντλεί κανείς όταν νιώθει σεξουαλικά επιθυμητός.

 

__________________
2.

Α, μπα καλησπέρα,

Τους τελευταίους 8 μήνες βρίσκομαι με τον Λ. Ας πούμε, ο οποίος είναι 11 χρόνια μεγαλύτερός μου και όταν γνωριστήκαμε μόλις είχε βγει από σχέση. Όντας επί σειρά ετών σχεσάκιας ο Λ .αποφάσισε να μείνει μόνος του για να δει επιτέλους πώς είναι, έλα όμως που γνώρισε εμένα και δεν του βγαίνει πολύ σωστά το πλάνο. Το pattεrn των τελευταίων μηνών είναι το εξής: Ξεκινήσαμε χαλαρά με εμένα μάλλον να κοροϊδεύω τον εαυτό μου ότι δεν θέλω σχέση και ότι έχω την κατάσταση υπό έλεγχο (κούνια που με κούναγε) ενώ τώρα που το σκέφτομαι είχα αποφασίσει ότι τον ήθελα εξαρχής χωρίς να τον έχω γνωρίσει καλά καλά. Σιγά σιγά ερχόμασταν όλο και πιο κοντά, με αυτόν τη μία να τρώει φρίκες ότι θέλει να μείνει μόνος του και θα μου κάνει κακό και να απομακρύνεται ή με εμένα αντίστοιχα να φρικάρω τι κάνω μαζί του και αν παίρνω αυτό που θέλω και τι είναι τέλος πάντων αυτό που θέλω. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που βρισκόμαστε μέρα παρά μέρα, κάνουμε υπέροχο σεξ, περνάμε χρόνο -μέρες ολόκληρες ενίοτε- συζητάμε, αμπελοφιλοσοφούμε, κάνουμε πλάκα, βλέπουμε καμιά ταινία, βγαίνουμε μπαρότσαρκα, αγκαλιαζόμαστε, φιλιόμαστε, στέλνουμε φώτο ο ένας στον άλλον ή κείμενα για να διαβάσουμε.

Ο Λ. λέει ότι περνάει υπέροχα μαζί μου, ότι τον ανάβω τόσο που δεν θέλει να πάει με άλλη, ότι οι συζητήσεις μας τον εμπνέουν ,ότι το πώς αράζουμε και κάνουμε παρέα είναι σούπερ αλλά δεν θέλει σχέση, δεν θέλει να είναι υπεύθυνος για κανένα αλλά ούτε θέλει και να το λήξουμε. Παθαίνω λοιπόν το εξής. ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΙ. Αν περάσουν δυο μέρες και δεν τον δώ, αν δεν μου κάνει το χατίρι, αν κανά βράδυ θέλει να κοιμηθεί μόνος του, αν μου λέει τα δικά του περί σχέσεων που δεν θέλει, αν καμία φορά χωλαίνει η επικοινωνία, νευριάζω και λέω δεν αξίζει να είμαστε μαζί, δεν με θέλει. Όταν κάνει κινήσεις, μου κάνει τα χατίρια και με διεκδικεί λέω α το μωρό μου προσπαθεί για μένα, κάνει υποχωρήσεις με θέλει αλλά φοβάται, με θέλει αλλά κοροϊδεύει τον εαυτό του, με θέλει αλλά θέλει χρόνο, κοιτάω γύρω μου και βλέπω ότι καμία σχέση δεν είναι και τέλεια και σιγάζω αυτή την εσωτερική φωνή που μου λέει ότι κάτι πάει λάθος. Τις λίγες στιγμές ηρεμίας και μη εμμονής καταλαβαίνω ότι η σχέση μας με τον καιρό έχει όντως βελτιωθεί, όντως περνάμε πολύ όμορφα όμως νιώθω ότι κάτι λείπει και προσπαθώ να καταλάβω αν είμαι τρελή. Δεν είμαι στις πρώτες προτεραιότητές του, δεν πιστεύω ότι είναι ερωτευμένος μαζί μου, σίγουρα τον ανάβω και με νοιάζεται αλλά πειράζει που αυτό δεν μου είναι αρκετό ενώ παίρνω όλο το υπόλοιπο πακέτο;

Μήπως μεγαλοποιώ καταστάσεις; Μήπως είμαι άδικη μαζί του; Μήπως είμαι ανικανοποίητη; Γιατί νιώθω ότι κάτι πάει λάθος;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Νομίζω ότι αρκεί να διαβάσεις την απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση.

 

Στην τελική ερώτηση, αν «πειράζει» που αυτό δεν σου είναι αρκετό, η απάντηση είναι «αυτόν δεν τον πειράζει, εσένα σε πειράζει». Είναι προφανής, και όπως φαίνεται, την ξέρεις ήδη. Δεν σου είναι αρκετό αυτό; Είσαι ανικανοποίητη, διότι δεν παίρνεις όλο το υπόλοιπο πακέτο. Νιώθεις ότι κάτι πάει λάθος, επειδή είσαι ανικανοποίητη. Ούτε μεγαλοποιείς καταστάσεις, ούτε είσαι άδικη. Τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα: δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου, είναι βέβαιο πια. Δεν το παραδέχεσαι για να μην προχωρήσεις στην επόμενη σκέψη, που είναι η αποχώρηση.

