Στο σημερινό «Α μπα»: όταν η υπερβολική ψυχραιμία βλάπτει

Στο σημερινό «Α μπα»: όταν η υπερβολική ψυχραιμία βλάπτει Facebook Twitter
65

 

__________________
1.


Καλησπέρα. Η καλύτερη μου φίλη είναι με ένα παιδί εδω και 2 μήνες. 30φευγα αυτή και 40 περίπου αυτός. Το θέμα είναι ότι όπως φαίνεται έχει πολλά θεματάκια ο τύπος και δεν τα αντιλαμβάνεται. Και η φίλη μου τα βλέπει, ενοχλείται πάρα πολυ -σχεδόν καθημερινά-, του τα λέει αυτός λέει αφου σε ενοχλεί θα το αλλάξω αλλά ξαναγίνονται τα ίδια. Τι γινεται λοιπόν. Συνέχεια της λέει πως είσαι έτσι, είσαι άσχημη, ξυπνάς αργά και χάνεις τη μέρα σου (γιατί κουράζεται πολύ από τη δουλειά της που είναι άλλοτε πολύ πρωινή άλλοτε μέχρι τη νύχτα), καπνίζεις και κάνει κακό στην υγεία σου, όλη μερα είσαι σπίτι και δεν εχεις κάνει τιποτα σε λυπάμαι, οι πρώην μου όλες κάνανε ότι κάνεις και συ (πχ του φτιάχνει πρωινό) και η λίστα δεν τελειώνει. Και όταν του λέει πχ ημουν κουρασμένη φυσικά και ξύπνησα αργά της λέει με απογοητεύεις και εγώ για σενα το λέω. Όταν λοιπόν του συζητάει όλα αυτά αυτός απαντάει "και μένα με ενοχλεί που καπνίζεις και ξυπνάς αργά αλλά το δέχομαι". Συγκρίνει τα ανόμοια. Συμπεριφορές με συνήθειες. Το θέμα είναι ότι η φίλη μου τον δικαιολογεί γιατι είναι τυπικα σωστό να λες "κάνει κακό να καπνίζεις" ή "ξύπνα νωρίς μην χάνεις τη μέρα σου" και δεν ξέρει τι να του απαντήσει και έχει μπει στη διαδικασία να δικαιολογείται για τα πάντα (τι άθλιες παντοφλες είναι αυτες που φοράς πχ και η απάντηση ειναι με βολευουν και ειναι άνετες αντι να τον αγνοήσει). Την έχει βάλει στη διαδικασία να ξυπνάει νωρίς για να δει οτι ξύπνησε, να κάνει πραγματα μέσα στη μέρα για να μην λεει "έμεινα σπιτι". Και η φίλη μου λέει είναι ωραίο που με παρακινεί. Για να σε προλάβω εννοειται ζητάει την αποψη μου για ότι συμβαίνει και δεν παρεμβαίνω. Είναι η σχέση μας πολυ κοντινή και ανοιχτή. Για να καταλήξω λοιπόν, θεωρώ ότι οταν βγει από αυτη τη σχέση θα της έχει δημιουργήσει τόσα πολλά θέματα και θα της έχει κάνει κακό. Την ρωτάω, τι ακριβώς σου αρέσει σε αυτόν και δεν φεύγεις όταν σχεδόν καθημερινά μου κάνεις παράπονα ότι δεν σου φέρεται καλά και σου γ... την αυτοπεποίθηση με κάθε τρόπο; Και η απάντηση δηλώνει ότι είναι άνθρωπος που στηρίζεται στα πόδια του και θα γίνει καλός οικογενειάρχης και έχει αξίες και με παρακινεί να κάνω πράγματα. Και η συμπεριφορά του της λεω; Είναι πολυ νωρις, μου λέει, και ο τρόπος που αντιδράει είναι η άμυνα του γιατί έχει περάσει πολλές δύσκολες καταστάσεις. Της λεω, μαζί σου είμαι αν θες να ειστε μαζί αλλα θέλω να σε βλέπω να είσαι καλα, ας μου έλεγες κανουμε καταπληκτικο σεξ και μου αρκεί. Αλλά το αποτέλεσμα είναι οτι μένει για την προοπτική μιας καλής σχέσης. Υπάρχει λοιπόν κάτι που μπορώ να κάνω να τη βοηθήσει να ξεφύγει από την δίνη που έχει μπει; Γιατι το ξέρει ότι δεν πάει καλα και λέει πολλές φορες "δεν πάει πουθενά" αλλά η προοπτική με έναν άνθρωπο με "αξίες" μετράει μάλλον στο μυαλό της παραπάνω. Αυτα. Συγγνώμη για το κατεβατό και τα λάθη γραφω απο κινητό βιαστικά.

Μακάρι να είχε στείλει την ερώτηση η φίλη σου και όχι εσύ, γιατί όσο δεν πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια για να γλιτώσει, δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις. Μόνο αυτή μπορεί να σώσει τον εαυτό της. Εσύ, ό,τι μπορείς να κάνεις, το έκανες. Είσαι εκεί, την ακούς, και την στηρίζεις.


Όταν ανεχόμαστε συμπεριφορές σαν αυτές που περιγράφεις, δεν το κάνουμε επειδή δεν καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε κάτι καλύτερο. Είτε επειδή δεν πιστεύουμε ότι το αξίζουμε, είτε επειδή πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο (που είναι πάνω κάτω το ίδιο με το προηγούμενο, σε πιο λάιτ μορφή). Οπότε, αν θέλεις να συζητήσεις με την φίλη σου το θέμα, μην την ρωτάς γιατί δεν χωρίζει. Ρώτα την τι την κάνει να πιστεύει ότι δεν μπορεί να βρει κάτι καλύτερο, δηλαδή έναν άντρα που έχει προοπτική σχέσης, ο οποίος δεν θα την κακοποιεί λεκτικά. Δεν ζητάμε τον ουρανό με τα άστρα. Η αξιοπρέπεια όμως θα έπρεπε να είναι στα ελάχιστα προαπαιτούμενα.


Μου αρέσει που είσαι αισιόδοξη, λέγοντας ότι «όταν βγει από αυτή τη σχέση θα είναι πληγωμένη». Ας βγει από τη σχέση πρώτα, και μετά βλέπει. Για την ώρα κινδυνεύει από κάτι πολύ χειρότερο, που είναι να τον παντρευτεί και να κάνει παιδί μαζί του. Αυτό που χρειάζεται η φίλη σου είναι ένας ψυχολόγος για να την βοηθήσει να καταλάβει τι είναι αυτό που την κάνει να πιστεύει ότι της αξίζει να ζει έτσι, και γιατί πιστεύει ότι κανείς δεν θα την θέλει για πάντα, οπότε ό,τι της δώσουν, καλό είναι. Τόσο θλιβερή περίπτωση, και τόσο κοινή.

__________________
2.


Αμπα
Με την αδερφή μου έχουμε πολύ καλές σχέσεις, κάνουμε παρέα και αγαπάμε πολύ η μία την άλλη. Σήμερα όμως μου δήλωσε ότι δεν θέλει να με καλέσει στο γάμο της. Συγκεκριμένα, είπε ότι θέλει να είναι αυτή ο άντρας της και πέντε φίλοι. Της είπα ότι πρέπει να με καλέσει και είπε ότι έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Φυσικά και έχει.
Θα το δεχόμουν να μην με καλέσει, αν ήταν μόνο αυτή και ο άντρας της. Σε περίπτωση όμως που καλέσει φίλους της και όχι εμένα, δεδομένης της καλής σχέσης που νόμιζα ότι είχαμε, θα στεναχωρηθώ πολύ και, ειλικρινά, σκοπεύω να την ξεγράψω από τη ζωή μου. Όταν προσπάθησα να της αλλάξω γνώμη, έκλεισε βιαστικά το θέμα, λέγοντας ότι ο γάμος της είναι δικός της και κάνει ό,τι θέλει.
Καμιά ιδέα πώς να της αλλάξω γνώμη ή να την συγχωρήσω αν δεν με καλέσει;- ακάλεστη αδερφή

Δεν ξέρω πώς να της αλλάξεις γνώμη, γιατί δεν ξέρω γιατί έχει αυτή την γνώμη, αλλά ούτε εσύ ξέρεις. Μου κάνει τρομερή εντύπωση που δεν την ρώτησες το ΓΙΑΤΙ. Μόνο να της αλλάξεις γνώμη και να την ξεγράψεις είναι οι επιλογές σου; Δεν αναρωτιέσαι, πάνω από όλα, αν η καλή σχέση που νόμιζες ότι είχατε, είναι μονόπλευρη υπόθεση;


Γενικά, θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει, ή το θέμα είναι να πας στο γάμο; Μου φαίνεται πολύ σοβαρή εξέλιξη για να λήγει με το επιχείρημα «είναι γάμος μου και θα κάνω ό,τι θέλω». Μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο να έχετε καλές σχέσεις, να κάνετε παρέα, να αγαπιόσαστε, και να μην έχεις καμία θεωρία για το γιατί δεν σε θέλει εκεί. Ή μήπως έχεις και δεν μας τη λες;

__________________
3.


Α μπα
Αμπα μου φοβερη έχω ένα first world πρόβλημα. Εχω πρόβλημα στη δουλειά με τους συναδέλφους και θα ήθελα να το λύσω ή τουλάχιστον να βελτιωθεί η τρέχουσα κατάσταση.

