Στο σημερινό «Α μπα»: η συνέχεια, στο επόμενο

Στο σημερινό «Α μπα»: η συνέχεια, στο επόμενο Facebook Twitter
86

 

__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα..

Ελπίζω να ειστε καλά, θα ήθελα να βάλω ένα ερώτημα σε εσάς και τους αναγνώστες σας, πώς θεωρείτε ότι λειτουργεί ο κόσμος; Υπάρχει ένας γενικός αποδεκτός κανόνας συμπεριφοράς για τη λειτουργία του ή ο καθένας από εμάς λειτουργεί διαφορετικά ; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν "πώς λειτουργεί αυτός ο κόσμος" και αν ναι, πώς φαίνεται αυτο;- Μαρία με τα πορτοκαλί μαλλιά

Υπάρχουν πολλοί κανόνες που σχηματίζουν ένα πλαίσιο ορθής κοινωνικής συμπεριφοράς που διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία. Κάποιοι είναι πολύ αυστηροί, και οι πιο σημαντικοί από αυτούς γίνονται νόμοι (μη σκοτώνεις, μην κλέβεις), κάποιοι είναι άγραφοι και τηρούνται με απειλή κοινωνικού αποκλεισμού, κάποιοι είναι στα περιθώρια επειδή είναι ασήμαντοι ή επειδή για την ώρα εκφράζουν μια μειοψηφία που δεν έχει δύναμη να τους επιβάλει, κάποιοι είναι εντελώς λάθος. Εσύ, Μαρία με τα πορτοκαλί μαλλιά, ξέρεις αρκετούς από αυτούς και τους εφαρμόζεις χωρίς να καταλαβαίνεις καν ότι είναι κανόνες, απόδειξη ότι μου μίλησες στον πληθυντικό.


Ναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς λειτουργεί αυτός ο κόσμος, είτε επειδή δεν μπορούν να τους μάθουν είτε επειδή δεν θέλουν να τους μάθουν. Κάποιοι από αυτούς είναι στη φυλακή, κάποιοι στα ψυχιατρεία, και κάποιοι στο 1% που ορίζει τις τύχες όλων μας.

__________________
2.


α μπα γεια σου. ειμαι 20. αισθανομαι χαλια. υπαρχουν μερες που νιωθω ενα συναισθηματικο βαρος και οτι δε με γεμιζει τιποτα σε σημειο να μαλωνω συνεχεια με το αγορι μου χωρις σοβαρους λογους και να μου περνανε μονο αρνητικες σκεψεις. μετα μου περναει και τις υπολοιπες μερες ειμαι οκ και αισιοδοξη,κανω σκεψεις για το μελλον,ασχολουμαι με τη σχολη κλπ. εχω απομακρυνθει απο φιλες που ειχα στην πολη που σπουδαζω διοτι ενιωσα οτι δε με γεμιζει να κανουμε παρεα, σε βαθμο να να νιωθω κουρασμενη μετα απο συναντησεις μας. βεβαια επειδη σπουδαζουμε σε μικρη επαρχιακη πολη οι επαφες μας ειναι καθημερινες και για πολλες ωρες και κατα καποιο τροπο αναποφευκτες. αισθανομαι πολλες φορες μονη ομως δε θελω να επιδιωξω επαφες. το αγορι μου προσπαθει να δειξει κατανοηση παρ ολα αυτα εγω κολλαω σε πραγματα του τυπου '' δεν παμε διακοπες μαζι'' ''δεν κανουμε σχεδια μαζι'' και αισθανομαι παρατημενη και οτι δεν ειμαι σημαντικη ουτε και γι αυτον. το ξερω ισως φαινεται ανοητο αυτο που λεω ομως αυτες ειναι οι σκεψεις μου τις ημερες που παθαινω κριση και με πλημμυριζει αρνητισμος για ολα. θελω αυτο να αλλαξει ομως αδυνατω να βρω κινητρο για να το κανω. καμια συμβουλη; θελω σε καποιον να μιλησω ομως οχι σε ψυχολογο. δεν ειναι για οικονομικους λογους,απλως δεν νιωθω ετοιμη να εκφραστω σε εναν τετοιο ανθρωπο,τουλαχιστον ακομα.- σοφια

Πολύ θα ήθελα να μάθω τι σημαίνει «ένας τέτοιος άνθρωπος». Ένας επαγγελματίας; Ένας άνθρωπος που θα σε ακούει επί πληρωμή; Ένας άνθρωπος που θα συμβολίζει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου;


Πώς σου φαίνεται η περιγραφή «ο μοναδικός άνθρωπος που έχει την εκπαίδευση και τα εφόδια να σου κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να καταλάβεις μόνη σου τι σου συμβαίνει;»