 

__________________
3.

Αμπά μου,
Πρόσφατα έκανα αίτηση για μία θέση σε μια καινοτόμα εταιρεία, την οποία διευθύνει μια εξαιρετικά δραστήρια γυναίκα, με πολλές διακρίσεις στον τομέα της. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί της και εύχομαι αυτή τη στιγμή που διαβάζεις την ερώτηση να έχω ήδη προσληφθεί. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι, καθ' όλη την διάρκεια της προετοιμασίας μου για τη συνέντευξη και καθώς ανακάλυπτα συνεχώς τη σπουδαιότητα της γυναίκας αυτής, τις διακρίσεις και τις δραστηριότητες της, έπιασα τον εαυτό μου αυθόρμητα να σκέφτεται φωνακτά: «Μακάρι να είναι παντρεμένη και να έχει οικογένεια». Θέλοντας να δικαιολογήσω τον εαυτό μου για αυτή μου την σκέψη, συνέχισα λέγοντας: «Επειδή εγώ, αν με προσλάβει, προγραμμάτισα να παντρευτώ στο προσεχές διάστημα και σε 2-3 χρόνια εύχομαι να κάνω οικογένεια και θα χρειαστώ από μέρους της κατανόηση». Προβληματίστηκα λοιπόν και σε ρωτώ! Πάσχω από το Σύνδρομο του Εσωτερικευμένου Μισογυνισμού;

-Φανγκερλ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Σίγουρα έχει να κάνει κάτι με το φύλο, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί το σκέφτηκες αυτό. Αναφέρεις την εκλογίκευση, αλλά δεν λες ποια ήταν η ανομολόγητη σκέψη που πυροδότησε τη δεύτερη.


__________________
4.

Αγαπητη Αμπα..
Ξερω οτι ο ψυχολογος/ψυχιατρος ειναι αγαπημενη συνηθεια στο εξωτερικο, εδω ομως στην Ελλαδα, δυσκολα επισκεπτεται καποιος ψυχολογο/ψυχιατρο, ειδικα σε μικρες επαρχιακες πολεις.
Ζω σε μια τετοια πολη κ εχει μια ψυχολογο κ εναν ψυχιατρο. Τους ξερω κ τους δυο στην καθημερινοτητα μου, τους γνωριζω μεσα απο κοινες παρεες κ τις ελαχιστες καφετεριες που διαθετει η πολη μου.
Κατα ποσο καλο ειναι να επισκεφτω εναν απο αυτους; ή να προτιμησω να ξοδευτω κ να επισκεπτομαι καποιον που να βρισκεται στην πιο κοντινη μεγαλουπολη; θα γινεται δουλεια αν βρω καποιον με διαδικτυακες συνεδριες κ πληρωμη μεσω τραπεζης;
Με αλλα λογια, ποια ειναι η καλυτερη λυση για μια καλη δουλεια;

- Πεταλουδιτσα

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Συμφωνώ ότι δεν είναι ιδανικός ψυχολόγος κάποιος που ξέρεις κοινωνικά σε μια μικρή πόλη. Ναι, μπορείς να κάνεις διαδικτυακές συνεδρίες. Ίσως το καλύτερο είναι να βρεις κάποιον σε κοντινή πόλη, και αν σιγουρευτείς ότι σου κάνει, να συνεχίσετε τις συνεδρίες από skype.

__________________
5.


Λενα, εχω σχεση με εναν χειριστικο τυπο. Δεν θελω να τον χωρισω. Θα ηθελα να σε ρωτησω πως μπορω να αντιμετωπισω μια τετοιου ειδους συμπεριφορα και αν υπαρχει προοπτικη για αλλαγη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Αυτό που θα έπρεπε να ρωτάς (τον εαυτό σου) είναι γιατί δεν θέλεις να χωρίσεις από έναν χειριστικό τύπο.

__________________
6.


Α μπα, γεια! Συγχαρητήρια για την δουλειά σου. Έχω ένα αδελφό που είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδάκι δύο χρονών. Τη γυναίκα του δεν την συμπαθώ, αλλά αφού αποφάσισαν να παντρευτούν είπα ότι είναι επιλογή του και θα είμαι τυπική και ευγενική μαζί τους. Τη γυναίκα του δεν την συμπαθώ γιατί και αυτή δεν μας συμπαθεί, εμένα και την μαμά μου δηλαδή. Ζουν στο εξωτερικό και έτσι και αλλιώς δεν βλεπόμαστε. Το καλοκαίρι η γυναίκα του έρχεται και κάθεται τρεις μήνες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό πήρα μερικές φορές τηλέφωνο να πάω για επίσκεψη να δω και την ανιψιά μου. Όμως δεν βρεθήκαμε γιατί μου ζητούσε να έρθω τα πρωινά γιατί τα απογεύματα λέει την πάει στην παιδική χαρά. Εγώ θα μπορούσα να πάω ένα πρωινό, αλλά από πείσμα της είπα δεν μπορώ. Θεωρώ απαράδεκτο να μην μπορεί να κρατήσει το παιδάκι σπίτι για μια ώρα, να το δω και να πιούμε ένα καφέ (Τους βλέπω 3 φορές το χρόνο το πολύ) . Παρόλα αυτά της είπα ευγενικά ότι δεν μπορώ τα πρωινά και όποτε έχει χρόνο, κάποιο απόγευμα να βρεθούμε. Την προηγούμενη εβδομάδα, κάνανε πάρτι γενεθλίων για τη μικρή, την Κυριακή το απόγευμα, μπορούσαν μόνο εκείνη την ημέρα. Εγώ όμως δεν μπορούσα να παραβρεθώ γιατί είχα να ταξιδέψω. Έτσι την πήρα δυο μέρες πιο πριν και της είπα να πάω τη δω πιο νωρίς. Μου είπε πάλι για το πρωί, που δεν μπορούσα (πραγματικά) και έτσι κανονίσαμε να περάσω το απόγευμα από την παιδική χαρά. Πήγα πήρα ένα δωράκι, είπα και στη μητέρα μου να έρθει και την πήραμε τηλέφωνο πότε θα βρεθούμε. Περιμέναμε και παίρναμε και ξαναπαίρναμε και δεν απαντούσε. Ανησυχήσαμε μέχρι που απάντησε και είπε ότι τα είχε χαμηλωμένα γιατί το παιδί κοιμήθηκε και δεν πήγε στην παιδικά χαρά. Και ερωτώ, δεν μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα; Ανέφερα στον αδερφό μου στο γεγονός και δεν το σχολίασε. Όποτε του λέω κάτι μου απαντάει ότι έτσι είναι η γυναίκα του με όλο τον κόσμο – όχι μόνο με μας. Νωρίτερα, ο αδερφός μου έκανε και παρατήρηση που δεν πήγα να δω τη μικρή τόσο καιρό! Είμαι πολύ θυμωμένη α μπα μου. Η νύφη μου, παίρνει σπάνια τηλέφωνο τη μητέρα μου και δεν πάει ποτέ να την επισκεφτεί. Όλα αυτά θέλω να τα πω στον αδερφό μου πολύ χύμα, και πιο πολύ απ' όλα θέλω του φωνάξω πόσο πολύ αντιπαθητική μου είναι η γυναίκα του. Κρατιέμαι όμως για να μην ρίξω το επίπεδο και για να μην μας βλέπει η μητέρα μας να τσακωνόμαστε. Εσύ τι προτείνεις; Να ρίξω το επίπεδο ή όχι;