Οταν ξεκίνησα, όντας πολυ τυχερη που βρηκα δουλεια στο αντικειμενο μου μεσ τις σπουδες μου εν μεσω κρισης, στη δικη μου ομάδα ήταν μια κυρία, για την οποία δε σχημάτισα απο την αρχη καλη γνώμη. Δε μου ταίριαζε, τη βρήκα κουτσομπολιά, επιφανειακή, πολυ Μπαρμπι. Ηταν απαραίτητο να συνεργαστούμε όμως, οπότε έκανα και συνεχίζω να κάνω πολλές προσπάθειες όπου κυρίως κάνω τη χαζη κι ευγενική κοπελιτσα, μπάς και μου πει τι κάνει στο δικό της κομμάτι, για να συμβαδιζουμε. Στις συζητήσεις μας πάντοτε μου πηγαίνει κόντρα κι οι ιδέες μου δεν είναι ποτε καλές (στο 90% των περιπτώσεων για να μην είμαι απόλυτη).

Την περίοδο αυτή με προσέγγισε μια παρέα συναδέλφων νεότερων σε ηλικία απο την Μπαρμπι, με τους οποίους αναπτύξαμε μια κοινωνική επαφή εξόδων και συναντήσεων σε σπίτια. Όμως σύντομα αντιλήφθηκα οτι επρόκειτο για κλικα, όπου η αρχηγός, ένα ανασφαλες αλλα έξυπνο άτομο, ήθελε να δημιουργήσει συμμαχίες. Δεν διαπιστώνω αλλού είδους φιλίες του ατόμου αυτού πέραν των συναδέλφων της. Στις συγκεντρώσεις μας, η αρχηγός εξέφραζε απόψεις υποτιμητικες για τα παιδια με τα οποία δουλεύουμε, για να γελάσουμε και καλα, μόνο που εγω και ο επι χρονια σύντροφος μου τις βρίσκαμε τελείως κακογουστες, το λιγότερο. Νομίζω φαινόταν αυτο. Επιπλέον, δεν έθαβα κατα πως έπρεπε μια συγκεκριμένη άλλη συνάδελφο με την οποία είχαν όλες εκείνες κόντρα, οπότε σταδιακά και άνευ συζητήσεων με έκαναν πέρα και δε με καλούσαν πλέον. Με στεναχώρησε τοτε αυτο αλλα όχι τρομερά.

Αυτή ήταν η κατάσταση, μέχρι που χωρισα απο μια σχέση 6 ετών. Τοτε ξεκίνησα να κάνω κατι με έναν αρκετά μεγαλύτερο συνάδελφο μου, ο οποίος μάλιστα τύχαινε να είναι και ο τοτε υποδιευθυντής. Αρχικά ήταν κατι πολυ επιφανειακό, οπότε δεν είχα ασχοληθεί, κατανοήσει τη σημασία, προσέξει τα σχόλια. Όμως όσο αυτο δειλά συνεχιζόταν με τα δικά του προβλήματα (καθώς εγω δεν είχα ξεπεράσει τον πρώην μου και είχα μια ανοιχτή κατάσταση και με τους δυο) και εμένα με απασχολούσαν κυρίως τα προβλήματα της προσωπικής μου ζωής, χωρίς να παραμελω φυσικά τη δουλεια μου, τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν και κυρίως απο τα προαναφερθέντα άτομα, χωρίς όμως να περιορίζεται εκει φυσικά. Να πω σε αυτο το σημείο, οτι η παντρεμενη Μπαρμπι παλαιότερα είχε κάνει κίνηση προς το μέρος του υποδ. αλλα είχε φάει χ.

Σιγά σιγά άρχισε να με νοιάζει. Μετα απο 2 περίπου χρονια μιας μεσοβεζικης καταστασης "σχεσης" τελείωσε με τον υποδιευθυντή, ο οποίος γρήγορα παντρεύτηκε. Εκείνος ήθελε πολυ κατι τέτοιο, όμως εγω μαζι του όχι, οπότε απο δικη μου πρωτοβουλία, έληξε. Εγω είμαι ξανά με τον πρώην μου και σκεφτομαστε τώρα κι εμείς να παντρευτούμε. Όμως η κατάσταση στη δουλεια έχει χειροτερέψει πολυ. Εν τω μεταξύ ο υποδ. πήρε προαγωγή κι έγινε διευθυντής, οπότε τα σχόλια, ενώ είχε πάψει η μεταξύ μας κατάσταση (κατάσταση που ποτε δεν παράδεχτήκαμε ανοιχτά) πήραν φωτιά λόγω, νομίζω, ζηλιας προς εκείνον.

Τώρα λοιπόν είμαι μόνη μου. Αυτο είναι το προκειμενο. Και σε κάθε δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζω, σε κάθε επίθεση που μπορεί να δέχομαι, δεν έχω κανένα προστατευτικό ψυχικά δίχτυ ασφαλείας να αποταθω. Δεν το δημιούργησα, αντίθετα απ' οτι φαίνεται εκ του αποτελέσματος, έκανα τα πάντα για να το αποφύγω, να το χαλασω. Αναγνωρίζω την ανωριμότητα των πράξεων μου, το οτι ήμουν στην κοσμαρα μου κλπ. Όμως τώρα; Και προσπαθώ, α μπα μου, προσπαθώ. Να είμαι πιο φιλική, πιο ανθεκτική σε χοντραδες, να κάνω πιο πολλα όχι του γούστου μου αστεία αλλα που ίσως να περνάνε. Αντιμετωπίζω όμως φοβερή (και δικαιολογημένη απο την πλευρά τους) καχυποψία, πολλα ψου ψου ακόμα και καμία διάθεση για οτιδήποτε κοινωνικο πέραν του εργασιακού περιβάλλοντος. Και ποναω. Και στενοχωριεμαι. Και δεν έχω διάθεση να πηγαίνω στη δουλεια, ενώ ως αντικείμενο το λατρευω. Πλέον έχω βάλει τόσο νερο στο κρασί μου, που δε νομίζω κι αυτο να είναι σωστο, αλλά τόσο μόνη μου νιώθω, που προσέγγιζω κι εκείνη την κλικα που περιέγραψα στην αρχή, που εννοείται οτι δε με θέλουν. Έχω δοκιμάσει και με αλλα άτομα, αλλα η καχυποψία και τα ψου ψου βαραίνουν πάντα την κατάσταση και δε φαίνεται να προχωράει. Ακούγεται ίσως αστείο: "δεν έχω φίλους!δε με παίζουν" αλλα έτσι είναι και δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Και αντίθετα με ένα μικρο παιδάκι αναγνωρίζω την ευθύνη μου σε ολο αυτο, αν και σαν ένα μικρο παιδάκι φερθηκα σε μεγάλο ποσοστό. Αυτες ηταν οι συνεπειες κυριως της καταστασης με τον υποδ.