__________________
3.


Είμαι 44 χρονών από μεγάλη επαρχιακή πόλη, εργαζόμενη, στο δημόσιο, παντρεμένη εδω κ 13 χρόνια με συνομηλικό μου και έχω 2 κόρες. Τα τελευταία 4-5 χρόνια περάσμαε μεγάλη κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και συναισθηματική. Έκανα μεγάλη υπομονή αλλά δεν είδα κ πολλά αποτελέσματα. Τον Αύγουστο του 2015 ζήτησα 1 φορά διαζύγιο και άπάντηση δεν πήρα. Το ίδιο έκανα και 3 μήνες μετά, μου ζήτησε να του δώσω χρόνο κ με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε σε σύμβουλο γάμο. Έτσι κάναμε κ την τελευταία μας προσπάθεια που μετά απο 2 μήνες γυρίσαμε στα παλιά μας προβλήματα. Μετά απο αυτό άρχισε να με φλερτάρει με διακριτικό τρόπο ένας 46 ετών παντρεμένος κ σιγά σιγά γνωριστήκαμε καλύτερα κ ολοκληρώσαμε την σχέση μας. Απο εκείνη την ημέρα δεν έχω ξαναβρεθεί ερωτικά με τον σύζυγό μου κ του έχω ξαναζητήσει διαζύγιο. Μου το αρνήθηκε λεγοντάς μου οτι εάν θέλω μπορώ να φύγω κ να πω στα παιδιά ότι εγώ είμαι αυτή που το θέλει. Μου είπε ότι αυτός σκέφτεται τα παιδιά κ όχι τον εαυτό του ότι 1 φορά παντρεύτηκε και δεν σκοπεύει να χωρίσει ποτέ. Αυτός είναι μια χαρά κ εγώ έχω το πρόβλημα, ότι έχω αλλάξει κ.λ.π.
Δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στα παιδιά μου, δεν περιμένω τίποτα απο την καινούρια σχέση μου κ δεν μου αρέσουν οι παράλληλες σχέσεις αλλά άρχισα να ζω πάλι, να γελάω .Θέλω να χωρίσω με τον άντρα μου γιατί πέρα από τα παιδιά δεν μας ενώνει τίποτε άλλο. Ξέχασα να σας γράψω ότι ο σύζυγός μου εξαρτάται τα 2 τελευταία χρόνια οικονομικά από μια επιχείρηση που έχει ο πατέρας μου κ δουλεύει εκεί. κ αυτός νομίζω ότι είναι κ ο λόγος που δεν θέλει να με χωρίσει.
Με τα παιδιά μου έχω μιλήσει ότι σκέφτομαι να χωρίσω κ ότι δεν θέλω να πληγωθούν. Η μικρή μου κόρη με στηρίζει ενώ η μεγάλη που είναι δεμένη με τον πατέρα της, δεν της χαλάει κανένα χατήρι δεν της φωνάζει για να την έχει κοντά του, το αντιμετωπίζει με δυσκολία αλλά δεν είναι τελείως αρνητική. Α μπα, πες μου τι θα έκανες στην Θέση μου-Μαρία

Θα έβρισκα έναν καλό δικηγόρο για να μάθω πώς βγαίνει διαζύγιο όταν ο ένας από τους δύο δεν θέλει να χωρίσει.

__________________
4.

Αγαπητή Α,μπα, γεια σου!
Η ερώτηση που έχω για σένα είναι είναι επαγγελματικής φύσεως. Είμαι στα late teens μου, σε μια θετικοτεχνολογική σχολή που δεν παρουσιάζει το ενδιαφέρον που πίστευα αρχικά ότι θα έχει. Συνεχίζω βέβαια με αρκετή διάθεση να παρακολουθώ τα μαθήματα, αλλά δε θα χαρακτήριζα τις επαγγελματικές προοπτικές που μου προσφέρονται "όνειρο ζωής". Απόρροια της κατάστασης αυτής, εξετάζω διάφορες εναλλακτικές. Από μικρή ενδιαφερόμουν για τη συγγραφή και την αρθρογραφία (γύρω από πολιτιστικά κυρίως θέματα), και έχω πολλές φορές προσπαθήσει, σε άκρως ερασιτεχνικό επίπεδο βεβαίως βεβαίως, να δημιουργήσω δείγματα γραφής. Μέχρι τώρα κανένα από τα πνευματικά μου παιδάκια δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας! Δεν ξέρω αν ευθύνεται η ντροπή, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή κάποιος άλλος, σκοτεινότερος λόγος, αλλά ακόμα και από τα πιο κοντινά μου άτομα, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι γράφω. Μπαίνοντας όμως στη δεκαετία των είκοσι, θα ήθελα να διερευνήσω τις προοπτικές μου στο χώρο, και σκέφτομαι να το πράξω ξεκινώντας, σε πρώτο στάδιο, ένα δικό μου blog. Και τώρα η ερώτηση μου: έχοντας ήδη χαράξει μία πορεία στην ελληνική διαδικτυακή "παραγωγή κειμένων", πώς εκτιμάς τις προοπτικές του χώρου, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (γιατί υπάρχει και η προοπτική ξενόγλωσσου εγχειρήματος :P); Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κερδίσει μια θέση εργασίας ξεκινώντας από κάτι ερασιτεχνικό όπως τα blogs; Τι γενικότερες συμβουλές έχεις να μου δώσεις; Είσαι είδωλο!- μια μηχανικός που θέλει να σου φάει τη δουλειά :)

Βεβαίως και μπορεί κάποιος να κερδίσει μια θέση εργασίας ξεκινώντας από κάτι ερασιτεχνικό, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή η αφετηρία είναι πλέον τα μπλογκς, γιατί κανείς δεν διαβάζει τα μπλογκς. Ο πολύς κόσμος κινείται στα σόσιαλ μίντια. Αυτό που χρειάζεται είναι να γράφεις πράγματα που ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, και αυτό συμβαίνει αν α) έχεις πολύ συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και παρέχεις πληροφορίες που κάποιος δεν μπορεί να βρει εύκολα σε πρόχειρες αναζητήσεις google, ή β) έχεις πολύ συγκεκριμένη και ενδιαφέρουσα οπτική γωνία των πραγμάτων ως άνθρωπος. Ιδανικά, συνδυάζεις το α) με το β) και σε λατρεύουν όλοι. Όχι όλοι, αυτό αποκλείεται, αλλά ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, τόσοι ώστε να σου προσφερθεί κάποτε δουλειά.


Είναι πανεύκολο να καταλάβεις αν γράφεις με ενδιαφέροντα τρόπο. Το βλέπεις στο facebook και στο twitter. Αν σε διαβάζουν μόνο οι φίλοι σου, δεν απευθύνεσαι σε μεγάλο κοινό. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ξέρεις να γράφεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει. Οπότε ξεκίνα να χτίζεις μια παρουσία στα σόσιαλ μίντια απευθυνόμενη σε μεγάλο κοινό. Χρειάζεται δουλειά και πολλή επιμονή. Αν δεν περάσουν δύο χρόνια συνεχούς προσπάθειας, δεν ξέρεις αν αρέσεις ή όχι (αλλά θα έχεις μια ιδέα πιο πριν). Αν περάσουν τέσσερα και δεν ασχοληθεί κανείς, δεν έχεις γνωρίσει κανέναν, δεν σου έχει πει κανείς τι ωραία που τα λες, τότε θα ξέρεις.