-Η θεία!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Η απάντηση εξαρτάται από το ποιος είναι ο στόχος σου. Να αναπτύξεις μια καλή σχέση με το παιδί, ή να μην υποχωρήσεις ποτέ σε τίποτα; (για να σιγουρευτεί «αυτή», πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι εσύ και η μαμά σου την απορρίπτετε).


Είναι εντυπωσιακό που δηλώνεις τόσο απερίφραστα ότι δεν πήγες επίσκεψη ένα πρωί «από πείσμα», ενώ στην προηγούμενη παράγραφο δηλώνεις ότι θα είσαι τυπική και ευγενική. Οι τύποι και η ευγένεια δεν είναι συμβατά με το πείσμα. Αυτό που κάνεις λέγεται επιθετική-παθητική συμπεριφορά, και είναι συνηθισμένη σε γυναίκες που έχουν μάθει να μην εκφράζουν ανοιχτά τα αρνητικά τους συναισθήματα, και προσπαθούν να τα περάσουν υπόγεια.


Δεν λέω ότι εσύ τα κάνεις λάθος και αυτή τα κάνει σωστά. Είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να κάτσει ένα πρωί σπίτι να σε εξυπηρετήσει, και μάλλον κι αυτή από «πείσμα», δήλωσε ότι είναι αδύνατο. Μάλλον έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έκφρασης – μόνο που δεν έστειλε αυτή την ερώτηση. Απαντώ σε σένα: με αυτά που κάνεις, το μόνο που καταφέρνεις, είναι να μην δημιουργείς μια δική σου, ξεχωριστή σχέση με το παιδί του αδερφού σου. Λάθος, δεν είναι το μόνο: καταφέρνεις επίσης να δυσκολεύεις τη ζωή του αδερφού σου. Παρεμπιπτόντως, καταφέρνεις αυτό που κυρίως θέλεις: να δείξεις ότι δεν την συμπαθείς, χωρίς να το πεις ποτέ με λόγια.


Λες να μην ξέρει ο αδερφός σου τι κάνετε, εσύ και η μητέρα σου; Λες αυτό να χρειάζεται να του το πεις, για να πέσει το επίπεδο; Πιστεύεις ότι τώρα κρατάς κάποιο επίπεδο; Το επίπεδο έχει πάει περίπατο προ πολλού. Τα προσχήματα δεν είναι επίπεδο.


Όσο δεν παίρνει «αυτή» τη μαμά σου, άλλο τόσο δεν παίρνει η μαμά σου «αυτήν». Το επιχείρημα σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντίστροφα: τι γιαγιά είναι αυτή, που δεν παίρνει να μάθει τι κάνει το εγγόνι της; Προσπάθησε να κόψεις αυτή την συμμαχία με τη μαμά σου, που κάνετε κόμμα και νομίζετε ότι ως πλειοψηφία έχετε και το περισσότερες ψήφους, σα να μην υπάρχει ο άντρας και πατέρας στην εξίσωση. Αφού υπογράφεις ως θεία, υποθέτω ότι σε νοιάζει αυτός ο ρόλος.


Γιατί δεν την συμπαθείς; Είναι πολύ νεφελώδες το θέμα, δεν αναφέρεις ούτε ένα της ελάττωμα, και αυτό είναι πολύ ύποπτο. Τι σε εμποδίζει να αντιμετωπίσεις αυτά που δεν σου αρέσουν ευθέως; Ποιο είναι το πρόβλημα που έχεις μαζί της; Εντόπισε το, και προσπάθησε να το λύσεις ή να προτείνεις έναν συμβιβασμό ώστε να μπορείτε να συνυπάρχετε. Αν δεν γίνεται με τίποτα, τότε συνεννοηθείτε για τις επισκέψεις με το παιδί, χωρίς τερτίπια και παιχνίδια εξουσίας. Αυτό είναι ο «τύπος» και η «ευγένεια». Είσαστε όλοι ενήλικες, φερθείτε αναλόγως.

__________________
7.

Γεια σου Αμπα,
Να σου πω κ εγώ το πρόβλημά μου. Οι τσακωμοί των γονιών μου, η ζήλια της μάνας μου, η προσκόλλησή της πάνω μου έκαναν το κλίμα στην οικογένεια ασφυκτικό. Για να γίνω πιο σαφής, η μάνα μου έχασε τη δική της μητέρα πριν ακόμα γεννηθώ εγώ και λόγω νυχτερινής δουλειάς του πατέρα μου, εγώ ήμουν ό,τι ειχε (είμαι μοναχοπαίδι). Στην εφηβεία αυτή την προσκόλληση ήθελα να την αποτινάξω, καταλαβαίνεις την αντίσταση της μάνας και τι καβγάδες έχουμε κάνει όπου ζούσαμε στο ίδιο σπίτι και δε μου μιλουσε μέχρι κ 3 μηνες. Οι σπουδές μου εκτός ήταν η ευκαιρία μου, όπως και έγινε, στα 18 έφυγα για να σπουδάσω και έπειτα έφυγα για να δουλέψω σε άλλη πόλη, 12 ώρες μακριά από τους δικούς μου, ωστόσο τους επισκεπτόμουν και με επισκέπτονταν κ αυτοί. Πάντα είχα την κλάψα της μάνας ότι ένα παιδί έχει στον κόσμο κ αυτό είναι μακριά και είναι μονη κ όταν πεθάνει δεν θέλει ουτε κερί να της ανάψω, ούτε στην κηδεία να πάω και.....ότι μπορείς να φανταστείς. Εγώ τα άφηνα να περνάνε, δεν θες να μου σηκώσεις το τηλ, μη το σηκώνεις. Παρόλο που ζούσα τη ζωή μου όπως ήθελα, ωστόσο πες πες κατι μένει, είχα στην καρδιά μου μια 'πληγή' ότι στεναχωρώ τους γονείς μου που μονο εμένα έχουν. Δεν μπορούσα να χαρώ με όσα είχα, δουλειά, σπίτι, παρέες, ταξίδια, πάντα μια πληγή. Πάντα μια ανησυχία για τους γονείς μου κ ένα κινητό δίπλα μου όπου πάω να πετιέμαι να το σηκώσω μην έγινε κάτι. Πλέον είμαι 32, συζώ με το σύντροφό μου εδώ και 3 χρόνια και η μονιμη πίεση είναι πότε θα παντρευτούμε, πότε θα αρραβωνιαστούμε, πότε θα κάνουμε παιδί να δει εγγόνι.