Τι θα μου προτεινες, α μπα μου και αναγνώστες; 

Ενώ συνήθως είμαι αυτή που τονίζω τα λάθη αυτών που στέλνουν τις ερωτήσεις, αυτή τη φορά δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς τόσο αυτονόητο ότι πρέπει να τιμωρηθείς έτσι. Επειδή τα είχες με τον υποδιευθυντή; Επειδή τα είχες με τον υποδιευθυντή ενώ τα είχες και με έναν άλλον; Επειδή ήταν η προσωπική σου ζωή μαντάρα, τώρα είναι δίκαιο να υπομείνεις την περιφρόνηση, τα αρνητικά σχόλια όλων ανεξαιρέτως;

 

Υπάρχει κάτι που δε μας λες, και δικαιολογεί τις εκφράσεις του όπως «φέρθηκα σαν μικρό παιδάκι;» Γιατί να πάρουν όλοι το μέρος του άλλου, γιατί να βγεις εσύ ομόφωνα φταίχτρα; Για ποιο πράγμα;


Είναι εντυπωσιακό – όχι σπάνιο, αλλά εντυπωσιακό – όταν μια ολόκληρη ομάδα στρέφεται ενάντια ενός ατόμου. Όταν δεν πρόκειται για bullying (γιατί δε νομίζω ότι ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο, και δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο), τότε δεν μπορώ να φανταστώ με ποιο τρόπο ένας μόνο άνθρωπος τραβάει τόσο αρνητικές συμπεριφορές τόσο καθολικά, και τόσο συντεταγμένα.

Δεν έχεις ούτε έναν σύμμαχο; Ούτε έναν ουδέτερο παρατηρητή; Ούτε κάποιον που είναι ελάχιστα πιο θετικός απέναντί σου; Στις ομάδες με ξεκάθαρο αρχηγό πάντα υπάρχουν φράξιες αντίθεσης. Δεν μπορεί να είσαι ολομόναχη απέναντι σε όλους. Είσαι; Τότε πες μας, τι ήταν αυτό το λάθος που έκανες και αξίζεις τέτοια συμπεριφορά;

__________________
4.


Τελικά, όταν μαθαίνουμε κουτσομπολιά για τους φίλους μας πίσω από την πλάτη τους, είναι σωστό να τους το λέμε;; ή μήπως είναι προτιμότερο να τους υπερασπιζόμαστε, χωρίς να τους λέμε τίποτα, δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να αναφέρεις συγκεκριμένα ονόματα και να γίνουν φασαρίες. Ευχαριστώ για την (μελλοντική) σου απάντηση!- Ντέμυ

 

Εξαρτάται από τα κουτσομπολιά. Αν ας πούμε είναι κουτσομπολιά που θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική τους αξιοπιστία, πιστεύω ότι πρέπει να το ξέρουν. Ο καθένας πρέπει να κρίνει ανάλογα με το περιεχόμενο του κουτσομπολιού, την βαρύτητα του ατόμου που το λέει, τον κίνδυνο διείσδυσης στη ζωή των φίλων, και ζυγίζοντας βέβαια τη σχέση με τον κάθε άνθρωπο χωριστά.

Όποιο κι αν είναι το κουτσομπολιό όμως, αν πρόκειται για φίλο μας, πρέπει να τον υπερασπιζόμαστε. Αλλιώς δεν τον θεωρούμε και πολύ φίλο μας.

__________________
5.


Παρατηρω σαν μάστιγα πολλούς ανθρώπους, θα τολμούσα να πω και την πλειονότητα, να συμπεριφερονται με άξονα το πώς θα νιώσουν υπεροχή απέναντι στους άλλους, εις βάρος τους. Βήγκαν. Χριστιανοί ορθόδοξοι. Καθολικοί. Μουσουλμανοι. Άθεοι. Ολυμπιακοι. Μανουλες. Κυριλεδες. Φαλλοκρατες. Στρειτ. Όποια κι αν είναι η ομάδα, βλέπω αυτήν τη χυδαία ανάγκη, αυτήν τη βεβαιότητα ότι εμείς είμαστε καλύτεροι απ' τους άλλους. Ότι εγώ είμαι καλύτερος από σένα.
Παράλληλα, το νιώθω κι εγώ. Ενάντια στη θείτσα, στο ρατσιστή, στη συντηρητική, στον κάλπικο, στον ανέντιμο νιώθω καλύτερη και χαίρομαι μόνη μου. Συγκρίνομαι και εγώ. Σαν να είναι απολύτως ανθρώπινο συναίσθημα. Σαν να το χρειαζόμαστε για να αυτοπροσδιοριστουμε. Σαν ένα αναγκαίο κακό που επιτρέπεται να το νιώθω αλλά με προσοχή και μέτρο, για να μην υποπέσω σε αλαζονεία. Σαν ενα boost αυτοπεποίθησης. Γιατί μόνο οι όσιοι είναι πραγματικά ταπεινοί με όλους.
Δεν ξέρω αν σου έδωσα να καταλάβεις το αόριστο μάλλον ζητούμενο, προβληματίζομαι και για τους ανθρώπους που γνωρίζω αλλά καθρεφτιζομαι κι εγώ εκεί. Είναι άραγε ένα χαρακτηριστικό των περισσότερο ανόητων ή κακιασμένων; Συχνά που το βλέπω σκέφτομαι ότι αυτή είναι η κατάρα του ανθρώπου και η πηγή όλων των κακών. Τη μισώ αυτήν την έπαρση. Εσύ το έχεις εντοπίσει; Έχεις κάποια άποψη; Σε απλή αργκό, γιατί ρε πούστη τόσοι πολλοί από εμάς δεν κοιτάμε τις καμπούρες μας; Εργοστασιακή ρύθμιση; (περιμένω απαισιόδοξη απάντηση anyway αλλά στέλνω για τη χαρά της ανταλλαγής απόψεων μαζί σου)- Μικρός Μπετόβεν

Σε νιώθω. Ναι, έτσι αυτοπροσδιοριζόμαστε. Συγκρινόμενοι με τους άλλους, κάποιους βγάζουμε χειρότερους από εμάς. Όμως, η διαφορά μεταξύ του ανθρώπου με ανθρώπινες αδυναμίες και του άξεστου ηλίθιου είναι ότι ο μεν πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τον άλφα και τον βήτα, ενώ ο δε πιστεύει ότι είναι καλύτερος από όλους.

 

Όσο πιστεύεις ότι έχεις συμμάχους, και όσο πιστεύεις ότι υπάρχουν άλλοι που είναι καλύτεροι από σένα (πιο έξυπνοι, πιο καλοί, πιο κάτι άλλο, διάλεξε και πάρε), εξακολουθείς να είσαι ένα ατελές αλλά λειτουργικό πλάσμα. Αν ποτέ πιστέψεις ότι είναι όλοι χειρότεροι και εσύ ανώτερος όλων (ειδικά επειδή γεννήθηκες κάπου ή έχεις τάδε απόχρωση δέρματος), στείλε μας τα στοιχεία σου για να ξέρουμε να σε αποφεύγουμε.


__________________
6.


Αγαπητή Αμπά,

σε διαβάζω λίγο καιρό σχετικά αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις απαντήσεις και πραγματικά νιώθω να μου δίνει πολλές φορές μια διαφορετική οπτική κι αυτο το θεωρώ πολύ σημαντικό.

ήθελα να σε ρωτήσω το εξης λοιπόν. είμαι 30 έχω μια αδερφή 23 ετών αλλά νιώθω ότι είναι ολίγον πως να το πω ξέκωλο.. οι γονείς μας χωρίσαν οτανημουν 19 η αδεφή μου 13 και νομίζω οτι όπως και εμένα με επηρέασε αργότερα αυτό την μικρή την επηρέασε και σεξουαλικά είναι πολύ άνετη πως να το πω..σε σημείο που νιώθω όωμς να με εκθέτει καθώς απο τη μια θε΄λω να την εχω απο κοντα να την φέρνω σε παρεες μου και στο τέλος να νιωθω ρομπα καθως κωλοτριβεται απο δω κ απο κει... τι να κανω? οι αντρες ειναι αντρες και δεν καταλαβαινει οτι κανουν το κεφι τους. μπορει κ αυτη θα μου πεις αλλα νιωθω να μη σεβεται τον εαυτο της καθως γινεται συχνα απ ο τι λεει και με διαφορετικα ατομα και το βλεπει πολυ κυνικα.εχουν γινει καποια περιστατικα που νιωθω να με προσβαλλουν κ εμενα αλλα ειναι σε μονιμη αντεπιθεση... θελω να ειμαι διπλα της με τον σωστο τροπο αλλα νιωθω οτι ξενερωνω με οσα κανει πολλες φορες και εχω βαρεθει να ειμαι εγω ο γονιος. ζουμε με μαμα και η μαμα μου ειναι πολυ αλαφρωισκιωτη θα ελεγα. καλες οι προθεσεις της μας αγαπαει θελει να μας συμβουλευει αλλα δεν το εχει αληθεια... ειναι too cool για μαμα. σε σημειο που ξεεπερναει τα ορια.