__________________
5.


Βρε αμπα μου,

έχω την εντύπωση ότι είσαι λίγο αυτό που λέμε marketing feminist. Στο πυρ το εξώτερο τα τακούνια, γιατί πατριαρχία μπλαμπλαμπλα, αλλά παίρνεις μόνο συγκεκριμένο πανάκριβο προϊόν για να σου στρώνουν οι μπούκλες... Μήπως απλά καταπίεση θεωρείς αυτά που δεν σου ταιριάζουν και τα υπόλοιπα απλά τα βαφτίζεις φυσιολογικά; Εγώ θέλω το μαλλί να το παίρνει ο άνεμος και να φοράω τακούνια. Είναι θέμα ντιζάιν το τακούνι, δεν είναι μόνο για να τουρλώνεται ο πωπός μας και να θέλουμε ένα αντρικό μπράτσο να κρατηθούμε.

Άλλο να λες κορίτσια εγώ αυτό διαλέγω, άλλο να κατακεραυνώνεις το ένα και να μας περνάς για απόλυτα φυσιολογικό μόνο αυτό που τυχαίνει να προτιμάς εσύ.

Δεν βλέπω τέτοιο κυνήγι για τα τατουάζ και το πίρσινγκ, που παραμορφώνουν ΜΟΝΙΜΑ το σώμα και είναι καθαρά διακοσμητικά. Γιατί είναι έκφραση να βάψεις το δέρμα σου και όχι να βάλεις υποκρίνεσαι ότι φοράς πουέντ με πούλιες στην καθημερινότητά σου; Παπούτσια θα φοράγαμε έτσι κι αλλιώς.

Ή π.χ. για τις φαντασιώσεις που έχουν να κάνουν με την επιβολή. Ναι κι εγώ τις απολαμβάνω, αλλά μην τρελαθούμε ότι δεν είναι καθαρά θέμα πατριαρχίας και μάλιστα βαθιά ριζωμένης η φαντασίωση π.χ. του βιασμού. Απλά με τον καιρό του βγάλαμε τα δόντια και κρατάμε μόνο την ευχαρίστηση. Έτσι είναι τα πράγματα, εξελίσσονται. Μην κρύβουμε την ταμπέλα της πατριαρχίας στα πραγματάκια που μας αρέσουν ή τα έχουμε αποδεχτεί και να την δείχνουμε φάτσα φόρα σε όσα δεν μας αρέσουν.

Παρακαλώ τις αγαπητές σου γκρούπις να μην προκαταβάλουν τις απόψεις μου και να μην πέσουν να με φάνε, απλά και μόνο γιατί διαφωνώ.

Υ.Γ. Επίσης, αν η απάντησή σου είναι "διάβασε", να σε ενημερώσω ότι δεν έχεις το προνόμιο του διαβάσματος, κι εμείς διαβάζουμε. Καταντάει εκνευριστικό, δεν ξέρεις πόσο διαβασμένος είναι ο άλλος. Και όχι, δεν είναι η επόμενη απάντηση "διάβασες, αλλά δεν κατάλαβες, γιατί αν είχες καταλάβει θα συμφωνούσες μαζί μου".

Ας πούμε οι πιο καταπιεσμένες εποχές για τις γυναίκες ήταν πάντα αυτές που τις ήθελαν φροντισμένες και με ωραία μαλλιά και τακτοποιημένες μπούκλες, αλλά που δεν επιτρεπόταν να βάλουν οτιδήποτε μπορούσε να τονώσει τη σεξουαλικότητα ή την αυτοέκφραση τους, είτε αυτό ήταν τακούνια είτε κόκκινο κραγιόν. Κάπου μπερδεύουμε τι μας επιτρέπει η πατριαρχία και τι μας έχει μάθει να δαιμονοποιούμε τόσο αυτόματα, που νομίζουμε ότι μας το επιβάλλει.

 

Βρε τι πάθαμε με τις μπούκλες.


Αγαπητή φίλη, ο φεμινισμός δεν ζητάει από τις γυναίκες να μην είναι όμορφες. Επίσης, ούτε εγώ το κάνω, ούτε ποτέ το έχω καν υπονοήσει, αντιθέτως, ενθαρρύνω πολλές μέσα από τη στήλη να βρουν το στυλ τους για να τονίσουν τα όμορφα τους χαρακτηριστικά. Αν έχεις ταυτίσει τις φεμινίστριες με γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις γενικούς κανόνες γυναικείας ομορφιάς, κάτι έχεις παρανοήσει. Ο φεμινισμός ζητάει ισότητα. Αν κάποια θέλει να αγοράζει το τάδε τζελ για τα μαλλιά, είναι ελεύθερη να το κάνει, όσο ελεύθερη είναι και μια άλλη να μην λούζεται ποτέ. Το θέμα είναι αν και οι δύο έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες και τι περιμένει οι κοινωνία από αυτές για να τις αντιμετωπίζει ως "σωστές" γυναίκες.


Δεν υπάρχει σωστός και λάθος φεμινισμός αν συμφωνούμε στην απλή του διεκδίκηση, που είναι η ισότητα. Αυτό που κάνεις, που στρέφεσαι σε μια άλλη γυναίκα λέγοντας την κακή φεμινίστρια επειδή είπε κάτι που δεν σου άρεσε, είναι κρίμα (έψαξα, αλλά δεν βρήκα άλλη λέξη).

Βλέπω ότι ο θυμός σου προέρχεται από κάτι που έγραψα για τα τακούνια (για όποιον θέλει να το διαβάσει ολόκληρο, η απάντηση είναι εδώ). Μεταξύ άλλων γράφω:

 

«Tο καλό με τα τακούνια είναι ότι δίνουν ύψος, και το ύψος επιβάλλεται. Δίνουν εντύπωση μακρύτερου ποδιού, και τονίζουν τις γάμπες και αυτό είναι κολακευτικό οπτικά. Επίσης, τα καλά τακούνια είναι ακριβή υπόθεση, οπότε για τη γυναίκα που τα αγόρασε με τα δικά της λεφτά, είναι και σύμβολο στάτους, και τα σύμβολα στάτους θηλυκού γένους μου αρέσουν.»