Το τελευταίο 6μηνο έχει αρρωστήσει σοβαρά ο πατέρας μου. Εγώ έφυγα από την πόλη όπου ζω με το σύντροφό μου και εγκαταστάθηκα στο σπίτι των γονιών μου για να βοηθήσω την κατάσταση, μιας που η δουλειά μου το επιτρέπει. Η κατάσταση που ζω εδώ είναι πιεστική ούτως ή άλλως από την αρρώστια και το άγχος για τα ιατρικά θέματα με το μπαμπά. Η μάνα μου παντελώς χαμένη ψυχολογικά κλαίει όλη μέρα όλη νύχτα, φωνάζει το μπαμπά για να φάει, του φωνάζει για το μπάνιο, τον πονάει όταν τον ντύνει. Εγώ κάνω ότι μπορώ και ό,τι δεν μπορώ. Εννοείται η ζωή μου εδώ δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή που έκανα. Άφησα το σπίτι μου, το σύντροφό μου, θα σου φανεί αστείο αλλά ούτε για ένα καφέ ούτε γυμναστήριο, δε βγαίνω απ το σπίτι για τίποτα παρά μόνο για σούπερ μάρκετ κ φαρμακείο. Ένα χόμπυ είχα, τη ζωγραφική, αλλά όποτε η μάνα μου με βλέπει να ζωγραφίζω μου τη λέει γεμάτη ειρωνεία, ότι κάνω τη ζωή μου και άμα δε θέλω να είμαι εδώ θα πάρει γυναίκα να τη βοηθάει με το μπαμπά κ να γυρίσω στο σύντροφό μου (ο οποίος δε με παντρεύεται, με κοροϊδεύει ,με θέλει για πλύστρα κτλ μη ξεχνιόμαστε). Ντρέπομαι για τη στάση της και που είναι μάνα μου. Δεν ξέρω πώς να την αντιμετωπίσω. Με το καλό προσπαθώ, συνεχίζει την ειρωνεία. Βγαίνω κ εγώ εκτός εαυτού κ απαντάω στο ίδιο τόνο κ ύφος. Μάταια. Τα ίδια κ τα ίδια κ την επόμενη μέρα κ κάθε μέρα. Τα προβλήματα με πλακώνουν. Δεν έχω καμία χαρά να πιαστώ. Ο σύντροφός μου μου συμπαραστέκεται και παρά την απόσταση έρχεται 2 φορές το μήνα. Και μαζί του δεν ξέρω αν φέρθηκα σωστά που τον άφησα κ αυτόν κ το σπίτι μας. Θέλω να προσφέρω στον πατέρα μου και κάνω τα πάντα για να νιώθει καλά κ να πάει καλύτερα η υγεία του. Σκέφτομαι ότι εχω θυσιάζομαι για να είμαι εδώ γι αυτούς επ' αόριστον. Και τελικά τι;; η μάνα μου με κριτικάρει κ με μειώνει. Πώς μπορώ να το αντέξω;

Ευχαριστώ πολύ!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α ΜΠΑ

Να τι προτείνω να κάνεις:


Πρώτα, θα ανακοινώσεις πότε θα γυρίσεις πίσω στη ζωή σου. Δώσε ένα καλό διάστημα, ώστε να βρεθεί η επί πληρωμή αντικαταστάτρια σου. Θα μπορούσες να την βρεις εσύ, αλλά υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να μην είναι «καλή» για τη μητέρα σου και μετά να σε κατηγορεί και γι'αυτό, οπότε καλύτερα να την βρει μόνη της. Μπορείς να προσφερθείς να την πληρώνεις, αν μπορείς, θα είναι καλύτερα. Ανακοίνωσε κάθε πότε θα επιστρέφεις, και πόσο θα κάθεσαι κάθε φορά. Ως τότε θα αντέχεις την κλάψα και τον ψυχολογικό εκβιασμό με τον ίδιο τρόπο που το κάνεις τώρα.


Και μόλις γυρίσεις πίσω, θα κάνεις αυτό που έπρεπε να είχες κάνει εδώ και δέκα χρόνια: θα πας σε έναν ψυχολόγο για να λύσεις τα θέματα που έχεις με την μητέρα σου.


Ή αυτό, ή το εξής: θα περάσεις όλη σου τη ζωή προσπαθώντας να ευχαριστήσεις έναν άνθρωπο που ευχαριστιέται μόνο από αυτό ακριβώς που κάνει τώρα: από την έλλειψη ικανοποίησης. Πας να κερδίσεις ένα παιχνίδι που έχει στήσει προ πολλού ώστε να είναι κερδισμένη, χάνοντας. Δεν θέλει να κάνεις αυτά που «θέλει», ή αυτά που «πρέπει». Θέλει να σε ελέγχει, θέλει να ελέγχει τα συναισθήματα σου, θέλει να ελέγχει τις σκέψεις σου, θέλει να έχει την εξουσία πάνω σου να σε κάνει να αισθάνεσαι ακριβώς όπως αισθάνεσαι όλα αυτά τα χρόνια: κακή κόρη, ανεπαρκής κόρη, ανυπάκουη κόρη, αχάριστη κόρη.


Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείτε και οι δύο σας την αρρώστια του πατέρα σας για να ενισχύσετε τη θέση σας, η μία ενάντια στην άλλη. Η μητέρα σου για να σε έχει δεμένη απάνω της με τον χειρότερο τρόπο, την απειλή του θανάτου (ο χειρότερος δυνατός θα ήταν να ήταν η ίδια άρρωστη), κι εσύ παρακαλώντας για άλλη μια φορά για την αποδοχή της, μέσα από την θυσία σου. Ο πατέρας σου είναι σχεδόν, απών, ένα όχημα. Το δράμα θα ήταν τέλειο για ταινία του Μπέργκμαν, που τα έχει πει όλα αυτά με την σκληρότητα και την αλήθεια που αρμόζει στο θέμα, αλλά η ζωή σου δεν είναι ταινία. Είναι ο χρόνος που σου έτυχε πάνω στη γη, και μειώνεται με κάθε δευτερόλεπτο που περνάει.

61

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6 Εν ολίγοις,θα μπορούσες να βλέπεις το ανηψάκι σου το πρωί. Γιατί δεν αποδέχεσαι τα όρια που βάζει η μητέρα;Αν αυτή θέλει να παίζει το παιδί της στην παιδική χαρά το απόγευμα(προφανώς και με άλλα παιδάκια) ,δεν έχει το δικαίωμα να το κανονίσει κατά την γνώμη σου;Οι ανταγωνιστικές σχέσεις απαιτούν δύο,αν υποθέσουμε ότι και αυτή σε ανταγωνίζεται.Αυτό που διαφαίνεται ,είναι ότι προσπαθείς να επιβάλλεις τους όρους σου σε σχέση με την επικοινωνία που αφορά στο παιδί,πράγμα που δεν ανέχεται η μαμά του.Εσύ θα το ανεχόσουν;Να σου επισημάνω ότι εσύ και η μητέρα σου είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι.Γιατί θα έπρεπε οπωσδήποτε να το δείτε μαζί;Αυτό που σ ενοχλεί στην γυναίκα του αδερφού σου,το οποίο έχει να κάνει με δικές σου πτυχές, σκέψου αν πρέπει να μπει εμπόδιο στις σχέσεις που διαμορφώνονται τώρα με το παιδί.
#7Η Λενα και πάλι έπιασε πολύ καλά το πρόβλημα και πρότεινε τη μόνη βιώσιμη λύση για την κοπέλα.Έχω ζήσει πανομοιότυπη κατάσταση -αρρωστος πατέρας,μανα που μεταθέτει μονίμως την ευθύνη στους άλλους καθιστώντας τους ανεπαρκείς.Με λίγα λόγια ενώ ή προσωπική μου ζωή ήταν στην καλύτερή της φάση ,στο πατρικό σπίτι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.Επελεξα να μείνω με τον σύντροφό μου σε άλλο σπίτι ,να δεχτώ πως για τη μη αναστρέψιμη κατάσταση του πατέρα δεν εφταιγα εγώ και να βοηθήσω πρακτικά όταν μπορούσα . Συναισθηματικά υποστηριζα συνεχώς.Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως ήμουν ήδη σε ψυχοθεραπεία και είχα τη στήριξη που χρειαζομουν ,για να κάνω τις τομές που έπρεπε.
Για 'μένα, το καλύτερο σχόλιο της "α,μπα" ήταν η αναφορά στον τιτανοτεράστιο Μπέργκμαν.. Όποιος έχει δει ταινίες του ξέρει καλά τι εστί οικογένεια,θυσία,τύψεις,προσδοκίες,απογοήτευση.. (δεν έχει βέβαια μόνο αυτά τα αρνητικά μια οικογένεια) Ένας Μπέργκμαν παρακαλώ να σκηνοθετήσει τις ζωές μας τώρα!!
7Α μπα;, αν θέλεις, γιατί η μάνα έχει αυτή τη συμπεριφορά; Δεν το καταλαβαίνω το γιατί δηλαδή, και μπορεί ν' αλλάξει, έστω κάπως, η μάνα; Τι μπορεί να κάνει η κόρη γι' αυτό εκτός απ' τον ψυχολόγο και το πώς διαχειρίζεται η ίδια κλπ; Δώσε ένα στίγμα να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά της μάνας, το γιατί δηλαδή έχει αυτήν την ανάγκη να ελέγχει(αν όχι να ψέγει), αν δε θέλεις ν' απαντήσεις τώρα, ίσως με κάποια άλλη ανάρτηση; Εμένα θα μου χρειαζόταν λίγη περισσότερη ανάλυση, ίσως και σ' άλλους!
#7 Μακάρι να ήσουν εδώ,για να κάναμε μια μακρά συζήτηση.Δεν γράφεις ποιο είναι το πρόβλημα υγείας του πατέρα,δεν πειράζει, καλώς πράττεις αν δεν αισθάνεσαι οκ να το αναφέρεις.Από αυτό όμως, εξαρτώνται πολλά.Είναι ανατάξιμο ή κάποια πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα σε ορισμένο χρόνο;Με λίγα λόγια,αισθάνεσαι ότι ο χρόνος που περνάς τώρα με τον πατέρα σου είναι τελικός χρόνος,ή αρρώστησε ,όμως,βάσει ιατρικών δεδομένων,η πρόγνωση σε βάθος χρόνου είναι μάλλον καλή;Στην δεύτερη περίπτωση,κατανοητός ο πανικός του πρώτου καιρού που ακολουθεί μια διάγνωση νοσήματος που θα τον ταλαιπωρήσει για καιρό,αλλά μήπως γι αυτό ακριβώς ,πρέπει να κάνεις οικονομία δυνάμεων;Ας έχεις μια εποπτεία της κατάστασης και περαιτέρω, ρυθμίζεις έτσι τα πράγματα ώστε να επανελθεις βαθμηδόν,αλλά γρήγορα,στην ζωή σου.