υπαρχει δυνατοτητα να την προσεγγισω χωρις να νιωθει οτι συνεχως την κατακρινω οπως πολλες φορες μου λεει??- Βιβη

Υπάρχει δυνατότητα, αν την προσεγγίσεις χωρίς να την κατακρίνεις. Όχι χωρίς να νιώθει ότι την κατακρίνεις. Χωρίς να την κατακρίνεις. Αν το νιώθει, έτσι είναι. Δεν χρειάζεται την δική σου έγκριση (ή την δική σου κατανόηση) για να νιώθει όπως νιώθει.


Και φτάνουμε στο θέμα μας. Σου φαίνεται αδύνατο, απίθανο, μη φυσιολογικό, εντελώς λάθος, να σέβεται μια γυναίκα τον εαυτό της ενώ έχει έντονη σεξουαλική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύεις ότι το σεξ μειώνει τη γυναίκα, και μάλιστα όταν πρόκειται για συγγενή, μειώνει κατ' επέκταση και την αξία των κοντινών της γυναικών. Το σεξ μειώνει μια γυναίκα επειδή δεν πρέπει να το κάνει για απόλαυση, αλλά μόνο μέσα σε μια μονογαμική σχέση, εφόσον υπάρχουν πιθανότητες και στόχος να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι άντρες από την άλλη έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν το σεξ και να «κάνουν το κέφι τους», χρησιμοποιώντας τις γυναίκες.


Έχεις τόσα πολλά συμπλέγματα εσωτερικευμένου μισογυνισμού να λύσεις, που η προσέγγιση της αδερφής σου μάλλον θα καθυστερήσει. Αν θέλεις, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να σου εξηγήσει πώς βλέπει το σεξ και γιατί το βλέπει «κυνικά», ή όπως θα το έλεγε κάποιος σαν κι εσένα «σαν άντρας». Ίσως μάθεις κάτι. Ρώτα και τη μαμά σου, που την θεωρείς αλαφροΐσκιωτη, να σου πει τη γνώμη που έχει για την δικές σου σκέψεις. Ίσως μάθεις κάτι ακόμα.


Διάβασε επίσης αυτό, αυτό, αυτό, αυτό και μετά γενικότερα όλο το σάιτ.


 

__________________
7.


Γλυκιά μου Ά, μπα καλησπέρα,

Είμαι 23 ετών και πριν λίγους μήνες πέθανε η μαμά μου, αναπάντεχα, από καρδιά. Θεωρώ ότι ανταποκρίνομαι στην καθημερινότητά μου ικανοποιητικά αν και πιέζομαι. Συνεχίζω τις σπουδές μου (που λατρεύω) αν και δυσκολεύομαι πλέον να συγκεντρωθώ στο διάβασμα. Νιώθω πίεση, ωστόσο, από τον περίγυρο της σχολής μου ίσως και από τους φίλους μου. Δε γνωρίζει σχεδόν κανείς στη σχολή αυτό που μου συνέβη και κάθε μέρα που ξυπνάω φοράω μια μάσκα ψεύτικου χαμόγελου και ευγένειας για να μπορώ να συζητώ θέματα που, για μένα στην παρούσα φάση, είναι επουσιώδη, γιατί πιστεύω ότι έχασα λίγο τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ωστόσο, δεν περιστρέφεται ο κόσμος γύρω από εμένα, οπότε ακόμα και στους κοντινούς μου ανθρώπους δεν πολυδείχνω τα συναισθήματά μου γιατί ο καθένας έχει τα προβλήματά του και δε θέλω να τους κουράζω. Το ίδιο συμβαίνει και με το μπαμπά μου που δε θέλω να τον επιβαρύνω συναισθηματικά κι άλλο, οπότε του δείχνω ότι είμαι αρκετά καλά. Μέσες-άκρες θεωρώ ότι τα καταφέρνω, απλά νιώθω καλύτερα όταν είμαι σπίτι μόνη μου (μένω μόνη μου από όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου) και δε χρειάζεται να υποκρίνομαι. Επίσης, έχει σημειωθεί και κάποια πρόοδος: π.χ. πλέον μπορώ να ακούσω μουσική ή μπορώ να δω τηλεόραση (πράγμα που δε γινόταν όταν πέθανε η μαμά γιατί όλες οι διαφημίσεις έχουν μαμάδες που μαγειρεύουν στα παιδιά τους, που καθαρίζουν το σπίτι, που αγοράζουν το καλύτερο μαλακτικό ρούχων για τα παιδιά τους κλπ). Φυσικά φροντίζει και η συναναστροφή με το αξιαγάπητο ελληνικό δημόσιο να κάνει τη ζωή μου λίγο πιο περιπετειώδη (για να μη πω δύσκολη) με ένα σωρό χαρτούρα που αφορά στο θάνατο της μαμάς.

Τα παραπάνω τα έγραψα για να δείξω περίπου πως είναι η ζωή μου αυτή την περίοδο και ελπίζω να μην αποτελούν άχρηστες πληροφορίες. Στο πρόβλημα τώρα: βρε Ά, μπα μου βλέπω πολύ άσχημα όνειρα από τότε που πέθανε η μαμά μου, που σχετίζονται με το θάνατό της (π.χ. της εκκλησία που έγινε η κηδεία, βλέπω φέρετρα κλπ). Ε έχω κουραστεί πια. Είναι φορές που ξυπνάω το πρωί με πολύ κακή διάθεση από τα όνειρα και βάζω τα κλάματα για να ξεσπάσω. Βλέπω άσχημα όνειρα μέχρι και στον μεσημεριανό ύπνο που διαρκεί μία ώρα! Πριν κοιμηθώ διαβάζω λογοτεχνία ή βλέπω κάποιο επεισόδιο της σειράς που μ' αρέσει, αλλά αυτά τα έκανα ανέκαθεν. Έχεις να μου προτείνεις κάτι ίσως για να χαλαρώσω? Τι δείχνει αυτό το πρόβλημα που διαρκεί πλέον 8 μήνες? Θα περάσει μόνο του? Πάντως, το Πάσχα είδα και το πρώτο ωραίο όνειρο μετά από τόσο καιρό.

Είσαι μια γλυκιά συνήθεια. Αντιγράφω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που θεωρώ σημαντικές σε ένα word και τα έχω όλα μαζεμένα. Σε φιλώ!- Theodore Decker

Αγαπητή φίλη.


Πρώτα από όλα, συλλυπητήρια για τη μαμά σου.

Είσαι ψύχραιμη, κάτι που είναι πολύ καλό, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το έχεις παρακάνει με την ψυχραιμία. Ο καθένας αντιμετωπίζει το πένθος με τον δικό του τρόπο, αλλά κανείς δεν περιμένει από σένα να είσαι βράχος. Κανείς δεν σου ζητάει να μη δείχνεις τίποτα. Όλο αυτό το στρες το έχεις επιβάλει μόνη σου στον εαυτό σου, επειδή έχεις καλή ψυχή, βασικά (ακόμα και αυτό σε υπερβολικές δόσεις είναι βλαβερό). Επειδή τόσο καιρό κρατιέσαι και δεν ζεις αυτό που συνέβη, το υποσυνείδητό σου επαναστατεί και σε αναγκάζει να ασχοληθείς και να σκεφτείς την ζοφερή πραγματικότητα που σε γονατίζει – η μαμά δεν είναι πια εδώ – με την μορφή των ονείρων.


Αυτά που βλέπεις στον ύπνο σου είναι προειδοποιήσεις του εαυτού σου για να μην κρατιέσαι άλλο. Αν δεν τον ακούσεις, να αναγκαστεί να σου τραβήξει την προσοχή με άλλα συμπτώματα, πολύ πιο δυσάρεστα από τους εφιάλτες. Μίλησε με τον πατέρα σου για τη μαμά σου. Δεν είναι προστασία να κάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα, μπορεί να τον ανησυχείς περισσότερο. Μιλήστε. Σας ενώνουν πάρα πολλά. Δεν χρειάζεται να είσαι χαρούμενη και καλά όταν συζητάς για τη μαμά. Είσαι ελεύθερη να κλάψεις και να χτυπηθείς για το τεράστιο χτύπημα που σας βρήκε. Κανείς δεν αντέχει τον θάνατο. Κανείς δεν περιμένει από σένα να φανείς πιο δυνατή από το θάνατο. Είναι από αυτά που είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις.