 

Οπότε κάπως δυσκολεύομαι να καταλάβω πού «κατακεραυνώνω όσες τα φοράνε» και «περνάω για φυσιολογικό μόνο ότι αρέσει σε μένα». Γράφω τις διαφωνίες μου. Οι ωραίες μπούκλες δεν καταπονούν τη μέση σου, ούτε στριμώχνουν τις πατούσες σου, ούτε δυσκολεύουν στο τρέξιμο. Τα ωραία μαλλιά θεωρούνται ελκυστικά και από τα δύο φύλα, και για τα δύο φύλα. Τα τακούνια είναι μόνο για γυναίκες. Νομίζω ότι είναι σαφής η διαφορά μεταξύ τακουνιών και μαλλιών σχετικά με την ισότητα.


Ο παραλληλισμός που κάνεις με τα πίρσινγκ και τα τατουάζ είναι επίσης λάθος γιατί τα τατουάζ και τα πίρσινγκ δεν έχουν επιβληθεί ως θηλυκά χαρακτηριστικά, αντιθέτως είναι ως ένα σημείο κατακριτέα. Για να γίνω σαφής, καμία μαμά δεν λέει στην κόρη της «κάνε ένα τατουάζ να δείξεις λίγο γυναίκα», αλλά λέει «βάλε ένα τακουνάκι».


Για τις φαντασιώσεις δεν ξέρω τι να απαντήσω γιατί δε νομίζω ότι έχω γράψει ποτέ κάτι που δικαιολογεί την σχετική σου διαμαρτυρία.


ΥΓ. Η απάντηση μου δεν είναι «διάβασε». Είναι «διάβασε το τάδε», όταν νομίζω ότι έχω κάποιο σχετικό λινκ με κάτι που είναι καλύτερα γραμμένο από όσο θα μπορούσα ποτέ να γράψω εγώ, και είναι αρκετά πιο αναλυτικό.


ΥΓ. Πραγματικά θίγομαι όταν κάποιος λέει τους αναγνώστες που τυχαίνει να συμφωνούν, γκρούπις. Γιατί δεν τσουβαλιάζεις με μια υποτιμητική λέξη όλους όσους τυχαίνει να διαφωνούν;

__________________
6.


Καθόμουν σε στάση λεωφορείου όταν σταματάει μπροστά μου ένα ταξί και κατεβαίνει μία κυρία.
Κάθεται δίπλα μου και αρχίζει την κουβέντα για τον ταξιτζή που της την είπε επειδή η διαδρομή
από το νοσοκομείο μέχρι την στάση ήταν μικρή (άντε 3 χλμ με το ζόρι). Τά'χε πάρει μαζί του λέγοντας
ότι είναι πολλές μέρες στο νοσοκομείο και δεν άντεχε να πάρει λεωφορείο για να έρθει στην στάση από όπου
θα έπαιρνε υπεραστικό λεωφορείο. Μεταξύ άλλων λέει 'αν ήμουν καλύτερα ψυχολογικά θα έπαιρνα τηλέφωνο να καταγγείλω την συμπεριφορά του'. Απαντάω κάποια στιγμή ότι στην θέση της θα του έλεγα να σταματήσει και θα κατέβαινα για να πάρω άλλο ταξί. Με κοίταξε με χαρά. Όταν της είπα ότι το να καταγγείλει την συμπεριφορά του σε τηλέφωνο που έχουν οι ταξιτζήδες για καταγγελίες (υπάρχει τέτοιο τηλέφωνο) θα ήταν το καλύτερο. Άλλαξε το πρόσωπό της, η χαρά έφυγε και ξεκίνησε ένα τροπάρι του στυλ 'εγώ ρουφιάνα δεν γίνομαι' και 'δεν θα καρφώσω κανέναν' και κλπ.
Δεν συνέχισα την κουβέντα και δεν είπα τίποτε άλλο μέχρι που ήρθε το λεωφορείο μου. Τώρα ήταν η σειρά μου να τα πάρω με την κυρία. Αυτή η λογική του δεν γίνομαι ρουφιάνος ενώ ο άλλος σε προσβάλλει ή σε μειώνει, δεν την καταλαβαίνω.
Και τέλος πάντων πού είναι όλα αυτά τα καλά παιδιά που ποτέ δεν ρουφιανεύουν και δεν καρφώνουν; Γιατί εγώ στην δουλειά τους βλέπω όλους να τα κάνουν και τα δύο πίσω από την πλάτη των άλλων. Και μάλιστα ρουφιανεύουν και καρφώνουν με χαρά και μεγάλη (αυτο)ικανοποίηση. Αλλά και στην πολυκατοικία που μένω η ρουφιανιά πάει σύννεφο, πάντα πίσω από την πλάτη του άλλου βέβαια. Το τί λέει ότι ένας ένοικος για τον άλλον δεν λέγεται, δεν ξέρω προσωπικά κάποιους από αυτούς αλλά ξέρω τα προσωπικά τους που τα ξεστομίζουν χωρίς να ρωτήσεις καν με την πρώτη κουβέντα για το αν πληρώθηκαν τα κοινόχρηστα ή τί έγινε με τον λογ/μό της ΔΕΗ
που είναι σε διακανονισμό.
Ξαναρωτάω λοιπόν: πού είναι όλα αυτά τα καλά παιδιά που μπροστά σου λένε 'εγώ δεν ρουφιανεύω';- μας δουλεύουν;

Φαντάζομαι ότι το ερώτημα είναι ρητορικό. Αλλά δεν καταλαβαίνω πώς η κυρία αυτή είπε ότι 'αν ήμουν καλύτερα ψυχολογικά θα έπαιρνα τηλέφωνο να καταγγείλω την συμπεριφορά του' και όταν έμαθε ότι υπάρχει τέτοιος αριθμός, είπε ότι «δεν γίνεται ρουφιάνα». Τότε τι τηλέφωνο εννοούσε; Για να του σπάσουν τα πόδια μπράβοι;

