…et moralité

Τα μονόπρακτα του Οκτάβ Μιρμπώ «Φάρσες και Ηθική» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

LIFOTEAM 23.4.2018 | 00:00

Υπό τον τίτλο «…et moralité» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα μονόπρακτα του Οκτάβ Μιρμπώ «Φάρσες και Ηθική ( Farces et moralités)». Πρόκειται για μονόπρακτα που δημοσιεύτηκαν το 1904 και μεταφράστηκαν στα ελληνικά με αφορμή την παράσταση.

Αναρχικός του 19ου αιώνα ο Οκτάβιος Μιρμπώ, συγγραφέας του «Torture Garden» και του έργου «Το Ημερολόγιο μίας καμαριέρας» υπερασπίζεται ιδέες που έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αρχές και τις ηθικές αξίες της κάθε εποχής.

Η αγάπη είναι μία κοροϊδία και ο γάμος ένα τέλμα. Η πεποίθηση πως η πολιτεία παράγει κοινωνικό έργο έχει καταρρεύσει. Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτους έχει κλονιστεί ή μάλλον ποτέ δεν υπήρξε. Οι καταπιεστικοί νόμοι ανοίγουν δρόμους στην παραβατικότητα. Η τρομοκρατία είναι ένας πετυχημένος μηχανισμός της εξουσίας που δημιουργεί κατά κύριο λόγο αποδιοπομπαίους τράγους.

Μοιραία δημιουργείται μια κοινωνία με πολίτες είτε παθητικούς είτε ψωροπερήφανους, που μας κάνουν να γελάμε ενώ απελπιζόμαστε. Το δηκτικό χιούμορ και η ευαισθησία του συγγραφέα μας υπενθυμίζει πως «είμαστε στο βούρκο μέχρι τα μπατζάκια κι ακόμα αυτάρεσκα χτενιζόμαστε».

 

ΠΟΤΕ23/04/2018 - 12/06/2018
ΠΟΥΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ - Β' ΣΚΗΝΗ
ΣυγγραφέαςΟκτάβ Μιρμπώ
ΣκηνοθεσίαΣταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά
ΠαίζουνΣταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά, Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Φριντζήλας
Άλλοι συντελεστέςΣκηνογραφία/Κοστούμια: Δήμος Κλημενώφ, Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Οδηγός Θεάτρου