Όσο αποφεύγεις τις σκέψεις, όσο βιάζεσαι να «γίνεις καλά», σε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο βάζεις τον εαυτό σου, από ψυχολογικής άποψης. Θα περάσει από μόνο του μόνο αν το αφήσεις να περάσει από μόνο του. Αυτό σημαίνει πολλές στιγμές στενοχώριας και απόγνωσης. Είναι καλή η στενοχώρια. Υπάρχει λόγος που έχουμε όλα αυτά τα συναισθήματα. Έτσι ζούμε, έτσι είμαστε άνθρωπο.


Αν δυσκολεύεσαι τρομερά να επικοινωνήσεις, να κλάψεις, να μιλήσεις, να λυγίσεις, να αποσυρθείς, να ξεφαντώσεις (ό,τι χρειάζεται να κάνεις εσύ για σένα για να βιώσεις ό,τι βιώνεις, δεν υπάρχει σωστό και λάθος τώρα) πήγαινε σε έναν ψυχολόγο. Θα σου δώσει ένα απαλό σπρώξιμο που θα είναι πολύ οδυνηρό στην αρχή, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Ο πόνος είναι για πάντα, οπότε ξεκίνα να τον επεξεργάζεσαι πριν μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο, ακόμη πιο διαβρωτικό.


Ευχές και αγκαλιές από όλους εμάς. Η μαμά σου θα ήταν πολύ περήφανη για σένα.