__________________
7.


Αναρωτιέμαι... Τόσες ερωτήσεις γίνονται εδώ μέσα και πολλοί αναγνώστες σου A Mπα, σχολιάζουν και απαντούν με πολύ θέρμη για τη λύση των προβλημάτων των ερωτώμενων. Σπάνια όμως βλέπουμε τον ερωτώμενο να απαντάει ή να δίνει διευκρινίσεις. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές άλυτες απορίες στους αναγνώστες.
Πχ την υπόθεση "Πατούσες/Φιλ" την έχουμε μνημονεύσει ουκ ολίγες φορές και η κοπέλα που ρώτησε για το θέμα ποτέ δεν έδωσε διευκρινίσεις ή δεν μας είπε τι τελικά έγινε.... Βρε κοπελιά, εαν διαβάζεις λύσε μας την απορία.
Γιατί λοιπόν Α Μπα, οι ερωτώμενοι δεν συμμετέχουν στο διάλογο που γίνεται σε σχέση με την ερώτηση τους;

Προφανώς δεν ξέρω, γιατί δεν στέλνουν μετά διευκρινήσεις (χα).


Η πλήρης αλήθεια είναι ότι μερικές φορές στέλνουν, αλλά είτε είναι για διαμαρτυρίες που δεν περιέχουν καινούριες πληροφορίες και η στήλη δεν είναι φόρουμ, είτε είναι διθυραμβικές για την βοήθεια που έλαβαν και δεν περιέχουν καινούριες πληροφορίες και ντρέπομαι να τις βάλω :)


Η υπόθεση του Φιλ έχει αφήσει όμως εποχή, και έχω κι εγώ μεγάλη περιέργεια για τη συνέχεια. Πετάμε μπουκάλι με μήνυμα στο νερό: αγαπητή φίλη, μας λαμβάνεις;