Όλα τα παιδιά παρατάνε τα πάντα για χάρη άρρωστου γονιού;Είσαι πιο δεμένη με τον μπαμπά και γι αυτό,θα πρέπει να παραμείνεις ψύχραιμη, για να μην κάνεις ή δεν κάνεις πράγματα για τα οποία αργότερα θα έχεις τύψεις.Αναφέρομαι στην μαμά σου όπως καταλαβαίνεις.Οι εντάσεις δεν βοηθούν κανένα εκεί και τώρα,ποσω μάλλον έναν ασθενή.Δεν θα το λύσεις τώρα το θέμα με την μαμά σου.Αγνόησε την όσο γίνεται.Κατά βάθος ξέρει ότι θα μείνει μόνη.Ούτε αυτό θα( της ) το λύσεις τώρα.Τώρα θα επικεντρωθείς στον πατέρα σου, αφού έτσι νιώθεις,βάζοντας όρια που θα σας βοηθήσουν όλους,να περάσετε πιο ανώδυνα ένα δύσκολο διάστημα.Όρια σε σένα,πρωτίστως, όρια στο πόσο θα επιτρέψεις να σε καταβάλλει κάτι που φαίνεται να το έχεις πάρει επάνω σου,χωρίς όμως να είναι και στο χέρι σου η βελτίωση της υγείας του.Αυτό είναι ιατρικό ζήτημα.Θα ακολουθήσεις τις οδηγίες των γιατρών πιστά και θα σκεφτείς ότι κανείς δεν μπορεί να γίνει Θεός.Ούτε εσύ. Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση που ανέφερα,πράξε κατά το δοκούν.Νομίζω όμως,από τον τρόπο που γράφεις,ότι στήριξη από ειδικό θα ήταν σωτήρια.Το θέμα σου,επαναλαμβάνω,είναι ο πατέρας σου.Αυτό κυρίως οφείλεις να διαχειριστείς στον παρόντα χρόνο Δες το πάρα πολυ σοβαρά για ειδικό ψυχικής υγείας.Παρα πολλοί άνθρωποι περνάνε αυτό πιυ περνάς τώρα.Δεν αντιδρούν όλοι έτσι.
# 6 Άσε τι λένε οι άλλοι σχολιαστές. Προφανώς η νύφη σας δεν σας συμπαθεί και θέλει να σας απομακρύνει από το παιδί.Όμως κι εσύ και η μαμά σου έχετε πέσει στην παγίδα και παίζετε το παιχνίδι της. Και αυτό δεν συμφέρει εσάς, παρά μόνο εκείνη. Κι ο αδερφός σου ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο μεσάζων αφού είναι δική του γυναίκα και να φροντίζει να τηρούνται οι ισορροπίες, έχει πετάξει το μπαλάκι σε σας και έχει βγάλει την ουρά του απ' έξω. Κι επειδή προφανώς τον χειρίζεται καλά η γυναίκα του, τον στρέφει και εναντίον σας. Προτείνω αλλαγή πλεύσης άμεσα. 1. Σταματάτε κάθε κατηγορία, κάθε παράπονο, κάθε αναφορά σε προβληματικές καταστάσεις με τη νύφη, προς στον αδερφό. (Όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί θέλετε να τον έχετε σύμμαχο).2. Κάθε αίτημά σας σχετικά με το παιδί το επικοινωνείτε ΜΟΝΟ στον αδερφό σου. Και ΜΟΝΟ μαζί του συνεννοείστε. (Το λέω αυτό γιατί το πιο πιθανό είναι μόλις του ζητήσετε να το δείτε, θα σας κάνει πάσα πάλι στη νύφη και αυτό δεν σας συμφέρει).3. Ο μόνος μεσάζων που εσείς θα αναγνωρίζετε και θα μιλάτε για κάθε θέμα σχετικά με το παιδί θα είναι ο αδερφός σου και μόνο. Αυτός να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τη γυναίκα του και σε αυτόν να παραπονιέστε ότι δεν βλέπετε το παιδί. Θα προσπαθήσει να αποφύγει αυτή τη θέση, αλλά εσείς να επιμένετε σταθερά να απευθύνεστε σε αυτόν και μόνον.4. Στη γυναίκα του θα αποφεύγετε πάσει θυσία να μιλάτε, παρά μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο, δηλαδή όταν θα είναι παρούσα στο χώρο. Αν αυτή η γραμμή τηρηθεί απαρέγκλιτα για μεγάλο διάστημα μπορεί να αλλάξει τη διαπραγματευτική σας θέση που τώρα είναι μηδενική. Βέβαια, ο αδερφός σου θα πιεστεί και μπορεί να ξεσπάσει κι εναντίον σας. Αλλά εσείς πρέπει συνεχώς να είστε γλυκές σαν το μέλι και να επιμένετε σταθερά και ήρεμα για τα αιτήματά σας. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά αυτό το σκηνικό συμβαίνει πρωτίστως γιατί ο ίδιος έχει μάλλον προβλήματα με τη γυναίκα του και απλά προσπαθεί να τα ξεφορτωθεί.
"Άσε τι λένε οι άλλοι σχολιαστές." Δεν είναι και πολύ κομψό αυτό. Δηλαδή ντε και καλά οι άλλοι της τα λένε στραβά και η δική σου γνώμη είναι η ορθή?"Βέβαια, ο αδερφός σου θα πιεστεί και μπορεί να ξεσπάσει κι εναντίον σας. Αλλά εσείς πρέπει συνεχώς να είστε γλυκές σαν το μέλι και να επιμένετε σταθερά και ήρεμα για τα αιτήματά σας. " Μμμμ, το λες και χειρισμό αυτό. 'Η μήπως λέγεται υποκρισία?Σε τελική ανάλυση, προτείνεις να βάλουν μάνα-αδερφή-σύζυγος τον καημένο τον αδελφό στη μέση και να τον πρήξουν μέχρι να επικρατήσει το ένα μέτωπο. Και μάλιστα, για κάτι τόσο ασαφές όσο η προσωπική αντιπάθεια. Ε, όχι.