65

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7Υπάρχουν τα οδυνηρά όνειρα, φυσικά. Θα υπάρξουν και όμορφα όνειρα με τη μαμά όμως, στο υπόσχομαι.Κι ένα βιβλίο, αφού (μαλλον) δεν υπάρχει σχετικό φόρουμ:http://www.goodreads.com/book/show/132810.Motherless_Daughters
#7 Κορίτσι μου, συλλυπητήρια καταρχήν μέσα απ την καρδιά μου για την μητέρα σου, έχω βιώσει την ίδια απώλεια και γνωρίζω πώς νιώθεις. Η απάντηση της Λένας είναι αυτή που θα πρέπει να βάλεις πάνω-πάνω στο word σου και να την ακολουθήσεις, χωρίς ενδοιασμούς. Θα πρέπει να επιτρέψεις στο πένθος να κάνει τον κύκλο του και το υποσυνείδητό σου σταδιακά θα μπει στους καθημερινούς ρυθμούς. Είναι πολύ ώριμο και προσγειωμένο αυτό που γράφεις ότι ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εσένα, η απώλεια όμως είναι απ τα ορόσημα της ζωής μας και έχεις κάθε δικαίωμα να μοιραστείς όσα νιώθεις ελεύθερα και με τον πατέρα αλλά και με τους φίλους σου, αλλά και να εκτονώσεις όσα αισθάνεσαι με όποιο τρόπο σ ανακουφίζει. Δεν θα σου πω ψέμματα ότι ο πόνος και η θλίψη θα περάσουν σύντομα, σταδιακά όμως θα αφομοιώσεις το γεγονός. Σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά .
#7 Αυτά είναι προβλήματα... εγώ κλαίω διαβάζοντας το γράμμα σου και εσύ δεν αφήνεις τον εαυτό σου να ξεσπάσει... ελπίζω να σου επιφυλάσσει πολλές χαρές ή ζωή σου από εδώ και μετά, πέρασες πολύ δύσκολα σε ηλικία που θα έπρεπε όλοι να είναι ξενοιαστοι. Δε χρειάζεται να το περνάς μόνη σου όλο αυτό, οι άνθρωποι χρειάζονται τόσο στις χαρές και στις λύπες.
#1 Ίσως θα έπρεπε μεταξύ άλλων να ενημερωθεί η φίλη σου και πολλοί άλλοι εδώ που τα λέμε για το τι σημαίνει αξίες. Σίγουρα πάντως όχι το ξυπνάω νωρίς, δεν καπνίζω και δεν κάθομαι σπίτι. Αυτά προσδιορίζουν τρόπο ζωής και όχι αξίες. Αξία π.χ. είναι το σέβομαι την ανάγκη του ανθρώπου μου για ξεκούραση ή τα ενδιαφέροντα του ή τις επιλογές του (που είμαι και μια από αυτές) και σέβομαι τον άλλον γενικώς βρε αδερφέ. Αυτό είναι μια αξία που βάζει κάποιες βάσεις για ένα καλό οικογενειάρχη π.χ.
#3 Εγώ πάλι δεν περίμενα να πέσει τόσο κράξιμο στα σχόλια. Δεν έχω πολλούς λόγους να μην πιστέψω ότι όντως οι συνάδελφοι είναι απαράδεκτοι, δεν είναι άνω ποταμών κάτι τέτοιο. Αυτό που μου φαίνεται ιδιαίτερα παράξενο όμως είναι το γιατί να θέλει η τύπισσα σώνει και ντε να κάνουν παρεούλα όλοι μαζί, από τη στιγμή που της φαίνονται σαχλοί, κακεντρεχείς και κουτσομπόληδες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να υιοθετεί κι η ίδια παρόμοιες συμπεριφορές (τις οποίες κατά τ' άλλα σνομπάρει), ώστε να γίνει αποδεκτή. Καθόλου δεν με καλύπτει η δικαιολογία ότι "νιώθει μόνη", άλλους φίλους εκτός δουλειάς δεν έχει; Ή (λέω εγώ τώρα) κάπου μέσα σ' αυτά τα 6 χρόνια σχέσης τους "ξέχασε"; Ό,τι και να ισχύει, η ουσία είναι ότι έχουμε ένα άτομο πρόθυμο να υποστεί μετάλλαξη για να το "παίζουν" άλλα άτομα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε που θα χαιρετούσε. Το κρατάμε αυτό, από μόνο του έχει να πει κάποια πράγματα για την κυρία #3.Επίσης έχουμε ένα άτομο που χωρίζει -αλλά όχι ακριβώς- με τον πρώην και τα φτιάχνει -αλλά όχι ακριβώς- με το "νυν", χωρίς να έχει ξεπεράσει τον πρώην. Κι αυτή η κατάσταση κρατάει 2 ολόκληρα χρόνια (!), με την πάροδο των οποίων συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει γάμο με το νέο ταίρι, αλλά με το παλιό, οπότε χωρίζουν κι επιστρέφει στον πρώην. Γιατί διατήρησες επί 2 χρόνια μια κατάσταση που σε προβλημάτιζε εξ αρχής; Από αυτά τα δύο στοιχεία και μόνο, φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο που δεν είναι σίγουρο τι θέλει και κάποιες φορές νομίζει ότι θέλει κάτι χωρίς να έχει την παραμικρή συναίσθηση του τι θα σήμαινε για την ίδια να το αποκτήσει. Βγάζεις τρομερή ανασφάλεια και μοιάζεις να χάνεις τελείως την ουσία του πράγματος. Η ουσία δεν είναι ότι τα έφτιαξες με τον υποδιευθυντή που μετά έγινε διευθυντής, big deal. Ούτε η πρώτη είσαι ούτε η τελευταία και, παρόλο που συμφωνώ με τους υπόλοιπους πως κάτι τέτοιο δεν είναι ό,τι πιο σοφό, δεν είναι λόγος αυτομαστιγώματος. Έκανες κάτι με έναν τύπο από τη δουλειά, χωρίσατε, αυτός παντρεύτηκε κιόλας και προχώρησε, δεν οφείλεις να απολογηθείς σε κανέναν συνάδελφο για την προσωπική σου ζωή. Και σε αντίθεση με αρκετούς σχολιαστές εδώ μέσα, καθόλου δεν νομίζω ότι έχει κάποιος το δικαίωμα να σχολιάζει και να κρίνει τη σχέση 2 συναδέλφων του, εκτός κι αν αυτή η σχέση δημιουργεί προβλήματα στον ίδιο. Τα υπόλοιπα είναι κανιβαλισμός και δεν δικαιολογούνται με τίποτα. Επανέρχομαι στην ουσία λοιπόν, η οποία είναι τα κιλά ανασφάλειας που κουβαλάς, ώστε να νομίζεις ότι διέπραξες το υπέρτατο αμάρτημα και αξίζεις όλη την άσχημη συμπεριφορά εναντίον σου, ώστε να κάνεις απεγνωσμένες προσπάθειες "εξιλέωσης", ώστε να ψάχνεις να δημιουργήσεις δεσμούς πάση θυσία με τέτοια άτομα, ώστε να νιώθεις ολομόναχη που δεν το καταφέρνεις... Ίσως το τραβάω από τα μαλλιά, αλλά μου φαίνεται ότι στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο νιώθεις τύψεις δεν είναι που τα είχες με τον (υπο)διευθυντή, αλλά που είχες για δύο χρόνια αυτή τη "μεσοβέζικη" κατάσταση μ' εκείνον και τον πρώην σου, και κάνεις μια περιποιημένη προβολή στους συναδέλφους, αγνοώντας αυτό που η ίδια είπες: εκείνοι ξέκοψαν όταν είδαν πως δεν είσαι του σιναφιού τους. Δηλαδή αγνοώντας ότι πρόκειται για χαμηλότατου επιπέδου άτομα. Το ότι τα είχες με τον (υπο)διευθυντή απλώς τους έδωσε επιπλέον λόγους να σε αντιπαθούν, αλλά μην γελιέσαι: και να μην είχε συμβεί αυτό, πάλι θα είχαν βρει κάτι άλλο εναντίον σου. Στη θέση σου καμία σχέση δεν θα ήθελα να έχω μ' αυτά τα άτομα και καθόλου δεν θα πονοκεφάλιαζα για την κριτική τους, άλλωστε δεν είναι ότι εσύ έχεις την καλύτερη άποψη για εκείνους. Συγκεντρώσου λοιπόν και τοποθετήσου εντός του πλαισίου αυτού με γνώμονα το τι θέλεις εσύ και το τι σου ταιριάζει. Να σκεφτείς ακόμη γιατί δεν έχεις φίλους (αφού νιώθεις μόνη) εκτός δουλειάς και να τους ψάξεις αλλού, να ψάξεις κάποιους που θα έχουν πράγματα να σου προσφέρουν. Στη δουλειά πάμε για να δουλέψουμε, όχι για να κάνουμε φίλους (είναι πολύ ωραίο όταν συμβαίνει, αλλά δεν είναι απαραίτητο κι ούτε θα έπρεπε να το απαιτείς).
#3 Βρε κοπελιά, κάτι δε μας λες. Μάλλον δεν είσαι τόσο ταπεινό χαμομηλάκι όσο θέλεις να φαίνεσαι. Δηλαδή είναι όλοι κακοί με αντισυναδελφική συμπεριφορά απέναντί σου και εσύ είσαι η παντελώς αθώα περιστερά; Επίσης τι πάει να πει έτυχε να είναι υποδιευθυντής σου; Ήταν ήδη υποδιευθυντής σου και πήγες μαζί του και κάνατε μια τρόπον τινά σχέση. Μήπως όσο ήσασταν μαζί εσύ συμπεριφερόσουν λες και το γραφείο ήταν το τσιφλίκι σου και εξού και η αντιπάθεια από τους συναδέλφους; Δε μου φαίνεται καθόλου λογικό έτσι ξαφνικά χωρίς να κάνεις κάτι να σε αντιπαθούν όλοι.