86

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5 ΚΑΙ ΜΟΝΟ που περιελαβες και σχολιαστες στα παραπονα σου για την abba, και μαλιστα ως ομαδα- τσιμεντο και με χαρακτηρισμο, αποδεικνυεις την εμπρηστικη διαθεση του μηνυματος σου.μας λες δλδ τελειωνοντας " κι οποιος διαφωνησει μαζι μου, εχει εκ προοιμιου αδικο γιατι τον βαφτιζω εγω (ποιος?) "γκρουπι" της abba, οποτε στερειται γνωμης και αντικειμενικοτητας. ΤΟ ΣΩΣΑΑΑΑ!!!!! οτι και να κανετε εχω δικιοοοο!!! εχω δικιοοο!! το σωσα!!!!"(οπως καναμε στο δημοτικο για να προλαβουμε την αντιδραση του αλλου.)πυρπολησου μονη σου.βαριεμαι...
#7πιθανον να μην θελουν να αποκαλυψουν την λαιφικη τους ταυτοτητα, μιας και το ερωτημα το στελνουν με (επιπλεον) ανωνυμια και να βαριουνται να κανουν ενα προφιλ μονο για να απαντησουν.
#3απο την στιγμη που ξεκαθαριζεις την θεση σου και παιρνεις τις αποφασεις σου, ολα τα αλλα ειναι διαδικαστικα.δεν σε βαραινει κατι (ηθικα/ κοινωνικα) αν εχεις εναν συντροφο και δεν εχεις ξεμπλεξει αμεσα με το διαζυγιο. αργα η γρηγορα θα βγει κι οσο πιο σταθερη εισαι σε αυτο που θελεις να κανεις, τοσο πιο γρηγορα θα το παρει κι ο αλλος αποφαση κι ειτε θα το σεβαστει, ειτε θα το δει μπροστα του.με το ζορι δεν κρατιεται ουτε σχεση, ουτε γαμος, κι ο συγκεκριμενος δειχνει να σε εχει σε ομηρια και να χρησιμοποιει και τα παιδια για να σε εκβιασει.
#2"προσπαθει να δειξει κατανοηση παρ ολα αυτα εγω κολλαω σε πραγματα του τυπου '' δεν παμε διακοπες μαζι'' ''δεν κανουμε σχεδια μαζι'' και αισθανομαι παρατημενη και οτι δεν ειμαι σημαντικη ουτε και γι αυτον "αναφερεις τις διακοπε ςκαι τα σχεδια σαν να ειναι επουσιωδη ενω εσυ κολλας, παραλογα.μα αν δεν πας εκδρομες και διακοπες με το αγορι σου, με ποιον θα πας???σημαντικη μπορει να του εισαι, αλλα μπορει να μην σε ικανοποιει η σχεση σας.μηποως αυτο σου φταιει και τρωγεσαι με τα ρουχα σου?
#3. Αγαπητή Μαρία, διάβασα την ιστορία σου. Πόσο συνηθισμένη και πόσο οικεία! Προχώρησε σταθερά στην σπόφασή σου για διαζύγιο χωρίς να κλονίζεσαι από τις επιθυμίες του συζύγου σου (δύσκολο).. Ζήτα τη βοήθεια ειδικού για να διαχειριστείς την κατάσταση ως προς τα παιδιά. Άντλησε κουράγιο από τη σχέση που έχεις χωρίς να περιμένεις πολλά. Αγαπητή Α μπα, πολύ πρακτική όπως πάντα. Συγχαρητήρια. Αγαπητέ υιέ του Βανγ Γκογκ (ή όπως αλλιώς ονομάζεσαι), πες μου ότι τρολλάρεις.
πάντως, η αναφορά της 5 στα τατουάζ νομίζω πήγαινε: τα τακούνια είναι για καλλωπισμό της γυναίκας, προκαλούν πόνο αλλά τονίζουν τη σεξουαλικότητα και καταδικάζονται. τα τατουάζ είναι (ή μάλλον ήταν) για "καλλωπισμό" του άντρα, προκαλούν πόνο(κατα το χτύπημα) αλλά τονίζουν τη σεξουαλικότητα και δεν καταδικάζονται, τόσο, στους άντρες, απο φεμινίστριες. τα τακούνια είναι σύμβολο θηλυκό, τα τατουάζ αρσενικό και καταδικάζουμε πάλι το θηλυκό. δεν νομίζω οτι η γραφούσα διαφωνεί με την αμπά, νομίζω οτι προβάλει είτε άλλα άτομα ή δικά της μπερδέματα. πάντως ρε παιδιά, αυτό που βιάζεστε να πείτε, είμαι φεμινίστρια αλλά όχι λεσβία, όχι άσχημη, όχι αξύριστη ξανασκεφτείτε το λίγο. το "βαλέ ενα τακουνάκι", απότομο φλας μπακ, δεν ήμουν πρετοιμασμένη.
#2 ποτέ δεν κατάλαβα γιατί υπαρχει τετοια αντιμετωπιση στην ιδεα της ψυχανάλυσης, στην αρχη απο μεγαλυτερης ηλικιας ανθρωπους, και τωρα απο 20χρονους.. Δηλαδη πού μπορει να ειναι το κακο ή το κατακριτεο, στο γεγονος οτι ολοι οι ανθρωποι μπορει καποια στιγμη στη ζωη μας να αντιμετωπιζουμε καταστασεις, τις οποιες, οπως φαινεται και στην περιπτωση της κοπελας, χρειαζεται μια επιπλεον γνωμη;; Κοπελα μου, το γεγονος οτι "ξεσπας" με αυτον τον τροπο στην καθημερινοτητα σου ισως δειχνει ενα κρυμμενο αγχος, το οποιο βγαινει στην επιφανεια με αυτον τον τροπο. Απο τη στιγμη που δεν μπορεις να το διαχειριστεις μονη σου (και ειναι απολυτος λογικο, 20 χρονων εισαι, ποιος γνωριζει τον εαυτο του στα 20;!) φυσικα και πρεπει να απευθυνθεις καπου αλλου. Απο το να επιρεαστεις απο τη γνωμη της ανιδεης κυρα κατινας (λεω τωρα) καλυτερα να επιρεαστεις απο καποιον που εχει σπουδασει (!) την ψυχολογια. Οσον αφορα το οικονομικο, συνηθως το καθε πανεπιστημιο εχει εναν ψυχολογο, στον οποιο μπορεις μα απευθυνθεις δωρεαν, αλλιως ψαξε για τις παροχες του δημου.
στην περιπτωση της κοπελας, με τον τροπο που το εξεφρασε, πιστευω οτι συμβαινει αυτο που ειπε η abba. δλδ καθαρα ταμπου για το οτι για να απευθυνθει ΄σε τετοιον¨, σημαινει οτι δεν τα καταφερνει, ειναι αδυναμη, η προβληματικη...σε αλλες περιπτωσεις, υπαρχουν κι αλλοι λογοι παντως, οπως η παντελης ελλειψη ελεγχου στην ελλαδα των υπηρεσιων που προσφερονται, της εκπαιδευσης που υπαρχει (περα απο ενα βασικο χαρτι που ειναι το μονο απαραιτητο και δεν διασφαλιζει σχεδον τιποτε), οπως επισης και παντελης ελλειψη ελεγχου της ψυχικης τους ευσταθειας μιας και κανεις δεν τους υποχρεωνει εδω να ειναι θεραπευμενοι η υπο εποπτεια οι ιδιοι, που ειναι και το σημαντικοτερο...ατυχεις γνωριμιες κοινωνικες η επαγγελματικες με αποτυχημενα δειγματα τετοιων επαγγελματιων, χειροτερευουν την φημη του κλαδου γενικοτερα...
