«Ο Μικελής, ο ήρωας στο μελαγχολικό Λουκούμι του Γιάννη Κωνσταντινίδη επιστρέφει ως άχνη λουκουμιού για να  αφηγηθεί  την ασήμαντη ζωή του και τον ακόμα πιο ασήμαντο θάνατό του» γράφει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης για την νέα παράσταση της bijoux de kant.

 

Ο μονόλογος, ερμηνευμένος από τον Χαρίλαο Τρουβά, είναι ένα είδος φόρου τιμής στους «αόρατους της ιστορίας» και θα ανέβει για δύο μόνο Σαββατοκύριακα στο bijoux de kant – Hood, στο Μοναστηράκι.

 

Η υπόθεση

Από τη Σύρο στο Γκαζοχώρι  πρωτευούσης, ολίγον μούτσος, ολίγον εργάτης στο φωταέριο, ολίγον πολύτεκνος και ολίγον τίποτε, (ο Μικέλης) μοιράζεται με το αόρατο κοινό την αόρατη παρουσία του.

 

Ο Μικελής θα ζήσει και μετά θα πεθάνει. Στο ενδιάμεσο θα ξαναζήσει και θα ξαναπεθάνει. Ακόμα κι  η «πνευμονοκονίαση μεταλλωρύχου», η αιτία θανάτου του, (η μόνη λαμπερή ατομικότητα που του χαρίστηκε), θα καταγραφεί ως μαζικός θάνατος εκ λιμού τον μαύρο χειμώνα του ’42.

 

Ο Μικελής ήρθε, είδε και απήλθε σαν κοσμική λουκουμόσκονη. Αυτή η άχνη της ιστορίας, ο ασήμαντος κόκκος της ιστορικής  σκόνης που περνάει και χάνεται είναι η πρόκληση για την bijoux de kant, που η δουλειά της είναι να  συνομιλεί με τους αόρατους… - Γιάννης Σκουρλέτης