#3 Ο καθένας απαντάει ανάλογα τον τρόπο αντίληψής του, και εσύ μας γράφεις ανάλογα με την δική σου. Ούτε θέλω να σκεφτώ πως θα σε χαρακτήριζε η εκάστοτε συνάδελφος με την δική της οπτική. Νιώθω ότι δεν υπάρχει κάποια ερώτηση προς απάντηση στο κείμενο σου, μόνο το πως νιώθεις εσύ. Αν αισθάνεσαι οτι τα έκανες μαντάρα μπερδεύοντας τα ερωτικά με την δουλειά, θα επωμιστείς το κουτσομπολιό μέχρι να κατευναστούν τα πνεύματα και παράλληλα θα προσπαθείς καθημερινά να μην δίνεις περαιτέρω δικαιώματα. Να είσαι όμως ο εαυτός σου και όχι αυτές οι βλακείες που ανέφερες να προσπαθείς να προσεγγίσεις ανθρώπους που δεν συμπαθείς μόνο και μόνο για να είσαι αποδεκτή!!! Που είναι η αξιοπρέπεια και η αυτοεκτίμηση σου ;;; Αν αισθάνεσαι ότι οι επιλογές σου ήταν ορθές και πάνω απ όλα ήταν δικές σου και δεν αφορούν κανέναν άλλο, ύψωσε το ανάστημα σου και συνέχισε την ζωή σου χωρίς να σε ακουμπάνε τα ψου ψου ούτε στο μικρό σου δαχτυλάκι.Πρέπει να επιλέξεις στάση. Δεν γίνεται να αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στο "φέρθηκα σαν μικρό παιδάκι" και στο "δεν είναι σωστό αυτό που μου κάνουν". Δεν θα σε κρίνει κανείς, εσύ είσαι αυτή που θα κρίνεις τον εαυτό σου.
#7 Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σου. Με έκανες να κλάψω και να θυμηθώ τον πρώτο καιρό μετά που είχα χάσει σε τροχαίο την κολλητή μου πριν αρκετά χρόνια. 23 αυτή, 24 τότε εγώ. Να σου πω κάτι; Έκλαιγα παντού. Σε όλους. Αν μπορούσα θα σταμάταγα και περαστικούς ακόμα για να τους πω τι νοιώθω. Και βγήκα και πολύ έξω.Βγήκα πολύ, ήπια πολύ, χόρεψα πολύ, προσπαθούσα να εκτονώσω ότι συνέβαινε μέσα μου με κάθε δυνατό τρόπο. Δε λέω πως ο τρόπος μου τότε ήταν ο ιδανικός. Λέω όμως ότι πρέπει να βρεις τη βαλβίδα που θα αφήσει να βγάλεις ότι έχεις καταπιέσει, κατά κάποιο τρόπο. Είμαι σίγουρη πως είσαι ένα γλυκύτατο πλάσμα και πως σίγουρα θα βρεις ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να περάσεις ομαλά στην επόμενη φάση της ζωής σου.Σε φιλώ
#3 Και το τρίτο παράδειγμα γυναικείας δουλικής συμπεριφοράς. Κάνω σεξ "τυχαία" με ανώτερο μου ιεραρχικά άντρα στη δουλειά. Δεν μου πάει καλά (υποτίθεται αυτός ήθελε παντρευτεί ενώ αυτή δεν ήθελε, αλλά κατά τα άλλα τώρα που ο πρώην υποδιευθυντής και νυν διευθυντής παντρολογιέται, σκέφτεται και η ίδια να παντρευτεί με τον νυν παραγκωνισμένο πρώην, που τον κρατούσε καβάτζα μπας και της πάει καλύτερα με τον ανώτερο ιεραρχικά άντρα). Και τώρα αναρωτιέμαι γιατί δεν έχω φίλους στο γραφείο;
Δύο άντρες θύματα,ο ένας προϊστάμενος και ο άλλος stand by μέχρι νεωτέρας;Πολλοί μου φαίνονται,εκτός αν μιλάμε για πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα,πράγμα που υπέθεσα ευθύς εξαρχής.Συγγνώμη για τα γραφόμενα,αλλά ,κανείς δεν έψεξε τον Υποδιευθυντή ,ο οποίος των επιθυμιών του ορμώμενος ,κυνήγησε την συγκεκριμένη από θέση ισχύος, αλλά τελικά δεν του πήγαν καλά τα πράγματα;Ο ανώτερος στο γραφείο γιατί δεν επιπληττεται ως ανώτερος,που ερωτοτροπεί ελευθέρως,γι αυτόν δεν ισχύει η δεοντολογία και άρα το δικαιούται;ενώ η φίλη έχει διαβάσει τον εξάψαλμο σήμερα; Απ ό,τι γράφει δε,τον άφησε οικεία βουλήσει .Επιπρόσθετη εγκληματική πράξη,θα έπρεπε να την είχε παρατήσει για να μάθει.... Είμαστε βαθύτατα και αθεράπευτα συντηρητικοί όλοι,δεν υπάρχει ελπίδα...
Πες τα Σουβλίτσα...Αγαπητέ φίλε Από πού εξάγεται το συμπέρασμα ότι α.είπε ψέμματα στον νυν σύντροφο; β.πρόκειται για χειριστικό άτομο ;γ.μετανόησε; Με νήπια είχε να κάνει ;Εμπόδισε κάποιος τους κυρίους να προχωρήσουν σε έτερες επιλογές;
Αγαπητέ φίλε.Διαφέρει πολύ το σημείο εκκίνησης των συλλογισμών μας.Δεν πειράζει, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης,όσο και να συνεχιστεί ο διάλογος.Δικό μου συμπέρασμα ήταν ,ότι για δύο χρόνια τελούσε σε σύγχυση (καλώς ή κακώς,άλλο θέμα,έχει σκεφτεί πολύ πλέον επ αυτού και λύθηκε εκ των πραγμάτων)και μάλλον αμφότεροι ,με κάποιο τρόπο, είχαν γνώση.Αυτό σημαίνει ανοιχτή κατάσταση.Βέβαια,ισχύει ό,τι έχω γράψει σε προηγούμενα σχόλια, περιορισμένα γνωρίζουμε, άρα τα συμπεράσματα είναι επισφαλή.Θα αποφύγω να την χαρακτηρίσω χειριστική,το πραγματικό δίλημμα που ενδεχομένως αντιμετώπισε μεταξύ των δύο,για μένα,δεν είναι λόγος να την στήσουμε στα τρία μέτρα και να την λιθοβολούμε. Αυτά συμβαίνουν στο Ιράν.
Φίλη της #1 και αδερφή της # 6: Δύο εκ διαμέτρου αντίθετα και συμπληρωματικά παραδείγματα της εσωτερίκευσης αξιών και επίδειξης συμπεριφορών από τις γυναίκες, οι οποίες συμπεριφορές "συμφέρουν" αποκλειστικά και μόνο τους άντρες. Κανένα από τα δύο πρότυπα συμπεριφοράς δεν έχουν αξία για τις γυναίκες που τις εκδηλώνουν. Η πρώτη υποτάσσεται σε μια παράλογη κατάσταση όπου ο άντρας που διατείνεται ότι "έχει αξίες" απαξιώνει το βασικό πρόσωπο στο οποίο θα έπρεπε να τις αποδίδει (αν είχε). Προφανώς, η κοπέλα θεωρεί ότι ο άντρας έχει αξίες επειδή της το επαναλαμβάνει ο ίδιος, γεγονός που τη διευκολύνει να μη σκέφτεται την αντίφαση του "έχω αξίες", αλλά απαξιώνω εσένα.Η αδερφή της #6 επιδεικνύει συμπεριφορές "εύκολης λίας". Και για να μην παρεξηγηθώ, η κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να κάνει σεξ με όποιον θέλει και της αρέσει. Αν όμως "κωλοτρίβεται" στις παρέες είναι σαν να δηλώνει στους άντρες "θα κάνω ότι θέλεις αρκεί να με ...". Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ μακριά από αυτή της ελεύθερης γυναίκας που επιλέγει τί θέλει και ποιόν. Είναι η συμπεριφορά της εύκολα χειρίσιμης από τον άντρα γυναίκας, όχι στο σεξ, αλλά σε οτιδήποτε. Και τα δύο είναι παραδείγματα γυναικών που μπορεί εύκολα να χειριστεί ένας άντρας για να επιβάλλει ό,τι θέλει. Και το σεξ είναι το τελευταίο για όσους κολλάνε εκεί και δεν βλέπουν τη γενικότερη δουλικότητα στις δύο συμπεριφορές. Δουλικότητα, που μάλιστα δικαιολογείται από τη "σοβαρότητα και τις αξίες για οικογένεια" για την πρώτη κοπέλα και από την "ελευθεριότητα και την αυτοδιάθεση" για τη δεύτερη.
Οι αξίες του κυρίου της #1:- Να μην καπνίζεις.- Να ξυπνάς πρωί για να μην χάνεις την μέρα σου.- Να μην φοράς άθλιες παντόφλες.- Να παρακινείς με τον πιο απαξιωτικό τρόπο την άλλην να κάνει όλα τα παραπάνω.
#4 Πώς θα χαρακτήριζες εσύ φίλο σου,ο οποίος,αν και παρών σε κουτσομπολιό,προτίμησε α.να σιωπήσει και β. να μην στο πει; Οι κώδικες ηθικής μεταξύ φίλων, είναι πολύ αυστηροί.Πώς είναι δυνατόν να μην ενημερώνεις ότι του σύρουν τα εξ αμάξης πίσω από την πλάτη του διάφοροι χαμερπείς ή μη τύποι;ή να μην τους βάζεις στη θέση τους,αν παρίστασαι; Το κουτσομπολιό ,όπως και οι αδιάκριτες ερωτήσεις εντάσσονται με συνοπτικές διαδικασίες στην κατηγορία των κακουργημάτων .Αν δεν υπάρχει περίπτωση ν αντέξει τα ρηθέντα,τον προστατεύεις από την κατάρρευση αλλοιώνοντας όχι την ουσία,αλλά όντας λίγο αοριστος και στρογγυλός στα σημεία.Πάντως εδώ είναι όντως θέμα αρχών και ηθικής ,με την παραδοσιακή έννοια των όρων.
#6 Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι έχεις αναλάβει ρόλο μάνας απέναντι στην αδερφή σου. Πέρα από την απάντηση της Α μπα περί μισογυνισμού, νομίζω ότι το μεγαλύτερό σου πρόβλημα είναι ότι νιώθεις κάποια ευθύνη γονέα απέναντί στην αδερφή σου.Καταλαβαίνω γιατί το κάνεις, το έκανα και γω, ειδικά από τότε που χώρισαν οι γονείς και μετά, αλλά ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! Δεν είσαι μάνα της και ούτε θα γίνεις.
