Η Εβραία- Ο Χαφιές

Δυο μονόπρακτα του Μπρεχτ στο θέατρο Από Μηχανής

LIFOTEAM 20.4.2018 | 00:00

To έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» γενικότερα  και τα δυο μονόπρακτα  «Η Εβραία»  - «Ο Χαφιές» ειδικότερα,  αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην ευρύτερη κοινωνία και δημόσια ζωή αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

 

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά πρώτα μέσα από τους ίδιους το ολοκληρωτικό καθεστώς.

 

Η Εβραία
Φρανκφούρτη - 1935  - βράδυ.

Μια αστή γυναίκα - σύζυγος καθηγητή Ιατρικής - μαζεύει τα πράγματά της, αποφασισμένη ν’ αφήσει τον άντρα της και να μετοικήσει στο Άμστερνταμ, καθώς η ζοφερή νέα πραγματικότητα την ωθεί να αποχωρήσει, προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της εβραϊκής καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους, τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές της έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.


Ο Χαφιές
Κολωνία - 1935- Ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα.

Μια αστική οικογένεια - ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους - παρουσία της υπηρέτριας τους, βιώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τον τρόμο μιας μεταβατικής περιόδου που διαδέχεται την φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, καθώς δηλητηριάζονται από τη δυσπιστία με το ενδεχόμενο της προδοσίας να ελλοχεύει ανάμεσά τους, ακόμη και μεταξύ των μελών της ίδιας της οικογένειας.

 

ΠΟΤΕ20/04/2018 - 03/06/2018
ΠΟΥΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
ΣυγγραφέαςΜ. Μπρεχτ
ΣκηνοθεσίαΑνδρονίκη Χριστάκη
ΠαίζουνΜαρλέν Καμίνσκυ, Θωμάς Καζάσης, Δώρα Τσίγκα
Άλλοι συντελεστέςΣκηνικά- Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη
Οδηγός Θεάτρου