Franny ισχυει δεν το ειχα σκεφτει απο αυτη την πλευρα.. Παραταυτα, πιστευω πως πραγματικη αδυναμια ειναι να μη μιλας, παρα το να μιλας, αλλα και παλι, ο καθενας μας σκεφτεται διαφορετικα.Παντως, νομιζω οτι ολοι οι ψυχολογοι-ψυχιατροι ειναι υποχρεωμενοι να κανουν και οι ιδιοι συνεδριες, προκειμενου να παρουν το πτυχιο τους. Δεν ειμαι σιγουρη, αλλα γνωστη μου που σπουδαζει ψυχολογια αυτο ειχε πει
Franny ισχυει δεν το ειχα σκεφτει απο αυτη την πλευρα.. Παραταυτα, πιστευω πως πραγματικη αδυναμια ειναι να μη μιλας, παρα το να μιλας, αλλα και παλι, ο καθενας μας σκεφτεται διαφορετικα.Παντως, νομιζω οτι ολοι οι ψυχολογοι-ψυχιατροι ειναι υποχρεωμενοι να κανουν και οι ιδιοι συνεδριες, προκειμενου να παρουν το πτυχιο τους. Δεν ειμαι σιγουρη, αλλα γνωστη μου που σπουδαζει ψυχολογια αυτο ειχε πει
#6 Τι φάση με την κυρία; Τη μία λέει ότι, αν υπήρχε αριθμός, θα του έκανε καταγγελία και μετά που της είπες πως ο αριθμός υπάρχει σου αντιγύρισε πως δεν κάνει ρουφιανιές. Έπρεπε να της πεις "Άσε μας κουκλίτσα μου".
#4 Αν θελεις να ασχοληθεις επαγγελματικα θα σου προτεινα να κανεις κατι ξενογλωσσο και κατα προτιμηση στα Αγγλικα. Ολα αρχιζουν και τελειωνουν στα χρηματα, αν θελεις να το κανεις επαγγελμα, γι αυτο ρον λογο μεινε μακρια απο οτιδηποτε Ελληνικο. Οτι κι αν κανεις στο τελος τα χρηματα βγαινουν απο την διαφημιση ειτε εργαζεσαι για το εαυτο σου ειτε εισαι υπαλληλος. Συν οτι ειναι εξαιρετικα απιθ;νο να εργαστεις ως αρθρογραφος με Ελληνικο κοινο και να ζησεις.απο αυτο. Η πθο προσιτη λυση ειναι να κανειςενα website κ οχι ενα blog τυπου blogspot,tumblr κτλ Χρειαζεται πολυ υπομονη, επθπλεον γνωσεις τις ιποιες
Χαχα... Έγραφα από κινητό και έστειλα κατά λαθος πριν ολοκληρώσω. Έλεγα λοιπόν πως θα χρειαστούν επιπλέον γνώσεις για να έχεις το δικό σου website τις οποίες και θα μπορέσεις να αποκτήσεις αν το θέλεις πολύ στην πορεία. Εννοώ λίγο web design, λίγο χειρισμό social media, λίγο διάβασμα στατιστικών, marketing, λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο. Πράγματα που θα ανακαλύπτεις σιγά σιγά σε αυτό το ταξίδι σου και τώρα ούτε που φαντάζεσαι πως υπάρχουν. Στην αρχή φαίνεται βουνό αλλά αν πιστεψεις στον εαυτό σου και αγαπάς αυτό που κάνεις στο τέλος θα τα καταφέρεις. Αν έχεις βέβαια κάποιο κεφάλαιο να διαθέσεις μπορείς να παρακάμψεις όλα αυτά και να πέσεις κατευθείαν στα βαθειά.Πριν από 6 χρόνια η τύχη(οι συνθήκες και η κρίση) με έφερε σε ένα σταυροδρόμι όπου είχα την ευκαιρία να ακολουθήσω κατά κάποιο τρόπο το όνειρό μου που είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο με το δικό σου. Αν είχα την επιλογή θα το έκανα παράλληλα με την προηγούμενη δουλειά μου για ένα διάστημα, γιατί θα ήταν πολύ λιγότερο το άγχος να αποδείξω πρώτα από ολα σε έμενα και έπειτα τους υπόλοιπους το σωστό της επιλογής μου. Εσύ έχεις από ότι βλέπω αυτή την επιλογή και σίγουρα δεν θα έπρεπε να αφήσεις αυτή την πολύ ωραία σχολή, που με λίγη τύχη μπορεί να σε οδηγήσει σε μια όμορφη επαγελματική αποκατάσταση, όσο αφορά το οικονομικό σκέλος.Δεν ξέρω αν το έχεις ψάξει καθόλου αλλά μπορείς να εκδόσεις και μόνη σου κάποιο βιβλίο, σχετικά με μικρό κεφάλαιο. Θα ήθελα να επαναλάβω πως αν έχεις την δυνατότητα να γράψεις online στα αγγλικά τότε πρότίμησέ το από τα ελληνικά χωρίς δεύτερη σκέψη.
#6.Πίσω από όλο αυτό,που περιγράφεις,κρύβεται η αδυναμία μας να σταθούμε φάτσα κάρτα με το πρόσωπο και το ονοματεπώνυμο μας και να δηλώσουμε με θάρρος ότι δε θεωρούμε σωστή μια συμπεριφορά.Στο ψου-ψου,στα μισόλογα και το κουτσομπολιό είμαστε πρώτοι.Όταν όμως έχουμε την υποχρέωση,την ευθύνη,αλλά και τη δυνατότητα να καταγγείλουμε μια κατάσταση,επικρατεί το "γύρευε τη δουλειά σου" ή,όπως είπε η κυρία στο ταξί,"ρουφιάνος θα γίνω;".Χρησιμοποιώ το πρώτο πληθυντικό,γιατί θεωρώ ότι είναι μια απ'τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.Όλοι ξέρουν,όλοι το κουβεντιάζουν,αλλά επισήμως τουμπεκί.Κι αυτή η νοοτροπία,αν και δε χαρακτηρίζει τους πάντες φυσικά,μας κρατάει πίσω και σαν χώρα.
#5 Κατηγορείς την Α,μπα για αυτά που γράφει και για τον τρόπο που τα γράφει.Και κατηγορείς και μας,επειδή τα διαβάζουμε και σχολιάζουμε κάποιες φορές;Γιατί κορίτσι μου;Δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις;Αφού σε χαλάει, γιατί ασχολήσαι με την Α,μπα και τους σχολιαστές;
Νο 5, αν δε Σ αρέσει το Α μπα, μη διαβάζεις το Α μπα. Η στήλη δίνει βήμα για σχόλια με τα οποία μπορείς να διαφωνησεις , να προτείνεις τη δική σου οπτική, ακόμα Κ για να κάνεις το κομμάτι σου βερμπαλιζοντας.. Κ απευθύνεται σ αυτούς που αρέσει ο τρόπος σκέψης της Λένας Κ η αλληλεπίδραση με τους 'γκρουπις' . Τόσο απλά....