#7Αγαπητό μου κορίτσι η περίπτωσή σου έιναι καρμπόν με τη δική μου όταν έιχε πεθάνει η γιαγιά μου η οπόια ήταν σαν μητέρα μου. Μου πήρε μια εβδομάδα να συνέλθω και μετά όλα ήταν καλά, βέβαι όλα ήταν καλά για να στηρίξω την μητέρα μου η οποία έιχε καταρέυσει οπότε εγώ έπρεπε να έιμαι σίγουρος, σταθερός και δυνατός. Όλα πήγαιναν μια χαρά μέχρι που άρχησαν τα προβλήματα, όνειρα, εφιάλτες, άγχη χωρίς λόγο και μετά βγήκαν σωματικά προβλήματα τρομεροί πονοκέφαλοι σε σημείο λιποθυμίας. Έτρεχα για μαγνητικές, εγκεφαλογραφήματα για μήνες και τρελό άγχος απο τους δικούς μου λόγω ιστορικού καρκνίνου και έιχα πειστεί οτι είχα όγκο στο κεφάλι. τελικά όλο ήταν ψυχολογικό το οποίο δεν έιχα βγάλει απο μέσα μου και μου χ΄τυπαγε καμπανάκι ο οργανισμός μου. ¨Ενας ψυχολόγος με βοήθησε να καταλάβω αυτά άκριβώς που λέει η Λένα, δεν χρειάζεται να είσαι ο πιο δυνατός, δεν έισαι στήριγμα σε κανέναν αν το αιζεις δυνατός και έιναι οκ να ξεσπας και να λυγίζεις
#5 Έτσι λειτουργούμε όλοι.Απλά κάποιοι έχουν την ευφυΐα και τον καλό χαρακτήρα να σκεφτούν ότι πάντα υπάρχει κάποιος με ορθότερες πολιτικές απόψεις,πιο ανοιχτόμυαλος,πιο καλόψυχος, ανεξίκακος ,ανιδιοτελής ,κάποιος που όντως θρώσκει άνω και γι αυτό προσγειώνονται,μήπως κατορθώσουν βελτιώσουν λίγο τον εαυτό τους και τα πράγματα γύρω τους.
#7.Κοριτσάκι μου,περιγράφεις τόσο παραστατικά τί σημαινει η απώλεια της μαμάς που δάκρυσα....Ανοιξε την καρδιά σου,μοιράσου τη στενοχώρια σου,σε φίλους,σε συγγενείς,σε όποιον έχεις εμπιστοσύνη.Δεν θα μικρύνει ο πόνος,θα μαλακώσει λιγακι μόνο.Και θα νιώσεις ότι τουλάχιστον κάποιος ξέρει πώς νιώθεις ,ότι μαζί του δεν χρειάζεται να προσποιείσαι.Κουράγιο.
#2 Με την αδελφή σου έχετε "πολύ καλές σχέσεις". Μόλις σου δηλώνει ότι δεν θα σε καλέσει στο γάμο σου, αντί όπως λέει και η Λένα να σου βγεί ένα αυθόρμητο και δυνατό "ΓΙΑΤΙ?", εσύ της απαντάς πως "πρέπει να σε καλέσει", σα να της λές "στα κουλουράκια πρέπει να βάλει κανέλλα". Αυτό που μας περιγράφεις δεν είναι καλές σχέσεις, δεν είναι κάν σχέση. Ή νόμιζες πως είχατε καλές σχέσεις, ή κάνεις πως δεν βλέπεις ότι δεν έχετε καλές σχέσεις, ή καθορίζεις τις καλές σχέσεις από το άν θα σε καλέσει ή όχι στο γάμο της. Μόνο που αυτό είναι το αποτέλεσμα των σχέσεων που έχετε και δείχνει πολλα. Το δεν θα σε καλέσω στο γάμο μου, κρύβει από πίσω έναν τόνο κρυμμένα καταχωνιασμένα άλυτα προβλήματα μεταξύ σας, που έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί. Και το θέμα φυσικά δεν είναι η πρόσκληση στο γάμο. Νομίζω ότι το καταλαβαίνει και ένα οκτάχρονο. Μίλα μαζί της, μπες στην ουσία, φύγε από το τυπικό. Μόνο έτσι ίσως βρείτε τί γίνεται μεταξύ σας. Υ.Γ. Στη θέση σου θα μου χτυπούσαν χίλια καμπανάκια, για τό που ζούσα τόσα χρόνια.# 3. Aπό το αρκετά ασαφές γράμμα σου, για να πώ την αλήθεια δεν κατάλαβα και πολλά. Αυτό που μου έμεινε στο τέλος πάντως είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχει πολύς χρόνος και διάθεση για κουτσομπολιά, ίντριγκες κλπ. Στο δημόσιο εργάζεσαι? Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ, στην Ελλάδα της κρίσης, άλλο χώρο που να έχει τόσα περιθώρια για τέτοιου είδους "δραστηριότητες". #6 Εσύ είσαι η σεμνή και ταπεινή μεγάλη αδελφή, που χαρακτηρίζεις ανερυθρίαστα την μικρότερη αδελφή σου ξέκωλο...κωλοτρίβεται...σε κάνει ρεζίλι κλπ κλπ. Εκτός από τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό που επισήμανε η Λένα και που φωνάζει από μακριά, πήρες και ρόλο ειδικού λέγοντάς μας πως το διαζύγιο των γονιών σας, επηρέασε τη μικρή σεξουαλικά (!!!!!!!!). Προς ενημέρωσή σου το διαζύγιο δεν επηρεάζει τα παιδιά "σεξουαλικά", γιατί αυτό που μας λές πολύ απλά δεν υπάρχει! Διάβασε, ενημερώσου, προβληματίσου, άνοιξε το μυαλό σου!!! ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!!!! ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΣΑΝ ΦΑΛΛΟΚΡΑΤΗΣ ΑΝΤΡΑΣ!!!!!Υ.Γ. Δεν θέλω να φανταστώ πώς χαρακτηρίζεις κοπέλες με παρόμοια συμπεριφορά με την αδελφή σου, που ΔΕΝ σου είναι τίποτα.#7 Αγαπητό μου κορίτσι, τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια της μαμάς σου. Θα κοινοτοπήσω επαναλαμβάνοντάς σου, αυτά που σου είπε η Λένα και οι σχολιαστές φαντάζομαι. Άσε τον εαυτό σου να πενθήσει, να περάσεις από όλα τα στάδια του πένθους, μόνο έτσι θα "λυτρωθείς". Μην καταπιέζεσαι άλλο, ο πόνος της απώλειας της μαμάς σου είναι πολύ βαθύς. ΔΕΝ μπορείς και δεν πρέπει να τον "πνίγεις". Ο ψυχολόγος σίγουρα θα σε βοηθήσει. Να είσαι καλά και να θυμάσαι πάντα τη μαμά σου με αγάπη. Αξίζεις ό,τι καλύτερο. Σε φιλώ γλυκά..
6. Aπλά αγαπάω τα μαλλιά μου και τα θέλω πάνω στο κεφάλι μου γι αυτό δεν τα τραβάω. Μπράβο στη σεξουαλικά απελευθερωμένη αδελφή :) Κατά τα άλλα "αγαπητή" Βιβή, πάρε μια μπούργκα και κρύψου για να μη σε εκθέτει με αυτά που κάνει. Μετά πάρε κι άλλη μια για να τη βάζεις όταν θα έχεις την πρώτη στα άπλυτα. Και όταν κάνεις σεξ, κάντο με κλειστά τα φώτα για να μην εκτίθεσαι. Ντάξει, τα λόγια είναι περιττά εξού και η ειρωνεία.
Η συγκεκριμενη κοπελα μπορει πραγματι να εχει εσωτερικευμενο μισογυνισμο κ να εχει να μαθει απο την ελευθεριοτητα της αδερφης της,αλλα γενικα ισχυει οτι ορισμενοι ανθρωποι χανουν την αξιοπρεπεια τους σε αυτον τον τομεα.Δεν το διαχωριζω,ισχει τοσο για αντρες οσο κ για γυναικες.Πολλες φορες εχει τυχει να δω γλοιωδεις αντρες που την πεφτουν σε ο,τι κινειται κ καυχιουνται οτι εχουν παρει τη μιση Ελλαδα κ σκοπος τους ειναι να αυξησουν το σκορ σε ερωμενες..(αισχως!) λες κ θα κερδισουν καποιο βραβειο.Κ αντιστοιχα γυναικες που κυκλοφορουν μισογυμνες κ με λαγνο υφος προσπαθουν να προσελκυσουν την προσοχη η τελευταια να μπαινουν κ αυτες σε αυτον τον ατυπο διαγωνισμο,με οσους περισσοτερους εχω παει τοσο πιο cool ειμαι.Οχι οτι πειραζει να παει καποιος/καποια με πολλους..Ο αυτοσκοπος κ η υπερμετρη προβολη της σεξουαλικοτητας ειναι το προβλημα
#3 Μια όμορφη γυναίκα,η οποία συνάπτει σχέση με τον υποδιευθυντή ο οποίος γίνεται διευθυντής (και τον αφήνει,πριν πάρει προαγωγή)και οι συνάδελφοι συσπειρώνονται εναντίον της αφού η ίδια πριν τους έχει ήδη απορρίψει;Ευτυχώς για σένα έχεις καλή προσωπική ζωή και αρκετό μυαλό για να αντιληφθείς ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.Ιστορίες όπως την δική σου συμβαίνουν. Φοβάσαι ότι ο νυν διευθυντής δεν θα σε στηρίξει;Αν συμβεί αυτό και το συσχετίζεις με την προηγούμενη ιστορία σας,διόρθωσε ό,τι μπορεί να διορθωθεί,δηλαδή την αίσθησή του ότι δεν υπήρξε κάτι ασήμαντο για σένα.Η εκδικητική συμπεριφορά,αν υπάρχει,έχει κάποιο έρεισμα,ή στον χ χαρακτήρα του,που δεν διορθώνεται ή στην στάση σου την προηγούμενη,που επίσης αναδρομικά δεν διορθώνεται,ή την τωρινή,στην οποία μπορείς να επέμβεις. Αλλιώς,αν θέτεις ζήτημα επαγγελματικής επιβίωσης εξαιτίας του,τι επιλογές έχεις;Όσον αφορά στους "συναδέρφους",θα έλεγα αρχικά να μην το παίρνεις επί πόνου,την όχι και τόσο μεγαλόψυχη και αντισυναδερφική στάση τους,αλλά μια και δηλώνεις θορυβημένη, επανέλαβε στον εαυτό σου τα παραπάνω ερωτήματα που σου έθεσα για τον νυν διευθυντή.Η πείρα λέει ότι μια συμπεριφορά παύει να υφίσταται όταν δεν έχει αντίκρυσμα.Αποφάσισε αν μπορείς, ή θέλεις να τους αγνοήσεις,ή γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τους κάνεις παρέα εκτός εργασίας.Αφού δεν τους συμπαθείς.Και εν πάση περιπτώσει,γιατί κάποιοι αδέξιοι παρελθοντικοι χειρισμοί θ αφήσεις να σου στοιχίσουν την δουλειά σου;Δημιούργησε φιλίες εκτός και με καλοπροαίρετη,ουδέτερη στάση σου στη δουλειά,τα πράγματα,σιγά-σιγά θ αλλάξουν.Είναι στο χέρι σου,σε κάποιο βαθμό.