Σιγα μην απαιτησουν κι εκπροσωπο τυπου..Σου διαφευγει οτι η συζυγος τυχαινει να ειναι η μητερα του παιδιου, κι οχι η παραμανα του... φυσικα και θα περνανε κι απο εκεινη οι συναντησεις του παιδιου με τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ και θα ειναι και παρουσα αν το κρινει σκοπιμο.Κι επειδη θα απευθυνονται μονο σε αυτον, τι τον εμποδιζει να τις κανει πασα στην μητερα; αυτο δεν το αιτιολογησες.Ασχετη παραδοχη σου οτι το ζευγαρι εχει προβληματα. Μπορει μια χαρα να συμφωνουν στην αντιμετωπιση αυτη που μας περιεγραψε.
Mentor, δεν έχεις ακούσει να λένε ότι το σχοινί έχει δύο άκριες; Τη μία κρατά η μια πλευρά, και την άλλη άκρη την κρατά η άλλη πλευρά. Την ευθύνη την έχουν και τα δύο μέρη.Αν δεν κάνουν βήματα προς το κέντρο,πάντα μακριά θα είναι.
Δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά το παιδί είναι του ζευγαριού και όσο είναι μικρό και έχει 2 γονείς που είναι υπέυθυνοι γι' αυτό αυτοί θα κάνουν ό,τι θέλουν. Μπορεί να είναι ασφυκτικές (μάνα και κόρη), ο πατέρας του παιδιού να μην τις θέλει και να έχει βρει την καλή του με το να βγάζει η γυναίκα του το φίδι από την τρύπα. Το θέμα είναι ότι μια 30 χρονών (κατά πάσα πιθανότητα) γαΙδάρα κάθεται και κάνει πράγματα που δε θέλει "από πείσμα", με μόνο αποτέλεσμα να μην περνάει καλά η ίδια, γιατί η μητέρα του παιδιού μιά χαρά είναι κατά πάσα πιθανότητα.
Γιατί όταν έχεις μονίμως τρεις γυναίκες στο κεφάλι σου, να σε ζαλίζουν, έτοιμες για πόλεμο και από κάτω να πριονίζουν καθημερινά την ηρεμία σου με μηχανορραφίες και δολοπλοκίες, το εξυπνότερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις απών!
'Πας να κερδίσεις ένα παιχνίδι που έχει στήσει προ πολλού ώστε να είναι κερδισμένη, χάνοντας'.Κάποιες φορές ενώ βλέπουμε πως το παιχνίδι το οποίο έχει δημιουργηθεί και στηθεί από άλλους με τα δικά τους πιόνια και κανόνες είναι χαμένο εξ'αρχής, γινόμαστε κι εμείς παίχτες σ' αυτό. Και το τραγικότερο σ'αυτό το παιχνίδι, είναι πως στοιχηματίζουμε σ' αυτό, ενώ γνωρίζουμε προ πολλού πως είναι χαμένο...
#7πολυ ωραια ολη η αναλυση της λενας.αν νομιζεις οτι η ασθενεια ειναι τετοια που ο πατερας σου ειναι στα τελευταια του, τοτε μεινε για ενα διαστημα στην πολη ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΠΙΤΙ.η χρησιμοτητα σου δεν ειναι να κανεις την υπηρετρια , αλλα να συμπαραστεκεσαι ψυχικα. αυτο μπορεις να το κανεις και χωρις να κανεις την νοσοκομα η ιδια, αλλα εχοντας μια γυναικα για τις δουλειες κι εσυ να κανεις μια καθημερινη η και αραιοτερη επισκεψη για να τους στηριζεις.στο αλλο σπιτι, θα μπορεις και την ψυχικη σου ηρεμια να διατηρεις και την ανεξαρτησια σου να εχεις και τον πατερα να βλεπεις, και ο συντροφος σου θα ερχεται πιο ανετα και πιο συχνα χωρις το ματι της απαραδεκτης μανας σου, πανω σας.
#6"Όμως δεν βρεθήκαμε γιατί μου ζητούσε να έρθω τα πρωινά γιατί τα απογεύματα λέει την πάει στην παιδική χαρά. Εγώ θα μπορούσα να πάω ένα πρωινό, αλλά από πείσμα της είπα δεν μπορώ. Θεωρώ απαράδεκτο να μην μπορεί να κρατήσει το παιδάκι σπίτι για μια ώρα.."και γιατι να ταλαιπωρησει το παιδακι και να ταλαιπωρηθει και η ιδια που δεν την βολευει το απογευμα, αφου εσυ μπορεις να το δεις πρωινα, αλλα δεν πας απο πεισμα??πιθανον να εμπαινε στον κοπο αν η σχεση σας ηταν καλη, αλλα το λες απο μονη σου, οτι δεν ειναι.ΕΣΥ χανεις που δεν εχεις επαφη με το παιδι για να κανεις ναζια, αυτη ειναι η μητερα του και ζει μαζι του.και οι δυο συμμετεχετε στην κακη σχεση που εχετε, αλλα εσυ χανεις.για το παιδι, δεν ξερω, μπορει να μην χανει τπτ...
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα διάβαζα μια συμβουλευτική στήλη, όσο νά 'ναι υπάρχουν στήλες και στήλες, συμβουλάτορες και συμβουλάτορες, αλλά οι απαντήσεις στα 6 και 7 άξιζαν αυτή την "υπέρβαση". Τα σέβη μου.