#5 Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που δεν κατανοεί τι διαβάζει ή τι ακούει.Είμαστε μερικές φορές τόσο απορροφημένοι να πούμε τα δικά μας που ακούμε μόνο για να απαντήσουμε χωρίς να κατανοούμε τι ακούσαμε,κάτι που το βλέπω συνέχεια γύρω μου. Το να καταλάβεις τι λέει κάποιος είναι ικανότητα,αλλά,μάντεψε! Καλλιεργείται,κι εσύ έχεις ακόμα δρόμο μπροστά σου!
Βρε κοπελιά της ερώτησης 5, πού την είδες την Α,μπα να "κατακεραυνώνει" και μάλιστα για τακούνια? Αν το έχει κάνει, ήταν μόνο σε περιπτώσεις αχαρακτήριστης αναισθησίας του ερωτώντος, αν θυμάμαι καλά (αν δε θυμάμαι, μπορείς να επανέλθεις και να μου φρεσκάρεις τη μνήμη, αλλά με παραπομπή σε συγκεκριμένη μέρα/ερώτηση/απάντηση). Όσο για το "διάβασε", δεν είναι κακή συμβουλή και δεν υπονοεί ότι εσύ συγκεκριμένα δε διαβάζεις αρκετά, οπότε γιατί θίχτηκες? Βγάζεις μια εριστικότητα, που με κάνει να σκεφτώ είτε ότι η Α,μπα σου πάτησε τον κάλο σε προσωπική ερώτηση, ή ότι θα ήθελες να γίνεις χαλίφης στη θέση του χαλίφη (κάτι σε στυλ "γιατί αυτή κι όχι εγώ?")Υ.Γ. "να προκαταβάλουν τις απόψεις μου": μπέρδεψες την προκατάληψη με την προκαταβολή. Διάβασε και λίγη γραμματική, κοντά στα άλλα που διαβάζεις :)
5.Τρικυμία εν κρανίω η φίλη του 5. Και μιας και αναφέρθηκαν τα τακούνια: στη Βρετανία γυναίκα (αν θυμάμαι καλά, ρεσεπτιονίστ) απολύθηκε από τη δουλειά της την πρώτη μέρα γιατι εμφανίστηκε με φλατ παπουτσάκι. Της ζήτησαν να πάει να αγοράσει ψηλοτάκουνα (φυσικά με δικά της λεφτά) και αυτή αρνήθηκε, και έτσι απολύθηκε. Ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία μέσω σόσιαλ μήντια, όπου άρχισαν να γράφουν τις δικές τους σχετικές ιστορίες πάρα πολλές γυναίκες: για τα τακούνια, για την απαίτηση να φορούν μεικάπ, για τις συχνές παρατηρήσεις για το ντύσιμό τους, κτλ κτλ. Όλο αυτό, γιατί η γυναίκα εκτός του ότι πρέπει να είναι δέκα φορές καλύτερη στη δουλειά της από τους άντρες συνεργάτες της, πρέπει επίσης να είναι όμορφη σαν μπιμπελό. (Αυτό και σαν απάντηση σε κάποιες φίλες που έλεγαν χθες-προχθες ότι στο εξωτερικό δεν μετράει καθόλου η εμφάνιση. Έχω ζήσει δύο δεκαετίες στην Ευρώπη και μου σηκώθηκαν και τα δυο τα φρύδια από την έκπληξη όταν το διάβασα...)
Φυσικά και υπάρχει dress code, σε περιπτώσεις πολύ έντονο μάλιστα (και για να μην αναφέρεται το εξωτερικό γενικά και αόριστα, τα τελευταία χρόνια είμαι στη Βραζιλία). Aκόμα και ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες δεν επιτρέπουν την είσοδο, εάν ο άνδρας δεν φοράει μακρύ παντελόνι και η γυναίκα φούστα ως το γόνατο - με εξωτερική θερμοκρασία 38+. Βερμούδες, κάπρι, σορτσάκια απαγορεύονται. Αυτό όμως που σχολιάστηκε πριν 2 μέρες, είναι μια κοπέλα που δεν προσελήφθη, επειδή -όπως ο εργοδότης ανέφερε- "θα του κλείσει το σπίτι" λόγω μεγάλου στήθους. Μια κοπέλα που αντιμετωπίζει σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές για κάτι με το οποίο γεννήθηκε. Δεν πήγε ας πούμε στην δουλειά με χαλκά στη μύτη και ο εργοδότης της είπε "το προφίλ της εταιρείας μας δεν το επιτρέπει". Και επιμένω ότι στην Ελλάδα, ο καθένας άσχετος θεωρεί ότι μπορεί να σχολιάσει το ύψος, βάρος, τα μαλλιά, το στυλ ανθρώπου που δεν γνωρίζει παντελώς αδιάκριτα, κάτι που ούτε εδώ που βρίσκομαι τα τελευταία χρόνια έχω δει, ούτε και σε άλλες χώρες που έχω βρεθεί.
Καταλαβαίνω την οπτική της φίλης City αλλά θεωρώ ότι dress code στη δουλειά υπάρχει και για τους άντρες. Αν και θεωρώ ότι δε θα έπρεπε να υπάρχει για τα τακούνια, μια χαρά καλοντυμένη μπορείς να είσαι, ακόμα και με το ταγεράκι σου, και να βάλεις την μπαλαρίνα σου τη φλατ, αφού ταιριάζει. Και αν ήταν τέτοιο το θέμα με το παράδειγμα στην Αγγλία (δε γνωρίζω κάτι σχετικά), τότε καλώς δημιουργήθηκε σούσουρο. Είναι δικαίωμα όμως κάθε εταιρείας να θέλει τους υπαλλήλους της ντυμένους σε συγκεκριμένο στυλ, πχ να μην επιτρέπει αθλητικά, τζιν, οι άντρες να είναι με κουστούμι κτλ. Από εκεί και πέρα να κρίνει και να απορρίπτει με βάση την εμφάνιση κάποιου, το πώς είναι και όχι απλά το πώς ντύνεται, είναι απαράδεκτο.
Να προσθέσω και κάτι κωμικοτραγικό. Σε εταιρεία που δούλεψα ένα διάστημα παλιότερα στην εξυπηρέτηση πελατών έπρεπε να φοράμε έντονο κραγιόν. Δεν τους πείραζε αν δεν βάζαμε μέικ απ, σκιά ή μάσκαρα αλλά το έντονο κραγιόν, κατά προτίμηση το κόκκινο, ήταν απαραίτητο γιατί είχαν κάνει μία έρευνα που έλεγε ότι το έντονο κραγιόν μας έδινε αυτοπεποίθηση και έτσι πουλούσαμε καλύτερα τα προϊόντα. Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά είχαμε και δικαιολογία να κάνουμε διάλειμμα κάθε τρεις και λίγο να ανανεώσουμε το κραγιόν.
Όταν μια επιχείρηση έχει θεσπίσει συγκεκριμένο dress code για τους υπαλλήλους της οφείλει να το συμπεριλαμβάνει στον κανονισμό εργασίας και στην σύμβαση και φυσικά να ενημερώνει τον υπάλληλο πριν την πρόσληψη, ώστε να γνωρίζει και ο υπάλληλος πού βαδίζει. Αυτό δεν είναι κακό, διαλέγεις και παίρνεις αν το ξέρεις εκ των προτέρων.Αν ήμουν εργοδότρια και απαιτούσα από τις κοπέλες να φορούν ψηλοτάκουνα, θα θεωρούσα χρέος μου να τους δίνω επίδομα φυσιοθεραπείας!