Στο ξενοδοχείο Μπαγκειον θα παρουσιαστεί το διαχρονικό ζήτημα της γυναίκας και της θέσης της, σε μια κοινωνία «χτισμένη» από άνδρες.

 

Ο Ίψεν με την «Έντα Γκάμπλερ» συμπύκνωσε και απεικόνισε με αριστουργηματικό τρόπο την πλήρη παρακμή (οικονομική, κοινωνική, ηθική, και ψυχολογική) της αριστοκρατικής τάξης, η οποία χρησιμοποίησε ακόμη και το γάμο ως μέσο για την έκφραση των ταξικών διαφορών.

 

Η Έντα, κόρη του αποθανόντος στρατηγού Γκάμπλερ, θύμα των υψηλών της απαιτήσεων, βρίσκει στο πρόσωπο του Γιόρκεν Τέσμαν το σύζυγο με τις προοπτικές που μπορεί ίσως να της επιστρέψει τη «χαμένη» κοινωνική και οικονομική αίγλη.

 

'Όταν από σύμπτωση ξανασυναντά τον Ειλέρτ Λεβμποργκ, εκείνον που κάποτε ανομολόγητα ερωτεύθηκε και μαθαίνει ότι, με τη βοήθεια μια άλλης γυναίκας, κατώτερης ταξικής προέλευσης, θα εκδώσει ένα σημαντικό, καινοτόμο βιβλίο και ότι με αυτό είναι ακαδημαϊκός συνυποψήφιος του συζύγου της, συγκλονίζεται και  καταστρέφει αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί.

 

Υπονομεύει το σύζυγο της με την ψυχρότητα, διαψεύδει την εγκυμοσύνη της, καίει τα χειρόγραφα του Ειλέρτ και τέλος επιλέγει την αυτοκτονία ως την τελευταία διεστραμμένη απόπειρα της για να ικανοποιήσει τη δίψα για ζωή.