#3"Προβληματίστηκα λοιπόν και σε ρωτώ! Πάσχω από το Σύνδρομο του Εσωτερικευμένου Μισογυνισμού;"οχι, πασχεις απο τον φοβο της διωξης του φυλου σου που ισχυει στον καιρο του ακρατου φαλλοκρατισμου...ξερεις οτι οι επιχειρησεις δεν δειχνουν καμια κατανοηση για τον κοινωνικο ρολο των γυναικων και φοβασαι οτι ακομα και μια γυναικα οπως η διευθυντρια, αν και γυναικα, εφοσον εχει διακριθει, εχει προσαρμοστει πληρως στην λειτουργια αυτη που φερεται στις γυναικες σαν να ειναι πολιτες δευτερης κατηγοριας χωρις δικαιωματα.φοβασαι δλδ οτι ΕΚΕΙΝΗ ειναι θυμα ενος εσωτερικευμενου μισογυνισμου και ελπιζεις οτι αν εχει η ιδια οικογενεια, εχεις περισσοτερες ελπιδες να σου συμπαρασταθει, πιθανον κοντρα στις επιδιωξεις μιας ισχυρης εταιριας(χλωμο)...
#2"Δεν είμαι στις πρώτες προτεραιότητές του, δεν πιστεύω ότι είναι ερωτευμένος μαζί μου, σίγουρα τον ανάβω και με νοιάζεται αλλά πειράζει που αυτό δεν μου είναι αρκετό ενώ παίρνω όλο το υπόλοιπο πακέτο; Μήπως μεγαλοποιώ καταστάσεις; Μήπως είμαι άδικη μαζί του; Μήπως είμαι ανικανοποίητη; Γιατί νιώθω ότι κάτι πάει λάθος; ..."οσο και να το αναλυσεις, ειναι μια ακομα απο τις πολυ γνωστες περιπτωσεις, που επαναλαμβανονται κι εδω με διαφορα ονοματα:ο ανθρωπος σε θελει αρκετα γιαυτο που εχετε, αλλα δεν σε θελει αρκετα για να κανει σχεση μαζι σου.οτι και να σου λεει για το ποσο τον καλυπτεις και δεν θελει αλλη, ολοι την ελευθερια τους την θελουν επειδη ειναι ανοιχτοι και σε αλλους ανθρωπους, ειτε τους εχουν ηδη γνωρισει και το παιζουν σε πολλα ταμπλω, ειτε θα θελαν, αλλα δεν τους προεκυψε ακομα.ολα τ αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε..
#2 πιστεύω ότι έχετε κανονική σχέση. Περνάτε χρόνο μαζί, βγαίνετε έξω, κάντε σεξ, μιλάτε ώρες ατελείωτες δηλαδή τι άλλο καθορίζει μια σχέση; Θυμάμαι πολύ καλά ότι η Λένα είχε απαντήσει σε μια κοπέλα ότι έχει κανονική σχέση με έναν τύπο που έκαναν μόνο σεξ. Εσύ έχεις όλο το πακέτο. Μήπως θέλεις στην πραγματικότητα να σε παντρευτεί; Μήπως αυτό εννοείς ότι δεν είσαι η πρώτη του προτεραιότητα;
#1"Γιατι δυο άνθρωποι που τα πανε καλα και συνεννοούνται αν όχι στο 100% αλλα στο 80 πες (μια χαρά ειναι κι αυτο) και έχουν τύπου σχέση , όταν συζητανε για σοβαρή κοκκαλώνουν και τα κάνουν χαλια? Και γιατι άνθρωποι που ταιριάζουν στο 100% (όντως συμβαίνει είναι φοβερό) δεν είναι μαζί ενώ ξέρουν ότι πρέπει να είναι και οι δυο;"ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ.αυτοι που ταιριαζουν 100% και 80% (και συναντηθηκαν) και μαζι ειναι και μια χαρα σχεσεις κανουν."ταιριαζουν" για ποιον?? για σενα?για τους ιδιους?για καποιον περιγυρο?ή αντικειμενικα?? και τι σημαινει το "αντικειμενικα"??κουβεντα που θελει ολοκληρο βιβλιο.τον προβληματιμσο σου πυροδοτησε πολυ επιγανειακη παρατηρηση.
"Αυτό που κάνεις λέγεται επιθετική-παθητική συμπεριφορά, και είναι συνηθισμένη σε γυναίκες που έχουν μάθει να μην εκφράζουν ανοιχτά τα αρνητικά τους συναισθήματα, και προσπαθούν να τα περάσουν υπόγεια."Ξέρεις κ πόσοι άντρες το κάνουν αυτό; Δεν είναι μόνο γυναικεία συμπεριφορά. Κατά τ'άλλα συμφωνώ απόλυτα!
#5 Γιατί είναι ακαταμάχητος αυτός;Τον ερωτεύτηκες,τον αγαπάς ή απλά θες με την σειρά σου να τον χειριστείς;Πώς ν αλλάξει συμπεριφορά ο οποιοσδήποτε άνθρωπος λες; Δύσκολο,ιδίως αν ο ίδιος βρίσκει τον εαυτό του μια χαρά.Αν εσύ υποφέρεις,καλό θα ήταν να σκεφτείς σοβαρά για ποιο λόγο παραμένεις.Όταν δεν αισθανόμαστε καλά επί μακρόν σε μια σχέση,ή αναθεωρούμε την γνώμη μας,ή την σχέση,ή εγκαταλείπουμε.Πάντως δεν παραμένουμε άνευ λόγου.
#1 Μα τι σημαίνει "τυπου σχέση"; και πάμε πιο σοβαρά εννοουμε να δηλώσουμε πως έχουμε σχέση χωρίς το "τύπου" ή πάμε για γάμο που είναι αλλαγή πίστας κι όσο να'ναι έχει άλλες προδιαγραφές οπότε εκεί το 80% δοκιμάζεται αρκετά. Επίσης μου είναι εντελώς , μα εντελώς ακατανόητο πως μπορούν δυο άνθρωποι να ξέρουν πως ταιριάζουν 100% χωρίς αυτό το ταίριασμα να έχει δοκιμαστεί μέσα σε μια χειροπιαστή σχέση, διότι κι εδώ μιλάμε για άλλη πίστα, different skills.